Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 2 Ogos 2014

Krisis MB - Pandangan Rakyat Yang Pimpinan PR Perlu Tahu.


Semakin lama semakin teruk kalangan pemimpin2 PR bergaduh sesama sendiri.

- Bergaduh secara terbuka menggunakan pelbagai jenis media, satu hal.

- Membuka kesalahan masing2 satu hal lagi.

- Lepas tue tiada tindakan dari mana2 penguatkuasa satu hal lagi.

Jika SPRM, PDRM dan semua agensi2 penguatkuasa tak ambil tindakan seperti menyiasat akan pendedahan2 yang dibuat maka ini telah menjadi satu skandal yang mana semua pihak bersama2 BERSUBAHAT apabila memilih untuk hanya dengar dan tutup mata. Tanpa mengambil apa2 tindakan meskipun sedar bahawa apa yang berlaku adalah SALAH.

Maaf. Aku nak berminat nak membenarkan tindakan2 salah pemimpin2 atau mana2 wakil rakyat di negara neh. Korang pandai2 songlap dan tak amanah, korang pandai2 tanggung. Dunia dan akhirat. Jangan heret rakyat yang tak berdosa macam aku.

Sudah kita dengar banyak kali.

Sudah juga kita baca banyak penulisan.

Sudah kita dipaksa faham untuk terima tindakan2 pemimpin.

Sudah juga kita dilayan bagai manusia yang tak punya hak untuk berbeza pendapat.

Apakah sebagai manusia yang akalnya waras, mindanya sihat, akan merelakan maruah dirinya dipjak2 untuk mengangkat pemimpin secara berlebih-lebihan? Apakah ini 'ciri2' rakyat yang perlu ditonjolkan oleh kita? I don't think so.

Sekarang. Perlu kita tahu. Proksi Khalid dan proksi Anwar terpecah kepada 3 jenis entiti.

Entiti pertama = mereka yang berkepentingan atas jawatan/peranan yang dipegang oleh Khalid dan Anwar. Mereka2 ini mendapat manfaat langsung dari kedua2 pimpinan tersebut. Jatuh dan bangunnya kedua2 pemimpin2 itu mempengaruhi kedudukan  atau kepentingan mereka.

Entiti kedua = mereka2 yang dibayar atau diarah (tanpa bayaran) untuk memberikan sokongan kepada kedua2 pemimpin tersebut. Boleh jadi sementara. Boleh jadi sepanjang masa. Boleh jadi ikut keperluan atau jenis tugas. Atau apa sahaja. Yang penting mereka juga terkesan jika kedua2 pemimpin itu jatuh mahupun bangun.

Entiti ketiga = mereka2 yang tatau apa2 secara menyeluruh. Hanya baca2 apa yang tersebar. Entiti rakyat. Yang terdiri dari ahli biasa. Penyokong mungkin. Dan non partisan. Yang tak faham duduk letak perkara sebenar. Rasa terjejas melihat pergaduhan dalaman kerana ia memberikan millage kepada BN untuk masuk jarum. Kumpulan2 ini juga bercelaru dan bergaduh sesama sendiri sebab terpengaruh dengan pelbagai elemen. Mungkin persekitaran. Dia tatau kawan2 dia dibayar untuk naikkan martabat pemimpin A. Dia ingat kawan dia salurkan info yang betul. Tapi dia dipergunakan. Dia pun bertekak dengan kawan2 lain mempertahankan pemimpin tersebut. Akhirnya sesama ahli, penyokong bertekak kat bawah macam hapa. Semua berpecah, bergaduh, berpuak demi mengikut pemimpin masing2.

Ini yang sedang berlaku.

Kita akan tinggalkan entiti pertama dan kedua. Kita biarkan sahaja mereka bertekak sampai bila2 jika itu yang mereka mahu. Mereka terjejas atau mereka tak terjejas ia sebenarnya takde kena mengena dengan hidup kita. Ini kerana ketika mereka menerima manfaat secara langsung dari kedua2 pemimpin tersebut, ada mereka hairan dengan kewujudan kita. Tak kan? Jadi takde sebab kita perlu peduli dengan kedudukan mereka sepertimana mereka tak pernah peduli dengan diri kita.

Entiti pertama dan kedua tue terdiri daripada pemimpin2 pelbagai parti, wakil2 rakyat pelbagai negeri, mereka2 yang berjawatan, kakitangan pelbagai parti dan kerajaan negeri serta yang berkepentingan dan juga blogger tertentu. 

Kita tinggalkan mereka. Dan kita ialah rakyat yang akan bersuara bagi pihak rakyat.

Apa yang pimpinan di Selangor khususnya perlu faham. Apa sebenarnya rakyat macam kita fikirkan.

Pertama. Kita tak pernah peduli siapa pun yang parti mahu lantik jadi MB. Jantina ataupun dari parti mana. Itu bagi kebanyakkan orang. Tapi bagi aku pula sejujurnya. Aku langsung tak peduli agama dan bangsa apa sekalipun. Aku takde masalah MB cina ataupun india. Mahupun MB yang atheis. Aku tak pernah peduli bab agama dan bangsanya. Jika dia boleh jalankan tugas dengan baik, amanah dan cekap maka itulah sahaja la penilaian yang aku akan pilih.

Kedua. Kita tak pernah peduli jika Khalid perlu diturunkan dan digantikan dengan sesiapa sahaja yang PR rasa lebih baik di kalangan mereka. Katakan. Khalid gagal menjalankan tugas dia dengan baik. Maka PR perlu gantikan dia. Maka, tukarla. Khalid juga perlu turun dari jawatan tersebut tanpa membuat apa2 masalah berbangkit. Jangan degil. Jangan buat onar. Jangan buat hal. Jangan berpropaganda. Jika terbukti kita gagal, maka berundurla. 

Ketiga. Tetapi situasi yang berlaku adalah Khalid enggan berundur dan PAS mempertahankan kedudukan Khalid.

Keempat. PKR dan DAP telah sepakat mahu mengantikan Khalid dengan Wan Azizah.

Kelima. Ketika PRU ke 13 dulu sebelum dan selepas, kemain lagi PKR dan PR memainkan kempen memuji kepimpinan Khalid kaw2. Ada banyak. Yang UP secara berlebihan2 pun ada. Sampai aku sendiri pun meluat baca. Bila aku meluat takde la aku sebarkan. Aku sebarkan yang aku tak meluat je la. 

Keenam. Oleh kerana rakyat dibiasakan, diserapkan dengan persepsi bahawa kepimpinan Khalid itu BAGUS oleh PKR dan PR itu sendiri dan tiba2 PKR mahu menukarkan Khalid bukan kah ianya diperlihatkan contradiks dengan kempen2 kamu sendiri?

