Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 31 Oktober 2015

Subsidi Beras Hapus - Dokumen Viral Di Laman Sosial.

Sejak siang tadi tersebarnya satu dokumen kerajaan yang mengatakan bahawa program subsidi beras akan ditamatkan pada 31 december 2015 dan tidak akan disambung semula selepas ini.

Baca dokumen yang tersebar ;


Kesahihan dokumen di atas perlu disemak dan dipastikan terlebih dahulu. Kita pun tak tahu kebenarannya namun jika benar aku tak heran langsung. Selaras dengan pembentangan bajet oleh Najib baru-baru neh, kalau korang semua ada mendengar ucapan dia yang bosan dan berjela-jela tu (actually pembentangan bajet oleh mana-mana pihak memang membosankan dan berjela2 pun haha) dia ada sebut bahawa kerajaan komited dengan pelan rasionalisasikan subsidi.

Maksudnya jika subsidi beras terhapus, kerajaan kau sedang komited la dengan apa yang mereka rencanakan sebelum neh. Iaitu hapuskan subsidi dan salurkan subsidi secara bersasar. Itu kata mereka la.

Haha.

Oke. Aku ada pro dan cons dalam isu penghapusan subsidi beras.

Jujur aku cakap, dari subsidi beras hancur baik kau subsidi beras mahal sikit.

Pengalaman aku sendiri. Beras murah memang tak berbaloi. Maksudnya, nampak je murah tapi dari segi ketahanan dan kekenyangan, beras mahal lebih menjimatkan. Tapi ini mungkin terpakai untuk isi rumah 4,5 orang. Kalau lebih dari tu aku rasa mungkin mereka ada pandangan yang berbeza. Mana nak jimat kalau yang nak makan nasi tu pun ramai-ramai ye tak?

Pengalaman aku la, beras mahal bila masak boleh tahan sampai 2 hari. Aku guna beras siam. Kadang2 kami tak makan habis boleh tapau esok hari. Seriyus.

Beras murah yang ada subsidi tu kadang2 dalam dia ada serangga hidup. Tak faham sangat aku. Adakah ianya memang ada sejak dipacking atau memang kat rumah aku neh jenis tempat pembiakan serangga. Bila aku beli beras mahal atau beras perang, satu ekor serangga pun takde. So, aku cam pelik sikit ahh.

Bukan itu saja. Ada sesetengah beras murah tu jenis cepat basi. Aku terfikir juga. Mungkin cara masak aku tu tak betul. Tapi kan, masak beras siam elok pula tak cepat basi. Padahal cara masak sama juga. Aku bukan nak tuduh2 apa. Tapi ini memang pengalaman aku kot.

Sama macam minyak masak. Dulu aku guna sawit. Tapi sejak beberapa bulan lepas aku dah bertukar kepada minyak bunga. Bunga canola ada, bunga matahari pun ada. Yang popular minyak bunga matahari arhh. Hihi.

Mula2 sebelum tukar aku rasa beban. Tapi aku just nak mencuba. Betul ka minyak ini lebih menjimatkan. Aku tengok cina selalu beli. Sekali memang betul la pula. Minyak tu dia lagi bersih kot. Lepas goreng ayam, warna dia takde kuning pekat macam minyak sawit yang belum guna. Bayangkan.

Minyak bunga lepas goreng ayam = warna dia lebih bersih dari minyak sawit yang baru.

So boleh nampak tak jimat ke tak jimat. Guna sikit pun dah berbaloi. Lebih bersih, lebih sihat. So pendapat aku secara peribadi, kerajaan patut subsidikan benda2 berkualiti dari subsidikan benda2 yang takde kualiti kepada kita sekaligus menjejaskan kesihatan kita. Penting bila subsidikan benda2 berkualiti sebab orang2 yang tak berkemampuan pun boleh jalani gaya hidup sihat kan. Ini tidak. Asyik2 orang berduit dan kaya je dapat makan benda elok dan berkualiti. Kita yang miskin pun sihat juga.

Hapuskan subsidi di atas, buat subsidi ke atas barangan makanan yang berkualiti. Takut orang kaya nikmati subsidi? Apa salahnya dah mereka pun orang Malaysia dan membayar cukai. Nak eliminate warga asing, aku faham juga faktor dari segi kemampuan kewangan kerajaan. Tapi jangan tolak sangat hak orang Malaysia nikmati subsidi. Kaya miskin sama menyumbang. Satgi orang2 kaya neh bising plak dah bayar macam2 cukai nak makan subsidi sikit pun kerajaan berkira. Bukan semua orang kaya atau berkemampuan itu jahat kan. Kalau nak asingkan sangat subsidi, pastikan menteri2, kroni2 & kapitalis2 tamak diharamkan dari menikmati subsidi. Itu baru betul subsidi bersasar.

Kbai.

Jumaat, 30 Oktober 2015

MP PAS Jadi Bahan Sindiran Di Laman Sosial Kerana Tanya Soalan Tak Berkaitan Di Parlimen.


Ini pendapat aku secara peribadi.

- Lebih baik MP Temerloh atau mana-mana MP bahas perkara yang kita memang faham tentangnya.

- Kalau bukan bidang kita, tiada masalah. Kita serahkan kepada mereka yang memang arif dalam bidangnya. Kita pula bertanyala soalan atau perkara yang memang menjadi pengetahuan kita.

- Lebih baik MP2 kita sebelum buat soalan, perincikan kepada beberapa aspek ;

1. Buat soalan berkaitan kawasan/tempat yang kita wakili terlebih dahulu. Apa masalah2 setempat di kawasan berkenaan.

2. Kemudian, buat soalan berkaitan negeri yang kita wakili. Kadang2 ada masalah di sesetengah daerah, kawasan tetapi yang mewakili kawasan tersebut bukan dari kalangan kita, sebaliknya dari kalangan BN, kita bawa isu berkenaan ke peringkat nasional.

3. Kemudian baru kita bawa/bahas isu nasional. Isu nasional memang penting tetapi terlalu banyak coverage tentang isu-isu nasional. Terlalu kerap masuk berita. Terlalu banyak perbahasan tentangnya jadi dah tak beberapa relevan nak menumpu secara over. Sebab tu seelok2nya MP membawa isu-isu setempat untuk dibahaskan dalam parlimen kerana itu lebih mendekati kepada permasalahan rakyat di kawasan2 yang mereka wakili.

