Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Isnin, 4 Mei 2020

Negara Lain Laksanakan Hukuman Mati & Penjara Seumur Hidup Untuk Pemandu Mabuk - Zahid Hamidi.

Zahid Hamidi | SEGERA PINDA UNDANG-UNDANG SEDIA ADA BAGI MENGELAKKAN PEMANDU MABUK MEMBUNUH MANGSA TIDAK BERDOSA

1. Kejadian menyayat Subuh Ramadhan Ahad pagi dan beberapa tragedi langgar maut menuntut kita segera membuat pindaan rang undang undang jalanraya bagi mengelakkan kematian rakyat kita yang tidak berdosa di mana antaranya adalah seperti:-

• Hiew Nyuk Wei, 30 tahun (8 Julai 2018)

• Clawence Wong Vun Kit, 21 tahun, (8 Julai 2018)

• Roslinda Isa, 44 tahun (16 Jun 2019)

• Saidi Dollah, 52 tahun (9 Julai 2019)

• Muhammad Amin Najmi Azaman, 19 tahun (11 Febuari 2020)

• Yusuf Hussin, 42 tahun (10 Febuari 2020)

• Zuriana Hasan, 36 tahun (9 Febuari 2020 kemalangan, 5 April 2020 meninggal dunia)

• Koperal Safwan Muhammad Ismail, 31 tahun (3 Mei 2020)


* Ini hanya sebahagian kematian dilaporkan oleh media. 


2. Negara ini memerlukan undang-undang yang lebih tegas dalam mendidik masyarakat supaya lebih berdisiplin dan memastikan tiada sebarang kecuaian yang boleh mengakibatkan kematian atau kecacatan kepada pihak yang tidak berdosa.

3. Saya menyarankan agar Kerajaan mengambil langkah segera dan proaktif dengan meminda undang-undang sedia ada di dalam KANUN KESEKSAAN dan AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987 dengan memasukkan hukuman yang lebih berat kepada pemandu-pemandu mabuk yang cuai dan menyebabkan kematian atau kecederaan kepada pihak yang tidak berdosa agar ianya dapat memberi pengajaran seumur hidup kepada mereka serta peringatan kepada pihak lain.

4. Hukuman-hukuman seperti digantung lesen seumur hidup, penjara seumur hidup, rotan dan hukuman bunuh adalah antara bentuk hukuman yang telah diamalkan di beberapa Negara luar terhadap pemandu mabuk yang menyebabkan kematian kepada pihak ketiga dan ianya terbukti berkesan di Negara tersebut.

5. Selain itu saya juga mengusulkan agar Kementerian Pengangkutan mengadakan kempen kesedaran “HIDUP BUKAN PERMAINAN, JIKA MABUK JANGAN MEMANDU”.

6. Negara ini sama sekali tidak menghalang masyarakat bukan beragama Islam dari meminum arak kerana menghormati amalan dan budaya mereka yang menjadi tunjang kepada keamanan selama ini. Walaubagaimanapun, mereka perlulah berdisiplin serta mengamalkan gaya hidup yang sihat dan mengelakkan dari memandu di dalam keadaan mabuk yang boleh memudaratkan pihak lain yang tidak berdosa.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...