Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 28 Ogos 2015

Najib Kantoi Lagi - Kali Ini Ahli UMNO Dedah Derma 2.6b Tiada Dalam Laporan Audit UMNO.

Hish. Hish. Hish.

Ahli UMNO saman Najib sebab melakukan pecah amanah dalam derma 2.6b yang dilaporkan untuk UMNO tetapi tidak pernah sampai kepada UMNO.

Laporan Mkini menyebut, ahli UMNO tersebut memperincikan beberapa kesalahan Najib yang mana mendorong kepada tindakan saman selepas lembaga displin parti gagal mengambil sebarang tindakan ke atas Najib meskipun aduan telah dibuat sebelum ini.

Antara petikan tersebut menyatakan ;
Dokumen tersebut menyatakan bahawa antara 21 Mac dan 25 Mac 2013, AS$680,999,976 (RM2.6 bilion) masuk ke dalam dua akaun peribadi Najib di Ambank, melalui Falcon Private Bank di Singapura.
Dinyatakan bahawa RM2.6 bilion itu adalah sumbangan yang dibuat kepada Najib untuk kegunaan dan faedah Umno dan Najib mengakui menerima jumlah itu dan bukan benefisiari peribadi kepada wang itu.
Menurut pernyataan tuntutan, Najib secara terbuka menyatakan bahawa RM2.6 bilion itu adalah sumbangan derma daripada dermawan Timur Tengah yang tidak dinamakan.
Ia juga berkata Majlis Tertinggi Umno menyatakan Najib telah dilantik sebagai pemegang amanah bagi Umno dan bahawa ia telah menerima jumlah wang yang besar daripada presiden parti, yang berasal dari akaunnya.
Oleh itu, pernyataan tuntutan itu menyatakan Najib memegang RM2.6 bilion sebagai pemegang amanah dan kegunaan Umno.
Penyataan tuntutan juga seterusnya mendakwa bahawa Umno dan dengan itu, Najib, dikawal oleh Akta Pertubuhan dan perlembagaan parti.
Ia menyebut bawah seksyen 14(d) akta tersebut, Umno perlu menyediakan akaun teraudit setiap tahun kewangan kepada Pendaftar Pertubuhan.
Tahun kewangan Umno adalah dari 1 Januari hingga 31 Disember setiap tahun, dan wang kepunyaan Umno hendaklah disimpan di bank perdagangan atau simpanan.
Sebagai plaintif, beliau menyatakan bahawa Najib sebagai pemegang amanah, telah melanggar perlembagaan Umno, peruntukan Akta Pertubuhan, dan common law sebagai pemegang amanah.
Beliau seterusnya berkata jumlah RM2.6 bilion itu tidak ada dalam akaun Umno yang telah diaudit bagi tahun kewangan 2013 dan 2014.
Ia juga mendakwa bahawa sebahagian daripada RM2.6 bilion itu telah dipindahkan ke satu akaun bank di Singapura pada 30 Ogos 2013.
Akaun bank dikatakan bukan milik Umno. Najib juga didakwa tidak memaklumkan atau mengisytiharkan jumlah RM2.6 bilion itu kepada Umno.
Pernyataan tuntutan itu menyebut bahawa Najib telah membayar atau mengeluarkan daripada parti itu sejumlah asal wang berjumlah AS$650 juta, dan ini adalah pelanggaran secara langsung Perlembagaan Umno.
Ia juga mendakwa bahawa presiden Umno itu telah menggunakan atau menyimpan sebahagian wang yang bagi faedahnya sendiri dan tanpa mengambil kira Umno.
Dengan sebab itu, penyataan tuntutan mendakwa Najib telah bertindak dengan pecah amanah dan kepercayaan yang diletakkan kepadanya sebagai pemegang amanah Umno.
Untuk ini, beliau berkata presiden Umno dan Majlis Tertinggi telah bertindak ultra vires (di luar kuasanya) dalam perlembagaan parti itu dan telah melakukan penipuan.

1. Audit parti tidak mendedahkan UMNO terima wang derma sejumlah 2.6b bagi 2 tahun berturut2.

2. Bahkan UMNO sendiri tidak dimaklumkan bahawa mereka menerima sumbangan sebesar itu. Segala2nya terdedah selepas SR melaporkan perkara berkenaan. MT kata Najib berhak terima sumbangan atas nama parti tetapi parti langsung tak dimaklumkan mengenai derma tersebut pula.

3. Bukan setakat tidak dimaklumkan, baki wang juga tidak dimasukkan ke dalam account parti selepas account peribadi Najib ditutup. Sebaliknya dipindahkan ke Singapore. Kenapa? Kata untuk parti. Awat tak transfer ke account parti?

