Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 27 Oktober 2017

Info Lengkap & Infografik #Bajet2018.

Berikut ialah inti pati Bajet 2018 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bertemakan 'Memakmur Ekonomi Yang Inklusif, Mengimbang Keunggulan Duniawi Dan Ukhrawi, Demi Mensejahtera Kehidupan Rakyat, Menuju Aspirasi TN50, di Dewan Rakyat, hari ini.

Jumlah peruntukan bajet sebanyak RM280.25 bilion, meningkat daripada RM260.8 bilion pada 2017, dengan RM234.25 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM46 bilion untuk perbelanjaan pembangunan.
Di bawah peruntukan pembangunan, sektor ekonomi menerima agihan tertinggi sebanyak RM26.34 bilion, sektor sosial (RM11.72 bilion), keselamatan (RM5.22 bilion) dan sektor pentadbiran am (RM2.72 bilion).
Defisit fiskal dijangka terus mengecil kepada 2.8 peratus pada 2018 daripada 3 peratus pada 2017.
Kutipan hasil Kerajaan Persekutuan pada 2018 dijangka meningkat kepada RM239.86 bilion pada 2018 atau daripada RM219.7 bilion pada 2017.
Jumlah pelaburan dijangka meningkat sebanyak 6.7 peratus atau menyumbang 25.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2018.
Pelaburan swasta dijangka dijangka meningkat kepada RM260 bilion pada 2018 daripada RM230 bilion pada 2017.
*Hasil Kerajaan Persekutuan 2018 dijangka mencecah RM239.86 bilion.
*Peruntukan sebanyak RM200 juta kepada Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), menjadikan jumlah pembiayaan keseluruhan AIM mencecah RM2.7 bilion yang memanfaatkan hampir 400,000 peminjam.*Peruntukan RM6.5 bilion kepada kelompok pesawah, petani, peladang, nelayan, pekebun kecil, penternak dan penoreh getah, termasuk RM2.3 bilion bagi bantuan dan insentif seperti baja dan input pengeluaran kepada pesawah, pekebun kecil, getah dan nelayan.
*Tahun 2020 diisytiharkan sebagai Tahun Melawat Malaysia di mana Malaysia akan menjadi tuan rumah antaranya kepada APEC, WCIT dan CHOGM.
*RM2 bilion diperuntukkan kepada Tabung Pelancongan PKS sebagai pinjaman kepada pengusaha pelancongan dengan memberi insentif subsidi kadar faedah dua peratus.
*Menambah RM1 bilion kepada Tabung Pembangunan Infrastruktur Pelancongan sebagai pinjaman mudah.
*Peruntukan RM30 juta disediakan kepada Malaysian Healthcare Travel Council untuk melaksanakan beberapa perkara termasuk mempromosi Malaysia sebagai Hab Rawatan Kesuburan, termasuk IVF dan Kardiologi Asia dan memperkenalkan program Flagship Medical Tourism Hospital.
*Pembinaan projek East Coast Rail Link (ECRL) yang menghubungkan Pelabuhan Klang ke Pengkalan Kubor, Kelantan bermula Januari 2018.
*Mempercepatkan pembinaan MRT3 atau Circle Line, dijangka siap pada 2025, lebih awal berbanding 2027.
*Pulau Pangkor, Perak diisytiharkan Pulau Bebas Cukai, tetapi tidak termasuk barang-barang seperti minuman keras, rokok dan kenderaan bermotor.
*Membangunkan Special Border Economic Zone di Bukit Kayu Hitam untuk merancakkan ekonomi di bahagian Utara.
*Peruntukan RM1 bilion diperuntukkan kepada Tabung Pengangkutan Awam bagi modal kerja dan pembelian aset seperti bas dan teksi.
*RM45 juta peruntukan untuk mewujudkan satu sistem kawalan biometrik bagi memantau pemanduan perkhidmatan bas ekspres.
*Menaik taraf Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.
*Pembinaan baharu lapangan terbang Mukah dan pembesaran Lapangan Terbang Kota Bharu dan Sandakan.

