Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 3 September 2015

FB Pembaling Mercun Tersebar.


Siap berselfie lagi selepas ditangkap kerana melakukan provokasi terhadap pendemo2 BERSIH4.

Oke. Sekarang pengguna media sosial dok giat sebarkan fb individu di atas. Nama fb tok ketua.

Link -->  https://www.facebook.com/suhaimi.tokketua?fref=ts

Saja aku godek2 FB dia, aku dapati dia neh memang tak suka dengan orang cina.


Tu dia. Semangat nak belasah cina tak kesampaian siap buat cerita sedih dalam fb lagi. Macam orang gila. Tak pun dia memang orang gila. Bila dah kantoi mana ada UMNO ke apa ke nak tolong. Merana la kau seseorang kena dakwa. Itula sapa suruh buat kerja bodoh.

KAH KAH KAH


Memang sah puak2 neh penyokong UMNO. Diresapi semangat racist oleh pimpinan itu yang sampai berjihad baling mercun kemudian mengucap bila dah kantoi. Geng songkok tinggi.

Tengok fb dia ada anak, ada bini. Mesti anak2 dia malu dapat bapak macam neh.

KAH KAH KAH

Rabu, 2 September 2015

MENGAPA PAS TIDAK SESUAI BERADA DI PAKATAN RAKYAT 2.0 - Hanifa Maidin

MENGAPA PAS TIDAK SESUAI BERADA DI PAKATAN RAKYAT 2.0.

1. Saya dan rakan rakan dari Parti Amanah Negara sesungguhnya amat gembira dan terharu dengan sikap yang ditunjukkan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim yang memberikan sokongan yang padu kepada wujudnya parti Islam baru atas nama Parti Amanah Negara sepertimana perutusan beliau dari penjara Sg Buluh bertarikh 1 hb September 2015.

2. Sudah tentu perutusan DSAI tersebut memberi suntikan baru kepada parti islam baru yang kami tubuhkan ini kerana semua tahu DSAI adalah satu figur dan nama besar dalam politik negara ini yang telah membawa satu reformasi politik yang menakjubkan kepada rakyat negara ini sekaligus berjaya mengubah lanskap politik negara ini.

3.Amat malang kerana politik balas dendam,kotor dan jijik Barisan Nasional rakyat dijauhkan secara fizikalnya dari DSAI bagi terus mengemudi kebangkitan rakyat menumbangkan BN. Namun jiwa, semangat dan ruh perjuangan beliau tidak mampu BN penjarakan dan ia terus menyalakan obor perjuangan bagi menentang kebobrokan dan salah guna kuasa BN.

4. Semasa kami berada dalam Pas dan semasa Pas masih berada dalam Pakatan Rakyat ,kami tidak pernah sangsi dan ragu dengan kepimpinan DSAI menerajui PR. Meskipun wujudnya elemen elemen tertentu dalam Pas dalam waktu waktu tertentu cuba menyemai keraguan terhadap kepimpinan beliau kami yakin keraguan itu tidak berasas sama sekali. Sejak Anwar diperlakukan secara kejam dan brutal oleh rejim BN saya sendiri telah menulis, berceramah, berforum ,berdemo dan melakukan banyak lagi perkara bagi mempertahankan DSAI. Saya pohon dari Allah dari sifat riya' namun sejarah boleh membuktikan di Parlimen banyak kali saya bersuara menentang kezaliman Umno/BN ke atas DSAI hingga saya dan kawan kawan digelar oleh parti sendiri sebagai Anwarinas dan pelbagai label lagi.

5. Saya dan kawan kawan juga sanggup dilabel ,difitnah dan dicerca oleh rakan rakan sejemaah atau parti sendiri kerana bersuara lantang mempertahankan Anwar, sahabat sahabat PKR dan Dap demi menjaga kelangsungan Pakatan Rakyat. Ianya berakhir dengan kami semua dinyahkan secara hina daripada saf kepimpinan Pas dalam Muktamar Pas yang lalu.

