Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 5 Februari 2011

Kenapa Kerajaan memalukan kita di mata dunia?

Agak memalukan apabila beratus2 blog dan berita2 di seluruh dunia melaporkan protes anti-mubarak yang berlaku di kl semalam.


Memalukan bukan kerana aksi2 pendemo tetapi memalukan apabila pelbagai soalan yang terbit di minda pembaca di seluruh dunia yang hairan melihat pendemo kita di simbah water cannon, dipukul fru serta ada yang ditahan..


lihat gambar2 di bawah ini. Gambar2 ini adalah aksi pendemo di seluruh dunia yang menentang mubarak untuk memberikan sokongan kepada rakyat mesir. Dalam banyak2 gambar tersebut media antarabangsa memilih untuk meletakkan dan melaporkan gambar pendemo2 di malaysia persis polis mesir.. apa sudah jadi? adakah najib mahu membuktikan kepada hosni, israel dan us bahawa malaysia bini no 4 israel selepas pakistan??
1. Gambar satu dan dua ialah gambar2 protes di brussel tempat berlangsungnya mesyuarat kesatuan eropah semalam bagi membincangkan krisis di asia barat. Mereka berdemo menyokong rakyat mesir dan mengutuk kezaliman hosni mubarak.


2. Gambar ketiga dan keempat protes yang berlangsung di turki selepas solat jumaat semalam. Rakyat turki juga menyokong kebangkitan rakyat mesir.


3. Gambar kelima ialah protes aman yang berlangsung di afrika selatan. Juga menyokong tindakan rakyat mesir dan membidas tindakan kejam hosni ke atas rakyat mesir.


4. Gambar keenam ialah protes yang berlangsung di yaman. Yemen pada ketika ini sedang bangkit untuk menumbangkan pemimpin zalim di sana. Mereka juga menyokong rakyat mesir.


5. Gambar ketujuh ialah protes yang berlangsung di jordan. Mereka juga sedang mendapat semangat gelombang revolusi dari mesir dan menyokong pergerakan pro demokrasi di mesir. Jordan antara negara yang diramalkan akan mengadakan protes sebagaimana yang berlaku di mesir kini.


6. Gambar kelapan ialah protes aman yang berlangsung di iran. Iran menyokong pergerakan protes di mesir dan kebanyakkan rakyat iran rata2nya anti israel. 


7.Gambar kesembilan ialah protes yang berlaku di parague, republik chehya. Kumpulan protes mendesak agar hosni berundur dan kembalikan demokrasi kepada rakyat mesir.


Mahu lihat apakah gambar protes di malaysia dan apakah yang media antarabangsa laporkan menerusi aljazeera, bbc, cnn dan lain2 channel berita??


Lihat bawah ;
Ini dia antara gambar2 yang tersebar di seluruh blog di internet.. gambar yang pertama tersebar dengan cepat dan menjadi tanda tanya masyarakat antarabangsa kenapa fru kita bertindak demikian kepada kumpulan protes anti-mubarak di malaysia.


Berita juga melaporkan bahawa fru kita menangkap beberapa individu yang memprotes anti-mubarak, disamping menyemburkan water cannon dan memukul kumpulan protes pro rakyat mesir di malaysia semalam. Mereka memberikan persepsi yang buruk kepada malaysia. Yang di pandang buruk ialah polis2 di malaysia malahan ada yang mengibaratkan suasana di malaysia seperti di mesir.


Siapakah yang memberikan ruang kepada dunia antarabangsa [especially masyarakat antarabangsa] untuk mengkritik kerajaan dan polis malaysia sebagai zalim??


Tepuk dada tanya mulut yang memberikan arahan. Heh


Ameno : Kumpulan protes bergerak secara aman dan tidak menimbulkan provokasi. Dan kita mahu tahu apa pendirian najib?? Adakah umno menyokong hosni?? haii rakan2 umno.. anda rela cium bontot israel ya? HehIbrahim ali BIDAS debat tgna-mat nor deris!!Ibrahim ali tak setuju debat tgna dengan mat nor deris atas alasan akan memalukan umat islam. kelakar. Yang racist, yang heret kepala lembu, yang hina namewee, yang buat demo hindraf, yang tempelak cina dan india tue menaikkan imej islam ke?


kah kah kah
kah kah kah kah
kah kah kah kah kah


Ameno : Biarlah debat.. debat bukan utk cari sapa betul sapa salah.. menang atau kalah tetapi mencari solusi dan titik persefahaman..

Protes mesir : Budak 19 tahun mati di tembak!!Nama : Hussien taha


Asal : Alexandaria


Umur : 19 tahun


Pelajar jurusan undang-undang ini ditembak mati oleh polis selepas habis mengerjakan solat. Dia pada ketika itu tidak membuat apa2 serangan kepada polis tetapi ditembak di jantungnya hingga mati oleh pihak polis yang melepaskan tembakan secara rambang bagi tujuan menakut-nakutkan pro-demokrasi.


Biadap dan kurang ajar ini polis mesir. Perangai dan tingkah laku seperti ini pernah ku lihat di satu negara yang diberikan nama malaysia. Dan di negara itu pemimpin nya sudah memerintah 54 tahun. Lebih lama dari hosni. Adakah rakyat di negara itu suka kepada kekejaman dan penindasan? Heh


Updated ;


05/02/2011 10:43 am


pro demokrasi telah kehilangan 300++ lebih nyawa setakat ini manakala yang tercedera pula beratus2 banyaknya. Ini adalah angka yang di umumkan oleh pemberita namun pada hakikatnya ramai lagi yang telah terkorban ketika protes menentang hosni. Sila lihat video di bawah ini. Video di bawah ini jelas menunjukkan polis mesir sewenang2nya menembak rakyat mesir tanpa ada belas kasihan. Saya percaya mereka [polis2] tersebut tidak akan menjadi berani membunuh rakyat melainkan ada arahan yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa.


Ameno : Pistol digunakan utk melindungi rakyat.. sepatutnya begitulah..

Gambar : Rakyat mesir diserang !!


Lihat video diatas untuk visual yang lebih menyeluruh.


Lihat gambar2 di bawah neh ;

1. Pasukan keselamatan [baca pasukan pembantai kerajaan] mula bersiap sedia untuk menyerang para pemprotes.


2. Siap dengan lori pemedih gas tue. Kalau tengok video aku kira ada 5 atau 6 dari kedua2 arah.


3. lori tersebut lalu tak tengok orang. Dia akan lalu kat tempat yang ramai orang berkumpul seolah2 nak provoke.


4. Pasukan keselamatan pun main bantai je orang awam.


5. Sampai ada yang tercedera. [taktahu kena langgar dengan lori ataupun dipukul polis]


6. Lori tue under tak tengok belakang ;langsung sampai ada yang dilanggar. [gambar 6 & 7]


7.Lepas tue sekumpulan pendemo mula bersolat mohon perlindungan dari Allah swt. Dan kumpulan yang bersolat menjadi semakin besar. Namun mereka tetap menyerang pendemo yang bersolat dengan gas pemedih mata. Apa yang menariknya pasukan keselamatan [baca pasukan pemukul khas tajaan hosni] akhirnya terpaksa bersurai apabila kumpulan pendemo semakin bersemangat melawan mereka.

