Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 31 Disember 2020

Mana-Mana Pihak Tak Perlu Minta PAS Memilih MN Ataupun Tidak - Takiyuddin Hassan.

POLITIK | Pagi ini, SU Agung PAS, Takiyuddin Hassan telah mengeluarkan satu kenyataan media yang menggaris beberapa penjelasan penting mengenai penyertaan PAS dalam gagasan Muafakat Nasional.

Isi penting dalam kenyataan media tersebut adalah seperti berikut;

- Tak perlu mana-mana pihak membuat desakan terhadap PAS agar memilih mahu bersama Muafakat Nasional (MN) ataupun tidak.

- PAS adalah antara watak utama yang merangka penubuhan MN.

- PAS berpegang teguh pada Piagam MN, iaitu bersetuju membentuk kerjasama dengan mengembangkan naratif Islam dan Melayu tanpa menafikan kepelbagaian agama, kaum dan budaya sebagai paksi kepada kestabilan politik, keharmonian kaum serta kesejahteraannegara.

MN bukanlah milik eksklusif sesuatu parti atau kelompok.

- Tiada halangan pada UMNO mahupun PAS untuk menyertai atau bersama mana-mana kerjasama politik demi mengekalkan agenda besar.

Berikut dibawah adalah kenyataan media lengkap dari Takiyuddin Hassan;

KENYATAAN MEDIA | MUAFAKAT NASIONAL DITUBUHKAN DEMI UNTUK PENYATUAN UMMAH

Mana-mana pihak tidak perlu meminta PAS memilih sama ada hendak bersama Muafakat Nasional (MN) atau tidak kerana PAS adalah antara watak utama yang merangka dan berusaha menubuhkan MN atas dasar penyatuan ummah.
 

PAS berpegang teguh dengan Piagam MN yang dimeterai antara UMNO dan PAS pada 14 September 2019 yang antara lain bersetuju membentuk kerjasama dengan mengembangkan naratif Islam dan Melayu tanpa menafikan kepelbagaian agama, kaum dan budaya sebagai paksi kepada kestabilan politik, keharmonian kaum serta kesejahteraannegara.

PAS turut mempertegaskan betapa MN perlu dijadikan amalan musyawarah dalam memperkasakan agenda Islam, Melayu, Bumiputera khususnya dan rakyat Malaysia amnya secara tuntas dalam kerangka Perlembagaan negara demi membangunkan negara inklusif, sejahtera dan menjamin keadilan sosial merentasi batas warna kulit mahupun anutan.

Justeru itu PAS berpandangan MN bukanlah milik eksklusif sesuatu parti atau kelompok, sebaliknya harus dibuka kepada semua kalangan yang cintakan perpaduan, keharmonian dan keadilan di dalam negara ini.

Dengan mengekalkan komitmen yang mantap dalam Agenda Besar MN, adalah jelas dari sudut pendekatan dan strategi politik tiada suatu pun halangan yang dikenakan untuk UMNO daripada kekal bersama Barisan Nasional (BN) mahupun untuk PAS dari menyertai mana￾mana gabungan atau kerjasama politik.

Apa yang penting adalah gabungan UMNO dan PAS boleh malah perlu bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mempunyai cita-cita yang sama dalam menghadapi PRU15 dengan suatu persefahaman yang jitu khususnya tiada pertembungan sesama sendiri yang menguntungkan pihak lain. 

PAS amat yakin bagi mencapai cita-cita dan hasrat ini semua pihak perlu meneroka jalan damai dan saling menerima serta hormat menghormati, bukan sebaliknya.

Terima kasih.

TAKIYUDDIN HAJI HASSAN
Setiausaha Agung PAS.
Bertarikh: 31 Disember 2020.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...