Ahad, 11 November 2018

Fund My Home P2P, Bagaimana Ia Berfungsi Membantu Rakyat Beli Rumah Di Malaysia.

Najib Saahari | P2P - How it works in Malaysia.

Disebabkan P2P ni kind of benda baru dekat Malaysia and start terus buat untuk property, ramailah yang tanya saya how it works. Yelah benda baru, ramailah yang tak tahu.

Semalam saya ada post satu pasal P2P tapi itu how P2P in general works. Harini after baca statement Tun, saya dah dapat clearer picture on how it works in Malaysia.


P2P dekat Malaysia ni berfungsi lain sikit. P2P ni if based on apa yang Tun cakap, dia akan pakai konsep musharakah. Most likely shariah sebab guna konsep musharakah tu. Musharakah ni joint ownership. Untuk rumah dia pakai equity sharing. P2P for housing dekat Malaysia ni berfungsi macam ni.


👉 Abu nak beli rumah berharga RM300k, so dia akan keluar RM60k untuk beli 20% equity rumah tu. 80% equity lagi will be funded pakai duit PEER lain yang melabur dalam P2P platform tu.
👉 Abu tak payah bayar apa-apa pon (kecuali service fees masa apply benda tu sahaja) sepanjang dia duduk rumah tu TAPI untuk 5 tahun sahaja and dia hanya miliki 20% of the house. Dia takde full ownership atas rumah tu.
👉 Macam mana Abu nak dapat full ownership atas rumah tu? Dia kena beli balance equity yang dipegang oleh pelabur tu. Dia belilah sikit-sikit pon boleh, nak beli sekaligus pon boleh.

👉 Abu beli equity tu berdasarkan harga apa ? Abu akan beli berdasarkan market price. Let say Abu beli rumah tu tahun 2018, harga rumah RM300k. Abu dah beli 20%, so ada balance 80% = RM240k (1% RM3k). Tahun 2019, rumah tersebut naik harga RM400k. 80% tu jadi RM320k (1% RM4k) . Itulah harga equity yang Abu perlu bayar. So dia belilah sikit-sikit. Lepas 5 tahun dia kena bayar penuh. Sama ada dia refinance or jual rumah tu.

Kalau let say dia tak bayar apa-apa pon. Lepas 5 tahun baru dia nak beli full ownership (lepas dapat duit EPF). Lepas 5 tahun rumah tu berharga RM600k. So Abu perlu bayar RM480k untuk beli balance 80% tu  Dia boleh refinance dekat Bank or jual rumah tu.

Apa baiknya skim ni?
👉 Sepanjang pembeli rumah tu beli, dia boleh tak bayar satu sen pon untuk dapat balance equity tu. So monthly commitment tiada.
👉 Nak beli rumah lagi mudah. Rumah RM1juta boleh bayar harga RM200k sahaja.

Apa yang tak baiknya?

- Pembelian property kalau settle lambat memang akan jadi tinggi dan tiada untung langsung sebab you kena bayar at market price.
👉 Bila nak beli rumah senang, harga akan meningkat cepat. Harga equity yang balance tu pon naik cepat. Bayaran nak dapat full ownership pon akan naik mendadak. Kalau dia jenis nak bayar bulan-bulan untuk beli sikit-sikit, kadar akan berubah cepat bias ke atas.
👉 Proses jual beli rumah yang terlibat dalam skim ni akan payah sebab you tiada fullownership. Kalau dapat duit hasil jual rumah and u nak buat full settlement , u tidak akan dapat balance keuntungan tu. Sebab balance 80% tu based on market value.
👉 Jenis yang xbayar langsung ni lepas 5tahun baru nak bayar habis lagi lah sakit . Equity masih lagi 80% . Kalau refinance memang tiada balance untuk dia .

Siapa yang untung?
👉 Developer. Rumah senang jual .
👉 Pelabur (orang berduit/kaya). Dia boleh park duit dalam skim ni. Nak unlock value pon tiada masalah. Dia boleh jual macam jual beli equity kepada pelabur lain. Contoh (dia beli 80% value RM320k, bila naik jadi RM400k dia boleh jual 80% tu kepada pelabur lain).

Siapa yang rugi?
👉 Pembeli rumah. Ikut mana sekalipon kalau dia nak dapat fullownership, dia tidak akan ada untung sesen pon sebab dia kena beli ikut market price. Berbeza kalau ambil pinjaman musharakah. Harga equity sudah dipersetujui masa pinjaman diambil. So bayar ikut harga yang dipersetujui. Kalau market price masa tu tinggi daripada harga yang dipersetujui, pembeli rumah tu untung.

So P2P ni bagus or tak? 


Kalau saya pakai topi kapitalis - Saya akan cakap bagus.

Kalau saya pakai topi rakyat marhaen - Saya akan cakap tidak bagus.

P/S - Saya prefer PSP daripada P2P . PSP tu apa ? Party Sampai Pagi . Hahahahaha

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...