Jumaat, 4 Februari 2011

Update terkini III : Protes di mesir


Terbaru mengenai misi menyelamatkan warga malaysia dan pergolakan di mesir ;

1. Rakyat malaysia di selamatkan di mesir menggunakan 2 kaedah

- laluan laut
- lauan udara

2. TUDM, TLDM, MAS dan AIR-ASIA bersepadu menyediakan pengangkutan untuk mengeluarkan warga malaysia dari mesir.

3. 20,000 ribu rakyat malaysia berada di mesir dengan 11,000 daripada adalah golongan pelajar.

4. Kerajaan mengatakan operasi menyelamatkan rakyat malaysia di jangka akan selesai dalam masa empat hari tetapi wartawan awani melaporkan ia akan memakan masa di antara 8 - 10 hari.

5. KD bunga emas boleh memuatkan 750 penumpang dalam satu2 masa dan telah tiba di destinasi untuk mengangkut rakyat malaysia di mesir. [terbaru : sudah mula mengangkut penumpang ]

6. KD bunga emas akan berlabuh di jeddah dan seterusnya akan di uruskan oleh pasukan tabung haji malaysia di sana.

7. 365 jumlah pelajar yang selamat tiba di jeddah dalam misi pertama mengeluarkan rakyat malaysia dari mesir, 9 malam waktu malaysia malam tadi.

8. Kesemua pelajar yang diselamatkan tidak akan dikenakan sebarang kos ini jaminan yang dikeluarkan Jamil Khir menteri di jabatan perdana menteri.

9. Makanan, perkhidmatan, tempat tinggal dan pengangkutan pulang 100% di tanggung oleh kerajaan untuk seluruh pelajar tanpa mengira status. [ ini yang dikatakan oleh menteri, jika anda tahu sebaliknya sila laporkan pada saya berserta bukti dan saya tidak pasti status rakyat malaysia yang bukan pelajar samada mereka perlu bayar ataupun tidak]

10. Misi menyelamat yang menggunakan kapal Charlie 103 [TUDM] pula akan melakukan operasi seperti berikut ;

1. kaherah - jeddah : 2 kapal sekali terbang ; 24 jam

2. Iskandariah - jeddah : 1 kapal sekali terbang ; 24 jam

Kapal boleh memuatkan hanya 200 penumpang dalam satu2 masa ataupun 116 tan termasuk barang2.

11. Dari apa yang saya baca, Air-asia dan Mas hanya akan menunggu di jeddah untuk membawa terus pelajar2 malaysia pulang ke malaysia. Mereka tidak akan masuk ke mesir, samada mereka terhalang atas sebab2 keselamatan ataupun kerana keadaan tidak mengizinkan [pihak mesir tak bagi masuk].

12. Pelajar2 malaysia yang terselamat akan menunggu di lokasi sementara iaitu asrama tabung haji yang digunakan untuk menempatkan para jemaah haji. Pihak tabung haji juga akan membiayai makanan mereka dan menjaga mereka sepanjang mereka [pelajar2 terbabit] berada di dalam kawasan mereka. [tabung haji dah banyak pengalaman, so neh benda kecik je bagi mereka, hari tue ade dengar pusat zakat agih bantuan, agaknya zakat yang membiayai makanan2 mereka neh kot]

13. Menerusi berita astro awani tadi, amira antara pelajar yang selamat tiba di malaysia semalam menceritakan pengalaman dia seperti berikut ;

- 2 hari sebelum rusuhan terdapat hura-hara kecil tetapi mesir masih seperti biasa.

- sehari selepas peperiksaan [peperiksaan di universiti al-azhar] pelajar2 sudah mula menunjukkan tanda2 untuk merusuh.

- kereta kebal mula kelihatan di sekitar asrama johor. [tempat amira menetap] - amira mula mendapat panggilan tertubi2 sejak dari hari itu.

- amira juga tidak menceritakan hakikat sebenar kepada ahli keluarga supaya mereka tidak risau sedangkan dia sendiri pun risau akan nyawa sendiri. [ ini terbuktilah bahawa mmg segala informasi yang baik2 yang disampaikan kepada kita menerusi media hanyalah bertujuan untuk menghilang stress dan kerisauan ahli keluarga pelajar di malaysia]

14. Semoga pasukan kita berjaya mengeluarkan kesemua pelajar malaysia di mesir secepat yang mungkin kerana esok [jumaat] di jangka akan tercetuskan kekacauan yang lebih besar berikutan kesemua umat islam sudah tentu akan keluar untuk bersolat jumaat dan selepas itu akan merusuh di bandar2 besar untuk menggulingkan kepimpinan hosni.

Ini adalah update dari mesir pula ;

15. Hosni enggan melepaskan pentadbiran mesir kerana bimbang mesir akan menjadi lebih teruk. [Haizz sekarang neh teruk ka elok?]

16. Hosni juga menjelaskan bahawa dia akan merangka pelan peralihan kuasa secara stabil dan tidak akan menyerahkan kuasa kepada gamal mubarak [anak hosni] selepas dia bersara.

17. Hosni juga mengatakan bahawa dia jemu mentadbir mesir dan selama ini dia masih bertahan di mesir adalah disebabkan permintaan rakyat mesir [sumpah aku cakap dia menteri bodoh.. dah larh bodoh.. perasan plak tue.. kah kah kah]

18. Hosni berjanji akan menyiasat serangan dan keganasan ke atas rakyat mesir oleh beberapa kumpulan. [ini lagi lawak beb, dia yang arah serang then dia arah siasat.. apa neh? kalau sungguh nak siasat tangkap diri sendiri then masuk jail.. kahkahkah]

19. Omar menyalahkan kumpulan demostran di atas keganasan dan kerosakan di mesir. [kahkahkah bodoh beb kroni israel neh... yang lue tutup pintu sempadan, sign perjanjian dengan israel utk dera palestine lue tak sedar diri plak keganasan apa macam yang lue dah create?]

20. Hosni turut mengecam dan menyalahkan ikwanul muslimin iaitu pihak pembangkang di mesir atas huruhara yang melanda mesir pada masa kini.

21. Omar pula menyalahkan wartawan asing kerana melaporkan berita secara meluas di seluruh negara dan menyebabkan rakyat mesir bersemangat untuk terus memberontak apabila mendapat tahu mereka mendapat sokongan di kebanyakkan negara. [kahkahkah aikk sudah marah ka? salahkan pencipta facebook dan twitter teruslah.. lagi bagoss.. kahkahkah]

22. Dunia antarabangsa kecam pentadbiran mesir kerana mencederakan beratus2 wartawan asing di mesir semalam. Mesir di tuntut untuk bersikap terbuka, telus dan membiarkan wartawan2 asing di mesir membuat liputan tanpa ganguan, kecaman dan ugutan oleh pihak pemerintah.

