Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 22 September 2017

Tahun Lepas Lagi Saya Dah Jumpa Dan Ingatkan Noh Omar Kata Pakar Kewangan & Anti Scam.

HARI INI 20 September 2017 Genap satu tahun yang lalu . Saya telah datang berjumpa sendiri dengan TSNO atas kegusaran saya akan lebih ramai orang akan menjadi mangsa puak ini . Ini lebih kurang dialog Saya dalam pertemuan tersebut.
"Kenapa Tan Sri launch syarikat DBI Properties tu ? Tan Sri tau tak syarikat tu rangkaian yang memasarkan syarikat Juta Kelulut yang didalangi sindiket2 penipuan yang tegar? Dari gambar Tan Sri launching Syafikat mereka tu , mereka dah jaja nama Tan Sri merasmikan Syarikat mereka ke seluruh negara dan media seolah2 Syarikat ini diiktiraf oleh pihak Tan Sri sebagai Menteri di KPKT (Kementerian Perumahan & kerajaan tempatan. Dari jajaan tersebut dah ramai yang terpengaruh menjadi pelanggan mereka. Mereka bakal dianiaya Tan Sri. Takkan pihak Tan Sri tak menyiasat dulu perkara ni sebelum Tan Sri sebagai Menteri KPKT merasmikan syarikat ini ".
TSNO Jawab , "Saya hanya datang atas jemputan jamuan Hari Raya oleh DBI Properties , kemudian saya diminta merasmikan Office mereka . Saya datang sekejap jer , office mereka pon Saya langsung tak masuk".
PA kepada TSNO menambah " Patut la Saya rasa tak sedap hati itu hari"
"Sepatutnya pihak Tan Sri kena siasat dulu sebelum rasmikan apa-apa syarikat. Puak-puak macam ni akan cuba mempergunakan Tan Sri " tambah Saya lagi .
TSNO mencelah "Awak tolong tulis kat FB cakap Saya hanya datang atas jemputan Hari Raya".
Jawab Saya ,"Saya boleh tulis macam tu Tan Sri tapi pihak Tan Sri perlu keluarkan kenyataan media @ rasmi menyatakan Pihak Tan Sri & KPKT tidak pernah mengiktiraf syarikat tu dan Tan Sri datang hanya atas jemputan Hari Raya. Tan Sri Kena buat kenyataan ni sendiri supaya orang ramai tidak terkeliru".
TSNO, "Baik, (PA Take note) , ambil nombor telefon dia (key).
Dalam whatapps Saya dengan PA TSNO bertarikh 30 September 2016 , Saya tulis panjang berjela mengenai sindiket tersebut dan Saya merayu TSNO keluarkan kenyataan media Bagi menafikan pihak KPKT dan Tan Sri tidak mengiktiraf syarikat tersebut . Itu sahaja sahaja Saya minta supaya tidak lebih ramai orang yang akan terpedaya . Text panjang yang Saya tulis hanya dijawab "Noted". Tapi.... Sampai sekarang saya tak nampak kenyataan Rasmi @ media tersebut.
Tan Sri tolonglah ... Rakyat sedang teraniaya.
Terima kasih banyak kepada YB Budiman Mohd Zohdi yang banyak membantu memudahkan pergerakan saya menentang penganiayaan puak ini.
--------------

Gambar : Kenyataan Dari Tan Sri Noh Omar (21 September 2017)
Kenyataan ini yang saya mahu Tan Sri Noh Omar keluarkan sejak Satu tahun yang lalu supaya dapat menyekat puak tersebut dari terus memanipulasi perasmian majlis tersebut seolah-olah TSNO selaku Menteri KPKT memberikan pengiktirafan kepada Syarikat tersebut (DBI Properties Sdn Bhd).
Kita boleh terima TSNO hanya dipanggil untuk Jamuan Hari Raya dan hanya merasmikan Pejabat Baru Syarikat tersebut. Memang Tidak salah. Tetapi persepsi orang ramai yang tidak mengetahui modes operandi syarikat ini akan mengakibatkan ribuan orang akan terpedaya dengan helah "Power of Authority" ini. Alangkah baiknya status ini disebarkan satu tahun yang lalu . Bukan kita tidak pesan. Hari ini TS Jangan melenting bila dikaitkan dengan DBI walaupon TS tidak mempunyai kaitan dengan mereka . Saya tahu TS tak tau kegiatan sindiket sebelum setuju hadir Jamuan Hari Raya dan merasmikan Syarikat tersebut, TS kena 'Game' dengan mereka, Sebab itu juga saya usaha jumpa dengan TS pada tarikh 20 Sept 2016 atas bantuan YB Budi untuk selamatkan TS dari dikaitkan dengan sindiket ini. Tetapi TS sendiri menolak bantuan tersebut dengan tidak mengeluarkan kenyataan media @ rasmi menyatakan keadaan sebenar.
Hari ini 'damage has been done' . Ratusan mangsa telah pun menjadi mangsa . Mereka ramai yang menderita TS , walaupon tindakan akan dibuat namun mereka sudah berputih mata kehilangan wang mereka.
Apa yang TS boleh lakukan sekarang , tolong gunakan kuasa yang ada pada TS ambil tindakan wajar & tegas untuk hentikan kegiatan puak-puak ini yang rebrand sindiket baru dan bantu mereka-mereka yang telah teraniaya seperti special case seperti kuota rumah mesra rakyat kepada mereka-mereka yang telahpon teraniaya ni diberi keutamaan. Saya rayu pada TS supaya dapat ambil perhatian atas tulisan saya kali ini .

