Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 29 November 2019

Satu Coretan Pada Malam Kerajaan PH Hampir Kalah Di Parlimen.

SOSMED | Satu Coretan Pada Malam Kerajaan PH Hampir Kalah Di Parlimen

Kejadian ini berlaku pada malam Selasa 26 November 2019 di dalam Dewan Rakyat jam kira-kira 9.30 malam.Ketika itu Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Mayarakat (KPWKM) YB Hannah Yeoh (PH Segambut) baru sahaja menggulung anggaran perbelanjaan mengurus sebanyak RM2,259,671,400 dan RM213,703,100 untuk perbelanjaan pembangunan Kementerian KPWKM di peringkat jawatankuasa. 
2. Dengan tidak semena-mena seperti dirancang ahi-ahli parlimen Barisan Nasional datang mencurah-curah masuk ke dalam Dewan Rakyat sebaik sahaja sebelum Timbalan Speaker Datuk Mohd Rashid Hasnon memanggil pengundian untuk meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus dan pembangunan Kementerian KPWKM tersebut.

3. Saya yang berada di dalam Dewan mula cemas. YB Tebrau yang duduk di sebelah kiri saya juga cemas.Begitu juga YB Putatan di sebelah kanan saya kelihatan cemas. Kami berpandangan sesama sendiri. Saya lihat YB Bukit Bendera dan YB Jelutong yang duduk sebaris dengan kami mulai gelisah. Kami tak senang duduk. Saya berdiri cuba mengira berapa jumlah ahli parlimen PH yang ada, berapa BN dan berapa PAS. PAS ada tiga orang ahli parlimennya ketika itu.

4. Ketua Pembangkang dari BN bangun dan minta undian dijalankan secara belah bagi. Hampir semua MP BN bangun untuk menunjukkan mereka ada lebih daripada 15 orang untuk menuntut pengundian secara belah bagi. Saya mula gementar. Saya rasa Kerajaan PH akan kalah malam itu. Dalam saat yang genting itu Speaker Tan Sri Mohd Arif masuk.Beliau segera menggantikan Timbalan Speaker Datuk Mohd Rashid (YB Batu Pahat) untuk membolehkan Ahli Parlimen Batu Pahat mengundi. Saya kasihan tegok Datuk Rashid, dengan berjubah dan bersongkok dia segera mengambil tempatnya sebagai ahli parlimen untuk selamatkan Kerajaan PH daripada tewas pengundian pada malam yang mencemaskan itu.

5.Tetapi akhirnya niat jahat, mala fide 25 orang MP BN (23 Umno, 1 MCA dan 1MIC) kalah juga.

6.Saya mulanya mengharap dalam hati 3 orang MP PAS yang ada di dalam Dewan yang sering bercakap nilai-nilai murni- membantu orang miskin, orang kurang upaya OKU, golongan asnaf, warga tua akan menyokong Kerajaan PH pada malam itu untuk meluluskan anggaran belanjawan Kementerian yang menjaga kebajikan orang miskin, kanak-kanak, orang tua, OKU, wanita ibu tunggal yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah. Tetapi ternyata tidak.Saya amat kecewa. 3 ahli parlimen PAS itu mengundi menentang belanjawan untuk menolong orang miskin, orang daif, wanita, kanak-kanak.Jika kita bercakap soal dosa dan pahala, adakah tindakan ahli-ahli parlimen PAS yang bersubahat dengan Umno, MCA dan MIC untuk menggagalkan belanjawan tersebut merupakan satu jihad yang mendapat pahala?

7. Saya lihat persekongkolan Umno, PAS, MCA dan MIC pada malam 26 November itu yang menyerang secara ambush untuk menggagalkan anggaran belanjawan Kerajaan PH untuk kementerian yang menjaga kebajikan masyarakat,kebajikan kanak-kanak, Wanita, OKU dan Golongan Orang tua adalah tidak beretika, politik yang bangkrap dan tidak bermoral.

8. Kalau hendak jatuhkan Kerajaan PH bukan dengan cara seragan hendap yang memalukan itu. Tunggulah pada PRU ke-15 nanti. Apa jadi kalau Rang Undang-Undang Perbekalan tahun 2020 untuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu tidak lulus? Dari mana Kerajaan yang ada sekarang hendak cari RM2,473,374,500 untuk bantu rakyat yang amat memerlukan.Ini yang gagal difikirkan baik-baik oleh 25 ahli parlimen BN dan sekutunya 3 ahli parlimen PAS. Bagi saya dua parti politik ini yang bergabung atas nama Muafakat Nasional adalah tidak layak menggunakan istilah itu. Perbuatan tidak bertanggungjawab mereka pada malam itu mendekati perbuatan anti-nasional.

Hassan Abdul Karim
Ahli Parlimen Pasir Gudang
29 November 2019

20 Juta Untuk Kereta Terbang? - Apa Yang Kita Tahu Setakat ini.

POLITIK | Pak Wan ataupun nama sebenarnya Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof dilanda kontroversi lagi.


Masih lagi berkisarkan isu kereta terbang. Sebelum ini kerajaan telah menyatakan beberapa kali projek kereta terbang tidak menggunakan dana awam.

Baca sini : https://peraktoday.com.my/2019/07/kereta-terbang-tak-guna-sesen-pun-duit-rakyat/

Dalam kenyataan di atas, Pak Wan menegaskan di Parlimen, projek kereta terbang tidak menggunakan dana awam.

Kenapa hal itu dibangkitkan pada 2 Julai 2019? Ia adalah kerana Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Wong Kah Woh memaklumkan pihak PAC sedang membuat siasatan terhadap dana pembiayaan projek kereta terbang, meskipun Menteri Usahawan pernah berkata projek tersebut tidak dibiayai dana kerajaan.

Baik. Pada 17 Oktober 2019, sekali lagi Pak Wan bercakap mengenai kereta terbang. Kali ini ia mengenai kereta terbang kedua meskipun kita belum lagi kenal rupa kereta terbang pertama setakat ini.

Baca : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/507927/kereta-terbang-kedua-negara-tahun-depan

Sekali lagi hal ini menjadi kontroversi dan rakyat tertanya-tanya apakah ia menggunakan dana awam.

Sebagai rekod, kereta terbang yang difahami oleh Pak Wan ialah merupakan sejenis super dron.