23. Kanada mengecam mesir dan menggesa mesir agar hentikan segala serangan ke atas wartawan2 antarabangsa yang sedang membuat liputan di mesir. [yang mula2 kena attack wartawan aljazzera siap arah tutup office di kaherah pada hari ketiga protes].

24. Esok iaitu jumaat di mesir, satu lagi protes secara besar-besaran di seluruh mesir akan diadakan selepas solat jumaat untuk memaksa hosni, omar dan seluruh parti pimpinan mereka berundur dari pentadbiran negara mesir. Meskipun protes bermula esok tetapi rakyat mesir sudah berkampung di dataran tahrir sejak semalam. [hosni zalim.. omar kejam.. parti mereka parti adek beradik israel.. mmg patut di nyahkan terus].

25. PBB sudah keluarkan arahan agar kakitangan mereka yang berada di mesir untuk keluar dari negara itu berikutan protes yang akan berlaku esok. [jumaat di sana]

26. Tunisia - mesir - yaman - syria - algeria - ? . Negara2 di seluruh dunia kini menumpukan seluruh perhatian tentang krisis terbaru di asia barat. Apa yang berlaku di asia barat sebenarnya akan mempengaruhi sosio ekonomi dan politik mereka.

27. Terusan suez ialah laluan yang digunakan untuk mengangkut petroleum. Di samping faktor arab saudi, sebagai pengeluar minyak utama di dunia. Jika revolusi yang berlaku di asia barat mempengaruhi arab saudi, maka israel dan amerika akan kehilangan pengaruh dan kuasa besar mereka. Negara2 yang bergantung kepada ekonomi amerika seperti malaysia akan jatuh teruk. [ arab saudi buat revolusi aku sokong]

28. Harga terbaru minyak di pasaran antarabangsa bagi MAC [ini adalah harga di pasaran hadapan, iaitu bulan MAC minyak kita pasti akan NAIK mendadak di malaysia so be prepare]

- Brent : US 102.01 per tong

- Long Sweet : US 90.91 per tong

Sila convert ke matawang malaysia sendiri okeyh.

29. Dalam pada itu, revolusi di mesir menyebabkan perdana menteri yaman telah berjanji tidak akan sambung tempoh pemerintahan dia pada masa akan datang. Ini terjadi ekoran apa yang berlaku di mesir baru2 ini. Di yaman akan berlaku demo dalam masa terdekat. Tarikh tidak dapat dipastikan lagi.

30. Syria sedang merangka rusuhan untuk menggulingkan pemimpin mereka. Meskipun mereka dihalang dengan pelbagai cara termasuk media dan polis tetapi gerakan tersebut tetap berjalan secara tersembunyi dan protes rakyat syria tetap akan berlangsung dalam masa terdekat.

31. Kerajaan Algeria telah menarik semula tempoh darurat yang berlangsung selama 18 tahun. Juga dipengaruhi oleh revolusi mesir. Namun rakyat algeria akan mengadakan rapat umum dan demo secara besaran2 yang dipimpin oleh parti pembangkang ekoran kekejaman pemimpin algeria ke atas rakyat. Algeria membuat undang2 zalim ke atas rakyat seperti ISA di malaysia untuk menyekat keadilan dan kebebasan rakyat untuk bersuara. Algeria akan protes secara besar2an pada 12 feb ini. Saya akan sambung update kelak.

4.53 petang. 4feb 2011.

1. Nik aziz menangis mengenangkan nasib rakyat malaysia di mesir. Baca sini.

2. Maza aka Asri zainal abidin bekas mufti perlis membidas mufti mesir yang mengesa rakyat hentikan rusuhan di mesir. Maza menyokong kebangkitan rakyat mesir. Baca sini

3. Ini adalah gambar2 kezaliman hosni ke atas rakyat mesir. lihat sini.

Ameno : Saya taknak kerajaan mainkan isu ini utk mencipta imej baik. Saya taknak PR mainkan isu ini agar rakyat tidak jemu dengan mereka.

Penting!! Malaysia demo Untuk Mesir hari ini!!


PENTING! Hari ini Jumaat 4 Feb - demontrasi besar-besaran di hadapan Kedutaan Amerika..

Demontrasi besar-besaran "Himpunan Solidariti Ummah" akan diadakan Jumaat, 4 Februari, jam 2 petang di hadapan Kedutaan Amerika sebagai sekutu rapat kepada rejim Husni Mubarak. Menurut AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu, PAS dan seluruh NGO antaranya ILMAM, I...kram, JIM, GMI, SAMM dan lain-lain (71 NGO) termasuk komponan parti politik Pakatan Rakyat akan menjayakan solidariti ini.

Katanya, demontrasi ini merujuk kepada dua isu utama iaitu penangkapan, kekerasan dan pembantaian regim Mesir ke atas rakyat Mesir yang menuntut perubahan di negara mereka dan membantah kenaikan harga minyak dan barang keperluan utama rakyat dalam negara.

"Saya mewakili seluruh pihak penganjur mengharapkan semua ummat prihatin tanpa mengira bangsa dan agama untuk hadhir menyatakan semangat solidariti rakyat Malaysia bersama rakyat Mesir," katanya. Tegas Ustaz Nasruddin, Dewan Pemuda PAS Negeri-negeri diminta mengerahkan anak-anak muda bangkit menyatakan semangat kebersamaan dalam himpunan Jumaat ini.

Tempat berhimpun telah dikenalpasti di dua lokasi iaitu Masjid KLCC dan Masjid Tabung Haji. Sejurus solat Jumaat, perarakan ke Kedutaan Amerika akan dipimpin oleh Mohamad Sabu, Pengerusi Jawatankuasa Mobilisasi dan Demokrasi PAS Pusat.
Ameno : Ramai2 yang berdekatan jom turun!! Demo secara aman.. tiada kekacauan insya-Allah.

Rabu, 2 Februari 2011

Awas!! Gmail akan di hack!!!

Saya nak inform kepada pembaca2 di luar sana agar berhati2 dengan taktik para hackers yang cuba menggunakan pelbagai taktik untuk mengodam email anda untuk tujuan tertentu. Lihat bukti kat bawah neh ;Ini dia antara taktik yang digunakan untuk merampas email kita. Bagi seorang blogger dan aktivis pakatan rakyat sudah tentulah ramai yang bercita2 untuk mengodam acc saya bagi mendapatkan beberapa maklumat yang konon nya sulit. Heh

Sebenarnya tiada maklumat sulit dalam acc saya. mungkin mereka berniat nak melumpuhkan acc fb dan blog saya.. boleh jadi nak merampas group2 fb saya.. itu antara sebab2 yang saya boleh fikirkan sekarang.. tetapi berbeza orang berbeza pula tujuan hacker ..

