Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 17 Ogos 2013

Utusan Lapor Arab Saudi Sokong Tindakan Tentera Mesir.


Ada yang mengatakan ini fitnah. Bukan citer benar. Tapi aku macam tak berapa percaya. Bukan sebab aku menyebelahi Utusan oke. Tetapi track rekod pemikiran Arab Saudi memang terbukti condong kepada menyokong benda2 yang merepek..

Antaranya selepas Morsi digulingkan, dana segera disalurkan kepada Mesir dan ucapan tahniah ke atas perlantikan Presiden baru Mesir mengantikan Morsi.

Rujuk sini.

So tak aneh juga jika Arab Saudi menyokong tindakan tentera Mesir ke atas rakyatnya sendiri.

Baca bawah ;

Pemimpin Arab Saudi, Raja Abdullah semalam, menyeru negara-negara Arab supaya berdiri bersama-sama menentang `usaha menjejaskan kestabilan’ Mesir, dalam satu mesej bagi menyokong kepimpinan tentera negara itu. [1 ]

``Arab Saudi, rakyatnya dan kerajaan hari ini berdiri bersama saudara kami di Mesir dalam menentang keganasan.

``Saya menyeru kepada mereka yang jujur di Mesir dan negara-negara Arab serta negara Islam berdiri sebagai seorang lelaki dan satu hati dalam menghadapi cubaan untuk menjejaskan kestabilan negara yang berada di barisan hadapan negara Arab dan sejarah Islam,’’ katanya dalam siaran televisyen negara ini. [2]

Arab Saudi merupakan sekutu rapat bekas Presiden Mesir yang digulingkan, Hosni Mubarak dan mempunyai hubungan yang sukar dengan pergerakan Ikhwanul Muslimin. - UM-

1. Bercakap mengenai tindakan penyokong Morsi yang berterus terusan berhimpun dan berkumpul di dua kem utama mereka.. ini ialah satu tindakan yang mampu menyekat kestabilan kembali di bumi Mesir. Arab Saudi tidak menyokong tindakan seperti ini.

2. Ini bercakap mengenai sebarang usaha untuk mengembalikan kestabilan di bumi Mesir seperti tindakan keganasan tentera Mesir, Arab Saudi sokong.

Meskipun mereka kata mereka tidak sokong sebarang keganasan, keganasan yang mereka takrifkan disini ialah merujuk kepada tindakan penyokong2 Morsi. Bagi mereka tindakan penyokong2 Morsi yang berhimpun merupakan satu keganasan kerana ia mengundang provokasi.

Itu apa yang aku faham mengenai pemikiran Arab Saudi.

Teruk. Itu jek yang aku nak sebut. Bai. 

Surat Terbuka Kepada Pihak Pengurusan Masjid Ar-Riduan, Hulu Klang.


Assalammualaikum warahmatullah.

Saya bekerja di Pusat Bandar Melawati. Sekitar Pusat Bandar Melawati adanya Masjid Mardhiah, Masjid Hidayah Baru, Masjid Sobirin, Masjid Muqorrabin & Masjid Ar-Riduan. Setelah makan tengahari, saya mencadangkan kepada 3 orang lagi sahabat saya untuk bersolat jumaat di Masjid Ar-Riduan. Alasan saya adalah sudah pasti masjid ini berkhutbah tentang isu yang berlaku Mesir, apatah lagi warga Lembah Klang tahu masjid ini sangat hidup dengan kuliah agama. Kuliah pertama Ustaz Azhar Idrus ( Original ) di Lembah Klang pun pertama kali diadakan di sini.

Kami tiba selepas azan yang kedua selesai. Terus mendengar khutbah yang dibacakan oleh Khatib. Saya mendengar butir2 kata Khatib dengan penuh minat. Apatah lagi melihat kelancaran Khatib berkhutbah tanpa membaca teks. Bukan membaca khutbah, tapi berkhutbah.

Khatib memulai khutbah dengan mengajak para jemaah bertaqwa kepada Allah dgn sebenar-benarnya. Kemudian, beliau menyentuh tentang Bulan Syawal. Katanya, kita semua perlu istiqomah dengan amal kebajikan yang kita telah lakukan ketika bulan Ramadan. Buktikan pada Allah di bulan Syawal pun kita mampu untuk solat berjemaah di masjid. Kemudian, beliau menegur sikap Umat Islam yang berlumba2 merayakan Syawal dengan mengadakan jamuan yang membazir, berlumba2 nak menunjukkan diri mereka hebat dari yang lain. 

