Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 31 Julai 2015

Rosmah Cari Jalan Untuk Singkir Zeti Sebagai Gabenor Bank Negara Lapor Portal Antarabangsa.


Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur.

Laporan tersebut menyebut ;

1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 

2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib.

3. Susulan dari penyebaran tersebut, Rosmah telah mengarahkan Zeti untuk menyiasat dan memaklumkan padanya pihak yang mendedahkan maklumat peribadi account banknya atau meletak jawatan dalam masa 72 jam.

4. Zeti enggan melayan permintaan Rosmah dan sejak itu Zeti dijadikan target untuk dijatuhkan.

5. Selain itu, isu mengenai siasatan 1MDB juga menjadi antara punca kenapa Zeti perlu disingkirkan menurut sumber.

6. Ini kerana Zeti akan menyerahkan semua bukti berkaitan perbankan dan transaksi2 yang melibatkan syarikat2 yang berkaitan dengan pelaburan 1MDB kepada pasukan khas. Zeti dikatakan akan memberikan kerjasama penuh kepada pasukan khas. Walaupun Zeti tidak mendedahkan sebarang maklumat kepada media.

7. Perkara inila yang merisaukan pentadbiran Najib memandangkan Zeti tidak boleh dipecat sewenang2nya apatah lagi tidak pula Zeti mahu berkompromi dengan sesiapa demi pertahankan kedudukannya.

8. Pada tahun 2009, Najib meluluskan satu usul yang mana bank negara dikecualikan dari terlibat dengan sebarang tekanan/pengaruh politik ini termasuklan soal perlantikan ke atas jawatan tertinggi.

9. Cadangan ini dikemukakan oleh Zeti atas alasan bagi memastikan bank negara bersikap telus dan bebas dari sebarang unsur2 politism dalam mengambil atau membuat sebarang keputusan.

10. Jawatan gabenor bank negara hanya boleh dipecat, ditukar atau dilantik oleh agung semata2nya.

11. Agong (dari Kedah) dilaporkan berkata kepada Mahathir bahawa dia bersikap berkecuali dan tidak mahu melibatkan diri dan biarkan undang2 menjalankan prosesnya.

12. Selepas seketika muncul satu blog yang memaparkan artikel kononnya Zeti terlibat dalam skandal. Dipercayai berkaitan Rosmah Mansur.

13. Blog tersebut menamakan Zeti telah menggunakan kedudukannya untuk memperolehi tender berkaitan kementerian pendidikan mengenai pembekalan air. Tender tersebut diserahkan kepada syarikat yang berkaitan suami dan anak2 Zeti.

14. Selain itu, dilaporkan suami Zeti telah memperolehi komisen yang sangat tinggi dalam 'bank deal' sebagai third party antara pihak bank dengan pelabur. Suami Zeti, Tawfiq Ayman mengambil manfaat kedudukan Zeti untuk memperolehi maklumat dalaman yang kemudiannya digunakan untuk menjayakan perjanjian perniagaan tersebut.

15. Suami Zeti agak goyang dengan perkembangan terbaru ini.

16. Sumber Asia Sentinel juga berkata agak sukar untuk menjatuhkan Zeti dari kedudukannya memandangkan Zeti bukan sahaja diakui berkredibliti dan berkeupayaan mentadbir kewangan dalam negara bahkan turut diiktirafkan di pentas antarabangsa.

17. Zeti telah berkhidmat dalam dunia perbankan selama 36 tahun dan mula diangkat sebagai gabenor pada tahun 2000.

18. Pada tahun 2009, bakat dan keupayaan Zeti diiktirafkan menerusi pentas antarabangsa menerusi award antara ketua (gabenor) bank negara terbaik dunia dan terus menerima pengiktirafan yang lebih kurang pada tahun2 selepasnya.

19. Melihat kepada ketokohan yang dimiliki Zeti, sumber memaklumkan kepada Asia Sentinel, rakyat mungkin tidak akan mempercayai dakwaan terhadap keluarga Zeti yang tersebar menerusi blog.

-------------------------------------------

Laporan asal : http://www.asiasentinel.com/politics/malaysian-pm-wife-seeks-central-bank-governor-ouster/

2 muka penuh. Untuk ulas penglibatan Rosmah bagi menyingkirkan Zeti.

Rosmah dikatakan lebih sukar dijatuhkan dari Najib kerana tidak akan mudah tunduk ke atas tekanan.

Ada satu blog. Pro Mahathir. Syed Out Side The Box ==> http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/ 

Beberapa hari lepas dia ada tulis. Zeti keluar negara then balik. Masuk wad sebab sakit. Sekarang dah sihat.

Mungkin Zeti ditekan sampai perlu ke luar negara dan bercuti sekejap.

Aku tatau.

Aku cari balik artikel tersebut. Dah takde. Bukan artikel itu aje bahkan semua artikel dia dah takde. Yang ada 3 je. Kenapa?

Kena tekan?
Polis cari?

Apa2 pun baik ko dan aku semua jaga2 sikit. Kalau orang2 umno pun dihalang dari kritik 1MDB kita apatah lagi. Lue fikirlah sendiri ek.

Kbai.

Khamis, 30 Julai 2015

Ini Kertas Pendakwaan Terhadap Najib Atas Isu Rasuah - Punca Gani Patail Kena Tendang Secara Tiba2 Dedah Sarawak Report.

Laporan terbaru dari Sarawak Report mendedahkan punca kenapa bekas peguam negara Gani Patail ditendang keluar dari jawatannya secara mengejut pada isnin lepas.

Difahamkan Sarawak Report telah menerima beberapa bukti salinan dokumentasi yang menunjukkan Gani Patail sedang merangka pendakwaan ke atas Najib Razak atas pertuduhan rasuah sebelum ditamatkan jawatannya.

Salinan tersebut menurut Sarawak Report telah disahkan kesahihannya sebelum dipaparkan kepada umum untuk tujuan penyebaran.