Apa pun jangan lah reveal maklumat2 macam neh kat sesiapa pun. Maklumat mengenai acc bank pun sama. Sesetengahnya akan buat paparan muka laman palsu.. untuk korang masukkan password [bank acc] lepas tue taw2 je duit korang hilang.. fuhhh dasat beb.

so please la berhati2 ya.

Ameno : nak update pasal mesir.. lambat skett

Terkini : Hosni and the geng dah lari!


Okey ini adalah update yang terkini pasal mesir. Saya cuba translatekan setakat yang penting2 je kat sini.

1. Ahli keluarga si hosni neh dah berambos lari ke uk [britain] sekarang. minta tolong kat uk plak.

2. dengar citer hosni dan seluruh ahli keluarga mereka ada kerakyatan britain.

3. yang memulakan gerakan upacara menyelamatkan diri sendiri ini ialah gamal mubarak, 47 tahun anak si hosni.

4. gamal lari bersama 97 bagasi. apa ada dalam bagasi tue weh? lari menggunakan private jet yang dimiliki oleh keluarga mereka. [obviously beli guna wang rakyat. heh]

5. Rumah mewah mereka kat london bernilai £8.5million. WOW! [rujuk gambar].

6. Wartawan2 sedang berkemurun kat luar rumah/kawasan tersebut untuk cungkil rahsia dan amek gambar beb. Namun selepas si gamal neh dapat tahu ada wartawan berkumpul di hadapan kediaman nya, dia cabut keluar senyap2 bersama isteri dan anak2 untuk menuju ke tempat yang lebih privacy.

7. Manakala si hosni 82 tahun, dan isteri nya suzzanne 69 tahun, juga plan nak keluar dari mesir. Ada sumber mengesahkan bahawa bagasi2 mereka telah tiba di heathrow. [mana tempat neh weh? britain ke?]

8. Ada juga sumber dari mesir cakap hosni akan keluar melalui tel aviv. [senang cakap israel nak bantu lah neh]

9. hosni telah mengumpul kekayaan sebanyak £25 billion semenjak memegang tampuk pemerintahan mesir.

10.Isteri hosni iaitu suzzane, gomal dan alaa 49 tahun, [anak hosni yang lebih tua] adalah simbol pemborosan di mesir.

11. Suzzane, isteri hosni juga mendapat gelaran 'Marie antoinette' sempena ratu perancis yang gilakan kemewahan sampai putus kepala [amukan rakyat la neh] dalam revolusi perancis.

12. Namun rakyat mesir sedang sedaya upaya akan halang hosni dari keluar dari negara.

13. Punca nya mereka nak amek dulu hak2 rakyat mesir sebelum hosni cabut. Kalau nak cabut sehelai sepinggang takpe.

14. Ada juga mengatakan kerajaan hosni sebenarnya plan agih2kan kekayaan dulu lepas tue baru berundur dari mesir dalam masa terdekat. Kekayaan sudah di agih2kan sebab tue lah anak2 hosni dah mula berangkat ke luar negara sekarang.

15. Dengar citer acc bank hosni di switerzland dah dibekukan.

Update terbaru menyusul kelak.

Updated :

2/2/2011

1. Hosni umum berundur pada september 2011

2. rakyat mesir tetap tidak bersetuju dengan pelan hosni tersebut dan membantah sebarang tindakan utk berbincang dan berdialog dengan hosni. Mereka mahu hosni berundur segera.

3. Terdapat beberapa provokasi dari pro-hosni yang cuba mencetuskan suasana hura hara ketika protes sejuta umat mesir semalam.

4. Protes yang bertemakan sejuta umat mesir berjaya menghimpunkan lebih 2 juta umat mesir di seluruh bandar2 besar seluruh mesir dengan sebahagian besar di bandar tahrir square [pusat protes].

5. Mohammed Albaradei juga menolak sebarang perbincangan dengan parti politik pembangkang di mesir. Mohammed Albaradei menegaskan misi utama rakyat mesir iaitu menjatuhkan hosni mubarak yang perlu di utamakan kini.

6. Dapat tahu dari sahabat fb rupanya ada sekumpulan polis [tak pakai uniform] telah membuat provokasi dan bergaduh dengan rakyat mesir ketika himpunan di bandar2 besar mesir semalam tetapi berjaya di kawal oleh tentera. [polis neh bodoh beb, dah lar tak sedar diri yang tentera lagi power.. lagi ada ahti nak lawan dengan tentera!] lanjut mengenai itu di sini.

7. Israel dan US menghalang Hosni dari meletak jawatan ataupun melarikan diri ke luar negara. Dua kuasa besar ini akan kehilangan pengaruh di mesir jika hosni berbuat demikian. Hosni terpaksa berhadapan dengan semua situasi getir di mesir demi israel dan US. [kesian.. kesian.. nak lari tapi dihalang.. hahaha]

8. Ini pula ada petikan live update dari fb mesir semalam yang saya tak dapat nak tunggu akibat terlalu mengantuk sangat..

- hosni mula berucap di hadapan rakyat mesir dan menyalahkan pihak yang cuba menggunakan medium protes untuk berbuat kejahatan seperti membakar dan merampas harta benda.

- hosni juga menegaskan dia tak pernah berimpian untuk menjadi pemimpin sebanyak 6 penggal. [ketika ini dia di cemuh]

- hosni tidak akan bertanding untuk pilihanraya akan datang, oleh itu dia akan memerintah mesir sehingga tamat penggal pemerintahan nya. [ketika ini dia di cemuh]

- hosni juga mengatakan dia bangga dengan apa yang dia dah berjaya kat mesir selama 30tahun. [ketika ini dia di cemuh]

- Pasukan pengaman pro kerajaan mula menghampiri rakyat dengan [mereka di gelar samseng kerajaan oleh rakyat mesir] membawa keluar pisau, pistol dan kayu baton bersedia untuk membantai rakyat mesir.

- Selepas sahaja tentera beredar dari lokasi perhimpunan, beratus2 orang kerajaan [yang di gelar samseng kerajaan] mula menyerang orang awam dengan pisau, pistol dan kayu baton di beberapa lokasi seperti cairo, alexandaria dan portsay.

Ini terbukti bahawa mereka telah dicederakan oleh kerajaan zalim hosni. Setelah polis lumpuh akibat penentangan tentera kini mereka muncul sebagai samseng utk menyiksa orang awam. Silap2 mereka lah yang merompak, membunuh, menembak dan mencederakan sesiapa sahaja untuk menimbulkan persepsi serong kepada kumpulan rakyat mesir. Bagus. Didikan israel memang masuk dalam jiwa hosni.

Ameno : asal lari bawa duit.. sah2 pemimpin zalim.

Terkini : Petrol naik lagi!


Sabar dulu. Petrol memang naik lagi tetapi bukan pada tengah malam ini. Cuma akan naik dalam masa terdekat dan pada bila2 masa. Kalau korang tengok tv3 tadi mesti korang dah tahu kan?

tv3 aka kerajaan dah mula bagi hint. Ada tetamu jemputan datang bersyarah pasal isu kenaikan petrol kat tv3 tadi. Apa tah nama dia tapi aku perasan ada ISIS kat bawah nama dia tue..


