Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 12 Februari 2011

Maxis sekat akses ke facebook.


Aku tahu semua pengguna maxis wayarless broadband [yang aku tahu] tak boleh akses ke facebook sampai sekarang. Itupun via laptop ataupun komputer lah. Kalau via smartphone tue aku kurang pasti lah pula.

Nak tahu tak kenapa pengguna maxis tak boleh login facebook? Mudah. Dial no neh 1800 822 000 dan bercakaplah dengan customer service maxis itu sendiri. Heh.

Sabar lah beb, marah ke? Aku pun bengang gak mula2 tue. Bayangkanlah aku buka pc jam 11 pagi. Buka blog buka facebook. Sambil- sambil update blog tue nak gak menjengah ke facebook. Haram.. tak boleh buka langsung. Hampeh!

Lepas dah habis update blog aku terai lagi. Hampeh. Masih gagal. Aku rasa pelik. Heran aku. Laman lain boleh akses plak. Kalau internet problem mesti laman lain tak boleh akses. Tetapi neh tidak aku boleh je buka laman lain. Then prasangka buruk mula masuk. Aku mengesyaki maxis telah sekat laluan ke facebook. Paling2 koman pun aku siap syak, maybe akses aku ke facebook telah disekat sebab aku pro pembangkang. Mampos aku. 

Dek prasangka buruk itulah aku call maxis customer service. Direct aku tanya dia. Berikut adalah perbualan aku dengan maxis help centre ;

Maxis : Satu malaysia.. nikmat semua.. bla bla bla.. 

Sekali kena tunggu lagu satu malaysia daa.. dua kali ulang plak tue.. hampeh..
[sambil dengar lagu tersebut, aku sempat mengumpat sorang2 maxis pro kerajaan]

Maxis : hello maxis customer service, ada apa boleh saya bantu?

Aku : Saya ada masalah dengan broadband.

Maxis : Boleh dapatkan no ic ataupun no broadband

Aku : No ic ialah 8.. [rahsia beb]

Maxis : Ya, ada apa masalah tue?

Aku : tak boleh buka facebook. Kenapa? Line internet elok je.

Maxis : owh itu memang. memang ramai pelanggan yang menghubungi kami atas perkara yang sama. Kami diberitahu dalam masa 24 jam masalah tersebut akan di atasi. Facebook, hotmail dan [apatah lagi satu aku lupa] memang tak boleh di akses sekarang. 

Aku : semua orang tak boleh buka facebook ke? bukan saya seorang je? Makna nya semua pelanggan maxis yang lain pun tak boleh buka facebook gak?

Maxis : Ya.

Aku : Boleh tak saya marahkan maxis atas masalah ini?

Maxis : Nak marah macam mana tue?

Aku : Nak marahlah sebab tak boleh akses ke facebook. Nak bagitau kat blog ke apa ke.. lebih kurang gitulah.

Maxis : Masalah ini baru pertama kali berlaku cik.

Aku : Yeke? Takpelah tengoklah 2,3 jam nanti saya cuba lagi akses ke facebook. 24 jam je saya tunggu. Okeylah..

Maxis : Terima kasih cik sebab sudi menghubungi maxis.. bla bla bla..

Hang up the phone.
Ketika perkara ini di tulis [5.01 petang/12 feb 2011] aku masih tak boleh akses ke facebook. 

Ameno : So nak watpe kalau takley update mukabuku aku hari neh? Ceh.. facebook memang ada kesan mendalam kat aku rupanya..

Jangan mengecam Ustazah Siti Nor bahyah.


Sila tengok statement printscreen kat bawah neh ;


Kesian ustazah siti nur bahyah. Niat dia baik. Cara dia pun baik. Tapi dimanipulasikan atas agenda politik. Ceh.

Sebelum neh MCA ada membidas ustazah siti atas sebab yang sama. Konon nya ustazah bertindak melampaui batas dalam ceramah yang melarang orang islam sambut valentine. Melampaui batas enh? Ble orang citer pasal fakta itu bukan nya melampaui batas. Itu adalah kebenaran. Penganut kristian kena buka mata dan sedar diri. Korang kena faham apa itu fakta dan apa itu auta. Memandangkan korang liat nak faham dan emosi melebih-lebih meh aku kasi explain baik punya. Tapi kalau pas neh nak mengamuk ke nak memaki hamun aku kat blog aku ke itu korang punya pasal. Mentaliti manusia neh memang sukar di ubah. Yang kebenaran itu pahit mereka marah. Tetapi suka kepada kepalsuan sebab sedap di dengar? Heh.

Sebelum tue aku kena admit yang aku tak tengok pun ceramah ustazah siti mengenai isu neh. Aku taktahu apa dia cakap sebenarnya. Tetapi melalui pengalaman aku melihat ceramah2 dia yang lepas, dia cukup menjaga tutur kata dan lengok suara. Tak pernah lagi dia bercakap dalam nada menghina apatah lagi menyakitkan ahti. Aku percaya dia sekadar memperincikan mitos yang disampaikan dalam satu generasi ke dalam satu generasi dalam bentuk ayat yang tersusun. Memandangkan dia menjelaskan dua,tiga kisah di balik valentine [merujuk statement printscreen di atas] aku percaya dia tahu seme itu mitos dan dia memperjelaskan kaitan mitos itu dengan sambutan valentine bagi menyedarkan masyarakat muslim di malaysia. 

Meskipun kisah tersebut mungkin mitos, tetapi fakta yang mereka [penganut kristian] tak boleh tolak ialah

- kisah-kisah tersebut dimitoskan oleh penganut kristian
- penganut kristian mencipta hari valentine untuk tujuan tertentu
- penganut kristian mempunyai kaitan dengan valentine sebab valentine ialah paderi bagi ajaran kristian.

Jadi kenapa mereka nak rasa sakit ahti pula? Marah sebab ustazah siti cakap perkara yang fakta? Adakah masyarakat kristian keterlaluan 'pandai' sehingga tak faham point yang disampaikan oleh ustazah? Adakah sebab ustazah mengulas penganut kristian mempunyai kaitan dengan budaya di bawah ini?

- couple2
- maksiat
- disko

Boleh jadi masyarakat kristian lupa, tetapi suka saya nak ingatkan di sini. Apa yang di ucapkan oleh ustazah siti bukan satu kesalahan. Ustazah siti tidak mencerca, menyerang apatah lagi memperolok-olokkan fakta. Satu perkara yang penganut kristian kena faham ialah penganut kristian mungkin boleh mengakui mereka penganut kristian tetapi samada mereka benar-benar menganuti ajaran kristian ataupun tidak siapa yang tahu?

