Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 27 Disember 2014

Insurans & Darurat - Jawapan Agen Takaful Kepada Najib Razak YG Anda Mesti Baca.


INSURANS TIDAK DAPAT CLAIM KALAU DARURAT?

Saya banyak menerima soalan yang berkaitan isu darurat yang dikatakan tidak dapat diisytiharkan supaya mangsa-mangsa banjir dapat membuat tuntutan insurans. 

Katanya, jika darurat diisytiharkan maka syarikat insurans berhak menolak tuntutan yg dibuat. 

Ini pandangan saya:

+ Betul, memang dalam banyak polisi insurans seperti insurans kenderaan, insurans perniagaan, insurans bangunan, insurans kemalangan meletakkan darurat sebagai salah satu situasi yang dikecualikan untuk dibuat tuntutan.

+ Tapi dalam masa sama, berdasarkan pengalaman saya sebenarnya majoriti pelanggan sangat jarang mengambil coverage tambahan bencana banjir yang membolehkan mereka membuat tuntutan jika kerosakan akibat banjir. Jadi, sama ada isytihar darurat atau pun tidak, majoriti besar pengguna memang tidak dapat membuat tuntutan kerana tidak mengambil insurans yang cover banjir.

+ Banjir sudah masuk hari ke-5 dan sekiranya darurat diisytiharkan hari ini 27/12/2014, mangsa-mangsa banjir masih boleh membuat tuntutan sebab kerosakan berlaku SEBELUM darurat diisytiharkan. Jadi, syarikat insurans / takaful dan ejen serta staff boleh memberi pengetahuan (educate) kpd pelanggan supaya meletakkan tarikh berlaku kerosakan SEBELUM tarikh darurat diisytiharkan.

+ Situasi sekarang sangat genting memandangkan majoriti yang terlibat dari kalangan orang-orang kampung, orang-orang miskin, rakyat marhaen yang melibatkan nyawa. Jadi menjadikan alasan insurans sebagai penghalang darurat diisytiharkan bukanlah tindakan terbaik kerana nyawa majoriti rakyat lebih penting berbanding kerosakan bangunan / kenderaan utk claim insurans.

+ Statistik menunjukkan kadar penembusan insurans takaful hanya sekitar 15% sahaja di kalangan rakyat bumiputera. Dan majoriti penduduk Kelantan adalah Melayu Bumiputera. Maka alasan "insurans tak boleh claim kalau darurat" hanya menjaga kepentingan minoriti berbanding kepentingan majoriti rakyat yang langsung tidak memiliki insurans. Apatah lagi insurans melibatkan coverage banjir.

+ Situasi-situasi di atas hanya melibatkan claim yg berkaitan insurans / takaful am seperti kenderaan, bangunan, isi rumah dan sebagainya. Manakala jika insurans hayat atau takaful keluarga, pemegang polisi tetap boleh claim sekiranya berlaku musibah.

KESIMPULAN: Menggunakan alasan "insurans tidak boleh claim kalau isytihar darurat", bukanlah alasan yang kukuh utk tidak mengisytiharkan darurat.

Afyan Mat Rawi, IFP.
27/12/2014

Disclaimer: Saya bukan pakar insurans. Saya hanya ejen takaful cabuk yg baru 11 tahun dalam bidang perkhidmatan kewangan dan takaful, serta sebagai Pengurus Agensi di Takaful IKHLAS.


Rujukan : sini

Isytihar Darurat Rugikan Mangsa Kata Najib - Netizens Sebar Bukti Najib Tipu Kerana Enggan Tanggung Kos Darurat - Kemaskini Ops Banjir 2014.


Ini ialah alasan Najib kenapa negara tidak mengisytiharkan darurat di beberapa kawasan yang terjejas teruk angkara banjir terutamanya membabitkan negeri Kelantan.


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata darurat tidak diisytiharkan di negeri terjejas bencana banjir kerana ia akan membawa kepada kerugian kepada mangsa. 
Beliau berkata, pengumuman darurat akan menyebabkan mangsa banjir tidak dapat membuat tuntutan insurans terhadap kerosakan harta benda yang dialami mereka.

Mungkin polisi insurans di negara neh berbeza-beza. So aku takan cakap part polisi insurans orang lain secara am. Cuma aku nak sentuh sikit polisi insurans kenderaan aku. Dia tak cover bencana alam termasukla bagi kejadian banjir.

Baru2 neh. PROTON sendiri ada keluarkan kenyataan. Bahawa setiap kenderaan yang rosak. Mereka akan ganti dan perbaiki dengan kos minima. Kenapa mereka tak sebut tentang insurans? Ini kerana insurans memang tak cover kerosakan akibat bencana alam. Tapi aku akan serahkan perkara neh pada geng2 insurans yang arif. Biar mereka mengulas disebabkan ini bidang mereka. Mungkin ada benda2 yang aku tak jelas atau tak tahu lagi kot bab polisi insurans neh.

Dan ini ialah kemaskini tentang musibah banjir 2014, yang terburuk dalam sejarah negara kerana melibatkan 9 negeri sekaligus dalam satu masa yang sama.

1. Najib umumkan 3 bantuan tambahan kepada mangsa banjir. 

Lihat gambarajah ;
2. Muhyiddin Yassin berkata bahawa kerajaan akan memperkemaskan SOP bagi penyaluran bantuan ketika kejadian banjir berlaku. Bagi aku ini tindakan yang tepat. Kritikan rakyat diterima pemimpin. Cuma aku harap ini bukan la sekadar penyedap kata di hadapan media. Mesti betul2 kaji dan ubah cara sistem bantuan itu diagihkan.


