Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 14 November 2015

#YAPEIM Kantoi Lagi - Bukan 410K Sebaliknya 590K Yang Diluluskan Untuk Biayai Lawatan Jamil Khir !!!!


BENARKAH LAWATAN JAMIL KHIR KE AMERIKA SYARIKAT YANG MENGGUNAKAN DUIT YaPEIM HANYA UNTUK MAJLIS PENUTUPAN SIMPOSIUM PERKAHWINAN DAN KEKELUARGAAN?

Semua sedia maklum bahawa Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) merupakan sebuah yayasan yang dipertanggungjawabkan untuk mengurus sumbangan derma orang ramai, pinjaman atau grants daripada Kerajaan Persekutuan serta menjana pendapatan melalui perniagaan berteraskan Islam dan kemudiannya sumbangan ini sepatutnya diagihkan kepada kumpulan sasaran dan mereka yang benar-benar memerlukan termasuk anak yatim dan miskin.


Saya hari ini ingin mengemukakan satu lagi bukti mengenai lawatan Dato’ Seri Jamil Khir Baharom ke Amerika Syarikat bersama isteri yang dikatakan menggunakan wang YaPEIM yang mana pembiayaan wang YaPEIM tersebut dikatakan turut melibatkan aktiviti main golf beliau dan lawatan rombongan ke Pusat membeli-belah upscale outlet barangan mewah sebanyak 4 hari.


Mengikut kertas cadangan kelulusan program YaPEIM, lawatan Dato’ Seri Jamil Khir adalah bersempena dengan ‘Program Kembara Santun 2014, Simposium Perdana: Perkahwinan, Kekeluargaan, Pengurusan dan Isu-isu Semasa Negara’ yang mana Dato’ Seri Jamil Khir dikatakan hanya hadir untuk menyempurnakan Majlis Penutupan sahaja.


Jumlah kos penganjuran program yang diluluskan oleh YaPEIM adalah RM 590,000.00 iaitu lebih tinggi daripada anggaran awal saya sebelum ini sebanyak RM 410, 978. 56 dan kelulusan program kursus ini hanyalah untuk penglibatan 100 orang peserta.


Saya juga mengambil maklum kenyataan media yang dikeluarkan oleh YB Dato’ Seri Jamil Khir bertarikh 13 November 2015 yang mendesak saya memohon maaf atau berhadapan risiko disaman.


Malangnya, beliau tidak menafikan kebenaran bukti atau dokumen yang saya kemukakan sebelum ini dan beliau tidak menjawab isu pokok iaitu samada wang YaPEIM melalui Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin (PEMANGKIN) telah digunakan untuk membiayai lawatan beliau ke Amerika Syarikat.


Malah dalam kenyataan tersebut, Dato’ Seri Jamil Khir turut mengesahkan bahawa sememangnya beliau telah pergi ke Amerika Syarikat bagi tempoh 21 Mei 2014 sehingga 29 Mei 2014 dengan alasan sebagai sebahagian tugas dan tanggungjawab beliau selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri.


Sebaliknya, perbezaan fakta antara kertas kelulusan YaPEIM dan invois (yang didedahkan sebelum ini) dengan kenyataan beliau menimbulkan lebih banyak persoalan seperti berikut :-


1. Mengikut bukti kertas kelulusan YaPEIM, adakah benar perbelanjaan yang diluluskan iaitu RM 590,000 hanyalah untuk pelaksanaan program berbentuk kursus dan langsung tidak menyebut mengenai penglibatan beliau untuk kejohanan Mid West Game dimana wang YaPEIM turut digunakan untuk biayai permainan golf beliau yang beliau cuba pertahankan?


2. Dalam kenyataan media Dato’ Seri Jamil Khir, beliau turut memberi justifikasi bahawa permainan golf yang beliau sertai adalah dikelolakan secara bersama dengan pihak kedutaan Malaysia di Washington DC. Merujuk kepada bukti invois yang saya kemukakan sebelum ini, sebanyak RM 36,525.90 wang YaPEIM telah dipindahkan ke akaun kedutaan Malaysia di Washington DC. Adakah wang ini ada kena mengena atau tidak dengan penganjuran acara golf yang disertai beliau? Jika tidak, apakah buktinya?