Ketujuh. Sudahla situasinya seperti memaksa Khalid berambos segera dari jawatan tersebut. Kemudiannya, banyak kelemahan2 Khalid didedahkan. Dimainkan secara berulangan2. Menggunakan media baru dan media massa. Khalid diserang oleh geng2 sendiri. Masalah2 rakyat di Selangor banyak neh. Daripada rakyat Selangor mengharapkan pimpinan yang diundi dalam PRU lepas untuk menyelesaikan masalah mereka, bertukar kepada mereka la yang perlu menyelesaikan konflik dalaman PR di Selangor. Apahalnya tue? Mak bapak korang bayar kami gaji ka untuk selesaikan masalah parti korang? Tak kan. Jadi, berpada2 la sikit kalau nak membuli rakyat pun.

Kelapan. Kelemahan2 seperti KIDEX dibangkitkan. Air. Masalah pengurusan sampah. Tiba2 semua dimainkan secara serentak dan berganti2. Ada beberapa isunya darinya aku dah pernah protes sorang2. Masa tue tak nampak pun pimpinan2 PR melalak kritik Khalid. Kalau kau ikhlas sangat demi rakyat, ketika masalah itu tercetus, ketika itulah ko patut kritik Khalid. Kenapa ko tunggu, simpan dan mainkan ikut timing dalam propaganda menjatuhkan kepimpinan Khalid? Nampak tak bagaimana rakyat memikirkan korang semua neh sedang mempermainkan hak kami?

Kesembilan. Ini bukan kali pertama Anwar mempermainkan hak rakyat bagi mencapai tujuan tertentu. Di Permatang Pauh, Wan Azizah blah, Anwar ganti. Di Kajang, sapa tah yang blah tue, Wan Azizah ganti. Lebih dari sekali. Dah boleh buat orang rasa benci dan meluat. Jika tujuannya tidak dapat dijelaskan dengan baik, tidak mampu menyakinkan rakyat, tahu tak impaknya apa? 

Kesepuluh. Yang paling teruk terkesan ialah PAKATAN RAKYAT. Pemimpin2 PR yang akan kehilangan kuasa kalau korang bermain2 dengan amanah rakyat. Rakyat tidak bergantung harap pada kewujudan kamu. Kamu hanya jambatan untuk rakyat membalon BN yang rakus. Bilamana kamu pun rakus macam BN maka takde sebab kami nak simpan kamu. Pencuri dan perompak mungkin berbeza nama tetapi tugas mereka masih sama. Iaitu mengambil hak orang lain. Antara iblis dan setan. Takde sebab kita nak pilih antara duanya. Katakan setan kurang jahat berbanding iblis tetapi jahat masih jahat. Apakah ada sebab untuk rakyat berpihak kepada kumpulan pencuri hanya semata2 membenci kumpulan perompak? Kita tidak hidup dengan dua pilihan semata2. Ia digambarkan begitu oleh ahli2 partisan yang mahu memaksa kita memilih. Mereka mahu memaksa kita bersubahat. Kat dunia neh beria2 menggunakan macam2 hujah bagi menghalalkan tindakan mereka, esok lusa depan Allah nanti kita juga yang kena jawab sorang2. Sapa datang nak bela kau? Anwar? Khalid? Haram ada. Mampos la kau disitu sorang2. Sedarla hakikatnya wei.

Kesebelas. Oleh itu, adalah amat baik jika PR boleh menyelesaikan konflik yang berbangkit mengikut proses yang betul.

Keduabelas. Kumpulan Anwar kata kepimpinan Khalid teruk. Ada skandal tanah la apa la. Baik. SPRM ada kan? PDRM ada kan? Maka, lapor polis, minta SPRM siasat dakwaan2 tersebut. Jika Khalid tidak amanah, Khalid perlu dihukum.

Ketigabelas. Kumpulan pro Khalid pula kata Anwar and geng2 tamakkan duit kan? Nak kan habuan SPLASH kan? Terlibat dalam beberapa skandal yang melibatkan duit kan? Baik. Lapor pada PDRM dan SPRM. Minta la agensi2 tersebut siasat. Ini setakat geng2 Anwar dan Khalid pongpang2 di media sosial. A corrupted. B corrupted. Baik tak payah. Dua2 kumpulan macam L*NC*U aje aku tengok. Bagi orang confused saja. A mengata B. B mengata A. Yang BN dok tengok. Tunggu. Sebab nak amek peluang. Dah masing2 pandai menuduh masing2 tak amanah kan. Hah, tunggu apa lagi. P report la oi BANGANG.

Keempatbelas. Geng2 PAS pun sama. Sanusi ke tak Sanusi ke. Zuhdi ke tak Zuhdi ke. Masing2 mula mendedahkan kepincangan parti sendiri dan parti kawan secara terbuka. Ada penulisan2 yang tersebar dan terbukti. PDRM dan SPRM tunggu apa lagi? Korang dah nampak orang buat pengakuan. Ko dah nampak yang PAS sanggup khianat amanah rakyat demi membela PKR tue, korang jalankan la siasatan. Amek keterangan. Ini melibatkan amanah rakyat. Penyelewengan. Salah laku. Gagal urus tadbir. Tak amanah kot. Apsal semua diam aje?

Kelimabelas. Oleh kerana kita telah melihat. Kita nampak. Dan kita faham. Ada banyak perkara2 yang PR sanggup sapu bawa karpet, apakah PR ialah parti relevant untuk kita pertahankan diri dari serangan kejam BN ke atas kita? Apakah kita patut reformat PR? Tukar semua pimpinan2 yang bermasalah? Adakah berbalik kepada BN? Memang tak la kan. BN tue mulut buaya. Kerosakan dalaman BN lebih sadis dari PR sungguhpun BN diperlihatkan ada usaha untuk memperbaiki kelemahan TAPI belum cukup menyakinkan lagi perubahan yang mereka tunjukkan. Ibarat dari mati (PR) kepada mati (BN). Memang sampai mati kalau undi BN maka mati je la pilihan kita. Atau mula sandarkan kepercayaan dan harapan kita kepada parti lain? Adakah PSM ialah pilihan kita? Boleh la kah rakyat kita bebas dari sentimen agama dan bangsa yang melampau2 di negara ini jika PSM ialah pilihan kita? Atau, patutkah kita kuatkan kesatuan rakyat supaya sesama kita bersatu untuk melawan semua jenis kezaliman sehingga parti2 politik di negara ini tunduk kepada kesatuan rakyat? Ini semua pilihan2 yang kita ada jika kita mahu melihat ia secara bersungguh2. Pilihan kita bukan di antara PR dan BN. Bukan di antara SYAITAN dan IBLIS. Bukan di antara PENCURI dan PEROMPAK. Tetapi pilihan kita ialah apa yang kita mampu ubah untuk memastikan pilihan2 yang tersedia pada masa akan datang lebih baik dari apa yang kita miliki pada masa sekarang.

