Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 20 Mei 2017

Tak Percayalah Pokok RM180,000 Itu Dihadiahkan Kontraktor Kata MP Kuala Terengganu.. - Pokok Mercu Tanda Tak Jadi Mati..

Pembekal, yang juga Jurutera Landskap Bandar Baru Kuala Nerus Mohd Nair Md Amin berkata keadaan terkini pokok benang sutera itu adalah situasi biasa apabila dalam keadaan cuaca panas, dan bukannya mati seperti didakwa. 
"Kita tanam pokok ini lima bulan yang lalu. Iklim cuaca daripada negara asalnya (Brazil) juga adalah dua musim iaitu panas dan sejuk. Sekarang, kita dalam keadaan cuaca panas untuk lima atau enam bulan ini, jadi ia menyebabkan daunnya gugur. 

"(Daunnya) gugur banyak kerana kita baru tanam. Untuk ia pulih semula memang memerlukan proses pengguguran daun. Pokok ini masih hidup lagi. Kelembapan air masih cukup..cuma perlukan masa daunnya tumbuh semula. Tidak boleh dijangka bila akan keluar daun tetapi tanda-tanda pengeluaran daun itu sudah bermula dan bahagian atas masih berdaun," katanya yang ditemui pemberita di kawasan penanaman pokok itu. 


Pokok berkenaan dikatakan tidak memerlukan air terlalu banyak dan terlalu kering malah hanya perlu disiram tiga kali seminggu sahaja. Beliau turut menafikan laporan akhbar terbabit memandangkan tunas baru telah mula tumbuh dan pihaknya mempunyai pengalaman menjaga pokok itu selama setahun setengah di nurseri serta yakin ia akan hidup seperti asal apabila serasi dengan keadaan sekeliling.

Dalam perkembangan berkaitan, Raja Kamarul Bahrin yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu mempertikaikan kerajaan negeri yang bercelaru dalam menjawab isu berkaitan pokok Ceiba Speciosa.

Namun setelah mendapat kritikan ramai rakyat Terengganu dan Malaysia, saya mendapati kerajaan negeri telah menafikan, ini menunjukkan pentadbiran mereka tidak terurus dan terburu-buru, orang Terengganu kata 'baham gambang',” katanya. 

Sebelum ini kerajaan negeri dilaporkan berkata pokok benang sutera itu telah pun mati namun selepas dikritik kerajaan negeri bertukar nada. 

Exco negeri Rosli Othman berkata wujudnya kekeliruan atas laporan Berita Harian sebelumnya dan memohon maaf serta berharap isu itu tidak diperbesarkan lagi.

Raja Bahrin juga menolak penjelasan bahawa pokok itu dihadiahkan oleh kontraktor. 

Kalau betul baik bagi hadiah benda yang tidak boleh mati seperti pintu gerbang mercu tanda dan sebagainya,” katanya lagi.

Jumaat, 19 Mei 2017

PAS Sokong Laporan Polis Terhadap Pemimpin DAP.


Kenyataan Media
Dewan Pemuda PAS Malaysia
19 Mei 2017M | 22 Sya'ban 1438H

LAPORAN POLIS OLEH DR KAMARUL YUSUF : PEMUDA PAS SOKONG USAHA HALANG PENYEBARAN KRISTIAN TERHADAP ORANG ISLAM

1. Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengikuti rapat perkembangan laporan polis oleh Dr. Kamarul Zaman Haji Yusoff, pensyarah Pusat Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia terhadap Yang Berhormat Hannah Yeoh, Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor berhubung buku bertajuk Becoming Hannah yang dikatakan mempunyai unsur-unsur penyebaran agama Kristian kepada masyarakat awam di negara ini.

2. Buku tersebut merupakan sebuah buku bibliografi yang ditulis oleh Hannah Yeoh sendiri memngisahkan perjalanan hidupnya sebagai seorang penganut Kristian yang menurutnya berusaha untuk membina masa depan yang cemerlang untuk Malaysia berasaskan ajaran agama yang diimani olehnya.

3. Mengikut dakwaan Dr Kamarul Zaman Yusuf, terdapat beberapa bahagian di dalam buku tersebut yang mengandungi dengan jelas mesej-mesej memperlihatkan keindahan dan kebaikan agama Kristian. Di atas premis bahawa buku ini turut dijual di tempat awam dan dibuka jualannya kepada masyarakat Islam, ia dianggap telah bertentangan dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Persekutuan selain bertentangan dengan Perkara XLVIII(1) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Negeri.

4. Manakala Perkara 11(4) Perlembagaan Persekutuan telah memperuntukkan bahawa “Undang-undang Negeri dan, berkenaan dengan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, undang-undang Persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa doktrin atau kepercayaan agama di kalangan orang yang menganuti agama Islam” dan ekoran itu diwujudkan Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam di peringkat negeri di mana salah satu daripada seksyen kecilnya memperuntukkan bahawa “Seseorang adalah melakukan kesalahan jika ia memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seseorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderung kepada agama itu”.

5. DPPM menyokong penuh usaha ahli akademik seperti Dr Kamarul yang telah membuka mata masyarakat terhadap usaha-usaha terpencil namun merbahaya seperti ini. Sekatan yang diwujudkan oleh perlembagaan persekutuan tersebut dengan jelas sekali bertujuan untuk menghalang pengembangan agama-agama lain ke atas umat Islam dalam apa jua bentuk termasuklah penerbitan bahan-bahan bertulis seperti buku bibliografi.

6. Perbahasan isu ini sudah menjadi perbahasan undang-undang dan bukannya perbahasan akademik. DPPM menjunjung kebebasan bersuara dan kebebasan memberikan pandangan namun ia bukan dalam lingkup menyebarkan jarum halus dakyah agama lain kepada khalayak awam. Justeru, usaha membongkarkan dakyah seperti ini adalah amat dipuji dan dihargai.

7. DPPM beranggapan tiba masanya untuk dunia akademik turut bangkit untuk menyelamatkan negara dan juga agama dari ancaman yang zahir mahupun tersembuyi. Syabas Dr Kamarul, daripada DPPM!

"Mara Menuju Cita"

"Sejahtera Bersama Islam"

AHMAD FADHLI BIN SHAARI
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Diserang Pembangkang Isu Buku Hannah, Pensyarah Luahkan Perasaan Di Facebook.