3. Mengapa Dato’ Seri Jamil Khir tidak memberi penjelasan mengenai rombongan beliau menggunakan wang YaPEIM untuk pergi ke Leesburg Corner Premium Outlet iaitu pusat membeli-belah upscale outlet barangan berjenama sebanyak 4 hari?


4. Apakah rasional penganjuran Simposium Perkahwinan dan Kekeluargaan yang menelan kos melebihi setengah juta Ringgit Malaysia dengan menggunakan wang YaPEIM sedangkan hanya melibatkan 100 orang peserta? Adakah munasabah kos purata bagi seorang peserta sebanyak RM 5,900 seorang?


5. Mengikut kertas kelulusan YaPEIM (dibawah perkara 3.0 Cadangan), bayaran RM 590,000 adalah dituntut oleh PEMANGKIN. Adakah benar PEMANGKIN bermaksud Yayasan Pembangunan Anak Yatim atau Miskin?


6. Mengapa Yayasan Pembangunan Anak Yatim atau Miskin ini terlibat dengan penganjuran program Dato Seri’ Jamil Khir ke Amerika Syarikat?


Saya percaya rakyat Malaysia terutamanya mereka yang pernah atau masih lagi mencarum atau membuat sumbangan derma kepada YaPEIM berhak untuk mengetahui ke manakah perginya wang sumbangan mereka dan sewajarya Dato’ Seri Jamil Khir menjawab persoalan-persoalan yang dikemukakan.


Walaupun YaPEIM adalah sebuah yayasan Islam dibawah tanggungjawab Menteri Hal Ehwal Islam, saya juga yakin mereka yang membuat sumbangan derma setiap bulan melalui potongan gaji adalah untuk tujuan kegunaan amal jariah dan bukan untuk kegunaan Menteri.


Jika benar-benar lawatan Dato’ Seri Jamil Khir Baharom ke Amerika Syarikat merupakan tugas rasmi sebagai seorang Menteri, mengapakah perbelanjaan perjalanan tersebut dibiayai melalui YaPEIM sedangkan sebagai seorang Menteri beliau layak menggunakan peruntukan Menteri?


14 NOVEMBER 2015
AKMAL NASIR
Pengarah


National Oversight and Whistleblowers (NOW)
https://www.facebook.com/nowmalaysia


Sultan Pahang Pula Tampil Menafikan Pembalakan Haram Punca Banjir Lumpur Karak.


Pelik bin ajaib.

Kenapa beria sangat pentadbiran Pahang termasukla monarki dok menafikan wujudnya kegiatan pembalakan haram di kawasan berlakunya banjir lumpur?

NST sebentar tadi melaporkan ;

The Sultan of Pahang has refuted allegations that the mudslide at KM52.4 of the KL-Karak Highway on Wednesday was caused by illegal logging on the hillslopes. Sultan Ahmad Shah said there had been no reports of illegal logging in the area and the authorities had not informed him of any such activity. 

"There is no such thing. If there were, those responsible can be arrested, but so far I have not been informed of such activities," he said. He was speaking after a two-hour visit to the site of the disaster where he was briefed on repair works and safety checks by authorities.
Yakni, maksudnya ;

1. Sultan Pahang sangkal dakwaan pembalakan haram di cerun/kawasan bukit punca kepada berlakunya banjir lumpur.

2. Tiada ada laporan berkaitan pembalakan haram pernah direkodkan.

3. Apatah lagi penguatkuasa sama sekali tidak mengetahui kewujudan aktiviti berkenaan = maksudnya bila penguatkuasa tidak tahu ianya bermaksud tidak wujud.

4. Jika ada sudah tentu sultan akan maklum perkara berkenaan dan mereka yang melanggar peraturan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Lebih kurang begitu la.


Laporan itu turut menyebut ;

Sultan Ahmad Shah also refuted statements made by Works Minister Datuk Fadillah Yusof on Thursday, in which he said investigations by the Fire and Rescue Department and the Public Works Department found land-clearing activities on hill, which could have caused the formation of a waterlogged pool that eventually broke under pressure of constant rainfall, causing the mudslide. "He should make statements based on facts, not speculation. I can tell you there is no illegal logging in this area," said Sultan Ahmad Shah.