Keenambelas. Suka tak suka krisis MB di Selangor tetap perlu ada penamatnya. Takan nak bergaduh sampai 5 tahun isu MB kot? Alasan2 yang digunakan untuk jatuhkan Khalid sebenarnya adalah untuk memujuk rakyat bagi menerima penukaran Khalid kepada Wan Azizah. Ini rakyat semua tahu. Sebab itu PR patut berhenti bagi alasan2 tersebut lagi. Ini kerana orang dah mula banding membanding. LGE pun teruk juga pentadbirannya di Penang. Isu terowong tue dah makan dah tahun orang lawan. Tak dengar pula geng2 PR desak LGE turun. Gila tak gila la juga bila orang sibuk kes gelandangan dia pula boleh bangang2 p bergambar menangis membantu gelandangan padahal gelandangan bersepah2 kot di Penang tue selama neh sikit pun dia tak heran apatah lagi nagis. Ini kalau pimpinan BN yang buat mahu kena kutuk kaw2. Tapi sebab LGE dibuat maka geng2 PR terpaksa la jilat selagi mampu. Kalau dah tak mampu p bilik air muntah saja la. HAHAHA. 

Ketujubelas. Wan Azizah bukan calon yang BAGUS untuk menerajui Selangor. Bukan ada kaitan dengan kenegerian ataupun kerana aku proksi kepada mana2 pihak. Tetapi aku tahu sangat dia tak BAGUS apabila hanya menganalisa cara dia menguruskan parti dia sendiri. Dah boleh nampak betapa lemah dan lembiknya dia menguruskan orang2 bawahan dia.

Kelapanbelas. Wan Azizah juga bukan calon yang JUJUR bila menafikan dia BONEKA. Aku tak suruh dia mengaku terangp2 pun.. yela yela Ameno. AKu boneka. PUAS ahti kau sekarang. Tak. Jangan salah faham. Just aku minta dia diam aje la. Tak payah nafikan yang dia bukan BONEKA. Dia memang BONEKA pun. Terima sudah apa yang rakyat nyatakan kerana ini adalah FAKTA. Susah sangat ke kita nak hidup dengan menerima FAKTA?

Kesembilanbelas. Hentikan la serangan2 yang dok mengaitkan PAS dengan UG hanya semata2 Hadi sokong Khalid. Tak habis2 dengan UG korang neh. BANGANG. Makin kelaut sudah. 

- Isu UG satu hal.

- Isu Hadi sokong Khalid satu hal.

- Isu kepimpinan Hadi satu hal.

- Isu Hadi dan menantunya satu hal.

PUAK2 MEROYAN dalam PKR dan PR ini telah mencampuradukkan kesemua isu2 tersebut dan membuatkan satu kesimpulan sapa sokong Hadi dia UG. Babi kepala bana kau. Kau ingat kau tengah buat kek nak main campur semua bahan2? Tengokla pada isunya.

Bab Hadi sokong Khalid satu isu. Dan sapa2 yang sokong Hadi sebab dia sokong Khalid tak bermaksud dia UG ataupun pro Hadi. Kita tengok kepada isu aje. TGNA sokong Hadi. So, TGNA, UG?

Lagi satu. Puak2 meroyan dalam PKR neh dok siap sindir2 TGNA lagi. Pergh. Mulut kemain lagi ek sekarang. Menjadi2.

Keduapuluh. Sapa pun jadi MB lepas neh tolong selesaikan masalah2 rakyat yang korang tak pernah selesaikan sejak sekian lama. Sejak Khalid jadi MB pun masalah2 tue tak pernah selesai. Macam2 masalah. Dari zaman Khalid. Aku harap zaman Wan Azizah ada perubahan. Kalau takde memang makan maki je la jawabnya.

Keduapuluhsatu. Yang akhir. Last.

Dalam isu MB Selangor neh. Rakyat dah nampak betapa tak amanahnya PR dalam mentadbir negeri. Dan rakyat juga telah nampak. Telah difahamkan. Bahawa demi kuasa dan 
pangkat ;

PAS, PKR dan DAP sanggup membelakangkan amanah rakyat.

PAS belakangkan perjuangan atas nama agama dia lagi. Ini memang melampau. Pongpang2 citer pasal agama tapi demi PKR dorang langgar agama yang dorang perjuangkan. Ini bullshit beb.

PKR belakangkan amanah rakyat. Pongpang2 kutuk BN rasuah la, tak bersih la, gila kuasa la apa la itu la ini la macam2 la alih2 dorang punya perangai pun macam bullshit.

DAP pun sama. Kemain lagi aku tak racist. PAS dan UMNO sekufu dengan hudud itu UG. OOOoOo.. MCA dan DAP sekufu dalam banyak HAL tak UG pula ek? Takde masalah untuk DAP dan MCA sependirian dalam hal2 berkaitan bangsa cina tapi bila UMNO dan PAS sepakat dalam isu agama itu dah jadi bahaya kepada penyatuan PR? BULLSHIT nak mampos kau neh DAP.

Aku perhati aje perangai puak2 dalam PR neh. Aku perhati kan aje. Dan aku yakin ramai lagi di luar sana sedang perhatikan perangai korang. Statement korang. Tindakan2 korang.

Oleh kerana semuanya sudah terdedah, terbongkar, tersebar dan dimainkan secara berleluasa, maka lepas neh pandai2 la korang nak hidup macam BN hidup. Sepertimana kami maki BN bila dia gagal terjemahkan amanah rakyat seperti sepatutnya seperti itulah juga kami akan maki PR kerana mempermainkan kepercayaan kami.

Sehingga semua korupsi yang didedahkan disiasat dan dihukum mengikut ruang keadilan yang tersedia baru la PR boleh digelar sebagai PAKATAN RAKYAT. Barulah korang boleh dianggap berkredibliti jika pongpang2 bab keadilan dan sebagainya. Jika tidak, jadi bahan ejekan je la. Yang mana2 bagus untuk kami lawan BN, sudah tentu kami petik untuk zahirkan kebencian. Tapi tidak la beranggapan perjuangan PR itu untuk rakyat lagi dah macam dulu2. Pakatan rakyat konon. Baik tukar sahaja nama korang kepada PAKATAN ROSAK.

Kerosakkan dalaman korang demi kuasa, pangkat, jawatan dan harta, jangan babitkan atas nama RAKYAT la setannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..

KBAI.

Jumaat, 1 Ogos 2014

Respon Lathefa Kepada TGNA - Kapten Ialah Anwar Ibrahim.