6.Pokoknya kami telah lakukan apa sahaja di dalam dan luar parti bagi mempertahankan PR. Namun gelombang dalam Pas yang mahukan elemen elemen dalan Pas yang pertahankan PR dinyahkan amat kuat dan malangnya disokong oleh mereka yang duduk di kepimpinan tertinggi Pas sendiri.

7. Apa yang boleh saya simpulkan bila kami mencetuskan Harapan Baru yang mencetuskan pula Parti Amanah Negara ianya dilakukan atas penuh kesedaran bahawa Pas, melalui pengalaman yang panjang dalam Pas, tidak benar benar menghayati tahaluf siyasi dengan Dap dan Pkr dalan wadah PR . Malahan Pas sebenarnya tidak begitu selesa kerana merasakan tidak dapat atau mampu mendominasi PR. Sedangkan bagi kami, isu pendominasian tidak seharusnya wujud dalam PR kerana "we are equal partners ( rakan kongsi yang setara )

8.Ini bermakna jika sekalipun Parti Amanah Rakyat tidak wujud dan andaikata PR masih wujud antara Pas, Pkr dan Dap, kewujudan PR itu bukan sahaja tidak akan memberi nilai tambah kepada PR dalam pilihanraya umum akan datang malahan saya berani katakan PR akan reput dengan gaya dan stail politik Pas dan kesannya rakyat bukan sahaja akan menghukum Pas ,malahan Dap dan PKR juga akan dihukum bersama.

9. Bertolak dari situ, kami percaya sekiranya PR baru atau Pakatan Rakyat 2.0 ingin diwujudkan semula , maka amat perlu parti parti yang membentuk komposisi PR tersebut menghayati prinsip prinsip dan pendirian pendirian bersama yang telah diputuskan secara konsensus. PR 2.0 mesti memfokuskan kehendak rakyat bukan kehendak parti parti yang menganggotai PR 2.0.Apa yang lebih penting segala keputusan yang diambil mestilah dibuat secara konsensus dan tiada mana mana parti yang cuba mendominasi PR tersebut.

10. DSAI atas kebesaran jiwanya dan sikap keterbukaanynya menyeru supaya permuafakatan politik yang baru hendaklah merangkumi PKR,DAP, Parti Amanah Negara dan PAS. Meskipun semua tahu bagaimana sikap Pas terhadap Anwar dan PKR seperti isu kerusi Dun Kota Damansara dan Dun Sg Acheh, isu pelantikan MB Selangor,isu kritikan Presiden Pas atas Datin Seri Wan Azizah , isu pemboikotan Pas piliihanraya kecil Permatang Pauh dan banyak lagi,Anwar masih mampu menunjukkan jiwa besarnya terhadap Pas. Malangnya Pas dalam program program tertutup masih terus menyalahkan DSAI khususnya dalam isu Kajang Move.

11. Apa pun, dengan penuh hormat kepada DSAI, saya dengan rendah diri memohon berbeza pendapat dengan beliau dalam soal keperluan melibatkan Pas dalam permuafakatan baru politik pembangkang.

12. Saya tidak yakin permuafakatan politik baru yang melibatkan PKR, DAP , PARTI AMANAH NEGARA dan PAS akan wujud. Saya tidak pernah berdendam atau benci dengan Pas , namun saya percaya kita harus realistik. Maka saya penuh yakin, mengambil kira realiti politik sekarang, keberadaan PAS dalam permuafakatan politik baru atau PR 2.0 bagi menggantikan PR tidak akan menguntungkan mana mana parti dalam PR 2.0 itu nanti. Bagi saya dengan sikap, gaya politik dan stail saf kepimpinan Pas yang ada sekarang saya tidak rasa Pas adalah aset kepada PR 2.0. Gaya dan stail politik Pas ,dengan penuh hormat, bukan gaya dan stail politik berkawan sebaliknya ia stail politik " lone ranger". Kenyataan ramai pimpinan Pas adalah jelas Pas tidak kisah menang atau kalah pilihanraya jadi bagaimanakah nak ditubuhkan satu pakatan politik yang ingin memenangi pilihanraya jika ada parti dalan komponen pakatan itu tidak kisah menang atau kalah pilihanraya ?

