Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 12 November 2014

Kerajaan Tiada Kuasa Kawal Harga Rumah, GST Naikkan Harga Rumah - Pendedahan Menteri.


Bukan tiada kuasa. Tapi tidak mahu meletakkan kuasa. Tidak mahu mengubal polisi2 yang melindungi hak rakyat dan pengguna di negara ini. Tidak mahu berpihak kepada rakyat kebanyakkan dan lebih selesa bersama2 kapitalis supaya menteri dan kepimpinan negara boleh turut bersama2 mengaut keuntungan berikutan dari harga rumah dan hartanah yang melambung2 di negara ini.

Benda neh senang aje.

Kalau tiada kuasa, maka wujudkan kuasa.

Macam korang merapu wujudkan akta perhimpunan aman.
Macam korang merapu mempertahankan akta hasutan.
Macam korang merapu gubal SOSMA.

Konsep yang sama boleh terpakai atas isu2 berkaitan perumahan. Dia antara kerajaan kau nak atau taknak membela dan membantu rakyat di negara neh. Bila mereka taknak, mereka taknak la. Maka untuk halalkan perbuatan mereka yang tidak mahu membantu rakyat, mereka buat la alasan tiada kuasa.

Kalau kerajaan kita nak bantu kita dengan mengawal harga rumah, boleh. Mekanisma ada. Bersepah orang bagi idea dan cadangan. Bukan berbayar. Free jek rakyat bagi. Tinggal amek dan analisa dan sesuaikan dengan keadaan aje. Edit sana sikit edit sini sikit biar cadangan2 tersebut nampak tersusun dan complete untuk perbahasan semua pihak sebelum dilaksanakan secara menyeluruh. 

Nampak?

Nampakk?

Jalan untuk membantu rakyat sentiasa ada asal saja kau menteri. Tapi bila kau dah taknak bantu, cakap la apa saja, still menteri2 kau tetap taknak lakukan apa2 usaha untuk membantu rakyat yang tertindas.

Satu lagi. Bodoh tak bodoh juga la menteri kau neh. Dia mengulas. Penggantian SST kepada GST akan menaikkan harga rumah sebanyak 3% jek paling tinggi.

HANYA NAIK ANTARA 2 - 3 % JEK?

ALE UTOO.

Kalau harga rumah tue, 100 ribu, 2-3% berapa?

RM2 atau RM3 ringgit ke?

Naik ribu tue beb. Kalau dah naik ribu, tak ke meningkatkan lagi kadar deposit rumah? Ansurans bulanan? Kadar riba? Babik punya menteri. Cakap tak guna otak. 

Dan. Yang penting dengan pengakuan menteri neh, sah la GST akan meningkatkan harga rumah semasa. Malaon2 UMNO yang memekik cakap kita fitnah dah boleh g mampos. Hidup menyusahkan orang buat apa. Elok g mampos je la korang semua.

Baca ;

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata Putrajaya tidak berkuasa menghalang kenaikan harga rumah kerana Malaysia mengamalkan ekonomi pasaran bebas.

Beliau berkata, kerajaan bagaimanapun mampu bertindak melalui pemberian insentif kepada pembeli bagi mengurangkan kos pembelian harga rumah.

"Ini negara bebas, kerajaan tidak mempunyai kuasa menentukan pasaran harga. Kita boleh membantu mengurangkan harga rumah dengan insentif.


Isu fenomena kenaikan harga rumah bukan hanya di Malaysia, tetapi di seluruh dunia, tetapi kerajaan kita respon dengan mewujudkan banyak program seperti PR1MA," katanya, merujuk kepada salah satu program pemilikan rumah dilaksanakan kerajaan, Perumahan Rakyat 1 Malaysia.

Ahli Parlimen Kota Belud itu berkata, kajian menunjukkan harga rumah hanya meningkat antara 2% hingga 3% sebaik saja pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada April 2015.

"Kalau lebih 3% mereka boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Pencatutan," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Beliau bagaimanapun berkata, sekiranya kenaikan harga rumah melebihi 3% dikenakan pemaju, dan menggunakan alasan GST, mereka boleh dilaporkan kepada Jawatankuasa Pemantauan Harga GST. -TMI-

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...