Pada 20 November 2019, sekali lagi Pak Wan menegaskan di Parlimen, projek kereta terbang tidak menggunakan dana awam.

Baca sini : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/11/630302/kerajaan-tak-bagi-dana-untuk-kereta-terbang

Kenapa hal ini ditimbulkan?

Kerana : "Kenyataan pemaju sistem pengangkutan udara tempatan, Aerodyne Group, yang mengumumkan satu pusingan pelaburan Siri B bernilai AS$30 juta (RM125.62 juta), diketengahkan pada 16 Oktober lalu" (Berita Harian).

Pada 28 November isu tersebut bertambah sensasi apabila PAC sendiri mengumumkan RM20 juta dana awam telah dilaburkan ke atas Aerodyne Venture.

Baca sini : https://www.sinarharian.com.my/article/59518/BERITA/Nasional/PAC-gesa-audit-dana-RM20-juta-projek-kereta-terbang

Pak Wan menafikan pelaburan itu adalah bertujuan untuk membangunkan projek kereta terbang.

Baca sini : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/11/633076/rm20-juta-daripada-might-bukan-untuk-projek-kereta-terbang

Siapakah Aerodyne Venture ini?

Syarikat yang membuat projek super drone (yang Pak Wan fahami sebagai kereta terbang).

APA KATA PAC? : PAC dalam laporannya mengenai projek super drone yang dibentangkan di Dewan Rakyat semalam, dan turut dimuat naik di laman web PAC, menyatakan Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof, membuat pengumuman terlalu awal mengenai projek berkenaan.


Menurut laporan berkenaan, PAC mendapati MIGHT melalui VentureTech Sdn Bhd (VTSB) meluluskan pelaburan dalam Aerodyne sebanyak RM20 juta yang disalurkan pada 1 November lalu.

PAC juga meminta Jabatan Audit Negara membuat pengauditan terhadap pelaburan RM20 juta itu.


Siapakah MIGHT? : Agensi yang berada di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan.

1 NOVEMBER 2019 - ialah tarikh MIGHT melaburkan RM20j ke dalam Aerodyne.18 NOVEMBER 2019 - Pak Wan dengan bangganya mengumumkan di Parlimen yang beliau akan menaiki kereta terbang.


Nampak kan?

Pihak kami tidak melakukan apa-apa dakwaan dan tuduhan disini. Pihak kami sekadar menunjukkan tarikh pelaburan dan tarikh pengumuman amatlah dekat. Apakah ia ada kaitan tertentu? Diharapkan PAC boleh menyiasat lebih lanjut. - 29 November 2019.

Hannah Alihkan Kesalahan Kepada Pembangkang Kerana Nak Tutup Kelemahan PH - Najib.

NAJIB RAZAK | Cubaan Timbalan Menteri Hannah Yeoh untuk mengalih perhatian dari fakta Ahli Parlimen dan Menteri PH poteng beramai-ramai semasa undi bajet ini memang tak masuk akal.Dia tuduh 28 Ahli Parlimen dari BN dan PAS yang menolak Bajet 2020 untuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat adalah pengkhianat kepada penerima bantuan dan kebajikan.

Saya memberi beberapa fakta :

1. Yang ditolak itu bukan hanya bajet kebajikan tetapi bajet keseluruhan tahun 2020 untuk Kementerian termasuk elaun-elaun untuk Hannah Yeoh dan Menteri.

Jangan nak putar-belit pulak.

2. Menteri yang bertanggunjawab atas bajet tersebut iaitu TPM Wan Azizah pun tak ada dalam dewan masa undi. Begitu juga dengan PM ke-7.

Adakah ini bermaksud Menteri yang bertanggunjawab atas bajet itu serta PM ke-7 tidak mengambil berat kebajikan Rakyat?

3. Lebih dari 100 orang ahli parlimen PH termasuk SEMUA menteri PH tidak ada dalam dewan.

Adakah ini bermaksud 100 orang ahli parlimen PH termasuk SEMUA menteri PH tidak mengambil berat kebajikan Rakyat?

4. Masa mereka pembangkang, PH selalu tolak segala undian untuk bajet tahunan BN.

Adakah ini bermaksud PH sudah berpuluh tahun tidak mengambil berat kebajikan Rakyat dan pembangunan negara?

5. Menteri-menteri PH kata mereka telah ponteng dengan alasan-alasan seperti dewan sejuk, mereka letih atau pembangkang terlalu bising (padahal yang paling bising adalah Jelutong dan Rasah).

Adakah ini bermaksud menteri-menteri PH tak ambil berat kebajikan Rakyat hanya kerana mereka sejuk, letih atau tak tahan bising?

6. Speaker lantikan PH menggunakan masa 30 minit untuk kira sekitar 60 undian dua kali demi memberi peluang untuk Ahli Parlimen PH masuk dewan. Jika tidak, bajet kementerian itu sudah ditolak.

Ya, masa 30 minit digunakan untuk kononnya mengira sekitar 60 undi.

Ini adalah satu penyalahgunaan kuasa yang sangat nyata tapi Hannah Yeoh tak sebut pun.

Isu utama ialah PH ponteng parlimen beramai-ramai sambil mengambil gaji puluhan ribu sebulan dari Rakyat untuk berkhidmat.

Dan ini bukan kali pertama pun sejak PRU14.

Dah banyak kali PM ke-7 memberi amaran tapi korang degil, malas atau tak hirau.

Jangan cuba nak salahkan BN dan PAS pulak kerana korang degil, malas dan tak hirau.

Khamis, 28 November 2019

Blog BN Yang Dedahkan Skandal SU KPKT, Kem Anwar Pula Difitnah.

POLITIK | Beberapa portal dan blog yang dilihat mesra Barisan Nasional telah menyebarkan dakwaan kononnya Setiausaha di satu kementerian terlibat dalam skandal kecurangan.

Portal MalaysiaGazette pada awalnya dilihat menyebarkan cerita itu seperti berikut;

"Seorang setiausaha politik menteri didakwa mempunyai hubungan sulit dengan seorang wanita yang pernah bekerja sebagai pramugari.

Dakwaan itu ditukarkan hari ini oleh sebuah pertubuhan yang dikenali sebagai Pertubuhan Wanita Ehsan Al-Kasih.