*Skim Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50) diperkenalkan dengan memberi Dana Tabungan Permulaan sebanyak RM200 melalui unit Amanah Saham PNB kepada anak Malaysia yang lahir mulai 1 Jan 2018 sehingga 2022.
*Sebanyak RM250 juta diperuntukkan untuk pendidikan generasi TN50, termasuk menubuhkan pusat Sains, Teknologi dan Kejuruteraan dan Matematik (STEM), mempertingkatkan modul Computer Science termasuk program Coding dan menaik taraf 2,000 kelas menjadi Bilik Darjah Pintar Pembelajaran Abad ke-21.

*Peruntukan RM2.2 bilion bagi pemberian biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Pendidikan Tinggi dan Kementerian Kesihatan.
*Membina 14 kompleks sukan baharu di seluruh negara dengan kos RM112 juta.
*Peruntukan RM61.6 bilion disediakan untuk sektor pendidikan termasuk RM654 juta bagi membina empat pra sekolah, sembilan pusat PERMATA termasuk dua pusat baharu untuk kanak-kanak autisme, 48 sekolah rendah, menengah dan kolej vokasional serta sebuah pusat matrikulasi.

*Pelanjutan diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN sehingga 31 Disember 2018.
*Peruntukan RM4.9 bilion untuk melaksanakan Pelan Induk TVET Malaysia.

*Peruntukan RM6.5 bilion untuk penyediaan infrastruktur asas terutama di luar bandar.
*Peruntukan RM1 bilion melalui SKMM bagi membangunkan infrastruktur komunikasi serta kemudahan jalur lebar di Sabah dan Sarawak.
*Peruntukan RM300 juta untuk program NBOS termasuk pembinaan UTC baharu, Blue Ocean Entrepreneur Township dan Mobile CTC.
*Mengembalikan wang ses yang telah dibayar peneroka getah yang membuat tanaman semula kelapa sawit, dari 2010 hingga 2016.
*Peruntukan RM14 bilion untuk Angkatan Tentera Malaysia, hampir RM9 bilion untuk Polis Diraja Malaysia dan lebih RM900 juta kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.
*Peruntukan RM3 bilion untuk pembelian dan penyelenggaraan aset pertahanan.
*Peruntukan RM720 juta bagi pembinaan 11,000 ibu pejabat dan enam balai polis serta pembelian kelengkapan senjata api dan kenderaan operasi.
*Pembinaan 10,000 unit Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia-PDRM (PPA1M-PDRM)
*Peruntukan RM250 juta kepada ESSCOM bagi mempertingkatkan kawalan keselamatan di kawasan sempadan Sabah dan Sarawak.
*Peruntukan RM2.5 bilion, iaitu yang tertinggi pernah diberikan untuk biasiswa pengajian tinggi dan latihan di bawah MARA.
*PNB membuat pengagihan khas sejumlah RM1.5 bilion unit tambahan Amanah Saham 1Malaysia untuk masyarakat India, terhad kepada 30,000 unit setiap pelabur.
*Bantuan sebanyak RM3,000 kepada ibu bapa masyarakat Orang Asli sebagai perbelanjaan persediaan anak-anak mereka memasuki institusi pengajian tinggi.

*Kadar cukai pendapatan individu pemastautin dikurangkan dua mata peratusan bagi banjaran pendapatan bercukai antara RM20,000 hingga RM70,000.

*Peruntukan RM3.9 bilion subsidi barangan dan pengangkutan termasuk gas memasak, tepung, minyak masak, subsidi elektrik dan tol.
*50 Kedai Rakyat 1Malaysia akan distruktur semula sebagai Kedai Rakyat 1Malaysia 2.0 dan diperluaskan kepada 3,000 KR1M 2.0 dalam tempoh tiga tahun.

*Mulai 1 Januari 2018, kutipan tol di Batu Tiga Shah Alam dan Sungai Rasau, Selangor, tol di Bukit Kayu Hitam, Kedah dan tol di Eastern Dispersal Link, Johor dimansuhkan.
*Kerajaan akan mengkaji semula kos pengambilan pembantu rumah asing supaya dapat dikurangkan pada masa hadapan, memberi pilihan kepada majikan mengambil pembantu rumah asing secara langsung daripada sembilan negara sumber, tanpa melalui ejen.

