Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 2 Julai 2016

Dari Ikat Jamin Kepada kempen Solidariti - Wang Derma 1j Utk Kempen Pula Kata DAP.


Dan Steven Sim menulis ;

Kenapa nak kutip RM1 juta untuk wang jamin LGE? Bukankah Phee Boon Poh sudah bayar? Buat apa sudah jadi kerajaan negeri masih selalu kutip derma? Ini antara soalan-soalan yang berlegar di ruang maya. Yang cybertrooper saya tak layan. Tapi ada penyoal ikhlas seperti aktivis Sdr Fahmi Reza.

Pertama wang jamin memang sudah dibayar, kalau tidak Ketua Menteri tidak akan dibebaskan. Tapi ianya bukan wang Sdr Phee Boon Poh. Sdr Chow Kon Yeow, pengerusi DAP Pulau Pinang telahpun memberi penerangan dari mula, wang jamin RM1 juta dibayar oleh DAP Pulau Pinang sebanyak RM890,000 dan selebihnya oleh DAP Kebangsaan sebanyak RM110,000.

Berikutan itu, ramai orang awam telah menyatakan hasrat untuk menderma ke arah itu. (Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/347272) Bagi sebuah parti yang bergantung kepada sumbangan dan derma untuk beroperasi, RM1 juta yang terbeku bukan jumlah kecil. Walaupun sudah jadi parti kerajaan negeri sejak 2008, DAP masih lagi "parti kutip derma" kerana parti tidak salahguna kuasa dan sumber kerajaan negeri untuk kepentingan parti. Wang kerajaan wang rakyat, bukan wang parti, itu pendirian tegas DAP.

Sebarang kos operasi dan program parti tidak guna satu sen sekalipun wang atau sumber kerajaan. DAP juga tiada penderma Arab yang boleh derma RM2.6 billion. Derma kami datang dari rakyat Malaysia yang percaya kepada perjuangan parti. Justeru biar pemimpin dan ahli-ahli DAP terus diketawakan oleh Barisan Nasional kerana masih perlu ambil tin milo untuk kutip derma dari orang awam, ini tetap prinsip parti.

Jumlah RM1 juta ini yang bersamaan dengan jumlah wang jamin Sdr Lim Guan Eng menjadi simbol kezaliman rejim terhadap pembangkang. Bukan sahaja Lim Guan Eng malah pemimpin-pemimpin UMNO sendiri yang menentang Najib Razak seperti Dr. Mahathir, Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir dll.

Paling penting sekali, tokoh Reformasi, Anwar Ibrahim yang kini sudah lebih 500 hari dalam penjara rejim. Melalui derma ke arah RM1 juta ini, rakyat memberi mesej "I'm in!" (Saya turut serta perjuangan ini!) bersama tokoh-tokoh yang melawan rejim.

Wang derma telah disumbangkan oleh rakyat Pulau Pinang dan rakyat Malaysia pelbagai kaum, agama, dan pandangan politik. Walaupun ramai yang menderma RM10 (Contoh: https://www.facebook.com/StevenSimCK/posts/1095875720483542:0), namun dalam tempoh 21 jam sahaja jumlah derma sudah mencecah RM1,009,000 menunjukkan kuasa rakyat bersolidariti dengan pemimpin mereka.

Wang yang dikutip akan disalurkan kepada kempen Solidariti Bersama Guan Eng termasuk sesi-sesi penerangan dan persiapan menghadapi PRU ke-14. (Sumber: https://m.malaysiakini.com/news/347352)

Harap soalan saudara saudari terjawab.

Tapi sebelum itu ;Sedikit pendapat ;

1. Pada awalnya DAP kutip derma atas tujuan nak bailout Lim Guan Eng.

2. Tetapi netizens mempersoalkan kewajaran kutipan berkenaan apabila Lim Guan Eng
telah pun selamat diikat jamin pada hari kutipan derma.

3. Tambahan pula gaji Lim Guan Eng bukannya rendah. Paling2 koman dia berkeupayaan untuk sediakan 500k wang ikat jamin dari poket sendiri.

4. Selain itu, DAP turut dipersoalkan meminta derma sedangkan wang ikat jamin akan dipulangkan semula.

5. Tak pasal-pasal kantung simpanan DAP bertambah dari sejuta ke dua juta dalam tempoh 24 jam.

6. 1juta yg di bayar awal untuk ikat jamin walau tak bertambah hasil pelaburan kat bank of PDRM tu tetapi juga tidak akan luak sedikit pun. DAP akan dapat kembali selepas perbicaraan selesai.

7. Dan kini selepas diasak bertubi2 soal kewajarannya, Steven Sim tampil menjelaskan bahawa wang hasil kutipan akan digunakan untuk berkempen solidariti Lim Guan Eng. Aik. Sudah tukar ka?

8. Peguam dah dilantik. Kes dah berjalan. Mahkamah sebagai kuasa pemutus. Tinggal lagi kita tunggu kedua2 pihak saling berbaling bukti & hujah. Semua tu akan ditentukan dalam kamar mahkamah. LGE high profile. Media pasti beri liputan. Itu secara tak langsung dah bersolidariti dengan LGE bila media laporkan hujah masing2. Ini siap nak buat roadshow bagai. Kenapa? Tak yakin ke dengan diri sendiri yang beria kata bersih & bebas dari sebarang perbuatan salahlaku dalam urusniaga tersebut yang sampai nak berkempen mencari simpati, sokongan & kepercayaan umum neh? 

9. Tapi tak aneh juga. Bercuti pun dia taknak. Takut sangat hilang jawatan ke.

10. Duit tu bagi kat pihak yang lagi memerlukan lagi bagus. Buat kempen solidari pada pemilik banglo bagi aku karut. Apa guna ko lantik peguam hebat2 kalau akhirnya ko tetap perlu turun ground untuk yakinkan masyarakat yang ko tak bersalah. Tapi eh, ko tak bersalah ke? Dari segi undang2 aku taknak komen tapi sejak kau amek tapak tanah org miskin dan beri kepada kapitalis ko dah pun bersalah dalam kanun undang2 pemikiran aku aku. Setiap yang membuli orang miskin ialah penjenayah berdasarkan hukum marhaen yang aku guna pakai.

Kbai.

Lim Guan Eng, Bercutilah Sehingga Siasatan Selesai.


Lim Guan Eng perlu bercuti. Tidak hanya aku mempunyai pemikiran ini bahkan Tony Pua juga ada pemikiran yang sama.


Lihat video ;

Tony Pua berkata jika LGE didakwa oleh SPRM, maka dia perlu bercuti. Oleh kerana LGE sekarang sedang didakwa oleh SPRM maka bercuti la. DAP perlu bersikap konsisten dalam tindakan mereka. Jangan setakat sembang berapi aje.