Yakni, maksudnya ;


1. Kementerian kerja raya mengatakan hasil siasatan mendapati wujudnya aktiviti pembalakan di kawasan cerun-cerun bukit sehingga menyebabkan terbentuknya kolam berair yang akhirnya pecah akibat tekanan sehingga mengakibatkan berlakunya tanah runtuh.

2. Kementerian tak sebut bahawa pembalakan itu aktiviti HARAM pun?

3. Tetapi sultan menegaskan tiadanya pembalakan haram berlaku dikawasan berkenaan dan menafikan kenyataan kementerian yang berpandukan kepada HASIL KAJIAN JABATAN BOMBA.

4. Sultan menasihati menteri agar mengeluarkan kenyataan berpandukan fakta dan bukan berdasarkan spekulasi.

Kejap.

Hasil kajian pihak bomba = spekulasi ka?
Kenyataan sultan Pahang yang tak menyertakan apa2 solid bukti dan sebagainya = fakta kah?

Perkara neh menarik perhatian aku. Sebab sejak dari awal lagi PEKA mengatakan aktiviti pembalakan tersebut dilakukan secara berleluasa. Dan ramai aktivis2 pro alam sekitar turut menyuarakan hal yang sama. Sehingga menjejaskan kawasan hutan simpan + kawasan eko pelancongan + kawasan tadahan air.

Tak disebut pula aktiviti yang dilakukan itu adalah HARAM.

Takde bayang-bayang macam itu pun.

Laporan demi laporan dibuat tetapi tiada tindakan.

Alih2 MB Pahang, Jabatan Perhutanan (Pahang) dan Sultan Pahang menafikan wujudnya kegiatan pembalakan di kawasan berhampiran berlakunya tanah runtuh.

Kenapa neh?
Kenapa aku merasakan ada sesuatu yang ragu-ragu disitu?
Kenapa aku terfikir isu LYNAS?
Kenapa aku terbayang isu BAUKSIT?
Kenapa aku teringat isu Cameron Highlands?
Kenapa? Kenapa? Kenapa? 


KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Jumaat, 13 November 2015

Skandal #YAPEIM - Ini Kenyataan Balas Jamil Khir - Menteri Desak Tarik Balik Tuduhan Atau Berdepan DGN Tindakan Saman.


Laju siot dia menjawab.

Mesti gabra sebab ramai yang SHARE kan.

Ini kenyataan media Jamil Khir yang menafikan semua dakwaan NOW ke atasnya. Angka-angka yang disebut oleh NOW adalah betul jika diperhatikan melalui kenyataan media Jamil Khir Baharom, tetapi Jamil Khir dakwa ianya dimisleading untuk mengambarkan wujudkan perbuatan salahlaku. Itu dia kata la..

Baca ;

AKMAL MESTI MOHON MAAF ATAU DISAMAN

Merujuk kepada kenyataan media Akmal Nasir (Pengarah National Oversight and Whistleblowers (NOW) merangkap Ketua Cabang Keadilan Johor Bharu) pada 13 November 2015. Sesungguhnya dakwaan yang mengatakan saya menyalahgunakan duit anak yatim dan miskin yang diperoleh daripada hasil sumbangan orang ramai bagi membiayai perjalanan ke luar negara bersama isteri, main golf dan lawatan ke pusat membeli belah adalah satu kenyataan jahat berupa fitnah dan menyimpang (misleading) daripada fakta sebenar.

Kunjungan saya selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri pada 21 – 29 Mei 2014 adalah bagi memenuhi jemputan program yang dianjurkan oleh agensi-agensi di bawah seliaan saya terutamanya YaPEIM dengan kerjasama Kedutan Malaysia di Amerika Syarikat dan Education Malaysia (EM) Chicago sempena Mid West Game yang menghimpunkan lebih 1000 orang pelajar daripada Amerika Syarikat dan Kanada.

Melalui strategi penganjuran bersama secara "Strategi Lautan Biru" khususnya yang melibatkan peserta Skim Anugerah Kecemerlangan Pelajar Nasional (SANTUN) tajaan YaPEIM dan beberapa kumpulan sasaran lain yang berada di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada, beberapa program besar telah diatur dan dilaksanakan.

