Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 20 September 2019

Soal Jawab Perobohan Penempatan Paya Jaras.

ADRIAN LIM | ISU PEROBOHAN RUMAH DI PAYA JARAS: NAK SELAMATKAN RIBUAN PENDUDUK PAYA JARAS DARI BENCANA BANJIR ATAU NAK SELAMATKAN PERUMAHAN YG BERTAPAK SECARA HARAM?1. Apa isu kekecohan perobohan rumah-rumah di Paya Jaras?

Jawapan : Isunya kerajaan negeri nak menaiktaraf dan melebarkan Sungai Kedondong untuk mencegah bencana banjir yang sering berlaku di kawasan Paya Jaras. Masalahnya rancangan ini dihalang oleh rumah-rumah yanang bertapak secara haram di atas tanah rizab simpanan sungai.

2. Kenapa kerajaan negeri tergesa-gesa merobohkan rumah-rumah haram tersebut?


Jawapan : Tak tergesa-gesa pun. Rancangan ini wujud sejak Julai 2015, sesi taklimat telah diberi sejak September 2015. Sudah empat tahun diberi kepada pemilik-pemilik rumah-rumah yang bertapak secara haram. Empat tahun tak cukup?

3. Kerajaan negeri tak tawar penyelesaian ke?


Jawapan : Kerajaan negeri telah menawar untuk membiayai kos-kos pemindahan sebanyak RM7,000 setiap seorang. Malah sejumlah 82 surat tawaran Rumah Selangorku telahpun dikeluarkan kepada pemilik-pemilik rumah-rumah yg bertapak secara haram. Antaranya RKR Bukit Rahman Putra, Jade Hill Kajang, Bandar Rimbayu, De’ cendana Setia Alam dan Taman Puchong Utama.

4. Tak boleh ke jangan lebarkan Sungai Kedondong?


Jawapan : Korang nak tenggelamkan ribuan rumah-rumah sah di seluruh Paya Jaras demi menyelamatkan beberapa buah rumah haram di Sungai Kedondong?

5. Apakah implikasi negatif yg ditanggung oleh kerajaan negeri selama ini?


Jawapan : Kelewatan pelaksanaan Rancangan Tebatan Banjir Sg Kedondong telah mengakibatkan kerajaan negeri ditegur oleh Ketua Audit Negara sejak tahun 2017. Selain itu, dalam segala usaha kerajaan negeri ber-rasional dengan penduduk-penduduk rumah haram, kerajaan negeri Selangor telah membayar RM2.579 juta sebagai pampasan penangguhan sejak beberapa tahun yang lalu. Jika penangguhan terus dibuat bermula 18 September 2019, kerajaan terpaksa menambah lagi pampasan sebanyak RM2,125 setiap hari. Berjuta-juta dalam pampasan ini belum lagi termasuk jumlah "loss and expenses" yang berhak dituntut oleh pihak kontraktor.

6. Berapa buah rumah perlu diroboh untuk penyelesaian masalah banjir?


Jawapan: 45 buah rumah perlu dirobohkan

7. Semua berdegil taknak berpindah ke?


Jawapan : Tidak. Sebahagian daripada mereka telah bekerjasama. Bancian PDT Petaling pada 17 September 2019 mendapati pemilk 24 buah rumah telah bekerjasama. Daripada 24 buah rumah ini, 19 buah rumah telah dikosongkan manakala 5 lagi sedang dikosongkan. Malangnya, 21 buah rumah yang bertapak secara haram masih belum dikosongkan.

8. Tapi bukan kerajaan janji nak tangguh sehingga selesai peperiksaan kerajaan ke?


Jawapan : Daripada 21 rumah yg belum dikosongkan, hanya 9 buah rumah terlibat dengan peperiksaan UPKK & PT3. 9 buah rumah ini telah diberi pengecualian sehingga 8 Oktober 2019 seperti yg dijanjikan. Baki 12 buah rumah yg tidak terlibat dengan peperiksaan kerajaan apa alasan mereka untuk terus berdegil?

9. Penduduk-penduduk ini orang Melayu Islam, kerajaan negeri janganlah tidak berhati perut merobohkan rumah mereka.


Jawapan : Beribu-ribu penduduk Melayu Islam di sekitar Paya Jaras terjejas dengan banjir setiap tahun. Kalau penduduk rumah haram diselamatkan, siapa pula nak bela Melayu Islam yg berhadapan dengan banjir setiap tahun?