*Peruntukan RM2.2 bilion untuk merancakkan usaha pemilikan rumah untuk rakyat termasuk membina Projek Perumahan Rakyat, Rumah Mesra Rakyat dan program PR1MA yang berharga RM250,000 ke bawah.
*Peruntukan RM27 bilion untuk menyediakan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti.
*Peruntukan geran sepadan RM245 juta di bawah Dana Strategik Pelaburan Domestik bagi menaik taraf kemudahan Smart Manufacturing.
* Peruntukan RM5 bilion di bawah Skim Pembiayaan Teknologi Hijau bagi menggalakkan pelaburan industri teknologi hijau.
*Melaksanakan Program Non-Revenue Water untuk mengurangkan kadar purata kehilangan air dengan kos RM1.4 bilion.
*Peruntukan RM1.7 bilion kepada warga emas, OKU dan kanak-kanak.
*Untuk penjawat awam, kenaikan pangkat time-based kali kedua untuk kumpulan pelaksana bagi tempoh 13 tahun selepas kenaikan kali pertama.


*Penjawat awam wanita yang mengandung lima bulan ke atas dibenarkan pulang awal sejam, manakala suami yang bekerja kerajaan juga dibenarkan berbuat demikian dengan syarat suami dan isteri bekerja di lokasi berdekatan.

*Bayaran khas one-off RM1,500 kepada 9,800 ketua kampung dan Tok Batin dengan RM1,000 dibayar pada Januari 2018 dan selebihnya sebelum Aidilfitri.
*Lebih 65,000 imam, bilal, guru KAFA, guru takmir dan tok siak mendapat bayaran khas RM1,500 dengan RM1,000 dibayar pada Januari 2018 dan selebihnya menjelang Hari Raya Aidilfitri.
 

*Bayaran khas RM1,500 kepada semua penjawat awam iaitu RM1,000 pada awal Januari 2018 dan RM500 menjelang Aidilfitri.
*Pesara kerajaan menerima bayaran khas RM750 iaitu RM500 dibayar pada Januari 2018 dan RM250 lagi menjelang Aidilfitri
Sumber : Bernama / Twitter / Najib Razak

'Lanun Bugis', Saya Hanya Tujukan Buat Najib Seorang - Mahathir.

Semalam Mahathir memperjelaskan bahawanya ucapan beliau tentang Lanun Bugis hanya ditujukan buat Najib semata-mata kerana Najib sebelum ini mendakwa dirinya ialah Pahlawan Bugis.

Menurut Mahathir lagi, Pahlawan Bugis sebenarnya tidak mencuri. Ini berbeza dengan Najib yang dikenali sebagai penyamun oleh seluruh dunia, oleh yang demikian Najib selayaknya digelar Lanun dan bukannya Pahlawan.


Berikut kenyataan penuh Mahathir yang disiarkan di blognya semalam;

Oleh : Chedet

1. Saya tidak pernah kata orang Bugis semuanya lanun. Yang saya kata ialah Najib mungkin berasal dari lanun Bugis. 

2. Sedutan dari ucapan itu berbunyi, “Ya lah, mungkin kerana dia yang berasal dari lanun Bugis.” (lihat di sini

 3. Ucapan saya dituju kepada Najib yang sering mendakwa ia adalah pahlawan Bugis. Pahlawan Bugis tidak mencuri. Najib pencuri besar dan dikenali sebagai penyamun oleh seluruh dunia. 

Sumber - Facebook
4. Apakah orang Bugis dapat menyambut baik bahawa penyamun ini seorang pahlawan berketurunan Bugis. 

5. Di Malaysia ada raja yang berketurunan Bugis. Ada Melayu yang berketurunan lanun. Tetapi tidak ada Melayu yang merompak duit berbillion yang dakwa mereka adalah pahlawan Melayu. 