Turut ditularkan gambar lelaki berkenaan bersama pasangannya yang jelas menyebut nama individu tersebut.

Kedua-dua mereka didakwa telah menjalinkan hubungan sulit sejak lelaki itu menjawat jawatan Setiausaha Politik sebuah kementerian.

Walaubagaimanapun, hubungan itu dikatakan berjaya dihidu oleh isteri pegawai menteri itu yang kemudian bertindak meninggalkan wanita berkenaan.

Wanita tersebut dilaporkan mengalami kemurungan akibat ditinggalkan.

Setiausaha politik itu dikaitkan dengan menteri yang kini lantang mengkritik pemimpinnya di media."
- Malaysia Gazette.

Pihak kami cuba mencari PERTUBUHAN WANITA EHSAN AL KASIH di Facebook dan Twitter, tetapi tidak menemukan pertubuhan yang dimaksudkan setakat ini.

Rentetan hasil siasatan itu pihak kami mendapati blog BN seperti Pakdin.my dan portal MyNewshub turut menyebarkan cerita yang sama.

Siasatan seterusnya dilakukan menerusi ruangan carian Facebook dan Twitter dengan kata kunci 'skandal setiausaha'.Tiada hasil di Facebook tetapi berjaya menemukan satu keputusan di Twitter.

Siasatan itu seterusnya menemukan blog Captain M, di pautan berikut : https://captainm777.wordpress.com/2019/11/26/skandal-seks-hizwan-setiausaha-politik-menteri-kpkt-didedahkan

Hasil semakan di Facebook, nampaknya pautan itu tidak kelihatan. Tetapi di Twitter, ia disebarkan oleh seseorang yang dikenali sebagai @SuaraBiasa.

@SuaraBiasa cuba mengaitkan serangan blog BN itu sebagai serangan dari kem Anwar kepada kem kartel.

Sebagai rekod, blog Captain M ialah blog pro UMNO.

Dan hanya satu-satunya blog yang menyebutkan nama dan menyiarkan gambar yang dikatakan skandal.


"Setiausaha Politik Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nor Hizwan Bin Ahmad hali ini tular dalam laman sosial dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan seorang pramugari. 

Kedua-dua pasangan itu didakwa telah menjalinkan hubungan sulit sejak lelaki itu menjawat jawatan Setiausaha Politik kepada YB Zuraida Kamaruddin.

Menurut sumber hubungan itu dikatakan berjaya dihidu oleh isteri pegawai menteri itu yang kemudian bertindak meninggalkan wanita berkenaan.

Wanita tersebut dilaporkan mengalami kemurungan akibat ditinggalkan.

Pendedahan skandal Setiausaha Politik Zuraida ini ada kaitan dengan kelantangan Zuraida sebagai pasukan Azmin Ali Timbalan Presiden yang menentang Anwar Ibrahim secara terbuka dan mahu Tun Dr Mahathir kekal sebagai Perdana Menteri,"
tulis blog itu.


Sebagai rekod, isu mengenai skandal ini TIDAK TULAR di laman sosial.

Pihak kami telah melakukan beberapa pencarian dan gagal menemukan sebarang hasil bagi mengaitkan SU KPKT dengan skandal di mana-mana penulisan di Facebook, kecuali di Twitter, portal dan blog sahaja. Dan yang paling viral adalah laporan Malaysiagazette yang tidak memetik nama individu, ataupun wanita yang dimaksudkan.

Pihak kami melakukan siasatan kerana ingin mengetahui lebih lanjut laporan yang ditulis oleh portal Malaysia Gazette dengan mencari siapakah individu yang dimaksudkan itu dan apakah skandal itu benar.

Namun apa yang ditemui akhirnya, percubaan untuk menyalahkan dan mengaitkan Anwar Ibrahim dalam penulisan itu.

Dan tarikh laporan itu semuanya senada. Yakni pada 26 November 2019. Seolah-olahnya ia telah dirancang awal.

Yang bertemu dengan kem UMNO beberapa minggu lepas, bukanlah kem Anwar.

Mungkin ini satu lagi percubaan untuk mencalarkan imej Anwar Ibrahim supaya dilihat sebagai seorang pemimpin yang suka menyerang peribadi. 

Secara logiknya, mana mungkin sesiapa dapat mengakses gambar-gambar peribadi melainkan dua individu yang terlibat dalam gambar tersebut. Tak mungkin ia sampai ke tangan orang luar kalau bukan kerja orang dalam. Fikirkan.

Sila ambil pertimbangan yang pihak kami telah mengenalpasti rupa paras isteri pihak yang dimaksudkan dan tidak meletakkan sebarang tafsiran tentang perhubungan dua pihak dalam gambar yang disebarkan oleh blog BN itu.

Ia adalah untuk menjelaskan terdapat satu lagi percubaan untuk menyerang imej Anwar Ibrahim, dikala tarikh peralihan kuasa semakin hampir. - 28 November 2019.

Rabu, 27 November 2019

Fakta Dan Kronologi Abu Chin Peng.

KRONOLOGI | Sekali lagi negara ini bertekak mengenai abu Chin Peng. Nama asal mendiang ialah Ong Boon Hua, yang dilahirkan di Sitiawan, Perak pada 1924.


Mendiang mati akibat sakit tua di Hospital Bangkok pada usia 88 tahun, pada tarikh 16 September 2013 selepas bertahun hidup dalam buangan. Usaha membawanya pulang ketika hidup gagal, dan usaha membawa abunya juga dihalang pada ketika itu. Dan ini adalah kronologinya.

1. Kali pertama ia dibangkitkan sekitar tahun 2014. Keluarga mendiang membuat permohonan kepada kerajaan untuk membawa abunya kembali ke Malaysia kerana itu adalah wasiat mendiang.

2. Mendiang mahu ditaburkan di tempat kelahirannya, Sitiawan, Perak.

3. Namun, hasrat mendiang dihalang kerana kerajaan tidak membenarkan ia dibawa balik.

4. Menurut kerajaan, ia adalah kerana mengambilkira sentimen mereka yang pernah menjadi mangsa komunis, disamping mengelakkan amalan pemujaan, itulah dikatakan Zahid Hamidi pada 30 November 2014, memetik laporan Berita Harian disini : https://www.bharian.com.my/node/20748

5. Zahid Hamidi pada ketika itu adalah Menteri Dalam Negeri. 

6. Pada 27 November 2019, Zahid menegaskan keputusan melarang kemasukan abu Chin Peng adalah keputusan kabinet BN secara bersama ketika itu, dan bukanlah larangannya secara bersendirian. 

