Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 21 Februari 2021

Kronologi Awal Dakwaan Konflik Dalaman PAS.

POLITIK | Pada 17 Februari 2021, Ustaz Mokhtar Senik (UMS selepas ini) telah mengemaskini status Facebooknya dan berkata ada musuh yang mahu memecahkan PAS, UMNO dan PPBM dari dalam. UMS juga menafikan wujudnya dua golongan dalam PAS.

2. Pada hari yang sama, waktu petangnya, UMS membuat satu lagi kenyataan dengan mengingatkan kawan-kawan jangan membuat terjah dalam gelap.

3. Kemudiannya kisah mengenai rakaman audio kononnya ada pimpinan PAS yang mahu menjatuhkan TGHH tular.

4. Sehingga ke hari ini, rakaman itu masih lagi belum sampai kepada penulis ataupun tular di mana-mana platform awam.

5. Pada 18 Februari pula, UMS membuka cerita mengenai beliau ditanya samada dibayar atau tidak kerana mempertahankan pemimpin tertentu. (rujuk gambar di sebelah kiri).

6. Pada hari yang sama, Ketua Penerangan PAS menafikan wujudnya perpecahan dalaman PAS. Rujuk.

7. Pada 19 Februari, Mursyidul Am Pas, Datuk Hashim Jasin mencabar pihak yang mempunyai rakaman audio beliau mengkritik TGHH mendedahkan rakaman itu secara terbuka. Datuk Hashim Jasin juga berkata ia permainan musuh luar mahu melaga-lagakan PAS. Rujuk.

8. Dan pada 20 Februari, UMS membayangkan dakwaan yang melaporkan berlakunya krisis dalaman parti adalah seolah-olahnya benar sedang terjadi.


9. Pada 20 Februari, portal Sinar Harian membuat berita ada gerakan mahu mengulingkan TGHH. Rujuk.

10. Daripada pembacaan disana sini dan bukannya sumber rasmi atau sahih; spekulasinya ialah PAS berpecah kepada 2 team iaitu satu team yang mahu bersama TGHH dan TITM manakala satu lagi ialah team menteri.

11. Pada 21 Februari, bekas Setiausaha Dewan Himpunan Pendukung Pas (DHPP), S Barathidasan dilaporkan telah meletakkan semua jawatan yang disandang di dalam DHPP dan Pas disebabkan masalah dan isu yang berterusan dalam parti itu sehingga tidak dapat membawa suara rakyat khususnya masyarakat kaum India. Rujuk.

12. Ketua Dewan Ulamak Pas, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh juga mengulas isu PAS pecah dua disini. - 21 Februari 2021.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...