Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 8 April 2019

Rosmah Sebenarnya Tak Beli Pun Cincin Berlian Merah Jambu Kata Timbalan Menteri..

POLITIK | Timbalan Menteri Kewangan, Amiruddin Hamzah mengesahkan yang Datin Seri Rosmah Mansur tidak membeli barangan kemas berupa sebentuk cincin berlian merah jambu yang pernah menjadi kontroversi suatu ketika dahulu.Walaupun tidak memetik nama Rosmah tetapi semua mengetahui hanya wanita itu satu-satunya dikaitkan dengan cerita cincin merah jambu di Malaysia.
 

Cincin itu pernah dianggarkan bernilai RM24 juta.

Cerita cincin itu mula menjadi polemik politik apabila pembangkang (Pakatan Rakyat dan kemudiannya Pakatan Harapan) ketika itu mendakwa Rosmah membeli cincin berlian berwarna merah jambu dan tidak melalui proses pengisytiharan kastam. 

Rosmah kemudiannya menafikan dakwaan tersebut dan menegaskan pihaknya tidak membeli cincin tersebut malahan menjelaskan barang kemas itu telah pun dibawa pulang ke negara asal oleh agennya.

Berikut adalah laporan dari Malaysiakini;

Ejen jualan yang membawa masuk berlian merah jambu dan barangan kemas lain ke Malaysia untuk isteri seorang VVIP telah mengisytiharkan barangan berharga berkenaan dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia.Dia juga mengisytiharkan barangan berkenaan dengan jabatan yang sama ketika meninggalkan negara ini, demikian menurut Timbalan Menteri Kewangan Amiruddin Hamzah.

“Bagi kes berprofil tinggi ini, saya ingat telah dijawab oleh menteri (Lim Guan Eng) pada tahun lepas bahawa dia dibawa masuk oleh ejen. Ya, ejen dah ikrar bawa masuk, kemudian ada pengikraran benda yang sama bawa keluar.

“Jadi tidak berlaku pembelian (oleh isteri VVIP itu), sudah dibawa balik oleh ejen ini,”
kata Amiruddin di Dewan Rakyat semasa ucapan perbahasannya ketika menggulung peringkat dasar Rang Undang-Undang Kastam (Pindaan) 2019.

“Tapi saya ingat sempat kita semua tengok pink diamond (berlian merah jambu) semua itu, tapi kemudiannya dia sudah dibawa balik daripada Malaysia,” katanya tanpa mengulas lanjut.

Amiruddin menjawap soalan Wong Hon Wai (PH-Bukit Bendera) yang menyoal sama ada jika sebarang borang Jabatan Kastam telah diisi dan cukai atau duti kastam dibayar berhubung dengan lebih 40 unit barangan kemas yang melibatkan isteri seorang VVIP yang juga seorang ahli parlimen. - 8 April 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...