13. Saya juga tidak nampak bagaimanakah DAP boleh menerima keberadaan PAS dalam PR 2.0 setelah apa yang DAP rasai dalam PR dulu. Saya juga tidak nampak bagaimanakah pengundi pengundi bukan Islam boleh menyokong PR 2.0 jika Pas berada dalam PR 2.0 tersebut. Pendirian Pas dalam Bersih 4, pada hemat saya,menjadi suatu testimoni baru kepada rakyat bukan Islam untuk terus menolak Pas dan apakah jaminan mereka tidak akan menolak PR 2.0 jika Pas berada di dalamnya.

14 Ya ,benar PR 2.0 perlukan lonjakan beberapa peratus lagi undi melayu bagi mendapat kuasa di Putrajaya atas andaian status quo pengundi bukan Islam khususnya cina akan terus menyokong PR. Maka mungkin atas dasar itu ada yang melihat Pas perlu dilibatkan dalam PR 2.0' kerana tradisinya Pas disokong oleh orang melayu dan bertanding di banyak kerusi bermajoriti orang melayu.

15. Hakikatnya , Pas banyak menang di kerusi yang campuran kerusi melayu dan bukan melayu kecuali di Negeri Kelantan.Di kerusi yang majoriti orang melayu calon calon Pas masih sukar untuk menang. Justeru itu jika Pas dilibatkan dalam PR 2.0 dan turut bertanding di kerusi yang jumlah peratusan pengundi bukan melayunya agak substantif maka bukan sahaja di atas kertas ia akan kalah kerana sikap pengundi bukan melayu yang jelas ke atas Pas malahan yang lebih membimbangkan kerusi kerusi Dap dan PKR juga akan menerima kesan yang besar melalui hukuman yang pengundi bukan melayu kenakan kerana melibatkan Pas dalam PR 2.0

16. Saya menyimpulkan Pakatan Rakyat atau PR 2.0 hanya viable jika Pas tidak dilibatkan sebaliknya ianya hanya meliputi PKR, DAP dan Parti Amanah Rakyat sahaja. Biarlah Pas dengan politik solonya dan tidak diganggu untuk membawa agenda solonya secara solo .

17. Maaf DSAI dan sahabat sahabat PKR yang saya amat sayangi ,saya mohon berbeza pandangan .


MOHAMED HANIPA MAIDIN
PARTI AMANAH NEGARA

Sumber : Wanji / Wassap.

Rumah Orang Asli Dirobohkan & Dihalau Ke Hutan.


Beri tekanan kpd 

Ketua Pengarah JAKOA : 
Telefon :: 03-2161 0577
Faks :: 03-2162 1470
Emel pro@jakoa.gov.my

JAKOA Mersing. no tel : 07-799 1636

Jabatan Perhutanan Johor
No. Telefon: 07-266 7433

SHAME ON YOU DATO HASNAN! Duduk pejabat ada air cond. Pakai sut. Duduk rumah besar. Gaji besar. Tidur katil empuk. Lagi mau sembang mahu bela orang asli?

MERSING : Sekumpulan wanita Orang Asli yang baru mahu mula memasak terkejut apabila sekumpulan pegawai penguat kuasa seramai 100 orang meruntuhkan lapan rumah kayu mereka di Hutan Simpan Gunung Arong di Kampung Batu 10 pada Selasa , menyebabkan 50 orang asli Jakun kehilangan tempat tinggal.

Tujuh keluarga kini tinggal di khemah sementara di tepi jalan selepas rumah mereka dirobohkan.

Wakil Kampung Rambai Awang , 49, berkata, operasi melibatkan lebih daripada 100 pegawai, termasuk polis dan pegawai Jabatan Perhutanan.