Baca ;
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata prosedur standard operasi (SOP) bencana negara perlu diperkemas bagi memastikan sistem bantuan dan menyelamat dapat dilaksana lebih cepat. 
Muhyiddin berkata, antara aspek yang boleh diperkemas adalah berkenaan logistik, stok makanan serta infrastruktur pencegahan banjir yang perlu dipertingkat segera. "Mujur kita bersedia awal tahun ini apabila stok makanan dan pangkalan hadapan sudah ditetapkan namun cuaca di luar kawalan kita. 
"Disebabkan itu SOP bencana banjir perlu diperkemas dan diteliti semula selepas banjir selesai," katanya. -BH-

3. Siang tadi bantuan makanan ke beberapa lokasi di Kelantan telah mulai masuk melalui 9 pesawat milik ketenteraan. 

Sembilan pesawat digerakkan dari Pangkalan Udara Gong Kedak di sini untuk menghantar bekalan makanan kepada mangsa banjir di Kelantan. 
Komander Pangkalan Udara Gong Kedak, Brig Jen Zahani Zainal Abidin, berkata sembilan pesawat itu ialah tiga helikopter EC725, dua helikopter Nuri, satu pesawat Super Lynx Navy, satu pesawat Fennec Navy, satu pesawat A109 dan satu pesawat AW139. 
"Kesemua sembilan pesawat milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Tentera Darat Diraja Malaysia (TDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ini digunakan dalam "Ops Murni" untuk menghantar bekalan makanan, ubat-ubatan dan minyak. 
"Bagi tempat-tempat yang tidak dapat mendarat, TUDM menggunakan kaedah 'winching' dan 'low hovering' untuk menghantar bekalan makanan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

4. Dan yang terakhir, pengguna media sosial mula sebarkan bukti bahawa siapa yang layak isytiharkan darurat dan siapa yang perlu dipertanggungjawabkan dan apa yang kerajaan perlu tanggung jika pengisytiharan itu dibuat bagi merujuk keadaan banjir di beberapa negeri terutamanya di Kelantan dan Terengganu.

Baca ;Klik gambar untuk paparan yang lebih jelas.

Apa yang berlaku?

Najib kena kritik. Bukan disebabkan nak bantu mangsa banjir agar mereka boleh claim insurans sebaliknya kerajaan taknak tanggung kos2 berkaitan bila pengisytiharan itu dibuat.

Tapi aku pelik gak.

Even. Kalau kau tak declare darurat pun, sapa yang tanggung kos hantar makanan, guna pesawat itu neh, agih bantuan, salur dana dan blablabla? Kerajaan masih tanggung juga kan melalui duit pembayar cukai kan?

Ke macam mana?

Takpe. Aku nak perhatikan dulu hujah2 yang berkaitan sebelum dok membalon Najib. Aku sekarang zero fakta. Satgi tersalah aku gak yang kena kutuk kan. So better aku cari point2 perbahasan dulu sebelum menyampuk atas isu neh. 

Kbai.

Surat Terbuka Dari Mangsa Banjir Kepada Najib Razak.

Sebenarnya Najib dah balik dan tamatkan percutian dia. Nama aje percutian tapi tatau arr guna duit sapa.

- Perbelanjaan makan minum tidur hotel apa semua.
- Shopping sakan di Hawaii oleh mama angkat aku si Rosmah tue lagi.
- Pesawat pergi balik.

Pening arr pening arrr.. harap2 sangat si Najib dan Rosmah tue guna duit sendiri. Tolong arrr.. korang yang nak p bercuti. Takan hadap rakyat nak tanggung segala. Betul tak?

Aku tertarik nak SHARE luahan mangsa banjir kat bawah neh walaupun Najib dah balik sebab dia ada point2 yang menarik untuk kita fikirkan sama2.

Baca ;

Assalamualaikum Dato' Seri.

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan  selamat bercuti kepada Dato' Seri. Kami, rakyat Malaysia pun tengah bercuti sekarang, bukan cuti sambut Krismas, tapi cuti sebab seluruh bandar sudah lumpuh.

Air di mana- mana. Dato' Seri baca dah kisah Dr Adibah di  Hospital Kuala Krai? Kalau belum, saya dah sedia link kat situ, klik je.

Ngeri betul macam ada Zombie Apocalypse. Saya tertanya-tanya apakah nasib bayi dalam cerita itu.

Dato' dah makan? Mungkin makan makanan laut di Hawaii tu. Sedapnye. Saya dah makan? Sudah. Makan Maggie je. Tu pun Alhamdulillah  ada juga bantuan.

Terima kasih rakyat Malaysia. Saya tak mahu cerita kisah teruk hidup saya. Saya bimbangkan saudara saya di Kelantan. Bantuan lebih susah nak masuk di sana. Entah  apa mereka makan. Nak masuk pakai apa? Helikopter tak boleh guna sebab masalah cuaca. Bot? Hoverkraf? Kenderaan Amfibia?
Shahidan Kassim pernah cakap, kemampuan kita menangani banjir lebih hebat dari negara luar.

Soalannya, di mana kemampuan itu? Saya tak mahu jadi meraka yang menyalahkan Dato' Seri yang tidak pulang ke Malaysia ketika bencana ini. Secara logik, TPM sudah cukup untuk tangani isu ini. Tapi kalau Dato' Seri bijak, kejadian ini bukan kali pertama jadi kepada pemimpin dunia.

Ingat mamat ini? Shinzo Abe. Dia dikutuk teruk sebab main golf di waktu bencana tanah runtuh di Hiroshima, sama macam Dato'. Bukan dia saja, Obama sendiri pun pernah kena kes macam ni , dia  main golf ketika salah seorang wartawan US dibunuh IS baru-baru ini. Obama tak ada cakap apa-apa waktu Dato' main sekali dengan dia ke?

Kalau Dato' Seri ada cita-cita untuk menang PRU depan, dengan segala masalah negara ini di bawah kepimpinan Dato' , percayalah, isu ini tak membuatkan imej Dato' nampak baik.

Apa? Obama panggil Dato' main untuk second set? Baiklah, biar saya terus straight to the point surat saya ini.

1) Dato' perlu balik.
2) Isytihar darurat.

Inilah sebabnya Dato' kena balik. TPM tak boleh isytihar darurat. Soalan paling besar. Kenapa masih tak isytihar darurat sampai sekarang? Adakah kerana Menteri  Dalam Negeri, Hisyambudin Tun Hussein sekarang juga di luar negara? Adakah kerana kerajaan mahu anak tirikan Kelantan dalam memberi bantuan, kami tengok, liputan TV pun  tak seberapa di sana, alih-alih , gambar yang sama, nasib baiklah ada khabar dari FB mangsa-mangsa.

Adakah aset ketenteraan Malaysia tak cukup dan kerajaan bimbang darurat ini akan  menunjukkan kemampuan sebenar aset negara yang amat  terhad. Adakah angka LEBIH DARI 100000 orang mangsa yang dipindahkan itu MASIH TIDAK  dianggap parah untuk diisytiharkan DARURAT?

Soalan akhir itu saya nak Dato' baca 100000 KALI!!!

3)Luluskan geran bantuan bencana alam.
4)Cari salah orang.