Program-program tersebut melibatkan kursus kepada pelajar yang memfokuskan aspek motivasi Kenegaraan dan Keusahawanan; Simposium Perdana Perkahwinan Kekeluargaan, Pengurusan dan Isu-isu Semasa Negara; Kursus Pra Perkahwinan bagi membantu pelajar-pelajar memenuhi syarat perkahwinan JAWI; Kelas Pengajian untuk isteri-isteri dan Kakitangan Wanita Kedutaan; menyampaikan sumbangan kepada pelajar cemerlang yang tidak berkemampuan dan pertemuan bersama usahawan-usahawan Malaysia. Program dan pertemuan ini melibatkan pelbagai kumpulan sasaran yang diadakan di Indianapolis dan Washington DC, Amerika Syarikat.

Bersempena dengan perasmian Mid West Game di Amerika Syarikat itu juga, beberapa acara sukan telah dianjurkan oleh Education Malaysia (EM) di Indianapolis termasuklah acara golf yang dikelolakan secara bersama dengan pihak Kedutaan Malaysia AS di Washington yang saya turut terlibat bersama TYT Duta dan kakitangan kedutaan.

Justeru dakwaan kononnya program saya di AS lebih bersifat bersuka-ria menggunakan dana anak yatim adalah satu fitnah yang besar dan cubaan untuk menjatuhkan kredibiliti dan maruah saya selaku Menteri di Jabaran Perdana Menteri. Adalah tidak adil hanya mempamerkan dokumen yang mengelirukan dan tidak menggambarkan keseluruhan program melibatkan saya.

Adalah menjadi sebahagian tugas dan tanggungjawab saya selaku Menteri di JPM bagi memenuhi jemputan rasmi kedutaan apatah lagi program yang dianjurkan oleh agensi-agensi di bawah tanggungjawab saya. Segala perjalanan dan kegiatan rasmi saya ditanggung oleh agensi berkenaan mengikut polisi dan tatacara kewangan agensi berkaitan.

Tiada apa yang perlu disembunyikan kerana segalanya mengikut prosedur dan tatacara yang ditetapkan. Saya sentiasa terbuka dan bersedia memberi kerjasama sepenuhnya dengan mana-mana pihak berkuasa untuk disiasat sekiranya benar wujudnya salah laku yang melibatkan diri saya atau agensi di bawah seliaan saya.

Dengan ini, saya menuntut Akmal Nasir, Pengarah NOW dan The Malaysian Insider menarik balik segala dakwaan dan fitnah jahat yang dibuat serta memohon maaf secara terbuka dalam tempoh 24 jam. Jika tidak, saya akan memulakan tindakan saman fitnah dan malu melalui peguam saya kerana tindakan ini benar-benar telah menjatuhkan maruah dan kredibiliti saya.

Dalam pendedahan NOW ada disebut-sebut wanita bernama Cik Biby Haslinda. Dia pun mengikuti sama rombongan tersebut. Menjadi tanda tanya juga pada aku, siapa dia, apa peranan dia dan kenapa dia perlu ikut sekali?

Dan menjadi tanda tanya juga pada aku, apa kaitan GOLF dengan YAPEIM. Nak rasmi ke nak participate ke apa ke lantak la tapi pasai apa perkara tue perlu ada kaitan dengan pembiayaian agensi yang cover kebajikan anak yatim dan orang miskin?

Satu lagi menjadi persoalan pada aku ialah, dari senarai2 aktiviti yang dilakukan oleh Jamil Khir, ada yang langsung takde kaitan dengan kebajikan anak-anak miskin. So apa relevannya kos-kos berkenaan disekalikan dan ditanggung oleh agensi yang sama? Kenapa tak pecahkan peruntukan dan buat pengasingan perbelanjaan? Ini pelik kot.

Dan persoalan yang paling utama bermain-main di otak aku ialah apakah yang membuatkan perbelanjaan perjalanan tersebut mencecah 410k ++?

Ikut invois takde pula disebut untuk menaja program-program berkenaan kan? Just tulis lain-lain perbelanjaan. Perbelanjaan apekah itu? Boleh terangkan secara terperinci tak?

KAH KAH KAH

Kaitan Jamil Khir & Skandal YAPEIM - Part 2 - Main Golf, Membeli-Belah Total RM410K - Apa Respon Jamil Khir?