Jika ada penganut islam yang meninggalkan ajaran islam sebahagian dan mengambil sebahagian, penganut kristian juga begitu. Tidak lari pun dari konsep ini.

Oleh itu apa guna nak melatah ble ustazah siti cakap perkara yang fakta dan terbukti benar. Ada penganut kristian dari sabah yang saya kenal mengandung sebelum kahwin [maafkan saya citer pasal neh]. Adakah ajaran kristian membolehkan penganutnya menjalinkan hubungan seks sebelum kahwin? Tidak bukan.  Tetapi kenapa ramai masyarakat kristian melakukan perkara tersebut? Peratusan yang mengikuti ajaran mereka berapa orang? Peratusan yang mengakui mereka kristian tetapi tidak beriman dengan kitab bibble ada berapa pula? Kalau dah majoriti tidak mengamalkan apa yang mereka imani menerusi kitab bibble memanglah normal mereka akan diperlihatkan seperti begitu.

Tak percaya? Penganut islam juga begitu. Majoriti mereka tidak mengamalkan apa yang tercatat dalam Alquran sehingga menyebabkan islam di pandang negatif. Tetapi adakah penganut islam menyalahkan orang lain di atas persepsi buruk tersebut?Tidak. Sebab itulah hakikat dan kebenaran. Hakikat bahawa jika ada penganut islam yang tersasar dari ajaran sebenar, maka islam lah yang akan di kecam. Di seluruh dunia masyarakat mengecam islam sebagai terorist dan sebagainya. Sehingga ada penganut kristian nak bakar Alquran secara online di youtube. Sehingga ada kumpulan facebook kristian yang mencemuh islam di seluruh dunia. Sehingga ada kumpulan facebook kristian [malaysia] yang mengatakan bahawa malaysia ini hak milik kristian [sila search di facebook anda sendiri].

Penganut kristian juga tak harus lupa pada hakikat dan kenyataan ini. Ia tercatat dalam sejarah dan fakta membuktikan perkara ini benar. 

1. Kitab bibble [injil] telah di ubah 2 kali [secara bertulis] dan berkali-kali [secara persepsi].

2. Apa yang terkandung dalam bibble [bukan kitab asal injil] adalah tulisan dan ikut rasa manusia yang mengubahnya.

3. Mereka juga menghina Nabi Ibrahim a.s dengan mengatakan bahawa Nabi Ibrahim a.s tidur [bersetubuh] dengan anak perempuan sendiri. [Tak pasti Nabi Ibrahim ataupun Nuh].

4. Terdapat penganut kristian tidak mengimani dan tidak beramal dengan apa yang tercatat dalam bibble mereka.

5. Dalam ajaran kristian, mereka tak boleh bersetubuh sebelum berkahwin.

6. Dalam ajaran kristian mereka juga tak boleh pakai seksi-seksi dan singkat-singkat.

7. Dalam ajaran kristian mereka perlu pergi ke gereja seminggu sekali iaitu pada hari jumaat, yang mana saya lihat orang kristian jarang buat.

8. Dalam ajaran kristian mereka juga tidak boleh berjudi, membunuh, merompak, menipu, rasuah ataupun lebih tepat harus mengelakkan diri daripada perbuatan yang mungkar/jahat.

9. Dalam ajaran kristian mereka menekankan konsep matlamat hidup yang baik. Mereka juga perlu percaya kepada kewujudan Allah swt.

10. Krismas dan valentine bukanlah perayaan kristian. Tetapi direka2 oleh penganut kristian. Mungkin sebab mereka perlukan sesuatu perayaan untuk diraikan. Tiada siapa tahu sebab sebenarnya. Tetapi aneh kerana ramai org kristian menyambut krismas dan valentine meskipun mereka tahu ianya adalah rekaan semata2. Paderi turut merayakan krismas.[rujuk negara barat].

11. Dalam ajaran kristian, mereka mengakui Isa anak tuhan [konon nya] dan Isa telah disalib..

Sebab itu mereka memakai lambang salib bagi mengingati peristiwa tersebut. Siapakah yang menyalib Nabi Isa? Boleh bagitau saya tak? Heh

Terdapat ramai penganut kristian tidak beramal dengan apa yang mereka imani. Saya kenal ramai dari mereka memakai nama kristian dan menyambut krismas. Tetapi adakah mereka benar-benar penganut kristian saya tidak tahu. Sebab apa, bila saya melihat perlakuan mereka, yang sebaliknya pula saya lihat. Mereka hadir ke gereja setahun sekali pun payah. Jika merujuk di Amerika, mereka juga mengakui mereka menganuti kristian tetapi berbogel, bercium, buat maksiat secara terang-terangan. Tetapi acapkali bila berkahwin mereka memilih untuk berkahwin di gereja. Ini menimbulkan tanda tanya di dalam jiwa saya.

Jika ada penganut islam yang meninggalkan islam, penganut kristian pun ada yang begitu dan mereka kena terima hakikat. Ramai di antara mereka mengakui kristian tetapi budaya melepak di disko, couple2, buat maksiat sudah menjadi trend. Barangsiapa yang melihat perlakuan tersebut sudah tentu akan memikirkan apakah ini budaya kristian? Jika bukan kenapa tiada paderi kristian yang melarang perkara tersebut secara terbuka? Ini kerana jika mereka tak berbuat demikian orang lain akan salah sangka bahawa kristian membenarkan perlakuan tersebut. Dan jika wujud persepsi bahawa paderi kristian tidak berdakwah kepada masyarakat kristian itu sendiri, sehingga masyarakat kristian disalahertikan, nak salahkan siapa pula?

Seperti yang saya lihat hari ini. Saya sudah katakan di atas. Ramai di antara kawan2 saya kristian saya tidak beramal dengan apa yang mereka sepatutnya imani. Tetapi mereka mengakui mereka kristian dan mempercayai Isa anak tuhan. Mereka juga mengakui Allah swt itu wujud. Namun bile melihat mereka, saya tak nampak pun mereka mencegah diri mereka daripada kemungkaran. Bukan sahaja tiada langkah-langkah pencegahan, malahan sesetengah mereka fikir orang islam tidak tahu ajaran kristian yang sebenarnya. Mungkin mereka lupa bahawa Alquran adalah versi update kepada bibble itu sendiri. Memandangkan Alquran adalah versi terbaru dari Allah swt, maka sudah tentulah Allah swt sudah menerangkan kandungan sebenar kitab injil [bibble] yang dibawa oleh Nabi Isa.

