Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 6 April 2019

Hibah TH Terendah Dalam Sejarah, Jangan Keluarkan Simpanan Anda, Fikirkan 'Keselamatan' Tabung Haji.

KHAIRUL AZRI | NASIHATKepada Pendeposit;

Mantain duit anda dalam TH, tahun depan adalah hampir pasti hibah akan meningkat. Isu rosot nilai dan asset<liabiliti telah diselesaikan dengan pemindahan aset-aset TH ke dalam SPV.

Kita raikan proses 'pemuliharaan' TH ini.

Ambil peluang ini untuk memahami bahawa Hibah TH adalah “hadiah” yang diisytihar oleh TH, berdasarkan konsep Wadiah Yad Dhamanah iaitu mengikut kemampuan kewangan TH pada tahun semasa.

Hibah tidak wajib dibayar oleh TH. Walaupun amalan pemberian hibah dibenarkan, ia tidak boleh dijadikan sebagai amalan tetap bagi mengelakkan amalan tersebut dikira sebagai “‘urf” (kebiasaan) yang menyerupai syarat dalam kontrak deposit berasaskan wadi’ah.

Mensyaratkan pulangan dalam bentuk hibah terhadap simpanan wadi’ah boleh menjerumuskan akad tersebut ke dalam riba yang diharamkan syarak dan pulangan itu menjadi sesuatu yang tidak bersih. [1]

Kepada Pembangkang;

Usah politikkan isu peratusan hibah yang kecil ini secara berlebih-lebihan.

Kalau anda berasa marah dan rasa seolahnya aset dan TH dijual yang akan menghancurkan TH, jangan jadi catalyst kepada kehancuran ini dengan mewujudkan panik dan seterusnya mengakibatkan bank run kepada institusi ini.

In a way, kita sebenarnya harus puji YB Menteri di atas 'keberanian' beliau membawa isu ni ke tengah, sebagai pembangkang yang matang kita kena beri peluang kepada pengurusan TH untuk menyedarkan orang ramai dan kembalikan balik falsafah simpanan TH ke akad asal TH itu sendiri iaitu Wadi'ah Yad Dhamanah dan juga berasaskan Qard.

Dan kita kena accept the fact yang kedudukan defisit TH ini tidak boleh dibiarkan lagi kerana ianya adalah tidak sustainable untuk jangka masa panjang.

Serta tidak dilupakan kelemahan pentadbiran dan kekurangan "Political Will" pembangkang dalam menguruskan TH serta isu pemberian hibah ketika menjadi kerajaan dulu.

Anda juga ada sebahagian daripada masalah ini.

Itu hakikat.

Kepada Kerajaan;

Tahniah diucapkan di atas kerja keras, keberanian dan kesanggupan mengubah pradigma pemikiran pendeposit TH.

Bahawa hibah itu tidak lah wajib dan ianya berdasarkan prestasi TH.

Benda yang perlu diperhatikan bagaimana kerajaan hari ini akan manage expectation hibah/dividen TH bagi tahun-tahun yang akan datang daripada pendeposit sama ada mereka boleh terima keadaan hibah/dividen yang kecil berbanding tahun-tahun sebelum ini?

Hal ini kerana risiko paling besar sekali adalah apabila expectation para penyimpan Hibah/Dividen tu tak kena dengan roadmap asset-liability allocation TH itu sendiri.

Paling penting, diharapnya kerajaan 'owned' dan stand firm dengan keputusan hibah kali ini, dan elakkan playing victim dengan meletakkan kesalahan hibah kecil ini 100% kesalahan kerajaan lama walhal prestasi pasaran ekuiti juga memainkan peranan yang besar dalam kemelut ini, dan terlepas peluang untuk set the right cause untuk TH pada masa hadapan.

Akhir sekali, sudah-sudahlah mempolitikkan isu TH ini dengan menggunakan perkataan-perkataan yang tidak sepatutnya seperti isu korupsi atau rasuah walhal isu ini lebih kepada isu piawaian perakaunan, governance dan juga political will oleh kerajaan yang terdahulu dalam isu pemberian hibah/dividen, kecuali jika anda mempunyai bukti yang kukuh perkara tersebut dilakukan.

Kepada semua : Sayangilah Tabung Haji. Kalau bukan kita, siapa lagi? 🙂

Sekian.

[1] https://www.tabunghaji.gov.my/…/simpan…/maklumat-am/hibah-th

Tabung Haji Mampu Bayar Hibah 1.25%, Ia Merupakan Perkara Ajaib Sebenarnya..

Sheikh Khuzaifah Bawazeer | Hentikan polemik dividen TH!!

Kawan-kawan, sebelum nak komplen pasal dividen Tabung Haji, fahamkan dan hadam perkara-perkara di bawah:

 

 
1) Seksyen 22 (3) Akta Tabung Haji (akta 535) menyatakan hibah hanya boleh diisytiharkan apabila jumlah liabiliti tidak melebihi jumlah aset (ada lebihan aset).

2) Pembayaran hibah juga sepatutnya tidak boleh menggunakan duit pendeposit TH. Harus datang daripada pendapatan.

3) Pentadbiran (baca: kerajaan) terdahulu telah meyembunyikan kerugian dan rosot nilai aset TH, dan mengumumkan pembayaran hibah yang tinggi.

4) Apabila hibah tetap dibayar walaupun aset adalah negatif, wang hibah tersebut bolehlah secara ringkasnya dikatakan menggunakan duit pendeposit.

5) Setelah proses memulihkan TH berjalan, aset bersih TH kini adalah RM0.913 billion (rujuk gambarajah). Jadi, itulah jumlah maksimum dividen yang boleh diisytiharkan.

6) 1 billion daripada jumlah simpanan lebih kurang RM73 billion (berdasarkan laporan tahunan 2017) adalah 1.3%.

7) Jadi, dividen yang diumumkan itu adalah adil, dan yang terbaik boleh dilakukan oleh kerajaan. Setelah dijarah sebegitu rupa, it is a miracle to even have a dividend. - 5 April 2019.

Jumaat, 5 April 2019

Hibah Tabung Haji 1.25% Paling Rendah Dalam Sejarah, Ini Penerangan Lengkap Untuk Mereka Yang Marah-Marah..