Lim Guan Eng bercuti bukan bermaksud dia mengakui kesalahan. Aku pun tak tuduh Lim Guan Eng bersalah bila menyeru dia perlu bercuti tanpa gaji. Dia tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya. Prinsip ini jelas. 

Menyeru dia bercuti bermaksud kita taknak wujudnya keraguan bahawa Lim Guan Eng akan menggunakan jawatannya untuk melakukan sesuatu tindakan yang berupaya mempengaruhi siasatan ke atasnya. Senang cakap, mengambil kesempatan untuk melakukan "operasi tawar-menawar la". Faham? Jangan bagi sebab untuk orang tambah keraguan yang lain pula. Jangan buat bayangan karut kononnya dia tak pegang SPRM, PDRM, agensi-agensi pusat, pentadbiran mahkamah so dia tak berkemampuan nak mempengaruhi hasil siasatan. Jangan. Kedudukan dia sebagai Ketua Menteri itu sendiri boleh digunakan untuk melakukan sebarang proses rundingan jalan belakang dengan pihak tertentu secara sulit. 


Tambahan pula inila masanya untuk DAP walk the talk. Tunjukkan contoh yang betul kepada orang ramai, kepada Najib, kepada BN, kepada kami semua bagaimana seseorang yang terpalit dengan skandal, disiasat dan didakwa akan bertindak. Bercuti tanpa gaji. Bersabar sehingga tamatnya prosiding mahkamah. 

Bukan dengan cara mempersoalkan BN. Najib tak bercuti pun. Kenapa Najib boleh, aku tak boleh. Aku beli banglo je pun. Najib lagi teruk sampai berhutang berbillion. Bukan macam tu.

Memang la kau didakwa sebab beli banglo di bawah harga pasaran tetapi bukan itu sebabnya kau didakwa. Kau beli banglo di bawah harga pasaran dari seseorang yang ada kaitan dengan syarikat yang dapat tanah dari kerajaan negeri. Sebut betul-betul pertuduhan neh. Kau beli banglo ketika kau berjawatan Ketua Menteri. Di bawah harga pasaran pula tu. Kau bukan orang biasa yang takde kuasa pemutus dalam kerajaan negeri. Kau bahkan ialah ketua mereka no 1. Ini aje dah mewujudkan sangkaan negatif. Belum masuk lagi jika kita sebut kes neh secara terperinci. Lebih banyak syak wasangka yang akan wujud ke atas kau Lim Guan Eng. Itu tak masuk jawapan kelakar-kelakar kau tu lagi ketika mempertahankan diri.

Aku tak nafikan penyokong2 DAP sekarang neh berasa marah kerana menyeru Lim Guan Eng bercuti. Ada bermacam jenis hujah yang digunakan bagi menghalalkan tindakan keras kepala LGE yang enggan bercuti. Ada juga yang membuat tuduhan bahawanya yang seru LGE bercuti tu macai Rosmah. Kesian. Kita nak tolong perbaiki imej pemimpin kesayangan dia tapi kita pula dituduhnya macai Rosmah. Walaupun jelas kita takde kepentingan politik kat sini. Bukannya jika Lim Guan Eng bercuti kita pula yang sandang jawatan tersebut. Lepas tu ada juga yang gunakan point Najib tak bercuti pun time skandal 1MDB dan derma 2.6b disiasat.


Tengok tu. Mula dah bagi point melalut. Masa Najib tak bercuti korang marah kemain lagi atas nama intergriti. Tapi bila kena tang pemimpin sendiri, prinsip intergriti ke mana, konsistensi pun ke laut.


Najib tak cuti = Lim Guan Eng tak bercuti = sama je peel mereka berdua rupanya. Dan kau semua bangga ke dapat pemimpin yang berpeelkan Najib = UMNO/BN tu?


Bangga?


Aku fikir korang sokong UBAH tapi nampak gayanya ianya sekadar slogan di bibir jela ya. Sebetulnya korang sokong SERUPA, masing2 telah menjadikan tindakan dan pemikiran BN sebagai penanda aras samada pemimpin2 korang patut atau tak patut buat macam tu. Buat apa2 pun mesti nak ada BN sebagai reference. BN tak buat jadi korang pun taknak pemimpin korang buat. Gitew ke? Tatau pula kejahatan untuk diperbanding2kan. Luar biasa zaman kita neh. Sampai nak buat benda betul pun kena rujuk orang jahat punya tindakan. Dia taknak buat maka kita pun malas buat. Gitew yew?


Jauh lagi la nak bercakap soal reformasi. Diri sendiri pun tak terbetul lagi ada ahti nak betulkan pemimpin corrupt.


Jika SPRM dituduh membuat pendakwaan terpilih (dan ya pula SPRM bersikap begitu, bukan nak menafikan oke) maka korang pun dua kali lima macam SPRM juga. SPRM yang kau semua tuduh-tuduhkan, maki-makikan, marah-marahkan. Sama dan serupa, takde beza dalam berbicara soal konsistensi kau semua.


Kau semua juga membuat penilaian terpilih. Berpihak. Bias. Double standard. Tidak tetap pendirian. Tidak tegas dalam berprinsip.


Apa salahnya kau semua amek pendekatan menasihati Lim Guan Eng bercuti tanpa gaji. Rehatkan diri bersama keluarga. Jalan-jalan. Buat sementara waktu boleh isi masa terluang buat kerja2 wakil rakyat di dua kawasan yang dia jaga. Jenguk2 pengundi, turun padang, tinjau masalah. Bukannya suruh pergi mati. Bercuti sehingga perbicaraan kes mahkamah dimuktamadkan. Bersalah atau tidak. Tunggu sampai waktu tu. Jika tak bersalah, kembali la bertugas seperti sedia kala. Tu aje. 


Tidak hanya keengganan Lim Guan Eng bercuti menjadi isu bahkan isu DAP berjaya mengutip 1 juta ringgit dalam masa kurang sehari juga menjadi persoalan.


Lim Guan Eng sebelum ini telah diikat jamin dengan nilai 1 juta ringgit. Dan menurut Fahmi Reza, samada bersalah atau tidak, wang jaminan tersebut akan dikembalikan. So maksudnya, ia tidak akan menjadi milik PDRM, SPRM mahupun mana-mana mahkamah. Sebaliknya ia berfungsi sebagai warranty untuk mengelak Lim Guan Eng dari melarikan diri. 


Lim Guan Eng juga berkeupayaan untuk membayar wang jaminan sendiri kalau kita tengok kemenangan demi kemenangan wang saman yang berjaya diperolehi oleh Lim Guan Eng hasil dari tindakan wartawan-wartawan yang pernah menfitnahnya.


Cuba baca post kat bawah neh kejap ;

200k + 200k + 300k + 500k = WOW, ini setakat nak beli banglo lelong cash senang-senang je dapat neh.

