Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Selasa, 20 Oktober 2020

MP Simpang Renggam Hantar Usul Gantung Sementara Urusan Kerajaan Sehingga PM Buktikan Majoriti.

Kenyataan Media | URUSAN KERAJAAN PERLU DIGANTUNG SEMENTARA BAGI MEMBERI LALUAN USUL UNDI TIDAK PERCAYA TERHADAP PERDANA MENTERI

Pada 16 Oktober lepas saya telah mengemukakan satu Usul penting kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat.
Saya tahu sudah ramai Ahli Parlimen yang menghantar Usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri (PM).

Tetapi seperti biasa, PM akan menggunakan senjata ampuhnya iaitu Peraturan Mesyuarat 15 (1) yang menyatakan bahawa urusan Kerajaan (apa-apa urusan yang dikehendaki oleh kerajaan) hendaklah didahulukan daripada urusan-urusan lain.

Sebab itu sebarang usul yang melibatkan ketidakpercayaan Dewan terhadap PM akan diketepikan. Ini juga menjadi argumen YDP Dewan Rakyat di dalam wawancara bersama Free Malaysia Today pada 15 Oktober lalu.

“SO 15 is also pertinent in this respect. It says that the government business shall have precedence over private members business. And the government business shall be set down as the government thinks fit.”

(https://www.freemalaysiatoday.com/category/highlight/2020/10/15/motion-of-no-confidence-setting-the-record-straight/)

Inilah puncanya selama ini usaha ahli-ahli parlimen yang mengemukakan usul undi tidak percaya menemui jalan buntu.

Dewan Rakyat akan disibukkan dengan urusan kerajaan. Ini taktik politik dalam sistem demokrasi berperlembagaan apatah lagi apabila PM tahu majoriti Ahli Parlimen tidak menyokongnya di Dewan Rakyat.

Namun dalam masa yang sama, usul ini penting untuk memastikan keabsahan sokongan terhadap PM dan sekaligus menentukan kestabilan politik negara.

Apakah di sana ada cara lain untuk kita, ahli-ahli parlimen dengan sokongan jitu rakyat Malaysia, memastikan usul ketidakpercayaan kita terhadap PM didengar dan diterima di Dewan Rakyat?

Jawapannya, ada. Demokrasi bukan semestinya aparatus sang penguasa sahaja, tetapi juga ruang untuk rakyat menyuarakan pandangan mereka.

Dan pandangan itu harus didengar, dibincang, serta dibahas. Itulah fungsi utama Dewan Rakyat. Dewan Rakyat tidak boleh digunakan untuk mencari alasan dan peraturan untuk menyebelahi Kerajaan sahaja.

Dalam konteks ini lah, Yang di-Pertua Dewan Rakyat telah terkhilaf apabila menyatakan bahawa satu-satunya cara untuk usul tidak percaya boleh mendapat laluan untuk diputuskan oleh Dewan Rakyat ialah dengan berunding bersama pihak Kerajaan. Ini bukanlah hakikat sebenarnya kerana masih ada cara dan lunas lain yang dibenarkan oleh Peraturan Mesyuarat itu sendiri.

Justeru saya, sebagai ahli parlimen telah menghantar satu Usul di bawah Peraturan 90 (2), iaitu suatu usul untuk menggantung sementara kuat kuasa Peraturan 15 (1) dan beberapa peraturan-peraturan mesyuarat lain yang berkaitan, supaya PM tidak lagi boleh menghalang amarah rakyat dengan berselindung di sebalik teknikal undang-undang.

Bererti melalui Usul ini saya telah meminta agar Dewan Rakyat membuat keputusan agar urusan Kerajaan ditangguhkan sementara dan Usul undi tidak percaya yang dibawa YB Langkawi dibaca dan diputuskan terlebih dahulu.

Usul ini pada asasnya bukanlah untuk menambah rumit kemelut politik sedia ada di saat rakyat sedang berdepan bencana. Namun usul ini hakikatnya tampil untuk menamatkannya.

Sekiranya ahli-ahli Dewan melihat penting agar usul undi tidak percaya didahulukan, maka ahli-ahli Dewan boleh menyokong usul ini supaya usul undi tidak percaya boleh didengar dan diputuskan.

Kemelut dan krisis politik yang kita semua hadapi hari ini boleh ditamatkan. Dan semua ini boleh diselesaikan di Dewan Rakyat. Inilah masanya untuk semua menunjukkan keikhlasan masing-masing, ketika rakyat berdepan bencana COVID-19 dan berada dalam kesusahan.

YB Dr Maszlee Malik
Ahli Parlimen Simpang Renggam

Implikasi Surat Zahid Samada Palsu Ataupun Sahih.

POLITIK | Pada 17 Oktober 2020 terdapat beberapa pihak telah menyebarkan surat yang kononnya merujuk kepada sokongan Zahid dan Najib ke atas Anwar Ibrahim untuk diangkat menjadi Perdana Menteri ke 9.