Yang ini mesti semua orang suka.Banjir ni bukan tahun ni je jadi Dato'. Tiap tahun jadi. Soalannya. Apa puncanya? Adakah sebab Kelantan tebang balak banyak? Adakah sebab sistem perparitan? Adakah sebab Global Warming? Point inilah yang boleh buat Dato' jadi juara rakyat yang sebenar, bukannya dengan cara TTPA, 1MDB.

Itu sahaja Dato' tulisan dari seorang mangsa banjir. Saya cuba untuk tak terlalu beremosi, walau gatal kaki ini bermain air. Elektrik mungkin akan ditutup di kawasan saya di waktu terdekat. Jadi saya gunakan sisa-sisa elektrik yang terakhir ini untuk dapatkan perhatian Dato'.

SURAT INI TAK AKAN SAMPAI KEPADA PM MALAYSIA. Tak akan sampai, tanpa pembaca-pembaca seperti anda membuatkan surat ini viral Jom SHARE. Post di Facebook. RT di Twitter. Cakap dengan kawan pasal surat ini.

Sumber

Banjir 2014 Tidak Seteruk Banjir 1967 Kata Timbalan MB Kelantan - Nik Amar Dibalon KAW2 Oleh Pengguna Media Sosial.


Aku membaca berita tersebut. Aku tengok wajah Nik Amar. Dan aku perasan. Yang rupa2nya aku dah terkeliru dan tidak tahu. Dia neh PAS atau UMNO. Apa beza dia dengan UMNO. Aku tak nampak perbezaan antara dia dengan menteri UMNO dah.

Ini kenyataan dia kepada media.
Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Abdullah menegaskan, keadaan banjir di negeri ini masih terkawal apabila air di bahagian hulu beransur surut.

Menurutnya, air di Gua Musang dan Kuala Krai mulai surut dan kini memberi kesan kepada kawasan di bahagian bawah termasuk Machang, Kota Bharu serta Tumpat.

Banjir di Kelantan bukan masih terkawal. Tetapi sudah berada di luar kawalan apabila berlakunya kematian. Ramai mangsa banjir terbiar di beberapa lokasi. Yang terputus hubungan sehingga 6 hari. Yang atas bukit ada. Yang berpaut pada pokok pun ada. Yang terbiar dalam masjid pun ada. Yang terperangkap dalam hospital dan sekolah pun ada. Yang masak air lumpur untuk minum pun ada. Yang tak makan 3 hari pun ada. Yang 4 hari mencatu makanan dan makan bubur nasi kosong pun ada. Kenyataan bahawa banjir di Kelantan berada pada tahap terkawal semata2 air surut itu tidak tepat dan tidak merujuk kepada situasi sebenar.

Sepatutnya Nik Amar sebut bahawa kerajaan negeri sedang dalam usaha untuk mengawal keadaan apabila kita akui ramai mangsa banjir terpinggir disebabkan keadaan cuaca yang buruk (laluan udara) dan faktor air banjir yang deras dan dalam (laluan darat) menyebabkan bantuan sukar sampai kepada mereka. 

Semalam disini.

Rakyat kamu tidur di kereta. Mereka ketakutan. Tiada tempat untuk berlindung.

Dan disini.

15 pusat pemindahan banjir di Gua Musang terputus bekalan makanan dan tiada air dan elektrik selama 6 hari. Kesemua mereka ialah rakyat kamu.

Dan disini pula.

Jumlah mangsa banjir di Kelantan semakin meningkat dan lebih ramai dipindahkan ke pusat penempatan sementara.

Dan ini.

Rakyat Kelantan menggunakan media sosial bagi mendapatkan bantuan dan simpati orang ramai agar pasukan keselamatan alert bahawa mereka terperangkap di beberapa lokasi yang terpinggir dari bantuan.

Dan apa. Banjir di Kelantan berada dalam tahap yang terkawal sebab air surut?

Air surut di semua lokasi kah?

Hanya surut di beberapa lokasi dan mulai surut pada hari neh dan tiba2 banjir di Kelantan berada pada tahap terkawal? Itu pun timbalan MB hanya sure akan surut berterusan jika tiada hujan di Kelantan.

Apa neh?

Dan aku membaca lagi.
“Banjir 1967 lebih teruk, tapi kita tak isytihar darurat, sebab itu kali ini pun kita belum isytihar darurat, cuma yang menjadi kelam-kabut apabila ada setengah kawasan tak pernah banjir tiba-tiba ditenggelami, ramai tidak jangka kerana ia datang secara mengejut, itu yang menjadi isu.

“Bagaimanapun air agak lambat surut di Kuala Krai berikutan kawasan yang terlalu besar, tetapi di Gua Musang sudah tidak banjir, perlahan-lahan berkurangan dan kini memenuhi daerah di bawahnya terutama Kota Bharu dan Tumpat yang berada di muka kuala,” katanya kepada media,  semalam

UMNO in making?

Kita tak isytihar darurat sebab pada tahun 1967 pun kita tak berbuat demikian. Tahun 1967 tue sapa timbalan MB. Nik Amar kah? Nik Amar ada data dan rujukan kah bagi kes banjir tahun 1967 sehingga buat penilaian seperti ini? Kenapa perlu menjadikan tiada pengisytiharan darurat pada tahun 1967 kepada punca banjir 2014 tidak boleh diisytiharkan sebagai darurat? Kenapa itu penanda arasnya? Kenapa bukan melihat kepada keadaan, situasi dan perkara2 yang berlaku pada banjir tahun 2014 untuk menentukan samada ia layak atau tidak layak dianggap darurat? Ketika itu suasananya sama kah seperti tahun 2014?

Perbandingan banjir itu tidak salah pada aku. Ia boleh dijadikan rujukan untuk tujuan kajian dan penambahbaikan supaya in future kita tahu bagaimana nak menanggani kes. Tapi. Perbandingan tidak boleh dilakukan macam stail Nik Amar neh.

1967 kita tak declare darurat.
Pasal apa tahun 2014 kita kena declare darurat.
Ikut rekod, mereka kata tahun 1967 lagi teruk musibah banjir pada kita.
Macam mana nak anggap tahun 2014 kurang teruk. Adakah jumlah kematian itu sebagai penanda arasnya? Bukan kah ilmu dan teknologi pada zaman itu berbeza pada zaman sekarang?

Pada zaman itu jika mereka terperangkap mereka tiada facebook dan talian internet untuk minta bantuan. Pada zaman sekarang sudah ada. Maka jumlah kematian tidak boleh dianggap sebagai satu2nya penanda aras. Kita tetap perlu kembali menilai kepada situasi dan keadaan ketika kejadian.