Baca sini : https://malaysiagazette.com/2019/11/27/terkini-abu-mayat-chin-peng-bukan-larangan-saya-semasa-jadi-menteri-kdn-zahid-hamidi/

7.Kerajaan Pakatan Harapan melalui Muhyiddin selaku Menteri KDN ketika ini turut menafikan kerajaan membenarkan abu Chin Peng dibawa pulang. 

Baca disini : http://www.astroawani.com/video-malaysia/kerajaan-tidak-pernah-benar-abu-chin-peng-dibawa-pulang-ke-malaysia-muhyiddin-1821376


8. Timbalan Perdana Menteri, Wan Azizah juga mengesahkan perkara sama disini : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/11/632698/kerajaan-tidak-pernah-luluskan-permohonan-bawa-masuk-abu-mayat-chin
9. Menurut Wan Azizah kerana tidak pernah menerima permohonan untuk membawa abu Chin Peng memasuki Malaysia. Muhyiddin juga mengesahkan pihak kastam tidak pernah mendapat permohonan yang sama. Andai permohonan dibuat sekalipun, kerajaan tidak akan membenarkan perkara itu kerana mengambilkira mereka yang menjadi mangsa kekejaman komunis.

10. Muhammad Sabu selaku Menteri Pertahanan, ketika diasak dalam Parlimen berkata, beliau hanya akan membuat ketetapan mengenai abu Chin Peng selepas KDN melengkapkan siasatannya. 


Baca sini : https://www.malaysiakini.com/news/501515

11. Ahli Parlimen BN sebak dan menangis kerana abu Chin Peng dibawa ke Malaysia. Ahli Parlimen CH, Ramli selaku bekas polis berkata beliau merasa sebak kerana kepulangan abu Chin Peng itu memberikan kesan ke atasnya apabila terkenangkan pengorbanan polis dan tentera bagi membanteras komunis pada awal kemerdekaan.


Wan Junaidi, Ahli Parlimen Santubong pula berkata beliau tak perlu membaca sejarah kerana kejadian membanteras komunis itu adalah kerjanya. Beliau berada dalam hutan selama lima tahun dan melihat sendiri depan mata seberapa ramai kawannya yang terkorban ketika memerangi komunis.

Baca sini : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/11/521132/tak-perlu-rujuk-sejarah-mata-jadi-saksi


12. Sementara itu SU Agung Annuar Musa pula berkata tiada masalah abu Chin Peng dibawa pulang ke Malaysia asalkan ia tidak melanggar undang-undang negara sementelah tugas kita adalah menjaga orang yang masih hidup dan bukannya menjaga orang yang mati.


Baca sini : https://www.malaysiakini.com/news/501367

13. Pada 20 September 2019, MCA pernah mempersoalkan kerajaan kenapa menghalang abu Chin Peng dibawa masuk ke Malaysia.

Baca sini : https://www.malaysiakini.com/news/241629

14. MCA dipetik sebagai berkata, komunis dan terroris adalah dua perkara berbeza. Apatah lagi dalam keadaan semasa Chin Peng, beliau tidak lagi aktif terlibat dalam komunisme.

Baca disini : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2013/09/17/mca-joins-call-to-open-door-for-chin-pengs-remains/526425

15. Pada 17 September 2013, RoketKini berkongsikan pendapat Haris Zuan yang bersetuju abu Chin Peng dibawa ke Malaysia.

Baca sini : https://www.roketkini.com/2013/09/17/chin-peng-berlaku-adillah-pada-sejarah-oleh-haris-zuan/

16. Pada 21 September 2013, ketika itu Pakatan Rakyat masih wujud, Muhammad Sabu yang juga Timbalan Presiden PAS pada ketika itu berkata, tidak sepatutnya kerajaan menghalang kemasukan abu Chin Peng ke dalam negara.

Baca sini : https://malaysia.news.yahoo.com/mat-sabu-apa-nak-takut-dengan-abu-mayat-095311791.html

17. Kerana itulah Menteri Pertahanan diasak dalam Parlimen berkenaan pendiriannya dalam kes abu Chin Peng. Jika beliau berkata sesuatu yang berbeza, dengan apa yang beliau ucapkan pada tahun 2013, ia akan memakan dirinya. Namun bersikap no komen sebenarnya mencalarkan hati askar secara tidak langsung kerana bagi mereka, menteri tidak membela nasib mereka.

18. Tentera dan polis mengakui mereka terguris dengan tindakan membawa pulang abu Chin Peng.

Baca sini : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/11/520955/mengguris-hati-kami-veteran-tentera-polis

19. Najib juga mengkritik tindakan membawa abu Chin Peng dan menyalahkan Pakatan Harapan kerana membawanya senyap-senyap ke Malaysia.

Baca sini : https://www.malaysiakini.com/news/501367

20. Sebagai rekod, Pakatan Harapan tidak membawa atau meluluskan kemasukan abu Chin Peng secara senyap-senyap ke Malaysia. Abu itu dibawa masuk tanpa permohonan kepada KASTAM dan KDN, dalam ertikata lain - ia dibawa masuk secara haram dan tak mengikut perundangan.

21. Atas sebab itulah, polis membuka kertas siasatan, rujuk sini : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/11/521223/tarikh-laluan-bawa-abu-chin-peng-dikenal-pasti-metrotv

22. Kumpulan penyelaras abu Chin Peng telah membawa abu Chin Peng ke Ipoh pada 16 September 2019 dan mengadakan majlis peringatan ke atas mendiang. Majlis itu dihadiri oleh saudara mara dan kenalan terdekat seramai 150 orang.

23. Ini dibuat kerana katanya, bagi memenuhi permintaan akhir Chin Peng yang mahu pulang ke Malaysia walaupun hanya sebagai abu.

24. Abu itu kemudiannya ditaburkan di sekitar laut Lumut, dan disekitar hutan banjaran Titiwangsa. 

25. Tanpa sebarang tugu peringatan didirikan di kawasan-kawasan itu.

26. Menurut, Chan Kan Fook wakil penyelaras membawa abu Chin Peng ke Malaysia, mereka berasa gembira selepas berjaya sempurnakan tugas yang telah tertangguh selama enam tahun itu.