JAMIL KHIR GUNA WANG YaPEIM BIAYAI PERJALANAN KE LUAR NEGARA BERSAMA ISTERI, MAIN GOLF DAN LAWATAN KE PUSAT MEMBELI-BELAH DENGAN JUMLAH KESELURUHAN RM 410, 978.56
National Oversight and Whistleblowers (NOW) hari ini tampil dengan pendedahan yang paling mengejutkan berkaitan skandal melibatkan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dimana wang yang sepatutnya digunakan untuk amal jariah telah disalah gunakan oleh Menteri Hal Ehwal Islam, Y.B Dato’ Seri Jamil Khir Baharom.
Mengikut dokumen yang NOW perolehi, Dato’ Seri Jamil Khir Baharom bersama isteri beliau Datin Seri Fatmawati Saidin dan seorang lagi individu bernama Cik Biby Haslinda telah mengikuti satu rombongan ke Amerikat Syarikat bagi tempoh perjalanan 21 Mei 2014 sehingga 29 Mei 2014.
Lawatan Dato’ Seri Jamil Khir Baharom bersama isteri dan rombongannya dikatakan melewati bandar Washington D.C, Minnesota dan Iowa.
Walaupun perjalanan tersebut dikatakan untuk tujuan ‘Pemantapan dan Pemerkasaan Kelab Santun YaPEIM’, berdasarkan perbelanjaan-perbelanjaan yang dicaj dan dibayar oleh YaPEIM adalah bersifat bersuka ria dan langsung tiada unsur amal jariah.
Di antara pembayaran yang telah dibuat adalah seperti berikut:-
1. Golf – keraian Menteri
2. Jamuan Promosi / keraian VVIP ( flower Chocolates and Fresh Fruits)
3. Jamuan Makan – keraian Menteri
4. Cenderahati Menteri
5. 22, 23, 26 & 27 Mei 2014 (GROUP: VVIP) USAGE TO LEESBURG OUTLET + OT
Berdasarkan semakan kami, Leesburg Corner Premium Outlet merupakan sebuah Pusat Membeli-belah “upscale outlet” barangan berjenama yang terletak di Washington DC yang dikunjungi oleh rombongan Menteri Hal Ehwal Islam sebanyak 4 hari dimana perbelanjaan pengangkutan sahaja mencecah RM 5,908.35.
Lebih mendukacitakan lagi, pembayaran bagi perbelanjaan-perbelanjaan oleh Menteri dan rombongannya ini dibuat melalui institusi dibawah kawalan YaPEIM iaitu Yayasan Pembangunan Anak Yatim/Miskin (PEMANGKIN) yang mana duit tersebut adalah khusus untuk kegunaan bantuan anak yatim dan miskin.
Lembaga Pengarah PEMANGKIN adalah Datuk Hajjah Siti Jeliha @ Zaleha Binti Hussin iaitu pemimpin Wanita UMNO yang berpengaruh di YaPEIM manakala Dato’ Haji Abd. Malek B. Awang Kechil merupakan pengerusi PEMANGKIN. Kedua-dua individu inilah yang dilantik oleh Dato’ Seri Jamil Khir sebagai Presiden dan Pengerusi serta Timbalan Presiden dan Timbalan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah YaPEIM.
Jumlah keseluruhan perbelanjaan yang diambil daripada tabung anak yatim dan miskin bagi menampung perjalanan Dato’ Seri Jamil Khir Baharom bersama isteri dan rombongannya dianggarkan sebanyak RM 410, 978. 56.
Saya pasti pendedahan ini menjangkau imaginasi rakyat Malaysia bagaimana satu badan Yayasan berkaitan Islam yang terletak di bawah YAB Perdana Menteri boleh disalah gunakan untuk aktiviti-aktiviti Menteri seperti golf, ke pusat membeli-belah dan sebagainya.
NOW dengan ini mendesak agar satu siasatan secara menyeluruh dijalankan dimana setiap perbelanjaan YaPEIM dan institusi-institusi dibawah YaPEIM disemak dan diaudit secara terbuka kerana rakyat terutamanya pencarum berhak mengetahui setiap perbelanjaan yang dibuat.
Siasatan ini juga perlu mengesan jumlah wang yang hilang akibat ketirisan, kebocoran dan salah guna kedudukan.
Buat Dato’ Seri Jamil Khir Baharom, jika beliau masih mempunyai maruah, beliau sewajarnya meletakkan jawatan dengan serta-merta dan tampil memohon maaf secara terbuka kepada rakyat Malaysia kerana telah menyalahgunakan duit anak yatim dan miskin yang diperoleh daripada hasil sumbangan orang ramai.
NOW juga menuntut agar Dato’ Seri Jamil Khir Baharom, Datuk Hajjah Siti Jeliha @ Zaleha Binti Hussin dan Dato’ Haji Abd. Malek B. Awang Kechil memulangkan kembali setiap sen yang diambil daripada YaPEIM termasuk gaji, elaun dan juga perbelanjaan perjalanan luar negara.
Kita sama-sama doakan agar ketiga-tiga individu ini akur dengan kesilapan mereka dan memulangkan kembali wang kepada YaPEIM, pengurusan YaPEIM perlu dirombak dan pengurusan baru perlu memastikan setiap wang tersebut diagihkan kepada mereka yang benar-benar susah dan turut melaporkan kemajuan agihan secara berkala dan terbuka.
13 NOVEMBER 2015
AKMAL NASIR
Pengarah
National Oversight and Whistleblowers (NOW)