Takan media-media tu tak bayar lagi hutang terhadap Lim Guan Eng kes dari kemenangan saman tadinya tu?

The fact DAP Penang ada 890k untuk mencukupkan jumlah 1juta wang ikat jamin Lim Guan Eng cukup membuktikan yang mereka mempunyai sumber kewangan yang kukuh. Itu baru DAP Penang aje. DAP ada cawangan seluruh negara. Jika DAP Penang ada masalah kewangan disebabkan wang berhabis untuk bayar wang ikat jamin Lim Guan Eng, DAP-DAP cawangan lain boleh je bantu hulurkan sumbangan serba sedikit buat belanja sebulan dua sementara tunggu kes perbicaraan tamat.


Tak betul ke pendapat aku neh?


Sebab tu aku heran yang DAP beria kutip derma 1 juta dari rakyat bukannya mereka tatau yang wang ikat jamin akan dapat semula. Wang orang ramai tu dorang buat apa? Pelaburan untuk gandakan keuntungan bagi menggerakkan parti politik mereka? Bijak. Bagi aku tindakan itu bijak. Tapi aku kesian kat rakyat yang menyumbang. Meskipun bukan paksaan tetapi unsur2 mempergunakan sentimen rakyat yang bersimpati dan ikhlas mempercayai tu aku jadi tak suka.  


Tapi di Malaysia begini la kita. Selebriti politik mudah mendapat bantuan disebabkan pengaruh sentimen. Manusia mencurahkan sokongan berdasarkan unsur-unsur favoritism. 

Aku teringat baru-baru neh aku menulis bagaimana kakitangan High5 hilang punca pendapatan nak dekat-dekat nak raya. Sudahla gaji dibayar setengah bulan tanpa pampasan, wang kwsp tak dicarum selama lapan bulan, mereka diberhentikan tanpa budi bicara. Aku kongsikan kesusahan mereka. Aku share semua posting PSM tentang ini.

Tapi. Aku bukan Lim Guan Eng. PSM je pun yang peduli. PSM bukan popular bhai. Orang tak berapa amek port dengan kesusahan pekerja2 yang jelas tertindas ini jika aku dan kau yang sebar. Kita bukan selebriti politik. Orang akan peduli, kutuk besar-besaran, maki sana maki sini jika ahli politik parti elit yang lantang menyuarakan pendapat. Mereka sendiri meletakkan sokongan dengan melihat kepada sosok tubuh bukan melihat kepada isu. Kes Lim Guan Eng neh sebagai contoh dan bukti jelas. Dan memang ya, aku cemburu nyata. Aku cemburu, marah dan terguris. Aku tak faham kenapa masyarakat mudah meletakkan simpati yang tidak kena pada tempatnya. Aku tak faham bagaimana masyarakat yang sama bercakap tentang soal moral politik, perjuangan dan ketelusan ialah masyarakat yang sama melanggar prinsip-prinsip ini apabila melibatkan intergriti pimpinan sendiri. Mungkin kerana aku belum cukup mahir hadam kitab hipokrasi. Kegagalan aku untuk score penuh dalam subjek itu merupakan kesalahan di mata penyokong2 Lim Guan Eng. Maaf. Akhir kata. Maaf. 

Jumaat, 1 Julai 2016

Dah Bayar Wang Ikat Jamin, Untuk Apa DAP Collect Derma 1 Juta Lagi Soal Netizens.

Dulu saya ingat penyokong PAS paling fanatik.
Rupanya tidak, penyokong DAP paling fanatik.
Walaun jatuh no 2.

Macai dap paling bahlol dalam dunia.
Tengah hari semalam 30/6/2016 , DAP telah pun membuat bayaran ikat jamin LGE RM1 juta. 

rujuk di sini ;


Duit itu datang dari DAP Penang :RM890,000 dan DAP Pusat : RM110,000.

Kemudian pada malam hari yg sama lebih kurang jam 10 malam di fb page CM Lim Guan Eng, mereka buat kempen untuk kumpul duit jamin RM1 juta.

"..Saudara Guan Eng's bail amount was set by the High Court at RM1 million, an amount that is extremely excessive, given that bail is simply meant as a mechanism to prevent an accused person from absconding. Clearly, there is no such risk in this case.

Following this, DAP Penang has received many requests from the public who wish to contribute to the bail amount of RM1 million.

For all Malaysians who wish to help and stand in solidarity with Saudara Guan Eng, we encourage you to donate RM10 to:DAP Penang"

rujukan : 


Kebodohan apakah ini DAP? Kenapa nak tipu penyokong dan rakyat? Duit jaminan telah dibayar!

Lihat sendiri komen macai DAP pada attachment. Giler fanatik!

Ini pula pendapat menarik dari Yuva Balan ;