POLITIK | Disebabkan pengumuman hibah terrendah dalam sejarah Tabung Haji maka Pakatan Harapan telah menerima kecaman bertubi-tubi dari orang melayu dan pembangkang sejak petang tadi. Apa sahaja alasan yang diberikan mereka tidak mahu mendengar bahkan bertindak menyalahkan DAP dan Pakatan Harapan yang menjadi punca kenapa hibah tahun ini paling rendah dalam sejarah Tabung Haji.Untuk rekod petang tadi, Tabung Haji mengumumkan hibah 2018 sebanyak 1.25% kepada semua pendeposit Tabung Haji. 
Sebelum ini kerajaan pernah memberikan bayangan hibah tahun 2018 tidak akan sama seperti tahun-tahun sebelumnya kerana;

👉 Berdasarkan prestasi kewangan semasa Tabung Haji, Tabung Haji tak selayaknya atau sepatutnya memberikan hibah tinggi kepada pendeposit.

👉 Hal ini berlaku kerana sejak 4 tahun yang lepas, Tabung Haji telah membuat beberapa keputusan perniagaan yang merugikan syarikat - pelaburan yang dibuat tidak menjana keuntungan malahan rugi.

👉 Bagi menutup kerugian itu, maka TH bertindak membuat sedikit manipulasi mengenai kedudukan kewangan mereka (kreatif akaun); yang menunjukkan atas kertas tercatitnya keuntungan tetapi secara hakikatnya, TH bukan sahaja tidak untung bahkan rugi dan kerugian itu pula membuatkan TH tiada upaya untuk membayar hibah tinggi.

👉 TH sebaliknya membayar hibah menggunakan deposit/wang simpan penabung.

👉 Namun alasan itu berjaya dispin oleh pembangkang - pendeposit bayar pendeposit, apa masalahnya?

👉 Hakikatnya ia memang merupakan satu masalah kerana jika keadaan ini diteruskan ataupun tidak diperbaiki, TH akan kehilangan wang lebih banyak lagi.

👉 TH perlu cari lebih banyak wang untuk menampung hibah yang telah diumumkan, dan TH perlu cari lebih banyak wang untuk tampung kerugian pelaburan - prestasi kewangan TH menjadi teruk dan nazak. Bahasa ringkasnya begini; 

Kita ada duit rm10. Kita belanja kawan kita rm20 dengan menggunakan duit yang kita pinjam sebahagiannya.

Perniagaan kita rugi. Kita dapat rm10 sahaja.
Tapi sebab kita nak nampak macam hebat dan berjaya kita kata untung dan belanja kawan kita rm20.

Kawan kita taktahu kita rugi.

Duit keuntungan kita rm10 - lesap kerana bagi ke kawan kita.

Dan kita pula tak pasal-pasal ada pinjaman rm10 sebab nak belanja kawan kita duit. 

Untuk cover masalah ini, kita perlu fikir untuk dapatkan balik keuntungan yang melebihi dari pinjaman kita supaya dapat membetulkan keadaan.

Tetapi untuk tahun seterusnya, kita ulang lagi langkah yang sama sebanyak 4 kali berturut-turut.

Dari rm10, pinjaman kita menjadi rm40.

Kesemua keuntungan kita hilang kerana bayar tanggungan dan kita masih lagi ada pinjaman rm40 kerana belanja kawan kita dalam keadaan kita tiada kemampuan kewangan untuk berbuat demikian. 

Ini sebenarnya yang terjadi. Pakatan Harapan mahu membetulkan kesilapan keputusan pelaburan kepimpinan terdahulu dengan;

- Mencari punca masalah/kesalahan/kesilapan pelaburan yang pernah dilakukan Tabung Haji dan membetulkan perkara itu.

- Mengetahui kemampuan kewangan sebenar TH dan membayar hibah berdasarkan prestasi semasa dan bukannya prestasi yang diperbesar-besarkan supaya tidak menjadi beban dikemudian harinya.

Ini sebenarnya yang berlaku.

Jika sekalipun merasakan ini semua adalah salah DAP, takpe, baca dulu penerangan kerajaan kat bawah ini. Baca dulu satu persatu, baca dulu sampai faham dan selepas itu jika nak marah ke apa ke, tak kisahlah. Janji baca dulu. Kalau nak marah sekalipun biarlah selepas kerajaan diberikan ruang untuk menjelaskan perkara sebenar. - 5 April 2019.Calon Bebas #PRKRantau Buat Provokasi Di Ceramah Anwar Ibrahim.

PRK RANTAU | Calon bebas di PRK Rantau, R. Malar nampaknya berterusan melakukan aksi yang mencetuskan kontroversi semasa berkempen.Kali ini R. Malar membuat provokasi di program ceramah Pakatan Harapan atas alasan mahu menghantar manifestonya kepada Anwar Ibrahim.

"Saya nak sampaikan manifesto ini kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya nak sampaikan sendiri, ini ke keadilan ke? Ini keadilan? Saya nak sampaikan manifesto, saya nak sampaikan manifesto," kata R.Malar berulang kali ketika berusaha untuk mendekati Anwar Ibrahim.

Pada awalnya pengawal Anwar Ibrahim memberitahu R. Malar pertemuan itu boleh diadakan kemudiannya selepas Anwar Ibrahim selesai dengan programnya namun R. Malar tetap bertegas untuk bertemu dan menghantar manifestonya kepada Anwar pada ketika itu juga menyebabkan berlakunya situasi tegang diantara kedua belah pihak sehingga R. Malar dikeluarkan dari dewan oleh pasukan keselamatan.

R. Malar juga mengakui tindakannya hadir ke program ceramah Pakatan Harapan adalah bertujuan untuk menghantarkan manifesto semata-mata.

"Saya sebagai pengundi di N27, saya ingin melihat Anwar Ibrahim. Saya sebagai calon bebas saya mahu menyampaikan manifesto kepada beliau. Itu adalah tanda yang ramah.

Jadi beliau ada datang ke sini dan saya mahu berjumpa dengan beliau. Saya telah ditolak keluar dari dewan itu. Saya hanya datang untuk berjumpa dan beramah dengan Anwar Ibrahim sebagai Ketua PKR.

Sebagai calon bebas saya ada hak untuk bertemu dengan dia," kata R. Malar lagi.