- Aku taknak persendakan MP Temerloh. Bagi aku, hmmmmm.. dia boleh mengambil pengajaran darinya. Kita belajar dari kesilapan dan kita seeloknya tak patut juga persendakan kesilapan orang lain.

Tetapi kritikan yang bertebaran di laman sosial adalah sesuatu yang perlu MP Temerloh ambil perhatian. Kita neh dibayar gaji banyak2. Jika kita beraksi seperti badut atau apa, orang memang cenderung persoalkan tindakan kita.

Lainkali, hanya berbahas atau berhujah tentang sesuatu yang kita memang tahu tentangnya. Soalan tambahan sepatutnya berkaitan dengan persoalan awal yang kita utarakan. Dari cerita institusi kewangan tetiba bertukar jadi pekerja asing. Hmm. aku yang baca pun keliru. Jangan marah ye Nasruddin.. 

Haha.

Ini soalan yang jadi senda gurau geng2 tak PRO PAS ketika ini.

Berikut merupakan transkrip asal dari Temerloh yang bakal diangkat menjadi JUARA Maharaja Lawak Mega 2015:

SOALAN ASAL:
7) Datuk Seri Tiong King Sing [ BINTULU ] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan :-
a) bilangan, nama dan negara asal institusi kewangan asing yang beroperasi di negara ini;
dan
b) apakah garis panduan dan pertimbangan Kerajaan dalam meluluskan institusi kewangan asing di negara ini.
JAWAPAN: Timbalan Menteri Kewangan [ TITIWANGSA ]
Terima kasih Datuk Seri Yang di-Pertua. Bilangan institusi kewangan asing mengikut industri adalah seperti berikut:
Perbankan konvensional : 19
Islam dan Islam antarabangsa : 9
Insurans konvensional : 20
Insurans dan insurans semula : 4
Takaful : 2
Takaful semula : 3
.
.
YANG DI-PERTUA: Yang Berhormat Temerloh.
TEMERLOH: Bismillahirohmanirohim. Err, Yang di-Pertua, soalan tambahan saya ini ialah berdasarkan kepada err, dasar liberalisasi kewangan, err, secara agresif dilakukan oleh Kerajaan sejak 2009 yang lalu.
Err, ini adalah impak daripada globalisasi ekonomi yang err, memang kita lihat ada pro kontra lah terhadap sosio ekonomi dan juga 'political economy' negara, err, yang mana ini adalah kesan ekoran daripada pengurangan tarif err, sehingga menjejaskan barangan tempatan.
Malah dalam err, sesetengah sektor, contohnya dalam sektor pembinaan lah, err, NEGARA KITA NI MASIH LAGI BERGANTUNG KEPADA BURUH ASING. KALAU BERDASARKAN KEPADA REKOD YANG DIKELUARKAN OLEH BERNAMA, 2.2 JUTA PEKERJA ASING YANG BERDAFTAR DAN YANG TIDAK BERDAFTAR, 2.5 JUTA.
Jadi, ini menyebabkan kebergantungan negara terhadap aktor-aktor global yang membahayakan ekonomi negara kita lah, pada pandangan saya. Jadi apakah langkah yang telah diambil oleh pihak Kerajaan untuk err, menangani perkara-perkara seperti ini. Terima kasih.
YANG DI-PERTUA: Yang Berhormat Menteri juga TIDAK ADA KAITAN JADI TIDAK MENJAWABNYA.
SEORANG MP BN: Ni foreign workers, tak ada kaitan.

Sumber.

Pembangkang PKR Yang BODOH - PKR Perlu Dedahkan Perjanjian Konsesi DASH, EKVE & SUKE.


Aku perhati aje perangai pemimpin-pemimpin PKR neh. Saja nak tengok selama mana, sejauh mana mereka nak memperbodohkan marhaen.

Baru-baru neh PKR ada launch tentang satu kempen. Iaitu kempen derma 26 ringgit. Untuk perubahan katanya. Derma itu penting kepada PKR kerana ;

- Parti itu menghadapi masalah/kekangan kewangan. Derma itu akan membantu melancarkan jentera parti dan membantu dalam kempen PRU mendatang.

- Mereka perlu dana untuk melatih jentera parti sebagai persediaan PRU.

Sejujurnya. Aku takan derma. Siapa nak derma itu dia punya pasal la. Tetapi diri aku memang takan menderma atas nama parti. Kalau yang meminta derma itu ialah marhaen di mana parti menjadi orang ketiga, tengah untuk collect derma, yang tu baru aku derma.

Gaji wakil rakyat besar-besar.
Rumah hebat-hebat.
Tapi minta derma dari marhaen.
Apa la nak jadi. Baik kau jual barang. Jadi peniaga. Tak la rasa ralit nak bayar buta-buta je atas nama kempen PRU. Apatah lagi kempen-kempen PRU di Malaysia neh macam GAMPANG. 

Mereka nak buat kempen = minta derma.
Buat kempen cara ceramah = kau keluar duit ke ceramah lagi.
Kempen dengan buat bendera, banner.
Apa yang menariknya?

Oke, sebenarnya di atas neh mukadimah aje. Sebetulnya aku sentuh isu tol. Lebuhraya bertol yang sedang dan bakal di bina kat Selangor. Pentingnya mukadimah di atas sebagai penanda aras jika korang derma secara tak langsung korang sokong tindakan PKR yang terlibat samada directly or indirectly dalam kelulusan ketiga-ketiga projek lebuhraya bertol di Selangor. Selangor sudah ada banyak tol la setan. Nak tambah buat apa lagi. Bahlol.

Kita rujuk statement Rafizi.
Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli Isnin lalu berkata, Azmin akan dipanggil bagi memberi penjelasan bahawa beliau bertindak secara unilateral dalam meluluskan projel Lebuh Raya Sungai Besi-Ulu Klang (SUKE), Lebuh Raya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) dan Lebuh Raya Lembah Klang Timur ( EKVE).
"Saya tidak tahu dan saya tidak mempunyai apa-apa maklumat tetapi saya akan bangkitkan perkara itu pada mesyuarat dalaman kami untuk mendapatkan pengesahan daripada menteri besar sama ada beliau beri kelulusan," kata Rafizi yang dipetik oleh Sinar Harian.