Oleh : Kamarul Yusoff


BUKAN SAYA TETAPI HANNAH YEOH YANG BACUL  

Seorang peguam, Syahredzan Johan, menuduh saya “bacul” kerana membuat laporan polis terhadap Hannah Yeoh tetapi tidak berani mengajak Hannah Yeoh berdebat mengenai kandungan buku beliau. Tulis Syahredzan Johan, “Orang yang bacul yang buat repot polis. Kenapa tak pi ajak Hannah debat?“

Naib Presiden AMANAH merangkap Ahli Parlimen Parit Buntar, Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa, juga memberikan innuendo hampir sama. Tulis Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa: “Bukan sahaja sukar untuk menjadi kaum lain di Malaysia, menjadi Melayu pun susah. Lebih rumit bangsa dan kaum diadun dengan isu agama dan kepercayaan. Malah berkarya dan berkongsi pengalaman ketuhanan dalam kehidupan seseorang pun adalah satu jenayah di Malaysia.”

Pengarah Syariah AMANAH, Zolkharnain Abidin, turut menyebut perkara yang sama. Tulis Zolkharnain Abidin: “Jika bangkitan itu bermotif ilmu, ia diwacanakan dalam kalangan ilmuwan dengan membawa sekali penulisnya untuk merespon satu per satu perkara yang dibangkitkan. Penulisnya boleh dikritik secara berdepan, secara ilmiah dan diselesaikan di meja para ilmuan.”

Sebenarnya, lontaran begini patut ditujukan kepada Hannah Yeoh, bukan kepada saya, kerana beliaulah yang pertama sekali membuat laporan polis terhadap saya sebelum saya membuat laporan polis terhadap beliau. Soalnya ialah mengapakah lontaran mengenai dialog ini hanya dibangkitkan setelah saya membuat laporan polis terhadap beliau, bukan setelah beliau membuat laporan polis terhadap saya?

Sehubungan itu, Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan merangkap Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng, pula mendesak saya menarik balik laporan polis saya dan memohon maaf terhadap Hannah Yeoh. Desak Lim Lip Eng: “Kamarul should now conduct himself in a sensible and noble manner by retracting his police report immediately and to apologize to Hannah unreservedly”.

Bagaimanapun, suka saya tegaskan di sini bahawa saya sama sekali tidak akan menarik balik laporan polis saya dan saya sama sekali tidak akan memohon maaf terhadap Hannah Yeoh. Sebaliknya, Hannah Yeoh-lah yang sebenarnya perlu menarik balik laporan polis beliau dan memohon maaf terhadap saya.

Komentar saya bertajuk “Hannah Yeoh Contoh Hipokrasi Terbesar DAP” pada 10 Mei lalu yang menjadi punca keriuhan hanyalah satu komentar peribadi yang dimuatkan di dalam Facebook saya sahaja. Saya tidak faham bagaimana satu komentar peribadi di dalam Facebook seorang individu yang tiada sebarang jawatan penting di dalam mana-mana organisasi, apatah lagi di dalam mana-mana parti politik, boleh “menimbulkan satu risiko yang tinggi terhadap keselamatan diri saya dan ahli-ahli DAP” seperti yang didakwa oleh Hannah Yeoh di dalam laporan polis beliau terhadap saya pada 15 Mei lalu.

Sekiranya Hannah Yeoh tidak bersetuju dengan apa-apa kandungan komentar peribadi saya itu, beliau boleh sahaja menjelaskan satu per satu perkara yang saya bangkitkan di dalam mana-mana ruang, termasuk di dalam Facebook yang merupakan cara yang paling telus dan paling mudah untuk berdialog, tetapi beliau malangnya memilih untuk membuat laporan polis dan bukannya untuk berdialog secara matang.

Laporan polis Hannah Yeoh sangat kabur. Ia mendakwa bahawa “isi kandungan kenyataan Facebook tersebut yang menyatakan bahawa DAP giat mencampurkan urusan politik dengan urusan agama, terutamanya agama Kristian, merupakan satu tuduhan yang tidak benar”. Bagaimanapun, Hannah Yeoh sendiri tidak mampu menjelaskan secara spesifik petikan mana di dalam  komentar peribadi saya itu yang “merupakan satu tuduhan yang tidak benar” dan beliau juga tidak mampu memberikan bukti spesifik mengapa petikan itu tidak benar.

Begitu juga dengan tuduhan lain di dalam laporan polis Hannah Yeoh bahawa “kenyataan Facebook tersebut bersifat prasangka jahat dan jelas berniat untuk menyebarkan kebencian terhadap diri saya, pemimpin-pemimpin DAP yang dinamakan dalam kenyataan tersebut dan parti DAP”. Tuduhan ini juga tidak disertakan penjelasan spesifik petikan mana di dalam kenyataan Facebook tersebut yang bersifat begitu selain tidak disertakan bukti spesifik mengapa petikan itu bersifat begitu.

Di dalam satu komentar Facebook beliau sehari selepas saya membuat laporan polis terhadap beliau, Hannah Yeoh menulis, “Agama saya menjadi panduan hidup saya. Ruang persendirian.” Apakah memberikan kenyataan kabur begini boleh dinamakan sebagai dialog?

Walhal di dalam laporan polis saya terhadap beliau jelas saya sebutkan tiga pengakuan beliau sendiri, iaitu mengenai betapa beliau menggunakan jawatan politik beliau untuk berdiayah di gereja-gereja, kepada pemimpin-pemimpin dunia dan kepada orang-orang muda; mengenai betapa beliau menyeru agar penganut Kristian membina semula Malaysia kerana Tuhan mahu menuntut semula politik dan perkhidmatan awam di Malaysia; dan mengenai betapa beliau bercita-cita untuk membawa kepercayaan dan perkhidmatan Kristian kepada dunia awam.

Laporan polis Hannah Yeoh juga sangat kabur kerana tidak menyatakan secara spesifik apa kesalahan yang mungkin telah saya lakukan di dalam komentar peribadi saya itu. Sebaliknya, ia hanya sekadar “menggesa pihak polis untuk menyiasat dan mengambil tindakan segera terhadap individu-individu yang terbabit dalam kenyataan tersebut berdasarkan undang-undang yang sedia ada.”

Bandingkan dengan laporan polis saya yang menyebut secara spesifik kesalahan yang mungkin telah Hannah Yeoh lakukan di dalam buku beliau itu.