6. Yang kita lihat sekarang ialah seorang perompak Melayu yang mendakwa dirinya pahlawan Bugis. 

7. Saya tidak fikir orang Bugis boleh berbangga dengan seorang penyangak mendakwa ia adalah pahlawan Bugis.

Khamis, 26 Oktober 2017

Husam Sekarang Tak Ketahuan, Tu La Bala Kerana Langgar Baiah - PAS.

Pas menyifatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Salor, Datuk Husam Musa yang melanggar bai’ah selepas mengkhinati perjuangan parti telah menerima balasan Allah sehingga menjadi seorang yang hilang arah tuju dan tidak keruan. 


Sehubungan itu, Ketua Penerangan Pas negeri, Datuk Mohd Nassuruddin Daud menasihatkan Naib Presiden PAN itu dan berapa lagi bekas pemimpin lain yang mengkhinati parti agar segera bertaubat lapor Utusan Online hari ini.

Katanya, di dalam al-Quran ada menyebut bahawa Allah tidak akan kasih kepada mereka yang melakukan pengkhianatan selain bakal menerima bala akibat perbuatan tersebut. 

“Saya lihat sekarang dia (Husam) sudah tidak ketahuan. Itulah bala yang diterima selepas melanggar bai’ah,” katanya ketika ditemui selepas majlis perasmian Karnival Toyyiba 2017 di sini hari ini. 

Majlis perasmian tersebut disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Ab. Fattah Mahmood yang mewakili Menteri Besar, Ahmad Yakob. 

 Mohd Nassuruddin berkata demikian bagi mengulas kenyataan Husam ketika berucap dalam majlis pelancaran jentera PRU-14 Parlimen Kubang Kerian di Wisma Tok Guru, Salor malam tadi yang meminta Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bertaubat kerana dosanya terhadap umat Islam selama ini. 

Husam juga dilaporkan berkata bahawa Abdul Hadi juga berdosa kerana memecatnya daripada Pas sebelum ini. Mengulas lanjut, Mohd. Nassuruddin yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat berkata, Husam perlu mencermin diri sebelum menyuruh Abdul Hadi bertaubat. 

“Kalau dia suruh Tok Guru Hadi bertaubat dengan alasan Pas pecat dia, saya nasihatkan orang yang mengkhianati bai’ah itu perlu bertaubat. 

“Sebab Husam dipecat kerana dia telah mengkhinati parti. Orang yang dipecat kerana mengkhianati parti adalah satu tindakan yang wajar,” katanya.

Konflik Peniaga Pasar Besar Pasir Puteh & Segalanya Yang Anda Patut Tahu!

6.1 juta. Itulah anggaran kos projek bagi pembinaan Pasar Besar Pasir Puteh yang terletak di Pasir Puteh, Kelantan. Pasar Besar Pasir Puteh melalui fasa pemodenan apabila kerajaan negeri menyediakan tapak baru dengan menaiktaraf pasar tersebut namun kesemua peniaga di pasar berkenaan perlu berpindah ke lokasi baru berbanding meniaga di lokasi sedia ada.

Kesemua peniaga berkenaan sepatutnya berpindah mulai 15 Oktober lalu dan diberikan tempoh sehingga 22 Oktober yang lepas bagaimanapun mereka enggan berpindah dari lokasi asal.

Selain tidak berganjak, peniaga-peniaga tersebut juga membuat protes dan melaporkan pembinaan pasar baru itu kepada pihak SPRM kerana mempercayai wujudnya unsur-unsur penyelewengan apabila kos projek yang dianggarkan bernilai 6.1 juta itu sebenarnya tidak setimpal dengan apa yang terhidang di depan mata!

Berikut kronologi ringkas tentang isu Pasar Besar Pasir Puteh;

1. Bilangan peniaga di Pasar Besar Pasir Puteh ialah 516 orang.

2. Ada di antara mereka yang telah meniaga sejak dari 39 tahun yang lepas.

3. Lokasi lama Pasar Besar Pasir Puteh terletak di tengah-tengah pekan dan kesemua peniaga diarahkan berpindah ke Pasar Siti Hajar, di Pasir Puteh Sentral - penjenamaan semula Pasar Besar Pasir Puteh. 