27. Kumpulan itu juga mengakui menyokong Pakatan Harapan dan optimis kerajaan tidak akan mengambil tindakan ke atas mereka kerana telah tua. Paling kurang pun, kerajaan hanya akan memenjarakan mereka sahaja, kata Chan lagi sambil tertawa.

28. Di sosial media, kisah abu Chin Peng menjadi konflik di mana kedua-dua blok partisan saling salah menyalahkan antara satu sama lain.

Yang baik, yang jahat, ada sejarahnya. Walaupun kita tak faham tetapi setiap dari mereka punya peranan. Samada kita mengambil iktibar, pengajaran atau menjadi sepertinya, itu pilihan kita. - 27 November 2019.

Manifesto Petrol PH, Subsidi Bersasar 2020 & Ron 95 Diapungkan Mulai Januari - Ini Apa Yang Anda Patut Faham.

ULASAN | Hari ini kerajaan Pakatan Harapan telah dikecam netizens berikutan beberapa media tempatan telah melaporkan kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Chong Chieng Jen seperti berikut;


1. Bermula tahun 2019, minyak bagi RON 95 akan dinaikkan secara berperingkat diantara 1 hingga 2 sen setiap minggu.

2. Kenaikan ini akan berlaku sehinggalah harga minyak RON 95 mencapai paras harga di pasaran.

3. Jika harga pasaran RM3 seliter, maka sehingga itulah harganya naik. 

4. Kenaikan ini selaras dengan pengenalan Program Subsidi Petrol PSP - yang mana subsidi petrol bersasar akan dilaksanakan.

Bagaimana perlaksanaan?

Begini.

Peringkat pertama, bagi mencegah pihak tertentu khususnya peniaga mengambil kesempatan, maka kerajaan memutuskan untuk menaikkan Ron 95 secara mingguan secara kecil-kecilan diantara 1 hingga 2 sen.

Kenaikan ini akan terhenti secara automatik apabila harga RON 95 sepenuhnya diapungkan mengikut harga pasaran.

Dan selepas itu, harganya akan dijual samada menaik atau menurun mengikut harga pasaran. Maknanya ada turun naiklah macam harga RON 97.

Sementara pengguna membeli RON 95 dengan harga biasa, PSP pula akan disalurkan kepada setiap PENERIMA BSH yang layak.

Jika anda bukan penerima BSH anda TIDAK AKAN MENERIMA SUBSIDI MINYAK.

Hanya penerima BSH 2020 yang diluluskan sahaja layak untuk diterima dalam PSP. 

PSP pula ada dua kumpulan asas iaitu;

SUBSIDI MOTOR :RM12 bulanan
SUBSIDI KERETA : RM30 bulanan

Tak kira seberapa banyak penggunaan minyak anda secara bulanan atau tahunan, jumlahnya tetap RM12 bagi motor dan RM30 bagi kereta setiap bulan.

Kaedah bayaran ialah melalui akaun bank penerima BSH.

Baik, di sosial media, rata-rata netizens mengecam Pakatan Harapan kerana melaksanakan subsidi petrol bersasar dan mengapungkan RON 95. 

Mereka menuntut janji Pakatan Harapan iaitu;

Harga minyak RM1.50 seliter
Turunkan harga minyak

ADAKAH INI BENAR-BENAR JANJI PAKATAN HARAPAN PADA PRU14 yang lepas?

Tidak benar sama sekali. Itulah jawapan yang telah dinyatakan secara berulang-ulang kali.


Pakatan Harapan sama sekali tak pernah menjanjikan turunkan harga minyak kepada RM1.50 sebaik sahaja mengambilalih tampuk kepimpinan negara?

Apa yang berlaku sehingga wujudnya salah faham ini? Pertama, politik adalah persepsi. Terlalu ramai yang menyebarkan fitnah secara berulangan lalu dianggap benar bagi sebilangan pihak.

Kedua, kerana sememangnya terdapat pihak yang kaki copypaste, sehingga tercopypaste manifesto hoax, palsu ataupun fake ke dalam page masing-masing lalu followers beranggapan maklumat itu adalah benar.

Apa yang terkandung dalam MANIFESTO PAKATAN HARAPAN?

Mereka memang berkata akan MEMPERKENALKAN SUBSIDI BERSASAR. 

Mereka memang berkata akan MENSTABILKAN HARGA MINYAK.

Subsidi bersasar akan dilaksanakan melalui PROGRAM SUBSIDI BERSASAR - PSP yang akan disalurkan kepada setiap penerima BSH yang memiliki kenderaan khususnya, mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan. 

Bagaimana pula harga minyak distabilkan? Itulah tujuannya menaikkan harga minyak 1 hingga 2 sen seminggu supaya peniaga tak mengambil kesempatan dengan kenaikan mendadak.

Dari situ, peniaga sudah boleh menjangka, berapakah harga RON 95 pada minggu tertentu. Peringatan ini telah kerajaan nyatakan pada BELANJAWAN 2020 pada OKTOBER 2019. 

Ini bermakna peniaga ada masa 2 bulan untuk mengimbangi aliran tunai mereka dan operasi perniagaan. Kenaikan tidak berlaku secara mendadak. Masa kenaikan telah diumumkan. Jumlah kenaikan telah diberitahu. B40 yang terjejas dibantu dengan subsidi. 

Subsidi bersasar adalah penting kerana jumlah kenderaan peribadi di Malaysia semakin meningkat, ini bermakna subsidi pukal hanya akan merugikan negara, kerana ia menelan belanja yang banyak.

Wang itu kita boleh gunakan untuk bina lebih banyak hospital, klinik, sekolah, jalanraya, pengangkutan awam, nampak macam cliche kan?

Tetapi sememangnya itulah yang sebenarnya boleh kita lakukan jika melaksanakan subsidi bersasar berbanding pukal.

Lihat kesan jangka masa panjang ke atas negara ini. Hari ini kita marah dengan perlaksanaan subsidi bersasar tetapi inilah yang sebenarnya kita patut lakukan supaya tak menyusahkan pentadbiran negara di masa hadapan kelak.

Yang patut kita bimbang bukanlah dengan penggantian subsidi pukal kepada bersasar.