Saya sebutkan bahawa Hannah Yeoh mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4(1)(a) Enakmen Kawalan dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor 1988 (Enakmen No. 1/1988) yang menyebut “Seseorang adalah melakukan kesalahan jika ia memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderong kepada agama itu”.

Turut saya sebutkan adalah bahawa Hannah Yeoh juga mungkin telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 298(A)(1) Kanun Keseksaan kerana (a) menyebabkan, atau cuba menyebabkan, atau mungkin menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, atau perasaan permusuhan, benci membenci atau niat jahat, atau (b) memudaratkan, atau cuba memudaratkan, atau mungkin memudaratkan pemeliharaan keadaan harmoni atau perpaduan, di atas alasan agama.

Seperti disebutkan oleh seorang lagi peguam, Azhar Harun atau Art Harun, peruntukan undang-undang yang saya sebutkan ini, khususnya Enakmen Kawalan dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor 1988, adalah sah kerana ia selari dengan Perlembagaan Persekutuan. Pandangan beliau bahawa elemen niat untuk melakukan kesalahan ini perlu dibuktikan wujud adalah satu soal lain yang perlu diputuskan oleh pihak berwajib. Banyak lagi pandangan lain yang menyatakan elemen niat tidak perlu dibuktikan.

Jika orang-orang seperti Syahredzan Johan, Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa dan Zolkharnain Abidin benar-benar berintegriti, mereka sepatutnya menggesa Hannah Yeoh menerangkan dengan jelas mengenai tiga pengakuan beliau ini, dan bukan hanya sekadar menyebut secara sepintas lalu bahawa agama adalah “ruang persendirian”.

Tindakan para pemimpin dan penyokong DAP mempertikaikan kredibiliti saya, termasuk tindakan Penasihat DAP merangkap Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang, sendiri yang mempertikaikan kecocokan dan kesesuaian saya untuk menjadi seorang pensyarah sebuah universiti awam, tetapi tidak menjawab perkara sebenar yang saya bangkitkan, menjadi bukti jelas ketidakmampuan mereka menangani isu ini.

Kepada Lim Kit Siang, begitu juga dengan Pengerusi DAP Sarawak, Chong Chieng Jen, dan kolumnis Malaysiakini, Stephen Ng, yang kelihatan bermulut celupar sekali dengan meminta saya disiasat dan didakwa kerana kononnya membuat laporan polis palsu, sukalah saya ingatkan supaya jangan terburu-buru melabelkan laporan polis saya sebagai laporan polis palsu.

Wahai Lim Kit Siang, sebelum anda membuat sebarang komentar mengenai perkara yang melibatkan soal undang-undang, ingatlah dahulu kata-kata mendiang Karpal Singh mengenai anda ini: “In the early days, I told him (Lim Kit Siang) to start a law firm to support his family and he opened up Lim Kit Siang and Co in Malacca. But after a few months, he came to my office, put some files on the table and said, “I don’t know how you do this, but can you please complete these files for me?” I said, “Hold on, Kit” but he quickly added, “I’ve already taken down the sign board!” (Petikan dari buku “Karpal Singh: True Malaysian”, muka surat 81).

(Terjemahan: “Pada hari-hari awal, saya beritahu beliau (Lim Kit Siang) supaya membuka sebuah firma undang-undang untuk menyara keluarga beliau dan beliau membuka Lim Kit Siang and Co di Melaka. Tetapi selepas beberapa bulan, beliau datang ke pejabat saya, letakkan beberapa fail di atas meja dan berkata, “Saya tidak tahu bagaimana kamu buat ini, tetapi bolehkah kamu lengkapkan fail-fail ini untuk saya?” Saya berkata, “Bertahan, Kit” tetapi beliau menambah dengan cepat, “Saya sudah menurunkan papan tanda!”)

Wahai Lim Kit Siang, “tidak tahu” (don’t know) itu apa maksudnya ya?

Insiden David VS Mat Over : Lakonan Atau Real? Satu Ulasan.

Selepas netizens bertekak sesama sendiri dalam isu Mat Over menyerang David,  mereka bertekak pula dengan para penyokong politik apabila sesetengahnya mendakwa kekecohan pada malam itu adalah dirancang bagi menutup berita kenaikan harga minyak. 

Apakah benar insiden pada malam itu dirancang dan merupakan satu lakonan semata-mata? Adakah benar berita kenaikan minyak mahu ditutup oleh kerajaan dengan lakonan tersebut? 

Antara yang mengkritik: Blogger terkenal pro kerajaan juga meluahkan pandangan serupa:
Tidak mustahil ianya lakonan kata blogger UMNO

Sebelum terlelap lewat pagi tadi aku terfikir.....

Dalam sambutan Hari Ulangtahun Umno Ke-71 di Stadium Bukit Jalil baru baru ini...beberapa kali RTM dan TV3 menayangkan wajah Mat Over secara langsung dikaca tv...

Bukan sekali tapi beberapa kali...

Malam tadi berlaku insiden David Teoh ditampar Mat Over sebab kurang ajar dalam majlis Perdana Menteri dan sekejapan media sosial tular dengan pendapat pros and cons masing masing...

Mengambilkira majoriti hadhirin semalam adalah Penggiat Seni yang terdiri dari Pengeluar,Pengarah,Pelakon,Pelagak Ngeri dan Pekerja Industri ini...

Tidak mustahil....

Apa yang kita lihat semalam hanyalah SATU LAKONAN yang telah "dirancang awal" oleh pihak tertentu....

AKU KATA TIDAK MUSTAHIL....

Sebab "Seni Lakon" dan "Seni Politik" memang berjalan seiiring dan bila disatukan dalam satu program ianya tidak mustahil boleh mencetuskan satu MAKE BELIEVE....untuk apa tujuan sekali pun..

Sekadar terfikir sebelum tidur...

NOTA PENAMPOR : Meneliti semula 3 video yang aku kongsikan disini malam tadi berulang ulang macam ada yang tidak kena dengan jalan ceritanya terutama "kejayaan" Mat Over sampai beberapa kaki saja dari PM dan menampor David..

Perbualan perbualan yang kita dengar dikalangan "security details" juga agak meragukan sedangkan jarak antara Mat Over dan PM agak jauh dan dia mulakan langkah dengan menjerit jerit memberi amaran awal..

Last but not least...

Macam intro awal aku diatas...apakah kebetulan stesen TV menayangkan wajah Mat Over beberapa kali sewaktu siaran langsung 11Mei lalu di Bukit Jalil..?