So aku tak berapa sangat permainan Nik Amar kau neh kat sini. Aku nak ulas lebih2 pun satgi penyokong2 Nik Amar (PAS) hentak aku plak. Depa lagi power bab menghentak orang dari UMNO. Aku takut tau. Dah la sama POWER macam geng2 PERKASA dan PEKIDA. Itu sebabnya aku takut tau.

Last. Aku hadiahkan screenshot komen2 yang mengkritik Nik Amar di Sinar Harian. Kalau dak2 PAS nak hentak aku, hentak mereka sama. Biarla kami bersama2 dihentak oleh unit amal PAS.

Muahahahahahahaha..
Jumaat, 26 Disember 2014

Musibah Banjir - Jangan Salahkan Allah Kata Netizens Kepada Nik Abduh & PAS.

Apa isunya?

Berpunca dari status ini ;


Dan yang lebih tepat, status ini ;

 

Dan ini respon netizens kepada Nik Abduh secara khusus dan PAS secara tidak langsung ;
Dan. Ada juga orang yang laju2 buat troll tau.


Point penting netizens.

1. Jangan salahkan Allah di atas kelemahan dan kecuaian manusia.

2. PAS perlu kaji kelemahan dan kesalahan diri sendiri.

3. Di Mekah juga banjir walaupun melaksanakan undang2 Islam.

4. PAS gagal menyelesaikan masalah perparitan, sampah dan juga pembalakan haram.

Pendapat aku.

- Aku faham point Nik Abduh. Dan aku faham kesungguhan PAS mahu melaksanakan hudud walau aku tertanya2.

- Di peringkat penyokong bawahan. Aku yakin, percaya dan melihat mereka ikhlas mahu kepada hudud kerana hudud itu sendiri.

- Tapi di peringkat pimpinan, aku katakan terus terang. Aku was2 dan meragui tindakan mereka.

- Ini boleh diperhatikan apabila PAS pusat sendiri tidak dimaklumkan dengan tindakan PAS Kelantan mahu melaksanakan hudud. PAS pusat di anggap pro PR manakala PAS Kelantan (kepimpinan sekarang) di anggap pro UG (unity government) dan lebih cenderung bersama UMNO.

- Bahkan. Aku beranggapan. Isu hudud akan dijadikan sebagai trigger bagi mendesak DAP agar melakukan satu tindakan yang menyebabkan PAS tersingkir atau dikeluarkan dari PR. Apabila ini berlaku PAS tidak akan dipersalahkan sebaliknya entiti yang menyebabkan mereka terkeluar dari kerjasama PR itulah yang akan dipersalahkan oleh penyokong2 partisan.

- Itu sebab PAS beria2 memainkan lagu hudud. Lagipun. Ia sudah sebati dengan diri PAS bahawa mereka akan laksanakan hudud. Maka. Bagi memastikan bahawa tindakan mereka tidak dianggap retorik dan sekadar meraih agenda politik maka PAS perlu memastikan bahawa mereka ada usaha kepada pelaksanaan hudud. Ini mungkin usaha untuk mendiamkan mulut pengkritik2 mereka.

- Langkah yang tergesa2 ini aku sangat tidak bersetuju. Ini pendirian aku. Korang boleh tidak bersetuju. Bahaskan. Bincangkan. Debat. Jangan kafirkan orang atau tuduh orang dengan pelbagai gelaran dan label. Aku bukan musuh kau dan kau pun bukan musuh aku. Musuh kita ialah rejim zalim dan ahli politik penipu samada dalam BN ataupun dalam PR. Penyokong partisan dan rakyat perlu fahami yang ini. Selagi mana kita biarkan diri dan pemikiran kita dikuasai oleh ahli politik, selagi itulah risiko kita untuk diperbodohkan sangat tinggi, cukup tinggi memang tinggi.

- Dalam keadaan rakyat menghadapi musibah banjir dan kelam kabut memikirkan masalah hidup. PAS dan Nik Abduh patut mula mengubah cara mereka berfikir.

- Buka la ahti kamu. Jangan ego. Baca betul2 kritikan ke atas kamu. Jangan marah. Jangan sentap. Berlapang dada. Isu pembalakan haram bukan isu baru. Bukan baru berlaku semalam. Ia makan masa makan tahun sehingga merosakkan alam sekitar. Tengokla pada gambar.

 - Jangan menjenamakan PAS sebagai tuhan. PAS bukan tuhan. PAS boleh dikritik kerana PAS tidak maksum. PAS memang tidak akan maksum sampai bila2. Dulu, pada hari neh dan juga selamanya. Sebab itu PAS perlu buka ahti mereka bagi mendalami setiap kritikan2 yang ada. 

- Di ruangan komen kita melihat mereka marahkan PAS isu pembalakan. Isu ketelusan. Isu kebajikan. Isu sampah. Isu kebersihan. Isu perparitan. Isu pembinaan. Isu sistem. Isu pentadbiran. Ini isu2 yang gagal diselesaikan oleh PAS hingga ke akhirnya.

- Dengan mengabaikan lambakan2 masalah yang sedia ada. Dan buka cerita tentang hudud. Apakah itu nantinya akan menyelesaikan masalah2 yang sedia ada ataupun INI SEMUA SALAH BN?

- Perhatikan betul2. Mereka tidak yakin kepada kemampuan PAS untuk menjalankan undang2 Islam dalam keadaan PAS sendiri tidak pernah dapat menyakinkan mereka bahawa PAS berkredibliti mahu melaksanakan undang2 tersebut dengan adil, telus dan amanah.

- Alangkah baiknya jika PAS memilih untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa mereka akan selesaikan masalah2 besar dan sedia ada di Kelantan terlebih dahulu sebelum buka bab baru. Dan apabila semuanya sudah selesai dan terbukti PAS berkemampuan untuk melakukan apa sahaja dengan adil bukan kah itu sendiri nantinya akan membuatkan rakyat menyokong PAS tanpa banyak soal disebabkan mereka menilai prestasi PAS dalam pentadbiran negeri.

- Instead of memaksa, mendesak, menakutkan, mengertak, kenapa bukan memujuk, mendengar, membuktikan, menunjukkan bahawa PAS berada di landasan yang betul mahu membantu rakyat yang tertindas ikut langkah demi langkah sehingga kepada pelaksanaan hudud?