Tetapi, macam mana nak pastikan peniaga tak ambil kesempatan, golongan yang layak benar-benar dapat subsidi dan tidak dipinggirkan, dan wang yang berjaya dijimatkan itu, dibelanjakan kembali untuk manfaat rakyat. Khususnya jaringan pengangkutan yang cekap, maju lagi meluas. 

Kita mahu tren di satu Malaysia dan bukan hanya di Lembah Klang. Tempat lain juga mahu maju sebagaimana Kuala Lumpur maju.


Satu-satunya kecuaian ataupun kegagalan Pakatan Harapan dalam janji manifestonya mengenai PETROL ialah ini;

"merangka satu mekanisme pemberian subsidi dengan menggunakan maklumat dalam kad pengenalan".

Itu adalah KEGAGALAN.  

Mereka mengambil masa.
Tender telah dibuka.
Tetapi apa yang terjadi dengan sistem itu, kita tidak tahu, kerana tidak ada jawapan, sebaliknya mereka berkata PSP akan dilaksanakan dengan menggunakan data BSH.

Mereka gagal kerana mereka tak faham sistem ataupun kerana syarikat minyak enggan mengeluarkan modal untuk install sistem baru - kita pun tidak pasti.

Sekian. - 27 November 2019.

Bendera Perak Pun Tersilap, MABA Semakin Tertekan.

SOSMED | Lebih banyak bukti yang ditunjukkan pengguna sosial media berkenaan bendera berbintang lima. 

Berdasarkan viral Facebook, paling tidak kesalahan tersebut telah berlaku sejak 2011 lagi.Pada mulanya Najib cuba mengelabui isu tersebut dengan mengaitkan ia kepada Anwar Ibrahim dan Nazri Aziz. Najib berkata adakah Anwar patut dipersalahkan kerana hadir ke majlis yang memaparkan bendera salah? Dan sebegitulah MCA tidak patut dikaitkan.

Najib juga berkata, kesilapan tersebut juga berlaku di zaman BN dengan berkongsikan gambar Nazri Aziz. Tujuannya berbuat demikian adalah untuk mendorong semua pihak tidak mengalihkan kesalahan ke atas MCA lagi.


Namun bukan sahaja itu tidak berlaku, bahkan semakan netizens mendapati kesilapan itu telah berlaku seawal 2011. Apatah lagi menyalahkan tetamu atas kesilapan penganjur adalah sesuatu yang tidak masuk akal.


Lihatlah, muka Najib pun ada dalam banner.


Salah Najib kah?
 
Gambar : Anwar Ibrahim PM8

Ini bermakna ia adalah satu kesalahan yang cukup serius. Dalam perkembangan berkaitan, MABA kata pihak mereka telah mengambil langkah tegas dengan bertindak memberhentikan kontraktor yang menguruskan acara. 

Yang menjadi persoalan ialah, kenapakah hal ini yang telah berlaku sejak 2011, yang melibatkan beberapa acara kesukanan peringkat negeri mahupun nasional, terlepas sebegitu sahaja sehinggalah pentadbiran Pakatan Harapan mengambilalih barulah ia menjadi tajuk perbincangan?


Apakah selama ini pihak-pihak yang terlibat sebagai penganjur utama dan bersama, terlepas pandang dan tidak mengedahkan kesilapan tersebut? Jika benar, maka tindakan bertukar kerajaan adalah tepat - kerana ia mendidik kita menjadi lebih peka dengan apa yang berlaku di sekeliling kita selama ini.


Bukan sahaja kesilapan mengenai bendera, bahkan bendera negeri Perak juga dipaparkan secara terbalik.


Sebelum sesuatu design diluluskan, ia perlu disemak terlebih dahulu. Supaya tidak berlaku kesalahan. Siapakah pihak disebalik yang menyemak kesemua design-design ini? Baik animasi bendera, baik cetakan di poster dan latar pentas mahupun atas baju, kenapa semuanya penuh dengan kesalahan? Dan paling teruk, ia adalah kesalahan yang berulangan. 

Apakah mereka ini benar-benar rakyat Malaysia? Tidakkah mereka kenal bendera mereka sendiri? Apakah ini hasil vernakular? Mustahil. Penulis kenal ramai yang vernakular tetapi masih bersifat Malaysian terutamanya dikalangan bangsa india.

Mungkin ini jenis bangsa yang vernakular dan bergaul dengan bangsanya sahaja. Sehingga dia rasa tak perlu pun ambil tahu bagaimana rupa bentuk bendera negara kita.

Dalam perkembangan berkaitan, bendera Malaysia berbucu lima bintang dikaitkan dengan rekaan bendera Malaysia lama sebelum diubahsuai.


Mungkin si kontraktor telah GOOGLE bendera Malaysia dan rekaan lama itu terkeluar di atas paparan skrin komputer lalu dia memilih rekaan itu dan meneruskan tradisi tersebut sampailah TERKANTOI. Semua ini tak mustahil jika dia dan penganjur langsung tak kenal BENDERA MALAYSIA walaupun lahir, tinggal, bersekolah, bekerja dan berkahwin di Malaysia.  - 27 November 2019.

Selasa, 26 November 2019

Adakah SPRM Mahu Selamatkan Maruah Seseorang Dalam PKR - Puad Zarkashi.

KENYATAAN MEDIA | MANA MARUAH LATHEEFA KOYA DAN SPRM

Mohd Puad Zarkashi

Apakah SPRM takut mendakwa Zakaria Hamid bekas Setpol Baru Bian Menteri Kerja Raya?

Kenapa pula SPRM hantar surat kepada PKR supaya parti itu yang ambil tindakan terhadap Zakaria Hamid. Kenapa ini berlaku di pemerintahan Malaysia Baru?

Sebaran pro pembangkang
Timbalan Ketua Pesurujaya SPRM Azam Baki mengaku ianya silap dan tidak sepatunya berlaku.

Memanglah tidak sepatutnya berlaku, kerana SPRM bukan baru wujud. Mana mungkin SPRM bayi baru lahir macam Kerajaan PH.

Pengerusi lembaga disiplin PKR Ahmad Kassim berkata parti itu menerima surat SPRM pada 23 Oktober 2019.

Zakaria dikatakan telah menawarkan kontrak bernilai RM20,000 dan peruntukan berjumlah sekurang-kurangnya RM300,000 kepada pemimpin tempatan PKR semasa bertanding kerusi majlis kepimpinan pusat PKR.