Bukan lakonan, insiden itu real! 

Berbeza pandangan dengan sesetengah netizens, penulis menyimpulkan insiden pada malam itu benar-benar real, ia benar-benar terjadi kerana Mat Over benar-benar bengang dan David benar-benar tersinggung dengan gaya moderator Rosyam yang berat sebelah. 

Ini boleh diperhatikan dari gaya dan mimik muka Najib sendiri yang terpinga-pinga dan blur dalam pergaduhan tersebut. Beliau yang berada di tengah-tengah kemelut itu juga nampak macam tertarik dengan pertelingkahan tersebut. Mungkin kerana jarang melihat orang bergaduh secara live di depan mata. Selalunya orang akan tunduk dan hormat padanya. Namun Najib siap tersenyum lagi. Mungkin dia fikir ohhh macam neh rupanya bergaduh ye. Hehehe. Almaklumlah bangsawan. Takde pengalaman. Bergaduh politik pun atas pentas sendiri. Semua puji. Hehe. 

Netizens tidak lagi sensitif tentang perubahan harga minyak

Ia bukan lagi cerita utama yang boleh membuatkan netizens berang seperti 2,3 tahun terdahulu. 

Ini kerana rakyat telah dibiasakan dengan keadaan harga minyak akan berubah pada setiap awal bulan pada awalnya dan kini pada setiap minggu. Untuk marah sekali pada setiap awal bulan pun ramai yang dah surrendder,  ini kan pula nak marah pada tiap minggu? Jangan harap la! 

Sesetengahnya,  memang peka pada perubahan harga minyak kerana sebagai pemain politik tetapi bagi kebanyakan rakyat, minyak naik ataupun minyak turun mereka hanya baca berita dan respon accordingly dan setakat itu sahaja. Selepas beberapa minit mereka baca berita lain dan meninggalkan rasa bengang kenaikan harga minyak kat tempat lain.

Mat Over memang over! 

Mat Over pun bukannya berlakon. Bukan perkara baru beliau adalah penyokong parti tertentu. Rasanya semua dah tahu tentang pendirian politik Mat Over. Tindakan menyerang David membayangkan Mat Over sebagai pengundi saluran 1 yang totok dan taksub membuta tuli. Bayangkan, 

1. David pertikaikan gaya moderator Rosyam.

2. Mat Over sentap kerana anggap David kurang ajar pada Najib 

3. Najib sendiri tersenyum-senyum atas pentas. Jangan kata marah, dia nampak macam berminat nak dengar lagi ada. Ini kerana David teruja nak bercakap dengan Najib. Malahan David membayangkan ramai orang pada malam itu mahu bercakap dengan Najib. Tetapi Rosyam nafikan hak itu dengan bersikap bias. Berebut-rebut artis dan penggiat seni nak bersoal-jawab dengan Najib. Najib rasa happening. Rupanya ramai nak tanya dia. Bestla dia. Apa pula dia akan fikir David biadap?  Sudah tentu tidak. Sebab tu nimik wajah Najib tersenyum dan cool. Bukannya rasa tersinggung. Steady je. Mat Over yang over tak tentu pasal mengesyaki yang buruk-buruk sebab hatinya kotor agaknya.  

4. Rosyam Nor seperti Mat Over juga. Semacam ada dendam peribadi, dia sibuk jadi batu api. Tetapi Najib sendiri yang pada awalnya terpinga-pinga tetap steady dan tersenyum. Tak nampak langsung macam sedang bengang kononnya ada orang biadap padanya. Ini kerana dari awal lagi Najib tak pernah fikir David sebegitu. 

Sekuriti Najib lemah

Disebalik pertelingkahan netizens yang mempertikaikan insiden itu real atau lakonan, ada yang mempersoalkan tahap kawalan keselamatan ke atas Najib yang dianggap lemah. 

Bayangkan Mat Over boleh meluru keluar menampar David dengan Rosyam Nor dilihat orang pertama yang melindungi Najib.  Apakah pengawai keselamatan Najib tidak tahu SOP untuk melindungi Najib? 

Menurut hemat penulis, lack of experience mungkin faktor utama yang menyebabkan pegawai-pegawai keselamatan Najib tidak peka. 

Ini kerana belum terjadinya insiden seorang Perdana Menteri diserang oleh rakyatnya melainkan Mahathir. Tambahan pula majoriti rakyat tidak ektremis. Rakyat juga kurang suka kepada keganasan. Apatah lagi rata-rata yang hadir boleh dicop sebagai penyokong Najib. Sudah tentu sangkaan baik wujud dalam hati bahawanya tidak mungkinlah insiden jejaskan keselamatan Najib akan berlaku di dalam dewan itu.

David memaafkan dan aksi salam mungkin terpaksa.. 

Ramai yang menyangka tindakan David dan Mat Over yang berbaik-baik di akhir program merupakan aksi yang dibuat-buat. 

Ya penulis juga bersetuju dengan pandangan ini. Terutamanya sekali bagi pihak David. Beliau terpaksa pendamkan rasa marah kerana menghormati Perdana Menteri yang mahu mendamaikan beliau dengan Mat Over. 

Najib mungkin ingat mendamaikan kedua-dua pihak akan menghasilkan sesuatu impak ke atas dirinya. Terpulanglah. 

Tetapi sesiapa pun kalau jadi David memang akan rasa marah. Sudahla kita pertikaikan moderator dituduh biadap pada PM. Ditampar secara live depan orang pula tu. Kat internet komen racist mengutuk kita secara politik. Siap ada yang menghalalkan tindakan Mat Over sampai mencetuskan ketegangan kaum di laman sosial lagi. Padahal satu Malaysia tahu David bercakap kuat kerana mahu orang fahamkan apa maksud yang dia cuba sampaikan. Bukan kerana dia biadap. Dengan wartawan yang interview dia pun, dia memang cakap dengan nada yang sebegitu. Tidak pelikla.  Yang pelik bila ada yang membayangkan David biadap terhadap PM padahal bukti terang lagi bersuluh yang David persoalkan Rosyam bukannya Najib. 

