Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 9 November 2013

Gambar2 Proton Perdana Model Baru Yang Bakal Digunakan Oleh Menteri Malaysia.

Malu beb. Malu.

Sebelum itu geng2 depa juga melalak sakan. Pertahankan Proton kami. Jangan guna product luar. Rakyat Malaysia wajib sokong product tempatan [walaupun kualiti tak setimpal dengan harga]. Nasib baik tak boleh keluar fatwa pasal neh. Kalau boleh silap2 hari bulan ;

Kalau rakyat guna product luar hukum nya haram. Masuk neraka. Berdosa besar.

Nasib baik la sebab tak boleh. Kalau boleh mesti BN keluarkan punya fatwa neh. Bersyukurlah sebab tak boleh.

KAH KAH KAH

Bercakap pasal kenderaan rasmi. Mula2 kerajaan kita nak gunakan Honda setelah mereka sedar diri bahawa kos penyelengaraan Proton Perdana tinggi. 

Tapi selepas melalui pelbagai kecaman demi kecaman dari geng2 sendiri, mereka terpaksa tukar keputusan tersebut. Muka pun dah tebal gile kan. Dulu kemain kutuk PR. Sekali pemimpin ko pun lebih kurang sama peelnya. 

Makanya keputusan untuk menggunakan Honda ditukar kepada menggunakan model Proton Perdana model yang diperkemaskan.

Proton Perdana PRM = Proton Perdana Replacement Model. Macam aku sebut tadi. Proton Perdana yang diperkemaskan dari segi enjin dan rekabentuk.

Lihat gambar sat ;

Namun hasil pembacaan aku, aku mendapati bahawa ;

1. Ia sebenarnya menggunakan chassis Honda Accord yang diperkemaskan dan dilakukan beberapa perubahan dan diberikan nafas baru dengan nama Proton Perdana PRM.

2. Maksudnya kat sini body, model, reka bentuk, enjin, teknologi adalah dari Honda.

3. Namun ia diperkemaskan dan dilakukan beberapa perubahan dan diberikan nafas baru dengan nama Perdana PRM.

4. Usahasama antara Honda - Proton ini menggunapakai teknologi Honda Accord yang sebelumnya, bukan yang terkini.

5. Dan menurut Paultan juga, usahasama neh sebenarnya dah dirancang pada tahun 2012 lagi. Tapi baru sekarang ia direalisasikan.

Pelik gak aku beb. Kalau ko dah decided pada tahun 2012 untuk guna chassis Honda atas nama Proton, kenapa pula tiba2 ko twist kata nak guna Honda Accord then tetiba2 ko twist pula kepada jenama Proton Perdana PRM? 

Pening ke apa dorang neh?

Personally aku tak berapa kisah langsung sapa nak guna model sapa, sapa nak ubah logo sapa sapa nak guna teknologi sapa. Ia mungkin juga memberikan manfaat kepada Proton sendiri. Siapa tahu? Jika usahasama neh memberikan ruang dan peluang kepada Proton untuk dilatih oleh Honda agar mereka boleh meningkatkan kemahiran sekaligus membawa Proton ke satu tahap yang membanggakan suatu hari nanti, betul tak?

Ini juga satu peluang sebenarnya. Jika Proton boleh study betul2 teknologi depa. Bukan benda buruk beb. 

Well. Ia tak negatif langsung di mata aku. Itu bukan my concern. Seriously. Dan aku tak nafikan ramai di luar sana akan memperolok2 benda neh sebagai benda copy-paste.

Tak dinafikan bab tue. Tapi seriyus nak claim this is as product tempatan pun tak boleh bila ko guna chassis Honda, betul tak?

Lebih baik kita sebut terang2. Model Honda Accord yang diberikan nafas baru dengan nama Proton Perdana PRM.

Separuh tempatan [dipasang] separuh asing [teknologi]. Tapi ia bukan benda buruk.

Pandangan mata aku lebih terarah kepada harga. Adakah sesuai dengan apa yang ditawarkan? Bagaimana pula perbelanjaan yang perlu dikeluarkan secara harian, bulanan dan tahunan oleh kerajaan terhadap model ini? Ini yang aku dok fikir2. Pada aku walaupun model kenderaan itu memainkan peranan tetapi jika kerajaan benar2 berhemah, kat situ la kita sebut berbelanja secara cekap.

Model ini juga akan dilancarkan ke pasaran tempatan pada bulan disember nanti. Rata2 rakyat Malaysia tak berapa kisah bab persamaan dari reka bentuk. Apatah lagi bila Proton 100% confess yang mereka menggunakan pakai chassis Honda Accord reka bentuk technology previously. Yang orang dok teliti dok perhati, bab harganya.

Hopefully kerajaan faham la bila kita sebut elok2 neh. Harga mesti sesuai dengan kualiti yang ditawarkan. 

Oke bai. 

Jumaat, 8 November 2013

Rakyat Malaysia Seru Kerajaan Jangan Sembang Kencang Bab Rokok Haram Atau Halal.

Mari sini sekejap pemimpin2 negara. 

Terutamanya orang2 dari kementerian kesihatan. Minta tolong korang baca apa benda yang aku cuba nak sampaikan dulu. Aku sesungguhnya memang tak berpuas ahti la dengan pemikiran korang berhubung rokok halal dan haram neh. Siyes.

Cuba korang tengok dulu sikap korang macam mana. Boleh lihat contoh kes kat bawah neh hah ;Rujukan : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=214931218679980&set=a.169365469903222.1073741827.169361723236930&type=1&relevant_count=1

Apa rokok sah?

Apa pula rokok tak sah?

Rokok sah = yang masuk ikut laluan cukai.

Rokok tak sah = yang masuk tanpa cukai.

Tengok berita yang dilaporkan oleh tv3 pula ;Biar aku jawab ulasan tv3 kat atas neh terlebih dahulu. Cubaan memperbodohkan rakyat jelata yang rata2 TV3 ingat RAKYAT MALAYSIA takde OTAK.