Wajarkah Menteri Main Rasmi Je Syarikat Tanpa Usul Periksa? Netizens Sindir Noh Omar.

Pada semalam Tan Sri Noh Omar telah mengeluarkan satu kenyataan bagi menafikan penglibatan beliau dalam syarikat milik Norul Iman atau lebih dikenali sebagai DBI - Datuk Boy Iman, seorang pelakon yang kurang dikenali dan juga usahawan membina rumah murah.


 
Kenyataan itu adalah bagi menjawab dakwaan dan spekulasi yang tular di laman sosial selepas tersebarnya gambar dan rakaman video yang menyaksikan beliau merasmikan syarikat yang dikaitkan dengan aktiviti scam.

Selain itu netizens turut menyebarkan beberapa event yang pernah berlangsung beberapa tahun kebelakangan ini, yang ada kaitan dengan Boy Iman sebagai penganjur, pemilik syarikat yang juga pernah dirasmikan oleh Tan Sri Noh Omar. Pendedahan itu menguatkan lagi spekulasi yang hangat tersebar di laman sosial.

Susulan dari penafian yang dibuat oleh menteri berkenaan, netizens tampil mempersoalkan Noh Omar yang disifatkan terburu-buru dan cuai kerana merasmikan sesuatu syarikat tanpa menyemaknya terlebih dahulu."Orang tua neh takde akal ke? Semua yang dia cakap menyakitkan hati orang," kata Abdul Rahman.

"Kementerian yang jaga hal ehwal perumahan pun boleh kena tipu dengan syarikat scam? Memang cap udang sungguh," respon Azoy pula.

"Yang kita risau jerung tukul bersembunyi disebalik kelompok ikan buntal," sindir Zaidi Zainal.

"Satu lagi manipulasi nak tipu orang ramai," kata Ranjit Singh.

"Berapa ramai dah menteri bodoh macam neh," respon Annuar pula.

"Kena sangka baik. Mungkin menteri ingat projek ternakan udang," perli Ayein.

"Senang betul jadi menteri. Orang suruh rasmi kau rasmi. Apa benda yang kau rasmi kau pun taktahu. Bila kantoi bermasalah kau salahkan orang lain. Menteri apa neh? Otak kau bengap Noh. Penuh taik udang kot," marah Susanti pula.


Rata-rata netizens memilih tidak mempercayai alasan yang diberikan oleh Tan Sri Noh Omar melainkan segilintir yang dilihat proksi kepada menteri berkenaan.

Malahan kebanyakan dari mereka menggunakan tagline 'terkejut' bagi menyindir menteri berkenaan yang dikatakan 'baru terkejut' selepas setahun dikaitkan dengan syarikat yang didakwa terlibat dalam aktiviti scam. 

Ada juga yang mempersoalkan hubungkait Boy Iman dengan isteri Noh Omar seperti yang tular di laman sosial.


Bagaimanapun Noh Omar mahupun isteri beliau tidak menjawab kepada dakwaan yang tular itu.

Noh Omar Nafi Terlibat Dengan Syarikat Scam Rumah Murah.

Kenyataan Media
Oleh : Tan Sri Noh Omar
Saya amat terkejut bila nama saya dikaitkan dgn skim perumahan yg diusahakan oleh syarikat DBI PROPERTIES SDN BHD. Video yang dimuatnaik adalah Majlis Jamuan Hari Raya yang saya hadiri dan bukan program rasmi. Sebelum balik saya telah diminta oleh Dato Boy Iman untuk merasmikan ibu pejabat DBI Properties dan diminta untuk memberi ucapan.
Untuk makluman semua skim perumahan DBI Properties ini tidak ada kaitan dengan KPKT kerana skim perumahan ini tidak dilesenkan dibawah Akta Pemaju Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1996 atau dikenali dengan Akta 118. Skim seperti ini tidak melindungi hak pembeli dan urusan penjualan juga tidak terjamin.
Saya nasihatkan semua pihak yg terlibat menyelesaikan isu ini mengikut undang-undang kerana saya percaya pasti ada perjanjian atau kontrak telah dibuat diantara pembeli dan syarikat DBI Properties atau membuat laporan kepada polis dan KPDNKK.
Saya tidak mempunyai sebarang kaitan dengan skim ini ataupun mana-mana individu atau syarikat yang terlibat dengan model perniagaan seperti ini. Saya juga telah mengarahkan supaya Jabatan Perumahan Negara mengambil tindakan sewajarnya. Dalam masa yang sama mana-mana pihak yang ingin mendapatakan maklumat lanjut berkenaan perkara ini boleh menghubungi Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Perumahan Negara di talian 03-88914355 atau
03-88914356.

Jika Dengki Sekalipun Usahlah Sampai Menfitnah Kata PH Penang.

KENYATAAN MEDIA 

Setiausaha Penerangan Pakatan Harapan Pulau Pinang 
21 September 2017 

JIKA BENCI, DENGKI KEPADA KERAJAAN PULAU PINANG, JANGANLAH SEHINGGA MENFITNAH. 


 
1. Pada Jun 2016, Kerajaan Negeri Pulau Pinang menyumbang RM15 juta untuk pembangunan Pusat Pendidikan Islam At-Itqan, Teluk Kumbar. 

2. Kerajaan negeri juga menyumbang RM1.75 juta secara tahunan kepada institusi pendidikan Islam melibatkan sekolah kafa, sekolah agama rakyat, tadika Islam (Tadis), maahad tahfiz dan pondok. Bantuan itu membabitkan tambahan elaun guru, penambahbaikan frasarana dan pembelian alat bantuan mengajar. 