Sebelum nak marah orang lain di atas tanggapan buruk terhadap penganut kristian, adalah lebih baik jika paderi kristian di malaysia dan seluruh persatuan gereja di dunia berdakwah kepada masyarakat kristian untuk mengamalkan ajaran kristian yang sebenarnya. Jika penganut kristian kembali menganuti agama mereka, mungkin persepsi buruk itu tidak akan wujud lagi. 

Saya juga nak maklumkan disini bahawa saya menerima mesej menerusi fb, yang mengajak saya boikot ustazah siti nor bahyah. Saya tidak berminat nak boikot ustazah. Saya juga nak pesan kepada mereka [pakatan pembangkang khususnya kepada bkn islam] agar jangan teruskan sikap bodoh dan bangang itu.  Dibimbangi kelak, anda yang terboikot. 


Jika merujuk kepada trend umat islam sekarang, kita melihat umat islam semakin sedar dan menerima kelemahan mereka sendiri. Mereka juga mula kembali kepada ajaran islam. Mereka juga mula untuk memikirkan jalan untuk bersatu demi Allah swt. Apa yang terjadi di mesir tidak mustahil akan berlaku di malaysia. Dan jika itu terjadi, mungkin penganut kristian akan berasa takut. Sebelum anda semua merasa takut, haruslah saya bagitau perkara ini terlebih dahulu, iaitu tak kira apa pun ajaran yang anda anuti, anda selamat di bawah islam. Ini janji Allah swt.

Updated :

Jakim juga mengatakan sambutan valentine terarah kepada maksiat dan mempunyai kaitan dengan roh2 kristian. Baca sini. Adakah jakim akan di kecam oleh mca, dap, gerakan dan persatuan gereja seluruh malaysia sebagai menghina kristiann? Sama2 kita nanti.

Ameno : ramai kawan kristian saya, makan tak baca doa.. sedangkan itu adalah sebahagian dari ajaran mereka. Kenapa? Jangan ditanya orang islam kenapa, kerana kami sedar diri bahawa ada penganut2 kami yang tersasar..  heh..

Terbaru !! Hosni sah resign!!!! Sujud syukur wehhh..Alhamdullilah. Berita yang dinanti telah tiba. Saat itu sudah tiba. Hosni sudah nyah! Hosni sudah blah! Hosni sudah bukan president mesir lagi. Jika beberapa minggu lalu, ramai yang meramalkan bahawa kedudukan rejim alzalim alkejam hosni mubarak sukar digugat dan agak mustahil untuk dijatuhkan.. namun kini itu bukan mustahil lagi. Asalkan rakyat bersatu bersama2 memerangi kezaliman itu semua bukan mustahil. 

Ramai yang tidak tahu, pernah suatu ketika orang kristian melindungi orang islam ketika mereka bersolat agar orang2 islam ini tidak diserang / digangu oleh penguatkuasa di mesir.. ketika mereka berrevolusi di dataran tahrir..

Saya berharap situasi yang sama akan berlaku di malaysia meskipun mungkin makan masa. Islam dan kristian boleh berbaik asalkan saling menerima.. itu pasti akan jadi kenyataan jika kita saling memikirkan kebaikan dan mengutamakan keharmonian.. ingatlah bahawa perpaduan hanya dapat dicapai dengan jalan tolenrasi..

Berikut adalah link berita penuh tentang perletakkan jawatan hosni mubarak sebentar tadi. Alhamdullilah. Sujud syukur kepada Allah swt.


Ucapan tiga puluh saat yang menamatkan pemerintahan selama 30 tahun. Terjemahan: Bismillahirrahmanirrahim. Wahai rakyat sekalian, pada waktu genting di negara kita ini, Presiden Husni Mubarak telah membuat keputusan untuk melepaskan jawatan sebagai presiden republik Mesir dan pihak tentera akan mengambil alih dalam pengurusan hal negara. Semoga Allah memberi panduan pada kita.
Ameno : Seronok sampai nak menangis.

Panas !!! Ng Yen Yen marah Nasrudin pasal Valentine!


Cadangan 'kekang aktiviti tidak bermoral' oleh Pemuda PAS menyebabkan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen menerima ratusan panggilan telefon daripada mereka yang bimbang dengan perkara itu.

Mendedahkan perkara tersebut kepada pemberita di Kota Baharu hari ini, Menteri Pelancongan itu berkata panggilan terbabit datang daripada pelbagai pihak termasuk pelancong asing.

"Para pemanggil berasal dari industri pelancongan luar dan dalam negara. Kenyataan tersebut boleh menyebabkan ketakutan atau kebingungan pada pelancong asing untuk datang ke negara kita dan perkara itu akan membuat mereka berfikir dua kali untuk mempromosikan Malaysia," katanya.

Ng yang ditemui selepas Majlis Riang Ria Tahun Baru Cina, berkata keadaan itu menunjukkan kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS Nasrudin Hassan tersebut boleh membawa kesan buruk kepada sektor pelancongan negara.

Nasrudin sebelum ini dilapor meminta negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat melaksanakan kempen mengekang gejala tidak bermoral pada Hari Kekasih yang disambut masyarakat dunia pada setiap 14 Februari.

Mengulas lanjut, Ng berkata beliau tidak nampak kewajaran melaksanakan kempen sedemikian yang boleh mencetuskan rasa tidak senang kepada pelancong asing di negara ini.
"Mengapa ada keperluan untuk memiliki polis moral berlari-lari dan meletakkan ketakutan pada pelancong asing yang akan berasa tidak selesa untuk menikmati percutian mereka di Malaysia," katanya.

Dah baca statement dari ng yen yen neh? Heh. Hebat.

1. Pelancong asing majoriti ke kat malaysia neh? Tidak. Orang islam yang majoriti. Aktiviti tersebut untuk kekang orang islam dari buat maksiat. Apa je pelancong asing nak takut enh? Mereka tidak tertakluk pun kalau mereka orang bukan islam. Kalau mereka orang islam mereka pun tak kecoh beb. Heh.