Kesimpulan

Aksi pada malam itu bukan lakonan tetapi real. Benar-benar terjadinya sebegitu kerana Mat Over yang over. Satu perkara yang menarik walaupun netizens tidak memperkatakan tentang kandungan majlis TN50 tetapi ia berjaya mempromosikan peranan Najib sebagai PM. Beliau digambarkan sebagai seorang pemimpin yang turun ke bawah dan mengadakan sesi dialog dengan rakyat jelata. Ada yang mencadangkan agar Najib menganjurkan program TN50 - Bincang Harga Rumah. Cadangan-cadangan seperti ini membuktikan sesetengah rakyat ada impian mahu menyuarakan masalah yang dihadapi oleh mereka direct kepada Najib.  Ia satu kempen politik yang baik untuk pulihkan imej Najib. Nampaknya pembangkang perlu peka kepada langkah BN agar tidak ketinggalan di belakang.

Khamis, 18 Mei 2017

Penasihat Najib Diserang Raja Petra Pula, Kaitkan Dengan Skandal Wanita.

Nampaknya ada sesuatu yang membuatkan RPK atau Raja Petra Kamaruddin marahkan pada Ketua Setiausaha Perbendaharaan Negara,  Tan Sri Irwan Serigar. 

Ini mungkin ada kaitan dengan pelantikan Irwan sebagai pengerusi TRX City Sdn Bhd dan Badar Malaysia Sdn Bhd baru-baru ini. 

Dalam artikel yang bertajuk "Irwan dan Perjanjian Wanda", Raja Petra mendakwa bahawa ketua setiausaha perbendaharaan itu yang membocorkan maklumat kepada sebuah portal berita tentang penyingkiran Presiden 1MDB Arul Kanda sebagai pengerusi Bandar Malaysia dan ahli lembaga TRX City."Bagi ramai, ini adalah satu kejutan kerana Arul telah menjalankan tugasnya dengan baik dalam tempoh dua tahun lalu dalam memulihkan 1MDB dan membawa syarikat itu kembali kepada keuntungan dan berdaya maju," katanya. Raja Petra turut mendakwa Irwan mahu mengatur perjanjian lain dan Arul adalah penghalang, yang perlu dikeluarkan.

Beliau juga mempersoalkan alasan yang digunakan untuk menyingkirkan Arul dari Bandar Malaysia dan TRX City, iaitu "kemungkin berlaku konflik kepentingan".
"Apa sebenarnya 'konflik kepentingan' Arul? ‘Kemungkinan berlaku konflik kepentingan' sebenarnya adalah alasan yang lemah dan sandiwara," katanya.
Kebenarannya, dakwa Raja Petra, adalah bahawa Irwan mahu menggagalkan perjanjian dengan Iskandar Waterfront Holdings dan China Rail Engineering Corp (IWH-CREC) supaya beliau boleh menyerahkannya kepada kumpulan Dalian Wanda-Malton sebaliknya.
Raja Petra turut mendakwa Irwan adalah seseorang yang sangat 'mesra' dengan wanita. Raja Petra menulis Irwan menamatkan khidmat bos LHDN hanya kerana tidak melantik seorang wanita pilihannya ke jawatan tertentu. Malahan di dalam pejabat Irwan ada gambar artis Fazura di atas meja sedangkan kebiasaanya pegawai akan meletakkan gambar keluarga sindir Raja Petra dalam artikel itu.
Raja Petra juga memberi ingatan kepada Najib tentang menyerahkan tugas-tugas penting kepada orang tertentu.
"Dan jika Najib tidak berhati-hati Bandar Malaysia-TRX ini mungkin bertukar menjadi bencana kedua selepas 1MDB pada tahun 2014.
“Baru selepas Arul selesai membersihkan 1MDB dan membawanya semula kepada keuntungan dan daya maju, kita mula melihat satu lagi malapetaka bakal berlaku,” katanya lagi dalam artikel itu. 

David Tak Biadap Lah, Jangan Racist Salahkan Cina Kata Pengkritik.

Oleh : Man Toba

Saya kena cakap perkara yang benar. Lepas tengok beberapa video dari beberapa sudut dan kumpul segala info, kes Mat Over ni, si David tu pertikaikan Rosyam Noor sebagai moderator asyik dok bagi orang seat depan sahaja tanya soalan kepada PM. 


Dia dan lain-lain yang duduk belakang tak dapat chance. So, dia walk to the stage protes to Rosyam NOT PM. Rosyam is a big failure as moderator. Rosyam mintak dia tenang dan behave. 

Tapi si Mat Over ni yang duduk terlalu jauh dari stage sanggup berjalan semata-mata nak tampar David Teo depan PM. 

Dan dia tampar bila David baru nak put up his point/Q to PM dan argument dia dengan Rosyam pun dah selesai. David tak sikit pun kritik or  biadap dengan PM. Dia orang biz la, takkan la nak buat macam tu. Dia juga selama ni bukan orang pembangkang pun.

Tapi di media social isu ni dah jadi too political dan racist. Kita kena berdiri atas kebenaran tak kira siapa atau apa pendirian politik. 

Cina kena pukul di masjid sebab hon cina tu salah tapi bukan sebab dia Cina. Cina langgar kereta di highway laluan opposite, Cina tu salah tapi bukan sebab dia Cina. 

Melayu kena tangkap rasuah, Melayu tu salah tapi bukan sebab dia Melayu. Mat Over tampar Cina di rumah PM, Mat Over salah bukan sebab dia Melayu dan si David Cina.

Saya pun tak suka si David ni sebab filem-filem dia buat semua tak ada kualiti tapi kuantiti. Suara David macam marah atau kurang ajar sebab bahasa Malaysia dia teruk atau pelat. Maka, dia tak pandai nak kawal intonasi. 

Even Mamat Khalid pun akui si David ni cakap macam menjerit sebab BM dia teruk. Tapi dia cuba cakap BM kerana English dia pun jahanam. Dia pure apek. 

Tapi ramai jugak artis Melayu yang kerja dengan dia. Tak ada pulak dia promote artis Cina atau buat filem Cina. Kenapa nak dirasiskan isu ini. Berdiri lah atas kebenaran dan keadilan, bukan emosi berbangsa-berbangsa.

Hutan Sarawak Dimusnahkan Untuk Olimpik Tokyo 2020.

