Isnin, 21 September 2015

Wartawan TMI Dipecat Kerana Kritik Lim Guan Eng.

Kisah yang viral di kalangan facebooker geng2 cina ketika ini. 

Baca ;


Penyebaran di atas bersumberkan dari individu bernama Leng Teck Chiang. Ini yang dia update menerusi facebooknya ;

I am a friend of Dalbinder Singh. He had been unfairly victimized. 

Dalbinder received this termination message from MI for following his conscience. It seem that Tokong is untouchable. What will the NUJ and other journalists do about it. Fight for Dalbinder rights or sleep on it?
 
THE MESSAGE:

Dear Dalbinder,

This is to inform you that we will no longer require your services as a contributor for The Malaysian Insider with immediate effect. Your actions have tarnished our reputation. You have also failed to follow instructions for some of your assignments.

There is a conflict of interest in your coverage of the rabies scare in Penang as you are actively involved in the protest by the NGOs. As a reporter you need to remain impartial so you can report on the news objectively.

I would like to thank you for your contributions to The Malaysian Insider in the past few months and wish you all the best in your future endeavours.

With this termination of your services as a contributor, you must cease presenting yourself as a representative of The Malaysian Insider. Please submit any outstanding payment claims for your stories to Shafrina and Amri, with a copy to me.

Thank you.

Kononnya ;

1. Wartawan TMI kena pecat sebab lapor pembunuhan anjing2 yang dijangkiti wabak.

2. Tak dapat dinafikan berita berkenaan agak panas di kalangan masyarakat non muslim terutamanya babitkan NGOs yang sayangkan haiwan apa semua neh.

3. Aku ada baca hujah mereka beberapa hari lepas. Point mereka ialah setiap binatang yang dijangkiti wabak rabies itu ada jalan untuk dipulihkan melalui suntikan vaksin. Tak perlu dibunuh pun. 

4. Aku tak pasti kenapa LGE pilih bunuh berbanding vaksin, tetapi mungkin kos bunuh lebih murah dari vaksin? Itu kena tanya Penang sendiri la.

5. Dan laporan mengenai pembunuhan2 itu meluas dengan gambar apa semua depa sebar. Huhu. Memang nampak keputusan LGE macam kejam kalau tengok pada gambar2 tue.

6. Antara yang melaporkan ialah wartawan dari TMI. Dan telah pun dipecat atas alasan mencampur-adukan perjuangan/pendirian peribadi dalam laporan berita.

7. Tetapi bagi penyokong pihak yang dipecat, kata mereka ialah TMI pro LGE. Kerana itulah wartawan tersebut dipecat.

Hmmm..

Tatau nak cakap. Tapi aku banyak perasan TMI suka putarbelitkan statement PAS. Ada kaitan ke semua neh? 

Huhu.

Lue fikirlah sendiri.

Kbai. 

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...