2. Kesan buruk kepada sektor pelancongan? Satu hari punya kes, malaysia boleh rugi berapa? Kalau boleh cegah aktiviti buang bayi rasanya itu pulangan lumayan beb. Ng yen yen fikir kasi jauh sket maa.. Heh

3. Ceh. Balik2 pelancong asing yang dia utamakan. Ingat malaysia neh tempat tinggal pelancong asing ke? Kalau ko nak jaga pelancong asing tue, pergi cepat2 upgrade facilities kat bukit jalil tue. Tempat macam sampah untuk tunggu bas. Aku rasa pelancong asing lebih menekankan kemudahan dan layanan yang mereka dapat di malaysia daripada menyemak dan menyibuk aktiviti2 kerajaan yang melibatkan islam. 

Apsal menteri umno senyap je neh. Cepatlah bela PAS. Kata juara islam. Inilah masa nya beb. Inilah masa nya. 

Ameno : Semakin banyak yang bebal berbahasa. kempen anti maksiat untuk kekang aktiviti tidak bermoral orang islam. Kalau lepas neh mulut2 bukan islam mengutuk org2 islam buang bayi dan etc.. aku lempang sekor2. Ingat, amaran sudah diberikan disini.

Jumaat, 11 Februari 2011

4 protokol easy untuk menjana pendapatan online.


Entry neh adalah update dari entry lepas. Dulu pernah gak buat entry pasal neh tapi incomplete. Ketika mula-mula buat entry neh aku taktahu kesahihan fakta yang aku baca menerusi blog orang lain. Namun selepas beberapa bulan mencuba, aku dah tahu dah mana satu yang boleh bagi duit dan mana satu yang tak boleh bagi duit. 

Untuk buat 4 perkara neh korang kena ada blog. Kalau takde blog pun takpe juga. Namun tak semua pendapatan boleh dijana tanpa blog. Lebih baik kalau korang ada blog. Barulah korang leh target cara untuk menjana pendapatan online.

Namun, sebelum buat blog pastikan korang sedar diri kemampuan korang. Kalau takde idea untuk menulis pun takpe. Buatlah blog bergambar. Letak gambar2 yang menarik. Blog mesti lain dari yang lain. 

Pernah tak tengok orang buat blog untuk headline berita hari ini? Maknanya scan berita-berita penting dan masukkan dalam blog untuk tujuan penyimpanan dan fakta. Tak pernah kan? Hah, aku nak buat blog macam tue kelak. Memang ini idea aku tapi sengaja je aku letak kat sini. Sapa-sapa nak ciplak idea aku pun takpe. Idea mungkin boleh diciplak tetapi kreativiti membezakan kita. Heh

Untuk tidak membuang emas [masa] masing2, eloklah aku terus kepada topic utama.

1. Menerusi nuffang.

Aku rasa ramai gila bloggers guna nuffang untuk target income. Memang boleh raih income. Siyes aku cakap. Tetapi aku sendiri tak letak iklan nuffang dalam blog aku. Pendapatan yang diraih menerusi nuffang amatlah sedikit dan lambat. Mungkin sebab aku tiada status glitteri. Atau mungkin juga kerana ketika itu followers aku baru 10 orang. Heh

Namun dari dulu lagi ada sedikit kemusykilan di ahti aku mengenai event nuffang. Malas aku nak cakap kat sini sebab nanti kena cari bukti dan etc lah.. memandangkan entry kali neh citer pasal buat duit so better aku focus on that particular issue dulu. Heh

2. Adverlets.

Adverlets neh aku cedok dari rakan blogger aku. Rakan blogger aku itu adalah sekutu rapat maher zain. Heh. Memang boleh buat duit menggunakan adverlets. 

Pendapatan aku 3 bulan bersama adverlets telah cecah rm??. Aku baru cash out bulan lepas. Belum terima checque. Aku rasa aku tak perlu tunjukkan bukti cashout dan bukti impression yang aku raih setiap bulan. Tidak berbuat demikian bukan bererti aku tipu. Tidak berbuat demikian ialah disebabkan aku taknak korang beria2 benar buat blog untuk cari duit. 

Aku dapati ramai bloggers suka menunjuk2 pendapatan yang mereka raih. Sebenarnya tidak salah. Tetapi kalau dah keterlaluan sangat mungkin itu akan menyebabkan orang lain menulis blog semata-mata nak raih income yang dia dapat tue. Dan mungkin juga disebabkan itu, mereka akan menulis yang bukan2 untuk raih pendapatan lumayan. 

3. Innity.

Innity neh aku baru masuk sebulan lebih. Namun dia dah buat hal dengan aku. Cakap terus terang innity bayar memang tinggi berbanding adverlets. Untuk pertama kalinya aku terkejut baru 4 hari pendapatan aku dah cecah rm50. Namun itu tidak kekal lama. Selepas 3 minggu lebih tiba-tiba innity aku tak memberikan impression. Sedang dalam proses untuk menyelesaikan masalah berbangkit.

Namun aku dah cash out rm250 pendapatan yang diraih menerusi innity. Belum terima duit. Pendapatan itu aku raih lebih kurang hampir 3 minggu [tak tepat sangat sebenarnya] memasang innity kat blog sebelum tiba-tiba dia tak kira impression aku macam selalu. Masalah neh dah dekat 2 minggu. Biar jelah iklan dia kat blog aku sementara aku bangang2 nak fikir apa problem sebenarnya. Boleh gitu? Heh.

Untuk nuffang korang takley pasang iklan innity dan adverlets dalam blog korang. Nanti dia tak kira income korang. Untuk innity dan adverlets korang leh join venture bagi memaksimumkan pendapatan korang. Untuk nuffang dan adverlets korang tak perlu ada pageview yang ditetapkan every monthly untuk pasang iklan di blog melainkan ada blog je. Walaupun takde blog korang tetap boleh berdaftar di nuffang dan adverlets. Namun untuk innity korang kena ada pageview yang ditetapkan. Pageview untuk innity ialah 100k sebulan dengan 2k ialah unique readers.


Yang neh aku baru je buat. Itupun atas saranan member blogger, milosuam. Adalah dalam 3 hari termasuk lah hari neh. Hasil taktahu macam mana. Tapi churpchurp neh boleh digandingkan dengan nuffang sebab mereka neh dok bawah satu label. Churp2 neh agak menarik sebab tak perlukan blog. Guna facebook pun boleh raih pendapatan online. Salah satu cara guna fungsi note yang ada kat facebook korang. Aku dapati tak ramai yang gunakan fungsi nota neh untuk buat job churp2. Takpe, aku kasi idea tue kat korang. Gunakan note untuk sebarkan promosi dalam churp2. Gunakanlah html untuk letak link. Ada code tapi aku taktahu. Bab2 tue korang kena cari sendiri.