Untuk rekod calon Pakatan Harapan di PKR Rantau adalah Dr. Streram dan bukannya Anwar Ibrahim. Manifesto pula sepatutnya disampaikan dan diterangkan kepada bakal pengundi dan bukannya serahkan kepada ketua parti lawan. - 5 April 2019.
 

Najib, Rosmah Sibuk Berbelanja Mewah Ketika Kelantan Banjir Teruk - Fahmi Reza.

POLITIK | Aktivis politik Fahmi Reza yang juga pecipta karikatur Najib badut membidas sikap penyokong bekas Perdana Menteri itu dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor kerana berbelanja mewah ketika Kelantan ditimpa musibah banjir yang terburuk dalam sejarah.

"Pada 22 Disember 2014, Najib Razak dan Rosmah Mansor dilaporkan berbelanja lebih RM500,000 di butik Chanel di Honolulu, Hawaii, AS menggunakan kad kredit hasil korupsi pengubahan wang haram.

Semasa Najib dan Rosmah tengah membazir shopping lebih setengah juta ringgit beli barang Chanel, negeri Kelantan sedang mengalami banjir paling teruk dalam sejarah. Dilaporkan pada 22 Disember 2014 seramai 16,000 orang mangsa banjir di Kelantan hilang tempat tinggal, pada hari yang sama Najib dan Rosmah relaks je tengah shopping sakan.

Ini boss yang korang tak habis-habis nak pertahankan? Tak malu ke?,"
katanya dalam satu kenyataan.


Fahmi memetik berita Harian Metro yang melaporkan perbelanjaan mewah Najib yang bernilai RM532,918.17 di butik Chanel pada 22 Disember 2014.

Perbelanjaan itu direkodkan dalam penyata kad kredit Najib Razak yang juga antara bahan bukti utama yang dikemukakan kepada mahkamah dalam perbicaraan kehilangan dana 42 juta SRC International. 

Untuk rekod, Datuk Seri Najib Razak pada 10 Februari 2015 memasukkan RM10 juta iaitu wang daripada hasil aktiviti haram daripada akaun peribadinya ke akaun peribadi yang lain.


Tommy berkata, Tommy Thomas dalam kenyataan pembukaannya berkata pendakwaan akan membuktikan bahawa Najib mengeluarkan sejumlah 15 cek peribadi daripada akaun beliau, berjumlah RM10,776,514.

Katanya lagi, akan dibuktikan juga bahawa pada Disember 2014, kredit kad Najib dicaj sebanyak AS$130,625 bagi perbelanjaan di butik Chanel di Honolulu Amerika Syarikat.

Turut akan dibuktikan, bahawa cek peribadi yang digunakan itu antara lain, bagi pembayaran kerja pengubahsuaian rumah beliau di Langgak Duta dan di Pekan, Pahang serta kepada parti politik komponen BN. - 5 April 2019.

Penyokong Pembangkang Kecam Anwar Kerana Tinggalkan Masjid Waktu Azan.

PRK RANTAU | Anwar Ibrahim menjadi sasaran serangan penyokong pembangkang di laman sosial berikutan meninggalkan masjid ketika azan berkumandangan.

Rakaman video itu dimuatnaik oleh seorang individu yang dikenali sebagai Khazai Abu Bakar di Facebooknya semalam.

"Tadi aku duduk dengan Azlan nak sahkan Anwar blah waktu azan. Aku tengok video dia ceramah politik dalam masjid bila nak masuk azan dia blah. Sebenarnya ada banyak isu bagi aku cuma aku nak bagi tahu ada ke orang Islam bergegas keluar masjid bila azan bergema alasan nak kejar program lain. Ke dia rasa macam terbakar," tulis Khazai dalam satu kenyataan.  Rentetan dari dakwaan itu, Anwar kemudiannya menerima pelbagai penghinaan di ruangan komen post itu.Semakan mendapati Khazai Abu Bakar adalah penyokong Barisan Nasional dan sebaran video itu memberikan persepsi seolah-olahnya Anwar Ibrahim tidak bersolat demi mengejar jadual program kempen PRK Rantau. 

Pihak Anwar Ibrahim setakat ini belum lagi menjawab tuduhan yang tular itu. - 5 April 2019.

Khamis, 4 April 2019

Calon Bebas Rantau Yang Menyamar Jadi Ahli PAS Enggan Mengulas Isu Keahlian Parti..

PRK RANTAU | Calon bebas yang dibuang keahlian Amanahnya serta merta kerana masuk bertanding pilihanraya kecil Rantau, Mohd Nor Yasin enggan mengulas lanjut perihal keanggotaannya sebagai ahli Amanah.

Sedikit kronologi ringkas;

👉 Mohd Nor diumumkan bertanding di PRK Rantau sebagai calon bebas.

👉 Media melaporkan Mohd Nor merupakan bekas calon PAS di PRU ke 13 bagi merebut kerusi DUN Gemencheh.

👉 Netizens pro PH kemudiannya mentertawakan PAS dan BN kerana beranggapan calon itu telah melakukan sabotaj ke atas parti pembangkang.

👉 Netizens pro pembangkang pula membalas serangan dengan menyebarkan dakwaan Mohd Nor sebenarnya adalah ahli Amanah.

👉 Netizens pro PH pula mempertahankan diri kononnya Mohd Nor adalah agen yang dihantar dari pihak lawan untuk menyusup ke dalam Pakatan Harapan dan melakukan kacau bilau.

👉 Namun netizens pro pembangkang tidak berdiam diri, kali ini serangan mereka datang dengan gambar yang Mohd Nor bukan setakat masuk menjadi ahli Amanah bahkan penyertaannya itu diraikan oleh ADUN Paroi.


👉 Peperangan maya dua kumpulan itu semakin memuncak apabila Adun Paroi mengesahkan Mohd Nor merupakan ahli Amanah dalam satu post di Facebooknya, namun entah kenapa post itu kemudiannya dipadamkan. 

👉 Netizens pro pembangkang yang bagaikan menang loteri mengambil kesempatan untuk menyelongkar post lama Adun Paroi dan berhasil menemukan sekurang-kurangnya tujuh kali suntingan dilakukan oleh ADUN itu ke atas post bergambar yang melaporkan penyertaan Mohd Nor ke dalam Amanah. 