Berikut salinan yang dinyatakan ;



Salinan di atas masih berstatus 'draf' (rangka) kerana Gani ditamatkan perkhidmatan sebelum berjaya menghabiskan kertas siasatan dalam persediaan ke arah proses pendakwaan.

Menurut Sarawak Report lagi, pada pagi isnin ketika Gani mahu memasuki pejabatnya, dia telah dihalang dan dimaklumkan telah ditamatkan perkhidmatannya. Bukan sahaja dia gagal memasuki pejabatnya pada pagi itu bahkan tidak berhasil mengambil apa2 dokumen sekalipun.

Pendapat aku la. Gani masuk ikut jalan belakang, bila keluar ikut jalan belakang itu padan muka dia. Aku memang takde simpati sikit pun kat mahluk tak guna tu. Tapi jika benar Gani dalam proses nak dakwa Najib, minta Gani buka mulut sikit. Ke dia pun ada rekod hitam yang perlu disimpan sampai guna peranan third party?

Hehe.

Bila korang baca kertas pertuduhan di atas, korang akan nampak hukuman penjara bermula dari 2 tahun. Fak. Rasuah 27 juta hukuman penjara start dari 2 tahun? Apa punya loose la undang2 kau neh. Patutlah Khir Toyo apa tak hel. Setakat Najib lagi la tak heran. 

Dalam pendedahan tersebut yang aku faham la. Najib luluskan dana untuk SRC. Then SRC rasuah la Najib sebanyak 27 juta sebab luluskan dana 4b sebelum ini. Betul tak?

Gila kau.

27 juta punya rasuah. 7 keturunan pun tak habis woi. Kalau aku la. Kalau mama Rosmah aku tatau la. Cincin aje 24 juta kot.

KAH KAH KAH

Apa2 pun kita tunggu la episode seterusnya. Tengok respon Gani dan Najib. Depa bersilat kita berpopcorn oke.

Bai.

Rabu, 29 Julai 2015

Video Muhyiddin Kata Najib Mengaku 2.6b Masuk Ke Account Peribadi - Kenapa Rakaman Dipotong?

Semalam Yidin kena pecat. Selain Yidin, Shafie Afdal pun kena tendang juga bersama Hasan Malek. Manakala Ahmad Maslan diupgrade kedudukannya.

Yidin dipecat dari dua jawatan. Pertama sebagai menteri pendidikan. Kedua sebagai timbalan perdana menteri. Pemecatan Shafie dan Hasan Malek tak mendapat sambutan sangat terutamanya si Hasan Malek. Orang UMNO pun hapa tak hel dia kena pecat. Tetapi pemecatan Yidin ada timbulkan polemik la juga. Di kalangan penyokong UMNO dan pembangkang yang turut menyibuk untuk mengapi2kan situasi.

Semasa dipecat pada semalam, Yidin memang nampak tenang. Konon tak menyangka akan dipecat. Menurut laporan Malaysiakini, Yidin diberitahu Najib bahawa dia akan dipecat aka tiada dalam barisan kabinet terbaru Najib. Secara peribadi. Najib panggil Yidin berjumpa pada waktu 11 pagi lebih kurang tapi Yidin datang lewat. Selepas dimaklumkan akan digugurkan, Najib mengucapkan terima kasih kepada Yidin. Dan memberitahu bahawa langkah ini terpaksa diambil dengan keputusan yang berat ahti. Pergh.

Alasan Najib kepada pihak media. Untuk memantapkan pentadbiran negara dengan kumpulan yang lebih jitu. Padahal. Dia nak cantas semua yang tak sekepala dengannya dan buang suara2 Mahathir dalam pentadbiran negara. Itu sebab Ghani Patail pun kena cantas. Itu pun padan muka. Aku takan lupa apa permainan dia dalam memenjarakan Anwar. Bagi aku sesiapa yang bersimpati dengan Ghani adalah bodoh serupa lembu sebab bersimpati dengan mahluk opportunis seperti Ghani. Buat baik dibalas baik. Buat jahat terima la akibatnya. Itupun dia dapat sikit je kesan dari apa yang dia buat terhadap Anwar. Elok la dia berambus dari sistem perundangan negara. Aku tengok muka dia pun meluat. Asyik terbayang citer liwat jek. Sangat menjijikkan. Dan ya memang padan muka dia dipecat dalam keadaan dia sendiri pun tatau atas faktor kesihatan. Dia memang sakit jiwa dan akal bila sanggup proceed kes liwat. Itu je dah buktikan mentalisma dia bermasalah. Apa yang sihatnya. 

Kemudian. Yidin buat perjumpaan di rumahnya. Ketika dalam perjumpaan tersebut, Yidin ada membuat pengakuan. Katanya Najib sendiri mengakui bahawa 2.6 b itu memang ada dimasukkan ke dalam account bank peribadinya.

Lihat ;
 


Jika diperhatikan dari kedudukan rakaman, Yidin seakan sedar bahawa semua percakapan2nya dirakamkan. Maknanya at least dia tahu la risikonya. Adakah ini serangan pertama Yidin terhadap tindakan Najib yang cantas dia dalam kerajaan? 

Dalam rakaman tersebut, Muhkriz Mahathir duduk di sebelah Yidin dan mendengar kenyataan Yidin. Yidin sebut secara jelas bahawa Najib mengakui padanya duit tersebut disalurkan ke dalam account bank peribadi Najib. Memang Najib tak pernah nafi pun tentang hal tersebut. Yang dia nafi hanyalah tidak guna wang tersebut untuk tujuan peribadi semata2 walaupun dimasukkan ke dalam account peribadinya.

Difahamkan wang tersebut datang dari Timur Tengah. Tak disebut tentang 1MDB.

Itu kenyataan Yidin. Cuma pelik juga. Kenapa rakaman yang tersebar sekerat2 je macam nak raih millage politik? Kenapa tak sebar lebih panjang lagi? Cuma sebarkan apa yang Yidin sebut mengenai pengakuan Najib kenapa simpan wang berkenaan dalam account banknya. Nak juga dengar apa alasan yang Najib beri pada Yidin.