Saya tersenyum. Bagus khatib menegur para jemaah dengan isu ini. Kemudian, beliau bercerita pula tentang peperangan yang berlaku di Bulan Syawal ketika zaman Rasulullah. Disentuh tentang perang Ahzab, disentuh tentang perang Hunain.

Semasa inilah, hati kecil saya berbicara : "Wah, nampaknya Khatib nak sentuh isu perang zaman Nabi dulu, kemudian baru nak selitkan isu Mesir. Hebat!". Namun apa yang saya harapkan tidak muncul. Sebaik selesai berkhutbah tentang peperangan Hunain, terus tamat khutbah pertama. 

Masuk khutbah kedua pun sama. Tidak sentuh langsung tentang isu Mesir. Hati kecil saya berbicara lagi : "Oh, mungkin Khatib akan jadi Imam dan bacakan doa Qunut Nazilah untuk rakyat Mesir."

Bersolatlah saya dengan para jemaah. Berimamkan si Khatib yang sama. Bacaannya sedap, Subhanallah. Masuk rakaat kedua, selepas Iktidal tidak ada juga Qunut Nazilah. 

Setelah memberi salam kedua, beristighfarlah kami semua, diketuai oleh Imam berkenaan. Seterusnya doa. Harapan saya yang terakhir ada di sini. "Ya Allah, doa nanti, biarlah Imam sentuh tentang Mesir ke, Syria ke, Palestine ke dan lain-lain."

Alhamdulillah, masa doa Imam berdoa Bahasa Melayu. Harapan besar untuk berdoa khusus buat Mesir. Namun..............

TIDAK ADA!

Sedih.....

Buat pihak pengurusan Masjid, Masjid Ar-Riduan, hatta masjid mana-mana sekalipun di Malaysia, susah sangat ke nak sentuh isu semasa yang berlaku dalam dunia Islam? Tak sedarkah kalian inilah ketika Solat Jumaatlah paling ramai Umat Islam Malaysia berkumpul di masjid? Jika kalian membaca teks Khutbah yang disediakan oleh jabatan agama negeri masing-masing sekalipun, takkanlah tidak terfikir di akal fikiran untuk menitipkan doa selepas solat? 

Apa-apapun, saya mengucapkan tahniah kepada Masjid Syakirin, KLCC dan Masjid USM yang berkhutbah isu Mesir. Dengarnya, Khatib di sana membacakan khutbah Mesir yang telah disediakan oleh Dr Hafidzi ( Pertubuhan IKRAM Malaysia).

Maafkan saya jika surat terbuka ini mengguris hati mana-mana pihak. Saya rasa perlu sangat saya ketengahkan isu ini. Selepas solat tadi, nak juga jumpa Imam, nak nyatakan kekecewaan saya kepada beliau. Namun saya fikir lebih elok saya ketengahkan isu ini di facebook dan dimaklumi oleh semua warga Malaysia.

Bukan untuk mencari salah sesiapa, hanya mahu kita mengkoreksi diri masing-masing : Apa sumbangan kita untuk Umat Islam Mesir disaat mereka dibunuh, disembelih dan dibakar..

Wallahuallam..

Hamba Allah yang hina;
Akhi Fairuz 
Anak Jengka berkelana di Kuala Lumpur
16 Ogos 2013
3.05 petang


Rujukan : https://www.facebook.com/akhifairuz/posts/549616161772470

Najib Nafi Bentuk Kerajaan Perpaduan Dengan Anwar.


Ia mengambil masa yang agak lama untuk PMO mengeluarkan kenyataan seperti di bawah neh. Hehe.


Ada apa2 ke?

Ini mesti pasal isu tersebut telah menjadi antara sebab2 Najib akan di tentang dalam proses pemilihan dalam parti yang akan berlangsung tak lama lagi kan?

Itu sebab PMO keluarkan kenyataan media kat bawah neh hah ;

* KEBELAKANGAN ini beberapa portal berita online telah menyiarkan laporan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak sedang berusaha mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan bersama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

* Laporan portal berita tersebut yang memetik “sumber yang boleh dipercayai dan rapat dengan kem" Datuk Seri Mohd. Najib adalah merupakan “daya imaginasi" penulis tersebut kerana tidak ada sebarang usaha ke arah mewujudkan sebuah kerajaan perpaduan.

* Perbincangan mengenai sebuah kerajaan perpaduan tidak mungkin berlaku selagi pihak pembangkang terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim serta kepemimpinan pakatan pembangkang sehingga kini masih tidak dapat menerima keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 dan mempertikai keputusan tersebut.