Baru2 neh TGNA ada keluarkan kenyataan menyokong penuh pendirian TGHH dalam isu Khalid. Rujuk sini.

Dan berikut adalah respon dari kak Lat ;

 
Respon tersebut pada pandangan ahli2 PAS ialah respon yang bersifat provokasi dan menyindir TGNA. Tak hairan juga kenapa geng2 PAS marahkan kak Lat kat dalam ruangan komen tersebut.

Penyudahnya geng2 PKR + DAP VS geng2 PAS.

Kalau trend neh berterusan, Anwar tak minta maaf, PKR bertegas tindakan mereka betul, DAP bertegas mereka tak pernah buat salah langsung, PAS pula dipaksa untuk berundur, mengalah dan mengakui kalah serta salah.. aku rasa tak lama dah tue.. babai PAKATAN RAKYAT.. SELAMAT TINGGAL.

KAH KAH KAH

DAP Umum Menyokong Penuh Wan Azizah Sebagai MB Baru Selangor.


Setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng menyuarakan sokongan penuh parti itu terhadap cadangan meletakkan presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor akan datang.

Lim, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata parti yang menganggotai Pakatan Rakyat akan bermesyuarat pada 10 Ogos dan antara agenda utamanya ialah membincangkan sama ada wanita boleh menjadi Menteri Besar.

Katanya, menurut Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, cadangan PKR itu ditolak pihak tertentu dengan alasan Dr Wan Azizah adalah wanita.

"Dalam mesyuarat Pakatan itu nanti, kami perlu atasi halangan pertama dengan meminta semua pemimpin daripada PKR, DAP dan Pas menyatakan bahawa mereka tidak membantah wanita menyandang jawatan Menteri Besar.

"Kami perlu buat pendirian itu untuk membuktikan kami bersifat inklusif dan menyokong kepelbagaian," katanya kepada pemberita di sini hari ini.  

Lim mempersoalkan sama ada terdapat peruntukan dalam Perlembagaan bahawa wanita tidak boleh menjadi Menteri Besar.

Laporan sebelum ini menyebut pemimpin PKR, Pas dan DAP - parti yang menganggotai Pakatan Rakyat - menyuarakan pelbagai pendapat tentang cadangan PKR menggantikan Menteri Besar Selangor sekarang (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) dengan Dr Wan Azizah.

Sambil menafikan Pas sedang dalam proses untuk meninggalkan Pakatan Rakyat akibat perbalahan berkaitan jawatan itu, Lim menggesa semua pemimpin pakatan itu supaya tidak kehilangan arah berikutan cadangan PKR untuk mencalonkan Dr Wan Azizah mengambil alih jawatan Menteri Besar Selangor.

Bulan lepas, presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan mengisytiharkan secara terbuka beliau menyokong Abdul Khalid kekal sebagai Menteri Besar Selangor, walaupun Anwar mengumumkan bahawa Majlis Kepimpinan Pakatan Rakyat bersetuju dengan cadangan PKR untuk menggantikan Abdul Khalid dengan Dr Wan Azizah. - Bernama


============

DAP dan PKR bersetuju sebulat suara dengan Wan Azizah sebagai MB baru Selangor.

Penambahan.

1. Belum pun 10 Ogos, dan DAP slumber aje keluarkan statement mendahului keputusan mesyuarat PR.

2. Setakat nak gunakan hujah2 yang UMNO sokong Khalid (sebab UMNO jadi batu api now) dan PAS sokong Khalid maka wujud unsur2 UG baik tak payah. Selama neh MCA dan DAP sekufu dalam banyak hal antaranya HUDUD, NEGARA ISLAM, ISU ARAK, PENTERNAKAN BABI dan juga isu persekolahan jenis cina dan tamil.. takde pula kedengaran DAP dan BN terlibat dalam UG apa bagai. Setakat bersetuju dalam beberapa perkara, hal biasa dalam politik. Konsensus Nasional PKR dan BN pun sekufu dalam banyak hal. Jangan sikit2 nak kait orang dengan UG kot. Dan satu lagi, apa yang UMNO buat sekarang ialah mengambil kesempatan di atas apa yang sedang berlaku di Selangor. 

3. Uruskan proses penukaran MB Selangor dengan baik. Teratur. Aku tak rasa orang marah kerana nak tukar MB. Orang marah sebab proses dia kelam kabut sambil diselami dengan elemen penipuan, kelentong sana sini dan fitnah meroyan semua cukup. Lepas tue dengan muka tak malu cakap ia dibuat demi rakyat. Apa benda kau neh? Demi rakyat ke korang berebut kuasa? Demi kepentingan diri sendiri dan parti2 korang la. Mengaku aje sudah. Kan senang. Jujur ma.

4. PAS mula2 aje tak bersetuju. Lama kelamaan akan bersetuju juga. Korang tengokla nanti.

HA HA HA

Kbai.

Isu Lebuhraya KIDEX.


Bestnya tengok dorang bergaduh kat Selangor.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Apa pun kat bawah neh bukan gaduh. Tapi perbincangan dan perdebatan yang sihat. Aku taknak side mana2 dalam isu KIDEX. AKu nak tengok hujah dari kesemua pihak. Yang neh aku rasa wajar untuk dikongsikan bagi pembacaan semua pihak yang mahu peduli apa itu KIDEX. 

Dalam isu KIDEX. Aku masih blur2 tak faham kepada siapa aku patut berpihak.

Baca lah ;

Isu Lebuh Raya KIDEX

Salah seorang sahabat FB saya, saudara Nazri Abd Aziz, pos isu ini sebagai menunjukkan TSKI tidak mementingkan rakyat. Berikut ini fakta-fakta beliau:

Meneruskan Konsesi Lebuhraya Bertol

i) Sangat jelas keputusan PRU sejak 2008 dan 2013 adalah atas kempen berterusan meringankan beban rakyat termasuk pengecualian kutipan tol untuk lebuhraya peringkat pusat dan negeri yang telah mencapai “status breakeven”. Rakyat yang sudah cukup terbeban dengan kesempitan hidup meletakkan harapan sangat besar untuk PR melaksanakan perubahan tersebut tatkala berkuasa. Lebuhraya dengan konsep konsesi tol kepada pihak swasta yang rapat dengan UMNO BN adalah satu pengkhianatan kerajaan UMNO BN terhadap rakyat sejak sekian lama.

ii) Ironi, apa yang dilakukan oleh TSKI adalah meluluskan secara prinsip 6 (enam) konsessi lebuhraya di Selangor sahaja, dengan mengguna pakai sistem konsesi sama seperti kerajaan UMNO BN lakukan. Atas nama pembangunan, beliau melaksanakan konsep yang jelas dibantah keras oleh PR sejak berzaman.

iii) Baru satu sahaja didedahkan kepada rakyat iaitu “projek KIDEX”, majoriti rakyat bangkit menyatakan kemarahan dan bantahan. Tetapi TSKI dengan “keras kepalanya” menyatakan beliau akan tetap meneruskan project raksasa bersama Kerajaan Pusat tersebut dalam kadar segera.

iv) Lagi sekali langsung tiada perbincangan atau apa jua konsultansi peringkat MPR dalam perkara sangat besar dan penting yang berlawanan dengan dasar PR tersebut.