Oleh : KUASA
HUTAN SARAWAK DAN SUMBER KEHIDUPAN MASYARAKAT PENAN DIMUSNAHKAN UNTUK OLIMPIK TOKYO 2020
Pada 3 April 2017, kumpulan penyiasat mendapati bahawa kayu lapis (plywood) tropika yang dibekalkan oleh syarikat pembalakan dari Sarawak, Shin Yang telah diimport secara besar-besaran untuk digunakan sebagai acuan konkrit untuk pembinaan Stadium Olimpik di Tokyo. (1) Pada 27 April 2017, pihak berkuasa Jepun mengesahkan dakwaan ini dan sememangnya sumber bahan binaan tersebut datang dari kilang plywood Shin Yang di Bintulu, Sarawak.
Sehingga ke hari ini, Kerajaan Jepun masih gagal lagi menyelesaikan pembabitan mereka dalam menyokong secara tidak langsung kepada kemusnahan hutan hujan tropika, pembalakan haram dan pencabulan hak asasi manusia. Sebahagian besar bahan binaan acuan konkrit yang digunakan di Jepun adalah datang daripada kayu-kayu tropika, di mana majoritinya dibekalkan dari Sarawak dan Indonesia.
Sarawak mempunyai kadar yang tertinggi dalam kemusnahan hutan di dunia dan pelbagai siasatan serta kajian telah mendedahkan banyak amalan korupsi dalam pengurusan hutan, perniagaan kayu balak dan terdapatnya aktiviti pembalakan haram. Syarikat Shin Yang adalah pembekal terbesar kayu plywood untuk binaan konkrit kepada Jepun dan mereka sangat terkenal dengan amalan pembalakan tidak lestari di kawasan rentas sempadan (transboundary) konservasi yang dikenali sebagai ‘Heart of Borneo’ dan mengabaikan hak komuniti tempatan serta terlibat dalam pembalakan haram (2)
Pihak urusetia Olimpik pula mempertahankan penggunaan kayu plywood dari Syarikat Shin Yang dengan menyatakan bahawa bahan binaan tersebut telah diberi pensijilan PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Namun pertubuhan alam sekitar mendakwa kayu-kayu balak mentah tersebut telah bercampur-campur termasuk daripada sumber yang haram dan tidak lestari. Kilang plywood Shin Yang di Bintulu juga terletak di lokasi di mana mereka melakukan pencabulan hak asasi manusia ke atas masyarakat orang Asal Penan. (3)
Aktivis alam sekitar kemudian menambah hujah bawaha Jawatankuasa Penganjuran Olimpik Tokyo juga tidak mempunyai pengurusan kod dan rantaian pembekalan (supply chain) yang mencukupi untuk menghindari risiko pengambilan sumber balak yang telah menyebabkan kemusnahan hutan hujan hutan hujan tropika, pembalakan haram dan pencabulan hak asasi manusia. (4) Secara terperinci, mereka menyatakan apabila panel acuan plywood yang digunakan di tempat yang berbeza di tapak pembinaan telah di bawa ke Stadium, telah dikecualikan daripada kod keperluan kelestarian alam sekitar & penjagaan hak asasi manusia. (5) “Kod tersebut secara efektifnya membenarkan kayu-kayu tropika yang tidak lestari turut ‘dibersihkan’ atau di’halal’kan. Kita seharusnya menggunakan sumber perkayuan yang kurang berisiko dan berkontroversi untuk pembinaan Olimpik,” kata Toyo Kawakami dari Rainforst Action Network Jepun.
Sementara itu, minggu ini, aktivis alam sekitar dari seluruh dunia mengadakan protes untuk mendesak penggantungan segera terhadap penggunaan kayu tropika untuk pembinaan fasiliti di Tokyo. Rabu minggu lepas, hampir 140,000 tandatangan telah diserahkan kepada Kedutaan Jepun di Switzerland dan Jerman bagi mendesak tindakan bertanggungjawab daripada Kerajaan Jepun. Pertubuhan-pertubuhan masyarakat sivil juga mendesak pembersihan dan reformasi segera polisi perolehan sumber Olimpik Tokyo dan penyiasatan menyeluruh ke arah pengetatan undang-undang dan polisi penggunaan kayu tropika Olimpik yang lestari.

Rabu, 17 Mei 2017

David Teo Dilempang Di Depan Najib, Dianggap Kurang Ajar & Biadap (Video Inside).

Dialog Transformasi Nasional 2050 (TN50) Bersama Perdana Menteri – Segmen Penggiat Seni di Seri Perdana menjadi kecoh apabila secara tiba-tiba seorang pelakon yang dikenali dengan nama Mat Over meluru keluar dari tempat duduknya dan bertindak melempang wajah penerbit, David Teo di hadapan Datuk Seri Najib Tun Razak malam tadi.


Dalam rakaman yang dikongsikan oleh portal Malaysian Gazette, David Teo pada awalnya sedang menyuarakan pendapatnya di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebelum Mat Over datang dari arah tempat duduk dan bertindak menampar wajah penerbit filem popular itu.

Mat Over juga memberikan peringatan kepada David Teo agar jangan bersikap kurang ajar di hadapan Perdana Menteri selepas menampar wajah penerbit itu.

Rosyam Nor yang bertindak sebagai moderator pada malam tadi bagaimanapun dengan pantas berjaya mengawal keadaan apabila berulang kali menenangkan David Teo agar bersabar memandangkan Mat Over 'ada problem'. Kedua-dua pihak bagaimanapun dibawa keluar dari dewan sebelum sesi dialog disambung semula. 

Memetik laporan portal Malaysian Gazette, sebelum ditampar David dilaporkan sedang mempertikai gaya moderator, Datuk Rosyam Noor yang dikatakan tidak adil kerana hanya memberi peluang kepada peserta di bahagian tertentu sahaja untuk bertanyakan soalan. 

Rosyam pula meminta David jangan mempertikai caranya mengendalikan segmen sembang itu dan menasihat penerbit itu agar menjaga adab di depan perdana menteri. 

"Datuk Rosyam Nor kena adil dan saksama, bahawa dia kena tengok semua, jangan bagi tengok depan sahaja, biar kita cakap terus terang," katanya dalam mengkritik cara Rosyam Nor mengendalikan majlis. 

Selepas kedua-duanya dibawa keluar dari dewan, Rosyam Nor kemudiannya meluahkan kekesalan tentang kejadian di hadapan Najib. 

"Saya sebagai moderator merasa malu la, YAB Perdana Menteri jemput kita datang ke rumah, nak dengar persoalan, kalau saya nak layan satu dewan ni mungkin menjadi masalah Datuk Seri, jadi saya sebagai pengiat seni saya mohon maaf Datuk Seri, saya mohon maaf, jadi boleh saya teruskan," kata Rosyam Nor. 