Rujukan.

1. Ko nampak tak permainan Rafizi kat sini? Apa permainan dia. Ewah-ewah. Boleh pula dia cakap dia tatau padahal Selangor tue under PH. Isu tentang tol neh kalau korang nak tahu aku dan kawan-kawan siap tag-tag dia kat FB. Lepas tue aku perli-perli kat FB dia dan FB DSWA. Bukan benda baru kot aku dan pengomen2 lain buat sampai kena maki hamun dan serangan peribadi dengan budak2 taksub PKR neh. Adalah amat bahlol bila dia dengan slumber badaknya cakap tatau. Seolah2 selama berbulan-bulan lamanya isu neh telah dibahaskan, masuk keluar berita oleh NGO dan kumpulan cinta alam sekitar, dia langsung tak encounter dengan laporan-laporan berkenaan. Zuraidah sampai kena troll banyak kali di facebook pun tak respon. Takan semua nak cakap tatau? Aik, maklumat pasal BN, ari neh leak, hari neh tahu. Maklumat tentang pentadbiran kerajaan negeri PKR, orang siap buat artikel, berita, gambar troll, tag, posting FB berulang kali dia boleh cakap tak tahu? Agak2 la nak memperbodohkan orang. Ko ingat rakyat keluar dari kebodohan BN untuk masuk ke dalam kebodohan PKR ke macam mana?

2. Bukan hanya dia, bahkan hampir semua pemimpin2 wakil rakyat di Selangor baik PAS, AMANAH, dan DAP tak berbunyi. Apatah lagi PKR. Korang tak rasa pelik ke kat situ? Aku ada nampak seorang je setakat neh yang persoal di fb. Itu pun dari DAP. Melalui soalan DUN. Lau Weng San. Yang lain HARAM.

3. Perenggan pertama menyatakan Azmin beri kelulusan. Perenggan kedua menyatakan jika Azmin ada beri kelulusan. Sesungguhnya aku sendiri keliru apa yang cuba disampaikan. Haha.

Jika sekalipun Azmin tak beri kelulusan, pasai apa PKR tak berbunyi sampai sekarang? Persoalannya, korang tak memekak macam korang memekak isu KIDEX. Kak Latifah kita pun diam aje. Dia punya bising bab KIDEX mengalahkan orang miskin. Tapi ini 3 lebuhraya bertol baru tercongok kat Selangor. Jangan kata bising, ulas pun haram. Apesal korang semua neh?

4. Dah beria-ria kena soal dengan wartawan baru la nak tanya dalam mesy. Kalau soalan tak tanya dan ko tak terperangkap dengan situasi tersebut, bagaimana agaknya ya? 

Hihi.

Dan Mami Wan kata ;


Lepas tue apa? Yang telah dan akan undi korang ialah rakyat macam aku. Aku pengundi PKR. Setakat ko dengar penjelasan dan terima penjelasan dia adakah itu penjelasan berbaloi untuk kami terima juga? Nyatakan.

1. Apa penjelasan Azmin dan peranan dia dalam kelulusan 3 lebuhraya berkenaan?

2. Apa yang membuatkan kerajaan negeri tidak bunyi membantah projek ini berbanding KIDEX?

3. Kenapa langgar manifesto sendiri daripada hapuskan tol kepada terlibat dengan projek meluluskan tol?

4. Adakah perjanjian akan didedahkan kepada umum?

5. Sejauh mana PKR berperanan memastikan projek berkenaan paling least jejaskan kepentingan marhaen?

6. Apa pandangan Mami Wan tentang penghapusan hutan simpan yang berkait dengan EKVE?

7. Apa manfaat yang kerajaan negeri terima dengan pembinaan 3 lebuhraya tersebut?

Ini semua orang nak tahu. Paling2 koman orang yang UNDI korang nak tahu. Pasal apa kami yang UNDI korang untuk HAPUSKAN TOL tiba2 kami ehh ada penambahan tol la dengan pembabitan PKR disitu.

Ini budak2 taksub PKR balas.

 
Point mereka ;

1. Tengok la projek under siapa.

2. Jangan salahkan kerajaan negeri.

3. Lihat jadual projek.

4. Ia sudah lama diusahakan sejak zaman Khalid.

Ini la perangai taksub partisan. Setiap kali pun sampai mati pun sentiasa pasti sentiasa orang lain akan bersalah. Mereka takan bersalah. Percaya la cakap aku. Mereka mensucikan parti dan pimpinan mereka seolah2 macam Nabi. Bebas dari dosa, maksum dari kesalahan. Apa yang diajarkan kepada aku melalui Islam, apabila kita taksub, kita sebenarnya mendekati haram. Nak menyokong tu berpada-pada la. Jangan sampai kita terjerat dan merosakkan diri kita di akhirnya. 

Point aku.

1. Semua dah lama tahu projek lebuhraya neh memang di bawah kuasa kerajaan persekutuan. Benda bukan baru bhai.

2. Tetapi org nak tahu apa langkah2 yang kerajaan negeri ambil. Jika beri kelulusan, soalan2 seperti di atas perlu dijawab. 

3. Kenapa babitkan Khalid. Yang usahakan PNB. Jika dulu PNB mungkin approach Khalid now the MB is Azmin la bahlol.

4. Boleh kah kita sindir. Azmin luluskan projek kerajaan UMNO? Apahal neh? Kat berita pongpangpongpang lawan UMNO lawan BN. Gambar sikit sebelah-sebelah pimpinan PAS dengan UMNO kemain lagi teriak puak2 PKR sindir. Kalau yang ini, nak cakap apa? UG versi PKR ke macam mana? 

KIDEX DIBATALKAN KERANA GAGAL PATUHI 3 SYARAT.

Baca link di atas. Berpandukan KIDEX sebagai asas, apakah ketiga-tiga syarat telah dipatuhi dalam pembinaan 3 lebuhraya bertol baru ini? 

