Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 14 Ogos 2013

Wanita Kena Ragut Ketika Bersolat.

Ini kerja gila beb. Penjenayah kat Malaysia sekarang neh makin menjadi2. Seolah2 kena rasuk. Daripada kes tembakan yang meleret kepada kes bom sampaila kepada jenayah meragut ketika orang sedang bersolat pun ada.

Apa sudah jadi hah?


Sudah sampai masanya untuk semua pihak2 berkaitan duduk bersidang dan mengkaji patern jenayah di Malaysia. Sebelum nak hukum2 bagai, cuba kaji punca2 kenapa penjenayah mahu melakukan jenayah di negara ini. Setiap benda yang berlaku, mesti ada permulaaan  = asas kenapa ia berlaku. Pokok tak terjadi sendiri. Mesti ada benih ke akar ke apa ke baru dia boleh tumbuh jadi pokok. Begitu juga dengan seorang penjenayah. Dorang tak lahir2 dari bayi eh besar2 nanti aku nak jadi penjenayah la.

NO.

Mesti fahami punca then baru kita boleh banteras jenayah dengan lebih efficient. Kadar jenayah di negara neh semakin lama semakin meningkat. Antara faktor2 kenapa kadar jenayah semakin tinggi ialah keadaan ekonomi. Ini prinsip asas. Ekonomi oke = jenayah kurang. Ekonomi KO = jenayah tinggi.

Sebab tue daripada penat bertekak sana sini siapa yang salah apa bagai, baik la korang seme gunakan masa yang ada, akal yang ada untuk keluarkan segala macam buah fikiran bagaimana mahu menanggani kes neh kerana keadaan kita semakin seriyus. Perkara neh boleh terjadi kepada sesiapa saja. Tak mustahil esok lusa kita pula yang jadi mangsanya.

Punya la gila penjenayah neh sampai orang sedang bersolat pun dia boleh ragut. Gila gila.. betul2 gila nak mampos.

Sebelum ini, kita hanya mendengar duit tabung masjid dicuri, beg tangan dan barang berharga milik jemaah dilarikan ketika sedang solat, tetapi kejadian berbeza dialami seorang jemaah wanita di sebuah masjid di Chendering, di sini.

Dalam kejadian Sabtu lalu, kira-kira jam 8.40 malam, ibu empat anak itu nyaris menjadi mangsa ragut oleh penjenayah yang menutup muka dengan tuala ketika sedang menunaikan solat Isyak berjemaah di masjid berkenaan.

Menurutnya yang hanya mahu dikenali sebagai Kak Ani, 52, ketika kejadian, dia bersama tujuh lagi jemaah wanita sedang bersolat di ruang solat tingkat bawah, manakala jemaah lelaki di ruang solat tingkat atas masjid.

“Disebabkan jemaah tidak ramai, jadi kami hanya membuat satu saf sahaja dan saya mengambil tempat di kedudukan paling tengah.

“Semasa kejadian, imam sedang membaca surah al-Fatihah untuk rakaat kedua. Ketika sedang khusyuk itu, tiba-tiba bahu saya sebelah kiri dicengkam dengan kuat sebelum leher diraba oleh penjenayah yang muncul dari arah belakang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Permint Jaya, Chendering, di sini, semalam.

Kak Ani berkata, terkejut dengan situasi itu, dia terus memalingkan muka dan mendapati seorang lelaki bertubuh sasa yang menutup muka dengan sehelai tuala berdiri di belakangnya.

“Saya menjerit sekuat hati kerana terkejut dan disebabkan jeritan saya itu, semua jemaah wanita terpaksa memberhentikan solat untuk membantu.

“Malah dua daripada mereka bertindak berani cuba mengejar penjenayah terbabit  tetapi gagal,” katanya.

Jelasnya lagi, penjenayah yang mengenakan baju T dan berseluar jeans itu mungkin bukan sahaja berhasrat hendak meragut rantai leher dipakainya, tetapi turut mempunyai niat mengambil kesempatan untuk mencabul.

“Ini kerana, ketika dia mencengkam bahu, perbuatan awalnya lebih kepada meraba dada sebelum bertindak menarik rantai di leher.

“Tetapi apa yang saya musykilkan, bagaimana penjenayah itu tahu saya memakai rantai sedangkan semasa pergi ke masjid, saya terus memakai telekung sembahyang dan sememangnya tidak akan nampak barang kemas dipakai,” katanya.

Menurutnya lagi, walaupun insiden itu sudah berlalu beberapa hari, namun dia masih trauma.

“Setiap kali hendak solat, saya merasakan seperti ada orang di belakang walaupun hanya solat di rumah.

“Selepas kejadian, saya masih tidak berani  ke masjid dan insyaALLAH, selepas semangat saya pulih dalam beberapa hari nanti, saya pasti akan menjadi salah seorang jemaah di masjid itu lagi,” katanya.

Rujukan :  http://www.sinarharian.com.my/edisi/terengganu/wanita-trauma-diragut-ketika-bersolat-1.191825

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...