Kepada anak muda yang sedang bersolidariti dengan pemimpin korup LGE kamu, fikirkanlah balik perbuatan kamu.. Jika pemimpin yang korup tidak ditentang, sama ada di dalam parti ataupun di luar, maka bermakna parti itu tidak boleh membawa aspirasi rakyat sampai bila-bila.
Lupakanlah impian untuk reformasi DAP yang sudahpun mendedahkan watak korup dan disambung pula dengan perbuatan hina untuk mempertahankan pemimpin yang korup..
Ini adalah signal bagi anak muda yang berada di dalam parti untuk mengambil pegangan yang kukuh dan mengkritik kepimpinan dan struktur tidak demokratik DAP. Pastinya kamu akan menghadapi ancaman perlucutan dan sebagainya, tetapi jika sekadar ingin menyelamatkan posisi kamu dalam parti yang korup, dipersilakan..
Kalau anak muda DAP masih percaya dengan kepimpinan yang sedia ada dan sanggup mengorbankan diri mereka untuk rakyat.. itu adalah satu penipuan.
Anak muda yang masih berhinggap dengan DAP dan menyokong kepimpinan yang sedia ada adalah sekadar mengharapkan habuan daripada tempat atas di masa hadapan.. Perjuangan rakyat sudahpun dilupakan oleh mereka..
----------------
Pendapat aku.
1. Seseorang tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.
2. Lim Guan Eng juga begitu. Dia belum dibuktikan bersalah sehinggala proses pendakwaan di mahkamah selesai. 
3. Tetapi aku tidak menolak andaian dan persepsi masyarakat yang telah pun menjatuhkan hukuman bersalah ke atas Lim Guan Eng.
4. Ini ialah penyakit yang dia sendiri cari.
5. Dia beli rumah di bawah harga pasaran. Bukan beza singgit dua ringgit tapi makan ratus ribu. Ada dakwaan mengatakan beza dalam nilai jutaan ringgit.
6. Dia ialah Ketua Menteri.
7. Phang Li Khoon ialah seorang yang berkuasa membuat keputusan dalam syarikat-syarikat yang dia berjawatan.
8. Syarikat-syarikat tersebut ada kaitan dengan syarikat yang mendapat tender/urusniaga dengan agensi kerajaan Pulau Pinang.
9. Conflict of interest paling2 koman layak dipertikaikan kat sini.
10. Aku minta maaf, aku tak percaya pada penjelasan Phang Li Khoon kenapa rumah tersebut dijual dibawah harga pasaran.
11. Katanya kerana rumah tersebut seringkali dijadikan sasaran pendemo dan kuar masuk tv. Ianya dah tercemar dengan cerita2 berunsurkan provokasi dan akan devalue rumah itu pada masa akan datang.
12. Jangan bohong la Ms. Phang. 
13. Satu2 penempatan, rumah, aset hartanah akan susut nilai jika berlakunya keadaan berikut;
- Banyak warga asing yang tinggal disitu. Sehingga mereka berupaya membentuk kumpulan dan kelompok dikalangan mereka. Kebanjiran warga asing di satu2 tempat menghilangkan minat warga tempatan untuk memiliki kediaman disitu. Oleh itu pemilik akan turunkan value bagi menjualkan juga aset mereka.
- Terlalu banyak berlaku rompakan, kecurian, jenayah. Ini akan membuatkan pembeli kurang minat nak membeli disebabkan faktor persekitaran yang tidak selamat dan pemilik akan turunkan nilai aset bagi mempengaruhi pontential buyer untuk tetap membeli hartanah disitu.
- Terlalu banyak African di kawasan berkenaan. Warga asing dari African ditakuti oleh rata2 Malaysian atas beberapa faktor negatif.
- Selalu dilanda musibah, jauh dari bandar, ini pun berupaya susutkan nilai aset tetapi tak semestinya. Jika berlaku kematian seperti pembunuhan. Ataupun rumah yang dikaitkan dengan cerita2 misteri nusantara sehingga orang taknak beli. Ini pun boleh susutkan nilai rumah itu sendiri.
14. Dalam kes rumah LGE, mana ada berlaku keadaan-keadaan yang disebutkan. Tambahan pula rumah LGE rumah banglo. Bukan rumah kecik2 anak yang begitu mudah susut nilai.
15. Sebab tu dari awal lagi aku pegang pendirian LGE tak patut beli rumah rendah dari harga pasaran. Dia mampu dari segi kewangan. Bukannya tak mampu. Gaji dia sebagai CM, ADUN dan AHLI PARLIMEN bukan kecik2 anak. Dia boleh je beli tanah sendiri dan bina rumah sekalipun. Sebab apa? Sebab dia lebih dari mampu berdasarkan gajinya tadi. Itu tak masuk lagi pelaburan2 yang dia sertai dan pendapatan bini dia.
16. Apa pun aku bersetuju dengan pendapat TGHH. Seseorang itu tak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya. So bagi la ruang pada LGE untuk bela diri dan biarkanlah proses mahkamah berjalan seadanya.
17. Aku juga nak menambah sikit point bab pengikut taksub neh. Bagi aku semua jenis taksub pun bermasalah dan sama teruknya. Tak kira la orang tu sokong PAS ke DAP ke PAN ke BN ke apa ke taksub non partisan ke apa ke semuanya bermasalah kerana amalan ketaksuban itu sendiri. Oleh itu berserdahanalah. Amek jalan tengah. Tak perlu taksub. Tak perlu jumud. Buat relax sudah.
Kbai.

MAZA Kritik Ketelusan Pusat Zakat - Zakat Perlis Pula Diserang Kononnya Menjadikan Zakat Sebagai Bisnes - MAZA VS AZNAN.

Seperti yang kita semua sedia maklum, Ustaz Maza sejak sebelum dia dilantik menjadi mufti Perlis buat kali kedua seringkali mengkritik cara kerja pegawai-pegawai pusat zakat. Tujuan kritikan itu dilakukan bukanla dengan bertujuan mahu mengajak rakyat membenci pusat zakat ataupun memboikot pusat zakat sebaliknya MAZA berharap kritikan itu dapat memperbaiki dan menambahbaik beberapa kekurangan yang berlaku dalam institusi zakat itu sendiri.

Dan sekali lagi dalam kehangatan masyarakat mengkritik institusi zakat, MAZA seperti biasa mengambil pendekatan yang serupa, yakni bersama jemaah rakyat dengan mengkritik ketelusan pengurusan zakat dalam melaksanakan amanah yang diberikan.


Baca : MAZA Sindir Pusat Zakat.


Tidak hanya menggunakan laman sosial, kritikan MAZA itu turut disiarkan menerusi lensa kamera.


Dan ianya viral macam goreng pisang panas memandangkan masyarakat sememangnya mempunyai stigma negatif terhadap pengurusan pusat zakat dalam melaksanakan tanggungjawabnya terhadap rakyat yang memerlukan.


Baca : Masyarakat bukan anti pusat zakat tetapi masyarakat sakit hati dengan pegawai pusat zakat.


Mungkin disebabkan melihat keadaan itu, Dr Aznan Hasan tampil mempersoalkan MAZA meskipun ianya secara sindiran dengan niat mahu membela kredibliti institusi-institusi zakat.


Baca kritikan Aznan Hasan. Aznan Hasan ialah sebahagian dari barisan kepimpinan ISMA. 

Antara point kritikan Aznan ialah ; 


1. Pemberian zakat kepada asnaf fi sabilillah, hanya kepada mereka yang belajar agama, tidak kepada mereka yang belajar bidang-bidang lain seperti medic, engineering, economic dan lain-lain. Ehmmmm. Nampak sangat orang yang komen sebegini tak mengikuti perkembangan dan tak tahu apa yang berlaku. Hakikatnya, pemberian zakat di bawah asnaf fi sabilillah dalam bentuk bantuan pelajaran telah lama memberikan bantuan kepada peajar-pelajar dalam bidang yang lain juga. Tolonglah update maklumat anda sebelum mengkritik.


2. Namun, terdapat beberapa kekurangan. Antara yang paling ketara ialah kutipan zakat Perlis. Banyak perkara yang perlu dibaiki. Saya berharap Majlis Agama dan Adat Istiadat Melayu Perlis melakukan perubahan dalam hal ini. SS Mufti Perlis sepatutnya turut sama mengambil perhatian dalam hal ini. Sesiapa yang membuat kajian dalam hal ini, tahu perkara ini. Tak tahulah saya kalau Majlis Agama dan Jabatan Mufti tak tahu tentang perkara ini. Ada orang yang menjadikan kutipan zakat ini sebagai bisnes dan mendapat sehingga mendapat belasan ribu ringgit di atas ‘bisnes’ kutipan ini. Majlis Agama dan Pejabat Mufti kena cakna berkenaan dengan perkara ini.