Cuma kalau nak kata Najib menipu macam susah sikit sebab dia sama sekali tak pernah nafi juga. Tapi bila dah ada pengakuan dari bekas orang no dua kerajaan, takan polis tak boleh amek keterangan. Walau apa pun alasan Najib, takan la wang pelaburan boleh didepositkan ke dalam account peribadi. Bukan ini dah kira melanggar amanah ka? Hehe.

Isnin, 13 Julai 2015

Ini Cerita Sebenar 'Langgar Low Yat' Dari Mulut Ketua Polis Negara Sendiri - Satu Malaysia Kena Tipu Dengan Khairul!

Khairul, Khairul. Ahti kau keras nak. Ini bulan ramadhan. Kau takde rasa kesal pun. Tak pasal2 sebab kau orang berbalah. Tak pasal2 sebab kau melayu cina dok bergaduh sesama sendiri. Kau berjaya huru harakan dunia netizens dalam dua tiga hari neh. Memang gila la kau.

Ini pendedahan IGP. 

Lihat video ;

 

Point IGP ;

1. Khairul dan Shahrul ditahan oleh staff OPPO sebab mencuri di kedai atas.

2. Shahrul terus ditahan, Khairul pula dibebaskan tetapi tanpa keizinan dari pegawai atasan polis yang membebaskan Khairul. Khairul dibebaskan atas budi bicara.

3. Khairul balik rumah. Ajak geng. Buat cerita tipu. Geng semua kena tipu dengan Khairul. P mengamuk kat Low Yat atas alasan penipuan peniaga.

4. Selepas rusuhan, polis tangkap Khairul dan geng2 yang mengamuk. Geng2 yang mengamuk neh story kat polis. Yang kedai OPPO tipu. Jual barang tiruan. Kemudiannya, polis juga yang sebar info tue kat media. Dan netizens baca sebaran media dengan menyangka geng2 Khairul mengamuk sebab ditipu peniaga. Sampai kata KPDNKK akan siasat sama. Dalam erti kata lain, polis2 kau kena tipu sekali. Bukan aku dan kau je.

5. Polis kemudian siasat lagi. Tengok CCTV. Memang sah kecurian berlaku. Khairul pula didapati buat cerita bohong. Mana ada kes kedai hp jual hp tipu. Dua tiga kali IGP ulang. Habis ramai orang terpedaya dengan penipuan dia. Beria2 pula orang dok bekap dia. Gila keji perangai Khairul kau neh.

6. IGP juga mendedahkan setakat neh 19 ditahan. 4 hari direman. Termasuk Shahrul dan Khairul. 

7. IGP juga mahu semua pihak hentikan sebaran karut. Semua pihak yang memandai2 akan ditangkap termasuk Papa Gomo.

8. IGP juga mengatakan pihak2 yang dok buat cerita karut neh ada dalam pemerhatian polis dan setiap dari mereka akan dikenakan tindakan. Polis dah kenalpasti siapa yang menjadi punca utama penyebaran berita palsu.

9. Pendek kata, dalam kerangka yang lebih kecil merujuk kepada kes neh semata2, Low Yat kena fitnah dek mulut Khairul. Tak pasal2 melayu malu kerana sikap Khairul tue. Sekalipun mengiringi si pencuri dan kau tak mencuri kau tetap bersalah juga sebab buat cerita bohong. Tindakan Khairul neh betul2 mencemar maruah orang melayu sebab tak memasal2 melayu dicop membela pencuri. Gila la dia.

Sedikit kronologi macam mana netizens terpedaya dan terheret sama dalam kisah ini.

1. Video rusuhan di Low Yat tersebar.
2. Susulan penyebaran tersebut, pelbagai spekulasi disebarkan.
3. Netizens yang terpedaya dengan sebaran berkenaan mula bergaduh sesama sendiri di laman sosial.
4. Pada awalnya simpati berpihak kepada Khairul.
5. Kononnya kena naya.
6. Apatah lagi dibantu dengan statement polis. Diapi2kan pula dengan cerita tipu dari pihak tertentu.
7. Bertambahla dia mendapat simpati umum.
8. Kebetulannya pula Low Yat memang terkenal sebagai lubuk penipuan.
9. Maka bertambahla sentimen marah.
10. Tetapi semakin lama semakin didapati siapa sebenarnya yang melakukan kesalahan. Apabila polis mula update perkembangan kes.

Semalam ketika berbahas isu Langgar Low Yat, ada orang mesej aku bagitau dia staff Low Yat. Dia kata apa yang aku tulis pasal OPPO tue salah.

Apa yang aku tulis boleh baca disini.

Dia kata tak lama lagi kebenaran akan terungkai. Aku tunggu je. Bukti semua dah ada. OPPO tue mangsa. Bahkan langsung tak terlibat dalam kejadian tersebut sebab budak2 tue mencuri kat tingkat atas. OPPO tue ground floor. Tolong tangkap pencuri. Bukan jual telefon tipu. Tak pasal2 busuk nama OPPO.

Bukan dia nak membekap Low Yat sebab kerja sana tapi dia kata masyarakat perlu membezakan keadaan. Bab peniaga Low Yat menipu customer cerita lain jangan kait dengan bab peniaga Low Yat kehilangan barang dek kecurian.

Dia minta aku betulkan point. Aku cakap. Aku cuma share apa yang disebarkan tak pula aku kata benda tue fakta. Tapi aku akan cari la sumber kepada sebaran maklumat tersebut. Dan, dah dapat nanti aku share. Aku nak tanya budak2 yang sebar di ruangan komen. 

Then aku buat la operasi aku. Ini cerita semalam. Tanya punya tanya akhirnya dapatlah source.

Ini sumber asal penyebar ;

Nampak tak?