3. Jumlah itu tidak termasuk sumbangan khas dan bonus tahunan kepada guru, pelajar dan kakitangan sekolah, pondok, Tadis dan tahfiz serta sumbangan tahunan kepada para hufaz berjumlah RM500 seorang, melalui program Ijtimak dan Anugerah Al-Hufaz anjuran kerajaan negeri sejak 2008. 4. Sejak tahun 2008-2016, kerajaan negeri telah menyumbang RM57.64 juta untuk pembangunan sekolah pendidikan Islam di negeri ini. 

5. Sumbangan tahunan itu, disalurkan kepada semua institusi Islam berasaskan permohonan dan keperluan mereka tanpa mengambilkira fahaman politik pemiliknya. 

6. Sumbangan sebesar itu, hampir 3 kali ganda melebihi sumbangan oleh kerajaan negeri Barisan Nasional, iaitu kira-kira RM20.11 juta dalam tempoh yang sama dari tahun 1999-2007. 

7. Menuduh kerajaan negeri anti, benci dan dengki terhadap institusi agama, sepertimana tohmahan oleh Ketua Penerangan PAS Pulau Pinang, Yusni Md Piah adalah berniat jahat. 

8. Rekod Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) sejak 2010-2017 membuktikan Sekolah Rendah Islam Bahrul Ulum (SRIBU) telah menerima sumbangan hampir setengah juta iaitu RM414,910,00 dan Sekolah Rendah Islam Al-Ansar (SRIA) sebanyak RM 196,610.00. 

9. Bukti itu sekaligus menolak fitnah yang dicanang oleh Yusni, kononnya kerajaan negeri tidak menyalurkan sumbangan kepada kedua-dua sekolah berkenaan, kerana kononnya sikap hipokrasi dan pilih kasih kerajaan negeri terhadap institusi pendidikan agama, khususnya milik PAS. 

10. Jika benci sekalipun kepada kerajaan negeri, kerana berbeza fahaman politik, janganlah sehingga mengadu domba dan menabur fitnah. Sepertimana fitnah kononnya Pulau Pinang melarang azan, malah sehingga sanggup menghukum untuk mengebumikan orang Islam di jirat. Sesungguhnya dosa fitnah lebih besar daripada membunuh. 

11. Kerajaan negeri memandang serius tragedi yang meragut nyawa pelajar dan guru-guru tahfiz di Selangor. Dan bertindak pro aktif bagi mengelak tragedi itu berulang di Pulau Pinang. 

12. Sehubungan itu, sepertimana dijelaskan oleh Exco Hal Ehwal Agama Dato’ Abdul Malik Kassim, bahawa kerajaan negeri tidak akan berkompromi dan akan bertindak tegas terhadap mana-mana pihak yang mengabaikan keselamatan Maahad Tahfiz sehingga meragut nyawa para pelajar dan guru-guru. 

13. Tegas beliau, kerajaan negeri akan terus membantu dan memantau 47 buah maahad tahfiz berdaftar dan kira-kira 20 buah yang tidak berdaftar di negeri ini. 

14. Malah kerajaan negeri akan bekerjasama dengan kerajaan pusat termasuk meminda Akta Pendidikan (Akta 550) bagi membantu perkembangan institusi pendidikan Islam negeri ini ke arah lebih cemerlang. 

15. Memetik kata-kata Ketua Menteri, Lim Guan Eng ketika menyampaikan sumbangan kepada sekolah agama rakyat, sempena perasmian Sekolah Rendah Islam Maahad At-Tarbiah Guar Jering, Permatang Pauh yang dibina oleh kerajaan negeri bernilai RM1.3 juta pada 
13 November 2016 :- 

“ Saya memberi jaminan kepada tuan-tuan, selagi Pakatan Harapan mentadbir Pulau Pinang, kerajaan akan terus memberi sumbangan dan membantu perkembangan institusi pendidikan Islam negeri ini.” 

Zulkifli Mohamed 
Setiausaha Penerangan, 
Pakatan Harapan Pulau Pinang.

Khamis, 21 September 2017

Mengundi PAS Sama Macam Mengundi BN Kata Mahathir.

Oleh : Chedet

1. Sejak ia ditubuh PAS tidak pernah menang di peringkat nasional, untuk menjadi Kerajaan, terutama di waktu bertanding tersendiri. Adakala PAS menang hanya satu kerusi sahaja. Yang terbanyak ialah 11 kerusi. PAS hanya dapat berada dalam Kerajaan Pusat apabila ia menyertai Barisan Nasional.

 
2. Hakikatnya ialah hanya apabila PAS bergabung dengan parti lain, terutama apabila bergabung dengan DAP yang disebut oleh PAS sebagai, “tahaluf siyasi” baharulah PAS menang sebanyak 24 kerusi sekali dan 27 kerusi sekali. Tetapi gabungan yang disertai oleh PAS tidak dapat mendiri kerajaan pusat. Bahasa Arab tidak menjadi sesuatu perbuatan itu halal dan Islam semata-mata kerana disebut dalam bahasa Arab.

3. Dalam kebanyakan kawasan yang ditandingi oleh PAS, peranannya hanyalah sebagai pengacau iaitu pemecah undi pembangkang. PAS sendiri akan kalah dalam kebanyakan kawasan yang ditandingi dan kekal berada dalam barisan pembangkang. Tidak ada satu pun dari perjuangannya yang didakwa untuk Islam yang dapat dicapai olehnya sejak ia ditubuh.