-----------------


Untuk jawapan no 1. Salah seorang pengomen di wall berkenaan ada memberikan respon. Dia ialah saksi hidup. Real punya testimoni. Bukan setakat menggunakan hujah takde bukti konkrit. Aku percaya point Ustaz Maza ada asasnya kalau tidak takan dia berani petik terang-terangan. Satu lagi. MAZA kalau dia tersilap, dia akan tarikbalik dan minta maaf. Nampaknya dia tak tarikbalik pun apa-apa posting mengenai kritikan terhadap institusi zakat. So, aku percaya benda tu ada asas. Jika tak meliputi semua institusi zakat negeri, mungkin hanya terpakai pada institusi zakat tertentu.Lihat ;
Dan bagi persoalan no 1, Aznan yang dikenali sebenarnya sedang membuat artikel atau penghujahan yang pro kepada pentadbiran dan ketelusan institusi zakat dalam menjalankan amanah tetapi dalam masa yang sama dia telah mengkritik institusi zakat Perlis (meskipun telah diedit daripada status asal) yang mana membuktikan persepsi masyarakat tentang institusi zakat itu adalah benar.


Jika institusi zakat yang mendapatkan anugerah kecemerlangan 5 bintang oleh Jabatan Audit Negara pun mempunyai masalah sedemikian (seperti yang didakwa Aznan) bayangkan pula institusi zakat yang langsung tak dapat award macam tu? Tak ke lagi lagi teruk mereka menguruskan wang-wang kutipan zakat? Bukan kah itu yang masyarakat akan fikir. Apakah Aznan berfikir dengan waras ketika menghamburkan kritikan khusus terhadap Perlis (dia menafikan sengaja mengkritik institusi zakat Perlis, tetapi masyarakat tidak bodoh dalam melakukan penilaian)? 


Satu lagi. Apakah Mufti Perlis sengaja diserang kerana mengkritik pegawai pusat zakat? Masyarakat memerhati dan berfikir meskipun tak semua dari mereka bersedia berkongsikan apa yang terbuku dalam ahti. 


Ini pula antara respon yang dipetik dari jawapan MAZA kepada Aznan dalam soal hanky-panky dalam proses pengagihan zakat di Perlis.Berikut di bawah respon MAZA dalam mengulas dakwaan Aznan Hasan.
Ketika ini di wall MAZA dan Aznan sebenarnya penyokong masing-masing sedang tampil mempertahankan tokoh pilihan masing2. Di wall MAZA, geng2 Dr. Aznan tampil membela Dr. Aznan dan begitu juga di wall Dr. Aznan, pro MAZA tampil membela MAZA.

Ada yang bagusnya bila mufti seperti MAZA tampil melakukan kritikan terbuka terhadap institusi zakat. Sekurang2nya kita tahu bagaimana pendirian sesetengah tokoh yang ada beribu followers.. inila kot prinsip keadilan dan ketelusan yang diamalkan oleh mereka-mereka yang pro kerajaan.. macam terbalik pula dari apa yang diajarkan ke atas aku selama neh..


KAHKAHKAH

Rabu, 29 Jun 2016

Pentaksub Pas Dikritik Kaw-Kaw Oleh Profesor Muhammad Agus.


SEMENTARA MENUNGGU WAKTU BERBUKA (5)

Petang ini saya tidak mahu mengulas lagi tentang rombakan kabinet. Saya ingin menulis dahulu tentang sikap penyokong totok parti PAS yang tidak dapat menerima kelemahan kerajaan negeri.

Apabila saya menulis tentang air yang kotor, kebersihan bandar dan keselamatan jalan raya di Kelantan, ramai penyokong totok ini yang marah-marah.

Setiap kali saya tegur, mereka berhujah kerajaan negeri tidak ada duit, kerajaan negeri dinafikan wang royalti. Kalau kita berhujah lagi, mereka akan menyuruh kita pula menerima redha Allah. Saya pening dengan kumpulan totok sebegini.

Sementara saya akui prinsip federalisme banyak yang dilanggar, saya selalu tegaskan kerajaan negeri perlu mengatasi masalah rakyat dalam hal yang berkaitan dengan bidang kuasanya. Jika tidak ada duit, cari mekanisme penyelesaiannya.

Jika berterusan memberi alasan dan menyalahkan kerajaan pusat, saya kira ini bukan kecekapan pemerintahan. Kerajaan yang cekap ialah kerajaan yang dapat menjaga keperluan rakyat dengan baik dalam kekurangan yang ada.

**********************************
Saya selalu tekankan dalam tulisan saya supaya kita membezakan kritikan dengan teguran. Saya menegur soal air, kebersihan dan jalan raya kerana saya mahukan kerajaan Kelantan menyediakan kemudahan prasarana yang baik kepada rakyat. Biar rakyat bangga dengan kerajaan mereka dan bangga dengan negeri mereka.

Semoga penyokong totok ini boleh memahami. Jangan melihat setiap teguran kepada kerajaan negeri itu sebagai taboo. Sekali sekala tegurlah juga kerajaan negeri untuk kesejahteraan rakyat yang telah memberi amanah kepada mereka.

*************************************
Alhamdulillah, sementara masih ada penyokong buta yang memarahi saya, saya lihat kerajaan Kelantan telah bertindak memperbaiki kekurangan yang ada.

Mungkin kerajaan negeri tidak dapat memulihkan semua kekurangan dalam waktu yang singkat ini, tetapi tindakan proaktif yang diambil untuk mengatasi masalah yang ada sudah cukup menggembirakan saya.

Kepada rakan senegeri saya, semoganya dapat menyambut lebaran nanti dengan hati yang gembira. Kepada penyokong totok, buka sedikit minda itu.

Selamat berbuka.

Dan ;

SEMENTARA MENUNGGU WAKTU BERBUKA (7)

Kenapa marah? Kerana apabila saya menulis meminta kerajaan negeri memperhatikan keselesaan dan keselamatan rakyat sempena Hari Raya, mereka ini menasihati pula saya supaya tidak mengkritik kerajaan negeri.

Saya tidak mengkritik pun, saya cuma menegur dan memperingatkan kerajaan negeri supaya beri perhatian kepada masalah air, jalan dan sampah. Buatkan rakyat negeri bangga dengan negeri dan kerajaan mereka. Tidak ada soal politik pun.

********************************
Malangnya, pentaksub tegar ini menganggap teguran saya kepada kerajaan negeri sebagai satu kesalahan yang bertentangan dengan agama. Mereka mengatakan kerajaan tidak boleh dikritik; kerajaan hanya boleh ditegur secara berhemah. Bagi memperkuatkan hujah, diselitlah hadis-hadis berkaitan.

Saya tanya balik pentotok ini? Apakah kerajaan negeri maksum sehingga tidak boleh dikritik? Jika kerajaan negeri tidak boleh dikritik, apakah PAS tidak mengkritik kerajaan BN semasa kempen PRU 1999, 2008 dan 2013 ketika PAS berada dalam pakatan BA dan PR?