* Laporan yang memetik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha yang dilakukan oleh Datuk Seri Mohd. Najib ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu “kenyataan politik yang berniat nakal".

* Usaha yang dilakukan oleh bekas Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla sebelum PRU-13 bagi mendapat persetujuan Datuk Seri Mohd. Najib dan Datuk Seri Anwar agar mengelak daripada menyerang antara satu sama lain dan menerima keputusan pilihan raya merupakan satu-satunya perjanjian politik yang ada.

* Menurut Jusuf Kalla, Anwar telah berhubung dengan beliau sebelum PRU-13 bagi mendapatkan perjanjian politik tersebut dari Datuk Seri Mohd. Najib agar menghormati keputusan rakyat yang mana telah dipersetujui oleh Perdana Menteri. Namun, Datuk Seri Anwar enggan berbuat demikian kerana mendakwa berlaku penipuan dalam proses PRU-13.

* Oleh itu, kenyataan Datuk Seri Anwar mengesahkan adanya usaha baru ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan merupakan satu “ciptaan dan rekaan" bagi kepentingan politik pembangkang khususnya ketuanya.

Pejabat Perdana Menteri

16 Ogos 2013

Rujukan :  http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130817/po_01/KENYATAAN-AKHBAR

Jumaat, 16 Ogos 2013

Mohon Nazri Aziz Buat Pembetulan.


Ada sesuatu yang tak kena dengan respon balas Nazri Aziz berhubung kes jawatan anak dia sebagai pegawai khas. Kita cadangan Nazri Aziz dengar dan faham betul2 dulu apa yang kita nak sampaikan disini. Dari apa yang aku perhatikan, Nazri tak faham situasi, sebab tue kenyataan dia makin lama makin angkuh.

Imej angkuh tue tak berapa baik bagi seorang menteri yang sentiasa berurusan dengan rakyat.

Nazri Aziz ;
“Ia kementerian saya, saya boleh letak nama sesiapa sahaja,” kata Nazri kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan satu muzium patung lilin di Shah Alam hari ini.

Katanya beliau tidak mengendahkan pandangan seperti itu kerana beliau dipilih secara sah dan masih dilantik sebagai menteri.

“Dia anak saya dan saya gembira kerana lantik dia sebagai pegawai khas saya,” katanya.

1. Ia bukan kementerian sesiapa pun. Ia adalah kementerian yang tertakluk sebagai agensi kerajaan. Ia bukan hak milik peribadi sebaliknya hak milik umum yang mana kerajaan Malaysia memiliki ia secara kuasa.

2. Nazri Aziz berhak lantik sesiapa saja menjadi pegawai khasnya. Ia bukan isu. Jika Nazri Aziz lantik yang tidak memenuhi merit, dia yang rugi kalau pegawai khasnya tak pandai buat kerja dan begitulah sebaliknya. Jika pegawai khasnya gagal perform yang kena ketuk dengan rakyat marhaen, dia juga. So imej dia yang akan musnah lama kelamaan. Tetapi still itu bukan main point. Yang orang suarakan kenapa anak kandung sendiri dilantik untuk menjawat jawatan itu? Ia jadi isu kerana ia babitkan persepsi masyarakat. Sejujurnya kalau tanya aku, aku tak rasa ia isu besar yang perlu difikirkan sampai pecah kepala hotak. Kalau dia layak untuk pegang jawatan itu, biar je la dia pegang. Nak bantu bapa dia buat kerja, apa salahnya? Jika bapa dia rasa hanya anak dia mampu memberikan hasil kerja yang terbaik, mampu memberikan pendapat dan kritikan yang ikhlas, apa masalahnya? Yang penting buat kerja. Itu jek konsep yang aku tekankan disini.

3. Sepatutnya Nazri Aziz beri jawapan yang jujur. 

4. Namun bila orang tanya dia jawab ; 

- Anaknya tidak dibayar menggunakan wang pembayar cukai, Nazri Aziz bayar dia menggunakan wang poketnya sendiri.

- Namun anak dia dinamakan dalam jawatan yang tertakluk dalam kementerian. Iaitu sebagai pegawai khas. Nama jawatan itu ada dalam website kementerian. Rujuk sini.

- Ini bermaksud ada kemungkinan yang besar bahawa anak dia dibenarkan menggunakan segala kemudahan yang tertakluk ke atas seorang pekerja atas nama jawatan itu.

- Ini mengundang persepsi yang lebih negatif.

Lebih teruk bila jawapan seperti ini keluar dari mulut seorang menteri ;

Nazri berkata anaknya tidak terlibat dalam kerja-kerja kementerian dan hanya membantu beliau mengatur acara untuk beliau berhubung dengan pengundi muda di kawasannya.