Keypoint dia ialah ;

1. KIDEX gagal bersikap telus bila gagal dedahkan butiran penuh perjanjian.

2. Tidak sediakan laporan TIA, SIA dan EIA seperti yang diminta oleh kerajaan negeri sebelum ini.

3. Gagal kemukakan anggaran kadar tol, kadar pulangan kepada pelabur & jumlah kenaikan yang ditetapkan.

KIDEX sebenarnya ada sediakan laporan TIA dan EIA tetapi laporan berkenaan diragui. Tetapi lantak la. Benda dah lepas pun. Itu bukan focus kita. Focus kita adakah ketiga-tiga lebuhraya ;

DASH
SUKE
EKVE

Ini mematuhi apa yang disyaratkan oleh kerajaan negeri. Jika ya, paling-paling koman, butiran perjanjian lebuhraya perlu sampai ke pengetahuan rakyat bukan?

Takan nak bagi jawapan macam EXCO Selangor neh kot ;

Exco Selangor Zaidy Abd Talib berkata tidak tahu menahu berhubung dakwaan kerajaan negeri meluluskan tanahnya untuk pembinaan tiga lebuh raya bertol di negeri itu.

Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Templer itu meminta perkara itu dirujuk kepada Menteri Besar Azmin Ali semasa pembentangan belanjawan Selangor esok.

"Saya baru balik Makkah, saya tak tahu apa-apa.
Rujukan

- Pada pemerhatian sesetengah orang, alah relax la. Rafizi, mami Wan, bukan dok dalam kerajaan negeri. Tak hairan dorang tatau apa-apa. Macam la Rafizi duduk dalam kerajaan pusat yang sampai boleh tahu ketirisan beberapa projek.. pelik kan.

- Tapi di atas ini respon EXCO kot. 

- EXCO pun tatau apa-apa?

- Ko duduk dalam kerajaan negeri, participate dalam mesy dan buat keputusan bersama tentang sesuatu perkara (yeke?) dan eh ko boleh cakap saya tatau apa-apa. Saya baru balik Mekah? Cibai.

- Duduk dalam kerajaan negeri pun tatau apa-apa sedangkan yang duduk luar kerajaan negeri siap boleh buat NGO, gerakan lawan EKVE, SUKE dan DASH? Tak terasa ke korang tu BAHLOL?

Dan bahlol mereka meleret kepada penyokong2 tegar mereka. Ini la yang puak2 taksub tue ulang paste kat ruangan komen orang ;


Perenggan pertama pun dah membuktikan penyokong2 PKR neh memang BAHLOL. Kat situ trang trang trang KIDEX antara contoh. Sudah tentu orang akan berfikir. Oke KIDEX termasuk dalam situasi yang sama tetapi boleh batal. Boleh pula kerajaan negeri lawan, persoalkan bahkan siap singkir Khalid lagi. Kenapa bukan SUKE, DASH dan EKVE? 

KENAPA?

Itu yang orang nak tahu. Sebab tue orang nak dengar penjelasan. Jika ketiga2 lebuhraya ini mematuhi ketiga2 syarat yang menjadi sebab utama kepada pembatalan KIDEX, dedahkan ianya kepada rakyat. Butiran perjanjian, manfaat dan kadar kenaikan tol yang akan dilakukan secara berperingkat termasuklah keuntungan yang bakal pelabur raih.

RAKYAT TAKNAK DENGAR ALASAN PAMPASAN SEBAGAI PENYEBAB KENAIKAN TOL PADA MASA AKAN DATANG.

BUTIRAN PERJANJIAN YANG BERKAITAN DENGAN LEBUHRAYA TOL PERLU DIDEDAHKAN KEPADA RAKYAT.

Ini yang Rafizi kena focus. Jadah ko persoalkan PAN BORNEO yang takde tol. Isu apa pada kau sekalipun itu kempen politik BN? Sekurang2nya penerima manfaat ialah rakyat. Memang rakyat mahu parti berlumba2 menunjukkan mereka buat kerja sekalipun itu atas nama kempen meraih undi. Sebab hanya itulah caranya rakyat secara tiba-tiba menjadi perhatian dan tajuk utama korang.

Kalau tidak?

Ko pun pernah menjadi rakyat Rafizi. Rakyat biasa. Mari kita bercakap jujur. Pengalaman ko sebagai rakyat sepatutnya sudah cukup mematangkan kau bahawa di tangga berapa kah kepentingan rakyat diletakkan oleh partisan neh. Mulut kita boleh menipu tetapi bukan pengalaman. 

Kbai.

Khamis, 29 Oktober 2015

Menteri Kemajuan Bantah Pengharaman VAPE - Ismail Sabri VS Subramaniam.


Menteri kesihatan dilaporkan berkata ;
Putrajaya tetap dengan pendiriannya untuk mengharamkan penggunaan 'vape' atau rokok elektronik, atas faktor ia membahayakan kesihatan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam hari ini.

Beliau berkata, langkah meminda dan menggubal undang-undang berkaitan penggunaan rokok elektronik itu, yang kini menjadi 'trend' di negara ini, sudah mula dilaksanakan.

"Pelan jangka masa panjang kita adalah mengharamkan vape. Kita sedang giat menjalankan usaha tersebut, melalui terma-terma perundangan, untuk melaksanakannya.

"Kita akan mengkaji beberapa pendekatan, kita akan pilih yang terbaik. Bagi saya, saya mahu ia dilaksanakan secepat mungkin kerana kita perlu menghentikan penggunaannya sebelum ia menjadi isu besar," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen.

Petikan laporan di The Malaysian Insider.


Pandangan aku?

1. Aku bersetuju. Nak tahu kenapa? Penghisap-penghisap VAPE ini KURANG AJAR!

2. Aku tiada masalah dengan pengguna VAPE sehingga la mereka mendatangkan masalah kepada aku. Aku sikit hari lagi nak meroyan depan masjid Wilayah kalau bukan kerana dek azan. Aku peduli apa. Kalau darah dah naik kat kepala aku, mendidih-didih, aku memang akan meroyan kaw2. Aku malu tak malu dia malu tak malu pergi mampos. 

3. Bagi aku ko nak VAPE sampai mampos pun aku TIDAK peduli. Tetapi asap ke wap ke apa jadah semua tue jangan berada di hadapan muka aku atau terkena muka, badan atau diri aku secara keseluruhan kerana itu satu bentuk ganguan.