Aku harap PDRM siasat admin di atas sama. Selepas aku meninjau posting2 di page berkenaan, aku dapati page berkenaan memang gila2 main perkauman. Mereka la punca kepada sebaran palsu. Tak rasa bersalah langsung. Tak memasal orang terpedaya. Dan tak memasal orang melakukan rusuhan kedua untuk mengapi2kan keadaan. Apa jenis orang la neh. Bulan2 puasa neh bawa2 la fikir benda betul.

Jujur aku cakap. Kalau sungguh Khairul langgar Low Yat sebab kena tipu, memang aku sokong. Perlu ada satu sosok untuk lawan kapitalis tamak. Kita takde sosok tue. Sosok2 yang ada cuma sosok2 politician. Yang mana tindakan2nya akan jelas dipengaruhi dengan idelogism partisan. Kita mahu sosok biasa. Sebab sosok biasa cetus impak luar biasa. Macam kes Khairul. Dia sosok biasa. Rakyat fikir dia luar biasa. Sayangnya bukan Khairul yang kena tipu. Kita yang kena tipu. 1 Malaysia kena main dengan Khairul khususnya orang melayu. Gila babeng punya orang. Dengan aku2 sekali kena. 

Ada dua jenis melayu.

Perkauman. Yang neh mungkin malu tak ingat dunia lepas IGP dedahkan modus operandi Khairul. Tak pasal2 ko dah kantoi tunjuk sikap sebenar kau.

Yang angin dengan penipuan Low Yat macam aku. Aku tak maki cina2 ke apa ke. Hujah aku solid. Peniaga vs pelanggan. Memang aku takan sokong Low Yat. Aku akan bekap yang kena tipu. Tapi apa kejadahnya aku pun kena tipu sekali dalam cerita neh. Bikin malu saja. Tapi tak la malu banyak macam melayu2 yang perkauman.

Sisi positif insiden langgar low yat neh pun ada. Bukan cerita negatif saja.

Lebih banyak penipuan2 yang berlaku di Low Yat didedahkan kepada umum. Sasaran kita peniaga jahat la. Peniaga jujur kita tak attack oke. Kat sini mendedahkan kepincangan sistem yang dijalankan oleh KPDNKK sendiri. Betapa lemahnya penguatkuasaan mereka. Pemantauan berpihak. KPDNKK perlu fikir idea baru untuk memastikan tugas pemantauan mereka lebih effisen sesuai dengan peredaran zaman. Otak penipu macam Khairul pun dah berkembang ke satu level baru. Takan KPDNKK tak boleh nak upgrade sistem pemantauan mereka bagi membela pengguna yang tertindas?

Tengok. Tipu2 pun guna peguam ;








Belajar dari menteri ke apa gamaknya. 

Huhu.

Apa2 pun aku sedikit terkilan dengan stail pembangkang bahas/hurai permasalahan berkenaan. Pendapat aku la. Pembangkang patut mendekati kumpulan melayu yang merusuh dan kumpulan Low Yat yang kena fitnah dalam cerita ini.

Damaikan yang bertelagah dan betulkan salah faham.

Jangan langsung beri ruang untuk pembangkang hanya mendekati kelompok/kaum tertentu je.

Tetapi pembangkang laju2 dah p bekap Low Yat. Memang la akhirnya IGP membuktikan OPPO kena fitnah tetapi kesan dari tindakan tersebut hanya memperlihatkan pembangkang pro kepada kaum bukan melayu.

Jika pembangkang turut mendekati Khairul dan the geng, pembangkang boleh pujuk Khairul minta maaf secara terbuka kerana berbohong kepada rakyat Malaysia. Dan membantu Khairul membetulkan kesilapannya. Gunakan keberanian Khairul kali ini di tempat yang betul. Bukan untuk tipu orang lagi semata2 nak halalkan rusuhan.

Apa2 pun terus lawan kapitalis jahat yang menipu pengguna macam sesetengah peniaga di Low Yat. Benda neh betul2 wujud oke. Tunggu wira sebenar datang. Wira tipu macam Khairul neh biarla berakhir disini. Sejarah mengenang kami warga netizens telah membela seorang pencuri dan penipu dek terpedaya. Ini tak boleh ubah kot. Jilake kau Khairul.

Kbai.

Khamis, 9 Julai 2015

Wang Tunai Jutaan Ringgit Pula Dimasukkan Ke Dalam Account Bank Rosmah Lapor Portal.

Ini apa yang dilaporkan oleh Sarawak Report dalam siri pendedahan terbaru mereka.

1. SR telah menerima maklumat dan beberapa dokumen yang mendedahkan transaksi wang yang dimasukkan ke dalam account bank Rosmah Mansur, Affin Bank.

2. Wang tunai itu dimasukkan secara berturutan bermula pada awal tahun ini.

3. Bermula dari 10 Februari hingga ke 23 April 2015, seorang lelaki yang dipercayai berkait Rosmah yang dikenali dengan nama Roslan Bin Sohari telah mendepositkan sejumlah wang tunai tersebut ke dalam account Rosmah Mansor.

4. Kesemua wang tersebut dimasukkan ke dalam account 1000 2000 0058. Di atas nama Rosmah Binti Mansor. SR mendedahkan mereka mempunyai hujah yang menyokong pendedahan tersebut.

5. Total wang yang didepositkan sebanyak 8 kali dalam 2 bulan tersebut ialah berjumlah 2 juta ringgit.

6. Menurut SR, tindakan mendepositkan wang tersebut ke dalam account Rosmah Mansur adalah mencurigakan. Dan ini juga dikatakan sebahagian dari plot yang mempunyai kaitan dengan siasatan ke atas 1MDB.

Berikut yang didedahkan oleh SR ;



No ic. No telefon. Even jawatan pun ada. Boleh diperiksa juga.

Wang tunai tersebut dibawa menerusi bag sebelum dimasukkan ke dalam account Rosmah Mansor. Itu yang dilaporkan oleh SR. SR juga menghurai kemungkinan wang2 pelaburan 1MDB yang disalahguna untuk tujuan peribadi.