👉 Itu yang berlaku di laman sosial. Di dunia realiti pula, Mohd Nor Yasin mengakui beliau sebenarnya merupakan ahli PAS dan bukannya ahli Amanah. 


👉 SU Agong PAS, Takiyuddin kemudiannya mengeluarkan kenyataan media memaklumkan Mohd Nor telah keluar dari PAS dan menyertai Amanah pada 10 Mac 2019, justeru itu Mohd Nor bukan lagi ahli PAS bagi menafikan kenyataan Mohd Nor Bin Yasin.

👉 Amanah juga mengakui Mohd Nor merupakan ahli parti itu dan bertindak memecat keahlian Mohd Nor serta-merta.

👉 Blame game kemudiannya berlaku di antara dua pihak. Pro PAS mendakwa PH mempunyai agenda memburukkan PAS. Dan pro PH pula mendakwa PAS mempunyai agenda memalukan Amanah.

👉 Sementara kedua-dua kumpulan itu sibuk bermain blame game, Mohd Nor sempat menyembunyikan diri dari pihak media.

👉 Alasan Mohd Nor ialah beliau sedang sibuk menyusun strategi dan merangka kempen kerana akan melancarkan manifestonya.


👉 Ketika ditanyakan mengenai keahlian partinya, Mohd Nor enggan mengulas lanjut, boleh jadi kerana telah kantoi. - 3 April 2019.

AJK Masjid Pun Berani Troll Mat Sabu Bukti PH Memang Kerajaan Demokrasi..

PRK RANTAU | Kemenangan Pakatan Harapan menyuburkan budaya demokrasi dan kepelbagaian hujah. Mana tidaknya, Menteri Pertahanan juga tak dapat lari dari ditroll oleh netizens di laman sosial.


Semua ini bermula apabila Muhammad Sabu mengemaskini akaun media sosialnya dengan beberapa gambar sedang bersolat (ya, gambar bersolat dan tolong jangan gelak) di Masjid Kariah Kampung Kuala Sawah, Rantau pada selasa.Post itu kemudiannya menarik perhatian AJK Masjid untuk memberikan komen, "Doakan juga kemenangan calon Muslim Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan yang banyak berjasa kepada Masjid ini ya YB..," katanya ringkas.

Dengan tidak disangka-sangka, komen itu mendapat jumlah sukaan yang tinggi dan ketika artikel ini ditulis, sudah ada 23,000 netizens yang menyukai komen tersebut.

Berdasarkan pandangan dari blok pembangkang, mereka beranggapan tindakan Muhammad Sabu berkongsikan gambar solat itu adalah atas niat berpolitik dan berkempen PRK.

Bagaimanapun sesetengah yang lain beranggapan gambar solat tidak perlu ditayangkan.

Dari sudut pandang blok kerajaan pula beranggapan perkongsian gambar itu adalah sekadar kemaskini perjalanan hidup harian Muhammad Sabu.

Apa pun tak kisahlah nak memegang pandangan apa sekalipun, nampaknya Muhammad Sabu tidak melarang kepada kritikan dan meraikan troll yang diterimanya secara berlapang dada.

Buktinya, post itu dibiarkan dan komen pula tidak dipadamkan. Menjadi Menteri Pertahanan memang kena kuat mental dan emosi. Muhammad Sabu jangan lempar microfon ya. 😂😂😂 - 3 April 2019.

Rabu, 3 April 2019

Equanimity Boleh Dijual Kerana Ia Bukannya Barang Bukti Dalam Mana-Mana Kes Mahkamah Kata Peguam.

Buzze Azam | Soalan paling banyak di tanya kepada saya harini, boleh ke kerajaan jual barang bukti yang masih dalam perbicaraan di Mahkamah?
Jawapan :

1. Kapal equanimity ini TIDAK PERNAH menjadi barang bukti kepada mana-mana kes Mahkamah di Malaysia (setakat hari ini)

2. Semua pertuduhan ke atas DS Najib di Mahkamah sekarang TIADA KENA MENGENA dengan Kapal equinimity.

3. Kapal ini dirampas oleh pihak berkuasa Indonesia di Bali pada 28 Febuari 2018 ATAS PERMINTAAN dari pihak DOJ Amerika Syarikat kerana DOJ berpendapat kapal ini milik Malaysia kerana dibeli hasil penyelewengan syarikat 1MDB.

4. TIADA SESIAPA MENUNTUT ATAU MENGAKU MEMILIKI KAPAL INI (BACA JHO LOW) SELEPAS IANYA DI SITA.

5. Jadi disebabkan tak siapa menuntut maka kapal ini dijual tanpa bantahan dari mana-mana pihak.

6. Syarikat 1MDB sendiri pun tidak menuntut apa-apa berkaitan kapal ini.

7. Tiada mana-mana pihak mempunyai bukti siapa sebenarnya pemilik kapal ini.

8. Jadi tak betul kalau kita anggap kerajaan telah jual barang kes kerana barang itu tak pernah menjadi barang kes untuk apa-apa pertuduhan pun kepada sesiapa.

9. Jadi kerajaan dah ada tambahan duit RM514 juta sekarang dalam Tabung Negara.

10. Jadi jika dibahagi samarata dengan 32 juta rakyat Malaysia, esok kita patut dapat RM16 setiap seorang.

Terima kasih kerajaan.

Kbai. - 3 April 2019.

Selepas Tunjukkan Surat, Lim Guan Eng Ditertawakan Wee Ka Siong Kaw-Kaw..

Wee Ka Siong | Hari ini, Menteri Kewangan “menyahut cabaran” saya dengan mendedahkan sepucuk surat kononnya ada pihak yang akan menawarkan bidaan setinggi RM1.68 bilion. Menurut laporan Oriental Daily, Guan Eng berkata surat itu datangnya dari satu firma guaman di Hong Kong. Mana mungkin mutu Bahasa Inggeris dalam kalangan peguam di Hong Kong begitu teruk sekali? 😰😰

Saya tergelak bila membaca isi kandungan surat tersebut, bukan kerana pengirim mendoakan Menteri Kewangan sentiasa sihat walafiat, sebaliknya saya mendapati surat tawaran bidaan RM1.68 bilion itu penuh dengan “grammatical mistakes”.