4. Apabila pengguna VAPE ini telah mula menganggu hak asasi aku menghirup udara tanpa sebarang bentuk ganguan, aku jadi marah. Jadi aku akan sokong segala bentuk pengharaman ke atas VAPE. Lainkali, fikirla. Ko nak VAPE kau punya pasal. Aku taknak hirup sisa-sisa VAPE kau, aku punya pasal. Dan bila kau dah kacau aku punya pasal, maka memang kau cari pasal. So, HARAMKAN aje VAPE. Menyusahkan hidup orang lain je.

KAH KAH KAH

Dari segi kesihatan dan kajian, aku bersetuju VAPE dan ROKOK 2 x 5. Nak tahu kenapa?

Sebabnya, budak2 yang tak merokok pun sibuk nak mengVAPE. Daripada berfungsi sebagai mengubati ketagihan nikotin bertukar kepada menjadi kegilaan anak muda dan trend. Apa la BAHLOL sangat puak2 neh.

Ko dah elok-elok tak merokok. Bagusla. Lepas tue ko sibuk-sibuk nak VAPE untuk rosakkan paru-paru kau? Tak ke ko rasa diri kau tu BAHLOL? Kepada golongan perokok, ada juga asasnya mereka mengVAPE. Tetapi kepada yang tak merokok neh apa JADAHNYA?

Then yang kelakar gila babi juga.

Bila musim jerebu tiba, perli-perli, sindir-sindir kerajaan. Kami juga ada paru-paru. Bukan budak-budak sekolah aje ada paru-paru. Kepala lancau kau. Bila kau VAPE paru-paru kau letak kat mana? Dan kepada golongan perokok tegar, bila kau merokok, paru-paru kau letak kat mana? Membahayakan orang lain, membahayakan diri sendiri tak fikir pula bab paru-paru kau, paru-paru orang lain? Tapi bila musim jerebu tiba, berjemaah maki Indonesia, maki kepimpinan kerajaan sendiri? NAMPAK TAK KEBODOHAN KORANG KAT SITU?

Terasa ke? PADAN MUKA.

Tetapi at least, golongan perokok neh reti juga hormat orang. Rata-rata yang aku jumpa begitu la. Bahkan sesetengahnya siap minta izin. Boleh kah merokok? Kalau kita kata tak boleh, mereka keluar. Mereka rokok kat luar then masuk balik. Tanpa ada rasa emosi atau terjejas sebab mereka tahu hormat perasaan orang lain yang tak suka kepada bau dan asap rokok.

Golongan VAPE pula, belum makan penampar aku. Sebab tu mereka tak reti nak hormat. Itu je aku nak cakap.

KAH KAH KAH

Dan, susulan dari kenyataan menteri kesihatan yang berhasrat mahu haramkan VAPE, ini pula pandangan kementerian kemajuan luar bandar ;


Lari skop sungguh. Macam la kementerian dia dah fully laksanakan kerja. Sibuk nak perjuangkan vape pula.

Hihi.

Oke. Sejujurnya, aku takde facts yang mampu menyokong kenyataan kementerian kesihatan mahupun kementerian luar bandar. Kalau ko tengok google, pergh. Bersepah kenyataan yang pro kepada kedua-dua individu tersebut. Mana satu yang benar2 kukuh dan boleh diterima pakai.. mungkin kedua-dua nya kot?

Tetapi, ini mungkin boleh dilakukan oleh kementerian kesihatan.

1. Hadkan penjualan VAPE. Yang nak beli VAPE mestilah dari golongan perokok dan berhasrat mengurangkan ketagihan nikotin di samping pastikan seperti papan tanda larangan merokok, papan tanda larangan mengVAPE perlu dikuatkuasa di beberapa tempat especially tempat umum. Bukan apa, silap-silap aku masuk jadi tajuk berita. Individu mengamok belasah pengVAPE yang sembur asap/wap ke mukanya. Aku ada satu sikap degil. Selagi aku tak dapat marah mamat yang vape kat masjid Wilayah di mana asap-asapnya memukul2 muka aku, sampai ke sudah aku mengungkit. In fact, aku harap mamat gila tu baca blog neh. Biar dia terasa. Setan.

2. Jangan biarkan penjualan terbuka. Hanya beberapa premis dibenarkan menjual VAPE dengan kebenaran dan setiap pembeli perlu membawa surat kebenaran dari hospital atau klinik kerajaan. Takmo babitkan swasta. Satgi depa buat duit.

Bagi aku ada dua jenis golongan VAPE. Satu jenis yang memang VAPE untuk berhenti merokok atau at least ada hasrat untuk kurangkan ketagihan merokok. Aku langsung takde masalah dengan niat mereka tetapi still, jangan vape kena aku. Macam orang2 bershisha. Aku memang takan dekat. Dan dorang pun bershisha di premis tertentu yang memang tak bawa ke luar. At least dorang tak create masalah. Dorang nak selubung asap pun aku peduli apa.

Satu golongan pula yang macam anak Zahid Hamidi. Aku malas nak ulas lebih-lebih. Lue fikirlah sendiri. So untuk sekat kemaraan, kewujudan dan kelahiran lebih banyak pengVAPE2 yang macam anak Zahid Hamidi tue, elok haramkan saja penjualan VAPE. 

Dan point Ismail Sabri tentang rokok. Deii.. rokok memang haram di sesetengah negeri kat Malaysia kot. Ko duduk mana hah. Walaupun rokok haram kerajaan tetap jual juga. Tapi itu tak penting. Apa yang penting, apa kata ko bawa satu usul agar kerajaan Malaysia = kabinet Najib kesayangan kau tue, haramkan terus penjualan rokok tak kira la apa jenis rokok sekalipun. Biar orang kita hisap rokok daun ja. Kurang risiko (atau tak berisiko langsung?) Berani kah kau? Kesan kesihatan ke atas manusia dah terbukti. Bahkan kerajaan belanjakan berjuta ringgit untuk meningkatkan kesedaran umum tentang bahaya merokok. Bazir duit sungguh la. So, berani ke ko bawa usul tentang itu? Almaklumla, golongan perokok di Malaysia dari bangsa-bangsa kau aku juga kan. Mungkin ada yang menganggap menghina ketunanan melayu kot..