4. Jarak di antara lokasi pasar lama dengan pasar baru lebih kurang 1 kilometer.

5. 258 peniaga Pasar Besar Pasir Puteh telah menfailkan saman pada 27 September 2017 bagi menuntut ganti rugi perpindahan ke atas MDPP - Majlis Daerah Pasir Puteh sebelum ini bagaimanapun gagal. Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan MDPP untuk membatalkan tuntutan tersebut kerana tiada bukti konkrit.

6. Kes bagaimanapun masih dalam proses rayuan dan sedang menunggu keputusan mahkamah yang akan keluar pada hari ini, 26 Oktober 2017.

7. MDPP dilaporkan telah membelanjakan hampir 7 juta bagi membina Pasar Siti Hajar yang siap pada Mei 2015 termasuk 2.3 juta bagi menambahbaik premis sepertimana yang dituntut oleh peniaga.

8. Pada 24 Oktober lepas kira-kira 50 peniaga yang mewakili 500 peniaga lain telah mengadakan protes secara aman untuk membantah arahan perpindahan pasar ke lokasi baru.

Gambar-gambar pasar baru

9. Selain mengadakan protes aman mereka juga membuat laporan SPRM kerana mendakwa mungkin terdapat unsur-unsur penyelewengan memandangkan kos projek tidak setimpal dengan apa yang telah siap dibina.

10. Para peniaga enggan berpindah kerana;

- Lokasi sempit
- Tidak strategik
- Berhadapan dengan persaingan daripada pasaraya besar
- Kurang selamat
- Hanya mempunyai satu laluan masuk

11. Kerajaan negeri dalam satu kenyataan berkata bersedia untuk disiasat oleh SPRM dan akan bekerjasama sepenuhnya.

12. Peniaga sepatutnya berpindah mulai 15 Oktober lepas. MDPP juga telah memberikan peringatan bahawanya pada 20 Oktober bekalan air dan api akan dipotong dan pada 25 Oktober premis lama pasar sepatutnya akan dikunci dan ditutup dan menghalang peniaga daripada menjalankan aktiviti perniagaan disitu. Untuk rekod, bekalan air dan api sememangnya telah dipotong pada 20 Oktober lepas dan peniaga masih meneruskan perniagaan meskipun terpaksa bergelap dan berpanas.

Protes aman
13. Keluhan dari salah seorang peniaga yang dikenali dengan nama Rohani Mat Zimin mengatakan beliau merasa pelik kerana kebanyakan arahan yang dikeluarkan oleh MDPP adalah dalam bentuk lisan dan tidak formal.

14. Tapak pasar baru dikatakan berukuran 3x5 kaki persegi berbanding tapak lama yang bersaiz 6x6 kaki persegi.

15. Di pasar lama peniaga perlu membayar kadar sewa rm1 sehari manakala apabila berpindah ke lokasi baru mereka perlu membayar kadar sewa sebanyak rm200 sebulan.

Rujukan;

https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2017/08/318371/mahkamah-tinggi-tolak-tuntutan-peniaga

http://www.utusan.com.my/mobile/berita/wilayah/kelantan/polemik-pasar-siti-hajar-berterusan-1.538731

http://www.sinarharian.com.my/edisi/kelantan/isu-pasar-siti-hajar-kelantan-sedia-disiasat-sprm-1.747840

http://www.astroawani.com/berita-malaysia/peniaga-pasar-besar-pasir-puteh-enggan-pindah-tunggu-keputusan-rayuan-di-mahkamah-158036

https://gerbangkotabharu.blogspot.my/2017/10/500-peniaga-berkeras-enggan-berpindah.html?m=1

Dengan Tak Malunya Papa Gomo Daftar Logo Invoke, Bagi Amaran Pada Rafizi.

Semalam blogger UMNO yang penuh dengan isu kontroversi Wan Muhammad Azri atau lebih dikenali dengan panggilan glamernya Papa Gomo telah mengadakan satu sidang media khas bertempat di  Dewan Shazac Bistari.