4. Apabila dijemput untuk menyertai gabungan parti-parti yang menentang Najib dalam PRU 14, PAS meletak syarat yang tetap akan memecah dan mengurangkan undi bagi Pakatan Harapan. Syarat PAS sebenarnya akan memberi kemenangan kepada BN.

5. PAS tentu tahu kemenangannya di Pantai Barat dalam PRU 12 dan 13 disebabkan sokongan oleh DAP dan kaum Cina. Tanpa sokongan DAP, PAS biasanya kalah di Pantai Barat di mana jumlah pengundi Melayu tidak sebesar di Pantai Timur.

6. PAS juga tentu tahu jika perlawanan dua penjuru antara PAS dan BN di Pantai Barat dalam PRU 14, PAS akan kalah kerana tidak akan dapat undi orang Cina dan India dari penyokong Pakatan Harapan.

7. Yang jelas ialah jika PAS bertanding dalam PRU 14 berlawan dengan BN dan Pakatan Harapan maka undi orang Melayu akan terbahagi tiga. Dalam keadaan ini undi bagi PAS, walau pun kecil tetapi berkesan mengurangkan undi kepada P.H. sehingga kemenangan tetap akan diperolehi oleh Dato Sri Najib dan BN. Dengan perkataan lain dalam pertandingan tiga penjuru yang disebabkan oleh PAS meletak calon yang akan menang ialah Barisan Nasional pimpinan kleptokrat Najib, bukan PAS.

8. PAS mendakwa akan bertanding di semua 60 kawasan yang PAS bertanding dalam PRU 13, sama ada PAS menang atau kalah. Dengan itu besar kemungkinan PAS akan kalah lebih banyak dari PRU 13. Dalam PRU 14 PAS akan bertanding tiga penjuru dan undi DAP, Cina dan India tidak akan diperolehi oleh calon PAS.

9. Bagi PAS yang penting bukan bangsa, agama dan tanahair; yang diutamakan bukan pun penyingkiran Kerajaan kleptokrat Najib.

10. Bagi PAS yang penting ialah permusuhannya dengan Amanah dan DAP. Bagi PAS partinya lebih utama dari segala-galanya. Kalah pun tidak mengapa asalkan PAS bertanding.

11. Mereka yang membuat bai’ah kepada kepimpinan PAS dan taksub dengan parti, yang memecah-belah orang Melayu kerana kononnya penentang parti PAS adalah kafir dan berlawan dengan mereka adalah jihad, penyokong fanatik parti PAS ini perlu bertaubat kerana mereka mengikuti ajaran PAS yang bertentangan dengan ajaran agama Islam bahawa orang Islam itu bersaudara. Tiada ada siapa yang boleh kafirkan orang Islam kerana kelainan politik. Hentilah sembahyang dua imam yang masih dilakukan di Terengganu.

12. Sesungguhnya mengundi PAS adalah sama dengan mengundi BN dan mendokong perbuatan jenayah, rasuah dan mencuri yang diamal oleh BN pimpinan Najib. Dosa yang akan ditanggung pengamal jenayah akan ditanggung juga oleh mereka yang menyokong penjenayah. Oleh itu bertaubatlah wahai pemimpin dan ahli PAS.

Rabu, 20 September 2017

Tak Cukup Lagi Ke Bar, Kelab Malam Sampai Nak Buat Pesta Arak?

Oleh : Benz Ali
Sekadar cubaan menjawab sekular kiasu seperti DAP.
Sekular kiasu seperti DAP selalu menganggap orang lain lebih bodoh dari mereka. Mereka merasakan mereka lebih tinggi tingkat pengetahuan sekular mereka berbanding orang lain, khususnya orang Melayu-Islam dan orang beragama yang lain. Seolah-olah hanya mereka berpendidikan tinggi, masuk universiti dan melanjutkan pelajaran ke luar negeri. Kerana itu mereka sering gagal, kerana seringkali 'underestimate' musuh mereka.
Gambar - Google
Orang Islam-Melayu bukanlah bodoh sangat sampai tidak tahu kewujudan arak, pub, bir, wain dan lain-lain. Secara prinsipnya, hal itu ditolak dalam agama. Tetapi dalam urusan peribadi, dalam rumah, dalam bilik, dalam kain, seseorang itu tidak boleh mengintai-intai. Jadi jika seseorang Muslim itu minum minuman keras, tengok porn, atau apa sahaja dalam domain peribadi, adalah salah pihak yang mengintip-intip.
Orang Islam-Melayu juga bukanlah bahalol sangat, sampai tidak tahu orang bukan Islam tidak tertakluk dalam larangan minuman arak, berjudi dan sebagainya. Walaupun itu semua bukanlah ciri-ciri etnik -meskipun sekular kiasu berkempen seolah-olah mereka memang berbudaya begitu!-
Yang menjadi kemarahan orang Islam-Melayu adalah, tak cukup lagikah pub-kelab malam-bar-pusat hiburan-rumah urut? Perlu berapa juta lagi rumah urut, pusat hiburan etc? Tak cukup-cukup lagi ke?
Jadi kau nak pergi sana, kau pergilah. Itu bukan isunya langsung.
Seperti orang Islam-Melayu tahu kewujudan pelacur-pelacuran, judi-perjudian, adakah sekular kiasu seperti DAP dan penyokong-penyokongnya terlalu bodoh untuk mengatakan bahawa orang Islam-Melayu tidak tahu kewujudan semua ini?
Yang mereka marahkan adalah kegilaan sekular kiasu untuk berkempen secara besar-besaran hal-hal yang tak perlu dibesar-besarkan. Rilek-rilek sudahlah bak kata mat pit. Kau nak minum, kau minumlah sampai mampus pun. Tapi tak payahlah sampai nak buat festival bagai. Banyak lagi benda-budaya lain yang lebih baik untuk difestivalkan.
Adakah lepas ini nak buat festival judi pula? Kau nak berjudi, berjudilah sampai lingkup keluarga kau pun. Tapi perlu ke kau nak buat secara besar-besaran? tak cukup Genting Highland, Sport Toto, Magnum, lumba kuda? Tak cukup lagi?
Adakah disebabkan kau bukan Islam, boleh melanggan pelacur, maka hal ini harus digalakkan? Sosial demokrasi kepala butoh apa macam ini? Kau buat sorang-sorang, kau simpan sorang-sorang lah. Apahal yang semua benda tak guna ni, kau kena kempenkan untuk semua orang jadi bangsat macam kau?
Aku bukan penyokong idea Melayu-Islam. Tapi aku rasa sekular KIASU seperti DAP terlalu bodoh untuk disokong. Hujah-hujah mereka adalah haprak dan sampah sama sekali. Ini adalah elite sekular borjuazi yang harus dijatuhkan.

