Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 11 Januari 2017

Terence Netto Kritik Bahasa Inggeris Faiz Subri Dan Kenapa Saya Bersetuju Dengannya.

Ketika ini ramai yang kritik Terence Netto. Salah seorang wartawan bebas yang bertugas di Malaysiakini. 

Terence Netto telah mengkritik dua perkara tentang Faiz. 

Pertama : Gaya penyampaian ucapan / sikap tidak bersedia Faiz.

Kedua : Bahasa Inggeris Faiz yang disifatkan memalukan negara.

Jika kita membaca kritikan tersebut atau pernah membaca mana-mana laporan berita Terence, nampak gayanya dia memang power Inggeris dan powernya bukan biasa-biasa.

Sememangnya di kalangan masyarakat baik di dalam negara atau di luar negara, kita kena faham dan akui kewujudan sekumpulan manusia yang sayang pada bahasa.

Dalam kes ini, Terence nampaknya sayang kepada bahasa Inggeris, maka jika kita tidak arif, tidak pandai atau gagal menggunakan bahasa Inggeris dengan betul maka kita adalah individu yang memberikan perasaan malu kepadanya. Bukanla dia malu sangat pada diri kita neh, sebaliknya dia rasa malu sangat bahasa kesayangannya diucapkan dengan sedemikian cara.

Bukan hanya Terence, bahkan ini 'penyakit' bagi mereka yang sayangkan apa-apa bahasa. Seperti sasterawan yang sakit, geram, benci melihat kita merosakkan bahasa melayu dengan tatabahasa dan ejaan tunggang langgang sebegitu sakitnya ahti Terence melihat Inggeris tidak diucapkan dengan baik oleh sang penutur.

Begitu juga la sakitnya ahti kita melihat budak-budak wechat merosakkan bahasa dengan ejaan dan sebutan berterabur sampai adakalanya kita sendiri pun tak faham bahasa apa budak-budak zaman sekarang bersembang. Kita marah, kita suruh eja dengan betul tetapi kita juga marah apabila Terence marah seseorang menggunakan bahasa Inggeris tidak betul. Kita marah dia, dia marah kita maka akhirnya semua jadi marah-marah.

Sebenarnya kritikan Terence tentang Faiz ada asasnya. Namun bukan kepada Faiz yang ia harus dipersalahkan sebaliknya FAM yang harus memikul beban tersebut.

Kenapa FAM? Bukan pula FAM tidak tahu Faiz telah dicalonkan berbulan-bulan lepas. Apakah persediaan FAM bagi membantu Faiz menghadapi saatnya itu? 

Adakah FAM memberikan latihan bagaimana berkomunikasi dengan media dengan bahasa yang mudah dan senang disebut? Jika FAM sudah mengambil tanggungjawab itu baguslah tetapi nampak gaya Faiz seperti terkapai-kapai seolah-olah tidak pernah dibantu dari  segi persediaan.

Penggunaan smartphone dan bukannya kertas. Kenapa? Kan lebih mudah jika gunakan kertas lipat dalam kocek dan ia mudah dikeluarkan dari terkapai-kapai mencari note ucapan dalam henpon? Itupun mesej yang ringkas sahaja. Nasib baik pengacara cuba menghidupkan suasana dan nasib baik Faiz gelak saja bagi menenangkan keadaan.

Melihat kepada dua aksi itu terbuktilah yang FAM tidak memberikan latihan yang betul kepada Faiz bagi mempersiapkan diri menerima anugerah Puskas.

Nak Faiz bersikap seperti pemain antarabangsa secara automatik ke? Tahu ke kos latihan bagi membentuk pemain bertaraf antarabangsa berapa? Tahu ke latihan yang mereka terima bukan sahaja di atas padang malahan dari segi ilmu dan mental juga? Mereka juga ada standard penjagaan kesihatan dan kecerdasan yang strategik. Semua ini FAM gagal sediakan. Dia ingat pemain boleh suka-suka mencapai tahap antarabangsa jika tidak diasuh agaknya!

Oleh itu kemarahan Terence ini walaupun ada benarnya dia patut salahkan FAM. Ya, Faiz boleh fikir sendiri untuk mempersiapkan diri tetapi persekitaran industri bola sepak negara adalah ditahap begini ; ahh aku hanya perlu pandai main bola sahaja, itu yang penting pun. Ini ialah persekitaran yang Faiz tinggal diam. Jadi, untuk ubah pemikiran dia, bukan tak boleh cuma makan masa kerana dia juga perlukan pasukan pengurusan yang 'umpphh'. 

Ringkasnya aku setuju dengan kritikan Terence. Tetapi ia bukan memalukan untuk kita tidak pandai berbahasa Inggeris. Situasi Faiz itu boleh diperbaiki jika FAM 'bangsa yang bertamadun'. Faiz tidak perlu dipandaikan segera untuk berbahasa Inggeris cukup kita sediakan latihan yang kondusif untuknya ketika menerima anugerah. Adakah lagak terkial-kial mencari ucapan di smartphone itu betul pada pemerhatian anda semua?