Jika tidak terlibat dalam kerja2 kementerian tak perlu la letak nama dia di website yang mewakili kementerian.

Nazri Aziz lantik dia atas kapasiti wakil rakyat, maka letak la nama dia dalam portal khas yang mewalili Nazri Aziz sebagai wakil rakyat.

Betul tak?

Pendapat aku, jika benar sekalipun Nazri Aziz melantik dia sebagai pegawai khas, mengaku terang2 lebih baik. Ia bukan benda pelik bahkan jika dibandingkan dengan beberapa kes nepotisme yang lain, kes Nazri Aziz neh apa la sangat. Aku memegang konsep, kroni yang baik = buat kerja, cekap = ia kroni yang dibolehkan. Yang aku tolak, kroni yang tak boleh buat kerja, bahkan sesiapa yang tak reti buat kerja, tak kira kroni atau tidak, memang patut ditolak. Itu je la. Bai. 

Rujukan :  http://www.malaysiakini.com/news/238400

MAZA Nasihat Sultan Dan Bekas Mufti Johor.

Dalam beberapa laporan berita sebelum neh ada menyebut bahawa Sultan Johor dan Bekas Mufti Johor, Noh Gadut memberikan hint bahawa surau yang digunakan oleh pengikut kumpulan buddha akan dirobohkan atas alasan kiblat lari.

Ada yang cakap benda neh tak patut. Kalau kiblat salah, betulkan kiblat, bukan robohkan surau. Apatah lagi surau di bina atas tapak persendirian, dan di atas wang milik pemiliknya. Jadi jika nak robohkan apa2 pun ia sepatutnya atas pemilik itu. Kalau pemilik bersetuju merobohkan, maka dia robohkan la. Kalau dia tak bersetuju maka siapa la orang2 macam kita nak paksa.

Berikut kat bawah pula pendapat MAZA berkenaan isu tersebut ;Aku sampai sekarang neh masih lagi kurang jelas akan status 'kesucian' surau tersebut selepas upacara tersebut.

Jika surau tersebut tidak rosak, terjejas dan sebagainya, pendapat aku, betulkan arah kiblat ataupun memperbaiki 'perkara yang terjejas' itu sudah mencukupi. Tidak perlu la dirobohkan terus.

Dan seterusnya mengimarahkan surau itu secara bersama2.

Bukan mengimarahkan dengan orang dari pelbagai agama pula.

Hehe.

Dari apa yang aku faham mengenai isu neh ialah kita kena hormat pelbagai bangsa dan pelbagai agama walau di mana2 negara kita tinggal sekalipun. Rumah ibadat ialah mewakili agama kepada penganut tertentu. Surau mewakili penganut islam. Jadi aku percaya penganut buddha dan mana2 agama sekalipun faham perkara ini. Aku percaya kita kena raikan orang2 bukan islam untuk mendekati surau dan masjid tetapi bukan sampai cara membenarkan upacara mereka dijalankan dalam rumah ibadat penganut muslim. Mereka masuk, mereka kenal Allah. Kita pergi ke rumah ibadat mereka, dan kenalkan Allah. Itu yang aku faham dengan konsep dakwah dan tarbiah. Maksudnya untuk memperkenalkan apa itu Islam dan Allah, tidak perlu ada batasan. Tetapi untuk membenarkan kesyirikan, itu perlu ada batasan. 

Namun label2 yang keras, kasar dan berniat jahat tidak boleh dilemparkan kepada mana2 penganut sekalipun. Raikan perbezaan dengan cara yang berhemah dan matang. Mereka hanya akan faham jika kita telah memainkan peranan untuk memahamkan mereka. Itu saja. Bai.

Kenyataan Media Khairy Jamaluddin Berhubung Isu Mesir.


Ketika umat Islam di seluruh dunia masih bergembira menyambut Aidilfitri yang baru melepasi minggu pertama Syawal, saudara-saudara kami di beberapa negara lain terutama Syria dan Mesir berada dalam ketidaktentuan akibat perbalahan politik sesama sendiri.

Terbaharu, perkembangan di Mesir terutama di sekitar bandar di Delta Nil seperti Minya dan Assiut, Iskandariah, Fayoum di Kaherah serta Suez menyaksikan pihak berkuasa seperti polis dan tentera menggempur penyokong bekas Presiden Mohammed Mursi. Operasi tersebut dilaporkan telah mengakibatkan ribuan kematian di kalangan rakyat awam.