Mahathir Luah Kekecewaan Negara Barat Bekerjasama Dengan Najib.

Oleh : Chedet

1. Selama puluhan tahun Barat bersyarah dan mengkritik negara-negara membangun berkenaan korupsi di negara mereka.

2. Banyaklah laporan dibuat berkenaan betapa buruknya amalan rasuah oleh Kerajaan-Kerajaan dan pemimpin negara membangun. Kegagalan pembangunan negara-negara ini, kata Barat, disebabkan rasuah dalam seluruh jentera pentadbiran. Sudah tentu pemimpin tertinggi negara membangun semuanya perasuah.

3. Rupa-rupanya hidung tinggi mereka terhadap negara membangun menyembunyi sikap sebenar mereka terhadap rasuah. Penolakan rasuah oleh mereka terhad kepada nilai rasuah. Jika nilai cukup tinggi, prinsip penolakan rasuah terbang keluar tingkap.

4. Inilah yang sedang kita lihat sekarang.

5. Rasuah Najib diketahui di seluruh dunia. Demikian juga kecurian yang dilakukan olehnya. Walaupun di Malaysia akhbar dan TV tidak lapor apa-apa berkenaan jenayah yang dilakukan oleh Najib tetapi media sosial melapor dengan panjang lebar berkenaan Najib, Kerajaannya dan segala insiden rasuah dan salahguna kuasa olehnya.

6. Tetapi media Barat lebih lantang melapor berkenaan salah laku dan jenayah oleh Najib. Tidak ada yang disembunyi.

7. Dengan ini dunia tahu segala-galanya akan amalan rasuah oleh Najib.


8. Rakyat Malaysia percaya Kerajaan Barat yang begitu menentang perasuah-perasuah di dunia akan pulau Najib sekurang-kurangnya.

9. Amatlah mengecewa dan mengejutkan apabila dilihat jaguh-jaguh anti rasuah Barat sanggup menjemput Najib untuk melawat negara mereka dan mengadakan perbincangan dengannya.

10. Sebabnya ialah kerana Najib menawar untuk membeli pesawat komersial dan senjata mereka. Yang mengabur mata mereka ialah duit berbillion yang dikipas depan mata mereka.

11. Bahawa ini adalah sejenis rasuah tidak dipedulikan. Segala rasuah dan jenayah Najib diketepikan kerana wang tunai atau cash lebih utama dari kemuliaan maruah dan prinsip. Maka dilakukan apa sahaja yang disyaratkan oleh Najib asalkan duit didapati. Demikian jikalau Najib tidak suka press, maka press diketepikan. Di mana perginya kebebasan akhbar? Ke dalam tong sampah. Ke mana pergi kebebasan bersuara? Photo-opportunity untuk Najib tipu rakyat Malaysia dipersetujui kerana bayaran USD 20 billion duit orang miskin di Malaysia.

12. Jika orang Malaysia berharap Barat dengan hidung tingginya akan bertindak ke atas jenayah yang sebenarnya dilakukan di negara mereka, di bawah undang-undang mereka, harapan ini harapan kosong. Kata Mat Salleh “if the price is right, corruption is okay. It’s not okay only if it is done by someone else”.

13. Kita tak tahu apakah yang ditawar oleh Najib untuk dibeli dari Britain. Boleh jadi pesawat – pesawat pejuang Typhoon – mungkin satu atau dua squadron. Itu boleh jadi harga untuk photo opportunity di depan No. 10 Downing Street, London.

14. Jika Malaysia boleh, Britain juga boleh, iaitu boleh pejam mata. Bukankah Malaysia negara membangun bekas tanah jajahan Britain. Bukankah kepercayaan Britain ialah apabila Malaysia merdeka ia akan merosot dan hancur. Lihat, ramalan Britain tepat. Pemimpin-pemimpin Malaysia jelas perasuah dan pencuri. Jika tidak pada mulanya, itu satu keganjilan. Sekarang ia pemimpin Malaysia, setelah merdeka sudah tunjuk warna mereka sebenarnya (true colours).

15. Kata Trump dan May. Kami hanya melakukan perniagaan. Kalau Malaysia menjadi bankrap kerana membeli barangan yang tidak diperlukan, itu masalah Malaysia. Kami perlu utamakan kekayaan kami.

Gambar Noh Omar, Boy Iman Tular Di Laman Sosial, Undang Spekulasi.