KAH KAH KAH

Rabu, 28 Oktober 2015

Skandal Balak Kelantan Semakin Memuncak - Menantu Hadi Cuba Hubungi Pelapor SPRM - Untuk Apa? [Video Inside].

Lapor SPRM kalau ada bukti.

Setiap kali Husam menulis dan menyebar sesuatu di laman facebook, budak-budak PAS akan berkata, lapor SPRM la. Main FB buat apa, lapor SPRM la. Sembang sembang.

Setiap kali dikritik tentang pembalakan berleluasa di Kelantan walaupun oleh individu-individu ataupun NGO yang tiada kaitan dengan UMNO, maka UMNO yang dipersalahkan dan dikaitkan oleh budak-budak PAS.

Pada mereka.

Asal saja kritik PAS, kau ialah UMNO.
Dan mungkin kali ini ada sedikit perubahan.
Kalau ko bukan UMNO, kau mesti PAN ataupun DAP.

Hihi.

Baru-baru neh Afiq pergi buat laporan polis tentang skandal pembalakan di Kelantan.

Berikut kenyataan media merujuk kepada laporan berkenaan.

Kenyataan Media laporan rasuah kait Exco Kerajaan Negeri Kelantan dan seorang Datuk beralamat di Istana Negara bersangkutan aktiviti pembalakan
Kenyataan media.
27 Oktober 2015
Saya Mohd Afiq Bin Ayob, mewakili pengundi muda luar Kelantan hari ini telah memfailkan aduan rasmi berkaitan rasuah bernilai lebih RM5 juta bersangkutan kegiatan pembalakan di negeri Kelantan.
Diyakini SPRM bukan sahaja tidak punya alasan untuk memulakan siasatan tetapi dengan dokumen lebih 50 helaian bukti yang saya serahkan mampu untuk menyelesaikan hampir setengah kes ini.
Dokumen yang saya serahkan terkandung atau menyatakan dengan jelas wujudnya transaksi melibatkan
· pembayaran wang kepada seorang Exco Kerajaan Negeri
· ‘sumbangan’ kenderaan Toyota fortuner termasuk Salinan perjanjian jualbelinya
· Pembayaran perbelanjaan ke luar negara seorang exco negeri Kelantan
· ‘sumbangan’ RM 32,000 berbentuk lembu korban ke kawasan seorang exco kerajaan negeri
· ‘sumbangan’ ‘tile’ untuk lantai bagi ubah suai bernilai RM34,544.80 termasuk invoice penghantaran yang mana billnya dibayar oleh sebuah syarikat yang terlibat pembalakan
· Pembayaran melalui peguam bernilai RM1 juta. Dokumen berbentuk resit dan Salinan cek disertakan.
· Dokumen pembayaran tunai atas nama anak syarikat kerajaan negeri kepada seorang yang berpangkat Datuk yang menggunakan alamat Istana Negara bernilai RM150,000 yang tercatat baki bernilai RM4,850,000 (RM4.85 juta)
· Salinan cek pembayaran kepada seorang yang berpangkat Datuk bernilai RM1juta.
Semua transaksi tersebut dibuat oleh seorang Datuk berbangsa Cina bertindak bagi sebuah syarikat berkaitan perkayuan (balak) yang beralamat di Kuala Lumpur.
Dokumen bukti yang diserahkan kepada SPRM jelas menyebut beberapa kali nama seorang Exco Kerajaan Negeri Kelantan. Lebih pelik lagi kegiatan Exco Kerajaan negeri Kelantan yang dimaksudkan turut melibatkan seorang Datuk yang menggunakan alamat Istana Negara dan dari carian laman sosialnya ia dikenali cukup rapat dengan pimpinan kerajaan pusat.
Selaku anak muda Kelantan saya cukup gusar dengan perkembangan mutakahir ini. Selama ini saya dan kawan – kawan begitu bangga dengan pemerintahan bersih kerajaan Kelantan di bawah almarhum Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat. Tindakan saya ialah untuk membersihkan Kerajaan Kelantan dari anasir rasuah yang mengotori dan terus mempertahankan Kelantan dibawah pemerintahan bukan Barisan Nasional.
Kami memberi masa 30 hari kepada SPRM untuk menyesaikan, jika tidak saya dan teman – teman tidak punya banyak pilihan selain dari mendedahkan semua dokumen dan bukti terbabit kepada rakyat. Kami bersedia mencetak semua bukti tersebut untuk edaran kepada rakyat khususnya seluruh negeri Kelantan. Pelaku yang mengotori Kerajaan Kelantan harus disingkirkan segera.
Dalam pada masa itu kami sedia untuk bertemu YAB Datuk Menteri Besar bagi menjelaskan dan menyerahkan semua dokumen bukti terbabit dengan syarat, exco terbabit perlu digantung khidmat tugas serta merta sepanjang penyiasatan ini dan selepas terbukti bersalah Kerajaan Negeri sendiri harus bertindak ke atas Exco ini selain dari tindakan undang – undang oleh SPRM.
Sekian.
Mohd Afiq Bin Ayob

Afiq bukan PAN atau DAP. Jauh sekali UMNO. Aku harap budak-budak PAS boleh berlapang dada menerima kenyataan aku neh dan jangan mengait Afiq dengan partisan. Jika benar dia partisan takpe juga. Faktanya, dia bukan partisan pun.

Haha.

Ada yang tak memahami statement media di atas. Biar aku jelaskan sikit.

- Ia adalah satu laporan kepada SPRM.

- Untuk menyiasat kes berkaitan rasuah yang membabitkan projek pembalakan.

- Term dia, kumpulan ini mempercayai wujudnya unsur-unsur penyelewengan.

- Lalu beberapa helai dokumen dilampirkan sebagai asas kepada dakwaan.

- SPRM diminta untuk menyiasat.

- Kumpulan ini sedia bertemu menteri besar Kelantan dan serahkan dokumen-dokumen berkaitan sebagai rujukan dan perbahasan.

- Sementara itu SPRM boleh la menyiasat..

- Dalam pada SPRM menyiasat (jika), kerajaan negeri juga boleh turut menyiasat dan mengesahkan kesahihan dakwaan berkenaan. Sebab itulah exco berkenaan diminta direhatkan agar tidak menganggu siasatan kerajaan negeri.