JAWAPAN SAYA:

1. Lebuhraya KIDEX ini telah diluluskan oleh Kerajaan Negeri ke?

2. Kalau Kerajaan Persekutuan mengemukakan usul untuk bina Lebuhraya KIDEX kepada Kerajaan Negeri Selangor, sebagai sebuah kerajaan apa yang sepatutnya dilakukan? (Tolong jawab sebagai sebuah kerajaan bukan sebagai seseorang yang bermentaliti pembangkang)

3. Kerajaan pimpinan Lim Guan Eng di Pulau Pinang nak bina laluan bawah laut dari Pulau Pinang ke Seberang Perai yang ditentang hebat oleh dua NGO terkemuka dalam negara ini iaitu CAP dan SAM. Saya nak tanya ketika usul ini dibuat oleh LGE dia ada bawa ke konsultansi peringkat PR ke?

4. Kalau perkara itu tidak di bawa ke konsultansi peringkat PR, mengapa tiada usul gantikan LGE.

5. Kerajaan Pulau Pinang bawah LGE secara senyap-senyap meluluskan enakmen berkaitan Pilihanraya Majlis Kerajaan Tempatan, ada pernah dapat persetujuan majlis konsultansi PR ke? 

6. Kalau tidak pernah dapat, mengapa tidak turunkan LGE?

Mohon jawap balas pada hujah2 yang dikemukakan.

Yang tak terlibat tue dok tepi sudah la. Mari kita baca hujah2 depa dari jadi nasi tambah.

HA HA HA

Jawapan Dr Zuhdi Kepada Rafizi, Anthony Loke Dan Tony Pua - PAS Patut Berhenti Lakon Suci.
Aku siarkan jawapan pemimpin2 PAS kepada beberapa pihak yang sedang dalam agenda MENJALANKAN OPERASI KAJANG MOVIE. Kat akhir artikel ye.

Tapi aku nak nyatakan 3 perkara penting kat sini.

1. Aku tak sokong sebarang bentuk racisma. Baik siapa pun pelakunya. Sungguhpun aku tak sokong perbuatan membocorkan mesej wassap tapi bila dia dah kantoi, dia dah kantoi. Dah kantoi bersikap racist kena mengaku. Samada nak teruskan bersikap racist ataupun minta maaf. Ini Dr. Zuhdi kena faham.

2. DAP jangan sembang kencang kutuk racisma Dr. Zuhdi tanpa menilai racisma sendiri. Dalam DAP puak2 racist lebih ramai dalam PAS. Pada aku PAS patut muhasabah diri dan perbaiki sikap ahli2 dan pemimpin2 sendiri untuk tidak bersikap racist dan DAP pun begitu juga. Bila DAP lakon suci pongpang2 pasal Dr. Zuhdi yang racist aku rasa nak lempang DAP kalau boleh. Ko sendiri BAPAK SEGALA RACIST tak sedar diri pula. Ini racist vs racist, penyokong2 korang ternganga macam orang bebal bergaduh sesama sendiri pertahankan parti. Padahal dua2 pun tak betul juga jalannya. PAS tak betul. DAP tak betul. DAP patut belajar dari situasi ini dan bukannya amek kesempatan untuk apikan suasana bagi menjayakan operasi kajangmovie itu.

3. PAS mendedahkan tindakan mereka mencover dan mengkronikan projek2 negeri kerana 'PERKAHWINAN MEREKA DENGAN PKR'. Baca la apa yang SANUSI sendiri tulis. Kat sini.

Demi kuasa. PAS langgar agama.
Demi kuasa. PR langgar amanah.
Demi kuasa. Pemimpin2 PR saling bergaduh. Penyokong2 dorang pula gila babik memaki orang2 macam aku sebab tidak mahu tunduk kepada penipuan dan propaganda partisan.

Nampak tak disitu?

Sebab tue aku bagitau korang. Kenapa pada tahun 2010 mengajar aku untuk memilih berpolitik tanpa partisan. Apa yang aku nampak di depan mata terlalu sukar untuk aku memilih mana2 parti sebagai platform untuk berpolitik. Berpolitik sebagai rakyat lebih baik untuk individu macam aku.

Allah sudah buktikan. Tinggal lagi korang nak terima tak fakta tue? Nak telan tak hakikat tue? Nak hadap tak kebenaran tue? Bila dah terima, nak buat macam mana? Apa cara terbaik untuk selesaikan permasalahan tersebut? Adakah undi BN semula? Atau apa plan yang patut rakyat fikirkan? Hah.. itu semua aku dah plan sebelum tahun 2013 lagi. Sebab tue masa PRU ke 13 hari tue, aku cakap HANYA UNDI CALON yang baik. Yang boleh buat kerja. Yang perform. Yang takde masalah. Yang tak terkait isu. Kisah peribadi. SKANDAL. Yang bukan dipilih atas dasar kroni dan hubungan kawan2. Yang diangkat menjadi calon kerana favoritism. Bukan pilih ikut partisan. Sekarang yang meroyan marah aku dulu2 tue dah hilang ke mana2 hala. HAHAHAHAHAHA.. AMEK KAW. Masa. Fakta. Kejadian. Telah membuktikan kebenaran pada kau. Sedap ke? Ada rasa OREN?

KAH KAH KAH

Fikir2kan juga.

Apa yang PAS dah tutup demi DAP pula.
Apa yang DAP dan PKR dah tutup demi PAS juga.
Apa yang PKR, DAP dan PAS tutup demi kepentingan parti masing2 juga.
Apa lagi yang dorang dah buat, membelakangkan hak2 rakyat, langgar amanah dan macam2 lagi demi kayakan diri dorang sendiri selama ini?

Aku ada baca. Di fb depa dok sebar gaji menteri besar Selangor. Memang mahal nak mampos. Jeles aku beb. Sebaran bertujuan nak bagitau, si Khalid neh gaji tinggi. Sebab tue la malas dia nak letak jawatan. Rugi ooooooo...

Tapi kan.. dari apa yang aku faham.. jika KHALID TURUN, yang diganti itu ialah WAN AZIZAH. Maka gaji Khalid akan berpindah ke tangan Wan Azizah. Bukan ke tangan korang pun. Betul tak? Jadi sekarang korang berperang demi siapa untuk dapat gaji banyak2 tue? Demi kau?