"Mereka memberitahu kami untuk membuang semua barang-barang kami dan berpindah ke dalam hutan, atau mereka akan merobohkan rumah kami dan menembak mati ayam dan anjing peliharaan kami ," katanya.

Awang berkata orang asli telah tinggal di sana selama enam tahun dan mendakwa mempunyai hak untuk hasil tanah dan hutan .

"Kami menulis surat kepada jabatan, pejabat Menteri Besar dan juga Perdana Menteri, tetapi kita tidak pernah mendapat jawapan yang betul, " katanya.

sumber :http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/06/04/Orang-asli-homes-torn-down-50-left-homeless-after-100-officers-move-in-before-lunch/


Rujukan.

Kejadian di atas berlaku pada awal bulan 6. Sekarang memasuki bulan 9 hari kedua. Menerusi laman web orang asli tiada apa2 perkembangan susulan selepas mereka dihalau. Kiranya kita mungkin boleh anggap depa still 'occupy' kawasan berkenaan sehingga kini. 

Ini pula laporan pada 23 Jun 2015 ;

http://www.coac.org.my/main.php?section=news&article_id=197

The head of the family group in the Batu 10 Gunong Arong settlement has been asked to relocate to the nearby Orang Asli settlement of Kampung Labong, Mersing.
The State Director of the Johor Department of Orang Asli Development, JAKOA, in a letter dated 23 June 2015, instructed Awang Rambai to vacate the forest reserve area he is occupying as it went against the National Land Code.

The Department offered him a place in his 'original settlement' as well as a house under the 'Program Bantuan Rumah' (Housing Aid Programme). But there was no mention of any offer of land or participation in any agricultural scheme. Or whether the house is already ready.
The same offer, however, was not extended to the other 6 families at the Gunong Arong settlement.

The consolation for Awang Rambai, at least, is that he and his family are no longer considered as illegal settlers from Pahang, which has been a secondary rationale for the demolition of the houses on 2 June 2015.

The families have still not agreed to comply with the order to relocate to Kampung Labong.

Halau orang asli dari penempatan mereka tanpa mengesahkan jika penempatan baru telah siap dibina atau apa. Menerusi satu artikel berita, mereka juga pernah dihalau ke Pahang.

Sumber

Senang betul jadi penguatkuasa. Apa-apa halau. Lebih senang kalau yang dihalau itu orang asli, orang india dan orang melayu. Halau, roboh, halau, roboh dan lepas tue siap bagi alasan yang mewajarkan tindakan mereka.

Dalam link berita di atas aku spot satu gambar dan pada aku ia menyedihkan.


Gambar ini dirakamkan pada 4/6/2015, ketika rumah kediaman mereka dirobohkan pada kali pertama. Terduduk, tundukkan muka dan menangis. 

Sungguh pun orang asli menduduki kawasan hutan simpan, tidak pula mereka merosakkan kawasan berkenaan dengan pembalakan atau melakukan pertanian haram seperti di Cameron Highlands. Cukup sekadar bertani berternak untuk keperluan diri. Aku tak nampak juga tindakan menghalau mereka neh atas nama menjaga 'hutan simpan'.

Seperti yang kerap kali berlaku di Sarawak, ini kalau bukan dek kegiatan pembalakan, mesti ada kaitan dengan kegiatan projek. Dua neh jek yang beria2 menghalalkan penindasan ke atas rakyat. Percayalah. Itu yang rakyat difahamkan now.

Kbai.

Isnin, 31 Ogos 2015

Video Makcik Sound Pendemo BERSIH4 Di Dalam LRT Sorang2 & Akan Menyaman Pendemo YG Sebarkan Gambar Dia Mengamuk.

Aku bukan salah seorang pendemo BERSIH4. So kalau aku sebar takde apa masalah lah kan?