Bagi saya, ini lebih mirip kepada surat broker yang tidak bertauliah, bukannya peguam dari Hong Kong yang mempunyai tahap penguasaan Bahasa Inggeris yang tinggi. Bagaimana syarikat yang mampu membayar RM1.68 bilion bersamaan HK$3.3bil melantik seorang agen/ peguam yang begitu rendah standardnya.Antara kelemahan dan kesilapan yang terkandung di dalam surat adalah seperti berikut:

(i) Masalah tatabahasa yang teruk dan ayat yang lintang-pukang. Contohnya ENTIRE WHOLE Malaysia Building, apakah ini penggunaan Queen English? Orang Hong Kong pasti tak faham!

(ii) “Our client believe will help to improve the FINANCIAL of Malaysian Government”.... Ayat ini berbelit-belit! Apa maksud sebenar? Pembeli nak membantu memperbaiki ekonomi Malaysia dengan membeli Bangunan Malaysia? Baik hati sungguh pembeli ini!

(iii)... “to thank the YB Tuan who is considering and supporting this proposal for the benefit of ALL” ..... ALL? Maksudnya apa? Macam mana Menteri “bersedia memberi sokongan terhadap cadangan” kalau ianya tender terbuka? Keputusan tender ditentukan seorang atau Lembaga Tender?

Banyak lagi keraguan sepertimana yang ditonjolkan. Apa yang lebih penting ialah:

1. Ini cuma surat menyatakan hajat (indication of interest) untuk bidaan dan bukannya tawaran bidaan rasmi dengan pembayaran deposit sebagai "commitment".

2. Mana laporan penilaian hartanah yang terkini yang dijalankan oleh Kerajaan PH sebelum menetapkan harga asas (base price)?

3. Bila notis tender terbuka disiarkan? Bila pula proses tender ditutup? Bila lembaga tender bersidang dan memilih bidaan tertinggi? Kalau belum lagi, surat ini tiada kena mengena dengan tender terbuka. Yang boleh memohon sokongan Menteri ini lebih mirip kepada tender rundingan terus (direct negotiation) atau tender selektif (selective tender), bukannya tender terbuka!

Kalau Guan Eng nak tunjuk surat, biarlah tunjuk surat yang berkualiti dan penuh dengan professionalisme. Jika tidak, kita akan ditertawakan dunia! Kerajaan bukan mencari khidmat broker tidak bertauliah, biarlah profesional dan jangan bersikap “provisional”! - 3 April 2019.

Kerana Sardin, Adun Ketari Diserang Dengan Komen Tidak Senonoh..

NURUL ASYIKIN | Nampaknya sikap taksub membenci pihak tertentu ke atas Pakatan Harapan sudah memasuki fasa ke tahap yang tak masuk akal..

Terbaru, ADUN Ketari Young Syefura menjadi bahan ejekan pembangkang kerana menganjurkan kelas membuat sardin.

Adun itu bukan sahaja telah ditertawakan dan dipertikaikan kerana menganjurkan kelas membuat sardin bahkan sesetengah netizens pro pembangkang telah melakukan serangan berbentuk kelucahan dan gangguan seksual.

Komen-komen seperti,"sardin baru atau sardin terpakai", "bau sardin macam ini ke, sedapnya" dan beberapa yang lain diperlihatkan mendapat jumlah like yang tinggi.


Apabila semakan dilakukan untuk meninjau profile yang menyukaikan komen-komen dan serangan seksual itu, didapati.... mungkin lebih baik untuk tidak kita katakan secara terbuka. 

Tetapi nak bagitau, perjuangan Islam perlu disusuli dengan tindakan bukan sekadar kata-kata. Perjuangan Islam perlu diperlihatkan sebagai perjuangan Islam, jangan cemarkan ia dengan tindakan memalukan diri sendiri.

Berbalik kepada serangan yang diterima oleh Adun Ketari, sesetengahnya mungkin beranggapan ia adalah perkara kelakar untuk seorang wakil rakyat menganjurkan ataupun terlibat dalam kursus seperti membuat sardin.

Sebenarnya ianya tidak kelakar. Kursus membuat sardin ataupun pelbagai lagi kursus yang dianjurkan oleh Kementerian Asas Tani secara percuma ini ada banyak manfaatnya kepada golongon B40, suri rumah, warga emas, penganggur dan anak muda yang masih mencari-cari peluang.

Kursus-kursus berbentuk kemahiran ini sebenarnya adalah peluang menjana pendapatan dan juga menjimatkan kos sara hidup.

Bagaimana?

👉 Belajar buat/proses ikan sardin kepada sardin sedia masak

👉 Boleh buat sendiri kat rumah dan jimat duit dari beli sardin kat kedai

👉 Apatah lagi sekarang neh terlalu banyak sardin yang diragui kebersihan dan status halalnya, membuat sardin sendiri adalah lebih selamat

👉 Bagi yang sudah mahir dan mempunyai sedikit modal, boleh meniagakan sardin buatan sendiri

👉 Boleh marketkan sardin buatan sendiri itu selamat tanpa bahan pengawet dan sebagai produk bumiputera

👉 Kan pembangkang sendiri anti kepada produk cina dan siap buat kempen boikot blablabla..

👉 Inilah salah satu cara untuk belajar buat satu produk halal, selamat dan berstatus bumiputera, kenapa nak kecam pula?

Nampak sangat kebencian tak terbatas dari kumpulan pembangkang ini dipandu dengan sikap membutatuli.


Usaha dari Adun Ketari ini adalah usaha yang bagus. Sepatutnya sebagai pembangkang anda perlu mempromosikan usaha yang bagus dan mengalakkan orang untuk menyertai program-program sebegini untuk menambahkan kemahiran diri. 

Kemahiran itu pula boleh digunakan untuk mencari rezeki samada secara sampingan ataupun tetap.

Mempersendakan Adun Ketari sehingga ke tahap serangan seksual, membuktikan akal pembangkang bermasalah dan perlu menerima rawatan. - 3 April 2019.

Diancam Saman, Fahmi Reza Terus Persendakan Lokman Adam Lobak Koyak, Hati Tisu.

Fahmi Reza | Dear Lokman Adam,

Aku dengar kamu nak ambil tindakan saman ke atas aku kerana satu design poster grafik di mana karikatur muka kamu digambarkan sedang koyakkan sepanduk muka badut boss kamu.
 