Apa itu ISIS aku memang taktahu kalau korang tahu, korang leh explain kat aku itupun kalau korang rajin. Aku mengakui agak malas nak search makna ISIS tue kat google sekarang. Heh


Minyak mentah setong dah cecah harga US100 setong [lebih us100 ataupun ngam2 us100 setong aku tak pasti]. Dalam matawang malaysia kalau korang convert ianya menjadi rm307 setong.


Ini bermakna petrol sedunia dah naik harga.So kita terpaksa tanggung beban kenaikan neh gak di malaysia. Dalam erti kata len petrol akan naik dalam masa terdekat neh. Heh

Ble petrol naik maka harga barang2 lain akan nek sekali lah. Memang malaysia jual minyak tapi malaysia beli minyak gak kat luar negara. Malaysia jual minyak dah ada untung banyak kat situ. Tapi tah hapa ada je alasan nya kerajaan akan naikkan harga minyak macam biasa. Krisis ke tak krisis ke sama je harga barang kat malaysia mmg akan naik tiap2 bulan pun sama.


Kalau semalam ron 97 dah naik [dua kali dalam bulan lepas ] makna nya kita bakal saksikan kenaikan untuk ron 95 dan ron 97 gak untuk bulan neh. Untuk ron 95 ura2 akan naik selepas tahun baru cina neh. Manakala ron 97 akan menyusul seminggu kemudian. Tapi mungkin juga akan naik dalam waktu yang sama. So sama2 kita nantikan berita sensasi tersebut. Heh


Dengar citer kerajaan bagi diskaun untuk tol pada 3 dan 4 feb neh sempena tahun baru cina. Malahan ada sesetengah tol boleh lalu free je. Betul ke? Kalau betul bagus juga. Tapi kalau takde tol lagi bagus. Heh


Ameno : Kalau krisis di mesir boleh menyebabkan minyak naik melambung2.. kan malaysia dah untung melambung2? sumber minyak malaysia bukan terhad di malaysia aje kan? Petronas pun ada sumber rezeki dan usahasama minyak kat luar negara.. adoii.. entahlah..

Selasa, 1 Februari 2011

Info terkini tentang misi bantuan ke mesir!!


Sumber maklumat : Berita tv3 dan awani.

1. Najib dah bersetuju akan bawa pulang semua pelajar malaysia yang terkandas di mesir ke malaysia semula.

2. Mereka akan dibawa pulang guna kapal TLDM.

3. Kapal tersebut kini berada di teluk aden atas sesuatu misi dan akan terus ke pelabuhan terdekat di mesir untuk mengambil pelajar2 dari malaysia. [termasuk rakyat malaysia rasanya].

4.Semua pelajar telah diarahkan berkumpul di dewan mahasiswa malaysia.

5.Kapal tersebut kemudian nya akan berlabuh di jeddah atau mana2 tempat yang bersesuaian sebelum rakyat malaysia dibawa pulang ke malaysia melalui penerbangan antarabangsa.

6. Tindakan najib neh berkemungkinan besar ada kaitan dengan desakan dari rakyat bertubi2 menerusi fb, email, blogs, twitter dan kemarahan orang ramai menerusi email news@tv3.com.my

7. Najib juga memberikan penjelasan bahawa kerajaan sebenarnya sedang memikirkan langkah paling pratikal untuk membantu rakyat malaysia di sana. Katanya lagi, malaysia ada lebih dari 10,000 ribu rakyat yang berdaftar dengan kedutaan di mesir jadi sebarang langkah yang di ambil adalah perlu efektif dan bersesuaian dengan keadaan semasa.

8. Najib juga menjelaskan bahawa kos yang mahal dan saiz kapal terbang yang kecil juga menyebabkan kerajaan enggan mengangkut rakyat malaysia yang berada di mesir mengunakan flight. Satu2 kapal terbang [rasanya kapal terbang tentera yang najib mention neh] hanya mampu memuatkan lebih kurang 40 penumpang jadi takan nak angkut separuh je dan tinggalkan separuh yang lain sedangkan malaysia mahu menyelamatkan semua rakyat malaysia.

9. tv3 juga melaporkan beberapa email yang marah kat kerajaan dan risau dengan warga malaysia di mesir. [kalau korang nak marah ke kasi idea ke apa ke sila ke sini news@tv3.com.my]

10. tv3 juga menyiarkan perbualan tv3 dengan Nurul Aini Jahaya, salah seorang pelajar malaysia yang berada di mesir yang menceritakan perkara sebenarnya di mesir. Mereka berada dalam ketakutan dan tiada makanan. [Dari suara dia yang aku dengar.. dia macam sebak, takut dan mungkin nak menangis]. Nurul juga berkali2 minta selamatkan mereka di mesir. [dia 3,4 kali cakap tolong selamatkan kami, tolong amek kami..]

11. Mohammed Husaini Salleh, salah seorang mahasiswa dan ketua bagi fakulti perubatan[rasanya aku ya ingat2 lupa paparan kat tv3 tadi] mengesahkan semua student yang di bawah dia berada dalam keadaan yang selamat. Tetapi mereka terputus bekalan makanan, dan tiada tempat yang selesa untuk berlindung. [Tv3 kemudian nya potong.. aisehmen kasi rakaman penuh bhai]

12. Ahli keluarga pelajar yang berada di mesir juga datang ke tv3 untuk membuat aduan dan rayuan agar kerajaan menjemput pulang rakyat malaysia di mesir. [terdapat juga ahli keluarga pelajar bagitau pasport anak mereka di simpan oleh pihak universiti. Kalau begitu lah keadaan macam mana dorang nak terbang balik?]

Dan yang neh dari awani pula

13. Awani mengatakan najib sedia menimbangkan untuk membawa pelajar malaysia di mesir menggunakan kapal TLDM iaitu KD Bunga emas yang kini berada di teluk aden. Mereka kemudiannya akan di bawa ke jeddah, arab saudi sebelum berlepas pulang ke malaysia dari sana.

14.Najib juga menegaskan bahawa kerajaan tidak boleh terburu2 membuat keputusan kerana ini melibatkan rakyat malaysia yang ramai di mesir. Setiap tindakan haruslah diteliti terlebih dahulu.

15. Alasan najib tidak menggunakan kapal c100 kargo hercules [tolonglah betulkan kalau aku salah sebut neh.. tah kapal terbang atau kapal laut aku pun tak jelas] adalah tidak pratikal.

16. MAS dan AIR-ASIA diminta bantu menyediakan penerbangan untuk membawa pulang pelajar2 malaysia di mesir.

17. Bantuan zakat juga disalurkan kepada pelajar2 malaysia di mesir untuk menampung keperluan harian mereka di sana sehingga diselamatkan.

18. Terdapat 1,000 rakyat kelantan berada di mesir. Kelantan kini sedang mengumpulkan sumbangan untuk membawa pulang pelajar2 mereka dari mesir.