KAH KAH KAHBERSHIT. BULLSHIT. DAH TAKDE TEMPAT. PENUH DENGAN BERSHIT SPESIS. PERHIMPUNAN AMAN. HAHAHAHAHA. KELAKAR LA SANGAT. I LOVE MY FREEDOM OF SPEECH. THE MAJORITY OF THE PEOPLE WANT TO CELEBRATE THE HARI KEMERDEKAAN PEACEFULLY. YOU SHUT UP. HAHAHAHA WHAT A JOKE IS BERSHIT IS. WE DONT WANT THIS ILLEGAL DEMOSTRATION. I WILL SUE YOU. IF ANYBODY TAKES MY PICTURE I WILL SUE YOU.

Salute satu perangai makcik neh. Dia slumber je sound pendemo2 BERSIH seseorang. Takde pembekap langsung. Membebel sorang2 mengamuk sorang2 macam ada dendam jek. Awat makcik. BERSIH buat apa sama kamu?

KAH KAH KAH

Video rakaman yang sedang hangat viral di laman sosial. Sumber bersepah tatau nak kredit sapa sebab tersebar di wassap, facebook dan twitter. Sapa punya video neh nanti claim kredit la ek. Nanti aku letak. 

Nah video untuk lawak petang korang hari neh ;

Kakak VS Pendemo #BERSIH4 Dalam LRT
Seorang kakak mengutuk pendemo2 BERSIH sebagai BERSHIT dan mengatakan mereka menganggu suasana sambutan kemerdekaan yang sedang berlangsung.
Posted by Ameno World on Monday, August 31, 2015

Ahad, 30 Ogos 2015

Update #BERSIH4 - Zahid Pantau Setiap Perkataan Pendemo - 10 Lagi Ditahan - Pendemo Dituduh Pijak Gambar TGHH.

Memantau setiap perkataan yang disampaikan oleh para pendemo dan jika perkataan2 tersebut mengundang provokasi, tindakan akan diambil berdasarkan akta perhimpunan aman.

Peh. Zahid tunjuk kuasa.

Laporan ;
Pihak berkuasa akan mengenakan tindakan tegas terhadap dalang yang menganjurkan perhimpunan Bersih 4, kata Datuk Seri Zahid Hamidi, lapor Bernama.

Menteri dalam negeri juga berkata pihak berkuasa memantau "setiap perkataan" yang disampaikan dalam perhimpunan tersebut, dijadual selama 34 jam sehingga tengah malam ini.

Bercakap selepas merasmikan mesyuarat agung Umno Ipoh Timur hari ini, Zahid berkata tindakan terhadap mereka boleh diambil menggunakan Akta Perhimpunan Aman, Akta Hasutan, Kanun Keseksaan dan Akta Polis.

Kat Melaka pula, 10 dilaporkan ditahan kerana menyertai perhimpunan BERSIH4.

Bandar Melaka - Sepuluh lagi penyokong BERSIH yang memakai baju kuning dengan logo BERSIH 4 ditahan polis di Dataran Pahlawan, Bandar Melaka sekitar jam 11.45 pagi ini.

Menurut salah seorang peserta yang ditahan semalam, Lee Ling Kit, 34, mereka kini dibawa ke Balai Polis Melaka Tengah untuk diambil keterangan.

"Seorang daripada mereka berumur 16 tahun," kata Lee kepada Malaysiakini. Polis semalam menahan 20 orang individu yang memakai baju kuning dengan logo BERSIH 4. -Mkini.

Dan sekarang neh kat wassap, viral gambar peserta BERSIH4 yang kekononnya mereka pijak gambar Najib & Hadi.

Tengok ;


- Aku tengok yang start mengviralkan gambar2 neh ialah geng2 UMNO. Menggunakan medium media sosial seperti facebook & twitter.

- Then dipetik pula oleh geng2 PAS. Mungkin untuk hebahan atau pertanyaan. Boleh jadi nak sahihkan apa yang tersebar juga.

