Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Ahad, 28 Februari 2021

Duit Dah Dapat, Sepatutnya Kerajaan Kelantan Selesaikan Masalah Air Penduduk.

SOSMED | Penulisan oleh Asraff Jeffery ini tular di Facebook kerana membawa suara penduduk Kelantan yang berdepan dengan masalah air sejak sekian lama.

Bagi yang berduit, mereka berkemampuan untuk memasang sistem penapisan sendiri setelah sedut air dari bawah tanah. Bagaimana pula yang kurang mampu dan tak berduit. Sampai bila nak berdepan dengan masalah serupa. Sebab itulah Asraff membawakan kisah ini supaya kerajaan Kelantan memahami keperluan asas rakyat dan segera merangka solusi bagi menyelesaikan masalah ini.

Asraff Jeffery | Bila baca komen di post sebelum ini,ada yang salah faham. Jadi saya ingin perbetulkan balik salah faham yang berlaku.

Rumah yang saya duduk ini memang ada masalah air tetapi tidak teruk. Tahap masalah itu, kalau basuh baju putih, boleh jadi kuning. Tapi boleh digunakan untuk mandi, good enough untuk kami.

Saya pun beli Filter. Alhamdulillah masalah selesai tapi saya pelik kenapa bil air saya setiap bulan cecah RM60 walhal dalam rumah saya ada 3 orang dewasa dan dua kanak-kanak. Saya abaikan.

Tapi kesabaran saya meletup apabila Januari sebelum PRU. Bekalan air di rumah saya terus terputus. Saya telefon pihak AKSB, mereka kata ada gangguan air. Perlukan 2 minggu untuk selesai penyelenggaran dekat tangki utama.

Lepas 2 minggu, masalah tidak selesai. Isteri saya terus telefon hingga satu tahap, mereka yang letak telefon bila dengar suara isteri saya. Biadap.

Saya tanya jiran hadapan rumah bagaimana dengan rumahnya, bagaimana dia selesaikan masalah air. Dia bagitahu boleh gali air (boring), saya pun minta nombor telefon syarikat yang mampu buat.

Saya bayar syarikat itu lebih kurang RM8k untuk buat sistem air bersih untuk rumah saya. Dari dalam tanah, sedut masuk ke dalam tangki pertama, lalu filter, pam ke tangki kedua, lalu filter, pam ke rumah. (Baca post sebelum ini). Itupun mereka nak upsell supaya saya buat menara tangki, katanya untuk elak santau.

Pada masa yang sama,jiran sebelah saya guna air dari telaga jiran sebelahnya. Kejiranan saya sangat harmoni.

Saya ambil keputusan untuk tutup terus air Kelantan sebab tiada guna. Tadi (27/2/21) isteri saya telefon jiran sebelah untuk tanya masalah air, dia pun sudah lama tidak guna air Kerajaan.

Ini kronologi hikayat air dan saya.

Kalau ada pihak kerajaan ingin pantau, boleh datang ke rumah-rumah belakang Dewan Harmoni, Kampung Belukar Tapang, jajahan Dato Nik Amar, Timbalan Menteri Besar Kelantan.

Apakah tujuan saya post? (Ada wakil Kerajaan PM dan tanya tujuan saya buat post tersebut).

Disebabkan kerajaan gagal menyalurkan air bersih kepada saya,saya terpaksa sediakan masa lebih kurang sejam selang 3 hari untuk cuci air (flush) dari filter. Jika tidak, air yang saya dapat walaupun sudah lalu dua filter pun kotor seperti dalam gambar.

Saya tulis post itu supaya kerajaan bersungguh-sungguh ingin selesaikan isu air di Kelantan. Dulu bila orang tanya bila,mereka kata tunggu wang Royalti. Bila wang sudah ada, banyak dilaburkan pada projek yang lain, kot.

Kawasan rumah saya boleh dikatakan di bandar, berdekatan dengan USM tapi masalah air tidak selesai. Restoran dan kedai saya di Berek 12 pun ada masalah yang sama, air kuning dan kadang-kadang teknan rendah. (Tidak seteruk rumah saya).