19. persatuan pemuda umno perak akan menubuhkan satu talian khas untuk update pelajar2 perak di mesir dari semasa ke semasa agar ahli keluarga mereka tidak terlalu bimbang.

20. Awani tadi sempat berhubung dengan pelajar jurusan islamiah di universiti al-azhar, mesir. Berikut adalah butiran perbualan tersebut ;

- terputus bekalan makanan kerana kedai runcit tutup.

- bertahan dengan bekalan makanan yang lama.

- tiada talian internet dan gagal hubungi sesama mereka dalam mesir, kecuali luar dari mesir.

- tidak boleh keluarkan duit kerana bank tutup. Mesin atm tidak beroperasi dan rosak.

- berlindung di rumah semata2 dengan dua rakannya yang lain dan tiada jalan lain.

- dua rakan nya yang lain ialah Mohd fauzan dan Khairul Munif. [kenal tak? mereka bertiga selamat buat masa sekarang cuma tiada duit]

[Student lelaki neh aku dengar suara dia agak berani berbanding student perempuan.. tapi yelah.. lelaki kan mmg berani pun dari pompuan]

Lepas tue ada beberapa demo di seluruh negara yang sokong rakyat mesir seperti mahgribi, amerika, filipina dan thailand.

Dan ketika sedang baca berita tadi, tiba2 penyampai awani mengumumkan bahawa najib akan hantar misi menyelamatkan rakyat malaysia tak kira melalui udara atau darat. [Dalam erti kata lain misi tersebut bermula dah, so ahli2 keluarga kat sini boleh menarik nafas lega] Dan ini ada sedikit kekeliruan informasi yang diberikan oleh tv3 tadi. Entah tv3 dapat maklumat yang salah ataupun memang disengajakan aku tak peduli la.. dalam entry neh aku mmg malas nak kondem kerajaan pasal dah penat. Heh

1. tv3 lapor bahawa rakyat mesir tolak Mohammed Albaradei untuk mengetuai mereka membentuk kerajaan campuran sementara menunggu pilihanraya. [Ini tipu. Rakyat mesir tidak menolak Mohammed Albaradei. Mereka mengalu2kan Mohammed Albaradei. Malahan Mohammed Albaradei berkerjasama dengan IK untuk mencari penyelesaian dan diplomasi terbaik bagi menangani krisis di mesir]

2. TV3 juga melaporkan bahawa Omar suleiman di terima baik oleh rakyat mesir. [ini tipu bhai. adoiiyai. Omar suleimen neh proksi kuat kepada us dan israel sama macam hosni mubarak, takan rakyat mesir terima bhai? check sendiri kat fb mereka, mereka kutuk omar gila babi. bukan hosni je kena berambos, sekutu2 dia pun kena berambos gak dari mesir termasuk omar. Itu tuntutan rakyat mesir. Mereka reject omar suleiman neh. Mereka juga tolak kabinet baru yang dibuat oleh hosni mubarak. tv3 lue jgn bagi citer palsu kat rakyat malaysia bhai. adoiiyai. internet ade kiri kanan bhai. sekarang seme pun boleh jadi wartawan. Heh]

3.Amerika desak mesir selesaikan konflik segera. [Mmg betul. Tapi masalahnya dok bagi citer sekerat2. Amerika desak mesir iaitu hosni untuk tamatkan revolusi di mesir segera. amerika masih mahu hosni jadi presiden tetapi dia soh tamatkan konflik dengan cepat bagi mengelakkan kepentingan amerika di mesir terjejas. Ini isu sebenarnya. adoii tv3.. semoga ahtimu dibuka oleh Allah swt. aminnn..]

Persepsi yang baik kepada omar..
Persepsi yang baik kepada amerika..
Persepsi yang baik memang disukai israel..
Persepsi2 yang baik di jaja oleh tv3 milik umno..

hurmm.. apakah makna nya di sini?

lue fikir
lue cerna
lue faham.

Ameno : benda neh pun mau tipu ka? jangan beb. Jangan jadi orang islam yang tikam 'islam' sendiri. Ada juga ahli keluarga yang marah kerajaan dok cakap rakyat malaysia di mesir selamat2.. padahal bom situ sana sini.. banduan bebas berkeliaran.. harap2 tv3 janganlah sekat info betul.. rakyat menilai.. kalau taknak teruk dihentam bek ikut label awani. Awani tak pro sapa2 .. bebas dan telus. Ini baru adil.

Surat rayuan : Bawa pulang rakyat malaysia dari mesir segera!


Kepada yang berkenaan ;

Perdana menteri malaysia,
Timbalan perdana menteri malaysia,
Menteri hal ewhal luar negara malaysia,
Media perdana malaysia,
Rakyat malaysia.

Perkara : Bawa pulang rakyat malaysia dari mesir.

Saya yang bernama Mohd Hasfman bin Asnin meminta kerjasama dan bantuan segera dari kerajaan untuk membawa pulang rakyat malaysia yang berada di mesir dengan kadar segera kerana memikirkan keselamatan mereka di sana.

Beberapa perkara yang perlu menjadi perhatian perdana menteri malaysia dan kerajaan malaysia ialah ;

- terdapat laporan mengatakan ada pelajar medic di rogol dalam rumah mereka oleh kumpulan banduan di mesir.

- terdapat juga laporan tersebar bahawa 2,3 orang student malaysia terkena peluru sesat ketika keluar mencari makanan dan usaha untuk menghubungi ahli keluarga bagi meminta bantuan.

- terdapat laporan mengatakan bahawa ada sekumpulan student kehabisan wang untuk membeli makanan dan kini ketakutan. Bank2 di seluruh mesir tertutup dan mereka kebuntuan untuk meminta bantuan kerana talian komunikasi terputus.

- Kebanyakkan student perempuan yang berada di hostel berasa cemas, kaget dan ketakutan.

- Ada hostel student malaysia dan indonesia yang dipecah masuk dan dirompak.

- Ada yang masih sabar berkampungdi lapangan airport alexandaria untuk menunggu flight yang tertangguh.

- Ada yang tiada wang untuk pulang selain mengharapkan ihsan kerajaan dan pihak yang sudi menaja. Harga tiket dilaporkan naik 7kali ganda di samping harga makanan yang mendadak naik dalam tempoh kurang 5 hari demostransi di mesir.

- Di maklumkan hanya student MARA dan JPA sahaja yang akan di bawa pulang ke malaysia dan ini tidak adil. Kenapa perlu wujud double standard? Saya harap berita ini tidak sahih.

- Protes di mesir di jangka akan berlarutan untuk suatu tempoh yang lama dan panjang dan brkemungkinan akan berjangkit di negara2 kejiranan mesir.

-hospital, balai polis dan pusat bantuan lumpuh kerana dibakar, diserang dan kekurangan kakitangan untuk mengawalselia keadaan di sana.

- ramai penjenayah bebas di atas jalan2 di mesir dan keselamatan orang awam tidak terjamin.