Aku faham kamu mungkin seorang yang hati tisu dan mudah sentap bila tengok lukisan karikatur muka kamu atau karikatur muka boss kamu tersiar di media sosial. Sebagai seorang politikus yang memegang jawatan tinggi dalam UMNO, sepatutnya kamu sedar bahawa setiap politikus yang mahu jadi wakil rakyat harus bersedia untuk menerima kritikan daripada rakyat. Tak ada politikus yang patut bebas dari dikritik, ditegur, disindir, dicemuh, diperli, disatira dan dipersendakan oleh rakyat, termasuklah kamu dan boss kamu.

Sebagai seorang politikus yang pernah memegang jawatan dalam kerajaan sebelum ini, dan mahu menjadi wakil rakyat, kamu seharusnya sedar sebagai public servant kamu patut bersedia dan perlu tahan mendengar teguran, gurauan, sindiran, kritikan dan cemuhan daripada rakyat. Ini sebahagian daripada tugas kamu untuk mendengar suara rakyat, termasuklah suara yang tak sedap didengar.

Kalau kamu mahu mewakili rakyat, kamu harus bersedia untuk mendengar pandangan dan maklumbalas daripada rakyat, dan harus bersedia untuk menerima pelbagai jenis kritikan dan sindiran dalam pelbagai bentuk, termasuklah lukisan karikatur dan poster satira yang kurang menyenangkan daripada rakyat.

Kalau kamu mudah sakit hati, mudah sentap, mudah butthurt, mudah triggered dan mudah koyak dengan kritikan, teguran, sindiran dan cemuhan rakyat, aku nasihatkan kamu supaya jangan jadi politikus, jangan jadi wakil rakyat, bersara saja dari politik.

Jika kamu mahu teruskan dengan tindakan saman kamu, ia hanya akan sampaikan mesej jelas kepada rakyat bahawa kamu seorang politikus yang mudah koyak, dan tidak boleh langsung menerima kritikan dan sindiran daripada rakyat, mahu menyekat suara rakyat yang mengkritik kamu, dan tak menghormati kebebasan rakyat untuk berekspresi.

Nak tahu apa akan jadi kalau kamu pilih untuk lawan dengan seorang pereka grafik yang gunakan lukisan, grafik dan poster sebagai senjata? Kamu akan dapat lebih banyak poster muka lobak koyak, bukan hanya satu. Sila lihat kempen muka badut #KitaSemuaPenghasut sebagai rujukan.

Bersiap-sedialah.

Akhir kata, jadilah seorang politikus yang bijak, bukan jadi lobak yang mudah koyak. - 3 April 2019.

Maszlee, Penyokong Buktikan Betapa Diskriminasinya Sikap Tommy Thomas Dalam Isu UEC - CLP.

Friends Of Maszlee Malik | Sudah bertahun-tahun pelajar Fakulti Syariah dan Undang-undang USIM ni terpaksa ambil peperiksaan CLP kerana ijazah mereka tak diluluskan oleh pihak Lembaga Kelayakan Profesion Undang-undang Malaysia (LPQB).
 


Sampai bila lagi mereka nak kena tunggu?

Kenapa AG lebih kalut nak benarkan UEC menduduki peperiksaan CLP tapi buat sambil lewa permintaan siswa-siswa kita dari USIM ni?

Menteri kalut pergi sana-sini, selesai masalah siswa lapar, bagi peruntukan sekolah pondok-tahfiz, pergi tengok keadaan di Sekolah Pasir Gudang, tup-tup AG pergi iktiraf UEC.

Ini bukan masanya nak main 'game' belakang. Negara tengah susah, time-time macam ni kita kena kerja.
 

Kami nak ajak rakyat Malaysia share benda ni sampai AG tahu prioriti kerja dia.

Jom! Biar dia tahu, suara rakyat suara keramat.

-----
Maszlee Malik | Saya mendapat maklumat bahawa pihak Fakulti Syariah dan Undang-Undang (FSU), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sedang dalam proses memohon daripada Lembaga Kelayakan Profesion Undang-Undang Malaysia (LPQB) untuk mendapatkan pengecualian menduduki peperiksaan Sijil Amalan Guaman (CLP) bagi pemegang Ijazah Undang-Undang daripada FSU, USIM.

Lawatan pihak LPQB pada tahun 2017 telah meminta pihak FSU, USIM untuk mengadakan kursus tambahan selama enam (6) bulan bagi empat (4) kursus kepada pelajar-pelajar yang bergraduasi pada tahun 2017.

Masalah timbul, kerana sehingga kini pihak LPQB masih belum memutuskan tarikh kursus tambahan berkenaan perlu bermula. Pihak FSU, USIM telah mengemukakan semua dokumen yang diperlukan oleh pihak LPQB, malah perkara berkaitan ini juga tidak dimasukkan dalam agenda mesyuarat LPQB yang bersidang pada awal Mac lalu.

Saya merasakan hal ini perlu diberikan keutamaan oleh pihak LPQB kerana pihak USIM telah menunggu untuk sekian lama dan telah menyediakan dokumen lengkap bersama-sama modul cadangan untuk mempercepat proses berkaitan.

Sehubungan itu, saya memohon untuk pihak LPQB segera melihat isu melibatkan USIM ini dan memberikan kelulusan sewajarnya bagi membolehkan pelajar-pelajar berkenaan dapat mengikuti pengajian dengan teratur. - 3 April 2019.

Difitnah Jufazli, Anwar Tampil Menjelaskan Perkara Sebenar.

POLITIK | Anwar Ibrahim menafikan laporan Utusan kononnya beliau telah menjemput Jufazli Shi Ahmad secara peribadi untuk hadir ke majlis pelancaran bukunya pada ahad lepas.

Pada awalnya Jufazli telah menerbitkan kenyataan itu menerusi Facebooknya dan Utusan bertindak melaporkan.

 
"Wahai Tun Mahathir, hari ini saya telah memenuhi jemputan peribadi daripada saudara  Anwar Ibrahim ke majlis pelancaran buku terbaru terbitan ABIM yang bertajuk, Anwar Ibrahim : Semangat Darah Muda di PWTC," katanya dalam satu kenyataan sambil berkongsikan gambarnya dengan Nurul Izzah.