Akhirnya,penduduk ambil inisiatif gali air (boring) sendiri. Kos gali air bukan murah,kadang-kadang lebih mahal dari gaji bulanan.

"Alah, di luar Kelantan pun ada masalah air."

Betul tapi saya tidak menetap di sana.
Saya orang Kelantan, menetap di Kelantan dan bayar cukai pada Kerajaan Negeri Kelantan. Jadi,saya ada hak bersuara dan bebas menulis tentang Negeri saya.

Bila berlaku semua masalah ini, sudah tentu saya tidak puas hati dengan Kerajaan Negeri. Bagaimana YB boleh bermewah-mewah sedangkan sumber asas rakyat pun belum dipenuhi?

Dan,walaupun saya sudah tidak guna air Kelantan tapi sampai sekarang saya masih kena bayar sewa paip yang ada di hadapan rumah saya. Ketika Kerajaan Negeri gila nak buat E-Wallet sendiri, proses nak tamatkan subscription air masih lagi kena walk-in ke pejabat. Oh ya, pejabat BARU.

Saya harap post kali ini tidak menimbulkan salah faham. Saya rumuskan sekali lagi;

1- Saya sudah tidak guna air Kerajaan kerana bekalam air Kerajaan tiada.

2- Air teh yang anda lihat ialah air dari tanah (air boring).

3- Saya masih bayar sewa paip kepada Syarikat Air Kelantan Sendirian Berhad.

4- Pemimpin atasan Kerajaan naik Merc. (Ini bonus).

Saya akhiri post ini dengan cara pendokong teori konspirasi;

"Wallahua'lam."

Tebrau Dedah Sebab Sokong Muhyiddin Kerana Nak Bantu Rakyat.

KENYATAAN MEDIA | Hari ini saya mengisytiharkan sokongan saya kepada YAM Perdana Menteri oleh sebab beliau faham dan setuju dengan keperluan saya untuk ada akses kepada dan berjumpa dengan semua menteri dan ketua agensi Kerajaan untuk membangkitkan dan cuba menyelesaikan isu-isu rakyat yang selama ini disampaikan kepada saya melalui pelbagai saluran. 


Isu banjir kawasan, Isu pembuangan sampah haram, Isu along yang bertambah teruk, Isu scam yang bertambah teruk, Isu PPR dan Rumah Pangsa Kos Rendah/Murah, Isu perlesenan berjenis-jenis di peringkat persekutuan, negeri dan pihak berkuasa tempatan yang menghalang kemasukan pelaburan asing, isu pencemaran sungai, Isu dan masalah perusaha kecil dan sederhana, isu pekerja asing dan tempatan semua harus ditangani dengan secepat mungkin.

Saya berharap dengan pengalaman saya sebagai akauntan, juruaudit luar dan dalaman, agen cukai dan perunding perniagaan selama 40 tahun, saya boleh bekerjasama dengan semua menteri dan agensi Kerajaan untuk mencari penyelesaian untuk isu-isu tersebut.

Saya sudi membantu mana-mana pihak Kerajaan khususnya di dalam bidang kepakaran saya. Sekiranya dipanggil, saya sudi bekerjasama dengan Kementerian Kewangan untuk mencari atau merancang atau merangka sistem percukaian supaya hasil kutipan cukai akan meningkat dan pada masa yang sama tidak membebankan kumuniti perniagaan dan rakyat.

Saya berharap juga menjadi orang tengah atau jambatan (bridge) di antara Kerajaan dan komuniti perniagaan supaya isu-isu rakyat dapat perhatian Kerajaan.

Steven Choong
Ahli Parlimen Tebrau

2 MP PKR Julau, Tebrau Sokong Muhyiddin Yasin.

POLITIK | Dua Ahli Parlimen PKR keluar parti dan menyatakan sokongan mereka kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Dua Ahli Parlimen itu ialah MP Julau, Larry Sng dan Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong.

Perkara itu diumumkan oleh Hizwan menerusi Facebooknya tadi.

"Selepas 1 tahun menilai prestasi Kerajaan, hari ini 2 ahli parlimen PKR buat keputusan sokong YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, Perikatan Nasional.

Tahniah Julau dan Tebrau. 