1. Rokok tidak sah ancaman kepada orang2 yang baru nak merokok ataupun yang takde bajet nak merokok. 

2. Kalau beli yang murah mungkin terdedah kepada pelbagai2 penyakit yang sedia ada.

3. Kalau ada kencing tikus, dan mati dia nak rujuk pada sapa.

4. Harga yang murah menyebabkan remaja mudah membelinya.

5. Keuntungan2 dari penjualan rokok tidak sah disalurkan kepada sindiket jenayah.

Jawapan.

1. Ini masalah penyeludupan. Bila kerajaan gagal membanteras penyeludupan maka rokok2 tidak sah boleh bebas masuk terjual di negara ini. Memang la ancaman bila penguatkuasaan tak reti buat tugas dia. Tak betul ke anggapan aku neh?

2. Kalau rokok sah = tidak sah = sama2 membuahkan penyakit, pasal apa rokok sah masih dibiarkan dijual secara berleluasa? Bukan kerajaan dok sembang kencang bab kesihatan rakyat ke?

3. Kalau si penghisap rokok sah mati juga, dia boleh rujuk pada sapa? Ada sesiapa nak bayar pampasan, ganti rugi dan sebagainya? Ini hujah yang memperbodohkan rakyat jelata. Tak kira la rokok apa pun yang depa hisap, kesan dan akibatnya sama saja. Samada rokok sah ataupun tidak sah, bila sesiapa mati angkara rokok jawapannya mati saja la. Terus rujuk pada Allah. Bukan ada special treatment by government pun kalau si penghisap rokok tue mati angkara hisap rokok bercukai.

4. Ya betul, semakin murah semakin mudah la remaja membelinya. So pergi la jalankan penguatkuasa undang2.

5. Keuntungan rokok sah pula disalurkan kepada kerajaan yang rasuah dan penuh dengan pelbagai penyelewengan. Ini bukan fitnah. Rujuk laporan audit tahun demi tahun. Ini fakta tahu tak. 

Apa beza disitu? Satu kumpulan penjenayah yang tak berlesen, satu lagi kumpulan yang juga melakukan jenayah kepada rakyat tetapi berlesen. Sama aje pun.

Kesimpulannya?

Jawapan untuk KKM pula.

1. Sebagai orang yang bertanggungjawab bercerita pongpang2 pasal kesihatan. Apa jadah KKM hanya tumpukan perhatian pada rokok tidak sah?

2. Sepatutnya KKM mencegah dan menghalang sesiapa saja menghisap rokok tanpa kecikkan skop rokok sah ke tak sah ke dan sebagainya sebab asal nama saja ROKOK ia membahayakan kesihatan.

3. Tak silap aku pakar dari negara mana tah penah buat ujikaji yang rokok jenama tertentu ada mengandungi DNA babi. Awat taknak perhalusi kajian tersebut untuk mencari tahu fakta? Awat taknak dedahkan benda tue di akhbar2 arus perdana? Melayu kan jijik gila babi dengan babi?

4. Yang hisap rokok neh sebenarnya bukan ikut agama atau bangsa. Semua orang tahu tue. Tapi bila fatwa tak jalan mungkin babi boleh memainkan sesuatu peranan disitu bagi umat melayu [Islam] . Hehe. Bukan nak cakapla. Tak susah nak jumpa orang2 melayu yang merokok. Tapi senang nak jumpa orang2 cina yang tak merokok. Tak caya sudah.

5. Jika kerajaan prihatin jangan biarkan seinci rokok pun tak kira la sah ke tak sah ke masuk ke dalam negara ini. Abu Chin Peng dorang boleh halang takan la rokok dorang tak mampu sekat?

6. Ini baru betul2 menjaga kesihatan rakyat Malaysia. Bukan sibuk naikkan harga gula semata2.

7. Yang sebenarnya semua orang tahu kerajaan sembang kencang bab rokok bukan sebab kesihatan.

8. Tapi sebab cukai. Di ulangi, CUKAI.

9. Sengaja menggunakan ayat untuk mislead pemikiran rakyat. Rokok sah la, rokok haram la apa la. Padahal ayat yang sebetulnya adalah rokok bercukai ataupun rokok lari dari cukai.

10. Tak kira lah hisap rokok apa sekalipun, kesan nya kepada si penghisap rokok dan si penghidu asap rokok = sama. Ia memudaratkan dan mendatangkan pelbagai penyakit.

11. Jangan sembang bab kencing tikus pada rokok tak sah la. Ini semua taktik2 propaganda nak memperbodohkan orang je. HARAM aku PERCAYA. Melainkan ko bagi bukti dan fakta yang JELAS disitu oi TV3. 

12. Sepatutnya kempen2 kerajaan mendorong kepada jauhi rokok tak kira la rokok apa2 sekalipun. Sebaliknya dalam sebulan neh boleh tengok kerajaan beria2 canang bab rokok halal dan haram. Bertebaran kempen di laman2 sosial, blog, dan sebagainya.

13. Tak mustahil suatu hari nanti jenama2 rokok yang lari dari cukai ini dibenarkan masuk atas jalan cukai.

14. Korang tunggu dan lihat. Jika korang rasa kerajaan ini cekap, amanah, bersih dan telus, sila tunggu sampai babi boleh terbang.

Oke bai.

Khamis, 7 November 2013

Kereta Berusia 5 Tahun Wajib Menjalani Pemeriksaan Puspakom - Ini Jawapan Saya.

Kita mendapat info dari rakan2 di internet melalui satu laporan oleh akhbar terbitan bahasa cina. Dalam laporan tersebut menyebut bahawa kenderaan berusia 5 tahun dan ke atas akan terikat dengan satu peraturan baru. Peraturan ini bagi memastikan setiap kenderaan yang beroperasi atas jalan adalah kenderaan yang benar2 diselanggara dengan baik untuk mengurangkan kadar kemalangan jalanraya dan maut yang sangat tinggi di negara neh.

