Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 4 Februari 2021

Ikut Kriteria Papa Gomo Melanggar Syarat Calon Layak Diberikan Darjah Kebesaran.

SEMASA | Ini apa yang tular di sosial media. Berdasarkan kepada respon orang awam, Papa Gomo ataupun nama sebenar beliau Wan Muhammad Azri Wan Deris dilihat telah melanggar kriteria ataupun syarat asas individu yang layak diberikan Darjah Kebesaran.

Individu yang dikenali sebagai Mohd Zaidi itu melampirkan bukti bergambar yang menguatkan hujahnya.

 

Menurutnya, berdasarkan syarat asas mereka yang layak dicalonkan untuk Darjah Kebesaran Johan Mahkota Wilayah (JMW) ialah;

- Perlulah berpangkat Gred 54 ataupun jawatan utama JUSA C.

- Tempoh perkhidmatan melebihi 15 tahun.

- Berumur 45 tahun ke atas. 

Adakah ketiga-tiga syarat ini telah dipenuhi oleh Papa Gomo dan mereka-mereka yang diberikan gelaran terhormat baru-baru ini? 

Rupa-rupanya pemberian gelaran ini tertakluk kepada syarat dan terma tertentu, jelasnya ia tidak boleh diberikan sesuka hati.

Siapakah mereka yang melanggar syarat-syarat pemberian Darjah Kebesaran? Kenapa ia dibiarkan berleluasa tanpa pemantauan dan kawalan agaknya?

Mohd Zaidi Md Zabri | Pada Hari Wilayah, seorang individu yang pernah dipecat dari PDRM atas kesalahan jenayah pada 2005 dan kalah saman fitnah hampir RM1 juta (RM951,260.30) pada 2014 telah dianugerahkan darjah kebesaran Johan Mahkota Wilayah (JMW).

Jikalau diikutkan kriteria untuk pencalonan darjah kebesaran JMW ini, seorang penjawat awam misalnya harus sekurang-kurangnya berpangkat gred 54 atau jawatan utama sektor awam (JUSA) C, berumur melebihi 45 tahun, dan berkhidmat lebih 15 tahun (rujuk gambar).

Umum mengetahui bahawa jikalau seseorang itu hendak menjadi penjawat awam, individu tersebut haruslah bebas dari sebarang kes mahkamah. Malah, seusai memasuki perkhidmatan awam, engkau tahu atau tidak betapa sukarnya untuk seorang penjawat awam mencecah gred 54? 

Sebagai contoh, pengarah agensi atau jabatan kerajaan di peringkat negeri kebanyakannya bergred 48, 52 atau 54. Makanya, tinggal berapa kerat sahaja yang boleh dicalonkan sebagai penerima JMW, bukan? 

Jelaslah di sini betapa syarat untuk seorang penjawat awam dianugerahkan JMW itu lebih ketat dari skru di kereta atau motorsikal kalian. Entah apa yang johan dengan dengan individu ini, tiada siapa yang tahu. 

Zaman ini zaman gila, tuan-tuan. - 4 Februari 2020.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...