Lagi satu aku nak share. Buat duit guna survey ke, guna klik-klik ke, iklan yang macam google tue tapi nama dia apa yek, aku lupa tue seme tak boleh pakai tue. Tak payah letak kat blog korang. Menyemak. Siyes aku cakap. Tak payah focus banyak2 iklan tapi satu haramjadah pun tak memberikan pendapatan kat korang. 

Dan juga tolong jangan terpedaya dengan omongan kosong bahawa perniagaan di internet tak perlukan modal. Itu semua penipuan semata-mata. Berniaga apa pun kena ada modal. Aku tengok ramai gila yang cuba menipu orang-orang islam untuk mencapai keuntungan segera. Tak suka betul aku.

Dan lagi satu aku nak pesan gak, tak payah suruh orang klik iklan kat blog korang. Ye aku faham korang nak cari duit. Aku pun nak cari duit gak beb. Tambahan pula aku nak menjadi blogger sepenuh masa. Tetapi dok pursue reader klik iklan kat blog korang tue memang kelakar. Ya, ya aku faham. Blog korang, korang punya pasal lah korang nak wat apa kan? Tapi kena fikir gak perasaan orang yang membaca blog korang tue. Macam aku lainlah. Aku mana ada perasaan punya manusia. Aku men spesis langgar dan lari. Heh

Kadangkala aku faham korang memang perlukan duit untuk certain keperluan. Daripada suruh mereka klik iklan better korang cari jalan lain untuk cari income tambahan bagi mengatasi kos kenaikan barang2. Jual lah barang macam aku. Aku nak jual pampers yang boleh pakai semula. Nanti aku tulis pasal tue akan datang.
 
Ameno : Aku dengar says.com dan pixel iklan pun boleh bagi duit. Tapi tak tahu betul ke tak betul... 

Sambutlah Valentine kerana ianya bukan haram...


Leceh betul. Satu perkara pun nak ulang cakap sampai berpuluh-puluh blog menyiarkan perkara neh. Ada yang mempertahankan valentine. Ada yang marahkan valentine. Ada yang keliru samada patut ke tak patut sambut valentine. Benda remeh cam neh pun nak bertekak bagai nak rak. Ini baru isu kecik. Isu kecik cam neh sepatutnya takdelah bebankan kepala hotak. Tetapi ntah camne benda-benda camne lah mereka pusing berdarjah-darjah untuk kelirukan penganut-penganut islam di malaysia. Heh

Setiap perkara mesti ada asas. Setiap perkara mesti ada permulaan. Kena kaji apa itu asas dan permulaan kepada valentine itu sendiri. Memandangkan Allah swt tak terangkan pasal valentine dalam Alquran kepada kita, jelaslah kita kena pergi buat research sendiri. Hasil research aku mendapati bahawa ;

1. Kisah [lagenda] paderi valentine yang sering diperkatakan oleh masyarakat kebanyakan kita boleh diragui sumber keasliannya.

2. Menerusi wiki yang aku baca cincai boncai pasal malas, dia [penulis yang juga boleh diragui keamanahannya dalam menyampaikan mesej] mengatakan tiada elemen-elemen romantika dalam asbab kematian paderi valentine. Entah kenapa tema kasih sayang [romantik] dengan kematian paderi ini boleh terkait. Faktor masa menyebabkan ramai orang mula salah tafsir.. Memang aku percaya. Manusia suka mengumpat dan membuat persepsi sendiri. Contoh terdekat ialah aku sendiri. Lihat sini

3. Paderi valentine mati pada 14 february juga tidak dapat dipastikan. Apa yang ada cumalah dia dikuburkan pada 14 february. Tarikh kematian tidak dapat dikenalpasti. Paderi-paderi kristian juga secara teknikalnya tidak tahu kesahihan fakta-fakta valentine neh. Apalah yang kita boleh harapkan pada mereka sedangkan mereka pun main ubah je kitab asal injil tue kan? [maaf enh penganut kristian, walaupun saya taknak cakap tapi benda neh fakta, kita kena terima okeyh]. Lihat sini.

4. Terdapat pelbagai mitos dan lagenda kenapa valentine disambut dibeberapa negara barat yang kemudian nya turut tersebar ke negara-negara arab dan asia.

5. Antara mitos yang aku baru amek tahu.. [dulu aku tak pernah amek tahu.. siyes aku tinggalkan valentine itu demi akidah ku bukan demi mitos] 

Hari valentine ini diraikan sempena mengingati perngorbanan dan jasa-jasa paderi valentine terhadap rakyat rom suatu ketika dulu. Paderi valentine neh pernah memujuk pemerintah rom [raja] untuk menganuti kristian tetapi ditolak oleh pemerintah ketika itu. Askar-askar [lelaki] rom pada ketika itu konon nya tidak boleh berkahwin atas alasan perkahwinan akan melemahkan kekuatan fizikal mereka. 

Namun secara senyap-senyap paderi valentine mengahwinkan juga askar-askar muda rom kepada pasangan masing-masing. Apabila penguasa rom mendapat tahu akan perbuatan paderi valentine, dia jadi marah dan memanggil paderi valentine mengadap. Ketika sesi soal-jawab, penguasa rom sempat memujuk paderi valentine agar menukar agamanya kepada agama pagan [animisne = atheis = tiada kepercayaan kepada agama]. Jika paderi bersetuju, penguasa rom akan membebaskan paderi valentine daripada sebarang hukuman tetapi paderi valentine enggan. 

Kerana marah, paderi valentine dijatuhi hukuman mati. Sebelum mati, paderi valentine telah menyembuhkan seorang perempuan yang buta. Dan ketika dijatuhkan hukuman mati, paderi valentine telah menghantar sekeping kad kepada gadis tersebut sebagai tanda ingatan/kasih sayang. Aku pun tak sure. Maklumat neh bersepah dalam google. 

6. Namun kisah di atas ini [dan lain2 kisah] telah banyak kali menjadi pertikaian di barat. Mereka mengatakan bahawa kisah yang diperkatakan dalam valentine day itu adalah mitos dan bukan nya fakta.

7. Kenapa barat sibuk2 nak pertikaian kesahihan citer di atas, aku tak pula nak amek tahu. Cuma nak bagitau memandangkan orang barat pun mencucuk mitos kristian neh, apakata kita owang islam pun cucuk gak mitos kristian neh?