Sidang media yang turut disiarkan secara LIVE FACEBOOK itu dibuat bertujuan untuk memberikan amaran secara terbuka kepada Rafizi Ramli yang juga Ahli Parlimen Pandan agar berhenti menggunakan logo INVOKE SOLUTION kerana logo itu telah didaftarkan ke atas nama beliau sebagai pemilik yang sah dan berdaftar dibawah MyIPO - Perbadanan Harta Intelek Malaysia.Papa Gomo memulakan sidang medianya dengan menceritakan kronologi bagaimana beliau menghadapi kes tuntutan saman dari Anwar Ibrahim kerana menfitnah pemimpin pembangkang itu.

Papa Gomo turut menjelaskan tiada mana-mana peguam UMNO yang mahu mewakili beliau bagi menghadapi tuntutan saman Anwar di mahkamah kerana tidak mahu menjejaskan nama UMNO. 

Papa Gomo turut memaklumkan bahawanya peguam Anwar pernah hadir ke rumah beliau bagi tujuan menyita bagaimanapun pintu rumah tersebut berkunci dan tidak dapat dibuka. Papa Gomo juga meluahkan perasaan kesal dan ralat kerana kes rayuan masih berjalan di mahkamah dan kes berkenaan akan diputuskan pada 2 November kelak.

Menurut Papa Gomo beliau perlu membayar kesemua hutang saman itu secara tunai kerana rayuannya untuk membayar secara ansurans tidak diendahkan meskipun telah membuat rayuan berkali-kali kepada peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini.

Berikut adalah ringkasan hutang yang perlu dijelaskan oleh Papa Gomo;

1. 800,000 jumlah penghakiman
2. 101,260.27 ditambahkan faedah 4% setahun
2. 50,000 kos mahkamah
3. 951,260.27 kos seluruhan

Menurut Papa Gomo lagi beliau tidak akan teragak agak untuk mengambil tindakan mahkamah terhadap mana mana individu yang menyalahgunakan nama INVOKE untuk tujuan mengaut keuntungan ataupun peribadi. 

Beliau juga tidak kisah jika Rafizi mahu mengheret isu logo INVOKE ke mahkamah kerana sudah lali dengan proses perbicaraan di mahkamah. 

Sidang media itu juga bertujuan untuk meminta derma dari orang ramai agar membantu Papa Gomo membayar saman kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas mahkamah memutuskan Wan Muhammad Azri bersalah kerana didakwa menfitnah pemimpin pembangkang itu pada 2013.
 

Rabu, 25 Oktober 2017

Bekas Staf Pejabat MB Selangor Ditahan SPRM Atas Dakwaan Rasuah.

Oleh : Bernama
Seorang bekas kakitangan pejabat Menteri Besar Selangor ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana dipercayai terlibat dalam perbuatan rasuah dan salah guna kuasa, dalam pemberian projek membekal cenderahati ke pejabat Menteri Besar Selangor pada 2016.
Menurut sumber SPRM, suspek berusia 38 tahun yang merupakan bekas pembantu tadbir di pejabat berkenaan ditahan kira-kira pukul 12.30 tengahari hari ini di pejabatnya.
Turut ditahan seorang pemilik syarikat pembekalan cenderahati berusia 59 tahun dan isterinya yang berusia 52 tahun, kira-kira pukul 3.30 petang tadi.
Sumber itu berkata, bekas kakitangan pejabat Menteri Besar terbabit disyaki telah menerima wang rasuah sebanyak RM16,566 daripada pemilik syarikat pembekalan cenderahati itu tahun lepas, sebagai balasan mengesyorkan syarikat tersebut sebagai pembekal cenderahati kepada pejabat berkenaan.
“Isteri pemilik syarikat pembekalan cenderahati itu pula ditahan kerana dipercayai bersekongkol dengan kedua-dua suspek,” katanya.
Sementara itu, Pengarah SPRM Selangor Datuk Wan Ramli Wan Abdullah ketika dihubungi mengesahkan penahanan itu dan berkata kesemua suspek akan direman di Mahkamah Majistret di Shah Alam esok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...