Baca part 1 disini.
Jamil Khir ialah menteri yang menjaga hal ehwal agama di negara neh. Selain bertanggungjawab atas isu-isu agama, JAKIM, MAIWP dan beberapa institusi-institusi berkaitan agama turut berada di bawah tanggungjawab Jamil Khir.
Selepas ini, untuk part 3 kita akan dedahkan masalah berkaitan IPB dan bagaimana Jamil Khir sebagai menteri agama gagal memainkan peranan (atau memang sengaja menutup isu) dalam menjaga kebajikan pelajar2 berkenaan.
Untuk sementara itu, apa kata kita tunggu respon dari Jamil Khir berkenaan tentang pendedahan NOW yang terbaru neh. Takan nak bagi alasan JIHAD FISABILLAH LAGI KOT MENTERI AGAMA WOI?

KAH KAH KAH

Kaitan Jamil Khir Dengan Skandal YAPEIM - Part 1.

Sebelum neh NOW dedahkan terdapat unsur-unsur salahlaku dan nepotisme di dalam pengurusan YAPIEM. Kisah berkenaan viral dan mendapat perhatian masyarakat.

Rujuk : Dibayar 154,000 sebulan sebagai pemegang amanah YAPEIM.

Susulan daripada pendedahan tersebut, JAKIM dan Jamil Khir diminta untuk tampil menjelaskan tentang kontroversi berkenaan. Walaubagaimanapun, Dr. Asyraf Wadji, timbalan menteri di JPM yang takde kaitan pula menjawab isu tersebut.

Katanya. YAPIEM perlu diberi ruang untuk disiasat mengikut protokol terlebih dahulu sebelum dijatuhkan sebarang hukuman. Masyarakat perlu berlaku adil (dan macam la kerajaan berlaku adil pada masyarakat yang sibuk nak nasihat kita untuk berlaku adil, at least rakyat lebih adil berbanding kerajaan kot).

Dan Jamil Khir tiada kaitan dengan apa yang terjadi di YAPEIM.

Lalu, petang semalam NOW mendedahkan satu lagi bukti di mana menafikan point Asyraf Wadji.

Jamil Khir bukan sahaja terlibat sebagai menteri yang mengetuai JAKIM bahkan sebagai 'PELANTIK' kepada individu2 yang terkait dengan perbuatan salahlaku berkenaan.

Lihat ;

 
Dan ini apa yang NOW persoalkan ;Oleh kerana individu-individu berkenaan dipilih oleh Jamil Khir dan Najib Razak hanya proceed dari segi persetujuan (protokol), maka memang tepat juga la apabila NOW meminta JAMIL KHIR menjawab segala macam tuduhan ke atas pengerusi dan timbalan pengerusi YAPIEM.

Mana boleh Jamil Khir elak. Atau hanya wakil2 yang tak berkenaan macam Asyraf Wadji yang menjawabnya pula. Kan?