KAH KAH KAH

NAMPAK TAK BETAPA BANGANGNYA kau disitu? So bila puak2 partisan neh berperang demi pemimpin, biar pun mampos la dorang tue. Kita stand dengan kita punya motif sudah. Demi rakyat. Ingat, apa2 hal demi rakyat. Rakyat tengah susah sekarang neh ooiii.. polisi2 jahat BN semakin menindas. Dan wakil2 rakyat PR pula semakin lemah melawan disebabkan terperangkap dengan nafsu dan ketamakkan. Mamposla kita cenggini..

====================

Jawapan Dr.Zuhdi kepada pimpinan DAP dan PKR dalam isu Khalid Ibrahim.

JAWAPAN KEPADA RAFIZI RAMLI, ANTHONY LOKE DAN TONY PHUA.

Hampir 20 tahun yang lalu, ketika Samuel Huntington mengemukakan teori tentang ‘Pertembungan Peradaban’ (The Clash of Civilisation), yang menuduh Islam adalah sebuah agama yang sering berkonflik, saya adalah seorang yang menjadi penentang kuat menolak teori tersebut. Pada ketika itu, saya mendukung usaha yang dilakukan oleh guru saya Profesor Osman Bakar untuk menolak teori Huntington, sebaliknya memperkenalkan Agenda Dialog, yang bertujuan untuk mewujudkan sebuah dunia yang lebih harmoni dan menghargai nilai kemanusiaan. Agenda Dialog ialah satu usaha untuk mencari titik-titik persamaan antara peradaban khususnya yang berkaitan dengan nilai sejagat dan menghormati titik-titik perbezaan yang biasanya berkaitan dengan kepercayaan beragama. Saya menggunakan umur muda saya untuk mengusahakan perkara itu, walaupun biasanya umur muda seseorang dicorakkan oleh pemikiran radikal dan ekstrim.

Saya terlibat membantu penganjuran siri Persidangan Antarabangsa Dialog Peradaban yang diterajui oleh Profesor Osman Bakar, termasuklah satu persidangan yang bertemakan ‘Islam and Confucianism’. Di samping itu, saya juga menghadiri beberapa siri wacana yang turut disertai oleh tokoh-tokoh kontroversi seperti Dr Nurcholis Majid dan Profesor John Esposito, sebagai usaha melangsungkan Agenda Dialog tersebut. Berikutan dengan siri-siri persidangan dan wacana itu, Kementerian Pendidikan kemudiannya memperkenalkan satu kurikulum wajib di universiti-universiti tempatan dikenali sebagai Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS). Kurikulum TITAS ini bertujuan untuk membawa generasi muda Malaysia yang terpelajar menghargai empat peradaban besar dunia yang mereka warisi, di samping menjadikan mereka generasi yang menghargai keharmonian hidup dan menolak unsur-unsur melampau.

Ketika TITAS mula diperkenalkan, saya terlibat menyumbangkan fikiran dalam membina kurikulum tersebut. Saya bersama-sama dengan Profesor Chandra Muzaffar, Profesor Hashim Musa dan beberapa rakan yang lain menulis Bab Pertama Buku Teks TITAS berkaitan dengan ‘Pengenalan kepada Peradaban’ dan Bab Terakhir berkaitan dengan ‘Cabaran-cabaran Peradaban Masa Kini’. Ketika TITAS diperkenalkan, harapan yang tinggi diletakkan agar kurikulum ini akan melahirkan generasi muda Malaysia yang berusaha ke arah memupuk keharmonian kaum dan menghindarkan ekstrimisme. Apabila Anthony Loke beberapa bulan yang lalu melahirkan pandangan prejudis terhadap kurikulum TITAS ini seterusnya menyarankan TITAS tidak lagi menjadi kursus wajib di universiti, saya adalah antara mereka yang tertanya-tanya adakah beliau mendapat gambaran yang betul tentang latar belakang kursus TITAS ini?

Apabila Profesor Chandra Muzaffar ditamatkan kontrak perkhimatan, saya telah menggantikannya mengajar satu kursus dalam program Sarjana Dialog Peradaban. Sekali lagi saya meneruskan peranan mempromosikan Agenda Dialog terutama kepada bakal pemegang ijazah sarjana yang bakal menjayakan kurikulum TITAS di seluruh negara. Saya juga terlibat menyelia pelajar-pelajar ijazah tinggi dan ijazah dasar termasuk mereka yang mengkhusus dalam Sarjana Dialog Peradaban. Kesempatan mengajar TITAS dan Sarjana Dialog Peradaban memberi peluang kepada saya memperolehi ramai anak murid dari pelbagai kaum yang bilangannya mungkin menjangkau ribuan. Mereka yang pernah menjadi murid saya, boleh melihat sendiri sikap saya yang konsisten terhadap hubungan harmoni antara kaum dan saling faham-memahami antara peradaban.

Saya bukanlah seorang ahli politik, dan jauh sekali untuk menjadi selibriti politik. Saya hanya seorang akademis yang menyumbang fikiran kepada orang politik, supaya politik negara ini akan lebih menghargai keharmonian kaum dan mengelakkan ekstrimisme. Menjelang PRU 2004, saya pernah dijemput membentangkan satu kertaskerja tentang peranan Masyarakat Madani, sebagai salah satu langkah menyediakan Manifesto Barisan Alternatif. Dalam pembentangan itu, saya menekankan sekali lagi Agenda Dialog, dan peranan Masyarakat Madani sebagai elemen penting mencapai peradaban Malaysia. Meskipun demikian, peranan Masyarakat Madani ini tidak boleh lari dari garis panduan agama sesuai dengan perkataan ‘Madani’ itu sendiri berkaitan rapat dengan peranan agama sebagai asas pembinaan sesebuah peradaban.

Semenjak saya berperanan sebagai penyumbang fikiran kepada orang politik, saya pernah beberapa kali duduk sepentas dengan Rafizi Ramli. Saya pernah duduk sepentas dengan beliau dalam wacana sumbang saran penyediaan budget Kerajaan Negeri Selangor beberapa tahun lalu. Kami diminta membincangkan tajuk bagaimana memperkasakan demokrasi di Negeri Selangor. Dalam wacana itu, saya sekali lagi menyebut tentang kepentingan peranan Masyarakat Madani sebagai rakan kongsi kepada Kerajaan Negeri ke arah mencapai sebuah pemerintahan yang bertatakelola baik (good governance). Selain daripada itu, saya membangkitkan sekali lagi tentang kepentingan berdialog ke arah mewujudkan sebuah masyarakat berbilang kaum yang harmoni dan terhindar dari sikap perkauman yang melampau.