Ke arah kerajaan stabil dan negara yang selamat. Sah, Perikatan Nasional untuk semua, untuk rakyat Malaysia," katanya dalam kenyataan itu.

Dengan tambahan sokongan ini menjadikan Muhyiddin Yassin kembali dengan sokong 111 Ahli Parlimen selepas 2 dari UMNO mengumumkan menarik diri dari menyokong kerajaan Perikatan Nasional.

Sebagai rekod, Julau ditandingi wakil bebas pada PRU14, dan dimenangi Larry Sng. Larry kemudiannya menyertai PKR Sarawak selepas itu.

Manakala Tebrau adalah kerusi PKR dan dua hari sebelum ini, pada 25 Feb, Steven Choong sendiri menafikan akan keluar PKR dan menyokong PN tapi nampak gayanya penafian itu adalah satu lakonan semata-mata. - 28 Februari 2021.

Ahli Politik, Menteri Cucuk Sinovac Dah La, Pfitzer Bagi Ke Frontliners.

Nurul Asyikin | Ada pula penyokong Perikatan Nasional yang membela tindakan dangkal potong que dengan hujah;

Dulu kome juga suruh cucuk menteri-menteri dulu.

Nak tahu kenapa hujah tu dangkal?

Pertama. Yang suruh atau kita sebut PERLI ialah netizens. Yang pertikaikan tentang potong que ialah BARISAN HADAPAN. Janganlah tak faham sangat perbezaan semudah itu.

Kedua. Vaksin yang sampai ada Pfitzer dan Sinovac. Ikut harga lebih kurang jer yang kerajaan kita beli (bayar). Perbezaan pada tahap keberkesanan. Yang Pfitzer mencapai sehingga 95% manakala Sinovac anggaran 65%.

Kalau kita membaca pula hujah dari pelbagai sumber, ada yang mengatakan walaupun peratus keberkesanan Sinovac tu tidak setinggi Prifzer bukanlah bermakna Sinovac tu gagal. Kena pula rujuk study case, kenapa begitu hasilnya, ikut negara-negara yang beli dan jalankan vaksinisasi seperti Indonesia dan Italy.

Dan ketiga; betul la netizens minta menteri-menteri cucuk dulu, tapi vaksin yang bagaimana? Vaksin Sinovac neh la. Pfitzer tu serah je pada barisan hadapan dan kumpulan berisiko tinggi. Yang orang politik potong que dan berebut-rebut neh kenapa? Takut mati sangat ke? Takut juga. Tapi bila sindir orang macam tak takut mati pula.

Penyokong-penyokong yang halalkan budaya potong que neh sikit masa lagi akan uturn sepertimana isu KWSP dan lain-lain. Tak percaya tengoklah.

Perkara ini menjadi perdebatan awam bilamana isu ini dibongkarkan oleh petugas barisan hadapan sendiri menerusi Twitter masing-masing.

Antaranya Dr. Rafidah;

Sampai EXCO, Adun, menteri-menteri lain pun nak menyemak juga ke Pfitzer. Hey, kan ada Sinovac. Tunggu je Sinovac tu selesai NPRA. Lepas tu cucuk la beramai-ramai. 

Sebagai orang politik yang asyik menjual air liur je, inilah masanya nak buktikan Sinovac juga selamat. 

Kan sekarang ini ada kumpulan yang pertikaikan tahap keselamatan, kualiti dan repack. Bagi orang biasa macam kami, nak ulas pro atau anti pun takde merit, jadi kita tunggu je la yang pakar berbahas mengenainya sementara itu, ahli-ahli politik berhentilah potong que dan berbaris kat Sinovac sana. Menteri dan ahli-ahli politik kena ambil apa yang rakyat ambil. Ke time undi je cari rakyat? Bila bukan musim mengundi no class la nak bersama-sama rakyat?

Kita harap ini berita pertama dan terakhir.


Selepas ini semua barisan ahli politik sama-sama la beratur di line Sinovac. Mungkin bagi Ahli Parlimen, Menteri, dan barisan exco ada kelonggaran dari segi masa menunggu; yang tu kita boleh faham tetapi konco-konco tu tak payah la. 