8. Sabar dulu bukan aku nak create perang salib version II ke ataupun the remake of perang salib, cuma nak memperjelaskan je bahawa orang2 kristian [orang islam pun sama gak] neh suka betul lah mengada-ada kan apa yang tiada. Heh

9. Dah kalau macam tue, apa je ada hal orang-orang islam sibuk nak celebrate menda alah neh hah? Ceh, dah kantoi dah taktik paderi-paderi kristian.

10. Negara seperti jepun dan korea celebrate valentine neh secara meriah. Mungkin sebab tiada kepercayaan kot. Yelah dorang neh bukan macam kita orang islam. Busy nak mampus 24 jam. Solat wajib je ada 5x. Itupun belum masuk bab zakat, puasa dan menunaikan haji. Time dekat2 nak raya pun busy. Tak kiralah raya apa sekalipun. Pendek kata orang islam memang busy so kalau dah busy apa ke hel nya nak sambut valentine yang dimitoskan oleh kristian agar diraikan oleh setiap manusia di seluruh pelosok negara?

11. Di samping itu sambutan valentine ini juga sebenarnya satu pembaziran. Peniaga mula fikir untung segera dengan menawarkan product-product makanan seperti coklat dan bunga konon nya untuk meraikan rasa kasih sayang. Padahal nak bagi korang gemuk weh!!! Ble dah gemuk mulalah slimming centre bagi diskount untuk kurus pula... Bunga-bungaan pula selalunya tak laku time hari-hari biasa. Biasanya hari-hari cam neh lah bunga tetiba laku.. ceh. Mengekplotasikan mitos valentine untuk mengenakan kita sebagai pengguna. Peniaga itu sesat. Sesat mencari untung. Heh.

12. Walaubagaimanapun tidak dapat dinafikan sambutan valentine neh memang ada kaitan dengan kristian. Kristian secara teknikalnya tiada perayaan tersendiri. Krismas tue pun entahlah.. tak tercatatpun dalam bibble dorang kan? Dalam islam ada macam-macam perayaan.  Mungkin kristian melihat perkara tersebut dan mulalah mencipta pelbagai mitos dan etc.. untuk membolehkan mereka pun ada sambutan macam orang islam. 

13. Walaupun lagenda valentine adalah satu mitos tetapi ianya tetap tercatat sebagai salah satu hari yang diraikan oleh penganut kristian di seluruh dunia. Yang tak kristian pun raikan gak. Tukar format kepada tema kasih sayang.. tetapi tak tukar asas kepada sambutan [fakta kes kenapa hari valentine tercipta].

14. Mungkin tujuan penganut kristian pada ketika itu adalah baik. Iaitu mahu memperuntukan satu hari khas untuk tema kasih sayang tetapi sayangnya hari itu telah disalahertikan. Sebab kebanyakkan pada hari itu orang islam busy buang duit dan buang tenaga untuk berseks.

15. Lagipun tiada matlamat dan niat yang khusus diperincikan kenapa orang kristian pada ketika itu sibuk mempromosikan valentine neh.

16. Maaf sekali lagi, tiada niat pula nak bercerita pasal kristian kat sini tetapi nak buat macam mana, fakta valentine neh memang sedikit sebanyak terkait dengan ajaran kristian. Kepada orang2 kristian yang matang, mereka faham benar saya ulas berdasarkan fakta setelah menyelusuri sejarah kewujudan hari valentine.

17.  Paling terpenting sekali ialah orang islam sejak dulu lagi suka melebih2. Kalau orang sambut krismas kat umah, dorang sambut krismas dengan party foam. Orang kristian pun kalah. Begitu gak dengan valentine neh. Kat malaysia neh orang islam terover menyambut daripada penganut asal itu sendiri. Ceh. Mereka sambut dengan macam2 stail sampaikan satu saat aku pun terlupa sambutan valentine neh ajaran islam ke ataupun kristian. Heh

18. Mengikut protokol sambutan valentine neh ialah ;

- mesti sambut pada 14 feb tiap2 tahun.
- mesti beli hadiah tak kira laki or perempuan.
- mesti tukar2 hadiah
- mesti beromen bagi membuktikan tanda cinta masing2.

Itu protokol. Kalau korang buat salah satu dan tinggalkan salah satu tak sahlah valentine korang pada hari tersebut. Heh.

Dan kebanyakkan orang2 islam yang sambut memang follow 4 steps neh. Sebab apa?
- orang islam yang belum kahwin takley romen hari2. tak macam org bukan islam. nak romen setiap saat pun takde sapa bising. [so orang2 bkn islam takdelah beria2 nak beromen time valentine].

- so mereka mengambil kesempatan utk beromen time valentine. Ini terbukti menerusi stastistik oleh jabatan pencegah maksiat itu sendiri.

- memandangkan org2 islam dah menukarkan format kasih sayang kepada kasih seks pada hari valentine, memang wajarlah org2 islam neh dibendung dari menyambut hari neh. Lagipun telah dijelaskan tiada faedah yang nyata untuk sambut valentine melainkan mudharat. Mudharat sebab taktahu tujuan valentine secara khusus kenapa ianya diraikan [dicipta] dan mudharat sebab menjurus kepada perlakuan zina, bidaah, khurafat, boros dan mencuri.  Dan dunia telah membongkarkan muslihat orang2 kristian pada waktu dahulu. Iaitu kisah disebalik sambutan valentine adalah mitos semata2. Ada juga paderi kristian yang mengakui perihal tersebut. Dan meminta jangan kaitkan valentine dengan kristian lagi. So kesimpulan nya valentine neh adalah satu sambutan yang direka2 seperti sambutan merdeka dan etc. Tetapi apa sebab orang islam nak sambut hari yang dimitoskan untuk meraih populariti dan keuntungan neh? Lue fikirlah sendiri.

Ameno : Kalau tak buat 4 protokol valentine di atas, sambutan valentine korang tak sah... tahu? Heh

WOW!! Tawaran hebat dari Piqa Bakery!