Apa2 pun, kita tunggu la respon dari pihak Rosmah Mansur berkenaan pendedahan tersebut.
Yang patut buat laporan polis, perlu buat. Untuk siasatan laporan SR. Jika SR fitnah, ada baiknya Rosmah saman. Ini melibatkan reputasi. Aku rasa tidak ramai yang akan berpihak pada pasangan Najib dan Rosmah ketika ini. Situasi mereka agak terancam juga neh.

Najib kena attack.
Rosmah pun kena.
Sapa berkata benar.
Sapa menipu.
Semuanya akan terdedah tak berapa lama lagi.

Tunggu.

Nazir Minta Maaf, Kenyataan Badlisyah Yang Bela Najib Akan Disiasat.


Ada perkara yang Najib buat dan benda tue buat Nazir bengang sangat-sangat. Seolah2 secara terbuka Nazir menyatakan kepada Najib, there's no way i will back up you bro. Let go your position or you will ruin yourself. U will have no my support. No.

Sebelum neh banker terkemuka, CEO CIMB Islamic, Badlisyah mendedahkan bahawa terdapat dua kesilapan dalam dokumen yang didedahkan oleh WSJ berkenaan aliran wang ke account Najib.

Pertama. Isu poskod. Which is hasil google aku mendapati point dia betul. Di New York mana ada poskod 4080.

Kedua. Isu SWIFT CODE. Yang neh tatau siapa yang berkata benar. CIMB pun tak buat penjelasan susulan. Sekadar berkata posting Badlisyah itu telah dibuang dan perkara tersebut melibatkan isu teknikal. Badlisyah tak sepatutnya berbuat demikian. Nazir Razak membuat permohonan maaf terbuka dan akan menjalankan siasatan ke atas Badlisyah.

Badlisyah backup Najib. Kritik WSJ.

Nazir minta maaf dan berkata akan siasat Badlisyah.

Nampak tak?

Selepas itu Badlisyah meminta maaf. Dan berkata analisa itu hanyalah untuk tujuan peribadi. Tapi p siar kat facebook?

Badlisyah tunduk atas tekanan Nazir?
Nazir takan bagi muka pada Najib.
Maka kesimpulannya, dua adik beradik yang bergaduh, ko jangan la masuk campur setan. Tak pasal2 ko yang kena. Dah ko kerja dengan CIMB kan. Mendapat la kau.

KAH KAH KAH 

Oke bercakap tentang SWIFT CODE. Yang neh aku ada pengalaman sikit. Bila seseorang nak transfer duit ke aku, aku kena isi SWIFT CODE tersebut berdasarkan rujukan bank.

So, pendapat aku, kalau nak pastikan samada SWIFT CODE yang terpapar itu benar atau tidak, mula2 check ;

- Negara penerima 

- Bank penerima

- Negara penghantar

- Bank penghantar

Tarikh dan tahun juga memainkan peranan. Mana la tahu kot2 code SWIFT dah bertukar ke dalam jangka masa tertentu.

Dan dari situ baru boleh sahkan samada penyebaran WSJ itu benar mahupun palsu.

Apa2 pun setakat neh, Najib belum lagi menafikan 3 perkara penting.

Pertama. No2 account yang terdedah milik dia atau bukan.

Kedua. Menafikan wang2 tersebut masuk ke dalam acc dia atau tidak.

Ketiga. Penyebaran dokumen tersebut palsu atau tidak.

Yang kata palsu tue orang lain. Bukan geng2 PMO.
Yang Najib sebut berulang kali. Saya tak guna dana 1MDB untuk tujuan peribadi. Itu saja. So faham2 la. Kenapa rakyat dok berspekulasi je.

Kbai.

Rabu, 8 Julai 2015

Peguam UMNO Sindir Tindakan Peguam Najib - Menteri Kabinet Sokong Najib - Peguam Negara Nafi Account Bank Najib Dibeku.

Semalam TMI dan Malaysiakini ada melapor bahawa ;

1. Ada sumber dalaman yang mengetahui selok belok siasatan 1MDB mendedahkan bahawa 3 account bank Najib antara 6 account bank yang dibekukan berhubung siasatan dalam skandal 1MDB.

2. Laporan hanya memetik pengakuan sumber tetapi tidak menamakan sumber jauh sekali mengemukakan sebarang bukti.

3. Namun pada hari ini, peguam negara tampil menafikan bahawa 3 account bank Najib antara yang dibekukan.

4. Susah juga nak menolak dakwaan peguam negara apatah lagi yang menyebut account Najib dibekukan pun tak bagi bukti solid.

5. Sebenarnya. Jika dibaca laporan WSJ dan SR. Ada disebut account Najib (yang terlibat dalam skandal tersebut) telah ditutup.

6. So, nak beku macam mana bila dah ditutup?

7. Ditutup, dibekukan atau tidak dibekukan? Account bank mana yang mereka bahaskan disini?

8. Aku teliti pendedahan WSJ memang disebut ada 3 account Najib yang terlibat. Tetapi dalam pendedahan SR, juga menyebut selain dari Najib, ada pihak ketiga berhak mengakses account bank tersebut. Minta jangan tolak point neh.

Perbahasan susulan akan dilakukan selepas ini.

Terbaru juga. 

Menteri kabinet sebulat suara menyatakan sokongan terhadap Najib Razak.


Point KJ simple.

Biar siasatan menentukan segalanya. Biar Najib dibuktikan bersalah sebelum nak jump to any conlusion. Selagi semuanya berdasarkan spekulasi atau chartflow (chartflow neh sapa2 pun boleh buat, agak2 la nak tuduh Najib guna chartflow) baik la ko, aku dan kita semua bertenang dulu.

Ini bukan cerita kecik anak.
Ini sampai dah guna peranan orang luar.