- Musibah banjir ini telah menyakiti ramai rakyat Kelantan. Yang terjejas, yang hilang nyawa, yang hilang saudara, yang hilang harta benda, yang hilang tempat tinggal, yang sakit kepala fikir isu hutang kereta, yang sakit kepala fikir kena marah dengan bos sebab tak mampu pergi kerja, yang sakit kepala fikir masalah gaji kena potong kerana banjir, yang menangis memikirkan barang rumah semua rosak, yang sedih dan ketakutan kerana memikirkan duit yang diperlukan untuk baiki rumah dan kenderaan. Rakyat Kelantan tengah menangis.

- Alangkah bagusnya. Kalau Nik Abduh dan PAS Kelantan pada ketika ini mula memainkan sentimen bahawa bank2 perlu memberikan pengecualian setahun bagi ansurans rumah dan kenderaan kepada mangsa2 banjir. Syarikat insurans pula perlu digesa untuk mengcover masalah banjir. Insurans kenderaan tiap2 tahun kau nak. Dah la jumlahnya makin meningkat saban tahun. Bukan semua orang accident tiap2 tahun. Tapi cover banjir kau taknak. Alangkah bagusnya jika PAS persoalkan permainan kapitalis disitu. Alangkah bagusnya jika PAS mula beri jaminan bahawa mereka akan kaji punca banjir dan lakukan post mortem secara menyeluruh dengan buat satu jawatankuasa khas siasatan bagi mengkaji segenap aspek yang menyebabkan musibah banjir kali neh sangat teruk berbanding tahun2 sebelumnya.

Kenapa bukan yang itu. Dan kenapa hudud. Kenapa Allah dan takdir diheret seolah2 Allah ialah punca kepada kerosakan yang berlaku di Kelantan. 

Yang tebang pokok itu kita.
Yang amek duit itupun kita.
Yang tak buat parit itu juga kita.
Yang tak selia dan tadbir dengan adil pun kita.
Yang abaikan alam sekitar juga kita.
Yang tutup segala kritikan pun kita.
Yang abaikan penjagaan alam sekitar juga kita.
Yang tak uruskan masalah sistem perparitan dan sampah juga kita.
Yang tak amek iktibar banjir tiap2 tahun pun kita.
Yang tak pernah fikir macam mana nak tanggani masalah banjir yang berlaku saban hujung tahun juga kita.

Dan bila kita yang berbuat macam2 kerosakan kat atas bumi ini, di Kelantan, yang babitkan hutan dan alam sekitar, atas sebab apa kemurkaan Allah yang kita kaitkan?

Kita nampak longkang di depan. Kita tahu ada lubang dan kita takde kuasa untuk berjalan atas udara (tanpa objek). Dan kita terus mara dan akhirnya kita jatuh longkang. Kemudian kita kata ini kemurkaan Allah ke atas kita. Ini bukan kemurkaan Allah ke atas kita. Ini ialah kecuaian diri kita ke atas diri kita yang akhirnya mengakibatkan bala bencana ke atas diri kita. Allah maha pengasih. Tidak Allah datangkan musibah melainkan manusia itu yang meminta. 

Faham tak Nik Abduh?

Setelah Dikritik Hebat Di FBnya Sendiri, Najib Tamatkan Percutian & Menuju Terus Ke Kelantan.

Apa maksudnya neh? Lihat dari sisi positif. Jika rakyat Malaysia bersatu ahti, akhirnya pemimpin negara yang berjawatan sebagai perdana menteri sekalipun akan akur dengan pendapat kita.

Selepas lebih ramai yang mengkritik tindakan Najib berbanding pujian dan sokongan, menerusi laman sosial, Najib akhirnya tamatkan percutiannya dan akan menuju terus ke Kelantan selepas tiba di Malaysia.

Lihat ;

 

Najib.

Dia membaca semua kritikan di laman sosial. Walaupun dia taknak sebut atau mengaku. Takpe. Takde masalah bab tue. Yang penting bila kita analisa tindakan dia, kita tahu dia baca respon2 kita terhadap tindakannya.

Dalam isu banjir yang mengkritik Najib lebih ramai daripada menyokong dan memujinya. Itu sebab akhirnya Najib tunduk atas tekanan.

Selepas tersebarnya gambar Najib bermain golf, ini yang berlaku ;


Media luar negara melaporkan Najib dikritik rakyat.


Gambar Hishammuddin yang bercuti di luar negara yang disebarkan menerusi twitter rasminya dipadamkan agar ianya tidak menjadi kontroversi disebabkan musibah banjir di beberapa negeri seperti yang dihadapi oleh sepupunya Najib Razak (Maaf, Hishammudin, kami pembangkang bab2 save, screenshot, copy paste agak pakar dan laju tau).


Link berita mengenai perdana menteri Britian turun padang dan membatalkan percutiannya bagi menguruskan situasi banjir di negara tersebut. Ini dicopypaste berkali2 di laman rasmi twitter dan facebook Najib Razak bagi menunjukkan yang rakyat Malaysia mahu dia pulang dan bukan sekadar share gambar bercakap di telefon menerusi media sosial dengan menayangkan wajah sedih (la sangat).

Rujukan berita : http://www.theguardian.com/environment/2014/feb/11/david-cameron-cancels-middle-east-visit-flooding-military


Najib menjadi bahan troll di laman sosial dengan beberapa gambar seperti di atas disebarkan oleh pengguna media sosial di laman sosial samada menerusi ruangan komen page ataupun di wall peribadi masing2.


Okay. Apa pun pada aku. Bila Najib tunduk atas kritikan samada kerana rakyat ataupun kerana bimbang kedudukannya bakal disambar oleh Muhyiddin Yassin, itu membuktikan kita sebenarnya ada POWER untuk mengacau-bilaukan kerusi Najib sebagai PM.

Syaratnya mudah. Kita sesama rakyat perlu satu ahti tanpa perlu tengok label partisan atau individu. Just focus pada isu. Isu yang betul, point yang betul, matlamat yang betul akan mendatangkan impak yang sepatutnya.

Tapi kan. Bila Najib di Kelantan. Percayalah. Dia tak begitu apa sangat pun. Kehadiran dia secara batang tubuh hanya buat orang meluat dengan sebaran gambar2 yang kononnya dia turun padang dan buat kerja. Dia hanya perlu tamatkan percutian (tah sapa taja) dan laju2 pulang ke Malaysia dan bersama2 pemimpin lain bagi menyelesaikan masalah banjir di beberapa negeri yang kini mula merebak ke Johor dan N9.

Kelantan.
Terengganu.
Pahang.
Perak.
Perlis.
Kedah. 
N9.
Johor.