Piqa Bakery sekarang ada buat diskaun untuk mini kek. Sebenarnya dorang panggil menda tue macarons. Tapi aku panggil kek je. Sebab aku pernah makan sekali. Rasa cam mini kek. Bentuknya kecik dan comel2. Aku tak pernah beli pun. Sedara aku yang beli dulu, so aku pun tumpang melantak sekaki lah. Sedap. Tapi ikut perasa gak. Berbeza kaler berbeza rasa tahu. Heh

Tengok bawah neh ;
Ini antara contoh-contoh macarons lah. Tapi yang aku makan dulu bukan macam neh. Bentuknya lebih kurang macam kat bawah neh ;Tapi takde kaler ungu. Dan aku tak tahu kat mana sedara aku beli dulu. Tak pernah tanya pun. Aku melantak je benda free lah katakan. Heh

Harga untuk menda alah yang comel-comel macam kat atas neh ialah rm12 untuk 12 keping / sedozen. Kalau ikut harga asal rm24 untuk 12 keping / sedozen. Tapi dia bagi offer 50%. Tapi yang paling best sebenarnya ialah korang hanya perlu bayar rm7 je untuk beli benda alah kat atas neh. Siyes. Tak tipu. Tak percaya tengok bawah neh ;


Itupun kalau korang ada facebook lah! Kalau takde facebook memang rugi sket lah. Sebab tawaran rm5 untuk pengguna facebook je. Klik sini untuk dapatkan mini kek tue.

Dan ini lagi satu benda yang aku nak sampaikan kat korang. Pada korang yang nak belajar buat kek boleh try ikuti bengkel yang di anjurkan oleh Piqa Bakery neh. Aku dapat tahu dia neh memang antara yang terkenal juga dalam bidang neh. Terutamanya sekali dalam produce kek lapis. 


Klik je sini untuk dapatkan no hp untuk sebarang pertanyaan.

Anhh sebelum aku terlupa, aku nak bagitau kos penghantaran untuk klang, shah alam, subang jaya dan subang parade adalah percuma.

Ameno : Kat kl kena bayar gak ke?

Khamis, 10 Februari 2011

DAP atau GERAKAN yang lebih BODOH?


DAP atau GERAKAN yang lebih BODOH? 

Jawapan dia ialah obefiend.

Gila! 

Tak pepasal obe plak kena. Heh

Tengok bawah neh ;

Rancangan PAS untuk menggerakkan operasi bagi membendung kegiatan tidak bermoral semasa sambutan Hari Valentine hari ini menerima tentangan hebat daripada rakannya di dalam Pakatan Rakyat.

Malah, ia turut menerima kritikan daripada parti Gerakan berhubung 'kempen anti-zina, arak dan pergaulan bebas' yang akan dijalankan pada hari berkenaan.
Ketua pemuda Gerakan Tan Keng Liang berkata, beliau kesal dengan kenyataan ketua pemuda PAS Nasruddin Hassan yang mahu menjalankan operasi berkenaan di negeri Kedah, Kelantan, Selangor dan Pulau Pinang.

Nasrudin sebelum ini dilaporkan berkata, pihak berkuasa agama di negeri berkenaan akan menjalankan pemeriksaan pada Hari Valentine bagi menghentikan perlakuan yang mengundang dosa seperti seks bebas.Mengulas lanjut, Tan berkata kenyataan Nasruddin (berserban) itu seolah-olah menandakan Hari Valentine dipenuhi dengan kegiatan tidak bermoral dan penuh dosa.

Tambahnya, pemuda PAS perlu memahami sambutan Hari Valentine dengan fikiran terbuka dan bukannya membuat kesimpulan berdasarkan "pemikiran sempit."

Tutup mulut

"Kenyataan terbaru daripada PAS jelas menunjukkan usaha seterusnya daripada PAS (dengan sokongan rakan dalam Pakatan) untuk mewujudkan versi ekstrem negara Islam mereka di Malaysia," kata Tan lagi dalam satu kenyataan.


Dalam pada itu, Nasruddin yang bakal merasmikan kempen berkenaan, hujung minggu ini, turut diminta supaya "menutup mulut" berhubung program berkenaan.

Gesaan itu disuarakan ADUN Sungai Pinang Teng Chang Khim melalui laman blog mikro Twitter, yang turut menulis bahawa pertentangan pendapat seperti itu tetap dilakukan secara terbuka dalam Pakatan.

"Secara bijak atau tidak bijak, setidak-tidaknya kita bertentangan pendapat secara terbuka dalam Pakatan. Secara bodoh atau dengan takut, Gerakan, MCA, MIC (dan sebagainya) perlu tunduk kepada Umno," katanya lagi.


Bukan dasar Pakatan

Sementara itu, veteran DAP Lim Kit Siang pula berkata, kawalan moral ke atas sambutan Hari Valentine bukanlah satu dasar yang disepakati Pakatan.


Lim berkata demikian melalui tulisannya di laman Twitter ketika menjawab gesaan daripada seorang lagi pengguna laman blog mikro itu supaya DAP menyatakan pendirian berhubung kempen PAS tersebut.

Pelancaran kempen anti-zina, arak dan pergaulan bebas itu akan dirasmikan Nasruddin hujung minggu ini di Pasar Seni, Kuala Lumpur.Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali pula mengharapkan rakan-rakan di kalangan bukan Islam agar menghormati usaha melarang muda-mudi Islam meraikan hari Valentine.

“Saya harap rakan-rakan Facebook yang bukan Muslim menghormati usaha kami di kalangan org Islam yang melarang muda-mudii kami daripada meraikan hari valentine,” tulisnya di laman Twitter.

Menurutnya, itu adalah antara usaha yang dilakukan untuk mengatasi masalah keruntuhan akhlak di kalangan muda-mudi Islam, kehamilan luar perkahwinan, pembuangan bayi dan menjauhi budaya yang bercanggah dengan ajaran Islam.

“Orang bukan Islam nak rai terserah, kami tidak ganggu.

“Itu hak anda asalkan jangan berlebihan dari norma ketimuran kita. Salam perpaduan,” katanya.

Hanya yang penting-penting saje saya akan ulas di sini.

1. Apa itu valentine?

Valentine ialah hari kekasih.

2. Kenapa orang islam tak boleh meraikan valentine?

Orang islam tidak boleh meraikan perayaan yang bukan perayaan orang islam.

“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.”

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”

3. Valentine ialah hari kasih sayang. Tidak terhad kepada kekasih sahaja. Ibu-bapa, suami-isteri pun boleh meraikan valentine.

Mengikut sejarah, valentine diraikan untuk mengingati kekasih masing-masing. Bukan isteri ataupun suami. Namun bagi membolehkan orang islam untuk meraikan valentine beberapa perkara di ubah. Ini terjadi supaya orang islam tidak merasa was-was dengan sambutan valentine maka ianya di tukar kepada hari kasih sayang. Ini juga bertujuan untuk menutup beberapa persoalan dan keraguan dalam islam mengenai sambutan valentine.

