Isnin, 22 Jun 2015

Kerana Skirt Atas Lutut, Wartawan NST Dilarang Masuk Ke Agensi Kerajaan - Giliran Azmin Pula Kena Kutuk.

Pertama kali boleh dimaafkan. Kerana kita tidak tahu. Macam kes yang berlaku dengan JPJ tue. Tapi kalau kali kedua kita ulang, bukan kah nampak macam kita sengaja mencari pasal?

Tadi MP Klang sebarkan satu posting ;


Ada sesuatu yang tidak kena dengan penyebaran di atas. Sangat tidak kena kalau bacaan aku ialah propaganda politik.

Charles Santiago ialah MP Klang yang mewakili kerusi DAP di Selangor.

Satu persatu.

1. Kita dah belajar tentang dress code di agensi kerajaan.

2. Semua pakaian haruslah dibawah lutut. Atas lutut adalah tidak dibolehkan sama sekali.

3. Ya, pada aku ianya memang sopan. Penglihatan aku tak nampak mereka seksi. Tetapi dah protokolnya begitu, perlu juga kita terima.

4. Kalaupun kita memakai skirt di bawah lutut, bagaimana itu menjejaskan hidup kita?

5. So benda neh takde effect pun. Ia tak menjejaskan atau menyusahkan hidup kita. Bukan kita dalam kerugian.

6. Kita hormat je la dah mereka buat peraturan begitu. Tambahan pula kita yang nak masuk ke tempat tersebut.

Aku rasa sangat pelik bila wartawan NST itu sendiri tidak memahami etika pemakaian ketika berada di agensi kerajaan. Bukan sehari dua jadi wartawan. Unless, ada sesuatu 'ikatan' disitu. Dan aku bertambah pelik bila MP seperti Charles seakan lupa yang kerajaan negeri di Selangor itu ialah PR. Yakni, sepatutnya orang yang bersama PR, dia boleh memilih pendekatan bertanya dan mendapatkan penjelasan lanjut dulu dari SUK sebelum merepek di facebook. Dia, at least orang yang mempunyai link untuk melakukan hal sedemikian berbanding kita orang biasa. Betul tak?

Baru2 neh aku terbaca di media, yang mana DAP menekan pentadbiran Azmin Ali berkaitan pendiriannya dengan PAS. Dan DAP juga diperlihatkan 'lantang' mengkritik dan menafikan point Azmin Ali bahawa Pakatan Rakyat boleh diselamatkan.

Dalam krisis Khalid Ibrahim dulu, aku belajar satu benda.
Untuk mereka paksa Khalid berundur, perlu mereka jejaskan imej Khalid.
Jadi babak dicipta. Supaya rakyat terpedaya. Lalu mereka pun bersetuju dengan sentimen undur Khalid. Yakni, Khalid akan merasa tertekan jika sokongan rakyat berkurangannya terhadapnya.

Jadi bacaan aku, tak mudah juga untuk aku memperlihatkan insiden di atas seperti KEBETULAN.

Jika ianya satu bentuk tekanan ke atas Azmin untuk dia tidak berkompromi kepada PAS, aku kira DAP juga akan gagal dalam pencaturannya.

Sebab apa yang akan berlaku nantinya ialah krisis tersebut akan menjadi krisis perkauman. Di mana non muslim dan muslim akan melebarkan jurang kebencian dan ketidaktolenrasian di antara satu sama lain.

Jangan gunakan sentimen bangsa dan agama dalam mendapatkan apa yang kita hajatkan dalam mencapai kuasa politik. Sudah-sudah la tue.

Kbai.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...