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Jadi di mana salah kerajaan negeri Selangor? Ini rancangan tebatan banjir yg dirancang untuk mengelak ribuan penduduk Paya Jaras ditenggelami air apabila berlaku musim hujan.

~ Sudah lebih empat tahun diberi.


~ Kos pemindahan pun dibiayai.


~ Rumah Selangorku pun ditawar.


~ Penalti penangguhan berjuta-juta ringgit pun ditanggung kerajaan negeri.


~ Kerajaan negeri menanggung malu ditegur oleh Ketua Audit Negara


~ Yang terlibat dengan peperiksaan kerajaan pun diberi pengecualian sementara.

Nak macam mana lagi?

Sebab itu persoalannya.... korang nak selamatkan ribuan penduduk dari bencana banjir atau nak selamatkan perumahan yang bertapak secara haram?

ADUN PAYA JARAS Menghilang, Waris Dakwa Hartanah Milik Keluarga Dan Bayar Cukai.

POLITIK | Perobohan beberapa buah rumah yang didakwa didirikan secara haram di Paya Jaras terus menimbulkan polemik di sosial media.


 
Terbaru, seorang individu yang dikenali sebagai Noor Azmi mendakwa rumah yang dirobohkan adalah atas tanah milik ibu dan bapanya. Malahan keluarga itu tak pernah putus membayar cukai seperti yang ditetapkan kerajaan.
 


"Benarlah undang² dan peraturan penguatkuasa itu ada. Tapi saya berdiri di atas Hartanah Orang Tua saya adalah atas hak kami. 

Hak orang tua kami yang berpenat-lelah membanting tulang sejak kami kecil lagi. Mengusahakan tanah pemberian Kerajaan. Berpuluh tahun orang tua kami berkorban untuk hartanah yang telah diberi hak milik oleh kamu (Kerajaan). 

Cuma masa yang singkat saya minta dan merayu supaya segala aset-aset di atas hartanah ini dapatlah diselamatkan (mana yang boleh). 

Lain² kami akan akur jika kamu (kerajaan) nak ambil dan tolak.. tapi haruslah kamu (kerajaan) mengambil kira atas setiap CUKAI yang telah dibayar orang tua kami itu. Dimanakah nilainya??? 

NOTIS KAMU (kerajaan) hanya sebulan. Nak dibandingkan dengan PERIT-JERIH berpuluh tahun orang tua kami mengusahakan hartanah ini. 

Dimanakah NILAI KEMANUSIAAN KAMU?? DIMANAKAH SIKAP KEPRIHATINAN KAMU?? DIMANAKAH SIKAP MENJAGA HUBUNGAN SESAMA MANUSIA KAMU? DIMANAKAH NILAI SESAMA BANGSA KAMU??? DIMANAKAH NILAI DENGAN SEAGAMA DENGAN KAMU????," katanya dalam satu kenyataan di Facebook semalam. 

Kenyataan oleh Noor Azmi itu kemudiannya telah menyebabkan Pakatan Harapan menjadi bahan caci maki di laman sosial bagi mereka yang mengikuti perkembangan kes tersebut. 


Menurut Noor Azmi lagi notis yang diberikan kepada keluarganya hanyalah satu bulan dari tarikh perobohan. Namun ini agak berbeza dengan kenyataan penjelasan yang dikeluarkan dari wakil kerajaan.

Antara penjelasan yang tular adalah 5 fakta penting mengenai perobohan di Paya Jaras seperti berikut; 

5 Fakta Penting Mengenai Isu Perobohan Rumah di Paya Jaras

1. Notis pemindahan telah dikeluarkan sejak September 2015. Penangguhan telah dilakukan sebanyak beberapa kali sehingga tertangguh selama 4 tahun, dan yang terbaru, YAB Dato Menteri Besar Selangor bersetuju memberi penangguhan sehingga selesai Peperiksaan UPSR seperti yang diminta oleh penduduk.

2. Kerajaan Negeri Selangor telah memberi RM 7,000 kos pemindahan kepada setiap keluarga. Kerajaan Negeri Selangor turut telah menawarkan pemilikan penuh rumah Selangorku kepada semua penduduk yang terlibat.