Setakat neh Jamil Khir masih berdiam diri. Dan ini bukan kontroversi kali pertama membabitkan Jamil Khir sebagai menteri agama. Sebelum neh Jamil Khir pernah dikaitkan menggunakan wang rakyat (zakat) untuk membayar yuran guaman. Selepas pendedahan berkenaan dihebahkan, dimaklumkan wang tersebut telah pun diganti semula namun penggunaannya dihalalkan atas nama JIHAD FISABILLAH.

Khamis, 12 November 2015

Banjir Lumpur Karak & Kaitannya Dengan Kemusnahan Hutan Simpan - Kereta Rosak, Bayar Tol, Duit Lagi - Di Mana Peranan Kerajaan?

Laporan akhbar berikut dipetik dari laman rasmi MP Kuantan, Fuziah Salleh.

Baca ;Semalam berlakunya banjir lumpur di Lebuhraya KL - Karak. 

Rujuk.

Hujan lebat + tanah runtuh = bergabung meletup rakyat jadi mangsa.

Nasib baik tiada yang terkorban ketika kejadian. Walaubagaimanapun kita tertanya-tanya, apakah punca kepada kejadian tersebut. Apakah ada kaitan dengan aktiviti pembalakan yang berleluasa di kawasan nahas?

Menurut laporan Awani disini, dan gabungan artikel-artikel berita yang disebarkan oleh MP Kuantan, kita boleh kata jawapannya kemungkinan besar ialah YA.

Laporan Awani menyebut secara jelas ;

1. Projek ada kaitan dengan TNB. Sungguh pun laporan di atas TNB menafikan pembabitan diri mereka.

2. Bantahan telah dilakukan secara berulang kali termasuklah menghantar surat kepada KERAJAAN NEGERI.

3. Kawasan2 yang digondolkan bukan sahaja melibatkan kawasan-kawasan projek bahkan turut membabitkan hutan simpan kekal, kawasan tadahan air dan kawasan-kawasan yang diluar projek pembangunan di mana sama sekali tiada kaitan dengan projek. 

4. Bahkan kawasan yang tidak pernah dilanda banjir seperti di eko pelancongan Tanah Aina Fareena turut dinaiki air.

5. Ini merupakan kesan daripada aktiviti pembalakan yang tidak terkawal.

Soalnya, kenapa aduan-aduan, bantahan-bantahan diabaikan walaupun terdapat pelbagai pihak yang menyuarakan kebimbangan melalui pelbagai medium?

Sapa punya project neh sampai penguatkuasa tak boleh nak langgar (atau memang taknak langgar?).

Dalam pada itu, konsesi tol turut menyuarakan kebimbangan yang sama, rujuk sini.

Punya berlapik pihak konsesi tol mengatakan mereka mengesyaki wujudnya kegiatan pembalakan tetapi tak berani nak mengesahkan atau melakukan apa-apa tuduhan.

Hak eley. Apa pasai nak takut sedangkan aktiviti pembalakan memang wujud pun di kawasan berkenaan bahkan telah dilaporkan oleh media sejak dari tahun 2014. Ini mesti ada seseorang yang POWER incharge ataupun berkaitan dengan aktiviti pembalakan tersebut, ye tak? Itu pasai kena berlapik, kan?

Hihi.

Susulan kejadian semalam, ini apa yang pengguna di laluan tersebut terpaksa tanggung ;

1. Kereta rosak. 

- Tak sure insurans dia cover bencana alam ke tidak. Kalau tak cover, mampos. Duit nak merepair sapa nak bagi? Konsesi tol ka? Kerajaan ka? Kecuaian ini ada kaitan dengan konsesi tol dan kerajaan. Kenapa?

Pertama. Kegagalan konsesi tol dalam memastikan semua LALUAN mereka adalah SELAMAT DIGUNAKAN.

Bila ko buat aspection yearly atau monthly la (itu kalau ada la, aku rasa sepatutnya ada sepertimana yang aku tengok rancangan dokumentari), ko dah boleh tahu kawasan-kawasan apa di dalam jagaan kau sedang menghadapi sesuatu risiko yang memudaratkan pengguna lebuhraya.

Yang ini peranan kau sebagai konsesi, perlu bertindak tegas bagi membendung aktiviti tersebut. So, konsesi tol Karak neh ada buat apa?