Sebelum puasa yang lalu, saya berkesempatan pula duduk sepentas dengan Anthony Loke dalam satu program anjuran WADAH Negeri Johor, dan kebetulan saya diminta untuk bercakap soal perpaduan. Saya bercakap di hadapan Anthony Loke sendiri, bahawa Islam sama sekali tidak membenarkan sikap perkauman sebaliknya saling berdialog (bertaaruf) antara satu sama lain. Saya menegaskan pendirian saya, bahawa sekolah-sekolah vernakular yang merupakan satu institusi membentuk jatidiri kaum masing-masing tidak boleh ditutup sebaliknya diperkasakan. Setiap kaum tidak boleh dihakis jatidiri mereka sebagaimana pendekatan banyak negara yang menghakis jatidiri kaum atau etnik demi membentuk satu identiti bangsa. Di atas pentas itu, saya menyebut pendekatan Islam dalam perpaduan ialah bersatu dalam kepelbagaian, justeru tidak boleh menghakis jaatidiri sesebuah kaum yang sebenarnya juga anugerah dari Allah.

Mereka yang pernah mengenali saya, pernah menjadi anak murid saya dan pernah bersama di atas pentas, saya yakin dapat mengenali pendirian saya yang konsisten tentang Agenda Dialog, iaitu mencari titik-titik persamaan antara peradaban dan saling menghormati titik-titik perbezaan yang ada. Rakan-rakan media sosial saya di FB dapat mengetahui bagaimana pendirian saya ketika muncul isu berkaitan dengan kalimah suci nama Allah. Saya konsisten mempertahankan pendirian Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, bahawa dalam sesebuah pemerintahan Islam orang bukan Islam tidak boleh dihalang menggunakan kalimah Allah atas prinsip “Lakum Dinukum Wa Li Yadin”, selama mana penggunaan itu tidak bertujuan penghinaan. Artikel saya dalam FB tentang isu kalimah suci nama Allah turut dikongsi banyak pihak di samping juga diterbitkan dalam portal akhbar maya. Saya yakin rakan-rakan dalam PKR dan DAP mengetahui pendirian saya tentang perkara itu.

Saya juga beberapa kali membela DAP yang dituduh sebagai punca Tragedi 13 Mei dan juga dicop sebagai small brother PAP Singapura. Dalam satu forum yang dianjurkan oleh mahasiswa UIA menjelang PRU 13 yang lalu, saya dijemput menjadi ahli panel bersama rakan saya Dr Mazlee malik (UIA), Dr Yusri Mohamad (PEMBELA) dan Tun Faisal Ismail (UMNO), dan soalan-soalan yang sedemikian turut ditanya. Saya menjawab bagi pihak DAP dengan memberikan hujah-hujah membersihkan nama parti itu sebagai punca Tragedi 13 Mei dan small brother kepada PAP. Klip video yang memuatkan jawapan saya tentang tuduhan terhadap DAP ini telah lama dimuatnaik oleh pihak pengajur dalam laman Youtube. Jelasnya, saya yakin mereka yang mengenali saya, anak-anak murid saya dan yang pernah duduk sepentas dengan saya mengetahui pendirian saya tentang isu kalimah Allah dan sikap saya terhadap DAP.

Malang sekali, apabila bocornya Printscreen Whatsapp AJK PAS Pusat, sebahagian rakan kenalan saya, segelintir anak-anak murid saya dan mereka yang pernah duduk sepentas dengan saya seperti Rafizi Ramli dan Anthony Loke dengan pantas menghukum saya sebagai racist atau ekstrimist. Saya bukan ahli politik dan jauh sekali sebagai selibriti politik yang memilih kenyataan media untuk menjawab tuduhan-tuduhan itu, malah saya tidak berminatpun nama say a dipopularkan di akhbar sepertimana diidamkan oleh kebanyakan ahli-ahli politik yang lain. Saya juga tidak boleh mendedahkan keseluruhan perbincangan dalam Whatsapp itu yang telahpun disimpan oleh sahabat saya Ustaz Nasrudin Hasan Tantawi, sehingga menurut beliau jika dicetak atas kertas A4 dengan font bersaiz 12, perbincangan itu memakan 115 mukasurat. Kalaulah saya boleh mendedahkan kesemua 115 mukasurat itu, saya yakin kesemua mereka dapat memahami apa sebenarnya yang terkandung dalam printscreen yang dibocorkan itu.

Saya telah menjelaskan beberapa kali bahawa perenggan-perenggan yang dibocorkan itu tidak mewakili pendirian dan sikap saya. Ketika saya mengemukakan analisis senario tersebut ada ahli-ahli perbincangan menegur saya tentang pemilihan bahasa yang kasar, lalu saya jelaskan bahawa bahasa yang saya pilih itu bukan mewakili pendirian dan sikap saya sebaliknya perkataan-perkataan yang akan dihamburkan oleh pihak-pihak dalam PAS yang selama ini tidak berpuashati terhadap DAP dan lain-lain isu yang mereka merasakan sepertu dikunci mulut untuk bersuara, sedangkan sebelum ini mereka mempunyai kebebasan untuk melakukan sedemikian. Kalaulah saya boleh bocorkan printscreen yang berkaitan dengan jawapan saya itu, saya yakin ramai akan memahami apa yang saya ingin sampaikan. Malangnya, akhlak mengikat kita untuk membocorkan perbincangan sulit sesama ahli kumpulan Whatsapp, meskipun ada segelintir yang sewenang-wenangnya melakukan pembocoran tersebut.

Sewaktu perbincangan tentang usul keluar PR di dalam kumpulan Whatsapp itu, unsurnya bercampur-campur, sekejap humor, sekejap provok, sekejap sindir dan kadangkala tegang. Sewaktu perbincangan ada ahli perbincangan yang menyebut, memang segelintir ahli PAS akan lega bila PAS keluar dari PR sebab selama ini mereka begitu marah dengan DAP dan lain-lain, terutama dalam isu nama Allah dan serbuan gereja. Seperti yang dimaklumi PAS telah ambil tindakan disiplin kepada beberapa orang seperti ini, tetapi masih ada ahli PAS yang masih bersikap marah kepada DAP dan lain-lain pihak berkaitan. Bila saya buat analisis senario apa berlaku kalau PAS keluar PR, maka saya sebut tentang kemungkinan yang boleh berlaku di Selangor. Pada perenggan kedua saya sebut secara imaginatif dan berbentuk sarcasm (sindiran) perkataan yang akan dihamburkan oleh ahli-ahli PAS yang selama ini memendam kemarahan kepada DAP dan pihak-pihak lain yang berkaitan dengan isu nama Allah, isu murtad dan seumpamanya.