Rakyat wajar bimbang bahawa Latheefa Koya masih ada agenda politik. Dia bekas pimpinan Pusat PKR. Apakah dia mahu menyelamati maruah seseorang dalam PKR.

Ini kesalahan besar. Tetapi memang rakyat semakin tidak mempercayai SPRM. Wajar Latheefa Koya letak jawatan. - 26 November 2019.

Kartel Makin Melampau, Anwar Perlu Bertindak Segera.

Shahbudin Husin | GENG AZMIN MAKIN MELAMPAU, ANWAR MESTI SEGERA BERTINDAK TEGAS

Pemulauan dan sabotaj Geng Azmin terhadap kepimpinan Anwar Ibrahim selaku Presiden PKR nampaknya semakin parah serta melampau.


Bermula dengan memulaukan mesyuarat MPP dan Biro Politik sejak setahun yang lalu dan ia masih berterusan sampai sekarang, perkembangan akhir-akhir ini memperlihatkan tindakan mereka semakin tidak boleh diterima.

Selain memulaukan mesyuarat, Azmin bersama penyokongnya turut mengeluarkan kenyataan berterusan mahu Tun Mahathir kekal meneruskan sehingga habis penggal, walaupun Perdana Menteri berkali-kali menyatakan menyerahkan jawatan kepada Anwar sebelum PRU15 akan datang.

Perbuatan mereka itu secara terang-terangan menentang konsensus PH berkaitan peralihan kuasa dan janji Tun Mahathir yang hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja.

Dalam konvensyen negeri-negeri yang dihadiri oleh Anwar pula, Azmin dan penyokong langsung tidak menghadirinya, bahkan boleh dianggap memulaukannya.

Malah, kepimpinan PKR di dua negeri yang diterajui oleh Geng Azmin iaitu Sarawak dan Selangor, cuba untuk tidak menganjurkan konvensyen pada tahun ini.

Bagaimanapun, konvensyen di Sarawak telah berjaya diadakan pada 23 November lalu di Miri oleh kumpulan yang pro kepada perjuangan hakiki PKR dan kepimpinan Anwar.

Mereka bertegas untuk meneruskan penganjuran konvensyen, dengan restu ibu pejabat PKR, walaupun tidak mendapat kerjasama daripada kepimpinan PKR negeri yang diterajui Baru Bian.

Di Selangor, Amiruddin Shari yang pro Geng Azmin juga mengelak untuk menganjurkan konvensyen negeri dengan alasan beliau ada di luar negara, sehingga kumpulan yang pro perjuangan hakiki PKR dan Anwar terpaksa mengambil alih penganjurannya.

Difahamkan Konvensyen Selangor bakal diadakan pada 29 November ini, tetapi tempatnya belum lagi diketahui.

Selepas cuba menggagalkan konvensyen negeri, Geng Azmin juga diperkhabarkan akan turut melakukan pemboikotan dalam Kongres Keadilan Nasional yang akan diadakan di Melaka pada 6 hingga 8 Disember depan.

Setelah AMK membuat keputusan menjemput Dr Wan Azizah Wan Ismail merasmikan mesyuarat sayap itu, kumpulan pro Azmin dalam AMK yang diketuai oleh Hilman Idham diberitakan akan memboikot mesyuarat tersebut yang dijadual diadakan pada Jumaat, 6 Disember.

Sebaliknya, mereka dikatakan mengadakan mesyuarat AMK sendiri pada Khamis, 5 Disember dengan menjemput Azmin sebagai perasminya.

Bagi mesyuarat sayap Wanita PKR yang memang menjemput Azmin sebagai perasminya, kumpulan pro Azmin dikhabarkan akan memakai pakaian yang berbeza untuk menunjukkan perbezaan dengan mereka yang pro Anwar.

Hanya mereka yang pro Azmin dibisik-bisikkan tentang perbezaan pakaian yang perlu dipakai itu, manakala yang memakai uniform yang biasa dipakai selama ini akan dianggap sebagai pro Anwar.

Untuk Kongres Keadilan Nasional pada 7 dan 8 Disember, belum dapat dipastikan sama Geng Azmin akan hadir atau tidak, tetapi banyak pihak percaya Timbalan Presiden PKR itu bersama penyokongnya akan bertindak memboikotnya.

Jika itu yang berlaku, bermakna pemulauan dan penentangan Azmin terhadap Anwar sudah sampai ke kemuncaknya.

Bersama beberapa perkembangan sebelum ini serta apa yang berlaku semalam di mana di dua Adun PKR yang pro Azmin bertindak memboikot Sidang Dun Melaka sehingga usul kerajaan negeri untuk melantik Pengerusi PKR negeri itu, Abdul Halim Bachik sebagai Senator ditolak dengan undi 13-12, Anwar kini sebenarnya tidak boleh berlembut atau berdiam diri lagi terhadap mereka yang menentangnya dan cuba menghancurkan PKR.

Tidak kira sama ada Abdul Halim itu pro Anwar atau tidak, tindakan dua Adun PKR berkenaan adalah salah serta tidak boleh diterima kerana mereka telah menyeret masalah politik dalaman PKR sehingga kerajaan PH negeri Melaka menanggung malu akhirnya.

Dengan itu, bukan saja kedua-dua Adun berkenaan mesti diambil tindakan disiplin, bahkan perangai dah kelakuan Geng Azmin dalam PKR yang kini telah banyak menghuru-harakan parti, termasuk Azmin sendiri, haruslah ditangani dengan wajar serta tegas oleh Anwar.

Jika dibiarkan dan Anwar tidak segera bertindak, percayalah, selepas ini lebih banyak lagi perbuatan sabotaj, boikot atau seumpamanya akan mereka lakukan untuk tujuan melemah serta menghancurkan parti itu.

Selepas kongres di Melaka ini, Anwar mesti berbuat sesuatu untuk membersihkan PKR, sekaligus memastikan laluannya menjadi PM8 menjadi lebih terang dan terjamin. - 26 November 2019.

Tak Sengaja Salah Kibar Atau Tak Kenal Bendera Malaysia..

SOSMED | Rata-rata netizens Malaysia tidak mempercayai bahawa kesilapan MABA - Malaysia Basketball Assosiation mengibarkan bendera negara adalah satu kesilapan yang tidak disengajakan.

