Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 29 Oktober 2014

Harakah Daily & Penyokong PAS Yang Kelakar Habis.

Kejap.

Nak gelak kaw2 dulu.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Mampos aku macam neh. Ada je geng2 partisan buat lawak2 bangang hampir setiap hari. Selepas menteri, parti, selepas parti, pemimpin, kemudian berbalik kepada menteri, kemudian pada NGO tah mana2 hala, kemudian pada pemimpin partisan kemudian pada penyokong tegar dan lagi dan lagi.

Boleh mati oi. Ketawa banyak sangat.

KAH KAH KAH

Part 1. Semalam baca neh ;


Itu bukan kandang orang bersalah. Tapi kandang saksi. Tapi itu bukan isu penting. Dia nak rasa dia sayu pun dia punya pasal walaupun aku rasa kelakar nak mampos. Cuma. Dalam posting neh, geng2 PAS sentap kat aku. 

KAH KAH KAH

Aku tak rasa sayu. Betul. Sebaliknya aku rasa meluat. Bukan kat TGHH. Tapi kat geng2 PAS. Meluat sebab korang tak nampak kenapa kritikan ke atas TGHH tue berasas. Korang cuba nak tutup kritikan dengan mengatakan ia penentangan ke atas institusi ulama. Dalam erti kata lain, cubaan untuk SPIN dan MISLEAD dari tajuk sebenar. Itu sebab korang buat aku jadi meluat. Kritikan ke atas TGHH bukan fitnah. Kalau la mereka sanggup hadap kritikan tersebut dengan terbuka, mereka sebenarnya boleh je anggap perkara tue sebagai satu proses untuk tingkatkan kecekapan diri dan parti. Tapi dah masing2 ego menggunung. Lue nak cakap apa?

Untuk TGHH. Jalan untuk perbaiki situasi sudah terbentang. Dia boleh aje berbaik2 namun dia tetap enggan. Dan memilih ego sebagai landasan. Lantak korang la. Kalah atau menang bukan aku dapat duit apa-apa pun. So lantak kat situ.

Tapi, aku nak nasihatkan sikit la, lebih baik gunakan rasa sayu kat tempat yang betul kalau boleh. Sayu pada TGHH yang sendiri cari pasal buat apa. Bukannya dia dok kat situ sebab mempertahankan hak orang2 miskin atau melawan penindasan. Dia dok kat situ sebab membiarkan diri dipengaruhi sehingga menuduh dan membenci melulu ke atas satu pihak/kumpulan/entiti yang mereka anggap tidak islamik seperti PAS.

Tak islamik pun so what? Korang tetap tak boleh fitnah mana-mana orang termasukla mana2 pelakon yang bukan Islam demi menyokong mana2 ulama yang korang sayang.

Bila TGHH ponteng parlimen, takde pula nak rasa sayu sebab dia tak jalankan tugas dengan amanah. Nak sayu atas perkara2 bangang neh memang bangang la pada penglihatan aku. Walaupun kesayuan itu diraikan tapi raikan juga pandangan aku yang nampak perkara tue bangang. Sama2 raikan oke.

KAH KAH KAH

Part kedua.


KAH KAH KAH

Lawak dari Harakah Daily. Versi bodek kaw2. Kalau baca kat artikel tue, dari Sabah pun ada. Siap duduk bersila apa bagai la semua. Hak ala.

Itu sebab aku kata masyarakat kita neh dah rosak akibat ketaksuban melampau. Kalau geng2 bola dengan bakar dan amuknya. Kalau geng2 partisan dengan batang tubuh pemimpinnya. Kalau la geng2 bola + partisan = menyalurkan semangat kat tempat yang betul, dah lama kita revolusi kot. Putrajaya tue dah lama tumbang kot.

Tapi sayang. Ketaksuban melulu dorang sangat bodoh dan memperbodohkan umat. Apa pula situasi menarik bila orang sanggup bodoh2 kan diri bagi menghadiri perbicaraan macam tue atas nama solidariti?

Kes saman fitnah neh ialah bermaksud, TGHH disaman kerana menfitnah.

Solidariti ke atas batang tubuh individu yang dianggap melakukan fitnah?

Tak rasa lawak ke? Lawak la.

Solidariti2 korang diperlukan. Tapi bukan atas kes taksub batang tubuh pemimpin la. TGHH ka DSAI ka itu semua aku tolak hundred percent.

Baik fikir macam mana nak melawan riba. Duduk bersila berkampung kat Putrajaya lagi ada faedah.

Baik fikir macam mana nak melawan lapisan riba dalam pembelian2 rumah. Kau semua fikir la.

Pemaju buat rumah = pinjam bank = bank kenakan faedah = pemaju jual harga rumah (modal+untung+riba+cukai) = harga rumah kepada pembeli.

Pembeli beli rumah berharga riba = pinjam bank = bank bagi pinjam + faedah pembayaran = bank dapat lapisan riba. Dari yang jual rumah kepada yang beli rumah.

Demi kapitalis bank neh. Islamic term ka tak islamic term ka sama aje RIBA mereka.

Contoh.

Modal 30k. Pemaju kena bayar 60k. Cukai kerajaan 10k. Pemaju pun nak untung maka dia amek 30k. = 60K+30K+10K = 100K. Untuk rumah bermodal 30k.

Pembeli beli rumah. Pinjam 100k. Bayar 150k. 

50k+30k = dapat kat kapitalis bank.

Tak rasa babik ke sistem riba neh?

Perlawanan dan penentangan ke atas sistem riba inilah yang memerlukan sokongan, sayuan, solidariti, duduk bersila, perhatian, rempuh pagar, dari rakyat Malaysia. Tapi still. Sapa yang tulis neh? Aku. Aku bukan partisan bukan pemimpin. G mampos la ko sorang2 disitu. Jangan harap nak sokong. Syok sendiri boleh la. Tue sebab aku kena jadi wakil rakyat. Masyarakat nak sokong pun dia tengok sosok dulu. Rakyat biasa macam aku kena boooo. Tunggu aku jadi pemimpin. Lawan pun jadi kawan. Yang tak kenal semua kenal.

KAH KAH KAH

Hantu betul la.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...