Operasi ini merupakan satu kekejaman yang tidak boleh diterima sama sekali.

Pihak berkuasa Mesir perlu sedar dan insaf bahawa kekecohan di negara itu adalah akibat rampasan kuasa yang dilakukan pihak ketenteraan terhadap pemerintahan Morsi yang dipilih sebagai Presiden melalui proses pilihan raya yang sah. Apabila pihak tertentu melanggar prinsip demokrasi dengan menggulingkan Mursi, itu secara jelas telah mengkhianati amanah rakyat.

Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dengan itu secara konsisten mengutuk keras kegagalan pihak berkuasa sementara Mesir menangani masalah di negara itu dan kami turut mengecam keganasan yang dilakukan pihak berkuasa terhadap masyarakat awam di sana.

Kami juga menggesa agar pihak berkuasa Mesir menghentikan serta-merta tindakan membunuh para penunjuk perasaan yang terdiri dari kalangan masyarakat awam sebelum keadaan menjadi semakin parah dan berharap agar perisytiharan darurat di negara itu dapat ditarik balik secepat mungkin, selari dengan semangat kemenangan di bulan Syawal yang berbaki beberapa minggu lagi.

Dalam pada itu, kami mahukan badan dunia seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta Liga Arab mengadakan mesyuarat segera dan menetapkan resolusi bagi membolehkan campur tangan kemanusiaan di Mesir bagi menyelamatkan nyawa orang awam, jika keadaan huru-hara itu gagal ditamatkan segera oleh pihak berkuasa Mesir.

Pergerakan Pemuda UMNO juga ingin menasihatkan rakyat Malaysia di sana terutama para pelajar untuk sentiasa mengikuti perkembangan semasa di laman-laman sosial dan berhubung dengan Kedutaan Malaysia di sana bagi mengetahui kenyataan rasmi negara dan Kementerian Luar.

Sumber : Page Khairy Jamaluddin


Nota : Kami sedang menunggu kenyataan media dari Najib Razak pula. Takan bagi statement kat twitter update jek kot. Tegas sikit sound tindakan Mesir terhadap rakyat mereka di sana..

Khamis, 15 Ogos 2013

Tentera Mesir Bakar Kanak2 Sedang Tidur.

Boleh nampak betapa gila nya cara dorang berfikir. Ada ke nak suraikan perhimpunan dengan bakar kanak2 dan bakar hospital?

Yang aku heran. Menteri2 Mesir boleh menpertahankan tindakan gila dorang dengan bagi alasan bahawa inilah yang terbaik dilakukan bagi menyelesaikan kemelut yang berlarutan lebih dari sebulan..

Gila nak mampos.

Ada ke bakar orang dalam khemah ialah penyelesaian terbaik? Bakar kanak2? Bakar hospital? Musnahkan klinik mini dan pusat penyimpanan makanan?

Dari apa yang aku fahamkan.

Kalau khemah terbakar mesti boleh lari betul tak? Nama pun khemah kan? Aku syak depa bakar khemah yang menempatkan mangsa2 kecederaan yang tak mampu lari disebabkan sakit atau tertidur kesan dari ubat.

So boleh nampak betapa kejamnya tentera di bawah pimpinan Fatah Al Sisi neh. Yang aku pelik. Ada gak rakyat di negara neh pro Fattah..

Gile apa sokong keganasan?

Baca berita kat bawah neh ;

Kakitangan keselamatan Mesir membakar khemah pada awal pagi ketika kanak-kanak di dalamnya masih tidur, Dr Azzam Tamimi telah menulis di laman Facebook beliau.

Al-Jazeera melaporkan bahawa doktor lain dari klinik  dalam Rabaa al-Adawiya berkata bahawa beberapa yang cedera meninggal dunia kerana tiada ambulans untuk membawa mereka ke hospital.

Kakitangan kesihatan yang pertama telah ditembak di kepala ketika menawarkan pertolongan cemas kepada orang yang cedera.

Kami menyeru kepada semua institusi untuk memberikan tekanan kepada perkhidmatan keselamatan untuk membiarkan ambulans memasuki Rabaa Al-Adawiya dan mengangkut orang cedera.

Wartawan Al Jazeera Abdul-Fattah Fayed telah berkata bahawa bilangan kematian yang dilaporkan  jauh lebih rendah daripada jumlah sebenar.

Pihak keselamatan mengeluarkan angka lebih 100 terkorban manakala 1,000 cedera. Pihak ikhwan pula mengeluarkan angka lebih 500 terkorban manakala lebih 10000 cedera parah.