Kenyataan Jufazli itu kemudiannya dipetik oleh Utusan Online dan kesannya, ramai pihak mula menyangka cakap-cakap politik yang mengaitkan Jufazli dengan Anwar Ibrahim boleh jadi bukanlah fitnah yang tak berasas.

Untuk rekod, rentetan dari tindakan Jufazli Shi Ahmad yang gemar memaki hamun Tun Mahathir dan PAS menerusi LIVE FACEBOOK, terdapat cakap-cakap sembang politik kedai kopi yang beranggapan pemuda itu mungkin dibiayai oleh Anwar Ibrahim ataupun DAP.


Persepsi Jufazli ditaja oleh Anwar ataupun DAP semakin berkembang dari hari ke hari dan sudah tentu hal ini tidak baik untuk imej Anwar Ibrahim kerana akan dianggap gila kuasa dan tak sabar-sabar nak jadi Perdana Menteri sehingga tergamak upah orang untuk membuat provokasi secara berterusan.


Maka tindakan Jufazli yang secara sebarangan membuat dakwaan melulu berupaya menguatkan lagi tanggapan serong itu.

Anwar dalam kenyataan balas bertindak membetulkan laporan Utusan itu dengan menjawab,"Saya terpanggil untuk menjawab laporan Utusan Malaysia berhubung kenyataan Jufazli Shi Ahmad yang menyatakan beliau hadir ke majlis pelancaran buku “Anwar Ibrahim: Semangat Darah Muda” atas jemputan peribadi daripada saya.


Ingin saya tegaskan di sini, ia merupakan jemputan umum kepada semua pihak yang dibuat melalui akaun media sosial saya,"
jelasnya dalam satu kenyataan ringkas di Facebook. - 3 April 2019.

Genting Malaysia Bhd Beli Equanimity Dengan Nilai AS$126j.

FREE MALAYSIA TODAY | Putrajaya bersetuju menjual kapal layar mewah Equanimity yang dikaitkan dengan skandal 1MDB, kepada syarikat tujuan khas (SPV), Genting Malaysia Bhd pada harga AS$126 juta.


 
Peguam Negara, Tommy Thomas dalam satu kenyataan hari ini berkata, Genting akan membayar AS$126 juta kepada Mahkamah Admiralti Kuala Lumpur pada akhir bulan ini.

“Ini bakal menjadi jumlah pemulihan daripada skandal 1MDB yang tertinggi setakat ini untuk kerajaan Malaysia dalam masa cuma 8 bulan dari tarikh tindakan ini dimulakan.”

Katanya, AS$126 juta ialah tawaran terbaik yang diterima dalam 5 bulan, sejak kerajaan mengumumkan penjualan Equanimity pada Oktober tahun lalu.


Thomas berkata, banyak tawaran diterima sepanjang tempoh itu, tetapi hanya sebilangan kecil tawaran melebihi AS$100 juta, dengan Genting menawarkan harga tertinggi.

Katanya, walaupun penjualan Equanimity itu gagal mencapai harga pasaran AS$130 juta berdasarkan penilaian Winterbotham, tetapi pulangan bersih diperolehi Putrajaya adalah yang terbaik dan lebih tinggi daripada jangkaan kerajaan.

“Memandangkan tawaran daripada Genting dirunding secara terus dengan kerajaan Malaysia, tiada komisen ejen yang perlu dibayar, yang membawa kepada penjimatan sebanyak AS$4.4 juta.

“Jualan kehakiman pada nilai AS$126 juta adalah bersejarah, dari mana-mana segi pun. Jumlah ini merekodkan tanda aras tinggi bagi sistem kehakiman kita dalam memastikan nilai pasaran diperoleh daripada kapal yang dijual melalui proses Mahkamah, tanpa sebarang diskaun.”

Equanimity yang dilaporkan dibina khas untuk ahli perniagaan kontroversi, Low Taek Jho pada 2014 pada harga AS$250 juta (kira-kira RM1 bilion) itu disita di Bali, Indonesia, Februari 2018 atas permintaan pihak berkuasa Amerika Syarikat sebagai sebahagian daripada siasatan rasuah Jabatan Kehakiman AS ke atas skandal 1MDB.

Ia kemudiannya diserahkan kepada kerajaan Malaysia kerana dikaitkan dengan skandal rasuah 1MDB, pada Ogos 2018.

Kapal sepanjang 91.5m itu berlabuh di Pangkalan Markas Wilayah Laut Tiga (Mawilla 3) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Bukit Malut, Langkawi dan kerajaan dilapor menghabiskan RM3.5 juta untuk menyelenggara Equanimity sejak ia tiba di Pelabuhan Klang, pada 7 Ogos 2018.

Thomas berkata, harga jualan sangat memuaskan itu dapat dicapai melalui kepakaran dan kemahiran kumpulan perundangan mewakili Putrajaya yang menemui pembeli berpotensi di Hong Kong serta London atas kos perjalanan sendiri.

“…kepada mereka, saya berikan penghormatan. Usaha mereka dilengkapi kerjasama daripada syerif mahkamah yang tangkas dan mantap; serta profesionalisme dan kesediaan hakim admiralti bertindak dalam keadaan amat luar biasa.”
Katanya, Tentera Laut Diraja Malaysia membenarkan Equanimity berlabuh lebih 5 bulan, tanpa mengenakan sebarang caj, serta bersama polis mengiringi kapal mewah itu membuat percubaan laut bersama pembeli berpotensi.

“Kerajaan Malaysia amat berterima kasih atas bantuan ini kerana ia telah banyak membantu dalam mengurangkan kos penyelenggaraan Equanimity semasa di bawah tahanan.”

Thomas berkata, kenyataan lanjut akan dibuat selepas bayaran itu diterima untuk memaklumkan rakyat mengenai butiran perbelanjaan yang ditanggung kerajaan dan jumlah bersih yang dikreditkan ke akaun pemulihan aset 1MDB yang baru dibuka. - 3 April 2019.

CEO SPV Tabung Haji Berbangsa Cina? Ini Jawapan UZAR Kepada Pengkritik.

Zaharuddin Abd Rahman | ISU CEO SPV TABUNG HAJI BUKAN ISLAM BERBANGSA CINA?