Kepandaian tidak kaitan dengan bahasa. Meskipun orang yang tahu banyak bahasa dia disifatkan pandai dalam mempelajari bahasa.

Dan ingatlah bukan bahasa yang membina tamadun tetapi masyarakat yang membaca itulah yang membina tamadun. Dengan kehebatan masyarakat yang membina ketamadunan itu akhirnya membuatkan bahasa, budaya, cara hidup dan segala-gala tentang masyarakat itu ditiru, dipelajari, diikuti dan diteladani. Oleh itu, membaca la. Seperti bangsa Jepun dan China yang alihbahasa banyak buku-buku ilmuwan dunia. Tak guna juga jika negara kita alihbahasa pelbagai jenis ilmu ke dalam bahasa kebangsaan kalau kita sendiri memilih malas untuk membaca.Tak guna sembang kencang bab sayang bahasa kalau ko setahun pun tak pernah habis baca 1 buku ilmiah pun. Kau dan Terence maka ada apa beza?

Alihbahasa penulisan Terence versi bahasa melayu. Walaupun agar sukar harap-harap maksud tak lari. Ha Ha Ha.
Apakah hubungan antara Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi dan pemain bola sepak Malaysia yang heboh diperkatakan ketika ini, Faiz Subri?

Kedua-duanya berpeluang berucap di hadapan ribuan penonton antarabangsa dan kedua-duanya melakukan kesilapan ketika berucap - dalam Bahasa Inggeris.

Zahid Hamidi yang tergagap-gagap membetulkan sebutan ketika berbahasa Inggeris di Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu pada September lepas dan pemenang anugerah Fifa Puskas, Faiz Subri yang terkial-kial mencari text ucapan ketika menyampaikan ucapan kemenangan di Zurich adalah antara ulasan-ulasan yang menyedihkan tentang tahap penguasaan bahasa Inggeris di negara ini.


Suatu masa dahulu, rakyat Malaysia dipuji tentang standard penguasaan bahasa Inggerisnya, namun kini ia berada di tahap yang memalukan, meskipun berpeluang berdiri di atas pentas global, atas pencapaian yang jarang sekali berlaku.

TPM adalah pemegang PhD tetapi perbahasan kaku beliau dalam teks bahasa Inggeris pada sesi Perhimpunan Agung PBB tahunan September lepas, cukup memberikan malu besar kepada negara.

Sebelum ini, apabila pesawat MH370 hilang dari radar pada 8 Mac 2015, rakyat Malaysia mempunyai sebab untuk merasa malu dan kecewa apabila pegawai-pegawai kerajaan dari pelbagai jabatan mengambil giliran untuk bercakap dalam bahasa Inggeris di hadapan media antarabangsa, dengan liputan secara langsung oleh saluran berita global.

Ia adalah satu tempoh malu yang berpanjangan kerana seorang demi seorang pegawai rasmi yang memberikan taklimat kepada media yang menunggu, mempunyai pemahaman bahasa Inggeris yang begitu teruk, penyampaian tatabahasa berterabur, sebutan tidak tepat, tidak bijak, bagaikan pakaian dalam yang dijemur secara terbuka.

Sehingga akhirnya keadaan itu diselamatkan oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang datangnya dari sekolah beraliran Inggeris, menyelamatkan warna seni pidato lesu kita dengan penyampaian bahasa Inggeris yang pernah menjadi sebahagian dari tahap kita suatu masa dahulu.

Yang pasti, peminat bola sepak dan sukan lain di Malaysia gembira dengan pencapaian Faiz dalam memenangi anugerah Puskas itu.

Walau bagaimanapun, jika mereka menonton detik-detik Faiz menerima anugerah tersebut, apa sahaja yang dibanggakan oleh mereka kerana Faiz dipilih sebagai pemenang pasti hilang dengan lagak Faiz yang tersipu-sipu semasa dipanggil untuk menerima hadiah dan berucap dengan hanya beberapa patah perkataan.
 

Pengacara kemudiannya bergurau-senda saat menunggu, respon terhadap tindakan Faiz, bertujuan untuk mengurangkan keresahan yang dirasai oleh penonton memandangkan Faiz terkial-kial ketika mencari dan kemudiannya membaca teks digital beliau, hanya menyerlahkan lagi rasa malu itu.
 

Kritikan ini bukannya mencadangkan untuk menidakkan kelayakan Faiz sebagai penjaring gol menakjubkan yang akhirnya membuatkan beliau dikurniakan dengan anugerah Puskas oleh Fifa, bagi tahun 2016. Syabas, Faiz, syabas dengan kejayaanmu itu.

Tetapi alangkah lebih baik jika situasinya begini, ketika namanya dipanggil, Faiz melangkah naik ke atas pentas, perlahan-lahan mengeluarkan kertas dari poket seluar / jaket beliau dan membaca ucapan tersebut.

Sekurang-kurangnya Rakyat Malaysia yang menonton majlis anugerah Fifa akan terlepas dari perasaan malu dengan lagak Faiz yang terkial-kial mencari teks, walaupun bahasa Inggeris Faiz serba kekurangan.


Terrence Netto.

Share this

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...