Ikhwanonline memetik kenyataan  hospital Rab’ah melaporkan bahawa korban syahid terus bertambah, hingga saat ini 2,200 syahid dan puluhan ribu luka luka.

Ikhwanonline juga melaporkan, pasukan polisi dan tentara pendukung kudeta menyerbu Fakultas Teknik di Universitas Kairo dan menembak para pendukung Presiden Morsi yang terperangkap di dalam.

Nasib mereka yang cedera parah tidak dapat diketahui kerana ada laporan pihak tentera turut membakar tingkat satu hospital yang menempatkan mereka yang cedera.

Surat Terbuka Untuk Khairy Jamaluddin [ Mesti Baca ].

Surat Terbuka Untuk Menteri Belia Dan Sukan

Buat YB,

Menteri Belia dan Sukan

Salam buat YB, Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan salam untuk kita sama-sama kekalkan semangat Syawal. Kita sesama muslim dan kami pasti YB tahu batas-batas sebagai seorang muslim,itu harapan kami. Kami ulangi,YB telahpun dinaikkan oleh Allah swt ke jawatan Menteri Belia yang mana di dalam kerajaan yang baru mendapat mandat ini YB bertanggungjawab membentuk belia-belia berguna, acuan sekarang di tangan YB dan YB mampu mencorak warna putih ataupun warna hitam, “up to you”. Pada 21 Ogos 2013 dikatakan Kumpulan Rock Keras iaitu Metallica akan mengadakan persembahan mereka di Stadium Merdeka yang mana tiket telah dibuka jualannya pada Sabtu, 13 Julai 2013 iaitu hari keempat Ramadhan. Saya melihat YB merasa teruja dan gembira apabila Kumpulan Metallica bersedia datang ke negara ini, kata-kata YB “…mungkin tiba masanya kita tidak lagi kalah dengan negara jiran kita Singapura..” kenyataan itu sangat bahaya buat kami sebab cara hidup ahli kumpulan tersebut jauh tersasar daripada manusia normal dan bayangkanlah bagaimana anak muda kita menjadi cara hidup mereka sebagai ikon?. Ya, selama ini Metallica sering mengunjungi Singapura dalam persembahan mereka apakah apabila mereka ingin ke negara kita untuk buat persembahan itu sesuatu petanda yang baik?. Saya kira sikap YB sebagai Menteri Belia dalam hal ini menyatakan kami memaksa cukup kemenangan di dalam merosakkan generasi pelapis negara?

Hari-hari di dada-dada akhbar, di media elektronik cukup banyak isu gejala sosial dilaporkan, daripada sekecil-kecil jenayah sehinggalah sebesar-besar jenayah, hari ini isu bunuh bersenjata api pula, isu-isu tersebut berlaku di Malaysia bukan Singapura tetapi pemimpin seperti YB masih menutup mata seolah-olah apa yang berlaku itu tiada kaitan dengan kerja buat menteri-menteri seperti YB yang dibayar gaji oleh rakyat.

YB,

Mewakili rakan-rakan saya dari ABC Band kami ulangi sekali lagi pendirian kami membantah sekeras-kerasnya keizinan kerajaan membenarkan Kumpulan Metallica membuat persembahan di negara Malaysia kerana kesan negatif buat belia dan rakyat negaraini akan lebih parah serta selepas ini kerajaan terpaksamengeluarkan banyak lagi danauntukmembasmi jenayah yang akan semakin kronik.

Bantahan ini dibuat oleh kamiyang terdiri daripada 7 oranganggota kumpulan ABC dan bantahan ini sama sekali TIDAK MELIBATKAN PENERBIT DAN STUDIO ALBUM ABC. HARAP MAKLUM.

Mencegah lebih baik daripada Mengubati

Semoga Allah beri hidayah kepadaYB.

Terima kasih YB

Ahmad Nazri Khamis

Penyanyi (1)ABCBand

Batu Pahat, Johor 13Ogos2013

Nota : Surat ini tidak semestinya mewakili pemikiran aku. Aku hanya menyediakan platform kepada penulis surat untuk menzahirkan pemikiran dan pendapat dia. Aku boleh jadi bersetuju ataupun tidak bersetuju dengan mana2 kandungan yang terdapat surat ini. Sekian.

Saya Bayar Gaji Anak Saya, Bukan Kerajaan - Nazri Aziz.

Logik ke?

Alasan ini boleh ka kita percaya dan terima begitu saja? Dia dilantik bekerja dengan kementerian Pelancongan, dan dia tidak dibayar gaji oleh kerajaan sebaliknya dibayar gaji oleh Nazri Aziz selaku menteri kepada kementerian pelancongan?