8 negeri neh sedang berhadapan risiko banjir dengan Melaka dalam pemerhatian. So, jika dia masih berada di luar negara, memang sangat 'pelik' dan tak kena gaya.

Bai. 

Lelaki Ini Mengamuk Nak Jumpa Azmin Untuk Serahkan Ayam & Bantah Projek Kandang Babi.

Ini la wajah individu yang mengamuk2 nak jumpa Azmin tadi.


Kenapa dengan dia?

1. Nak bantah projek kandang babi yang dipersetujui kerajaan negeri PR.

2. Nak minta lakukan pindahan projek kandang babi ke satu tempat yang lain kerana bimbang dengan penyakit.

3. Nak serahkan ayam kepada Azmin Ali.

Dia agak mengamuk2 tadi sebelum ditenangkan oleh pasukan keselamatan dan dimaklumkan yang Azmin tiada dalam pejabatnya pada hari neh. Dia dilaporkan tiba2 merempuh pintu masuk untuk memasuki pejabat sebelum berjaya ditahan oleh pengawal sambil berteriak bertanyakan " Di mana MB... di mana MB.." atas alasan mahu menyerahkan dua ekor ayam mutiara kepada Azmin Ali.

Azmin on the way ke Kelantan la beb. Timing kau tak kena. Tadi di twitter aku nampak Azmin update tentang pemandangan Kelantan dari atas pesawat. Kelantan diibaratkan sebuah pulau. Pulau tahu tak pulau? Maksudnya air disekeliling. Daratan ada sikit2 je. So itulah wajah Kelantan kini. Bagi yang tidak tahu, banjir di Kelantan pada tahun 2014 mengatasi rekod banjir terburuk pada tahun 2004 dan paras air sungai pula melebihi catatan rekod pada tahun 1971. 

So. Ini bukan gurauan. Musibah banjir itu benar2 seriyus. Dan Azmin Ali telah ke Kelantan bersama pegawai2 dan kakitangannya bagi menghantar bantuan dan menambahkan beberapa barangan keperluan. 

Aku sebenarnya clueless bab projek kandang babi moden neh. Susah aku nak kata apa2 kerana aku takde info. Cuma pendirian aku secara kasarnya ialah ;

1. Projek kandang babi moden tiada masalah jika ianya mematuhi kesemua protokol, kawalan kebersihan dan memenuhi piawaian yang telah ditetapkan.

2. Ia boleh diteruskan jika kerajaan negeri berjanji mahu melakukan pemantauan dengan telus dan tiada berlakunya unsur2 penyelewengan dan sembunyikan apa2 maklumat.

3. Faktor2 seperti bau busuk, kotor, dan membabitkan alam sekitar. Ini ialah perkara2 yang perlu diperhalusi betul2 dan perlu buktikan kepada rakyat bahawa ia tidak akan menjejaskan sesiapa sekalipun in any way.

4. Jika penduduk mempersoalkan dan bantah tentang lokasi, kerajaan negeri perlu mencari lokasi lain yang jauh dari penempatan, apa2 perkampungan dan perumahan agar penduduk tidak merasa ragu2, terjejas dan takut.

Ini pendirian aku. Aku tak membantah akan projek tersebut asalkan ia dilakukan mengikut protokol yang sepatutnya. Tak kacau orang lantak lue orang la. Tapi kritikan dan bantahan ke atas projek tersebut terutamanya membabitkan isu lokasi, kerajaan negeri perlu berkompromi. Persekitaran yang selamat adalah hak milik rakyat. Rakyat berhak untuk menuntut rasa selamat di penempatan dan tempat tinggal mereka. Ini tidak boleh dikompromi atas sebab apa sekalipun.

Tue je.

Bai.

Rakaman Mangsa Banjir Mati Lemas Kini Viral & Mendapat Simpati Netizens.

Ia merujuk kepada satu situasi di mana salah seorang mangsa banjir terkapai2 dan kemudiannya mulai lemas secara perlahan-lahan akibat air banjir yang terlalu dalam dan dia tak dapat mengawal keadaan.

Beberapa mangsa banjir lain yang berpaut kepada pokok cuba melemparkannya sesuatu kepada mangsa namun mangsa gagal memegang atau berpaut kepada objek tersebut. Kemudiannya, sepupu mangsa yang bernama Ikram menuju ke arah mangsa bagi menyelamatnya juga gagal berbuat demikian apabila dia juga turut terkapai2 dan lemas akibat air banjir yang sangat dalam.

Video ini telah disebarkan meluas di laman media sosial seperti facebook, wassap dan twitter dan mendapat simpati orang ramai yang melihat rakaman tersebut.

Menurut laporan dari Sinar Harian, kedua2 mangsa lemas sedang mandi ketika kejadian berlaku. 

Rujukan ;
Rakaman video tersebut ;


   

Klik sini jika gagal view. 

Pertama. Diri kita jangan menilai kenapa mereka memilih untuk mandi di kawasan yang sedang berlaku banjir dalam keadaan air yang sangat dalam dan deras.

Kedua. Kita hanya perlu ucap yang baik2 ke atas mereka atas apa yang berlaku.

Ketiga. Kita perlu tingkatkan kesedaran diri kepada mangsa2 banjir agar sentiasa ber-ahti2 dengan persekitaran memandangkan mereka kini berada dalam tahap darurat, tiada bekalan air bersih, banjir, kekurangan makanan, bantuan sukar tiba kepada mereka, air deras dan amat dalam, bekalan elektrik diputuskan dan kekurangan fasilitis seperti bot dan sampan untuk tujuan pergerakan. Jangan sesekali beranikan diri untuk mandi walaupun sangat mahir berenang. Kadang2 kekejangan otot boleh berlaku akibat kepenatan sehingga kita merasa sukar untuk melawan arus deras.

Cukup. Ini saja yang perlu kita buat. Alfatihah untuk arwah. Dua lagi mangsa banjir telah terkorban. Adakah angka kehilangan nyawa ini akan terus meningkat pada beberapa hari yang akan datang? Takde siapa yang ada jawapan yang pasti.

Najib Sentap Kena Kritik Isu Golf, Sebar Gambar Sendiri Tengah Call Muhyiddin Yassin.