Mereka menjawab pertanyaan saya dengan menyatakan kerajaan negeri tidak boleh dikritik kerana kerajaan negeri adalah kerajaan Islam. Bagi mereka, tidak mempertahankan kerajaan negeri akan menerima balasan Allah nanti.

Inilah yang saya tegur. Apa kaitan mempertahankan kerajaan negeri dengan meminta kerajaan negeri menjaga kebajikan rakyatnya? Tanpa menjawab pun pertanyaan saya, alih-alih saya pula yang dimarah oleh pentaksub tegar ini.

Mereka dakwa puila saya hanya berani tegur kerajaan negeri. Mengapa tidak kritik kerajaan pusat yang rasuah dan lainnya. Mereka juga suruh saya balik Kelantan dan buat sama baiki air dan kutip sampah. jangan sekadar hanya bercakap dan mengkritik, kata mereka.

Apakah bangangnya pentaksub ini? Saya tegur kerajaan negeri untuk keselesaan rakyat yang hendak beraya, biarlah saya selesaikan hal ini dahulu. Mengapa pula perlu dikaitkan dengan kerajaan pusat? Lain saya tulis, lain mereka bahas.

Inilah yang menyebabkan saya marah dengan pentaksub ini. Bagi saya puak ini adalah perosak agama, imej parti dan pemecah belah masyarakat.

***************************
Saya tidak bermaksud menujukan tulisan ini kepada kawan-kawan saya dalam PAS dan penyokong PAS kerana saya tahu pemikiran kita tidak sebegitu.

Saya menulis ini untuk menunjukkan kemarahan saya kepada pentaksub tegar ini yang sememangnya bangang tahap gaban, tetapi perasan lebai dan cerdik.

Jika saya jumpa pentaksub sebegini, saya akan bawa mereka ke pakar psikiatri untuk mendapat rawatan jiwa sebelum terus merosakkan keharmonian bangsa dan negara ini.

Selamat berbuka.

Pemain Muzik Jalanan Diaibkan & Dituduh Pengemis - Ini Jawapan Bodoh JKM Yang Anda Mesti Baca.

