Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 28 Ogos 2015

Najib Kantoi Lagi - Kali Ini Ahli UMNO Dedah Derma 2.6b Tiada Dalam Laporan Audit UMNO.

Hish. Hish. Hish.

Ahli UMNO saman Najib sebab melakukan pecah amanah dalam derma 2.6b yang dilaporkan untuk UMNO tetapi tidak pernah sampai kepada UMNO.

Laporan Mkini menyebut, ahli UMNO tersebut memperincikan beberapa kesalahan Najib yang mana mendorong kepada tindakan saman selepas lembaga displin parti gagal mengambil sebarang tindakan ke atas Najib meskipun aduan telah dibuat sebelum ini.

Antara petikan tersebut menyatakan ;
Dokumen tersebut menyatakan bahawa antara 21 Mac dan 25 Mac 2013, AS$680,999,976 (RM2.6 bilion) masuk ke dalam dua akaun peribadi Najib di Ambank, melalui Falcon Private Bank di Singapura.
Dinyatakan bahawa RM2.6 bilion itu adalah sumbangan yang dibuat kepada Najib untuk kegunaan dan faedah Umno dan Najib mengakui menerima jumlah itu dan bukan benefisiari peribadi kepada wang itu.
Menurut pernyataan tuntutan, Najib secara terbuka menyatakan bahawa RM2.6 bilion itu adalah sumbangan derma daripada dermawan Timur Tengah yang tidak dinamakan.
Ia juga berkata Majlis Tertinggi Umno menyatakan Najib telah dilantik sebagai pemegang amanah bagi Umno dan bahawa ia telah menerima jumlah wang yang besar daripada presiden parti, yang berasal dari akaunnya.
Oleh itu, pernyataan tuntutan itu menyatakan Najib memegang RM2.6 bilion sebagai pemegang amanah dan kegunaan Umno.
Penyataan tuntutan juga seterusnya mendakwa bahawa Umno dan dengan itu, Najib, dikawal oleh Akta Pertubuhan dan perlembagaan parti.
Ia menyebut bawah seksyen 14(d) akta tersebut, Umno perlu menyediakan akaun teraudit setiap tahun kewangan kepada Pendaftar Pertubuhan.
Tahun kewangan Umno adalah dari 1 Januari hingga 31 Disember setiap tahun, dan wang kepunyaan Umno hendaklah disimpan di bank perdagangan atau simpanan.
Sebagai plaintif, beliau menyatakan bahawa Najib sebagai pemegang amanah, telah melanggar perlembagaan Umno, peruntukan Akta Pertubuhan, dan common law sebagai pemegang amanah.
Beliau seterusnya berkata jumlah RM2.6 bilion itu tidak ada dalam akaun Umno yang telah diaudit bagi tahun kewangan 2013 dan 2014.
Ia juga mendakwa bahawa sebahagian daripada RM2.6 bilion itu telah dipindahkan ke satu akaun bank di Singapura pada 30 Ogos 2013.
Akaun bank dikatakan bukan milik Umno. Najib juga didakwa tidak memaklumkan atau mengisytiharkan jumlah RM2.6 bilion itu kepada Umno.
Pernyataan tuntutan itu menyebut bahawa Najib telah membayar atau mengeluarkan daripada parti itu sejumlah asal wang berjumlah AS$650 juta, dan ini adalah pelanggaran secara langsung Perlembagaan Umno.
Ia juga mendakwa bahawa presiden Umno itu telah menggunakan atau menyimpan sebahagian wang yang bagi faedahnya sendiri dan tanpa mengambil kira Umno.
Dengan sebab itu, penyataan tuntutan mendakwa Najib telah bertindak dengan pecah amanah dan kepercayaan yang diletakkan kepadanya sebagai pemegang amanah Umno.
Untuk ini, beliau berkata presiden Umno dan Majlis Tertinggi telah bertindak ultra vires (di luar kuasanya) dalam perlembagaan parti itu dan telah melakukan penipuan.

1. Audit parti tidak mendedahkan UMNO terima wang derma sejumlah 2.6b bagi 2 tahun berturut2.

2. Bahkan UMNO sendiri tidak dimaklumkan bahawa mereka menerima sumbangan sebesar itu. Segala2nya terdedah selepas SR melaporkan perkara berkenaan. MT kata Najib berhak terima sumbangan atas nama parti tetapi parti langsung tak dimaklumkan mengenai derma tersebut pula.

3. Bukan setakat tidak dimaklumkan, baki wang juga tidak dimasukkan ke dalam account parti selepas account peribadi Najib ditutup. Sebaliknya dipindahkan ke Singapore. Kenapa? Kata untuk parti. Awat tak transfer ke account parti?

4. Injuksi juga dipohon bagi menghalang tindakan di ambil ke atas pesaman Najib dan SU UMNO.

Satu tindakan yang bijak dari ahli UMNO yang misteri neh. Laporan TMI menyebut, yang menyaman neh seorang wanita. Tapi nama tak disebutkan. Dan betul juga point2 dia sebenarnya. Kalau audit tak melaporkan (isytihar) derma tersebut, yakni ianya disorok dari pengetahuan parti. Dan, kenapa?

Tambahan pula. Ahmad Maslan, Shahrir dan Ermi terima wang dari sumber tersebut. Amboi. Atas kapasiti apa? Jejak audit tak dedah pula. Nampak sangat wujud keraguan munasabah kat situ.

Bagus. Bagus. Kita boleh tengok macam mana Najib dan pasukannya gelabah counter attack dalam serangan terbaru neh. Memang aku tak harap kes neh akan dibicarakan di mahkamah. Najib akan lakukan apa sahaja bagi menghalang tindakan diambil ke atasnya. Tapi ketika Najib sibuk buat itu ini bagi menghalang tindakan saman wanita tersebut, ketika itulah rakyat akan dapat menilai. Bagaimana reaksi orang bersalah yang tengah sibuk tutup kesalahan dia dari terus diperkatakan umum. Time haru biru itulah Najib sebenarnya akan lebih mendedahkan kelemahan2 (dalam erti kata lain, kantoi) dia meskipun tanpa perbicaraan kita dah sedia maklum Najib bersalah atau tidak.

KAH KAH KAH

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...