3. Pemindahan ini harus dilaksanakan atas sebab penduduk telah menduduki tanah rizab kerajaan dan mendirikan perumahan haram. Tanah Rizab ini kini akan digunakan bagi projek pelebaran Sungai Kedondong yang akan membantu mengatasi bencana banjir yang melibatkan ribuan penduduk di Paya Jaras dan Merbau Sempak.

4. Penangguhan projek pelebaran sungai bagi mengatasi banjir ini menyebabkan Kerajaan Negeri Selangor diberi teguran dalam Laporan Ketua Audit Negara 2017. Rujuk di sini https://parlimen.gov.my/.../CMD.56.2018%20-%20CMD%2056.pdf

5. Pemindahan yang telah ditangguh ini menyebabkan Kerajaan negeri Selangor terpaksa membayar RM2.579 juta sebagai PAMPASAN AKIBAT. Jika penangguhan terus dibuat bermula 18 September 2019, kerajaan terpaksa menambah lagi PAMPASAN SEBANYAK RM2,125 SEHARI. Berjuta-juta dalam pampasan ini belum lagi termasuk jumlah "loss and expenses" yang berhak dituntut oleh pihak kontraktor. Ini adalah wang rakyat.


Dalam perkembangan berkaitan, penduduk yang terjejas juga mendakwa kelibat Adun Paya Jaras, Mohd Khairuddin Othman sama sekali tidak kelihatan di lokasi perobohan. Hal ini menimbulkan tanda tanya dikalangan penduduk dan Adun Paya Jaras dianggap tidak bertanggungjawab serta penakut.

Sementara itu, Unit Amal PAS dilaporkan telah mendirikan beberapa buah khemah bagi membantu mangsa perobohan rumah yang enggan berpindah untuk berlindung.

Kerajaan negeri juga dituduh mengabaikan kepentingan rakyat kerana tidak menawarkan pampasan dan merobohkan rumah mereka tanpa notis. Selain dari itu kerajaan negeri dianggap zalim kerana merobohkan rumah dimana terdapat anak-anak yang terlibat dalam peperiksaan penting seperti UPSR, PT3 dan SPM. Namun kenyataan penduduk bercanggah dengan maklumat yang diberikan oleh wakil kerajaan.

Menurut maklumat yang disampaikan kepada kami, kerajaan bersetuju menangguhkan perobohan bagi keluarga dimana anak-anak mereka terlibat dalam peperiksaan penting. Pampasan juga telah ditawarkan kepada mereka yang setuju berpindah dan rumah Selangorku juga ditawarkan kepada mereka sebagai syarat perpindahan. 

Sebahagian dari penduduk bersetuju dengan syarat kerajaan manakala sebahagian yang lain tidak. Daripada 45 keluarga yang terjejas, 24 telah menerima tawaran. 19 daripadanya telah berpindah dan lima lagi dalam proses mengosongkan premis. 21 yang lain tidak bersetuju dengan tawaran kerajaan. - 19 September 2019.

Khamis, 19 September 2019

Pemimpin Amanah Tampil Cerita Sebenar Isu Rumah Paya Jaras.

Mariam Abdul Rashid (Pengerusi Biro Kebajikan Amanah) | ISU PEROBOHAN DI PAYA JARAS

Sedikit maklumat untuk dikongsi.

Tindakan operasi penguatkuasaan ini dibuat di bawah Seksyen 425, Kanun Tanah Negara iaitu pendudukan secara tidak sah di atas tanah Kerajaan. 


Tindakan penguatkuasaaan perlu dilakukan kerana tapak-tapak struktur ini terlibat dengan pelaksanaan projek Rancangan Tebatan Banjir Sungai Kedondong.  
Projek Rancangan Tebatan Banjir Sungai Kedondong merupakan projek infrastruktur bernilai RM5.93 juta yang dibiayai oleh Kerajaan Negeri Selangor. Projek bertujuan menangani masalah banjir yang kritikal di Daerah Petaling dengan kekerapan banjir lebih 2 kali setahun. Banjir akan terjadi apabila hujan lebat turun dalam tempoh 2 jam. Komponen utama projek ialah menaiktaraf Sungai Kedondong sepanjang 1.15 km. Projek telah bermula pada 2 Disember 2015 dan sepatutnya disiapkan pada 31 Mei 2017. Walau bagaimanapun, projek mengalami kelewatan yang serius disebabkan adanya struktur-struktur yang menghalang perlaksanaan projek.