Surat itu bertarikh 11 Oktober, ditujukan kepada Yang Dipertuan Agong dan menyatakan;

-  UMNO menarik diri dari menyokong Perikatan Nasional

- UMNO menyokong Anwar sebagai PM9 sehingga tamatnya penggal PRU14.

- Ini juga untuk mengelakkan Parlimen dibubarkan kerana masalah covid19.

- UMNO menyatakan pendirian sedemikian sehingga berlakunya pilihanraya umum ke 15.

- UMNO menyatakan pendirian tersebut kerana mengambilkira keresahan ahli UMNO yang tidak senang bekerjasama dengan PPBM.

Ini apa yang berlaku pada 17 Oktober;

- Pada awalnya ia disebarkan oleh portal Malaysia Now. Terdapat beberapa pihak yang mengaitkan portal tersebut sebagai pro kartel. Bagaimanapun ia perlu disahkan.

2. Kemudiannya dipetik oleh portal berita tempatan.

3. Kemudiannya kumpulan yang dilihat condong kepada Azmin menyebarkan surat-surat tersebut.

4. Kemudiannya ia dimainkan oleh netizens samada pro PH ataupun pro PN.

5. Selepas itu, sumber Zahid menafikan surat tersebut dan berkata ia adalah surat palsu. Ia turut dinafikan oleh anak perempuan Zahid, Nurul Hidayah dan beberapa pihak yang lain.

5. Sumber Najib turut membuat kenyataan yang sama. Bahawa surat tersebut adalah palsu.

6. KJ menerusi Story IG dia pula mempersoalkan surat tersebut dan berkata beliau tidak terlibat sebagai MP UMNO yang menyokong Anwar sebagai PM.

7. Perkara yang sama turut dilakukan Hishammuddin Hussien menerusi Facebooknya, dimana beliau menafikan menyokong Anwar sebagai PM. 

Pada 18 Oktober, lebih ramai yang tampil menyatakan surat tersebut adalah palsu.

Pada 19 Oktober, Pemuda PKR menyeru Zahid menyatakan pendirian samada menafikan atau mengesahkan surat tersebut tanpa menggunakan sumber, ini kerana setakat ini tiada lagi jawapan langsung dari Zahid yang menafikan surat tersebut. 

Pada 20 Oktober, terdapat dua NGO yang menggunakan nama Gerak Maharela Malaysia dan Seni Silat Jurus Rentak Makrifat membuat laporan polis bagi tujuan menyiasat surat tersebut kerana bimbang ia memberikan kesan terhadap institusi beraja di Malaysia memandangkan ia surat yang mempergunakan nama Agong.

Timbul persoalan lain;

- Oleh kerana surat itu palsu, maka sewajarnya UMNO membuat laporan polis terutamanya terhadap pihak yang menyebarkan surat tersebut kerana menfitnah UMNO.

- Tanpa laporan polis, penafian itu dianggap acah-acah, mungkin bertujuan untuk melemahkan serangan ke atas UMNO. Berdasarkan tinjauan yang dilakukan secara rambang di sosial media, ramai yang menyerang UMNO ialah mereka yang pro PN dan boleh terima PPBM. 

- Jika diperhatikan pihak yang paling teruk terkesan dalam penyebaran surat palsu itu adalah UMNO dan PKR, terutamanya Anwar, Zahid dan Najib yang mana secara kebetulannya ketiga-tiga ini ada musuh yang sama.

Bagaimana jika surat itu tulen?

- Ini lebih bahaya lagi. Kerana surat tersebut ditarifkan sebagai SULIT dan ditujukan kepada YDPA.

- Pihak yang menyebarkan surat itu dianggap telah sabotaj kepada kerahsiaan Istana Negara dan sudah tentu ini akan membabitkan imej YDPA secara langsung ataupun tidak secara langsung.

- Tetapi boleh jadi ia adalah salinan yang terdapat di pejabat UMNO, maka ia tak boleh dirumuskan sehinggalah dilakukan penyiasatan terperinci.

Samada palsu ataupun tulen, sememangnya ia perlu disiasat. Ia memberikan implikasi yang tidak baik kerana terdapat pihak yang cuba mengheret Istana Negara dalam permainan politik. 

Kalau hari ini surat palsu, esok lusa apa lagi yang cuba dilakukan dengan mempergunakan nama YDPA. Cukuplah ahli politik bergaduh sesama mereka. Buat apa nak mengheret institusi beraja pula. - 20 Oktober 2020.

Exco Selangor Jelaskan Isu Kos Drone Mencecah RM500K Seunit.

SOSMED | Sejak semalam netizens terutamanya penyokong partisan pro PH dan PN mempersoalkan apakah logiknya memperuntukan RM2 juta untuk membeli 4 unit drone. 

Sebagai rekod, sejak dahulu lagi penyokong PH memang gemar mempersoalkan pentadbiran kerajaan dan parti walaupun mereka menyokong kerajaan itu sendiri.

Jadi jangan rasa pelik apabila pro PH dan PN sama-sama mempersoalkan kos drone yang bakal digunakan oleh kerajaan Selangor bagi memantau tahap dan kualiti air sungai di Selangor.