Ini adalah isu terbaru yang dipolitikkan dan dimanipulasi dalam bentuk yang tidak bertanggungjawab sebenarnya. Lebih teruk lagi ada yang mengatakan CEO Tabung Haji itu sendiri adalah bukan Islam, padahal CEO atau Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji adalah Datuk Seri Zukri Samad iaitu seorang Melayu Muslim yang professional dan juga merupakan bekas CEO Bank Islam Malaysia Berhad.


Syarikat tujuan khas atau SPV yang mengambil alih aset Tabung Haji dengan bayaran harga premium atau tanpa rugi buat Tabung Haji, adalah Urusharta Jemaaah Sdn Bhd (UJSB). Siapakah ahli lembaga pengarahnya yang merupakan pengurusan tertinggi dalam pengurusan SPV UJSB ini?, mereka adalah Ketua Setiausaha Perbendaharaan Ahmad Badri Mohd Zahir (pengerusi), Setiausaha Bahagian Syarikat Pelaburan Kerajaan Rashidah Mohd Sies, Pengarah Pelaburan Hartanah Bumiputera Bhd Mohd Shukri Hussin, Timbalan Setiausaha Fiskal Dan Ekonomi Mohd Hassan Ahmad dan Ketua Seksyen Bahagian Fiskal Dan Ekonomi Imri Dolhadi Ab Wahab.

Siapakah pula CEO bagi syarikat SPV Urus Harta Jemaah Sdn Bhd? Ia telah dijawab oleh pihak Menteri bahawa tiada CEO buat masa ini. Disebabkan itu, operasi hariannya ditampung oleh sebuah lagi syarikat kerajaan iaitu Prokhas Sdn Bhd. Ia adalah sebuah syarikat kerajaan yang memang diamanahkan untuk menguruskan kebanyakan SPV milik kerajaan, ahli Lembaga pengarahnya pula adalah Dato’ Mohd Salleh Mahmud, Tan Sri Datuk Wira Dr. Hj. Mohd Shukor Hj. Mahfar, Dato’ Fauziah Yaacob, Datuk Mohd Nasir Ahmad dan Datin Rashidah Mohd Sies.

Siapakah pula CEO Prokhas Sdn Bhd? Ketua Pegawai Eksekutif Prokhas Sdn BHd ketika ini adalah seorang berbangsa Cina iaitu Chen Yin Heng. Di sinilah isu yang dimanipulasikan, persoalannya adakah aset Tabung Haji dikawal bukan Islam?

Jawabnya, tidak kerana aset yang diurus oleh Prokhas itu tiada kaitan lagi dengan Tabung Haji kerana semua aset yang dahulunya milik TH itu telah dipindahmilik kepada UJSB, maka aset terbabit BUKAN LAGI aset Tabung Haji, ia telah pun dari satu sudut dianggap terjual kepada UJSB atau kerajaan Malaysia dengan harga tanpa rugi buat Tabung Haji (berbanding harga pasaran yang merugikan).


Justeru itu, tidak timbul sama sekali syarikat Prokhas dan CEOnya menguasai apa-apa bahagian dari Tabung Haji atau asetnya. Membaca tuduhan ini dan melihat bagaimana ia disebarkan menunjukkan sama ada ceteknya kefahaman awam terhadap isu ini atau tidak bertanggungjawabnya pihak yang memutarbelitkan isu.

Selain itu, syarikat Prokhas Sdn Bhd juga telah sekian lama menguruskan pelbagai syarikat SPV kerajaan Malaysia sejak dari pemerintahan kerajaan terdahulu, antaranya adalah Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan Berhad (SJPP), Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP), Dana Infra dan Dana Harta. Malah Encik Cen Yin Heng juga telah lama berada di posisi beliau sejak dari syarikat Danaharta lagi pada tahun 1998 dan kemudiannya bertukar ke Prokhas sejak tahun 2006 lagi, iaitu sudah bertahun-tahun sebelum ini lagi. Jelas ia bukan lantikan baru oleh kerajaan terkini.

Jadinya, adakah seorang berbangsa Cina telah kini menjadi CEO syarikat yang urus SPV Tabung Haji?

Tidak, kerana SPV tersebut TIDAK mengurus aset Tabung Haji tetapi ia mengurus aset milik syarikat Urusharta Jemaah Sdn Bhd sebuah syarikat milik Kementerian Kewangan Malaysia yang mewakili Kerajaan Malaysia. Ia tiada kena mengena lagi dengan Tabung Haji kecuali kerajaan Malaysia melalui UJSB dan Prokhas, perlu cemerlang dalam pengurusan aset yang telah dibeli agar mereka boleh membayar hutang mereka kepada Tabung Haji dan tidak menambah beban kerugian ke atas kerajaan Malaysia. Malah jika mereka gagal memulihkan aset tersebut, kerajaan Malaysia tetap mesti menyelesaikan hutang hasil jumlah pemindahan aset kepada pihak Tabung Haji. Menurut maklumat juga, kerajaan juga akan terus menerus membantu syarikat-syarikat ini melalui pelbagai cara dan insentif. Menamakannya sebagai SPV Tabung Haji juga adalah SALAH dan menunjukkan ketidakfahaman ramai tentang isu ini, kerana sebenarnya UJSB dan Prokhas adalah SPV Kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Kewangan dan bukannya SPV Tabung Haji.

Selain itu, seorang CEO tidak punyai kuasa penuh dalam pengurusan sesebuah syarikat kerana dia sentiasa perlu melaporkan kepada ahli Lembaga Pengarah. Pengerusi Lembaga Pengarah bersama semua ahli Lembaga Pengarah syarikat adalah yang mempunyai kuasa dan autoriti tertinggi serta boleh menukar CEO sekiranya tidak menjalankan tugasan dengan baik lagi kemas.

Sama-samalah kita berdoa agar tabung amanah untuk tujuan mulia - menunaikan ibadah Haji - ini semakin baik. Sudah tentu pihak pengurusan baru sedang melaksanakan tugasan sebaik mungkin bagi mengembalikan zaman keuntungan TH, misalnya ketika tahun 2013 dengan keuntungan bersih sebanyak RM 2.45 bilion setelah ditolak segala liabiliti dan pelarasan. - 3 April 2019.

Dr. Zaharuddin Abd Rahman adalah Professor Adjung dari Fakulti Perakaunan & Kewangan di Universiti Selangor (UNISEL) dan juga Presiden MURSHID.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...