Nazri Aziz juga dipetik berkata ;
Tourism and Culture Minister Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz has said his son was not on the government payroll though he is listed as a “special assistant”.
Nazri said he paid Muhammad Nedim Nazri to carry out youth activities in his constituency.
“I can call him errand boy or office boy, if that would please people. I am paying him, not the government,” he told The Malaysian Insider today.
“Obviously someone young has to be doing it. I don’t want an Umno Youth person doing it as I am trying to reach as many youngsters as possible. So I asked him and I am paying him for it from my own pocket,” said Nazri who said Nedim is not an Umno member.

Rujukan :  http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/nazri-aziz-says-son-not-on-government-payroll-works-for-him

Maaflah. Aku tak rasa orang akan terbeli dengan alasan macam neh. Melainkan ada bukti konkrit yang kerajaan langsung tak keluarkan duit satusen untuk bayar gaji anak dia yang terang2 terbukti memegang jawatan dalam kerajaan.

Pendapat aku, kalau Nazri Aziz bayar gaji anak dia, tak sepatutnya nama anak dia listed dalam website kementerian. Itu bukan jawatan lantikan dalam kerajaan maa..

Tapi bila nama listed dalam website kementerian pelancongan, tak mustahil la automatik kita akan anggap dia tue sebahagian dari kakitangan kerajaan yang dibayar oleh kerajaan.

So siyes, aku tak boleh hadam alasan dia neh.

Dan lebih siyes, aku tak rasa mana2 pembangkang totok akan mampu hadam alasan tersebut..

KAH KAH KAH

Gambar2 Rakyat Mesir Mati Di Bunuh. - #PrayForEgypt

Berikut adalah gambar2 kekejaman Alfatah Sisi terhadap penyokong2 Morsi yang enggan berganjak dan bersurai dari berhimpun bagi menyatakan sokongan kepada Morsi dan bantahan kepada rampasan kuasa yang berlaku di Mesir sebelum bulan ramadhan hari tue.. iaitu 28 June 2013. Selepas Morsi digulingkan secara tidak sah oleh tentera, penyokong2 Mursi telah bertekad mahu kekal berkumpul dan berhimpun untuk mendesak tentera agar membebaskan Mursi dan meletakkan Mursi di kedudukan asalnya.

Perhimpunan yang berlanjutan melebihi tempoh sebulan lebih ini akhirnya mengundang tragedi kali ketiga apabila tentera Mesir di bawah arahan Al Fattah Sisi mengambil keputusan untuk menanggani peserta2 perhimpunan dengan keras dan kasar untuk menyuraikan perhimpunan tersebut. Bagi mereka, selama mana perhimpunan tersebut berlaku, selama itulah Mesir akan berada dalam krisis pentadbiran dan ekonomi kerana pergolakkan dalaman.

Kali pertama sejurus selepas Morsi di tumbangkan. 50 maut di tempat perhimpunan yang berhampiran masjid. Lokasi Cairo. Sama seperti lokasi sekarang.

Kali kedua, 26 Julai. Lebih ramai yang terbunuh berbanding kali pertama. Nekad. Nampak sangat dorang benar2 nak melakukan pembunuhan dengan niat. Atas alasan nak menyuraikan perhimpunan. Dan kali ketiga rabu lepas. 13 Ogos. Yang paling kejam dan sadis.

Sebelum peristiwa kekejaman rabu lepas terhadap penyokong Mursi ini berlaku, beberapa penganalisis politik antarabangsa dan pemerhati ada memberitahu bahawa Mesir akan jatuh ke kancah perang saudara jika tidak menanggani kes ini dengan betul.

Nampaknya apa yang di ulas oleh pemerhati politik itu ada benarnya.

Menumbangkan Mursi, dan Mursi disorokkan sehingga kini, kedudukannya dirahsiakan, Mursi dibicarakan bersama beberapa pimpinan IM, beberapa menteri2 Mesir juga terpaksa berundur dan merampas kuasa secara melulu, bukan penyelesaian yang baik bagi protes yang pertama. Sepanjang Mursi memerintah, walaupun pengkritik2nya melakukan demo jalanan, belum la lagi sampai ke tahap menyiksa dan membunuh peserta2 demo.

Apa yang dilakukan oleh Alfattah Sisi memang melampaui batas kemanusiaan. Gambar2 di bawah neh akan membuktikan. Angka korban seperti yang dilaporkan AlJazeera adalah 281. Ini angka yang terkini. Tetapi yang dilaporkan oleh Utusan ialah 2,200. Menurut Utusan, angka ini diambil dari jurucakap yang mewakili Ikhwanul Muslimin yang dipetik dari account twitter. 