Apabila kita sesama kita berbalah, aku tak heran sangat. Sebab akhirnya diri kita juga yang menguntungkan atau merugikan diri kita. Kita terima kesan dari apa yang kita buat. Tetapi jika orang luar dilibatkan dalam perbalahan kita, aku ada pendapat yang berbeza. Perlu diperhalusi samada peranan orang luar ini nak tambah merosak atau nak membaikpulih keadaan kita. Jangan2 kita diguna sebagai alat mencapai sesuatu maksud bagi pihak tertentu. Skandal 1MDB dan tuduhan terbaru ke atas Najib telah mengacau ekonomi kita. Kedudukan ringgit sedia lemah disebabkan pentadbiran kita kini bertambah lemah dengan tuduhan terbaru. Tuduhan korupsi mencalar imej Najib dan negara di mata antarabangsa. Suka tak suka, kestabilan politik antara faktor yang membuatkan pelabur menyakini negara kita. Korupsi, suasana politik yang tak menentu, ditambah dengan pemimpin terlibat skandal, kau fikir pelabur suka kat negara macam neh?

Sebab tue aku fikir. Cara terbaik, tunggu ke mana penghujung siasatan ini.

Kita tengok dulu babak demi babak dan ulas berdasarkan babak demi babak sebab ini la cara terbaik untuk kita mengetahui samada diri kita ini dipergunakan oleh pihak tertentu untuk menjatuhkan pihak tertentu atau memang pihak tertentu itu terlibat dalam skandal jutaan ringgit.

Berikut pula pendapat dari geng2 peguam yang pro UMNO. Buzze Azam neh siapa tak kenal. Anti Anwar, pro UMNO, lawan Ambiga, pro akta hasutan.

Pendapat dia turut dikongsikan oleh kelab chedet di laman facebook ;


Berdasarkan pendapat dia sebagai seorang peguam ;

1. Hafarizam buat kerja bodoh bila p dedah notis of tuntutan.

2. Minta WSJ jelaskan dalam masa 14 hari, apa motif WSJ berbuat laporan tersebut.

3. Dengan harapan WSJ melakukan kesalahan ketika menjawab notice.

4. Jika WSJ berjaya menjawab dengan cara Hafarizam tak boleh nak mengaitkan WSJ dengan tindakan saman, perkara itu akan memburukkan lagi situasi dan kedudukan Najib.

5. Sepatutnya penghantaran notis itu perlu dibuat secara senyap dan diam. Tidak perlu hebahan. Tetapi pendapat aku la, even Hafarizam tak leak, WSJ akan leak juga. Benda bukan boleh sorok.

6. Oleh kerana reputasi Najib terkait disini, pendapat aku, saman aje la. Tak perlu notice of demand ke apa. Paling2 koman suruh WSJ retract semula artikel berkenaan. Jika reputasi la yang Najib pentingkan.

7. Sungguh WSJ tak menuduh Najib mengguna wang tersebut untuk kepentingan peribadi tetapi penyebaran artikel berkenaan membayangkan spekulasi berkenaan.

8. Imej Najib dah tercalar kat sini. So, macam luahan Buzze, Najib seolah bayangkan ketakutan menerusi surat berkenaan.

Pendapat aku, ya juga point di atas.

Katakanla WSJ berpropaganda, dan rakyat sedang mencari jalan keluar bagi menyelesaikan permainan WSJ ke atas negara kita.

Dalam masa yang sama, usaha dan tindakan Najib seperti mengesahkan propaganda WSJ, so macam mana pula rakyat tak terpedaya dengan propaganda tersebut?

Jika dikata WSJ itu fitnah, maka lakukan satu tindakan yang garang lagi kental.

Jangan dimarah pada rakyat yang terhasut. Kerana tindakan Najib selama ini banyak buat rakyat makan ahti. Salahkan diri sendiri kerana selama ini tak pernah nak berada di sebelah rakyat. So andaikata Najib difitnah (andaikata la, mungkin WSJ nak mencapai sesuatu) dan rakyat tak sebelahkan dia, itu memang salah dia sejak dari awal. Sebab dia pun tak pernah nak sebelahkan rakyat sebab tue asyik buat polisi yang menindas.

Fikir2kanla ek Najib.

Sabtu, 4 Julai 2015

Kerana Salahkan Mahathir Dalam Skandal Terbaru, Najib Dikutuk KAW2 Di Laman Sosial - Najib Mahu Saman WSJ, WSJ Pertahankan Dakwaan.

Semalam, kecoh.

Ada dua cerita. Pertama mengenai Najib. Kedua, mengenai Rosmah. Tapi part Rosmah kita tulis lain. Kita buka cerita tentang Najib dulu.

SR dan WSJ mendedahkan bahawa sejumlah wang pembayar cukai bertujuan pelaburan luar negara dimasukkan ke dalam account bank Najib. Acc bank peribadi. Cawangan Ambank. No account bank pun ada sekali. Semua complete.

Wang tersebut dipindah mengikut patern tertentu sebelum dimasukkan ke dalam account bank Najib.

WSJ dan SR tak dedahkan sumber dan bukti dokumentasi (setakat ini la) tetapi penulisan mereka viral dan mendapat perhatian pembaca khususnya rakyat Malaysia. 

Kenapa rakyat Malaysia lebih selesa mempercayai pendedahan tersebut tanpa meneliti semua bukti2 yang ada? 

Jawapannya mudah. Kredibliti Najib sudah lama tercalar. Apabila seseorang yang dianggap jahat oleh rakyat Malaysia, dikatakan melakukan kejahatan lagi, sudah tentu la secara automatik mereka mempercayai sebaran berkenaan kerana dalam mindset mereka, orang yang dikatakan melakukan kejahatan itu ialah jahat, jadi nak tunggu bukti apa lagi sebab dia tue memang jahat. Lainla kalau orang yang dituduh melakukan kejahatan itu orang baik, sudah tentu la mereka akan bersangka baik dan menunggu bukti lanjut sebelum bersedia dengan persepsi seterusnya.