Kronologi;

- Penonton yang hadir ke stadium bagi mengikuti perlawanan berjaya merakamkan paparan animasi bendera Malaysia yang bukan bendera Malaysia, dimana pada animasi tersebut, bintang 14 menjadi bintang berbucu 5.

- Rakaman itu kemudiannya tular di laman sosial.

- Pelbagai pihak tampil memberikan respon.

- Ada yang marah, geram. Dan ada yang salah menyalahkan secara politik. Seperti biasa, penyokong PH menyalahkan MCA. Dan penyokong pembangkang, menyalahkan DAP. Maka isu bendera salah bertukar menjadi cerita politik. Boleh dikatakan 99.9% semua insiden yang berlaku di Malaysia akan dikaitkan dengan cerita politik - jadi tolong faham senario ini. Hahaha.

- MABA kemudiannya memohon maaf secara terbuka. 

- Netizens pro kerajaan kemudiannya mengaitkan MABA dengan MCA. Tindakan MABA dianggap mahu mencemarkan reputasi kerajaan dengan mengaitkan ia adalah satu sabotaj bagi menjatuhkan imej PH khususnya mensasarkan DAP.

- MCA kemudiannya mengeluarkan kenyataan MENAFIKAN mereka terbabit secara langsung mahupun tidak langsung.

Kronologi tamat disini.

Seterusnya kita akan mengupas kesilapan MABA. Adakah benar ia satu kesilapan yang TIDAK DISENGAJAKAN?

1. Jika kita perhatikan, bendera Malaysia dikibarkan secara ANIMASI. Ya, ANIMASI.

2. ANIMASI bermaksud adalah pereka grafiknya.

3. Ini bermakna pereka grafik dan orang yang meluluskan animasi tersebut TIDAK MENGENAL BENDERA MALAYSIA sama sekali.

4. Selalunya dalam event sebegini, kita mestilah lakukan testing terlebih dahulu.

5. Masa testing tak kan tak perasan bendera tu salah?

6. Apa yang amat dibimbangi ialah, bukan tak perasan ia bendera yang salah, tetapi TAK TAHU PUN IA ADALAH SALAH!

7. Jadi bila kita taktahu ia salah, maka memanglah kita tak akan betulkan ia.

8. Akhirnya ia menjadi kecuaian mudah sehingga diperasankan oleh orang awam. Sebenarnya, sengaja melakukan kesilapan, atas apa tujuan, misalkata politik, ia tetap lebih baik daripada TIDAK TAHU IA SALAH. KAU TIDAK KENAL BENDERA KAU SENDIRI, ITU MASALAH.

9. Jika hari ini kita tahan orang lalu lalang, warganegara Malaysia - belum tentu dia hafal rukun negara, walaupun bersekolah di kebangsaan.

10. Belum tentu dia boleh menyanyi lagu NEGARAKU meskipun bersekolah kebangsaan sejak kecil.

11. Apatah lagi kegagalan masyarakat cina untuk bertutur bahasa kebangsaan, bahasa rasmi negara ini bukanlah perkara biasa, rata-rata mereka dari sekolah vernakular. Yang kena masuk kelas peralihan di tingkatan satu.

12. Kalau kita jumpa cina yang fasih bahasa melayu, kita akan jadi kagum macam perkara tu pelik di Malaysia walhal dia rakyat Malaysia, apa yang peliknya? Macam Howard Lee, Adun DAP Perak yang fasih berbahasa melayu, ketika berkongsikan rakaman perbahasan di DUN Perak menerusi Facebooknya, rata-rata netizens memuji kemahiran berbahasa melayu Howard yang baik, - kenapa? Kenapa bukan puji isi ucapannya? Sebaliknya mereka focus kepada BAHASAnya?

13. Kerana, ya kerana MASYARAKAT CINA LEMAH DALAM MENGUASAI BAHASA RASMI NEGARA SENDIRI. 

14. Mereka kata VERNAKULAR bukan salahnya, tetapi ia adalah masalah individu.

15. Sebenarnya, ramai je fasih melayu terutamanya anak-anak india yang bersekolah di vernakular, mereka boleh je bertutur bahasa melayu dan english dengan baik. Tetapi kenapa bukan masyarakat cina?

16. Jawapannya, VERNAKULAR telah membuatkan mereka rasa TAK PENTING PUN UNTUK FASIH BERBAHASA MELAYU, BAHASA RASMI NEGARA INI kerana mereka tetap boleh hidup dengan bahasa ibunda, tahu cakap serba sedikit sudahlah. Ada paper cina, ada tv cina, ada papan tanda cina, ada menteri yang tulis PC dalam cina, so apa lagi mereka mahu? Menteri yang tak faham bahasa melayu pun boleh jadi menteri, so what? Apa lagi nak kisah?

17. Tidak hanya masyarakat cina dan india yang semakin hilang identiti kebangsaan, bangsa melayu pun tak terkecuali juga.  

18. Identiti kebangsaan ialah kita rakyat Malaysia, yang faham negaranya apa, benderanya bagaimana, lagu negaranya, rukun, perlembagaan, budaya dan adat, meraikan perbezaan dengan matang, tetapi sekarang masing-masing nampaknya lebih selesa hidup di kelompok sendiri. Dengan cina semakin kuat kecinaan, india semakin kuat keindian dan melayu semakin kuat kemelayuan, seolahnya kita hidup dalam tiga negara di dalam satu kawasan yang sama. Bayangkan jika mereka ini bertembung - apa akan jadi dengan kita?

19. Yang belajar vernakular, apabila besar, beli rumah, bekerja dikalangan cina sahaja. Yang sekolah kebangsaan, apabila besar, bekerja dan beli rumah di kawasan perumahan bangsanya sahaja

20. Akhirnya tanpa kita sedar, stuktur ini membinasakan masyarakat kita dengan tembok perkauman.

21. Sesuatu perlu dilakukan, kita perlu intergrasikan masyarakat kita, kalau pun tidak selepas mereka berkahwin, bekerja dan dewasa, paling tidak di masa mereka muda dan bersekolah. 

22. Jika tidak bukan sahaja bendera bucu lima, silap-silap warna bendera pun mereka tidak tahu. - 26 November 2019.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...