- Terdapat laporan mengatakan bahawa ada beberapa warga malaysia akan berkampung di negara kejiranan mesir. Saya mencadangkan lebih baik bawa mereka pulang terutamanya student2 dari malaysia. Selain boleh mengurangkan kos makanan, penginapan dan perbelanjaan lain, ahli keluarga mereka di malaysia juga tidak akan sentiasa risau memikirkan keselamatan anak2 mereka di sana.

2. Jepun, Amerika, Jordan, Turki, Kanada, Syria, Australia dan China sudah membawa warganegara mereka menaiki kapalterbang yang khas yang digunakan untuk mengangkut rakyat mereka di sana.

3. Selain dari krisis mesir yang tidak dapat dijangka akan berlanjutan sampai bila, kerajaan juga perlu menimbangkan aspek2 keselamatan dan kesihatan lebih dari 11,000 ribu warganegara malaysia di sana yang terdiri daripada pekerja2 dan pelajar2 di malaysia.

4.Dengan merujuk kepada paparan printscreen di atas, jelas terdapat kekacauan yang besar dan rakyat malaysia sedikit sebanyak sudah tentu akan terjejas. Tanpa perlu menunggu amaran merah, kerajaan perlu sedia bawa pulang rakyat malaysia segera kerana dikhuatiri ada nyawa yang mungkin melayang. Jika benar ada pelajar malaysia yang ditembak sudah tentu pelajar tersebut tidak boleh mendapatkan rawatan apatah lagi bekalan makanan dan wang mereka juga kian susut. Bank masih ditutup. Laporan kewangan juga mengesahkan bahawa bank2 di mesir berisiko tinggi kehilangan deposit. Jika ini berlaku, samada bank dibuka atau ditutup tiada beza kerana student tidak boleh keluarkan wang mereka dari bank yang tiada wang.

5. Apabila saya melihat berita menerusi kaca tv saya dapati kurangnya kesedaran tentang pelajar malaysia di mesir oleh kerajaan dan kerajaan mungkin tidak mendapatkan gambaran sebenar tentang apa yang berlaku di sana. Oleh itu izinkan saya share satu link yang melaporkan setiap perkara yang berkaitan pelajar malaysia di mesir dan mohon budi bicara kerajaan untuk bawa pulang mereka segera. Kerajaan boleh mendapatkan segala akses mengenai pelajar di mesir disini dan tolonglah bawa mereka pulang segera. Keselamatan dan kesihatan mereka mungkin dalam bahaya dan bukan semua sempat berkumpul di lokasi yang selamat.

Kerjasama dan perhatian kerajaan dalam kes ini amatlah diperlukan.

Yang risau tentang nasib rakyat malaysia di mesir.
Mohd Hafsman Bin Asnin

Surat kat atas ini dikarang oleh budak yang send mesej kat fb aku. Dia harap kerajaan boleh bantu student yang terperangkap kat mesir dan topik di atas takde kena mengena dengan politik sebab dia minta aku jgn sebut perihal politik or menyalahkan kerajaan dalam hal neh. So aku hormati pendirian dia dan aku harap najib boleh pertimbangkan idea ini..

Ameno : bab rogol tue aku tak tahu dari malaysia or dari indonesia.. apa2 pun aku harap malaysia boleh bawa balik seme student dan warga malaysia dari mesir.. keselamatan yang paling utama.. cukup2lah tue nak pertimbangkan apa lagi?nak pantau apa lagi? hantar je kapalterbang jemput cam china tue. [dengar citer china komunis.. heh.]

Isnin, 31 Januari 2011

Update terkini II : Protes di Mesir.


Entry lepas terlalu panjang. Takpe aku sambung update kat sini je beb. Masih lagi update untuk hari ketujuh protes. Dan untuk entry yang lepas rujuk sini dan sini Sumber : media internet, awani, dan bernama.

31/1/2011


1. Najib sedia bawa pulang rakyat malaysia di mesir. Langkah itu akan dibuat sekiranya keadaan kritikal [sumber berita]. Maknanya belum nak bawa pulang lagi lah.

2. Deligasi malaysia akan berlepas ke mesir jam 12 malam ini untuk meninjau lebih kurang
11,307 rakyat malaysia di mesir. [11,307 angka yang berdaftar dengan kedutaan malaysia di mesir].

3. Kerajaan malaysia belum memberikan keputusan yang pasti untuk membawa pulang rakyat malaysia dari mesir. Berita terbaru cuma mengatakan bahawa kerajaan malaysia akan memantau keselamatan rakyat malaysia di mesir. Jika keadaan bertambah kritikal, mereka akan bawa pulang melalui jalan udara atau darat asalkan rakyat malaysia dapat di bawa pulang. [dalam erti kata lain..kena tunggu keadaan menekan.. ]

Dan rakyat malaysia dinasihatkan patuhi larangan berkurung, duduk di rumah jangan keluar, berkumpul di satu tempat yang selamat, dan jaga satu sama lain.


4. Laporan bahawa ada pelajar malaysia yang dirogol juga tidak dilaporkan di berita2 malaysia. Jika benar ada pelajar malaysia di rogol sila buat laporan polis [UP cik nadia]. Untuk elakkan kekeliruan informasi.


5. Kerajaan juga mengesahkan semua rakyat malaysia di mesir selamat, cuma mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bekalan makanan dan ubat-ubatan selain berada dalam ketakutan. [sekali lagi aku cakap, bawa je mereka pulang. naik kapal terbang tudm pun takpe, bukan seme lapangan terbang tutup bhai]


6. Pelajar malaysia di mesir juga mengatakan [melalui awani] bahawa talian sms dan internet telah dipotong dan mereka tidak boleh berhubung sesama mereka. Mereka kekurangan bekalan makanan namun selamat. Yang berkumpul di kedutaan malaysia di mesir kebanyakkan pelajar universiti al-azhar.

7. Rakyat malaysia yang mempunyai ahli keluarga di mesir menggesa kerajaan agar bawa pulang rakyat malaysia dari mesir kerana mereka risaukan keselamatan ahli keluarga mereka. [Ya, sekarang selamat, esok lusa tak tahu bhai.. bawa keluar je lah bhai.. nak tunggu sampai ble?]


8. US, Jordan dan Turki telah memindahkan rakyat mereka dari Mesir. [Malaysia??]


9. Kanada juga telah bawa pulang rakyatnya. [Malaysia?? kritikal??]


10. Jepun jemput rakyat mereka melalui kapalterbang siang tadi. [Malaysia?? kritikal??]


11. NGOs dan PR hantar memorandum ke kedutaan mesir di malaysia pagi tadi. Memo tersebut di masukkan ke peti surat. Hosni didesak untuk mendengar suara rakyat mesir. [Errr umno, najib apa pendirian korang? jgn korang sokong hosni alkejam alzalim tue...]