Rujuk ;


Melihat kepada matlamat tersebut, aku dapati ia mempunyai matlamat yang baik. Aku suka dengan matlamat. Tapi sayangnya aku mempunyai sangkaan buruk terhadap kerajaan ini disebabkan cara BN mentadbir negara neh. Fakta demi fakta telah dikemukakan berkali2 bahawa BN memang merupakan pentadbir yang teruk dalam banyak segi. Suka ahti korang la nak bersetuju ataupun tidak. Hak masing2.

Kalau ikut jalan biasa. Hantar pergi PUSPAKOM. Bayar. Dan samada lepasi tahap keselamatan ke ataupun tidak, dia akan bagi note apa2 yang perlu direpair dan sebagainya. Mereka takde hak nak tahan kenderaan kita. Itu prosuder sekarang. Tapi untuk kenderaan perdagangan [untuk bisnes] kalau tak lepasi pemeriksaan PUSPAKOM tak boleh renew roadtax beb.

Yang neh aku tatau macam mana. Tapi aku risau jika tetiba mereka kenakan syarat2 pelik macam  ;

1. Kenderaan kena tahan

2. Tak ley renew roadtax

3. Kena saman jika engkar repair kenderaan

Dan sebagainya. Benda2 pelik macam neh boleh dilaksanakan oleh BN pada bila2 masa ikut mood dorang beb. Jaga2 la kita seme.

Jawapan aku.

1. Aku sokong matlamat yang baik. Aku cakap terus terang.

2. Tetapi aku cadangkan pemeriksaan ini biarlah percuma 100%.

3. Kenapa percuma? Hello. Kos sara hidup tinggi. Ko apa tahu? Dalam negara ini bila dapat simpan rm50 sebulan wang gaji kita, tahu tak betapa bersyukurlah kita neh? Yang amat2 bersyukur, faham tak? BERSYUKUR.

4. Disaat rakyat tengah pening bab TPPA. Tatau nak respon macam mana. GST lagi. Ini pun pecah kepala. Sekali kos sara hidup pun tinggi melangit. Ini pun dok fikir fikir fikir. Tambang bas naik, tambang bas sekolah naik, tambang teksi naik, harga barang2 keperluan naik, cukai kenderaan pun tak turun2, harga rumah melambung sana sini. Konon nya ada subsidi bagai, tapi entahla, jangan2 orang macam kita yang tak pandai bodek, yang tak suka bodek, terpinggir. Yang kroni2 dia, suku sakat dia, ada link dengan dia mungkin dapat la beli rumah murah2 apa bagai. Bukan nak sangka buruk beb. Tapi tanya la sesiapa saja jika amalan neh benar2 tak berlaku dalam agensi kerajaan. Ia berlaku beb. Berlaku.

5. Sekarang ko nak bagi tambah masalah untuk fikir bab kos pemeriksaan PUSPAKOM. Itu baru bab kos aje aku sentuh oke. BAB KOS. Aku tak sentuh lagi bab kereta2 yang tak layak melepasi pemeriksaan PUSPAKOM.

6. Nak repair kena bayar rm1k. Tapi beban kos sara hidup tinggi. Takde kenderaan tak boleh bergerak pergi cari rezeki. Tapi semakin menyimpan semakin hangus sebab duit keluar semakin hari semakin meningkat kosnya dari duit yang mampu dia raih setiap bulan. Alih2 tambah satu beban pula. Wajib menjalani pemeriksaan. Ah sudah. Tak lepas. Satu hal. Lepas tue tetiba buat syarat pelik, tak lepasi pemeriksaan PUSPAKOM takley boleh renew roadtax. Macam mana? Mana nak cekau duit? Rasuah? Bayar duit untuk rasuah? Bayar duit untuk repair? Bayar duit untuk melepasi pemeriksaan PUSPAKOM? Tak kira la mana satu pilihan yang kita buat, akhirnya di penghujung jalan kita, DUIT je yang mampu selesaikan seme nya beb.

7. Jadi jangan tambahkan beban rakyat lagi.

8. Ko nak periksa, ko periksa dengan percuma.

9. Lepas periksa samada apa2 rosak sekalipun, ko hanya di tahap memberitahu apa benda yang perlu ditambahbaik, apa yang direpair, berapa kosnya dan usahakanla  cara2 tertentu untuk repair kenderaan agar si pemandu boleh memandu dalam kenderaan yang berfungsi dengan baik sepenuhnya. Pokoknya jangan ada syarat2 pelik tambahan dan sebagainya bila ko melaksanakan polisi neh. Aku sejujurnya tak tolak bab matlamat, tapi bab cara tue yang aku nak kenalpasti dulu macam mana agaknya mereka bakal laksanakan kelak.

10. Kena ingat. Ini bukan masa yang baik untuk tambahkan lagi beban rakyat. Atas bahu rakyat mereka dah hadap macam2 perkara yang akhirnya sampai mendorong melakukan pelbagai jenayah dan salah laku sebab terlalu tertekan dengan keadaan ekonomi sekarang.

Cukupla. Nak memastikan rakyat memandu dalam keadaan selamat, matlamat ini bagus, tetapi bagus jika dilakukan mengikut apa yang aku cadangkan. Jika nak tambah duit lagi, jika tak lepasi pemeriksaan PUSPAKOM kenderaan tak boleh keluar ke, tak boleh renew roadtax ke apa ke, itu seme aku takan setuju. Ini menindas rakyat. Ko bagi kami gula. Tapi ko desak kami masak nasi. Beras mana beras? Gula mana boleh jadi nasi. Faham tak?

Oke bai. 

Kerajaan Belanjakan Hampir Setengah Juta Setiap Kali 'Menteri Terbang' Ke Luar Negara..

Ini betul2 gampang.

Haha.