- Jika SPRM enggan, maka keseluruhan dokumen akan didedahkan kepada umum oleh team pelapor SPRM ini.

- Ada budak-budak PAS mengejek dan mempersendakan bahawa dokumen yang dihantar kepada SPRM hanya ada dua kertas sahaja dan dua kertas itu bukanla pembuktian yang nyata. Ia adalah keterangan sahaja.

- Setakat sebarkan 2 dokumen dan mengatakan itulah keseluruhan dokumen yang dihantar oleh Afiq tersangatlah lucu aku rasakan. SPRM sendiri terikat dengan perjanjian kerahsiaan. Mendedahkan dokumen kepada umum membawa beberapa impak yang SPRM perlu tanggung antaranya ;

- Jika disaman sedangkan siasatan tidak menyatakan individu atau syarikat berkenaan terbukti terlibat dalam rasuah secara undang-undang.

- Siasatan belum pun bermula tetiba kandungan dokumen dipaksa sebarkan, untuk apa? Supaya yang terpalit dengan kontroversi itu berupaya tutup jejak?

- Sebagai persediaan agar yang terpalit kontroversi itu boleh bersedia dengan hujah balas bagi mengelak tuduhan?

Jangan jadi bodoh sangat.

- Kenapa perlu masa 30 hari? Ia sebagai tekanan la. Jika SPRM tidak mahu peduli, team ini akan bergerak sendiri dan lakukan apa sahaja tindakan bagi menekan pihak yang terlibat. Orang kata usaha terakhir yang boleh dibuat hanyalah sekadar itu. Andaikata ruang undang2 pun tidak mahu mempedulikan.

Aku taknak kata siapa bersalah dan siapa benar dalam insiden ini namun membuat laporan kepada SPRM bukan bermaksud negatif. At least jika exco berkenaan tidak bersalah dan disalah anggap, maka siasatan SPRM itu sendiri akan membersihkan dirinya. Selepas ini jika tuduhan masih lagi dinyanyikan, exco berkenaan sudah ada hujah valid. SPRM sendiri bebaskan saya dari pertuduhan rasuah, apa lagi you all mahu?

Nampak?

Ia bukan negatif pun.

Dan ini pula respon menantu tuan guru presiden PAS, Hadi Awang ;
AFIQ BIN AYOB: SILA PM SAYA.
Saya terbaca sebaran laporan SPRM daripada Mohd Afiq bin Ayob tentang kenyataan media laporan rasuah berkaitan Exco kelantan.
Pertamanya, saya sendiri mencari dokumen yang ada jika benar-benar wujud. Jika ia benar-benar wujud saya mahu mendapatkannya untuk saya sendiri lawan jika ia benar berbukti dan berfakta.
Saya sendiri akan pergi buat laporan SPRM di samping membawanya ke Mesyuarat PAS Pusat jika ia benar-benar genuine dan betul. Tetapi setakat beberapa isu yang dibangkitkan, ia adalah fitnah. menyebut angka tidak semestinya fakta. Fakta ialah apabila ia dibuktikan.
Kalau sesiapa yang ada contact Mohd Afiq bin Ayob sila PM saya. Saya tidak mahu kelantan jadi seperti Kedah. Dato Pakhrol jaja penyelewengan ke hulu ke hilir, tapi masa jumpa dengan PAS pusat, satu poin pun tak dibangkitkan, apatah lagi dibuktikan. Kata ada pihak dah report penyelewengan Arwah Dato Seri Azizan, tapi hanya berita cyber trooper, realitinya tiada report SPRM pun. Tapi disebarkan konon-kononnya dibuat report supaya orang kata: "U Azizan menyeleweng, dah ada orang report sprm pun". Tujuan supaya masyarakat berhukum sebelum hasil siasatan berlaku.
Cuma saya tahu, ada beberapa orang yang telah disekat daripada melakukan bubble terhadap duit rakyat. Saya ada bukti terhadap cubaan ini. Isu ini tak guna report SPRM sebab ia tak menjadi sebab dah di'block' awal.
Lepas bajet ni saya nak release beberapa poin berkaitan Hussam yang saya kenali. Fokus lawan UMNO dulu.
# Selamatkan Kelantan.
- Zaharudin Muhammad. 
Like share FB Page: Zaharudin Muhammad.


1. Belum siasat, sudah dikata fitnah?

2. Minta dokumen, mahu lihat, cuba hubungi pelapor SPRM bukan kah ini bermaksud Zahar tunjukkan bahawa "kemungkinan dakwaan berkenaan benar"?

3. Kalau dah dikata fitnah, apa sibuk nak hubungi pelapor SPRM. Biarkan la sahaja. Benda fitnah la katakan. 

4. Ini siap nak minta tengok dokumen untuk diteliti, kenapa?

5. Cuba kita seragamkan dulu apa yang kita benar-benar fikir.

6. Kita rasa dakwaan itu valid atau tidak?

7. Jika kita rasa valid, sudah tentu selaras dengan pendekatan kita yang meminta pelapor hubungi kita dan kemukakan dokumen untuk kita teliti.

8. Jika kita rasa fitnah = tetapi dalam waktu yang sama tetap nak tengok kandungan dokumen, itu maksudnya apa? Kita sendiri pun keliru dengan apa yang kita fikir kot.

Haha.

9. Isu di Kedah, melibatkan orang yang sudah tiada. Takmao cakap-cakap lagi. Tetapi Sanusi masih ada. Baca sendiri apa yang dia tulis ==> klik sini.

10. Maksudnya, PAS sendiri pun memang bersubahat dalam beberapa perkara. Untuk mengatakan apa yang terjadi di Kedah itu, satu perbandingan yang tidak tepat. Di Kedah, kegagalan counter-attack strategi BN bagi menawan semula Kedah, adalah kelemahan PAS. Ye, PAS mungkin tidak mahir melancar propaganda. Namun dalam meraih keyakinan dan kepercayaan rakyat, sesetengah perkara perlu dipropaganda secara tepat dan berstrategik. Selain dari terus mentadbir dengan amanah dan cekap.

