Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 12 Mei 2013

Polis Perak Larang Sertai Perhimpunan Malam Ini.

Perhimpunan blackout. Yang diadakan di beberapa negeri telah pun sampai ke negeri Perak yang dijadualkan akan berlangsung pada malam ini.

Namun tak semena2 polis telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar yang menghalang orang ramai dari menyertai perhimpunan tersebut.

Perhimpunan blackout ialah perhimpunan yang membantah tata kerja SPR yang dilihat bermasalah di beberapa kawasan pengiraan kertas undi.

Antara isu yang menjadi persoalan orang ramai ialah ;

1. Dakwat kekal yang tidak kekal.

2. Blackout walaupun sekejap tetapi menimbulkan keraguan. Lokasi manjung seperti yang diceritakan oleh saksi kejadian. Meskipun saksi berkata dia tidak menjangka berlaku penipuan tetapi blackout secara tiba2 itu agak meragukan.

3. Peti undi yang lewat tiba. Terutama di kawasan yang bn di jangka kan kalah. Contoh kes di Lembah Pantai.

4. Pengiraan undi yang berulang kali. Di kawasan bn dijangkakan kalah. Yang diminta oleh pegawai SPR sendiri. Menyebabkan keputusan akhir di umumkan begitu lewat. Sehingga jam 1 pagi kita belum ketahui keputusan penuh siapa sebenarnya menang.

5. Tindak tanduk meragukan dari beberapa kakitangan SPR di beberapa lokasi berbeza.

6. Kakitangan PACA dihalang dari menjalankan tugas di beberapa tempat. Contoh lokasi di Tapah. Sebenarnya kes begini melibatkan banyak kawasan di Perak. Beberapa tempat telah dilaporkan menghalang PACA dari melakukan pemantauan. Bahkan ada kakitangan SPR yang lari dengan di bantu oleh polis samada polis bantan atau apa aku tak sure la. Ini meragukan. Nizar telah mencabar keputusan SPR dengan menfilekan petisyen.

Contoh2 di atas ialah contoh2 keraguan. Bukti sedang dikumpulkan bahkan laporan polis telah pun dibuat. Jika sesiapa yang ingin menyalurkan maklumat sila hubungi rafizi ataupun nizar ataupun bersih.

Dan perhimpunan malam neh ialah soladariti. Menunjukkan rasa protes terhadap tata kerja SPR. Ini bukan himpun lawan bn tapi himpun protes SPR.

Tolong faham.

Rujuk amaran polis di bawah neh ;

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...