AKu memang marah neh. First of all aku nak explain dulu bahawa ;

1. Aku faham bidang kuasa menteri2 di negara neh.

2. AKu meraikan dengan terbuka hak dan keistimewaan yang mereka layak dapat sepanjang menjalankan tugas.

3. AKu menerima bahawa hak2 tersebut sebenarnya adalah untuk memudahkan urusan mereka bagi melaksanakan kerja2 untuk membantu rakyat dan menjalankan amanah yang diberikan kepada mereka.

Maka aku betul2 tak heran sangat dengan kos sana sini yang perlu pembayar2 cukai keluarkan, asalkan sebagai balasan nya balik, kebaikan akan datang semula kepada rakyat.

Siyes aku cakapkan neh beb.

Baca ;
Seremban MP Anthony Loke told reporters that in 2012, a whopping RM182 million was spent on 372 flights to 339 destinations, using the six private planes belonging to the government,

Loke was referring to a written reply he received from Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Shahidan Kassim on the expenditure incurred by the government in the usage and maintenance of the planes.

Of the RM182 million, fuel cost RM14,951,448.04 while maintenance cost RM167,079,541.80.

"This is another form of wastage by the government who does not want to reduce its expenditure despite telling the people to do so," said Loke at the Parliament lobby.

Point penting ;

1. Sebanyak 182juta dibelanjakan untuk 372 penerbangan ke 339 destinasi sepanjang tahun 2012. 

2. Dengan menggunakan 6 buah kapal terbang peribadi milik negara.

3. Angka ini diperolehi secara bertulis oleh menteri di jabatan perdana menteri iaitu Shahidan Kassim.

4. Kos purata setiap kali menteri2 kita menggunakan kapal terbang untuk lakukan apa2 kerja rasmi ialah menghampiri rm500 ribu [hampir setengah juta] untuk setiap penerbangan.

5. Dengan 14juta plus2 perbelanjaan bagi minyak dan 167juta plus2 untuk kos penyelenggaraan.

6. Dan ini merupakan satu pembaziran yang amat di saat kerajaan mampu, aku ulang MAMPU, sekali lagi aku ulang MAMPU mengurangkan kos nya di tahap yang lebih efektif dan menjimatkan.

Sekali lagi aku ulang. Kami sebagai rakyat tidak mempertikaikan kuasa dan kelebihan yang mana pemimpin2 negara kita layak dapat sepanjang mereka berkhidmat sebagai pemimpin dan pentadbir di negara ini. Yang kita persoalkan bilamana ko boleh membelanjakan wang negara secara effisyen kenapa ko pilih untuk berboros? Kalau ada nasi lemak yang sedap dijual dengan harga rm1.50, kenyang, tapi kenapa ko beria2 nak beli nasi lemak harga rm10 padahal isi dan kekenyangan dia sama je?

Itu yang dipersoalkan now.

Oke bai. 

Pekerja Kawalan Prima Buat U-Turn Dari Sokong BN Kepada Sokong PR.

Lihat apa yang tertera kat bawah neh ;


Tak kena kat batang hidung sendiri baru beria2 nak sokong PR bagai. Baru beria2 nak anti BN bagai.  Hehe. Lantak korang la.

Yang aku tertarik tue bilamana individu yang guna nama twitter Tok Gajah beri satu persoalan yang kita pun patut pakat2 fikir sama.

1. Kenapa syarikat yang mengupah pengawal keselamatan yang merompak kedai emas tidak digantung sekali lesen perkhidmatan mereka?

2. Dilaporkan pengawal keselamatan tersebut juga warga asing.

3. Juga guna ic palsu.

4. Juga ada lesen senjata api.

Mungkin kerana tiada kematian dilaporkan berlaku maka syarikat tersebut dibenarkan beroperasi? Kawalan Prima diberhentikan operasi disebabkan ada kematian, itu je ke yang membezakan mereka?

Dah tue bila dah ada yang mati baru terhegeh2 nak betulkan keadaan ke?

Hehe.

Maaf cakapla, aku punya pendirian tetap sama macam dulu. Tak kira la betapa teruk sekalipun syarikat pengawal keselamatan itu dalam memilih2 pekerja2 mereka, tetapi bukan kah kesalahan utamanya harusla kepada pihak yang meluluskan permit senjata api dan pihak2 yang meluluskan proses screening tersebut? Aku dah ulang beberapa kali dah neh. Naik jemu. Jangan alihkan kesalahan anda pada orang lain beb. Ia samada 'anda' yang bersalah sepenuhnya atau 'anda' bersalah secara bersama2. Tapi kalau ikut keputusan kes, nampaknya gayanya 'anda' tak dipersalahkan langsung ek?

OoOoooOOOooo..

Rabu, 6 November 2013

Intip SMS Dan Panggilan Anda - Pindaan Akta Dalam SOSMA [Siap Sedia]

Wowwww


Ini ialah bentuk ganguan terhadap privacy rakyat Malaysia. Jangan la dekat sini ko nak bagi alasan, kalau tak buat salah, buat apa nak takut orang intip perbualan, surat menyurat, email ataupun mesej2 ko kan.. sesungguhnya alasan itu BODOH yang amat.

Siapa la mampu beri jaminan bahawa ;

1. Intipan hanya melibatkan mereka2 yang dipercayai memberikan ancaman keselamatan dalam negara? Ko nak bagi jaminan tue? Kalau tidak kena bayar saman 10 juta ka?

2. Intipan bukan berasaskan sentimen politik. Sapa nak bagi jaminan tue? Ko juga? Kalau gagal boleh bayar direct rm10juta ke?

Hah.. 

Maaf cakapla. Undang2 macam neh aku akan tentang habis2an. Ia benar2 merosakkan privacy rakyat Malaysia. Sapa tahu apa yang kami bincang, ulas dan mengumpat2 dalam telefon pasal BN ke PR ke apa2 sekalipun.. 

Yang perlu sibuk sampai ke tahap macam tue nak buat apa?

Personally, pada aku andaikata kerajaan aku neh amanah 100%, intipan melalui perbualan atau mesej, aku tak kisah. Sebab aku tahu kerajaan yang amanah akan memastikan tiada mana2 rakyat tertindas dengan apa2 jua sekalipun akta yang mereka akan laksanakan. Itu jujur aku cakap.