Previously di Facebook ;
KES NAYA ORANG TUA SI PENIUP SAKSOFON

[Nota tambahan: agensi kerajaan yang terlibat adalah Jabatan Kebajikan Masyarakat dan bukannya Majlis Perbandaran Sungai Petani. MPSP tiada masalah dengan aktiviti busking di Sungai Petani. Anak Cikgu Man (orang tua peniup saksofon) sendiri dah berjumpa dengan kedua-dua pihak]
.
.
[Nota tambahan 2: Biodata Cikgu Man telah disisipkan di bahagian bawah post ini. Terima kasih banyak kepada yang beri semangat kepada Cikgu Man. Semoga Allah balas jasa anda semua.]
.
.
Orang tua ini adalah peniup saksofon di Sungai Petani. Orang lama. Selalu ada di kawasan medan selera, jam besar dan pasar-pasar malam di sekitar Sungai Petani.
.
.
Orang tua ini jiwanya muzik. Dia ada Diploma in Jazz dari sebuah sekolah muzik di Pulau Pinang. Boleh main piano dan keyboard. Boleh tiup saksofon dan trumpet. Boleh main drum set dan gitar. Boleh menyanyi. Boleh karang lagu.
.
.
Beliau pernah berkhidmat di SMK Ibrahim sebagai band instructor. Lagu sekolah pun dia yang karang. Pernah bermain saksofon di hadapan DYMM Sultan Kedah dan di dalam pelbagai majlis rasmi dan tak rasmi. Pernah masuk Kilauan Emas. Berpengalaman mengajar di banyak tempat termasuk UiTM dan sekolah muzik swasta. Pendek kata, power.
.
.
Sejak bersara, beliau bermain secara solo busking di Sungai Petani untuk menghiburkan orang kebanyakan. Waktu siang beliau pergi mengajar, malam beliau bermain muzik. Jiwa beliau memang betul-betul free bird. Beliau seringkali buat 'tribute' kepada artis tempatan, terutamanya Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.
.
.
Tapi beberapa hari lepas, beliau ditahan oleh satu agensi kerajaan di Sungai Petani atas alasan meminta sedekah. Beliau terangkan yang beliau bukan pengemis atau gelandangan tapi sekadar bermain muzik. Martabat beliau direndahkan di khalayak ramai. "Banyakkah dapat duit?" mereka tanya, sambil orang tua ini digelakkan. Mukanya diambil gambar dan masuk surat khabar. Saksofonnya dirampas dan tidak akan dipulangkan selagi beliau tidak menandatangani akujanji untuk tidak bermain muzik di khalayak ramai lagi. Nak tak nak, beliau tandatangan juga akujanji tersebut. Dan sekiranya Cikgu Man ingkar, beliau akan dihantar ke rumah orang tua-tua Bedong.
.
.
Beliau tak balik rumah dan terus ke masjid kerana malu yang teramat-sangat. Cikgu Man Sungai Petani yang pernah main muzik dengan artis dan depan agong kena tangkap kerana dituduh minta simpati orang ramai. Masuk surat khabar!
.
.
Saya kata, macam mana orang ini dituduh pengemis? Tengok pakaian dia. Tengok saksofon dia. Saksofon yang dia pakai bukan seribu dua ringgit punya saksofon ya. Harga saksofon dia boleh beli motor cash tau. Tiga anak beliau semua masuk universiti, menantu-menantu beliau pun belajar tinggi. Dia bukan kacau orang. Dia cuma main muzik tepi jalan.
.
.
Saya kata, nasib baiklah orang tua ini bukan bapak kandung saya. Kalau tidak, siap. Dah besar sangat agaknya jadi pegawai kerajaan? Bapak saya dulu pun pegawai tinggi kerajaan. Mak saya pun dulu kerja di pejabat menteri. Saya sendiri pun dapat tawaran M41 PTD. Nak berlagak apa? Rasa hebat dapat tangkap orang, dapat tunjuk kuasa? Seronok dapat merendahkan orang? Meh saya rendahkan awak pulak, baru tau langit tinggi rendah, berani? Suka masuk surat khabar, dapat publisiti? Rampas periuk nasi orang, seronok?
.
.
Memandangkan pegawai yang menangkap dan merendah-rendahkan orang tua ini enggan meminta maaf dan menarik balik surat akujanji yang ditandatangani secara paksa walaupun dah diajak berbincang, maka sebuah aduan rasmi telah dibuat kepada ibu pejabat agensi peringkat negeri di Alor Setar dan juga di peringkat kementerian di Putrajaya. Dan Cikgu Man juga dah lantik peguam untuk ambil tindakan undang-undang. Jangan pandang rendah pada anak-anak, anak menantu, anak murid dan penggemar serta penyokong pemuzik jalanan. Kita lawan!
.
.
Oh ya, by the way, orang tua ini adalah bapak mertua saya. Nasib baik saya ni duduk jauh, dan ini bulan puasa. Kalau tak, dah dipendekkan cerita dah.
.
.
Saya harap buskers-buskers di Sungai Petani dan di serata Malaysia tau bagaimana mereka melayan pemuzik jalanan seperti anda. Ketahui hak anda dan martabat anda, walaupun anda adalah pemuzik jalanan. Ambil tahu dan jaga hak anda. Jangan biar orang pandang anda haprak. Jangan dipermain dan diperkotak-katikkan, hanya kerana anda cuma tau bermain muzik!
.
.
BIODATA CIKGU MAN
1. Berpengalaman bermain muzik selama 40 tahun. Pernah bermain grand piano dan vocal di hotel selama 17 tahun, dan pernah membuat rakaman di radio dan bakat RTM.
2. Cikgu Man menggunakan saxophone Yamaha Professional model tenor yang harganya lima angka dan diterbangkan khas dari Jepun ketika ditahan, di mana saxophonenya dirampas dan dirinya dimalukan sebelum dibawa pergi dengan van di khalayak ramai bersama pengemis.
3. Cikgu Man terpilih sebagai 10 calon terbaik Zon Utara untuk program Kilauan Emas 2 di Astro Prima. Adnan Abu Hassan pernah memberi komen VERY GOOD PERFORMANCE kepada beliau ketika pertandingan tersebut setelah memainkan lagu Hati Emas menggunakan teknik husky vocal tone.
4. Beliau pernah mengajar di pusat serenti untuk menarik minat bekas penagih supaya bergiat dengan muzik.
5. Pernah mengajar 10 pasukan pancaragam dari Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.
6. Pernah mengiringi ARTIS LAGENDA seperti Sudirman, Noor Kumalasari, DJ Dave, Hail Amir, Uji Rashid, Datuk Syarifah Aini, Azlina Aziz, M Nasir, M Daud Kilau, Jamal Abdillah, Latif Ibrahim, Aman Shah dan L Ramlee.
7. Berganding secara professional dengan Prof. Madya Razif Mohd (Fakulti Seni USM, Pulau Pinang).
8. Cikgu Man adalah pengarang lirik dan lagu Sekolah Menengah Ibrahim, Sungai Petani yang masih dinyanyikan sehingga hari ini.
9. Cikgu Man adalah bapak mertua saya, dan dia hadiahkan saya gitar akustik Taylor Big Baby sebagai hadiah kahwin. Nampak? Adakah pengemis mampu beli Taylor Big Baby? Saya sendiri pun tak mampu.
Gambar oleh Mienanie Ghazali & Jalan-Jalan Cari Makan Di Kedah - Rasmi
Sumber : Mohamad Nazmi Zaidi Moni.
Dan nak tahu apa respon JKM?
Baca selanjutnya ;
Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Kuala Muda menafikan pihaknya telah mengaibkan seorang lelaki yang bermain saksofon dengan merampas alatan muziknya di Bazar Ramadan Taman Delima Sungai Petani, minggu lalu.
Pegawai JKM, Adnan Abdul Rashid berkata, beliau telah memberitahu lelaki itu, Abd Rahman Zainol, 57 atau lebih mesra dengan nama Cikgu Man bahawa aktivitinya boleh menjerumus kepada aktiviti meminta sedekah.
Katanya, Cikgu Man telah bermain saksofon dengan meletakkan bekas untuk diisi wang oleh pengunjung yang hadir.
“Kita bukan aibkan dia, kita cakap dengan dia baik-baik, encik punya aktiviti ini tak boleh kerana ia menjerumus kepada orang minta sedekah. Kalau orang lain, kita ambil tindakan, pada encik pun kita kena ambil tindakan.
“Cikgu Man ini bagus, dia bagi respon yang baik jadi barang-barang dia kita tolong angkat masuk van, kita minta tandatangan akujanji, kita pulangkan saksofon dia, kita tak rampas,” katanya kepada Malaysiakini.
Pemegang diploma jazz
Sabtu lalu, seorang lelaki yang merupakan menantu kepada Cikgu Man telah memuat naik status di Facebook dengan mendakwa ayah mertuanya telah dimalukan oleh JKM dengan alasan meminta sedekah dengan bermain Saksofon.
Katanya, ayah mertuanya pemegang diploma dalam Jazz dari sebuah sekolah muzik di Pulau Pinang dan pernah bermain saksofon di hadapan sultan Kedah.
Lelaki itu mendakwa JKM meminta ayah mertuanya menandatangani akujanji untuk tidak lagi mengemis dan sekiranya mengingkarinya, beliau akan dihantar ke rumah orang tua-tua Bedong.
Ujarnya lagi, susulan perkara itu, pihak keluarga Cikgu Man telah melantik seorang peguam bagi mengambil tindakan undang-undang terhadap JKM.
Sementara itu, Adnan berkata, pada hari tersebut, pihaknya menjalankan operasi menyelamat kutu rayau dan pengemis dengan terjumpa Cikgu Man yang sedang bermain alat muzik.
Cikgu Man didakwa melakukan kesalahan bawah Seksyen 2 Akta Orang-orang Papa 1977 iaitu mengemis atau mendorong pemberian sedekah dengan berpura-pura menyanyi, bermain, berlakon dan menawarkan sesuatu untuk jualan.
Adnan berkata, selepas operasi itu, pihaknya membawa pengemis-pengemis yang telah ditahan ke pejabatnya bagi menandatangani akujanji dan majlis berbuka puasa bersama-sama.
Malah katanya, beliau melayan Cikgu Man dengan baik apabila mempelawanya untuk makan semeja bersamanya dan pegawai-pegawai lain.
“Kita bawa majlis buka puasa di pejabat saya dan dia duduk semeja dengan saya, dengan pegawai-pegawai lain di peringkat Alor Setar dan orang lain saya tak jemput,” katanya.
Malah katanya, pihaknya turut menghantar Cikgu Man ke tempatnya ditahan kerana beliau tidak mempunyai telefon bimbit untuk menghubungi ahli keluarganya.
“Kita tanya dia ada tak orang yang akan jemput dia pulang dan dia kata, dia tak ada telefon, tak boleh nak hubungi ahli keluarga terdekat.
“Oleh sebab dia tak ada kenderaan jadi kita hantar dia bersama tujuh pegawai kita ke tempat yang kita ambil kerana ada motor dia di situ.
“Kita pulangkan saksofon, dan gambar-gambar allahyarham Tan Sri P Ramlee, kita bagi lagi bubur lambuk untuk dia bawa pulang,” katanya. -Malaysiakini.