Sehingga kini projek telah diberikan EOT sebanyak 2 kali di mana EOT 2 akan berakhir pada 18 September 2019.

Ekoran kelewatan perlaksanaan, projek ini telah diaudit dan dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2017 Siri 2 dan telah dibentangkan di Parlimen pada 3 Disember 2018.

Kelewatan perlaksanaan projek ini turut mengakibatkan bahan-bahan binaan seperti geotextile, erosion control blanket dan MSE wall sfystem yang telah berada di tapak menjadi rosak kerana terbiar dan tidak digunakan.

Justeru, penguatkuasaan perlu dibuat bagi memastikan projek Rancangan Tebatan Banjir Sungai Kedondong siap dalam tempoh yang ditetapkan bagi faedah penduduk Daerah Petaling amnya dan juga penduduk Paya Jaras khususnya.

Sebelum tindakan operasi penguatkuasaaan dilakukan, PDT Petaling telah mengeluarkan notis sebanyak 2 kali kepada para pemilik struktur supaya mengosongkan tapak. Notis telah dikeluarkan pada 12 Mei 2016 dan notis kedua pada 5 Ogos 2019 dengan tempoh 30 hari. Pihak Berkuasa Negeri juga telah 2 kali iaitu menerusi Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Bil. 23/2016 pada 20 Julai 2016 dan MMKN Bil. 7/2017 pada 22 Februari 2017 mengarahkan agar tindakan penguatkuasaan ditangguhkan untuk mencari jalan penyelesaian ke atas keengganan pemilik struktur mengosongkan tapak.

Hasil libat urus yang dibuat oleh PDT Petaling bersama YB Ahli Dewan Undangan Neger (ADN) Paya Jaras dan Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor.

Pihak Berkuasa Negeri pada 3 Ogos 2019 telah menawarkan pembelian Rumah Selangorku kepada semua 82 orang pemilik struktur kediaman. YB ADUN Paya Jaras juga turut dilibatkan dalam penyelarasan penguatkuasaan dan kerjasama beliau telah diminta untuk memaklumkan pemilik struktur berkenaan tindakan operasi penguatkuasaan yang akan dibuat.

Sehingga tamatnya notis kedua yang dikeluarkan pada 5 Ogos 2019, sebahagian besar pemilik struktur masih tidak mengosongkan tapak sepenuhnya. Tindakan operasi penguatkuasaan ini dilakukan secara berfasa dan mengambil kira keluarga yang mempunyai anak-anak yang sedang menduduki peperiksaan.

Asalnya tindakan operasi penguatkuasaan dijadual pada 5 September 2019 namun Pihak Berkuasa Negeri telah bersetuju menangguh sehingga 16 September 2019.

Operasi akan dimulakan dengan Fasa D dan Fasa C diikuti dengan Fasa A dan B.

Tindakan penguatkuasaan ke atas struktur kediaman yang mempunyai anak yang akan menduduki peperiksaan UPKK dan PT3 akan ditangguhkan hingga selesai peperiksaan.

Tindakan operasi penguatkuasaan ini dibuat setelah PDT Petaling mendapat kebenaran daripada Pihak Berkuasa Negeri.

Penyiapan projek Rancangan Tebatan Banjir Sungai Kedondong ini amat penting bagi penyelesaian masalah banjir di kawasan Paya Jaras. Hal ini mengambil kira kepesatan pembangunan semasa di kawasan Paya Jaras dan penduduk yang kian bertambah. 


Kejadian banjir bukan sahaja mengakibatkan kerosakan harta benda, malahan turut mengancam nyawa para penduduk yang terlibat.

Isu Agenda Kristianisasi, TITM Jawab Steven Sim.

KENYATAAN MEDIA |JAWAPAN BALAS TERHADAP STEVEN SIM

DAP harus belajar menghormati perjuangan PAS yang membawa Islam, penyatuan ummah tanpa melabelkannya dengan gambaran buruk seperti talibanisme, rasisme, ekstremisme dan klepto-teokrasi. Kenyataan media saya semalam sekali lagi diputar belit oleh DAP dan jentera sibernya untuk menggambarkan PAS menolak kebebasan beragama serta menyebarkan kebencian. Ia adalah dakyah yang sengaja dipotretkan untuk menggambarkan ‘kekerasan’ setelah PAS berjaya bekerjasama dengan UMNO untuk menyatupadukan ummah.