Ini juga bermaksud, hanya golongan2 yang mengancam keselamatan negara aje yang akan terjejas. Siyes neh.

Tapi memandangkan rekod pemerintahan BN membuktikan bahawa mereka banyak kali menindas rakyat tak kira la dari sisi dan segi apa sekalipun, makanya undang2 macam neh akan terlihat lebih zalim lagi sebab dilaksanakan oleh kerajaan yang bukan saja tidak amanah bahkan kejam. 

Andaikata mereka merekodkan talian telefon tersebut dengan tujuan menfitnah dan memerangkap kita macam mana? 

Macam mana jika editing dilakukan seolah2 untuk membuktikan kita melakukan jenayah pula?

Macam mana pula jika akta ini akan digunakan terhadap musuh2 politik mereka?

Lalu semakin sukar dan sempitlah laluan perjuangan rakyat bagi menegakkan hak2 mereka.

Andai kata mereka mengintip bloggers rakyat, PR yang berinteraksi melalui talian telefon, bertukar2 rahsia, strategi, pendapat dan juga perkara2 yang lain, dan gunakan informasi tersebut untuk disalurkan kepada team propaganda BN, macam mana?

Ada jaminan kah semua perkara di atas tidak akan dilakukan oleh pihak2 berkuasa di negara neh?

Seriously, akta neh terlihat mengarut sangat jika dilaksanakan oleh kerajaan yang berotakkan BN.. tolak mesti tolak.

Rujuk ;
Under the bill, two small amendments are to be made to sections 6 and 30 of the act’s Malay language text, so as to be consistent with its English language text.
One needs to read just the heading of section 6 to understand its implication.
Titled “Power to intercept communication”, Section 6  gives the Public Prosecutor the power to authorise any police officer to intercept any postal article, as well as any message or conversation being transmitted by any means at all, if he or she deems it to contain information relating to a “security offence”.
It also gives the Public prosecutor the power to similarly require a communications service provider like telecommunications companies to intercept and retain a specified communication, if he or she considers that it is likely to contain any information related to “the communication of a security offence.”
Additionally, it vests the Public Prosecutor with the power to authorise a police officer to enter any premises to install any device “for the interception and retention of a specified communication or communications.”

Maksudnya ;


1. Kuasa untuk memintas / memantau sebarang bentuk perhubungan / komunikasi. 

2. Kuasa tersebut akan diberikan kepada pihak polis dan pendakwaraya.

3. Dengan kuasa tersebut pihak polis akan berupaya memantau dan memintas apa2 bentuk perhubungan dan komunikasi melibatkan mana2 individu/kumpulan yang mereka yakini membawa ancaman keselamatan kepada negara [atau bn?]

4. Dengan kuasa yang sama pihak polis dan pendakwaraya boleh jadikan perkara tersebut sebagai bukti untuk melakukan pendakwaan. Dan di anggap sebagai bahan bukti.

5. Dengan kuasa yang sama, pihak polis diberikan hak untuk memasang apa2 alat bagi memintas / merakam / merekodkan apa2 bentuk alat komunikasi dan apa2 jenis komunikasi seperti perbualan telefon, email, surat menyurat, sms, wassap, wechat dan sebagainya asal saja namanya KOMUNIKASI atas nama ancaman keselamatan kepada negara. [Atau bn?]

Sebenarnya, jika ia benar2 diperuntukkan untuk hanya menangkap pihak2 yang memang jahat takde masalah tetapi rekod membuktikan bn memang pandai salah guna kuasa. Dah macam tue lagaknya, baik jangan sesekali kita beri ruang dan peluang untuk depa pantau dan intip komunikasi. Ini betul2 bahaya beb.

Bacaan lanjut disini ;  http://www.fz.com/content/new-act-allows-government-tap-our-phones

Page Kami Boikot Barangan DAP Bakal Di Saman - Aik, JAKIM Yang Tarik Balik Sijil Halal Ko Kan KBB?

Boikot punya boikot punya boikot alih2 kena saman sebab syarikat yang diboikot dah mengamok sakan.

Yang sebenarnya aku tak la nak kata tukang saman tue betul dan page pro BN neh salah atau apa. Sebab aku sendiri dah teliti dah satu persatu apa yang dikeluarkan oleh page pro BN neh. Ikut dari pengamatan aku sebenarnya fakta yang dikeluarkan oleh page pro BN neh bukan la semua nya fakta yang auta. Memang ada yang ditokok tambah. Aku tak nafikan bab tue. Tapi penjelasan yang diberikan oleh KKB sendiri aku rasa ia adalah penafian yang tidak lengkap.

Aku tengok ramai yang huha2 ejek2 page pro BN bakal kena saman atas isu neh. Tapi sebelum huha2 dok ejek2 depa, page2 PRO PR pun sebarkan benda yang sama. Kenapa tak konsisten disitu? Main copy paste je ke der? Alamak aii..

Meh aku bagi kronologi kejadian sikit.

Maklumat pertama datangnya dari website HALAL der. Masa seme dok huha2 sebarkan apa seme aku surf website HALAL sendiri untuk pengesahan lanjut. Rujuk printscreen ;Tengok nama syarikat, tengok nama product. Nampak tak apa yang aku nampak tue? Itu part 1. Part kedua depa nafikan kaitan dengan Kilang Bihun Indah blablala di Tasir Gelugor tue. Sebenarnya kilang tue dah lama ditutup. Itu fakta. Akan tetapi KBB memang ada kaitan pun dengan kewujudan kilang tue suatu ketika dulu beb.

Lihat ;
Rujukan : http://www.krb.com.my/

Website rasmi KBB Resources.  Ketika isu neh baru2 disebarkan aku amat yakin sekali bahawa kat website Kilang Bihun Indah balbalba tue ada tulis dengan clear bahawa mereka tukar nama kepada KBB. Aku salah baca ke apa? Aku patut printscreen maklumat tersebut ketika aku survey2 maklumat untuk memastikan bahawa kilang tersebut telah ditarikbalik sijil halalnya.