Mana satu yang sahih aku tatau. 

Manakala mereka yang tercedera pula sudah masuk ke angka berpuluh2 ribu. Laporan ini hampir selari dalam beberapa portal antarabangsa dan media tempatan. 

Dalam laporan yang sama, turut melaporkan bahawa 43 anggota keselamatan dari pihak tentera terkorban dalam operasi terbaru menyuraikan peserta perhimpunan. Namun setakat ini tiada lagi gambar2 rakaman dari jurukamera berita yang berada di lokasi untuk membuktikan kenyataan tersebut sehingga ia dipersoalkan oleh beberapa pihak.

Ketika ini dunia sedang mendesak kedua2 pihak yang terlibat dalam kancah peperangan ini berhenti dan bertenang. Tapi dari apa yang aku perhatikan ialah pihak yang kena berhenti sekarang neh pihak tentera. Serangan mereka bermula pada hari rabu hari tue dan berterusan sepanjang hari.

Pihak yang berdemo pula mereka tak melakukan serangan pun. Mereka bertindak balas sebab diserang. Bukan di pihak yang melakukan serangan permulaan. Mereka sampai setup klinik kat tempat perhimpunan bagi merawat mereka2 yang tercedera.

Kekasaran dan kekejaman yang dilakukan ke atas peserta perhimpunan memang tidak masuk akal dan melampaui batas. Ini bukan caranya. Gas pemedih mata + penembak tepat + helikopter + kereta perisai + jentolak = alat2 yang digunakan untuk menyuraikan peserta perhimpunan.

PENEMBAK TEPAT?

Mereka bukan tembak ruang udara bagi tujuan menakut2kan oke. Mereka tembak orang terus. Boleh nampak tak mereka punya gila macam mana? Yang lebih gila tindakan tersebut disokong pula oleh menteri Mesir. Dengan memberikan alasan bahawa keputusan tersebut [ untuk menyuraikan peserta perhimpunan ] bukan mudah. Ia diambil selepas mereka melalui proses meditasi yang panjang. Tindakan peserta perhimpunan [berdemo] tidak boleh diterima oleh mana2 kerajaan sekalipun..

Kepala hangok dia.

Bila penentang Mursi berdemo berhari2 lama nya, boleh pula?

Penyokong Morsi yang berhimpun sehari terus kena teargas dan dibunuh. Meditasi kepala bana dia. 

Perintah berkurung telah dikeluarkan di 14 bandar di Mesir ketika ini. Larangan untuk keluar pada waktu malam dan waktu siang pula semua yang keluar akan diperiksa ID masing2. Tentera hanya akan melepaskan mereka2 yang layak keluar sebaliknya sesiapa yang tiada urusan tidak dibenarkan keluar dari tempat tinggal dan penempatan masing2. Dengan pemimpin utama Ikhwanul Muslimin ditahan sejurus serangan dilepaskan kepada penyokong2 Mursi yang buat dua kem perhimpunan di Cairo. Dataran Rabaa al-Adawiya dan Dataran al- Nahda di Kaherah. Kedua2 kem tersebut telah terjejas teruk. Tempat letak makanan pun kena ambush.  Jurucakap tentera mengeluarkan kenyataan bahawa tindakan pada rabu lepas adalah tindakan permulaan. Tindakan permulaan pun dah sekasar dan sekejam ini, apa pula tindakan susulan mereka?

Mari la sama2 kita mendoakan untuk saudara2 kita di Mesir sana. Jangan lupa sertai beberapa siri demo dan tunjuk perasan, aktiviti dan juga solat hajat dan doa untuk saudara2 kita di Mesir.

Ini antara dua aktiviti terkini yang diusahakan oleh beberapa pihak bagi menunjukkan kita bersama2 mereka yang teraniaya di Mesir. 

Rujuk ;

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=548904905176929&set=a.101246699942754.1687.100001722723145&type=1&relevant_count=1
 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151894135992189&set=a.345091282188.188366.345034017188&type=1&relevant_count=1Nota : Tolong sebarkan berita ini di wall masing2 memandangkan media massa kita kurang memberikan highlight kepada isu neh.

Terima kasih.

Rujukan :

https://twitter.com/QasimKahloon/status/367601894203461632/photo/1


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0815&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm 

https://twitter.com/iFalasteen/status/367514849418289152/photo/1 

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/08/201381492232258172.html 

http://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/2013/08/2013814142336191647.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...