-----------------------
1. Woah main muzik di jalanan pun kena tuduh pengemis? Main muzik kan satu perkhidmatan. Bukan paksa orang bagi duit. Kalau orang suka dengan muzik tu dorang bagi duit lagipun tak semua yang suka akan bagi duit.
2. JKM slumber rocknya menuduh Cikgu Man aka pakcik Saksafon tersebut sebagai berpura2 main muzik demi nak mengemis bagi mendapatkan wang. Ada bukti ke atas dakwaan tersebut?
3. Menantu kepada Cikgu Man mendakwa, Cikgu Man siap ada diploma Jazz lagi dan lulusan sekolah muzik. Kau dah apahal JKM?
4. Jawapan pun macam gampang. Suka-suka ahti nak tuduh itu tuduh ini tanpa pembuktian yang jelas.
5. Apa salahnya minta maaf bila dah tersalah tangkap orang?
6. Ini siap nak pertahankan dakwaan lagi.
7. Dah la sombong bodoh pula tu. Pegawai JKM macam neh la yang menyebabkan JKM dipandang hina oleh masyarakat sampai seringkali menjadi sasaran kemarahan netizens di laman sosial. Fikir-fikirkanla ya. Staff-staff JKM sepatutnya membawa imej yang baik biar bersesuaian dengan jawatan dan misi yang kerajaan hendak laksanakan di bawah agensi JKM, bukannya bertambah kondemkan agensi kerajaan sehingga membawa kepada persepsi negatif. Bangang!

Selasa, 28 Jun 2016

Guna Wang Zakat Bekal Akhbar Pro UMNO Ke Sekolah - Ini Respon MAIWP.


MAKLUMBALAS BERKAITAN PEMBERIAN AKHBAR KEPADA SEKOLAH PADA TAHUN 2011.

1. Tiada wang zakat digunakan untuk menanggung bekalan sisipan DIDIK dalam akhbar BH.

2. PPZ hanya membekalkan sisipan DIDIK dan bukan akhbar BH atau NST.

3. Dana berjumlah RM25,920 seperti yang dinyatakan adalah dari UPAH AMIL yang diterima oleh PPZ daripada MAIWP.

4. Pemberian akhbar kepada 9 buah sekolah terpilih di sekitar Kuala Lumpur adalah satu usaha PPZ membantu pihak sekolah meningkatkan kecemerlangan pendidikan para pelajar.

5. 9 buah sekolah terpilih tersebut terdiri daripada sekolah yang berjaya meningkatkan kutipan zakat melalui potongan gaji bagi tahun 2010.

6. Pemberian akhbar ini yang dapat dimanfaatkan oleh para pelajar adalah sebagai tanda penghargaan PPZ kepada pihak sekolah.

7. Akhbar BH dipilih kerana terdapat sisipan ‘Akhbar Dalam Darjah’- DIDIK yang diterbitkan setiap Isnin dalam BH.

8. Didik diterbitkan dengan 20 muka surat membabitkan penulisan rencana yang mengandungi berita mengenai murid, personaliti, sekolah dan lain-lain. Didik turut menampilkan beberapa muka surat bagi latihan pelajar membabitkan subjek seperti Bahasa Melayu Penulisan dan Pemahaman, Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris sebagai persiapan untuk menghadapi peperiksaan UPSR dan telah mendapat manfaat oleh lebih 170,000 pelajar pada tahun 2012.

9. Justeru pemilihan BH tidak melibatkan pertimbangan politik seperti yang dipersoalkan oleh Suara Rakyat.

Isnin, 27 Jun 2016

Guna Wang Zakat Beli Suratkhabar Pro UMNO - Netizen Pertikaikan Kredibliti Institusi Zakat.

Baru-baru neh institusi zakat telah dipersoalkan kewibawaan dan ketelusan mereka dalam mengagihkan zakat kepada golongan asnaf.  

Rakyat menyuarakan pandangan mereka yang bahawanya mereka telah hilang rasa percaya dan yakin terhadap institusi zakat di Malaysia disebabkan terkesan dengan beberapa situasi yang kerap berlaku di dalam negara.

Dan tadi, netizens sekali lagi mempersoalkan kewibawaan institusi zakat apabila mendedahkan bahawanya MAIWP menggunakan wang zakat untuk membiayai surat khabar pro kerajaan untuk disalurkan ke beberapa buah sekolah.

Ini apa yang ditulis oleh Suara Rakyat ;


TU DIA !!!!.. Rupa2nya dalam pemerintahan Umno/BN duit2 zakat puluhan ribuan ringgit digunakan utk tampung bekalan akhbar pro-Umno/BN Berita Harian & NST ke sekolah di KL..

PATUTLER golongan agamawan KERAjaan bermati2an mengatakan... 

"BERDOSA jika bayar zakat kpd fakir miskin tanpa melalui kerajaan"

"BERDOSA bayar zakat sendiri tanpa melalui pemerintah"

"BERDOSA bayar zakat terus kepada asnaf"

NAMPAK TAK !!!


Yang menjadi persoalan buat rakyat ialah ;

1. Menanam budaya membaca di kalangan asnaf tidak salah tetapi kenapa perlu taja secara umum?

2. Mengapakah suratkhabar pro kerajaan yang menjadi pilihan? Apakah kriteria ataupun indikasi yang dijadikan asas pemilihan? Apakah wujud unsur2 kronisme dan favoritism atas sesuatu sebab?

3. Apakah berlakunya unsur2 rasuah contohnya ialah mungkin kedua2 syarikat suratkhabar mendapat projek bekalkan suratkhabar ke beberapa buah sekolah dan sebagai balasannya mereka perlu menulis yang baik2 sahaja tentang kerajaan dan menyembunyikan kepincangan?

4. Bagaimana asnaf boleh mendapat faedah dengan pembekalan suratkhabar tersebut?

Itu antara persoalan-persoalan yang diajukan marhaen.

Mari baca sikit komen-komen dorang kat bawah neh sat ;

Sekarang neh ada beberapa pihak yang giat sebarkan kebaikan pusat zakat di laman-laman sosial dan di ruangan komen. Aku tak pasti sangat mereka neh diupah ataupun memang ikhlas nak sebarkan kebaikan pusat2 zakat kita tetapi just nak jelaskan bahawanya kita sebagai rakyat tak menafikan bahawanya pusat zakat ada memainkan peranan yang betul dalam mengagihkan zakat. Jangan bimbang. Rakyat tidak pukul rata. Yang dipersoalkan hanya membabitkan kes-kes yang merosakkan nama baik dan intergriti pusat zakat. Tak lebih tak kurang. 

Berbalik kepada persoalan di atas. Ada baiknya MAIWP tampil laju2 menjelaskan perkara sebenar. Ya juga, kenapa nak bekalkan suratkhabar? Menjadi tanda tanya juga.. apakah prosesnya bersih dan telus..

Fikir-fikirkanla ya.

Kbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...