Kedua. Terbukti sudah ada pihak yang peka dengan aktiviti pembalakan yang berleluasa di kawasan yang melibatkan hutan simpan dan tadahan air. Bantahan telah dibuat. Sebelum kejadian berlaku. So, pihak penguatkuasa buat apa?

2. Bayar tol walaupun terpaksa patah balik.  Ada logik ka? Dah kacau perjalanan orang. Tol mana boleh kutip. 

3. Duit minyak bertambah, sebab patah balik. Ini boleh claim kerajaan ka? 

Apa? Berkira? Pasal apa rakyat tak boleh berkira dengan kerajaan sedangkan kerajaan berkira dengan rakyat? Subsidi demi subsidi dihapuskan. Beban tanggungan rakyat bertambah dengan pelaksanaan GST disamping penarikan beberapa subsidi. Kat sini suka tak suka, terima tak terima, memang terbukti sudah perbelanjaan rakyat bertambah. Bila berlakunya kejadian bencana alam akibat kecuaian dan kelalaian dari pihak kerajaan dalam memastikan aktiviti pembalakan tidak menganggu ekologi seterusnya mendatangkan nahas yang membabitkan nyawa dan keselamatan rakyat, pasal apa kerajaan tak boleh dipertanggungjawabkan dalam menanggung kerugian yang perlu dibayar oleh rakyat?

Kalau la yang kena neh stok yang banyak duit mungkin la dia masih boleh bertenang. Bayangkan yang kena neh jenis makan pun cukup-cukup, secara tak langsung kejadian tersebut dah menyusahkan hidup dia tau.

Kalau tak menyusahkan hidup dia dari segi kewangan pun tidak semestinya kerajaan boleh lepas tanggungjawab apatah lagi kejadian ini berkait rapat dengan kegagalan kerajaan memantau aktiviti berkenaan.

Apatah lagi ada pihak yang mengaitkan projek berkenaan dengan TNB. Ini lagi la secara direct berkaitan dengan KERAJAAN PUSAT.

So, kerajaan di bawah Najib Razak kena pulangkan semula duit tol, duit minyak, duit terpaksa tidur hotel, dan lain-lain tanggungan berkaitan yang perlu dibayar oleh pengguna lebuhraya pada semalam akibat nahas yang berpunca dari kegagalan pihak penguatkuasa dalam menguatkuasakan undang2 berkaitan aktiviti pembalakan. Titik.

Rabu, 11 November 2015

Kenapa Wanita UMNO & Ahli Keluarganya Dibayar Gaji 81,700 Sebulan - Baca Pendedahan Ini.


Episode pertama.

Episode kedua.

Wanita UMNO ini memang tersangatlah kontroversi wataknya. Baca dua episode di atas untuk memahami jalan cerita setakat neh.

- Ada kaitan dengan salah guna dana banjir

- Ada kaitan dengan salah guna wang kerajaan untuk kempen PRU

Itu apa yang didedahkan oleh NOW.

Dan, lihat dokumen2 neh pula ;Fuhh..

Dasat.

Sedikit kesimpulan dari pendedahan NOW ;

1. Gaji pengerusi dan timbalan pengerusi YAPEIM tersangatlah banyak melalui pelbagai jenis jawatan yang dipegang oleh mereka, at least ada 26 jenis jawatan berlainan. Ini termasuklah ahli2 keluarga mereka. Mao mengeletik Mama Shahrizat tengok neh. At least ada la juga wanita UMNO terbabit skandal. Ingat dia sorang aje dalam dua, tiga tahun kebelakangan neh. Keh Keh

2. Untuk pengerusi je, kurang2 terima 73,000 sebulan.

3. Untuk timbalan, 45,500 sebulan.

4. Untuk anak beranak ahli keluarga si timbalan (yang juga wanita UMNO) ; 36,200 sebulan.

5. Total, 81,700 sebulan merujuk pada anak beranak wanita UMNO Kelantan.

6. 154,700 total termasuk pengerusi dan timbalannya. 

7. NOW persoalkan, YAPEIM kutip wang orang ramai atas tujuan derma. Apakah wujud unsur2 salah laku disitu?

Berpinau mata cheq tengok.

Aku pun nak kutip derma gak macam neh. Syok kot dapat ratus ribu sebulan. Takyah beli rumah hutang-hutang. Cash terus.

Oke tak?

KAH KAH KAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...