Silap aku disini.

KBB stand for KILANG BIHUN BERSATU. Tengok dalam website tersebut BRAND EKA. Tengok dalam website JAKIM, brand EKA turut listed as brand yang ditarikbalik sijil halal. Maka disinila aku boleh kaitkan bahawa website di atas merujuk kepada KBB Resources. 

Page pro BN boikot atas nama bangsa. Tapi aku sendiri menolak atas nama sijil halal telah ditarikbalik beb. Itu sebab pentingnya untuk ko tidak membuta tuli copy paste sana sini lepas tue haram tahu apa benda yang ko sebarkan. Kang orang sebar kata ia haram ko pun ikut hahhh haramm.. kang bila kena saman tetiba pendirian ko berubah dengan mengejek2 pula pihak yang bakal kena saman. Korang neh dah kenapa hah? 

Walaupun demikian aku juga tak menyokong benda2 yang merepek dan tak tentu hala disebarkan ke atas syarikat tersebut. Cuma benda yang pasti sahih ialah memang sijil halal ditarikbalik beb. Tang mana nya fitnah bab tue? Kalau nak komplen jualan ko merosot 20% takde masalah. Tapi cuba kenalpasti dulu kenapa jualan ko merosot. Ia berkaitan rapat dengan JAKIM. Jangan yang kecik2 alah neh [waima penyokong2 BN pun mereka juga sama macam penyokong2 PR = rakyat marhaen = semut] ko nak tembak bagai, tapi bab JAKIM ko tak berani pula nak tembak kan.

Walaupun begitu, aku nasihatkan juga kepada page kami boikot barangan DAP neh. Korang jangan taksub sangat membenci sesiapa pun atas nama politik bagai. Sebenarnya taksub, benci atas perkara yang tak munasabah itu sendiri merupakan kesalahan dalam Islam. Patut korang buat garis panduan ikut piawaian Islam sudah la. Yang baik = ikut. Yang buruk = tinggal. 

Benci sesuatu atas nama kejahatan takde masalah. Tapi benci sesuatu atas nama bangsa dia, agama dia, kepercayaan politik dia, itu seme bullshit. Seperti dalam poster yang korang sebarkan kat bawah neh hah ;


Seme benda lue kaitkan dengan DAP. Adoyaii..

Sedangkan Sohaimi Shahadan itu salah seorang AHLI MT UMNO yang terpilih baru2 neh dalam pemilihan UMNO yang lepas wooo.. 
Ini blognya beb ==> http://sohaimi-shahadan.blogspot.com/

Lue anti punya anti sekali lue ter-anti orang sendiri la pula. Pun begitu secara terperinci nya aku tatau kedudukan Sohaimi neh apa kat dalam KBB tue. Sebagai pak pacak ke, sebagai individu yang perlu tampilkan diri untuk meraih sokongan pembeli2 melayu ke apa ke aku langsung tatau. Nak tahu, korang kena jalankan siasatan sendiri oke.

Apa pun aku stay boikot la atas nama tak halal. Jika Sohaimi Shahadan rasa JAKIM fitnah, maka pergi la deal dengan JAKIM dulu sebelum tembak orang biasa neh oke.

Terima Kasih. 

Selasa, 5 November 2013

Penumbuk Wanita UMNO Sudah Ditahan, Pencetus Provokasi Patung Kaki Bagaimana?


Ditahan. Di ambil keterangan. Di soal siasat. Kemudian dilepaskan. Jika perlu POLIS akan memanggil suspect tersebut untuk siasatan lanjut. Maaf cakapla. Aku kurang percaya kat makcik tue sebenarnya. Lebih kepada drama queen.

Aku tak nafikan, kalau aku kena tumbuk kat muka pun aku mesti marah bagai. BOHONG! Nak kata tak marah apa seme. Tak kira la sapa2 salah sekalipun tetapi jika sesiapa kena tumbuk kat MUKA, memang la akan rasa MARAH punya. Mesti terfikir2, awat tak tumbuk kat tempat lagi? Muka gak ko tumbuk? Chelake apa itu.

Mesti punya la ada perasaan macam neh.

Hehe.

Tapi kan makcik UMNO semalam tue drama queen sebab ;

1. Kena tumbuk, dan2 nak pitam pengsan apa bagai.

2. Naik ambulance la pula..

3. Tunjuk2 gambar naik ambulance macam dah nazak je lagaknya.

4. Lepas tue update kat media arus perdana macam hapa.

5. Dah p klinik tak mahu, kena dikejarkan ke hospital.

6. Perkataan DIKEJARKAN itu.. hak eney.. orang geleng2 je baca bhai.

Orang bukan bekap sesiapa sesiapa tapi bab memperbesar2kan citer tue yang orang heran sangat tue. Tak agak2 langsung nak drama swasta. Dari orang kesian kat dia kena tumbuk terus orang rasa menyampah. Fikir2kan la ek.

Hehe.

Apa pun seperti  yang kita sedia maklum, si tukang tumbuk makcik tue dah pun ditahan dan kes sedang disiasat. Tak sampai satu hari pun polis amek masa untuk cekup dan siasat individu tersebut. Bagus. Dalam masa 6 jam suspect berjaya diberkas. Tahniah kita ucapkan kepada PDRM di atas kecekapan mereka menjalan tugas bila ia melibatkan PAKATAN RAKYAT.

Hehe.

Tapi sekarang neh kan kita dok..

Tik tok tik tok..

Tunggu jek. Jam dah tengok beberapa kali neh. Hari pun dah bertukar ganti neh. Tatau la sampai perlu tunggu tukar bulan dan tahun juga. Bila la agak2nya individu yang gantung patung kaki dengan tujuan provokasi bagi menyindir arwah Ustaz Azizan akan ditahan2? Dah lama tunggu neh.. takan la masih tak dapat dikesan2 lagi kot?

