Khamis, 12 Disember 2013

Tanah Di Johor Bharu Terjual Dengan Harga RM4.5billion Kepada Syarikat Luar Negara.

Itulah yang dilaporkan oleh The Star.

Rujuk ;


Kalau ikut laporan dari The Star ;

1. Syarikat yang beli tanah tue ialah syarikat dari China iaitu Guangzhou R&F Properties Co Ltd.

2. Macam biasa. Ia adalah atas nama pelaburan dan pembangunan.

3. Kalau ikut statement dari syarikat tersebut mereka anggap nilai penjualan RM4.5billion adalah sangat2 berbaloi berdasarkan jumlah tanah yang mereka perolehi dengan pelaburan yang mereka bakal laksanakan kelak. Bagi mereka Malaysia sangat2 terbuka kepada syarikat2 asing yang melabur di negara neh. RM100 juta telah pun dibayar sebagai pendahuluan perjanjian jual-beli.

4. Rujuk carta yang disediakan oleh The Star. Carta ini memberitahu berapa banyak tanah2 di Johor telah menjadi hak milik syarikat dari luar negara.

5. Dalam berita yang sama ada dinyatakan juga rakyat2 di negara China sering bercakap mengenai Iskandar berbanding pelaburan perumahan di Singapore disebabkan pelaburan di Malaysia adalah lebih rendah berbanding di negara tersebut. Mereka cenderung memilih Malaysia sebagai lokasi untuk membeli hartanah bagi tujuan pelaburan dan perniagaan..

Hehe..

6. Jual beli tanah dengan kos RM4.5billion neh tak lain tak bukan.. ia diuruskan sendiri oleh Sultan Johor kita.

Daulat tuanku. Daulat yang amat..

Dan err lepas neh masuk Johor kena passport ke tak yah ek? China bukan komunis dah kan?

KAH KAH KAH

Rujukan berita :  http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2013/12/03/RM45bil-land-deal-in-Johor-Chinabased-Guangzhou-RF-buys-47ha-from-royalty.aspx

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...