Najib bagaimanapun bersikap terbuka dan bergelak tawa malahan meminta agar kesemuanya bersikap tenang dan santai dalam majlis berkenaan.


RORA Bercuti Guna Duit Derma Kata Blogger UMNO - Ini Jawapan Untuk Pemfitnah.

Tuduhan pada awalnya datangnya dari blog pro UMNO. Blog yang menyebarkan kandungan berunsur fitnah;

https://captainmgs.blogspot.my/2017/05/rm16-juta-dalam-akaun-ngo-milik-mufti.html?m=1


Jawapan kepada tuduhan tersebut;
Malaysian Islamic Study Group USA (MISG USA) mengambil maklum tentang tersebarnya poster berunsur fitnah bahawa Dr Rozaimi Ramli, Dr Maszlee Malik dan Ustaz Abu Hafiz Salleh Hudin telah dituduh bercuti ke Amerika Syarikat dengan hasil kutipan derma Pertubuhan Kebajikan al-Qayyim Malaysia. Gambar yang digunakan adalah gambar yang diambil sewaktu kunjungan mereka pada Disember 2016 yang lepas.
Selaku pihak yang bertanggungjawab menjemput dan menguruskan mereka sewaktu kunjungan tersebut, malah merupakan host utama sepanjang keberadaan mereka di US, MISG dengan tegas ingin memaklumkan bahawa ketiga-tiga tokoh tersebut dijemput oleh MISG selaku penceramah bagi beberapa program kami. Segala kos pengangkutan dan penginapan mereka ditanggung oleh MISG, dan bukannya Pertubuhan Kebajikan al-Qayyim Malaysia seperti yang didakwa di dalam poster tersebut.
Oleh itu, tuduhan yang dilontarkan ke atas mereka adalah tidak benar sama sekali. MISG menyeru semua pihak agar berhati-hati dan tidak menyebarkan berita palsu seperti ini. Semoga Allah memberikan kita taufiq dan hidayah.
Respon MAZA

Dalam pada itu, MAZA turut menjawab kritikan netizens mengenai jualan meja makan malam AMAL yang mencecah sehingga rm30,000.Netizens menyifatkan jualan meja sehingga rm30,000 adalah sangat membazir dan merosakkan nama agama. Juga menjurus kepada amalan bidaah kerana Nabi Muhammad S.A.W tidak pernah berbuat demikian.


Dalam satu respon kepada isu yang kontroversi itu, MAZA berkata jualan meja amal itu adalah dikhususkan bagi mereka yang mempunyai duit sahaja. 

Menurut MAZA lagi, makanan (menu) pada majlis berbuka puasa itu juga adalah sama untuk semua. Kutipan itu pula adalah bertujuan untuk menampung aktiviti dakwah yang dijalankan oleh IQ. MAZA juga turut menafikan IQ mempunyai dana sehingga 16 juta ataupun menghampiri 16 juta. 

"Program tu bukan saya yang buat, saya postkan je. Program tu mereka buat di KL. Saya mana ada masa. Mereka yang mesyuarat. Mereka buat poster, saya masukkan sahaja lah. Ada lah gambar saya sebagai penceramah," katanya dalam satu video ceramah.

"Jadi ada mangkuk, cawan ni dengki la. Dia kata ohhh mana boleh membazir makan rm30,000. Bukan makan tu rm30,000 tu. Makan tu sama je. Bagi sumbangan rm30,000. Nak ambil mana duit rm30,000. Bukan wajibkan bagi, bagi yang ada duit aje lah,".

"Kita buka lot tanah orang nak wakaf, 30 ringgit, 50 ringgit, 5 ringgit terpulang la orang nak bayar banyak mana. Yang lain pun dah ada bising, parti politik tu. Parti dorang pun buat," katanya lagi.

Bila Lebai-Lebai Yang Sokong #RUU355 Merosakkan Alam Sekitar..

Oleh : KUASA
CONTENGAN DI GUA: SATU PERBUATAN VANDALISME YANG TIDAK BERMORAL & MENCEMARKAN ALAM SEKITAR
Mungkin perbuatan conteng-menconteng ketika aktiviti mengembara ini masih ramai yang sedang praktikkan kerana kurang pengetahuan dan kesedaran kita terhadap alam. Namun tulisan ini adalah untuk mengingatkan kita sesama sendiri agar selepas ini jagalah hubungan kita dengan alam dan jangan berbuat sesuka hati kita kerana ia adalah milik kita semua.
Gambar ini kami sempat tangkap sewaktu aktiviti kembara alam #teamKUASA ke Gua Ular, Gua Angin, Gua Berlian & Gua Intan di Kampar, Perak dengan dibawa oleh pasukan ‘guide’ tempatan, iaitu orang kampung sendiri. Sesungguhnya kawasan ini amatlah indah dan tenang kerana gua-gua ini mempunyai tarikan istimewa, suasana yang cukup tenang dan cerita hikayat sejarah yang unik sekali.
Namun, ketika masuk ke dalamnya, contengan-contengan yang memaparkan nama-nama pengunjung ini cukuplah menyakitkan mata dan hati. Bak kata orang, hilang ‘feel’ dan keseronokan bila masuk tempat yang telah dicemari sebegini. Lagi mengharukan, yang terbaru ini geng-geng Surau dan pejuang agama yang sepatutnya menjadi juara akhlak & adab pula yang menconteng, lagi dahsyat daripada contengan-contengan yang lain.
Lalu bagaimana ini? Pening kepala kita. Apa yang kita hendak tunjukkan? Kemegahan atau apa? Seharusnya kembara kita menyelusuri alam adalah untuk mencari ketenangan, menginsafi kekerdilan diri serta memerhati makhluk ciptaan Ilahi yang maha Indah. Bukannya menjadikan diri kita lebih besar & agung daripadanya.
Kami harapkan kumpulan yang menconteng ini segeralah bertanggungjawab memadamkan kembali contengan anda ini. Ini terpakai juga kepada semua yang berada di tempat lain. Mungkin boleh berpakat-pakat gotong-royong, bawa waterjet (beserta generator) dan cecair peluntur yang mesra alam untuk menghilangkannya.
KUASA juga telah berbincang dgn kumpulan ‘guide’ tempatan, suatu hari nanti akan menjalankan aktiviti gotong-royong pembersihan gua ini secara berkala bersama pasukan sukarelawan & meletakkan papan tanda peraturan supaya kawasan ini terus dipelihara dan dimanfaatkan untuk semua lebih-lebih lagi untuk orang tempatan yang mampu mendapat manfaat sosioekonomi daripada eko-pelancongan di sini.
Kami mengalu-alukan sumbangan dan penyertaan anda untuk projek ini.
“LEAVE NOTHING BUT A FOOTSTEP”

Sepatutnya Riza Disiasat Polis Tetapi Dibawa Ke China Pula - Adakah Riza Kebal?