4. Injuksi juga dipohon bagi menghalang tindakan di ambil ke atas pesaman Najib dan SU UMNO.

Satu tindakan yang bijak dari ahli UMNO yang misteri neh. Laporan TMI menyebut, yang menyaman neh seorang wanita. Tapi nama tak disebutkan. Dan betul juga point2 dia sebenarnya. Kalau audit tak melaporkan (isytihar) derma tersebut, yakni ianya disorok dari pengetahuan parti. Dan, kenapa?

Tambahan pula. Ahmad Maslan, Shahrir dan Ermi terima wang dari sumber tersebut. Amboi. Atas kapasiti apa? Jejak audit tak dedah pula. Nampak sangat wujud keraguan munasabah kat situ.

Bagus. Bagus. Kita boleh tengok macam mana Najib dan pasukannya gelabah counter attack dalam serangan terbaru neh. Memang aku tak harap kes neh akan dibicarakan di mahkamah. Najib akan lakukan apa sahaja bagi menghalang tindakan diambil ke atasnya. Tapi ketika Najib sibuk buat itu ini bagi menghalang tindakan saman wanita tersebut, ketika itulah rakyat akan dapat menilai. Bagaimana reaksi orang bersalah yang tengah sibuk tutup kesalahan dia dari terus diperkatakan umum. Time haru biru itulah Najib sebenarnya akan lebih mendedahkan kelemahan2 (dalam erti kata lain, kantoi) dia meskipun tanpa perbicaraan kita dah sedia maklum Najib bersalah atau tidak.

KAH KAH KAH

Selasa, 25 Ogos 2015

Polis Cadang Guna 'Taser Gun' Jika Berlaku Rusuhan Dalam BERSIH 4.

WOW.

Polis dah start main gila. Mereka akan menggunakan senjata renjat (elektrik) jika berlaku rusuhan pada demo BERSIH 4 yang dijadualkan pada 29 dan 30 Ogos.

Untuk rekod, penganjuran BERSIH 4 kali ini tidak mendapat permit dari PDRM atas alasan DBKL sibuk dalam persiapan penganjuran merdeka tahun ini dan pendemo2 akan menganggu kelancaran urusan persiapan berkenaan kerana demo tersebut akan berlangsung di sekitar KL.

Jadi kat sini dah nampak la bau2 yang mana pihak berkuasa akan menganggu BERSIH 4. Permit dah tak diberi. Maka alasan itu akan digunakan untuk halau/tangkap mahupun serang peserta atas alasan menyertai demo haram. 

Kalau peserta melawan sudah tentu la akan mendorong kepada rusuhan. Dan kesempatan itu akan membuatkan PDRM rasa halal guna taser gun ke atas peserta2 demo. 

Menurut Malaysiakini, taser gun yang bakal digunakan terdapat dalam gambarajah di bawah neh ;


Dalam laporan berita, PDRM menyebut bahawa ;

1. Beberapa anggota polis yang memang terlatih dengan senjata renjat akan turut diarahkan berkawal bagi menjaga perhimpunan tersebut.

2. Jika terdapat keadaan yang mana memaksa anggota polis perlu menggunakan senjata berkenaan, maka ianya akan digunakan ke atas peserta perhimpunan.

3. Antara keadaan2 tersebut ialah menghentikan rusuhan dan suasana tidak terkawal ketika perhimpunan.

4. Polis juga akan memastikan anggota mereka mematuhi SOP yang ditetapkan sebelum TASER GUN digunakan ke atas peserta2 demo.

5. Polis juga bercadang akan menambahkan lagi bilangan senjata renjat pada masa akan datang bagi membantu tugas menjaga keselamatan.

6. Senjata renjat berkenaan berkeupayaan menghentikan pergerakan individu yang ditembak serta merta dan mempunyai jarak tembakan antara 15 hingga 35 kaki.

Uit. Dasat gak pada aku. Ingatkan kena ada depan2 kita baru depa boleh tembak. Sekali dalam jarak 35 kali pun boleh tembak kita. Dasat. Dasat.

Btw. Nasihat aku dengan peserta demo BERSIH 4. Jangan datang dengan tangan kosong atau ilmu. Rajin2 diri taip HOW TO PROTECT MYSELF FROM TASER GUN. Kot2 jumpa alternatif, tips atau idea bagi mengekang serangan polis ke. Langkah mudah, kita boleh nasihatkan diri kita jangan buat rusuhan. Tapi hello, ini demo tanpa permit okey. Kau boleh expect rusuhan mesti ada berlaku sana sini punya. So rajin2 diri cari jalan untuk bebaskan diri dari serangan polis. Lebih cantik kalau benda tue macam baju ke apa. Sekali polis nak tembak kita, dia yang tertembak dirinya balik. 