Jangan la bagi rakyat peluang untuk sangka buruk ma.

Nanti kalau PDRM masih gagal menangkap pihak2 yang terbabit, rakyat akan fikir itu kerja UMNO.

Bila rakyat fikir itu kerja UMNO, maka rakyat akan jadi benci pada UMNO. Faham tak? Sebab tue kat sini PDRM kena mainkan peranan dengan bersegerala tangkap dan tahan individu2 yang terbabit. Jika ia dari PAS, kita akan desak tindakan diambil juga. Jika ia dari UMNO, kita akan desak perkara yang sama. Ia bukan penting pada kita  individu tersebut sokong siapa atau datang dari parti mana, sebab yang penting perbuatan biadap dan melampaui batas dia perlu di ajar supaya dijadikan pengajaran yang berguna untuk pihak2 lain di masa akan datang.

So polis, minta tolong yer, kita harap kes provokasi patung kaki itu cepat2 menemui jalan noktah dengan menangkap pihak yang terbabit, bukan tutup kes sebab gagal siasat. Hehe..

Oke bai. 

Wajah Datuk 'UMNO' Yang Mengamuk Acu Pistol Ke Warga Emas Tersebar.

Kalau ikut laporan berita depa tak sebut nama langsung. Hanya sebut datuk. Seorang pemimpin. Nama, rupa, jawatan yang dia pegang secara tepat, tak disebut langsung dengan jelas.

Ikut pengalaman aku sebagai salah seorang pembaca berita2 arus perdana yang tegar ;

1. Kalau tak sebut nama pemimpin selalunya ia melibatkan pimpinan kerajaan pemerintah.

2. Kalau tak sebut nama jawatan selalunya ada kaitan dengan jawatan2 yang agak tinggi la dalam kedudukan parti..

3. Kalau tak letak gambar apa seme, selalunya ia adalah orang2 yang dikenali.

Kalau ia melibatkan parti pembangkang, usah kata nama, gambar, jawatan yang dipegang dilaporkan secara terperinci, bahkan siap ada tokoh tambah lagi.

Kah Kah Kah

Menurut laporan oleh penulis blog Omak Kau yang buat pendedahan tersebut ;


Inila wajah pemimpin yang disebut2 bersikap biadap dan kurang ajar terhadap warga emas. Korang boleh direct ke blog tersebut untuk dapatkan info macam mana dia boleh tahu benda neh.. aku godek2 gak info. HARAM aku jumpa link berkaitan..

Keh Keh Keh..

Rujuk ==> http://omakkau.blogspot.com/2013/11/inilah-wajah-seorang-pemimpin-umno.html

Kalau nak tahu, kat MSTAR pun ada update isu neh ;

Rujuk ==>  http://mstar.com.my/berita/jenayah/cerita.asp?file=/2013/11/4/mstar_jenayah/20131104155331&sec=mstar_jenayah

MSTAR lapor  ;

1. POLIS Sabah dah soal siasat datuk yang dimaksudkan.

2. Datuk tersebut melenting bilamana diminta alihkan kereta miliknya sebab mengacau lalu lintas.

3. Dia kena pukul, kena tendang dan juga diacukan pistolnya oleh Datuk tersebut..

4. Then kemudian warga emas tue buat report polis sebab telah diserang.. namun selepas beberapa ketika, dia tarik balik laporan polis nya.

5. Kena ugut ke apa? 

6. Namun polis masih menyiasat kes neh sebab ia dianggap seriyus.

7. Yelah main2 acu pistol aje. Ko neh dah kenapa? Orang minta alihkan kenderaan, alihkan aje la sebab menganggu lalu lintas. Besar sangat ke ko sebab ada gelaran datuk, bergelar pemimpin dan juga seseorang yang ada pistol?

8. Polis Sabah juga telah merampas pistol yang dimiliki oleh Datuk tersebut. Baguslah. 

Aku harap2 juga. Datuk2 di luar sana. Jangan bajet bagus hanya semata2 korang orang kaya ke, orang berduit ke, orang besar ke, orang berpangkat ke apa ke..

Jangan ingat dengan duit banyak ko tak boleh jatuh. Sekali rakyat Malaysia bersatu sesama mereka, semua pemimpin2 kaya raya yang berlagak nak mampos neh boleh jatuh tahu tak? Aku tengah fikirkan cara neh macam mana nak bagitau rakyat Malaysia yang miskin + kena tindas sini sana + kena tipu  sentiasa dengan pemimpin2 dari pelbagai jenis parti politik untuk bersatu agar kita naikkan kuasa rakyat, bukan kuasa pemimpin. Ko tunggu je la orang2 kaya yang kurang ajar. Orang kaya yang baik2 boleh relax macam biasa, oke?

Kah Kah Kah

Mangsa Fitnah Gantung 'Kaki' Ustaz Azizan Mahu Saman Bloggers UMNO.

Amirul Amin.

Itula nama yang telah disebut2 sebagai individu yang mengantung replica patung kaki dengan tujuan menyindir kaki Ustaz Azizan yang telah dipotong sebelum arwah meninggal dunia. Tujuan sindiran tersebut dilakukan adalah untuk kempen2 serangan saraf, konon nya. Untuk mencemarkan kredibliti UMNO di mata pengundi2 SG Limau. Konon. Ya, konon.

Gambar dan fb Amirul Amin telah disebarkan dari satu blog ke satu blog. Dari satu page ke satu page. Pro Barisan Nasional. Ketika mereka giat menyebarkan benda alah itu, mereka langsung tak dedahkan sumber, bukti, dalil macam mana mereka boleh tahu bahawa Amirul Amin adalah individu yang buat benda tue.

Cukup setakat dapat gambar + nama + id fb, then sebarkan sebarangan.

Yang tak boleh blah tue, siap ada yang sebarkan gambar2 dia dan link blog UMNO kat ruangan komen di page2 pro PR. Konon nya nak bagitau le, individu tersebut ialah dari PAS. Dan dah kena tangkap.