Susulan dari pendedahan tersebut, Najib tampil menafikan dakwaan. Selepas PMO menafi, 1MDB menafi, Najib mengambil pendekatan yang serupa di laman FB. Dia menafikan semua tuduhan terbaru yang dilemparkan ke atasnya dan membuat perakuan bahawa akan menggunakan tindakan undang2 ke atas pihak2 yang menuduh dia tanpa mengemukakan sebarang bukti konkrit.

Ketika menafikan tuduhan, Najib menyelit nama Mahathir. Apa yang Najib cuba bayangkan ialah, Mahathir ialah tangan ghaib dibalik tuduhan yang berlaku.

Berikut apa yang Najib sebut di media sosial ;


Mahathir dibayangkan ;

1. Bertindak kerana Najib enggan menurut kehendaknya dalam soal pentadbiran negara

2. Berpakat dengan pihak tertentu bagi sabotaj pentadbiran Najib

3. Seterusnya akan terus mendesak agar Najib berundur dari jawatan meskipun dilantik secara demokrasi.

Tindakan tidak cerdik Najib ini akhirnya memakan diri. 

Kenapa?

Walaupun yang SHARE sudah memasuki 2,000 ++ tetapi lebih ramai yang SHARE dengan niat MENGUTUK TINDAKAN NAJIB mengheret Mahathir dalam skandal terbarunya.

Seperti yang kita sedia maklum. Sejak kebelakangan ini, tv3 dan media arus perdana digunakan untuk mengkritik dan mencalar imej Mahathir. Kejap2 kutuk pasal PROTON. Kejap2 kutuk pasal kroni2 yang berkaitan Mahathir. Dan setiap kali Najib atau pentadbiran BN dipalitkan skandal, modal mereka hanya menyalahkan Mahathir itu Mahathir ini. Berbanding memberikan jawapan solid atas dakwaan yang timbul, mereka lebih selesa menyalahkan Mahathir atas segala2nya. 

Perkara yang sama turut berlaku dalam penafian terbaru Najib.
Mahathir sekali lagi diheret dalam penafian tersebut.
Najib bukan sahaja gagal memberikan jawapan yang menyakinkan bahkan menyalahkan Mahathir disebalik dakwaan. Susulan dari kenyataan itu, 95% komen di FB Najib sejak semalam hanyalah berbaur kutukan, kritikan, makian, hinaan, cercaan dan ejekan terhadap pentadbiran Najib Razak.

Bukan 10%.
Bukan 50%.
Tetapi 95% dari komen2 yang ada.


 
Setakat ini komen hampir mendekati ke angka 8,000. Dan 5% yang memuji pentadbiran Najib pula hanya datang dari seorang dua individu yang sama di mana 2.5% komen datang dari Hamidah Abdullah.

Tak henti2 la dia dok ulang2.

I love PM.
Sayangi pemimpin.
Hormati pemimpin kita.
Blablablabla. Macam orang kena sawan jek aku tengok sorang2 kat situ. Semua malas layan dia. Sambung kutuk Najib lagi best kot.

KAH KAH KAH

Konklusinya, rakyat tak percaya pada apa jua penjelasan Najib. 
Dan rakyat bertambah meluat jika Najib berterusan alih kesalahan ke atas bahu Mahathir.
Patern ini cukup dibenci rakyat kerana Anwar turut mendapat simpati marhaen apabila BN pernah bersikap mengalih semua kesalahan ke atas bahunya suatu ketika dahulu. Seperti tidak belajar dari sejarah, BN mengulang keadaan yang sama. 

Perlu Najib jawab kepada tuduhan.
Jika saman itu caranya, sila saman. Dan memang itu yang Najib mahu lakukan.
Tetapi WSJ dalam kenyataan terbaru mempertahankan dakwaannya.

Kata WSJ ;

1. Sumber kami kukuh, laporan kami benar.
2. Hasil siasatan kami menunjukkan wang2 itu semua berakhir di dalam acc bank Najib.
3. 5 deposit berasingan dengan nilai setinggi USD 700 juta.
4. Kesemuanya dipindahkan ke acc Najib.
5. Kami ada dokumen yang diperlukan.
6. Kami mempertahankan dakwaan.
7. Pentadbiran Najib tidak menjawab kepada persoalan yang timbul, iaitu kenapa wang2 itu semua berakhir di acc peribadi Najib sebaliknya menuduh musuh politik mencipta cerita.
8. Penafian hanya berkisar Najib tidak mengguna sebarang dana kerajaan untuk tujuan peribadi.

Yes. Penafian Najib agak fishy.

- Dia tak nafikan no acc bank. Boleh aku assume itu memang no acc bank dia yang tersebar?

- Najib tak menafikan jumlah wang yang dilaporkan SR dan WSJ. Boleh aku assume jumlah itu benar?

- Najib tak menafikan bahawa ada pihak kedua berhak urus acc bank dia. Boleh aku assume Nik memang individu bertanggungjawab untuk incharge acc bank dia?

Bila aku berfikir secara teliti. Mustahil juga untuk Najib bersikap cuai. Ini acc bank dia, atas nama dia, yang mana anytime boleh track asal kita duduk dalam perbankan.

Mustahil untuk Najib tidak aware akan situasi tersebut.

Jadi, jika dikatakan ada yang betray Najib untuk dedah maklumat tersebut, bagaimana?

Di sekeliling Najib, bukan semuanya setia di belakangnya juga.

Maklumat macam neh orang luar takan boleh tahu melainkan pihak yang terlibat dalam transaksi dan pihak yang duduk dalam perbankan tersebut.

Jika aku tak salah jangkaan, first, Najib akan kesan dulu siapa yang berperanan sabotaj dia dari dalam. Kedua, Najib akan menjejaki individu tersebut dan pastikan apa maklumat yang dia ada terlebih dahulu. Ketiga, Najib akan guna cara rundingan damai (wang) bagi counter persepsi secara baik dulu. Keempat, jika gagal, permainan yang lebih dasat akan berlaku sesama mereka. Kita akan mungkin dihidangkan dengan drama demi drama, babak demi babak, cerita demi cerita, yang mana kita sendiri pun akan terkeliru antara fakta dan auta.