Pada 21 Julai 2016, portal Free Malaysia Today melaporkan bahawanya Ketua Polis Negara beri jaminan akan berusaha menjejaki Riza bagi tujuan penyiasatan yang berkaitan dengan skandal 1MDB. 


Status siasatan tentang 1MDB sebenarnya masih mengelirukan rakyat meskipun Najib dilepaskan dari sebarang pendakwaan. Oleh kerana tiada kata muktamad, maka kebanyakkannya beranggapan ia masih dalam siasatan pihak polis.

Oleh kerana itu, adalah menjadi kemusykilan rakyat apabila Riza diperlihatkan mengikuti Najib ke China yang menunjukkan Riza ada membuat 'direct contact' dengan Najib namun PDRM masih lagi belum mampu untuk memanggil Riza bagi membantu siasatan. Sedangkan dalam waktu yang sama menunjukkan Najib dan Riza ada membuat perhubungan.

Selain itu, membawa Riza ke China untuk kali kedua juga menimbulkan persoalan orang ramai. Kenapa Riza, apa peranannya dalam kerajaan, siapa tanggung kos perjalanan Riza dan kenapa dia mesti berada dalam lawatan ke China?

Riza juga dipersoalkan mengikuti rombongan itu dari mana? Adakah bermula dari Malaysia, jika dia berada di Malaysia selama ini apakah sudah dipanggil oleh pihak berkuasa bagi membantu siasatan? Atau sekurang-kurangnya memanggil untuk beri keterangan berkaitan siasatan DOJ ke atas aset-aset yang dimiliki oleh beliau dan kaitannya dengan Jho Low. Rakyat mahu tahu tentang hal ini.

Selain Riza, Ashman juga dibawa oleh Najib dalam rombongan kali kedua ke China.

Sumber - Ashman
Ianya jelas tertera di Instagram Ashman apabila berkongsikan satu gambar ketika beliau memakai tali tag yang tertera 'Belt & Road Forum', yang dianjurkan di Beijing, China pada Mei 2017.


Timbul persoalan tentang peranan Ashman dan Riza di dalam kerajaan Malaysia kerana selain dibawa ke Beijing, kedua-dua mereka juga dilihat hadir dalam program rasmi kerajaan Malaysia di China.


Perkara ini didedahkan oleh Khairuddin Abu Hassan, bekas pemimpin UMNO Batu Kawan yang juga orang kuat Mahathir. 

Menurut Khairuddin, Ashman dan Riza tidak sepatutnya berada di dalam taklimat kerajaan dengan kerajaan kerana mereka bukanlah pegawai kerajaan ataupun mewakili kerajaan.

Anak-anak perdana menteri tidak seharusnya berada dalam mesyuarat atau taklimat di antara kerajaan dengan kerajaan kerana mereka bukan pegawai kerajaan,” katanya.

Khairuddin turut mempersoalkan siapakah yang menanggung kos lawatan untuk membawa Riza dan Ashman menyertai rombongan Najib ke China.

PKR Arah Semua Lantikan Politik Di Kelantan Letak Jawatan Serta-Merta.

Biro Politik PKR malam ini memutuskan supaya semua lantikan politik PKR dalam kerajaan negeri Kelantan dilepaskan berkuatkuasa serta merta. 
Gambar - Malaysiakini
Dalam satu kenyataan yang dibacakan oleh Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, beliau menyebut bahawanya mesyuarat PKR memutuskan agar kesemua lantikan politik di Kelantan melepaskan jawatan masing-masing.
"PKR juga telah membuat keputusan bahawa semua lantikan politik PKR di dalam kerajaan negeri Kelantan diminta melepaskan jawatan-jawatan tersebut berkuatkuasa serta merta.
"Perkara ini telah disampaikan kepada Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Kelantan," katanya dalam laporan tersebut.
Menurut Wan Azizah lagi, kedudukan PAS dalam kerajaan negeri Selangor pula akan diputuskan pimpinan PKR selepas Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden, Datuk Seri Azmin Ali pulang dari lawatan rasmi ke luar negara.
Selain itu, Wan Azizah turut menyatakan bahawanya PKR menerima keputusan PAS untuk membatalkan kerjasama politik dengan parti itu namun PKR menolak alasan-alasan yang telah diberikan oleh PAS ketika membatalkan tahaluf siyasi.

Berikut kenyataan media tersebut; 

Biro Politik KEADILAN yang bermesyuarat pada malam ini telah membincangkan beberapa perkara berkait keputusan Majlis Syura Ulama PAS yang membatalkan tahaluf siyasi di antara PAS dengan KEADILAN. Berikut adalah keputusan-keputusan yang telah dicapai:

1. KEADILAN menerima keputusan PAS yang telah membuat ketetapan muktamad untuk membatalkan tahaluf siyasi dengan KEADILAN, tetapi KEADILAN menolak alasan-alasan yang telah mereka berikan. Ini walaupun KEADILAN telah berusaha untuk menjaga dan melunakkan hubungan di antara kedua-dua parti. 

2. KEADILAN akan segera mengatur langkah berikut bersama Pakatan Harapan dan sekutu lainnya yang mendokong agenda reformasi untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14.

3. KEADILAN juga telah membuat keputusan bahawa semua lantikan politik KEADILAN di dalam Kerajaan Negeri Kelantan diminta melepaskan jawatan-jawatan tersebut berkuatkuasa serta merta. Perkara ini telah disampaikan kepada Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Kelantan.

4. Kedudukan PAS di dalam Kerajaan Negeri Selangor telah dibincangkan pada malam ini dan akan diputuskan pimpinan KEADILAN bersama YAB Dato’ Menteri Besar Selangor sekembalinya beliau dari lawatan rasmi ke luar negara.

Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN

16 Mei 2017
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...