Sabtu lepas media melaporkan Datuk Nurul Iman atau lebih dikenali sebagai DBI - Datuk Boy Iman telah membuat laporan polis terhadap beberapa pihak yang didakwanya telah menfitnah beliau di laman sosial yang mengaitkan beliau dengan aktiviti penipuan menggunakan syarikat DBI Properties.

Syarikat itu menurut Boy Iman bukan milik beliau dan tiada kaitan dengannya meskipun terdapat beberapa sebaran poster, video yang mengatakan sebaliknya.

Kali ini tampil satu lagi kontroversi berkaitan Boy Iman yang dikaitkan dengan hubungannya dengan seorang menteri.


Halaman pendedahan terkenal, PW Community tampil dengan penulisan terbaru mereka tentang aktiviti Boy Iman yang turut dikaitkan dengan Menteri di Kementerian Kesejahteraan, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Seri Noh Omar.

Halaman itu menulis mangsa-mangsa penipuan di Langkawi telah menyerahkan nama-nama yang menjadi mangsa aktiviti penipuan perumahan kepada menteri berkenaan namun sehingga kini tiada apa-apa tindakan diambil.

"Hari ni sekali lagi nama Noh Omar dikaitkan dengan scam perumahan. Mangsa scam perumahan dari Langkawi kata mereka telahpun memberi senarai nama-nama mangsa penipuan kepada Noh Omar, tetapi tiada apa-apa tindakan dari Menteri Perumahan," kata admin PW Community di halaman mereka.

"Agaknya mangsa-mangsa tersebut tak tahu Noh Omar pun kamcing dengan salah seorang penipu scam perumahan, si Boy Iman. Nasihat kami kepada ahli politik, berhati-hati pilih kawan, kalau tersilap pilih akan dijadikan modal politik oleh pihak lawan," katanya lagi. 

Admin PW Community turut mengulas di ruangan komen bahawanya mereka mempunyai bukti tertentu yang boleh mengaitkan hubungan di antara Noh Omar dan Boy Iman.


Terdapat juga netizens yang menyiarkan berita tentang perniagaan Boy Iman yang pernah dilancarkan oleh Noh Omar pada tahun 2015. (rujuk sini).

Bagaimanapun tidak semuanya dapat menerima dengan positif apa yang dinyatakan oleh admin PW Community. Di ruangan komen terdapat ramai pihak yang dipercayai penyokong Noh Omar dan UMNO mempersoalkan motif admin tersebut mendedahkan gambar berkenaan. Rata-ratanya mereka berasa marah dan beranggapan admin berkenaan cuba membawa isu ini ke arah politik. 

Setakat ini tiada lagi kenyataan rasmi yang keluar dari mulut Noh Omar dan Boy Iman berikutan penyebaran gambar tersebut bagi menjawab spekulasi yang bertebaran.

Better Beer Festival 2017 - Ini Kenyataan Media Amanah.

AMANAH MENYOKONG PEMBATALAN PERMOHONAN PENGANJURAN BETTER BEER FESTIVAL 2017 KL
DBKL sudah menolak permohonan penganjuran pesta arak Better Beer Festival 2017 di ibu negara yg dijadual pada 6 - 7 Okt 2017. Atas pelbagai premis, haram dari sudut Islam, sensitif dari sudut sosial, mudarat dari sudut kesihatan, juga tidak selari dgn ruh kedudukan Islam selaku agama persekutuan, semua pihak menyambut baik dan menyokong penuh keputusan itu.
2. Sewajarnya festival sebegitu tidak dianjurkan lagi pada masa akan datang oleh mana-mana pihak. Bantahan yg dikemukakan oleh pelbagai pihak, bukan saja untuk kali ini, tetapi untuk acara yg sama dua kali sebelum ini membuktikan secara jelas rakyat negara ini menolak penganjuran acara negatif sebegitu.
3. Semua peraturan yang ada di bawah bidangkuasa pihak berkuasa tempatan, atau enakmen yg terpakai di peringkat negeri perlu dikuatkuasakan untuk memastikan acara sebegini tidak berlangsung lagi pada masa akan datang. Alasan-alasan yg dikemukakan oleh pelbagai pihak sudah cukup untuk membuka mata penganjur bahawa acara negatif itu ditolak oleh segenap lapisan rakyat secara tegas.
4. Pada masa yg sama, masyarakat perlu dididik dan disedarkan tentang mudarat arak (alkohol) dari pelbagai sudut. Ketagihan alkohol juga bukanlah sesuatu yg baik utk proses pembinaan sebuah negara madani. Tentulah tindakan mencegah lebih baik daripada merawat, apatah lagi apabila ia sudah sampai ke tahap kronik.
5. Para pemimpin politik pula, sama ada pihak yg memandang penganjuran acara ini dari sudut keluasan ruang demokrasi, atau yang melihatnya dari sudut kerosakan moral, seharusnya lebih berhemat dalam mengeluarkan sebarang kenyataan supaya tidak mengundang keresahan umum dengan isu-isu sensitif sebegini. Isu-isu sensitif sebegini memerlukan kehemahan bertahap tinggi utk ditangani supaya tidak menatijahkan implikasi buruk yg lebih besar.
6. Marilah kita memberi tumpuan kepada usaha memperbaiki negara ini daripada terus berdepan dgn pelbagai kerosakan hasil bikinan tangan pemimpin Umno/BN. Momentum gerakan rakyat untuk menolak Umno/BN dalam PRU akan datang tidak wajar direncatkan dengan pelbagai isu-isu yg bersifat provokasi bertujuan memberi nafas kepada Umno/BN utk menyambung hayat kuasanya yg semakin nazak.
7. Sekalung tahniah kepada DBKL dan terima kasih kepada segenap lapisan rakyat Malaysia yg bersuara membantah festival arak berkenaan. Negara ini milik kita, dan kitalah pencorak masa depannya.
ZOLKHARNAIN ABIDIN
Pengarah Hal Ehwal Syariah
Parti Amanah Negara

Selasa, 19 September 2017

China Sendiri Galakkan Kempen Kurang Minum Arak, Kat Malaysia Pula Nak Melebih-Lebih.