Keh Keh Keh

Kbai.

Isnin, 24 Ogos 2015

Matawang Kita Tak Laku Di Arab Saudi - Ketua Biro Umrah & Haji.

Takpela. Yang penting sektor pelancongan kita subur dan bertambah dan kita juga boleh mengeksport lebih banyak barangan tempatan ke pasaran luar memandangkan nilai ringgit dah susut semakin lama semakin teruk.

Macam confident je jumlah eskport kita ke luar negara akan bertambah dengan kejatuhan ringgit. Asalkan menteri yang sebut, confirm betul dah tue.

KAH KAH KAH

Ini petikan berita baru2 neh ;


 
Sebelum neh DR. Maza viralkan kisah pelajar2 JORDAN yang tersepit dengan kejatuhan ringgit dan berharap ada pihak2 yang tampil membantu pelajar2 tersebut.

Kemudian kecoh pula kes yang mana matawang kita tidak diterima di Hong Kong akibat terlalu lemah dan rendah.

Dan sekarang kes Arab Saudi pula.

Laporan tersebut ada menyebut ;

“Sekiranya keadaan ini berterusan, ba­nyak agensi pe­lan­congan tidak mampu bertahan lama dan membatalkan pakej se­dia ada kerana terpaksa menanggung sendiri kos yang semakin meningkat terutama bagi pelanggan yang telah membuat pembayaran awal

Beliau juga turut memohon kepada kerajaan untuk menyediakan program bantuan atau insentif kepada syarikat-syarikat dan agensi pelancongan bumiputera yang terkesan dengan kejatuhan nilai ringgit. “Kita merayu agar syarikat penerbangan dapat membantu kami dengan mengembalikan wang deposit atau bayaran penuh penerbangan yang telah dibuat oleh agensi-agensi pelancongan ini bagi meringankan beban kerugian mereka. “Kami juga amat berharap kerajaan dapat melihat perkara ini secara serius dan membantu kami kerana banyak di antara agensi kini mengalami kemerosotan tempahan hampir 50 peratus walaupun pada musim cuti,” katanya.

Kejatuhan ringgit baik untuk negara walaupun ;

1. Syarikat tempatan mengalami kerugian bahkan bakal menamatkan operasi yang sekaligus menyaksikan rakyat kita bakal kehilangan kerja dalam dan luar negara (yang membabitkan agensi pelancongan)?

2. Rakyat terpaksa berbelanja lebih untuk pergi umrah dan haji?

3. Membebankan pelajar sedia ada luar negara?

4. Menyebabkan kos biasiswa dan tajaan meningkat jika mahu menghantar pelajar2 kita melanjutkan pelajaran ke luar negara?

5. Menyebabkan kerajaan perlu keluarkan lebih wang jika ke luar negara atas urusan kerja? Mama Rosmah kau sekali ke luar negara bukan cikai2 punya belanja. Itu masa wang stabil. Sekarang tatau la berapa nak tanggung setiap kali menteri, timbalan ke luar negara atas urusan kerja.

Konon kejatuhan ringgit hanya sementara. Dari bulan satu bawa ke bulan lapan. Makin jatuh lagi ada.

Terkadang kagum juga aku dengan pemikiran positif pemimpin negara. Tatau nak puji macam mana lagi dek terlalu kekaguman.

Hehe.

 

Btw. Paparan berita versi online pun ada. Cuma UTUSAN tak update sepenuhnya macam versi akhbar.

Rujuk ==>  utusan.com.my/berita/nasional/harga-pakej-pelancongan-meningkat-30-peratus-1.125954

Versi online tak pula lapor matawang kita tak laku kat Arab Saudi. Lapor tak lapor pun tak penting. Sapa yang dok kerja dalam industri neh tahu la hakikatnya. Nak tipu macam mana pun tak boleh dah. Kejatuhan ringgit sekarang memang betul2 menyusahkan hidup kita sebenarnya. Tinggal lagi menteri taknak mengaku je.

Kbai.

Ahad, 23 Ogos 2015

Melayu Terbangsat Jika UMNO Hilang Kuasa Kata Najib - Ini Surat Terbuka Dari Melayu Untuk Najib Razak.