 

 
Kenyataan saya semalam hanya meminta pihak polis menyiasat ucapan Steven Sim dalam forum Naratif Malaysia Baru pada 14 September 2019 di Kota Damansara selain penganjuran dan kandungan lain forum itu. Saya memetik ucapannya, “The Kingdom of God is an unstoppable mission, and the reason is simply this, God Himself will act on it, and that is our unshakeable confidence”. Begitu juga Steven sekali lagi mengatakan, “The Kingdom of God is unstoppable and this is our answer to all ideologies of capitalism, communism, socialism, liberalism, nationalism. God Himself is committed to act and ensure the success of His own kingdom”.

Kenyataan saya semalam langsung tidak mempertikaikan nilai baik yang dikongsikan olehnya, tetapi sebagai seorang rakyat Malaysia, wujud kebimbangan apabila pemimpin DAP mengulangi secara tegas perihal The Kingdom of God dalam Naratif Malaysia Baharu. Secara tidak langsung wujud juga beberapa persoalan adakah DAP akan menjadikan The Kingdom of God sebagai naratif baru dalam politik di Malaysia? Adakah ia dilihat tidak bercanggah dengan asas-asas Rukun Negara dan peruntukan utama dalam Perlembagaan seperti Islam Agama Persekutuan dan kedudukan Yang Di-Pertuan Agong sebagai ketua negara?

Sekian, terima kasih.

TUAN IBRAHIM BIN TUAN MAN

Timbalan Presiden PAS

Ahli Parlimen Malaysia (Kubang Kerian)

19 Muharram 1441 | 19 September 2019

Bekas Menteri Tak Setuju Jual Airport Kepada Syarikat England.

Ab Aziz Kaprawi, Bekas Timbalan Menteri Pengangkutan | Berita tentang perancangan untuk menjual kepentingan Khazanah Malaysia khususnya Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) menarik perhatian saya sebagai bekas Timbalan Menteri Pengangkutan. 

Perkara ini menjadi pelik sebab MAHB ini satu institusi yang berjaya diterajui bumiputera dan lebih 90% dari 12,000 kakitangannya di seluruh Malaysia dari kalangan bumiputera. 

Jika dijual kepada Gatwick sudah tentu akan berlaku pengecilan saiz operasi dan ramai bumiputera akan kehilangan punca pendapatan. Periuk nasi mereka akan terjejas. Saya sedih melihat pengurusan Khazanah yg dipimpin bumiputera tergamak melakukan perkara ini terhadap kaumnya sendiri.
 

 
Sekiranya kerajaan benar tidak ada duit dan perlu jual kepentingannya, buatlah pembidaan terbuka. Bukankah kerajaan PH memperjuangkan TRANSPARENCY dan KETELUSAN?

Mengapa tidak Khazanah buat open tender bagi memdapatkan harga terbaik?

Mengapa rundingan dilakukan dengan satu pihak saja? Mengapa?

Adakah pihak pihak tertentu dapat habuan dari pihak Ini? Mana SPRM?

Setahu saya syarikat seperti MAHB yang mempunyai market cap RM15 billion dan berkeuntungan RM700 juta setahun ini, pasti ramai pelabur asing dan tempatan berminat.

Lebih-lebih lagi kedudukan kewangan MAHB kukuh dengan AAA rating. Jika tidak ada muslihat, mengapa tidak diumumkan rancangan ini terlebih dahulu? Adakah ini yang dinamakan KETELUSAN?

Sepatutnya Kerajaan & Khazanah merancang bagaimana menjadikan MAHB syarikat pengurusan lapangan terbang nombor 1 dunia berbanding kini di nombor 4. Kerajaan sepatutnya membantu MAHB menambah lagi operasi lapangan terbang di negara lain, bukan sibuk menjual sahaja. Di mana semangat patriotik mereka yang terlibat dengan pengurusan khazanah negara ini?Sepatutnya orang seperti ini disingkir saja dari Khazanah. Diharap pihak tertinggi bertindak.

Saya nak tanya Datuk Seri Azmin Ali yang menganggotai Lembaga Pengarah Khazanah, Beginikan cara menjaga kepentingan negara dan bumiputera? Sanggup gadai maruah kepada bangsa asing?

Isnin, 16 September 2019

Ada Kaki Fitnah & Perkauman Tunggang #BMF, Boleh Rosakkan Imej Kempen.