Yeke?

Cuba baca keterangan polis kat sini dulu ==>  http://amenoworld.blogspot.com/2013/11/pdrm-kantoikan-fitnah-bloggers-umno.html

Takde tangkapan pung. 

Habis tue macam mana depa boleh beria2 kata ada tangkapan dan siap sebarkan wajah apa seme lagi? Aha. Kat sini aku ada terfikirkan sesuatu.

Let say serangan saraf potong kaki tue sebenarnya benar2 memburukkan imej UMNO. Maka bagi menangkis persepsi buruk maka mereka pun beria2 la sebarkan satu cerita supaya cerita2 tersebut dapat di cover habis-habisan sebelum hari pengundian tiba. 

Ada kemungkinan tak?

Tak guna la ko tepis sana sini. Last2 kalah le juga.

Kah Kah Kah

Jawapan balas dari individu yang menjadi mangsa fitnah tak pasal2 ;


Yang aku pelik tue.

Depa sempat lagi kaitkan Amirul dengan isu anti UG. Anti kerajaan perpaduan. Pro syiah sebab mengkagumi Khalid Ismath dan sebagainya. Bukan setakat berani sebarkan satu fitnah bahkan berfitnah2 lagi.

Gile.

Bila aku tanya depa, depa boleh slumber gila dengan coolnya menjawab, ini kan kempen saraf. Memang la ini strategi dan taktik biasa yang digunakan dalam peperangan saraf. Lue kena belajar lagi AW..

Takpe tuan2 bloggers BN.. kalau begini la gayanya untuk terlibat dalam peperangan saraf.. tak sanggup aku nak belajar lebih2. Cukupla di tahap sindir2 sudah. Tak mahu nya ceq nak masuk sampai ke tahap fitnah. Sungguh2 neh..

Hehe...

Isnin, 4 November 2013

Hot : Wanita UMNO Luahkan Perasaan Kenapa Dia Kena Tumbuk Dengan Pemuda PAS!

Kelakar betul la aku baca citer makcik neh. Aku tatau la samada dia ataupun pihak BN yang besar2kan citer neh. Yang aku tahu semakin galak depa dok sembang bab wanita UMNO kena tumbuk semakin orang rasa benda neh kelakar nak mampos.Sungguh. Siyes. Aku tergelak sakan baca cerita makcik neh beb. Memang kelakar gile. 

1. Kena tumbuk then rebah dan hampir pitam.

2. Hak eney. Agak2 la pun makcik oi. 

3. Aku percaya kalau kita kena tumbuk memang la ada kemungkinan sampai kita boleh rebah dan pitam tapi masalahnya tengokla kecederaan yang dialami oleh makcik tue sendiri. Tak konsisten dengan jalan cerita dia. Cerita macam gempak. Tapi bila tengok, usah kata darah, lebam pun tak nampak. Siap tutup dengan tisu bagai. Aduhaiiiii

4. Part yang paling lawak bila depa kata mula2 dia p klinik. Then dikejarkan ke hospital. Pfttttt

KAH KAH KAH

KELAKAR GILE BABI.

Tersembur air liur aku depan screen laptop masa baca berita neh tahu tak.

KAH KAH KAH

Aku bukan nak halalkan perbuatan sesiapa tumbuk sesiapa oke. Part tue aku tak sokong. Tapi kan, ko kena tumbuk sekali aje kot. Tak payah la bercerita macam baru lepas kena bantai kaw2 pula.

And then, takde bukti pun benda tue orang PAS yang buat. Semata2 dia gunakan bendera PAS untuk balut tangan dia terus dia jadi orang PAS? Benda la lue neh.

Sepatutnya tangkap gambar yang tumbuk tue. Rakam video ke. Pasal apa aku berani bagi cadangan neh? Mudah jek. Kalau ikut jalan cerita dari berita yang aku petik di atas, makcik2 neh gunakan perkataan KAMI. Kami bermaksud lebih dari seorang tau. Kalau makcik neh kena tumbuk rebah dan pitam [pftttt] maka kawan2 makcik neh boleh la jadi jurugambar express. Rakamkan kejadian. Ada la bukti, betul tak? Masa tue dah ada bukti depan mata PAS yang tumbuk memang la kami balon PAS kaw2 pula lepas neh. Kena ikut bukti la. Bukan main melalut je balon sebarangan.

Ini tah la..

Aku hanya mampu gelak je la..

KAH KAH KAH

Makcik makcik.. dah tiba hari pengundian pun sempat buat lawak lagi ekkkk

KAH KAH KAH

Berita tersebut ;

Sementara itu, Norsidah, 50, yang juga anggota Jawatankuasa Wanita Bahagian Batu berkata, beliau bersama perayu undi Barisan Nasioanl (BN) lain yang tiba lebih awal mengambil tempat di kawasan berhadapan sekolah itu. 

Mereka kemudiannya didatangi sekumpulan lelaki dari PAS yang menyuruh mereka beredar dengan alasan tempat berkenaan milik mereka, katanya. 

"Disebabkan keengganan kami (untuk beredar setelah didesak oleh kumpulan lelaki itu), maka mereka bertindak kasar hingga polis terpaksa mententeramkan keadaan. 

"Tiba-tiba seorang lelaki berusia 30an menumbuk bahagian mata saya dengan tangannya yang dibaluti bendera PAS. Akibat tumbukan kuat itu, saya terus rebah dan hampir pitam," katanya. 

Beliau kemudiannya dibawa untuk menerima rawatan di Klinik Kesihatan Ulu Sedaka berhadapan sekolah berkenaan sebelum dikejarkan ke Hospital Yan untuk menerima rawatan sebagai pesakit luar. 

"Doktor menyuntik ubat tahan sakit dan menasihatkan saya supaya kembali ke hospital jika mata saya masih berdenyut dan sakit dalam masa 24 jam ini," katanya yang sembilan hari berada di sini untuk berkempen bagi meraih undi di DUN Sungai Limau. - BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...