Semua ini bermula dari berita yang dilaporkan Bernama;

"Exco Pelancongan Alam Sekitar dan Teknologi Hijau, Hal Ehwal Orang Asli dan Hal Ehwal selain Islam negeri, Hee Loy Sian berkata kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM2 juta bagi empat unit dron itu yang akan diuruskan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) melalui Skuad Pantas LUAS"


Pihak kami turut mempersoalkan mengenai kosnya kerana jika RM2 juta digunakan untuk pembelian drone jenis DJI MATRICE 300 RTK, untuk setiap satu ia akan mencecah RM500k per unit.

Maklumat dari website Drone Crush menganggarkan ia bernilai USD6,500 per unit. Drone ini juga boleh direka secara khusus mengikut spesifikasi yang diinginkan oleh pembeli.

Selain itu terdapat pecahan kos yang tular di sosial media. Bagaimanapun ia perlu disahkan kerana setakat ini tiada sumber sahih.

Rangkuman soalan netizens;

1. Adakah RM2juta untuk pembelian 4 unit dron?

2. Jika bukan, apakah pecahan kos. 

Meskipun ramai yang mempersoalkan logik disebalik kos RM2 juta tetapi lebih ramai yang lebih berminat nak faham dan ketahui bagaimana kos tersebut boleh mencecah sehingga RM2 juta.

Berikut adalah jawapan balas dari Exco Selangor, Ir Izham Hashim yang dipetik menerusi komen Facebook;


Untuk berlaku adil, sememangnya laporan Bernama tidak menyebut kerajaan negeri membeli drone tersebut. Bagaimanapun ia boleh dibayangkan begitu kerana itu tak pelik jika netizens bersangka sedemikian.

Mengikut penjelasan dari Izham, nampaknya kerajaan bukannya beli drone tersebut sebaliknya menggunakan perkhidmatan memantau dan mengumpul maklumat mengenai keadaan, kualiti dan tahap air di sungai-sungai di Selangor. 

Sementara itu, kita akan tunggu dan lihat bagaimana tindakan ini dapat membantu Selangor memantau sungai dan kualiti airnya di masa-masa akan datang. Harap-haraplah masalah air di Selangor ada noktahnya. - 20 Oktober 2020.

Rujukan;

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/10/632489/guna-dron-pantau-sungai

https://dronerush.com/product/dji-matrice-300-rtk/

UMNO PAS Setuju Daftar MN - Ketiadaan Tanda Tangan Wakil PPBM Jadi Persoalan.

POLITIK | Antara berita yang mendapat perhatian netizens ialah apabila UMNO dan PAS akhirnya berpakat untuk mendaftarkan gabungan Muafakat Nasional secara sah.

Tindakan tersebut merupakan berita baik bagi penyokong kedua-dua parti tersebut kerana;

- Muafakat Nasional menjadi gabungan yang sah, rasmi dan lebih kukuh dengan pendaftaran ROS dan bukannya persefahaman politik yang dibentuk untuk melawan PH semata-mata.

- Ia akan menyatukan UMNO dan PAS dalam sebuah gabungan politik dan ini bermakna ia membuka kerjasama politik di masa-masa akan datang seperti rundingan kerusi pilihanraya peringkat Parlimen dan DUN dan perkongsian kuasa di peringkat negeri dan pusat.

- Mengukuhkan ikatan MUAFAKAT NASIONAL dan bukan lagi bertaraf gabungan longgar apabila terikat dengan pendaftaran ROS dan piagam gabungan.

Berdasarkan tinjauan di sosial media pula;

- rata-rata penyokong MN meraikan pengumuman tersebut dan menyifatkan ia sebagai berita baik.

- Mereka juga memuji gabungan MN tanpa penglibatan kem Azmin Ali. Pemerhatian mendapati kem Azmin Ali dibenci dengan sangat ketara oleh pro PH dan penyokong UMNO. 

Apa yang menjadi tanda tanya dan perbincangan di sosial media ialah;

1. Dalam surat yang diedarkan, tiada tanda-tangan dari PPBM. Ia hanya ditanda-tangani oleh wakil UMNO melalui Annuar Musa dan wakil PAS menerusi Takiyuddin Hassan.

2. Ramai berspekulasi PPBM telah diketepikan.

3. Begitu juga kedudukan PAS di dalam PN. Statusnya masih menjadi tanda-tanya.

4. Terdapat juga anggapan bahawa Muafakat Nasional akan dibentuk dengan kerjasama UMNO - PAS di peringkat awal dan PPBM akan dijemput masuk kemudiannya. Ini dilakukan supaya PPBM tidak menguasai MN sepertimana mereka cuba menguasai PN.

Sehingga ke saat ini, PPBM belum mengeluarkan apa-apa kenyataan sebagai respon terhadap perkembangan terkini kerjasama diantara UMNO - PAS itu.

Sebagai rekod, jika gabungan UMNO dan PAS berjaya dibentuk, blok itu akan menjadi kumpulan parti melayu terbesar di Malaysia. - 20 Oktober 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...