RF8 MEDIA | ULASAN: Terlalu banyak fakta tidak sahih atau fitnah yang direka-reka telah tersebar di media sosial kebelakangan ini.


Seolah-olah pembuat fitnah tidak malu atau merasa bersalah. Ia merimaskan.

Cerita-cerita bohong direka dan dijaja mungkin atas agenda tertentu, atau sekurang-kurangnya demi kepuasan diri sendiri.

Fitnah bagi memberi stigma negatfi itu tanpa disedari boleh memberi impak besar kepada hidup bermasyarakat di negara ini.

Terbaharu, tersebar fitnah mengenai penjualan telur murah oleh seorang peniaga Melayu di Seksyen 7, Shah Alam.

Memetik laporan Sinar Harian pagi tadi, ‘seruan fitnah’ yang ditularkan itu menggesa orang ramai membantu peniaga terbabit yang didakwa diboikot kaum Cina.

Lebih menarik perkongsian itu juga meminta orang ramai membantu atas nama jihad ekonomi untuk orang Islam.

Niat sebaran itu nampak cukup baik, tapi bukankah ia juga membuktikan ada pihak tertentu telah menggunakan agama sebagai senjata ampuh menyebar fitnah?

Susulan itu Muhammad Hassif Mad Saad terpaksa tampil membuat penjelasan, malah katanya tindakan pihak tidak bertanggungjawab itu telah menyebabkan kawasan perumahannya didatangi ramai orang.

Bukankah ia mencetuskan gangguan kepada penduduk setempat dan menyusahkan pelanggan?

“Saya sendiri terkejut foto berkenaan kembali tular dan ia tiada kaitan isu diboikot seperti ditularkan.

“Foto berkenaan diambil pada tahun 2015 ketika saya menjalankan perniagaan sambilan menjual telur berdekatan rumah.

“Saya minta supaya orang ramai tidak sewenang-wenangnya percaya apa yang ditularkan dan berhenti berkongsi perkara terbabit di media sosial,”
kata Muhammad Hassif.

Walaupun dosa fitnah itu lebih besar dari membunuh, ia jadi terlalu mudah dikongsikan di laman sosial.

Fitnah-fitnah itu jika diamati kebanyakkanya lebih cenderung kepada sentimen tertentu. Namun lebih bertumpu kepada isu serangan perkauman, agama dan politik.

Kesan fitnah ini telah dapat kita saksikan hari ini, selain kes Muhammad Hassif, kaum-kaum atau individu tertentu juga pernah jadi mangsa ‘belasahan’ natizen.

Semuanya kerana percaya bulat-bulat kepada informasi tidak benar dilaman sosial yang kongsikan dengan terlalu meluas.

Tindakan itu sebenarnya tidak menguntungkan siapa-siapa.

Fitnah yang disebar hari ini boleh menjadi punca prasangka. Jika tidak ditangani bakal menjadi luka dan kudis yang akan membusuk di kemudian hari.

Sebenarnya tidaklah mengejutkan, jika kebanyakkan fitnah ini datang dari pemimpin atau penyokong pemimpin parti-parti politik tertentu?

Adakah kita kurang cerdik untuk sedar jika ia datang dari golongan itu ia akan bersifat politik? Dan dalam politik yang bakal menjadi mangsa tetap-lah rakyat termasuk si pereka fitnah itu sendiri.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, benarkah budaya fitnah itu memang sudah bermaharajalela?

Jika kita mengikuti perkembangan semasa, kita akan sedar adanya beberapa kes Mahkamah atau laporan polis yang bersangkut isu fitnah telah dilapor media.

Justeru, kita perlu ingatkan diri bahawa kita lupa pada firman Allah yang berbunyi “Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka bertabayun (selidikilah untuk menentukan kebenarannya), supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Surah Al-Hujurat: 6)

Jadi jika kita ini dalam golongan tidak bertabayun ketika menerima berita, tak usahlah menyebar-nyebar cerita yang mengajak persengketaan.

Ahad, 15 September 2019

Kerjasama PAS-UMNO Memecahkan Ummah, Nanti Tuduh Pihak Lain Tak Islamik - Penasihat Amanah.

RF8 MEDIA | Kerjasama atau taawun siyasi Pas – Umno yang dimeterai semalam hanya bertujuan untuk meraih imej politik kedua-kedua parti pembangkang itu dan tiada kaitan dengan penyatuan ummah.