Beratur je la ikut panggilan masing-masing. Sudah-sudahlah bawa budaya heret puak-puak sendiri untuk mendapatkan benefit dan menyalahgunakan ia untuk kepentingan sendiri. - 28 Februari 2021.

Parlimen Dibenarkan Bersidang, PM Dan Menteri Undang-Undang Krik³.

NURUL ASYIKIN | Pada 24 Februari 2021, Istana Negara telah mengeluarkan kenyataan seperti berikut;


- Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan pandangan bahawa Parlimen boleh bersidang semasa tempoh darurat.

- Baginda menegaskan bahawa sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi yang berteraskan prinsip Keluhuran Perlembagaan, setiap cabang pentadbiran negara sama ada pihak Eksekutif, Kehakiman mahupun Parlimen haruslah sentiasa akur kepada prinsip tersebut.

- Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat.

Ini bermakna;

1. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh membuka Parlimen dan membenarkan perbahasan mengenai perjalanan kewangan dan pentadbiran negara.

2. Takiyuddin sebagai Menteri Undang-Undang boleh merujuk perlembagaan dan menasihati PM mengenai titah YDPA berhubung pembukaan Parlimen dan segera memulakan proses bagi membuka semula persidangan Parlimen.

Kenapa krik krik krik sehingga ke hari ini. Sejak Agong bertitah, sudah masuk hari keempat, kerajaan tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan mengenai tarikh pembukaan semula Parlimen.

Speaker pun tak cakap apa-apa.

Mungkin sibuk mencari sokongan luar? Tak perlu mengelabah sangatlah. Jika terbukti jer TSMY hilang majoriti dan takut sangat hilang kuasa dengan cara khianat mengkhianati; maka bubarkan je la Parlimen tu. 

Benda boleh bubar buat apa nak sambung hayat dengan beli jiwa raga MP. Perkara seperti ini memang la tidak merugikan ahli-ahli politik tetapi yang sakitnya rakyat. 

Nak kena mengadap masalah drama politik tak berkesudahan. Buat kerjanya tak seberapa wayang je lebih. Rakyat kat bawah muak makan popcorn. 

PM sepatutnya buka je Parlimen tu sebab ada banyak perkara kita nak bahaskan, antaranya;

- Masalah pengangguran; adakah skim yang digerakkan kerajaan mencapai sasaran? Bagaimana pula dengan mereka yang berusia 40 tahun ke atas dan hilang kerja? Ingat majikan nak ke ambil golongan-golongan seperti ini? Apa inisiatif kerajaan? Ini merupakan masalah tau.

- Disebabkan ramai hilang kerja, dan disebabkan kematian ketua keluarga angkara covid19, maka ada keluarga tak mampu bayar rumah. Bukankah kerajaan patut kaji balik cara bank-bank ini kutip pinjaman dan proses lelongan disebabkan covid19? Perlu diberikan kelonggaran.

- Kerana covid19 juga bisnes-bisnes hotel, dan sewaktu dengannya tersadai. Yang bekerja kena buang disebabkan bisnes melingkup. Apa yang kerajaan boleh buat mengenai hotel-hotel sebegini? Takde apa-apa usaha ke yang boleh dilakukan untuk kembalikan perniagaan mereka?

- Kerajaan sebenarnya ada banyak tanah. Apa kata kerajaan berikan tanah-tanah tu kepada rakyat yang tiada rumah, jadikan ia tanah lot dan kutip hasil; focus kepada yang tiada rumah je. Sebenarnya perkara ini memang boleh mohon tapi karenah biokrasi tu masalah; baik wujudkan satu sistem bersepadu antara pusat dan negeri. Zaman dah serba canggih tak akan cara kerja kuno lagi.

Ini antara perkara-perkara yang MP-MP perlu bawa dan angkat ke dalam Parlimen dan bahaskan demi kepentingan bersama. Tapi kita stuck disini; balik-balik isu jualbeli MP, sokongan, lompat. 

Sampai bila? Awal-awal dulu best la drama bagai sekarang neh dah setahun lebih berputar kat sini jer. Berani la sikit hadap PM tu. Masa khianat tak fikir pula orang akan balas balik. Sekarang baru nak mengelabah sakan. Sampai rakyat jadi mangsa. - 28 Feb 2021.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...