Menurut laporan Malaysiakini, Najib berkata ;

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata orang Melayu Islam akan "terbangsat" sekiranya Umno tidak lagi memerintah negara.
"Kalau tak ada Umno, apa berlaku dekat orang Melayu Islam? Ada orang kata, kami akan tersungkur, kecundang, tertiarap.
"Saya pilih perkataan orang Melayu akan terbangsat, kalau tiada Umno, akan hilang segala-galanya jika Umno hilang kuasa," katanya sambutan disambut dengan sorakan hadirin.
Najib yang juga presiden Umno menyampaikan ucapan merasmikan mesyuarat perwakilan Umno untuk bahagian Padang Besar, Kangar dan Arau.
Dan ini pula jawapan terbuka untuk perdana menteri Malaysia, Najib Razak bagi menjawab ucapan Najib itu ;

Melayu dah cukup dibangsatkan Perdana Menteri
Oleh Hafidz Baharom

Sebagai seorang ahli bangsa Melayu yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik, saya tercengang membaca berita hari ini di mana perdana menteri kita sendiri mengatakan tanpa UMNO, Melayu akan 'dibangsatkan'. 

Apakah Datuk Seri Najib Tun Razak sudah lupa bahawa dia sendiri sebagai Presiden UMNO yang telah membangsatkan Melayu sepanjang tempoh sebagai Perdana Menteri?

Walaupun bangsa Melayu dikatakan mudah lupa, kita tidaklah begitu bangang sampai lupa siapa sebenarnya dalang dalam memporak-perandakan Melayu di Malaysia ini, sampaikan hanya datang nak meraih undi lepas itu langsung menghilang. 

Bangsa Melayu satu negara ingat sewaktu air bah datang, 200,000 rakyat Malaysia yang ramainya Melayu terbiar tanpa rumah, menyambut Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini dalam khemah sahaja, perdana menteri kita sanggup sambung main golf di Hawaii. 

Bangsa Melayu di Sabah masih ingat semasa gempa bumi menimpa, perdana menteri kita masih sibuk hendak ke Jeddah. 

Bangsa Melayu masih ingat bila kita menghadapi kesusahan hendak mencukupkan duit gaji masing-masing tahan sebulan, memohon bantuan kawal harga, Si Najib ini sanggup kata kita tidak berterima kasih yang kerajaan dia menurunkan harga kangkung!

Mohon maaf, Datuk Seri, tapi bak kata bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, rakyat Malaysia, malah rakyat Melayu Malaysia bukan bangang nak terima lagi kata-kata kamu dan kabinet kamu. 

Melayu sekarang tidak mengambil lagi umpan-umpan dan kenyataan bangang yang dikeluarkan oleh penyokong kamu. 

Melayu sekarang takkan percaya propaganda yang segala isu ekonomi disebabkan Yahudi. 

Melayu sekarang takkan percaya ini adalah konspirasi "orang putih", apa lagi bila Najib sendiri percaya sangat golongan ini sampai ada Paul Stadlen dalam kumpulan beliau. 

Dalam apa yang sedang berlaku sekarang ini, bangsa Melayu sekarang tengah terpinga-pinga kenapa ketua parti politik yang kononnya mewakili bangsa kita sanggup membangsatkan kita semua sesuka hati. 

Melayu sekarang sedang bangun bertanya dan menyanggah segala kenyataan Presiden UMNO. Bak kata seorang ahli UMNO di Langkawi, mereka sudah mula menyangkal kenyataan presiden yang telah "mengencing" bukan sahaja tiga juta ahli UMNO, malah semua rakyat Malaysia tak kira bangsa dan parti. 

Jelas sekali orang yang membangsatkan Melayu, yang pentingkan kesetiaan lebih daripada kebenaran, yang mementingkan jawatan lebih daripada bangsa sampai mengaku "darah pahlawan Bugis" tapi kecut masuk bangunan parti sendiri berhadapan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menjawab soalan adalah seorang pemimpin yang telah hilang mandat bukan sahaja dari rakyat, tapi lebih lagi bangsa Melayu sejagat. 

Kalau raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah. Perdana menteri kita bukanlah raja, tapi seorang ketua parti politik Melayu yang telah mengabaikan tanggungjawab beliau untuk kepentingan dirinya sendiri. 
Sudahlah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Lihat laman Facebook kamu sendiri boleh lihat Melayu dari mana-mana negeri pun dah bersuara. 

Kalau setakat nak tebalkan muka sampai setebal badak sumbu Sumatera pun dah tak guna sebab dah pupus. 

Kalau setakat nak alihkan perhatian kita dengan kelahiran anak panda, nak mengangkat keadaan dengan mencampak BR1M, nak kata duit Pak Arab yang berbilion jadi pelabur 1MDB pun tak guna dah sekarang ini. 

Langkawi sudah bersuara. Pontian sudah bersuara. Ini Shah Alam sendiri pun sudah bersuara. 

Hentikan perbuatan membangsatkan Melayu yang kamu lakukan semata-mata kerana gila kuasa kekal pegang jawatan perdana menteri.


Sumber.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...