Ya Allah. Najib kau neh tatau aku nak kata bodoh ke sewel ke apa ke. Macam kasar sangat plak tapi maaf cakap la. Itu yang aku fikir bila nampak dia update twitter tadi. Tadi. Aku baru je online lebih kurang dalam 10 minit macam tue. Godek2 berita cari info pasal banjir dan kes letupan di Gurun tue. Semalam dah terima info apa yang berlaku di Gurun tue bukan la letupan gas. Tapi saja je nak tengok hebahan media macam mana. Bila dah nampak media mula update bahawa bahan letupan ditemui dalam kes letupan di Gurun tue so berani la sikit nak conlude bahawa info yang aku terima pada semalam ialah info yang sahih. Oke. Abaikan bab tue.

Sekarang bab Najib neh hah.

Aku nampak dia update gambar kat bawah neh kat twitter kejap tadi.Najib neh bodoh. Betul aku cakap. Aku perhatikan aje perangai media sejak tersebarnya gambar Najib main golf dengan Obama tadi.

Mula2. Media dok sebar dan gempur Najib main golf dengan Obama.
Then. Najib kena kritik kaw2.
Entah macam mana agaknya si Najib kau neh rasa sentap plak.
Tiba2. Media arus perdana laju2 update yang Najib dah arah itu arah ini dan kerahkan tugas dan kuasa kepada MKN untuk memastikan agar kesemua mangsa banjir dibantu secepat yang mungkin.

Ko nampak tak permainan mereka disitu? Nampak?

Maksudnya. Najib kau neh dah terasa dengan kritikan orang ramai dan media arus perdana digunakan untuk touch up semula imej Najib yang tercalar. Laju2 je media kau diarah menjilat Najib kan. Maka terpaksa la wartawan menjalankan tugas. Nak lawan sekali big boss. GST lagi. Kos sara hidup lagi. Kena buang kang payah plak. Ah jilat je la.

And then. Tadi. Kat twitter. Pfttt.

Najib update twitter.

La. Kau nak call Muhyiddin kau call aje la. Beria2 sakan plak amek gambar. Letak kamera depan muka. Call. Tangkap gambar. Update twitter. Sebar gambar. Kau ingat rakyat neh bodoh nak mampos ke tak boleh nampak permainan kau kat situ Najib? Kau nak tunjuk walaupun kau diluar negara kau tetap concern tentang apa yang berlaku dalam negara kan? Kau nak tunjuk kau tetap buat kerja dan memikirkan masalah negara walaupun sedang bercuti kan? Kau nak tunjuk bahawa kau tetap peduli tentang insiden banjir dan prihatin dengan apa yang berlaku ketika ini kan? Kau nak tunjuk bahawa kau tetap menjalankan tugas dengan mengarahkan beberapa perkara bagi membantu mangsa banjir kan?

Bongok.

Bila kau dah beria2 sebar gambar macam tue maka sah2 la kritikan rakyat ke atas kau tue terbukti benar.

Itu pasal kau sentap. Bila kau dah sentap kau tengah fikir cara nak counter attack persepsi rakyat. Salah satu cara yang kau boleh fikir sekarang ialah sebar gambar kau tengah call Muhyiddin Yassin dan berharap rakyat boleh termakan dengan propaganda kau. Tapi kan Najib. Kau silap la kalau ko fikir itu jek yang aku nampak. 

Aku nampak permainan kau disitu. Kau sebenarnya sedang sentap. Rangkuman beberapa perkara telah menjadikan kau sentap sesentap sentapnya kan Najib.

Siang tadi. Muhyiddin minta rakyat percaya padanya bagi menanggani situasi banjir yang semakin teruk di beberapa negeri terutamanya di Kelantan dan Terengganu. Untuk rekod ketika neh berlaku banjir di Perak, Pahang, Kelantan dan Terengganu dan kini merebak ke Kedah dan Perlis. Dan ini ialah catatan baru buat negara dalam sejarah banjir negara kita.

Motif Najib sebar gambar call Muhyiddin Yassin?

- Najib diminta berundur oleh geng2 sendiri semenjak dua menjak neh.

- Bila disuruh berundur maka automatik Muhyiddin Yassin la yang akan naik.

- Maka Najib dah tercabar la dengan kewujudan Muhyiddin. Secara tak langsung, Najib anggap Muhyiddin tue pesaing dia lebih2 lagi ada spekulasi kem Muhyiddin mendapat sokongan padu dari Mahathir dan geng2nya.

- Muhyiddin Yassin keluarkan kenyataan bahawa dia akan menanggani situasi banjir.

- Najib of course. Rasa tercabar kerana itu menunjukkan Muhyiddin sedang bermain propa bagi mengambarkan dia berada dalam negara dan sedang uruskan masalah berkenaan banjir.

- Then. Tiba2. Booomm. Najib sebar gambar dia tengah call Muhyiddin Yassin.

Nampak? Nampakk?

Ada beberapa perkara yang Najib kau neh nak buat.

1. Dia taknak Muhyiddin diperlihatkan sebagai pengganti yang tepat untuk tempatnya.

2. Dia taknak Muhyiddin Yassin diperlihatkan lebih berkelayakan dan berkemampuan buat kerja berbanding dirinya.

3. Dia taknak Muhyiddin Yassin mendapat persepsi yang positif dari rakyat marhaen dan diperlihatkan lebih prihatin dengan situasi banjir dalam negara ketika ini berbanding dirinya.

4. Dia taknak Muhyiddin Yassin diperlihatkan lebih menguasai keadaan berbanding dirinya dalam menanggani masalah banjir dan mendapat kredit serta pujian.

5. Dia mahu orang ramai tahu bahawa keputusan yang Muhyiddin buat ketika ini adalah hasil dari perbincangan bersama. Iaitu dia turut terlibat dalam menanggani situasi banjir yang berlaku di beberapa buah negeri.

6. Dan dia mahu orang ramai tahu walaupun dia bermain golf, dia masih lagi peduli tentang apa yang berlaku dalam negara.

Itu sebab dia sebarkan gambar dia call Muhyiddin tue. Macam bangang2 je aku tengok. Kalau ko takut sangat Muhyiddin rampas tempat kau, balik la ke Malaysia semula laju2. Apa kau kalut sangat buat propa murahan kat twitter.

Konon2 propa murahan kau boleh padamkan persepsi negatif ke atas kau la sebab main golf time banjir. Jangan harap le kau.