Oleh : Anas Abd Jalil 

Pesta Beer yang akan dianjurkan itu tidak ada kena mengena dengan 'budaya' masyarakat, sebaliknya adalah anjuran syarikat kapitalis beer untuk mengekspoitasi market dengan menjual lebih banyak beer jenama keluaran mereka. 


Jadi ia tidak ubah seperti jika Dunhill, Salem, Marlboro anjurkan pesta rokok. Kedua-dua pesta yang membenarkan pengekspoitasian pengguna oleh kapitalis arak dan kapitalis rokok seperti di atas tidak akan dipersetujui oleh mana-mana Marxist, namun Liberal tidak dapat melihat hal ini dalam konteksnya yang sebenar (termasuklah Agamawan yang berideologi Liberal). 

Lainlah jika Pesta Beer itu adalah untuk memperkenalkan home brewed beer yang dihasilkan dari rumah dan pesta rokok itu adalah pesta memperkenalkan rokok daun tradisi, maka tidak wajarlah ianya diharamkan. 

Jika nak minum beer dan nak merokok bersama teman-teman silakan, tapi jika mempertahankan pesta anjuran kapitalis dengan alasan ianya satu 'budaya', maka ini tidak wajar. 

Di Uni Soviet sendiri dan di China banyak terdapat kempen oleh Parti Komunis supaya minuman keras dikurangkan, walaupun ia tidak di haramkan. 

Mangatakan kononnya pesta beer adalah budaya satu-satu masyarakat adalah sama juga dengan bagaimana taukeh judi Malaysia menipu kita dengan kata bahawa judi itu budaya satu golongan etnis dan alasan ini kemudian digunakan untuk memberi lesen-lesen judi kepada kroni-kroni. 

Tapi dalam masa yang sama judi diharamkan di China dan Taiwan, di Hong Kong hanya ada satu jenis judi iaitu lumba kuda itupun milik kerajaan. Di Singapore juga undang-undang berkaitan judi sangat ketat berbanding di negara kita yang sudah ditipu oleh taukeh judi dan politiak yang mendokong taukeh judi. 

Marxist dapat melihat bahawa pesta beer anjuran kapitalis bangsat bukanlah merupakan pesta budaya rakyat sebaliknya adalah propaganda kapitalis arak untuk menjual minuman keras tanpa bertanggungjawap kepada akibat buruknya. 

Samalah jugak dengan jika Dunhill dan Marlboro buat pesta rokok. Marxist melihat pesta beer anjuran kapitalis arak dan pesta rokok anjuran kapitalis rokok dari sudut material, bukan dari sudut moral. 

Tapi Liberal buta hal ini, dan Liberal merasakan mereka berada di atas tingkat moral kebebasan yang tinggi dengan menyokong pesta beer anjuran kapitalis arak. Liberal perasan mereka benar-benar 'progressif' dengan menyokong pesta arak. 

Kalaulah Politikus DAP liberal ini boleh memperjuangkan isu-isu rumah rakyat, isu ketidakcukupan hospital kerajaan, dan isu-isu lain yang memberi impak besar kepada rakyat biasa; maka politik malaysia ini tidaklah akan sebangang sekarang sehinggakan Kit Siang pun terpaksa terhegeh hegeh usung Mahathir. 

Melihatkan kepada reaksi beberapa politaik DAP yang membela penganjuran pesta beer oleh kapitalis arak, saya dapat simpulkan undang-undang polisi minuman berakohol di Norway bakal bikin politaik DAP ini bunuh diri, manakala undang2 minuman berakohol di UK dan negara eropah lain bakal bikin mereka gila meroyan. 

Sudahlah minuman berakohol hanya boleh dibeli di kedai-kedai milik pemerintah iaitu di 242 cawangan Vinmonopolet dan hanya boleh dibeli dari jam 10 pagi hingga 5 petang sahaja. 

Minum minuman keras di tempat terbuka termasuk jika anda minum di balkoni rumah sendiri dan dilihat oleh orang lain juga merupakan satu kesalahan di Norway. 

Vinmonopolet (English : The Wine Monopoly) is a government-owned alcoholic beverage retailer and the only company allowed to sell beverages containing an alcohol content higher than 4.75% in Norway.

Mereka Yang Kecam Tahfiz Tu Bodoh Kata Nik Abduh.

Oleh : Nik Abduh


Maahad Tahfiz Rakyat

Anda marah Maahad Tahfiz bukan kerajaan tak lengkap dan gagal?

Begini, Maahad Tahfiz ni macam PAS-lah. Dalam banyak-banyak parti, PAS paling miskin dan paling tak cukup. Ramai hina PAS kerana kekampungannya. Boleh memerintah pun hanya negeri miskin dan serba serbi tak cukup. Bunyi dapat 90 juta dah rasa macam menang Malaysia dah..

Rupanya kaya kena fitnah, bukan kaya wang.