11. Sila release info-info berkaitan Husam. Bagi aku itu satu pendekatan yang tepat. Ini kerana akhirnya rakyat akan tahu. Apabila sayang, semua keburukan rakan-rakan separti kita, kita sanggup tutup. Tetapi, apabila persahabatan kita berkecai, yang mana kita sendiri pernah subahat, kita buka balik. Kononnya nak dedahkan perangai sebenar dia tetapi dalam waktu yang sama perangai sebenar kita pun turut terdedah sama. 

Aku tersangatlah suka kerana ini akan menguatkan lagi hujah-hujah aku yang mahu rakyat bersatu atas nama kebenaran dan bukan atas nama partisan (as non partisan, aku mengkritik kecelaruan dan matlamat partisan). Telah aku hasut dan berulang kali sebut betapa partisan-partisan ini, tidak kepentingan, masalah dan kesusahan kita yang menjadi focus dan matlamat mereka. Krisis dalaman Kelantan ini sebagai asas yang tepat untuk marhaen sendiri menilai, di tingkat berapa kepentingan rakyat diletakkan pada golongan partisan. Ia terpakai ke atas semua partisan elite. Dalam sistem piramid, kepentingan rakyat berada di tangga teratas, iaitu yang paling least, partisan-partisan PAS, PKR, DAP, AMANAH, BN fikirkan. Hanya jika rakyat mahu memahami ini, baru la mereka boleh keluar dari sistem pembodohan yang dijaja oleh partisan.

Btw. Aku harap budak-budak PAS tak pergi cari Afiq dan hentak dia dengan ugutan atau kata-kata ancaman. Jangan juga lakukan serangan peribadi dan sebarkan perkara-perkara yang tidak berkaitan. Focus kepada tajuk perbincangan. Mari kita rungkai kebenaran samada dakwaan itu benar ataupun sekadar tuduhan.


Update.


Sila tonton video ini. Klik sini jika video gagal load.


Skandal Balak Kelantan By Aduka Taruna.Sedikit caption by Aduka ;Perjanjian rasuah pembalakan 5000 ekar ini ditulis bagi mengelakkan YB tu tukar tender bagi kepada orang lain. Sejak tahun 2012 perjanjian tu rahsia. Sampai pergaduhan PAS Kelantan sekarang ini, baru perjanjian tu dikeluarkan orang dalam. Semoga kita menginsafi sistem kapitalis agama dan mengambil pendidikan di dalamnya. Amin.
-------
1. Focus kepada isu.
2. Penerangan untuk tujuan rujukan & siasatan.
3. Perbincangan diraikan & kerjasama utk sebarangan maklumat terbuka.Terima kasih.
Posted by Ameno World on Tuesday, October 27, 2015

Selasa, 27 Oktober 2015

Ringgit Jatuh, Baik Untuk Orang Kampung - Pengerusi PAC.


Dia kata la, dia kata ;
Pengerusi Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin memberitahu Dewan Rakyat bahawa kejatuhan nilai ringgit baik untuk masyarakat luar bandar.

Ini kerana, kata Hasan (BN-Rompin), keadaan itu menyebabkan harga komoditi meningkat.


Hasan berkata demikian ketika mencelah perbahasan Rafizi Ramli (PKR-Pandan) berkaitan belanjawan 2016 yang dibentangkan Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Razak Jumaat lepas.

Pasaran komoditi kini tidak menentu dengan harganya jatuh sepanjang tahun sebelum pilih semula pada Oktober.

Harga Minyak sawit mentah (CPO) ditutup tinggi minggu lepas sementara pasaran getah pula bercampur-campur.


CPO bagaimanapun akan dipengaruhi oleh pergerakan ringgit, menurut peniaga.

Sementara itu, Hasan berkata kerajaan tidak patut menyuntik wang untuk menstabilkan nilai ringgit.

Beliau bagaimanapun tidak mengulas panjang selepas Rafizi tidak lagi memberi laluan kerana kesuntukan masa. - Mkini.

--------------

1. Mula macam confuse gak. Kenapa dia neh yang dilantik menjadi pengerusi PAC.

2. Selepas membaca statement di atas, semua kekonfiusan aku hilang. Aku dah faham kenapa dia yang menjadi pilihan untuk terajui PAC.

3. Semakin bahlol dan menjilat BN/kerajaan, semakin seseseorang itu berkeupayaan untuk pergi jauh dalam kepimpinan kerajaan pusat. Tahniah la ek Hasan Rifin.

4. Tak sure dia sedar ke tak bahawanya bukan semua orang kampung mempunyai ladang atau terlibat dalam pertanian berskala besar. Apahal plak dia citer bab komoditi2 bagai neh tah.

5. Selalunya yang besar-besar tu syarikat dah pegang. Penduduk dapat kecil-kecil aje. Itupun berapa la sangat.

6. Harga komoditi meningkat = kejatuhan ringgit? 

7. Tapi dalam statement di atas dinyatakan harga komoditi kembali stabil pada oktober. So sebelum2 neh harganya jatuh = jadahnya orang2 kampung dapat faedah?

8. Ko berpeluang buat duit dalam 1 benda tetapi perlu tambahkan perbelanjaan dalam banyak perkara, apa yang untungnya?

9. Ringgit jatuh, orang2 kampung nak beli barang elok sikit, import sikit yang berkualiti sikit pun akan fikir berpuluh kali.

10. Tak faham kenapa ringgit jatuh akan memanfaatkan orang2 yang duduk kampung. Orang kampung ka orang bandar ka semua terjejas dengan kejatuhan nilai ringgit. Contoh, orang2 kampung yang nak p haji atau umrah. Bukan kah dah menyusahkan diri mereka andai perlu tambah wang? 

11. Kalau anak2 belajar kat luar negara lagi haru. Kalau jenis meniaga guna barangan import pun haru juga.

12. So macam mana agaknya ya, seorang pengerusi PAC boleh berpendapat kejatuhan ringgit akan untungkan orang kampung dengan membayangkan semua orang kampung terlibat dalam pasaran atau industri komoditi.

Sakai betul pemikiran dia. Nak jaga atau audit projek2 bermasalah konon. Otak kau sendiri bermasalah mengikut cara kau menafsirkan kejatuhan nilai ringgit.

Aduhai..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...