Percayalah cakap aku. Ini hanya permulaan. 

Kbai.

Jumaat, 3 Julai 2015

Ini Jawapan Yayasan PATRIOT Berkenaan Penjualan Plat PATRIOT SERIES.


Setelah dikritik kaw2 oleh pelbagai lapisan masyarakat akhirnya pihak yang bertanggungjawab menguruskan penjualan plat khas - PATRIOT SERIES tampil dengan kenyataan media. Surat dihantar kepada beberapa agensi berita termasuk Malaysiakini untuk edaran umum. Baca point2 mereka dan terpulang la korang nak percaya ke taknak.

Baca ;

Kekeliruan dan kontroversi plat “Patriot” berpunca selepas manipulasi fakta oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dan ia menjadi lebih parah apabila dipolitikkan oleh ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong dan ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming.

Namun kenyataan mereka yang disiarkan melalui lamanMalaysiakini mengandungi fakta tidak tepat dan telah di putar belit sekaligus mewujudkan persepsi negatif ke atas Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM).

Plat “Patriot” merupakan inisiatif YPNM bertujuan untuk mempromosi semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan fahaman politik.

Hasil penjualan plat tersebut akan dimanfaat untuk melaksanakan program dan aktiviti patriotisme secara menyeluruh membabitkan pelbagai agensi di seluruh Negara.

Berikut adalah penjelasan bagi setiap dakwaan yang telah ditimbulkan.

Dakwaan 1:

Projek RM10 juta, JPJ hanya diberi RM1 juta.

Fakta:

Kenyataan ini tidak tepat. Nilai RM10 juta adalah sasaran jualan plat “Patriot”bukannya keuntungan atau nilai projek yang dianugerahkan secara terus kepada YPNM.

Pembayaran RM1 juta kepada JPJ adalah syarat asas selepas kelulusan plat siri khas tanpa mengira keuntungan atau kerugian yang dihadapi oleh YPNM.

Justeru, sebarang risiko ditanggung sepenuhnya YPNM tanpa melibatkan pihak kerajaan.

Dakwaan 2:

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menganugerahkan kelulusan plat “Patriot” kepada YPNM melalui rundingan langsung.

Fakta:

Dakwaan bahawa YPNM mendapat kelulusan dari rundingan langsung dengan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang merupakan pemangku menteri pengangkutan (ketika itu) adalah tidak benar.

YPNM membuat permohonan kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia pada tahun 2013 dan mendapat kelulusan selepas dua tahun permohonan dibuat iaitu pada awal tahun 2015.

Selain plat “Patriot”, terdapat lebih 25 plat siri khas yang telah diluluskan sebelum ini.

Dakwaan 3:

Pendapatan JPJ adalah wang rakyat, hasil penjualan plat “Patriot” juga adalah wang rakyat. Ini adalah kerugian kepada negara.

Fakta:

Plat “Patriot” merupakan inisiatif Yayasan Patriot Negara Malaysia sepenuhnya, JPJ tidak pernah ada perancangan untuk mengeluarkan plat khas siri “Patriot”.

YPNM tidak menggunakan sebarang peruntukan dari mana-mana agensi kerajaan atau wang rakyat.

Justeru, tuduhan pihak JPJ mengalami kerugian adalah tidak benar kerana agensi berkenaan tetap menerima bayaran RM1 juta sama ada YPNM berjaya atau gagal menjual plat tersebut.

Bermakna JPJ, rakyat dan negara tidak mengalami sebarang kerugian seperti yang didakwa.

Dakwaan 4:

YPNM berkait dengan kroni Umno.

Fakta:

Brigadier Jeneral (B) Datuk Husainay Hashim memegang jawatan pengerusi YPNM berdasarkan latar belakang beliau yang berkhidmat selama 33 tahun dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Idea penubuhan YPNM tercetus selepas insiden Lahad Datu dimana beliau bimbang dengan perpecahan di kalangan rakyat Malaysia kerana perbezaan ideologi politik.

Beliau bukanlah kroni Umno, pelantikan sebagai setiausaha kerja Umno dari tahun 2004 hingga 2008 atas pelawaan mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

YPNM ditubuhkan bermatlamat untuk memberi kesedaran dan memupuk semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.

Ahli Jawatan Kuasa dan sukarelawan YPNM terdiri daripada pelbagai latar belakang politik dan kaum.

Dakwaan 5:

YPNM mewakili JPJ untuk melelong plat “Patriot”.

Fakta:

Dakwaan YPNM mewakili JPJ untuk “melelong” plat PATRIOT adalah tidak benar. Sebaliknya YPNM diberi kelulusan menjual plat Patriot 1 sehingga Patriot 9999 di mana terpulang kepada YPNM untuk melaksanakan kaedah penjualan yang dirasakan sesuai.

Soalan:

Siapakah yang menguruskan hasil penjualan plat “Patriot” dan bagaimana ia dibelanjakan?

Jawapan:

Semua pendapatan yang bakal diperoleh hasil penjualan plat “Patriot” disalurkan ke akaun amanah milik YPNM bagi membiayai setiap aktiviti dan program bagi menyemarakkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia melibatkan semua lapisan masyarakat di seluruh negara.

Bagi maklumat lanjut program yang dirancang oleh YPNM boleh dirujuk di laman web rasmi Patriot.

Sebagai sebuah yayasan, YPNM bersikap terbuka di mana kami mengalu-alukan sebarang cadangan, kritikan, dan teguran namun ia harus berasas.

Sebarang pertanyaan sila hubungi Sekretariat YPNM di talian: 019-4475555


YAYASAN PATRIOT NEGARA MALAYSIA (YPNM)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...