4. Apa masalahnya pun kalau ianya ditukar bagi menyesuaikan keadaan supaya orang islam dibolehkan sambut valentine?

Itu yang kita kena berfikir. Kenapa perlu tukar 'niat' supaya orang islam boleh meraikan valentine pula? Kenapa perlu bersusah payah mengubah 'tujuan valentine' untuk orang islam pula? Penting ke orang islam untuk meraikan perayaan ini seperti orang bukan islam? Penting ke bagi mereka? Kalau tak penting, usah lah peduli sangat samada orang islam nak ikut serta ataupun tidak. Cukuplah kami [orang islam] tak kacau kamu [orang bukan islam] untuk meraikan apa-apa yang kamu ingin raikan.

5. Valentine bukan perayaan lah!

Baiklah. Saya menerima pendapat kamu. Valentine bukan perayaan. Oleh itu kenapa nak sambut pula? Apa? sengaja memanipulasikan valentine untuk menjual product? Ceh. Ingatkan marah sebab apa. Marah sebab 60% orang islam [kuasa beli pengguna] akan buat bodoh je dengan product-product valentine rupanya. 

6. Ekstrem nya PAS sampaikan nak menghalang orang islam sambut valentine.

Sejak ble halang orang buat dosa di anggap ekstrem di malaysia neh?

7. Sambut valentine berdosa ke??

Entah. Berdosa ke korang rasa? Berdosa lah kot kalau menyambutnya.. unsur-unsur bidaah dan khurafat neh.. terang2 plak tue. Tak percaya? Apa maksud bidaah? mengada-ngada yang tiada dalam islam. Bidaah ada dua jenis. Sambut valentine neh masuk kategori mana hah? Heh.

Khurafat gak sebab terdapat mitos yang pelik-pelik dibalik valentine neh. Konon nya pakai cincin sepasang, baju sepasang.. boleh kekalkan hubungan lah. Tak boleh hadiahkan baju lah kepada kekasih time valentine takut nanti putus cinta sebab baju bukan jenis kekal [baju boleh kotor, koyak, hilang dan etc]. Heh

Itu belum lagi unsur-unsur maksiat yang mungkin berlaku sewaktu valentine. Contohnya pasangan kekasih [penganut islam] akan beromen [maaf ayat kasar sket] di dalam kereta [akibat tiada duit untuk tempah hotel] ataupun di dalam rumah masing-masing untuk meraikan kehangatan cinta dorang tue. Cinta dalam kubur lagi hangat. Cinta bersama ular. Heh

8. Maksiat hari-hari berlaku beb. Kenapa tak cegah setiap hari je.

Hari-hari PAS cegah maksiat. Neh mesti kes takde member-member dari kalangan PAS yang aktif berdakwah. Pergi cari satu. Heh

9. Adakah valentine dilarang kepada umat islam disebabkan unsur maksiat?

Tidak. Tiada keperluan sambut valentine. Itu sebab sebenarnya. Tiada tujuan. Tiada matlamat. Benda yang sia-sia kena tinggal. Buat apa buang emas [ masa ] ? Heh.

10. Bagaimana pula dengan kisah / sejarah valentine? Adakah itu sebab sebenarnya valentine di larang dari disambut oleh umat islam?

Pun tidak. Jawapan sama seperti atas. Tiada keperluan untuk orang islam sambut valentine. Tiada kebaikan pun. Beli product-product valentine kasi bussiness sapa untung? Fikir sendiri. Heh [Sorry termain kasar plak.. tapi sapa cari pasal dulu?] Heh.

11. Bagaimana pula kalau valentine di islamikkan? Adakah boleh sambut?

Itulah pasal. Apsal beria-ria benar nak islamikkan valentine? Tak yah susah-susah buat macam tue. Kita orang [orang islam] tak de hal lah walaupun tak dapat sambut valentine. Raikan je lah kalau orang bukan islam rasa seronok nak rai. Dipersilakan dengan segala hormatnya.

12. Kalau begitu, bagaimana dengan sambutan seperti hari merdeka, hari malaysia dan hari aids pula? adakah dibolehkan dalam islam?

Entah. Tak tahu. Itu kena tanya yang lebih arif. Tapi setiap sambutan yang menjurus kepada perlakuan maksiat  [khusus untuk orang islam ] seperti sambutan tahun baru, merdeka dan etc memang PAS akan berdakwah untuk mengurangkan aktiviti maksiat. 

Bagi orang bukan islam mereka tak akan faham kenapa. Bagi mereka tiada salahnya meraikan sesuatu. Tetapi malangnya tidak bagi orang islam. Orang islam ini memang bodoh. Bodoh berganda2. Mereka suka melebih2 dalam sesuatu perkara. Contohnya valentine. Kalau hari2 biasa mereka mungkin sekadar 'ringan2' bagi membuktikan mereka sayang kepada kekasih masing2, tetapi ble valentine menjelang mereka akan melakukan seks bebas tak hengat Allah swt.

Itu belum lagi buang/curi duit untuk beli hadiah kepada pakwe makwe.. kalau tak dibelikan mula lah merajuk. Yang sambut pun spesis remaja2 yang tak kenal islam sepenuhnya. Maklumlah orang2 islam [melayu] neh miskin2 belaka. Mereka bukan ada duit nak sambut2 valentine neh. Sudahnya lepas beli hadiah cikai [murah], perempuan2 islam mulalah cair bagai aiskrim.Terus serah body tanda kasih sayang [berzina pun tak reti pakai kondom, punyalah miskin nak mampus orang2 melayu kita neh]. Pehtue mengandung. Ble mengandung campak anak merata2. Dah tue nanti orang bukan islam gak kutuk2 perlakuan orang islam kan? Heh

Disebabkan kebahlolan mereka inilah, kita, orang2 islam yang prihatin terpaksa pula buang masa untuk membanteras kegiatan maksiat mereka neh. Memang agak menyusahkan tetapi nak buat macam mana? Terpaksa berhadapan dengan cabaran manusia kalau nak mengelakkan cabaran [akhirat] dari Allah swt kelak.


Satu nasihat saya kepada DAP dan GERAKAN ;
Bagi kami agama kami. 
Bagi kamu agama kamu.

Selagi kami tidak menginjaki agama kamu, maka janganlah kamu menginjaki agama kami.
Kami faham. Kami tahu. Dan kami sedar sangat. Kebangkitan di mesir itu menakutkan kamu. Tetapi ketahuilah. Yang menciptakan kamu ialah Allah swt. Heh.

Ameno : Saya patuh kepada Nabi saw saya tanpa kompromi walau seinci pun. Itu bukti saya beriman kepada Rasul Allah swt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...