Penasihat Umum Amanah, Datuk Seri Ahmad Awang berkata, jalinan kerjasama parti pembangkang itu sengaja menggunakan istilah agama dan kesannya ummah semakin diberpecah dalam isu perkauman dan agama sempit, bukannya bersatu.

“Umno sekarang ibarat pokok yang hampir tumbang jadi Pas ini yang ‘menahan’, jadi mereka gunakan agama. Sebab di Malaysia ini kalau dia gunakan agama orang terpengaruh.

“Umno-Pas gunakan agama untuk meraih sokongan politik dan kekuasaan yang sebenarnya memecahbelahkan lagi ummah dengan politik gaya ekstrem menuduh pihak lain tidak islamik dan banyak lagi.

“Perbuatan inilah yang menyebabkan ummah berpecah teruk kerana begitu agresif atau ekstrem dengan perkauman. Kalau betul nak menyatupadukan ummah, janganlah bermain politik,”
katanya dipetik Suara Keadilan.

Menurut Ahmad lagi, perjuangan atas dasar penyatuan ummah itu turut memecahbelahkan masyarakat di Malaysia yang terdiri daripada masyarakat pelbagai kaum.

“Kita ada banyak NGO dalam negara yang baru-baru ini memainkan isu sensitif juga dalam kalangan orang Pas – Umno juga.

“Dengan menggunakan perkataan ummah, nama politik dan NGO yang berlatarkan politik akan memecah belahkan ummah. Bagaimana nak menyatukan ummah kalau perbuatan orang yang mendakwa menyatukan ummah itu menyerang sebahagian daripada ummah?” soalnya.

Ahmad mencabar Pas dan Umno sekiranya benar mahu menyatupadukan ummah maka kedua-duanya harusnya bekerjasama dengan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) dalam menyelesaikan apa jua masalah besar negara.

Penyatuan seperti itu akan memberi lebih banyak kebaikan kepada umat Islam di Malaysia, katanya.

Lukisan Mural Hina Hadi Awang Tiba-Tiba Hilang Di PWTC, Ganti Gambar Pokok.

POLITIK | Portal Agendakini melaporkan terdapat sedikit pengubahsuaian lukisan di galeri mural PWTC sempena pengabungan UMNO dan PAS semalam. 

Krew media itu yang ditugaskan untuk membuat tinjauan mendapati beberapa lukisan mural telah diubahsuai, ini dibuat mungkin bagi mengelakkan salah faham atau menimbulkan kemarahan ahli PAS.

Menurut agensi media itu pada awalnya gambar yang tular di sosmed menunjukkan lukisan mural presiden Pas sekarang, Dato' Seri Hadi Awang bersama allahyarham Dato' Nik Aziz Nik Mat selaku Mursyidul Am ketika itu yang terlibat dalam peristiwa pembunuhan Memali dan Al-Ma'unah di Sauk, Perak.

Kedua-dua tokoh parti itu dilukis dengan memegang sepanduk 'PERISTIWA SAUK SANDIWARA UMNO' bersama lukisan beberapa anggota tentera yang mati diseksa dan dibunuh pengganas Al-Ma'unah. Turut dilukis gambar Ibrahim Libya yang memegang sebilah parang panjang.

Selain itu, bendera negeri Kelantan dan Terengganu juga dikaitkan dengan dua pembunuhan kejam itu pada lukisan mural.

Walaubagaimanapun lukisan asal Hadi Awang dan Nik Aziz itu diubah pada saat-saat akhir dan digantikan dengan lukisan pokok.

Tidak dapat dipastikan kenapa ia diubahsuai pada saat akhir tetapi mungkin lukisan itu menimbulkan perasan tidak puas hati dikalangan penyokong PAS.

Meskipun lukisan mural itu telah diubahsuai sedikit, namun ramai yang tidak menyedari perubahan telah berlaku, lapor portal itu.

Menurut wartawan AgendaKini itu lagi, krew mereka ada terlihat gelagat beberapa ahli Pas dari negeri pantai timur yang tidak berpuas hati dan mempertikaikan kewujudan lukisan negeri mereka pada mural pembunuhan Memali dan Al-Ma'unah.

Sebagai rekod, lukisan mural yang terletak di sepanjang dinding laluan utama di tingkat dua itu memaparkan peristiwa-peristiwa penting yang dihadapi Umno sejak dari tahun 1946. - 15 September 2019.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...