Kau dah terbukti bebal pada saat ko sebarkan gambar tue tau. Dah terbukti sentap sebab orang dah boleh baca taktikal kau tau. Secara tak langsung kau akui juga kritikan2 rakyat ke atas kau sememangnya benar. Bahawa kau tak prihatin dengan situasi banjir di beberapa buah negeri ketika ini. Itu sebab kau tengah karang cerita. Buat propa. Yang retweet tweet kau tue semua spesis bangang macam kau juga. Kau update 10, 20, 50 gambar sekalipun dengan menyatakan bahawa ko call pegawai itu pegawai ini atau pegawai apa sekalipun untuk menunjukkan yang kau beria2 prihatin dan buat kerja ia tetap tak mampu mengubah fakta bahawa kau telah berada di luar negara dan bermain golf dengan Obama ketika rakyat di beberapa buah negeri dilanda musibah banjir dan mengharapkan pimpinan negara akan lebih prihatin dengan situasi yang mereka hadapi pada masa ini. Kau fikir2kan la ek. Walaupun aku antara orang yang tak bengang dengan gambar kau main golf tue sebab sel2 otak aku berhubung pasal teori konspirasi tetapi orang2 yang bengang dengan kau sekarang ramai. Samada sel2 otak dorang berhubung atau tidak dengan teori konspirasi ia tetap tak menjadikan kebengangan mereka ke atas diri kau salah. Yakni. Rakyat sangat berhak untuk rasa bengang dengan kau dan kau tak berhak langsung untuk rasa kebengangan rakyat ke atas kau tue adalah salah. Lain kali jangan la main golf pada waktu yang salah Najib woi.

Bai.

Khamis, 25 Disember 2014

Jangan Marahkan Najib YG Main Golf, Sebaliknya Risaukanlah Berapa Banyak YG Dibelanjakan & Apa YG Dibincangkan.

Lantak dia la nak main golf sekalipun. Itu apa yang aku fikir. Najib sekarang kena kritik kaw2 disebabkan tidak tangguh atau hentikan sebentar aktiviti harian dia disebabkan musibah banjir yang melanda di beberapa buah negeri. Yang paling teruk terjejas ketika ini ialah di Kelantan. Yang terkini kita dapat tahu air telah mula naik dan memasuki hospital Kota Bharu beberapa jam yang lepas. Dan menurut Harian Metro, Kota Bharu mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk tenggelam buat beberapa hari disebabkan paras air di sungai Kelantan semakin tinggi.

Keadaan kritikal di Kuala Krai akan semakin kritikal. Dan sekarang Kota Bharu berdepan dengan risiko yang sama. Manakala Johor kini dalam persiapan dan persediaan menghadapi musim banjir di negeri itu apabila jabatan kaji cuaca meramalkan beberapa tempat di Johor akan berhadapan dengan situasi yang sama. Fenomena ini digelarkan oleh mereka sebagai full moon. Satu fenomena yang mana bulan berada dekat dengan matahari. 

Netizens marah. Mereka melihat gambar Najib bermain golf sebagai tidak peka. Which is aku juga mempunyai anggapan yang sama. Tapi setakat itu je la. Ooo malaon neh p main golf rupanya.

Hmm.. dia main golf. 

1. Kenapa dia main golf dengan Obama?

2. Apa yang mereka bincangkan, rancangkan, persetujui, atau bahaskan ketika permainan tersebut berlangsung?

3. Kenapa di Hawaii?

4. Ada pertemuan sulit atau ada agenda apa?

5. Rosmah p sekali tak?

6. Berapa perbelanjaan kali neh? Guna duit rakyat atau duit Najib?

7. Ada guna pesawat peribadi kah? Berapa kali? Berapa kadar sewa? Siapa tanggung?

8. Selepas Hawaii ke mana Najib?

9. Dan, Obama je ke yang Najib jumpa? Atau.. ada pihak2 lain?

10. Kenapa Obama sanggup turun ke Hawaii untuk jumpa dan bermain golf dengan Najib?

11. Kenapa ia dilaporkan oleh Washingthon Post dan wartawan dibenarkan berada berdekatan untuk membuat liputan?

12. Apa sebenarnya permainan Amerika disini dan bagaimana permainan tersebut boleh memberikan kesan kepada Malaysia?

13. Adakah nak mengambarkan Malaysia sekutu Amerika?

Nampak tak bagaimana sel2 saraf konspirasi aku berhubung dan memikirkan pelbagai kemungkinan2 yang lain selain dari memikirkan eh Najib kau tak prihatin ek? Tak turun ke kat tempat2 banjir dan bantu2 rakyat sebaliknya kau sibuk main golf aje kan?

Batang tubuh Najib itu tak penting secara kehadiran. Ini point aku. Turunnya Najib, then bersepah2 wartawan tangkap gambar dan FOBN sebar lepas tue kena puji bagai.. ini ke yang korang semua mahukan?

Ini berlaku setiap kali setiap waktu bila Najib turun di tempat2 musibah.

Yang penting ialah perkara yang dia putuskan untuk membantu mangsa banjir. Bukan kehadiran dia secara batang tubuh. Seperti Azmin Ali. Dia mahu berikan bantuan kepada mangsa banjir di Kelantan. Seperti LGE. Dia juga mahu berikan bantuan kepada mangsa banjir di Kelantan. Selangor dan Pulau Pinang, walaupun tanpa kehadiran batang tubuh Azmin dan LGE (kerana berada di luar negara), tetap boleh membantu melalui keputusan2 yang mereka buat.

Kalau pun Najib datang cuci longkang, cuci itu, cuci ini, naik bot, makan dengan rakyat, duduk bersila, orang2 yang kutuk Najib main golf juga akan mengutuk Najib yang melakukan perkara itu. Ia adalah NAJIB yang kita BENCI sampai dia buat apa pun, kita tetap mahu dan akan rasa MELUAT. Mari la kita jadi jujur dengan diri kita. Okay?

So. Aku tak hmm oke. Lantak ko la nak main GOLF. Asalkan kau dah buat keputusan2 yang mana keputusan2 kau itu berperanan membantu mangsa2 banjir. Dan, 13 perkara yang tergambar dalam otak aku seperti di atas, itu yang aku fikirkan sekarang bila aku tengok gambar Najib main golf disebarkan oleh ASTRO AWANI.


Aku risau. Aku risaukan tentang sesuatu komplot, perjanjian ataupun agenda yang membabitkan Malaysia dengan Amerika. Aku risau berapa banyak duit rakyat agaknya yang Najib balon untuk melakukan aktiviti tersebut. Dan aku risau, mana Rosmah, mana Rosmah? Aku tak nampak pun mama angkat kesayangan aku neh. Dia p shopping kat Hawaii ke apa neh woi? Ini, yang aku benar2 risau.

Bai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...