Sekali lagi saya jelaskan, ayat yang saya pilih itu tidak menggambarkan pendirian saya, sebab saya tidak berada dalam senarai yang ahli-ahli perbincangan yang menyokong keluar PR. Saya cuma memaparkan senario perasaan lega segelintir ahli yang selama ini menganggap PAS seperti dikuasai oleh DAP sehingga tidak dapat lagi bersuara seperti dulu. Mereka yang ada dalam perbincangan itu akan faham unsur-unsur imaginatif dan sarcasm tersebut, melainkan kalau mereka sememangnya menyimpan strategi busuk untuk menjayakan agenda mereka seperti yang dilakukan oleh si pembocor. Tujuan si pembocor adalah untuk mendesak PAS khususnya Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengambil tindakan terhadap saya, kerana saya adalah antara penentang kuat ‘Kajang Move’ yang dicita-citakan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim. Secara tidak langsung juga, mereka yang berada di pihak pembocor memberi tekanan supaya pimpinan PAS bersetuju dengan langkah itu.

Saya ingin menegaskan, bahawa saya tiada cita-cita politik yang tinggi sepertimana ahli-ahli politik, melainkan hanya sekadar menyumbang fikiran supaya politik Malaysia membawa kepada keharmonian kaum dan persaingan demokrasi yang sihat. Saya melihat ‘Kajang Move’ sebagai langkah yang tidak memenuhi kehendak rakyat Selangor yang mahukan orang-orang politik yang diberi mandat berkuasa memberi khidmat kepada rakyat bukannya meletakkan jawatan sesuka hati dan boleh menurun-naikkan kepimpinan Kerajaan Negeri seperti mudahnya menukar pakaian. Ahli-ahli politik perlu menyedari bahawa jawatan MB itu bukan sekadar hak parti, tetapi ada hubungannya dengan hak Istana yang telah memperkenankan perlantikan seseorang dan hak rakyat Selangor yang telah memberi mandat bukan hanya berdasarkan kepartian. Semoga dengan penjelasan ini, semua pihak dapat mengerti pendirian dan sikap saya tentang isu perkauman dan memahami apakah ‘game’ sebenar pihak pembocor printscreen tersebut.

Dr Mohd Zuhdi Marzuki
Klang, Selangor

1 Ogos 2014
5 Syawal 1435

===================================

NOTA : PAS JANGAN BUAT2 LUPA. DORANG JUGA BERSETUJU DENGAN AGENDA KAJANGMOVIE.

Hak eney. Nak salahkan orang sampai lupa salah sendiri. PKR. DAP. DAN PAS. PARTI2 ini dan BN takde beza banyak pun. Rakyat sedar la oiiii..

Khamis, 31 Julai 2014

Kami Sudah Menyampah Dengan Khalid Ibrahim, Tolong Berambus Laju2.


Berambos je la Khalid Ibrahim. Berambos. Dok tepi. Dan tengok permainan PKR macam mana lepas neh. Perhatikan aje. Masa duduk tempoh bertenang tue la masa untuk kita muhasabah diri dan sambil2 memerhatikan setiap tindak tanduk PKR ketika mentadbir PR Selangor di bawah seliaan menteri besar baru.

Ada je salah kita bongkar, dedah dan lawan kaw2.

Dan sambil2 tue kita didik rakyat untuk bersikap non partisan. Non partisan ini sangat penting bagi memastikan penilaian kita adalah lebih terbuka, adil dan saksama pada semua pihak tanpa condong kepada mana2 pihak ataupun individu supaya kita tak membuat penghukuman berat sebelah.

Jadi, sudah sampai masanya untuk rakyat bebaskan minda mereka dari kepompongan kepartisan. Bebaskan diri kita dari elemen2 partisan dan mula la dari sekarang untuk menjadi lebih berani bergerak tanpa parti. Tanpa mendokong mana2 parti. Dan juga tidak terikat kepada apa2 jenis parti sekalipun. Kuatkan kesatuan rakyat. Penyatuan sesama rakyat. Ini yang penting. Parti2 neh semua boleh pergi mampos la.

MUAHAHAHA...

Dan tadi. Di Malaysiakini. 5 lagi cabang PKR keluarkan kenyataan minta Khalid Ibrahim berundur. Selepas neh cybertroopers PKR akan membanjiri alam maya bagi mengerakkan kempen online remove Khalid dan sokong Wan Azizah. Korang akan perhatikan komen2 condong kepada kajangmovie dan ada ramai orang LIKE komen2 tersebut. Tapiiiii... 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Lue fikirlah sendiri ek..

Baca la ;

Lima cabang PKR di Selangor membuat tuntutan tegas agar parti menjalankan tindakan disiplin ke atas Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Para pemimpin cabang itu mendakwa gesaan itu "mewakili suara akar umbi yang sudah jelak dengan permainan politik ala Umno oleh Khalid".

"Umum sedia maklum, tindakan beliau terutamanya akhir-akhir ini jelas membelakangkan pendirian dan ketetapan Majlis Pimpinan Pusat dan pimpinan tertinggi KEADILAN dan Pakatan Rakyat.

"Malah pelawaan Khalid agar ADUN Pakatan Rakyat membuat undi tidak percaya terhadap beliau cukup memalukan.

"Oleh itu, kami mewakili suara akar umbi menggesa parti dan pimpinan tertinggi untuk mengenakan tindakan disiplin terhadap beliau," kata mereka dalam satu kenyataan bersama.

Lima ketua cabang tersebut adalah Mohd Yahya Mat Sahri (cabang Tanjung Karang), Abu Talip Bujang (Sabak Bernam), Mohamad Fauzi Ahmad (Sungai Besar), Burhan Aman Shah (Sepang), dan Azizi Ayob (Kapar).

Ini merupakan kali pertama ketua cabang daripada keseluruhan 22 cabang PKR di Selangor mengemukakan pandangan mereka tentang kemelut jawatan menteri besar Selangor.

Dalam kenyataan sama, lima orang tersebut turut menyatakan sokongan terhadap pemilihan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail untuk menggantikan Khalid.

"Sebagai Presiden parti yang juga ADUN Kajang, beliau adalah calon yang paling kanan dan paling layak di kalangan ADUN PKR di negeri Selangor untuk menjadi menteri besar.

"Oleh yang demikian, kami menyeru agar semua anggota PKR termasuklah ADUN dan Exco dalam pentadbiran Selangor pada waktu ini untuk mengenepikan perbezaan pendapat.

"Bersatu hatilah dalam menyokong ketetapan Majlis Pimpinan Pusat pada 21 Julai yang lalu iaitu untuk menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor," kenyataan mereka dipetik. -MKINI-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...