Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 25 Ogos 2019

Netizens Pertahankan POS MALAYSIA, Kecam Tindakan ADUN DAP Tak Faham BM..

POLITIK | Semuanya bermula apabila POS MALAYSIA menjawab pertanyaan netizen mengenai POLISI PENGHANTARAN BARANG.

"Betul ke boleh pos keris guna setem?," soal seorang Facebooker yang dikenali sebagai Muhammad.

POS MALAYSIA kemudiannya membalas pertanyaan tersebut : "TIDAK, KERIS DAN SENJATA MERBAHAYA ADALAH BARANGAN LARANGAN UNTUK PENGEPOSAN".

Jawapan balas oleh POS MALAYSIA itu kemudiannya ditangkaplayar lalu disebarkan secara meluas oleh netizens bagi mempersoalkan dan mempertikaikan insiden ugutan yang diterima oleh Ahli DAP Balakong, Lee Khai Ming.

Lee kemudiannya bertindak balas dengan berkata telah menghantar bukti berbentuk rakaman CCTV kepada Pegawai Penyiasat Kajang pada khamis lalu.

Kenyataan Lee itu bagaimanapun tidak manpu menyakinkan pengkritiknya.

Mereka berterusan menyerang dan menyindir Lee, malahan sebahagian besar yang meninggalkan komen di posting Lee mempunyai tanggapan Lee membuat cerita tipu.

Apa yang mengejutkan ialah reaksi ADUN BALAKONG, Wong Siew Ki yang meminta POS MALAYSIA menarik balik kenyataan mengenai POLISI PENGHANTARAN BARANG.

Menurut Wong, POS MALAYSIA tak sepatutnya terburu-buru dalam mengeluarkan kenyataan yang menafikan ugutan.

Justeru itu POS MALAYSIA mempunyai tempoh tiga hari bagi menarik balik kenyataan tersebut.

Netizens yang mengikuti perkembangan kes itu pula rata-ratanya mengkritik tindakan ADUN BALAKONG itu kerana disifatkan sebagai bodoh, tidak matang dan gagal Bahasa Malaysia. Sebagai rekod, ini adalah bukti yang POS MALAYSIA sebenarnya menjawab persoalan netizen secara rambang berdasarkan SOP yang ditetapkan dan jawapan tersebut sebenarnya SAMA SEKALI TIDAK merujuk kepada UGUTAN yang diterima Lee. 

Hal inilah yang membuat netizens mempersoalkan kefahaman Bahasa Malaysia ADUN BALAKANG itu pula.


Katakanlah mungkin penyoal bertanya bagi mendapatkan kepastian samada cerita Lee itu boleh diterima atau tidak, POS MALAYSIA bagaimanapun TIDAK SEMESTINYA ketika menjawab sedang merujuk akan kes ugutan yang berlaku. Ia adalah JAWAPAN STANDARD bagi SOALAN seumpamanya kerana POLISI PENGHANTARAN BARANG oleh POS MALAYSIA sememangnya melarang mengepos senjata dan item yang melanggar perundangan negara.

Oleh itu dakwaan oleh Wong dan Lee itu sebenarnya bukan sahaja tidak berbangkit malahan memalukan diri mereka sendiri kerana tak faham keterangan POS MALAYSIA.

Berikut berita penuh dari Malaysia Gazette ;

Pos Malaysia Berhad diberi tempoh tiga hari untuk menarik balik kenyataannya di Facebook berhubung kiriman ugutan terhadap pembantu khas, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Balakong, Wong Siew Ki.

Malah, penyedia perkhidmatan mel itu juga perlu memohon maaf secara terbuka terhadap mangsa dan ahli keluarganya kerana perkara yang dikaitkan dalam kenyataan Pos Malaysia itu kini sudah dimanipulasi oleh warganet hingga mengeruhkan keadaan.
Dalam satu sidang media hari ini, Siew Ki melahirkan rasa kesal terhadap tindakan Pos Malaysia yang telah membuat kenyataan secara melulu apabila menafikan ugutan jenayah diterima pembantunya itu sedangkan polis masih lagi menyiasat perkara tersebut.
Katanya, Pos Malaysia sepatutnya membuat siasatan dalaman berkenaan perkara itu memandangkan ia merupakan satu ugutan melibatkan senjata berbahaya yang tidak boleh dipandang ringan.

“Pihak kami menghormati bahawa kes ini dalam siasatan polis dan kami berasa pihak Pos Malaysia juga perlu peka dengan situasi semasa sebelum mengeluarkan kenyataan yang akhirnya telah dimanipulasi oleh banyak pihak, seakan-akan pihak kami telah membuat laporan palsu.

“Pihak Pos Malaysia sepatutnya meneliti dahulu isu dan keadaan semasa sebelum mengeluarkan kenyataan, lebih-lebih lagi apabila siasatan polis sedang dijalankan,”
katanya pada sidang media itu.

Menurut Siew Ki lagi, Pos Malaysia tidak sepatutnya mengeluarkan apa-apa jua kenyataan atau cuba menolak tanggungjawab sebelum mereka sendiri mengambil inisiatif untuk melakukan siasatan secara dalaman.

Meskipun memberi kenyataan balas daripada komen yang diutarakan oleh netizen namun, ia merupakan satu tindakan tidak adil kepada mangsa.

Siew Ki menegaskan, pihaknya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Pos Malaysia sekiranya pihak terbabit mengabaikan permintaan mereka sehingga tempoh yang diberi Isnin ini.

Sementara itu mangsa Lee Khai Ming pada sidang media sama berkata, beliau turut berasa kesal dengan sikap Pos Malaysia yang telah menjawab pertanyaan netizen di laman sosial itu seolah-olah memberi gambaran bahawa laporan polis yang dibuat olehnya adalah rekaan semata-mata.

Katanya beliau bimbang jawapan yang diberikan oleh Pos Malaysia itu akan mengundang pula tanggapan pihak lain hingga boleh menimbulkan isu perkauman.

“Saya ada bukti terhadap kiriman yang diterima oleh isteri saya berdasarkan rakaman CCTV di rumah menunjukkan sampul surat berisi keris diterima daripada posmen yang menghantarnya pada hari kejadian.

“Saya sudah serahkan segalanya kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan tetapi apa yang dilakukan oleh Pos Malaysia dengan membuat kenyataan balas terhadap komen di Facebook, ia sesuatu yang tidak boleh diterima,” ujarnya.

Dalam pada itu, peguam yang mewakili mangsa Quratulain Atiqah Norzahirul Anuar menegaskan: “Sepatutnya Pos Malaysia yang memberikan perkhidmatan berhati-hati ketika memberikan kenyataan kepada orang awam. Sebab maklum balas yang diberikan adalah respon daripada pertanyaan orang awam disatu link berita.

“Pos Malaysia ataupun admin group itu perlu menilai keadaan semasa sebelum meberi apa-apa jawapan.

“Kita faham ini satu standard jawapan, tapi dalam masa sama sebelum beri apa-apa jawapan lebih-lebih lagi kes ini dalam siasatan polis mereka perlu berhati-hati dan tidak boleh beri kenyataan mudah sebegitu sebab mereka perlu peka dan boleh baca keadaan semasa,”
ujarnya.

Sebelum ini, media melaporkan Pembantu Politik ADUN Balakong menerima ugutan melalui sampul surat yang mengandungi sebilah senjata tajam daripada individu tidak dikenali, disyaki ada kaitan dengan kempen membantah tulisan jawi. - 25 Ogos 2019.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...