Warga pengurus Maahad Tahfiz jangan bersedih dimarah dan dikecam. PAS lagi kuat kena kecam dek tak cukup dan tak lengkapnya. Mereka kata nak merintah Malaysia macam mana kalau bangunan PAS pun masih cap ayam?

Saya dulu, lebih 30 tahun dulu, lepas tamat darjah 5 terus 'dimasukkan' ke sekolah ugama rakyat depan rumah. Ia milik ayahanda saya. Buruknya mengerikan sungguh. Tiris sana sini. Tutup jendela pun sama macam buka jendela. Lantai simennya pecah sana sini. Boleh luka akibat eksiden kaki tersadung atau rebah.

Kerusinya goyang menunggu patah. Mejanya berlubang-lubang sana sini macam telaga buruk sampai saya terpaksa 'drive n brake' pensil saya masa menulis takut terjatuh dalam telaga buruk tu, lalu koyaklah buku tulis saya. Sedih saya, budak cerdik bergeliga lagi bijaksana macam saya ni patutnya ayahanda saya sediakan meja berkilat-kilat, berwarna-warni dan kalau boleh ada komputer di atasnya. Masa tu, asyik teringat saya masa sekolah kebangsaan milik kerajaan. Di kampung saja, tapi lengkap dan sempurna. Menitis air mata saya..

Tapi entahlah, apalah ayahanda saya ni? Dia nak suruh saya jadi bodoh agaknya. Marahnya saya masa tu..

Warga Tahfiz usahlah gundah gelana. Mereka yang kecam dan hina Tahfiz ni bodoh macamlah bodohnya saya hari itu. Bezanya satu saja, masa tu saya masih kecil. Mereka pula dah dewasa. Tak sama bodoh masa kecil dengan bodoh masa dewasa. Rasanya lah..

Bila saya dah besar dan cerdik otak saya tu dah nampak liklak-liklaknya, barulah saya tahu, begitulah jihad sekolah ugama rakyat. Dapat buat sekolah ada atap tu dah kira A. Kalau dapat sediakan meja kerusi dan papan hitam yang cukup tu kira A+ lah. Kalau ada lagi wang lebih barulah jendela dan lain-lain disempurnakan.

Rupa-rupanya ia bukan hanya cerita sekolah ayahanda saya. Bahkan itulah halnya sekolah ugama rakyat yang lain. Bukan hanya di negara kita, bahkan begitulah di negara lain juga. Oh bukan hanya sekarang, bahkan sejak beratus-ratus tahun dulu lagi, begitulah halnya madrasah-madrasah ugama rakyat. Mereka hidup dengan bantuan orang ramai yang sudi.

Akhirnya, semakin lama, apabila madrasah itu semakin dikenali dan mula menuai hasil, maka bertambahlah derma dan kemasukan kewangannya. Maka bertambah baiklah infra dan kelengkapan madrasah itu.

Hari ini ada maahad tahfiz yang sempurna dan ada lagi yang belum sempurna. Orang-orang bodoh akan mengira bahawa madrasah tahfiz ni memang sengaja nak madrasah mereka kekal buruk dan tak sempurna. Nak tunjuk zuhud dan warak. Begitulah mereka berfikir, lalu mereka marah dan melenting.

Warga Tahfiz usahlah sedih dan takut. Teruskan usaha dan jihad mendidik dan menyumbang untuk pembangunan negara. Nilai pembangunan rohani untuk negara adalah lebih utama daripada nilai pembangunan material walaupun semuanya penting dan utama.

Jika madrasah-madrasah rakyat ini ditimpa musibah seperti runtuh, kebakaran, kipas jatuh tertiarap atas meja atau kepala, dimasuki ular atau binatang berbisa dan apa-apa musibah lagi, maka itu adalah peringatan untuk empunya madrasah agar lebih gigih berusaha dan mencari dana untuk segera menyempurnakannya.

Ia juga menjadi satu panggilan untuk masyarakat agar terus gigih membantu. Semakin masyarakat membantu, semakin sempurnalah madrasah rakyat. Masyarakat pula tidak akan membantu jika mereka buta agama. Untuk mencelikkan mereka, maka anak-anak tahfiz inilah yang akan mencelikkan mereka. Ertinya wujud timbal balas yang saling menyempurnakan antara madrasah dan rakyat. Begitulah..

Ada pun kerajaan, kewajiban mereka tak payahlah saya syarah. Buat apa nama kerajaan rakyat kalau usaha baik rakyat tak disyukuri dan dikembangkan. Itu kerajaan mayat namanya.

Madrasah depan rumah saya tu dan madrasah-madrasah rakyat yang lain, selepas PAS menang pada tahun 90, maka infra mereka bertambah baik. Berjuta-juta ringgit kerajaan menambahkan peruntukan untuk sekolah ugama rakyat. Bahkan maahad tahfiz semakin berkembang pesat di Kelantan selepas itu. Maahad Tahfiz al Quran wal Qiraat Pulai Condong milik penuh kerajaan negeri adalah perintis utama kepada kejayaan dan kesedaran umat Islam untuk mendukung penubuhan sekolah-sekolah tahfiz di seluruh negara.

Simpul kejapnya, usah hiraukan suara buruk hanya kerana kejadian buruk yang berlaku. Jika tiada musibah, manusia akan sentiasa selesa untuk tidak bergerak ke depan. Melayan suara buruk adalah bergerak ke belakang.

Ingat, PAS dan Maahad Tahfiz adalah satu. Seiring sejalan di jalan Allah..

Allahu akbar wa liLlahil hamd..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...