- Dan, ada juga ahli2 PAS yang nampaknya semacam marah dengan tindakan peserta tersebut.

- Pendapat aku, bertenang. Tak perlu kelam kelibut p maki hamun bagai.

- Oleh kerana yang menyebarkan ialah puak2 UMNO, kemungkinan tinggi gambar tersebut adalah palsu dan fitnah adalah sangat tinggi.

Aku, UMNO neh terus terang cakap. Aku tak percaya. Jadi aku tak fikir juga yang geng2 PAS patut sentap dengan penyebaran yang tidak sahih. Tunggu la kepastian dulu. 

Dan, kat Perth pula. Ini yang berlaku ;

Eh, eh, eh. Mula2 Mahathir. Now Ling Liong Sik.

Apa yang berlaku neh?

- Pada aku, aku tak kisah jika rakyat mengambil kesempatan menggunakan sokongan bekas2 pimpinan VVIP dalam BN untuk menarik perhatian dan sokongan ke atas entiti BERSIH4.

- Tetapi apa yang aku nampak adalah sebaliknya.

- Seolah2 BERSIH4 semacam berbangga pula bila bekas2 pimpinan VVIP BN menyertai perhimpunan tersebut meskipun dalam tempoh yang singkat.

- Tak pernah ke BERSIH4 terfikir bahawa Mahathir dan LLS mahu menjatuhkan Najib semata2 untuk menyelamatkan jangka hayat BN di arena politik Malaysia?

- BERSIH4 menggunakan pengaruh Mahathir dan LLS atau mereka berdua yang menggunakan pengaruh BERSIH4?

- Ramai juga yang gempar, turun bersalam, tangkap gambar dan update ketika Mahathir turun BERSIH4.

- Nampak sangat Mahathir memang berpengaruh dan dihormati walaupun di kelilingi oleh penyokong2 pembangkang. 

- Jangan lupa LLS antara nama penting yang meranapkan projek PKFZ.

- Mahathir lagi la kau jangan sebut. 

- So takpayah la beria2 sangat.

Semalam juga kelab Che Det teruk kena sindir dengan pengguna media sosial apabila pada awalnya para admin page tersebut mengkritik perhimpunan bersih. Kata mereka setiap kali berdemo, peniaga akan kerugian.

Pada siang kritik BERSIH4.
Pada malam, Mahathir sendiri menghadiri BERSIH4.


Di ruangan komen, hampir 1,200 komen memenuhi thread dengan mengkritik admin KDC. Kesian gak tengok. Tak terjawab admin kau dibuatnya. Tapi kira hebat gak daya tahan dorang sebab tak ban. Kalau FOBN, pantang kena kritik laju2 kena ban. Tak pun update citer kucing untuk alih topic.


KAH KAH KAH

Rujukan.


Yang ini peserta2 demo BERSIH bukan setakat berebut nak tangkap gambar, siap selfie lagi pun ada. 

Hadoi.

Last but no least, setakat neh stastistik menunjukkan majoriti yang menghadiri perhimpunan BERSIH4 ialah 90% cina. Sumber Malaysiakini. Cuba pakat2 fikir kenapa melayu yang rajin turun demo selama neh menjadi paling minoriti dalam demo BERSIH sedangkan entiti BERSIH itu sendiri dihasilkan oleh orang MELAYU. Cina adalah terkemudian dalam BERSIH. PAS adalah pelobi dan pesenjarah BERSIH. Jangan salahkan cina. Pada aku itu tidak tepat. Tapi kalau nak menyalahkan keretakan Pakatan Rakyat punca kepada melayu merajuk dan jauh ahti, aku rasa ia mungkin salah satu faktor yang mempengaruhi juga. Apa2 pun post mortem BERSIH perlu dilakukan segera oleh partisan pembangkang jika seriyus nak tawan Malaysia. Melayu juga merupakan pengundi di negara ini dan berupaya menjadi faktor kepada kemenangan mana-mana parti. Jangan abaikan peranan mereka.

Kbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...