12. Pelajar malaysia yang dihubungi oleh awani sebentar tadi juga mengatakan bahawa harga makanan naik mendadak dan kebanyakkan makanan telah diborong awal2 dengan kuatiti yang banyak berikutan revolusi di mesir. Bekalan makanan juga telah mulai susut akibat tiada bekalan baru [untuk diperdagangkan].


13. Pelajar malaysia dimesir [tak silap aku nama dia azman kot, lupa daaa] mengatakan keadaan di mesir makin teruk. [adoii ketahuilah piem, teruk dah kat sana teruk2.. ]


14. Bank di mesir berisiko tinggi hilang deposit.


15. Pelabur asing bawa keluar wang pelaburan dari mesir dalam masa 2 hari protes.


16. Nissan Motor tangguhkan pelancaran terbaru mereka di mesir.


17. Negara luar mula keluar larangan berkunjung ke mesir.


18. SHELL bawa pulang 60 pekerjanya dari mesir.


19. Mohammed El-Baradei [IK] sertai kumpulan protes di mesir.


20. Esok [isnin kat sana] warga mesir rancang mogok di seluruh negara. [harap2 internet aku cantik esok]


21. Hari selasa pula, kaherah rancang protes sejuta umat mesir di atas jalan. [kaherah ada 12 juta penduduk pelbagai negara].

22. Israel sudi membekalkan senjata tambahan kepada kerajaan hosni. [Aik.. apa kena mengena dengan lue israel? g mamposlah lue, org tolong cara diplomasi.. lue kasi senjata? bapak zalim lue neh].


23. Britain menekan hosni agar mendengar suara rakyat dan segera berundur.


24. Dunia antarabangsa terus kecam hosni untuk berundur.


25. US menasihatkan hosni dalam kenyataan terbaru hillary. Tetapi tidak menyebut bahawa hosni patut berundur. [mampos hosni, mampos lue juga kan? heh]


26. IK tidak bercadang untuk mengambilalih kepimpinan mesir melainkan meneruskan agenda / matlamat protes terlebih dahulu.

27. 7 hari protes telah berlaku di mana hari jumaat ialah hari kemarahan rakyat mesir = hari kebangkitan pertama. Esok dijangka menjadi hari kebangkitan kedua rakyat mesir.

28. Polis dan tentera tidak cukup kakitangan untuk mengawal keselamatan di seluruh mesir. Terdapat juga beberapa kumpulan yang sengaja menimbulkan provokasi untuk memburuk2kan kumpulan protes di mesir. [awas dengan provokasi neh, mereka diupah oleh hosni dan israel bertujuan perang psikology utk lemahkan pejuang2 mesir]


29. Perintah berkurung dikenakan pada waktu malam sahaja. Keadaan di waktu siang agak tenang. Terdapat beberapa kumpulan yang menyamar sebagai kumpulan protes berniat jahat telah merompak dan menganiaya orang awam [neh lah dia jenis manusia bebal, org sibuk cari keadilan dorang sibuk buat jenayah, dah tue yang dapat nama kena kutuk, kumpulan pejuang kebebasan gak.. org berjuang nak cari kerajaan adil, dorang lak cari duit lebih puaskan nafsu sialan betul org2 macam neh.. cilakak].


30. AL-Jazzera ditekan oleh hosni sebab menyebarkan berita sahih, cepat dan tepat. Walaupun mereka diarahkan tutup pejabat di kaherah mereka masih beroperasi mencari berita yang tepat, telus, adil untuk disalurkan kepada rakyat di luar sana.


31. Protes dijangka berterusan.


32. Palestine memberikan sokongan penuh kepada kumpulan protes di mesir. [kebanyakkan rakyat mesir sayangkan palestine dan tak boleh terima hosni yang berpakat dengan israel. Kemarahan rakyat mesir kali ini tercetus akibat bersabar terlalu lama dengan karenah hosni alzalim alsetanbermukamanusia neh]

33. Terusan suez = laluan yang digunakan untuk membawa petrol keluar masuk dispekulasikan akan terjejas. Harga petrol dunia mungkin akan naik berikutan krisis di mesir. Harga barang makanan dan keperluan juga akan naik mendadak di seluruh dunia. [haizz orang lain naik harga sebab krisis.. di malaysia krisis ke tak krisis ke naik juga tiap2 bulan enh..?]

34. Neh plak updated terbaru yang tak sampai 2 minit dari mesir.

Updates: Hundreds of thousands reported in Tahreer square even more than yesterday. Alexandria is full of protesters. About 100 thousand in Mahalla. Mubarak appoints new cabinet. Protesters are rejecting new cabinet saying he is not Egypt’s president anymore. US state dept asks Egypt to be open & clear!? Which means what? To who? Where? Unbelievable! Israel asks US govt to continue support Mubarak.
Dapatkan update dari mesir di sini. Terkini, cepat dan tepat.
Saya akan update lagi..

Lagi updated ;

1/2/2011 00.15 malam.

1. 500 pelajar malaysia telah dipindahkan ke tempat yang selamat.

2. 100 pelajar malaysia mahu pulang.

kita kena desak kerajaan utk bawa pulang rakyat malaysia di mesir segera. Saya tak pastilah samada benar atau tidak rakyat malaysia di rogol dan ada yang ditembak di kaki akibat peluru sesat sebab tak keluar kat berita2 di kaca tv.. [mengambil point bahawa ini mungkin juga provokasi] tetapi kalaupun semua rakyat malaysia selamat dari segi fizikal..

kerajaan tak boleh jamin mereka akan terus selamat apatah lagi mereka kini terputus bekalan makanan dan ubatan.. [bekalan makanan dah semakin kurang]. Itu tak masuk lagi kesukaran untuk berhubung. Elok bawa pulang je. Takyah cadang2. Takyah sedia2. Takyah tunggu kritikal [padahal dah kritikal beb]. Bawa pulang, elak risiko.


Ameno : Revolusi kat mesir cantik tapi keganasan kat sana neh sapa yang menjadi dalang? Kumpulan perusuh / pejuang kebebasan rasanya takan merompak, merogol dan etc.. melainkan ada dalang2 tertentu yang merosakkan imej mereka.. urmm.. teringat taktik keji israel dan us ke atas afghan dan iraq.

Petrol naik esok malam!

Entry kali neh pendek je. Malas tulis banyak pasal tengah sibuk busy dengan isu revolusi di mesir. Ewaahh cam aku kat mesir plak. Hahaha.. actually aku tengah belajar dan prastice maaa.. sebab tak lama lagi nak buat revolusi kat malaysia pula. Senang nanti nak kerjakan kerajaan zalim neh..

Berita yang aku dapat tahu minyak naik tengah malam ini. Sumber terkini dari twitter teo neo ching.. ahli parlimen serdang = mp pakatan rakyat. dan lagi satu sumber plak dari rakan2 saya benci harga barang naik. baca bawah neh laporan dia.


Kepada kekawan yang nak update pasal harga barang2 dan perkara2 yang berkaitan, sila join group tersebut. Banyak info menarik dalam tue. Seme update kat situ.

Apa pun harga petrol terbaru ini effected untuk ron 97 je. Tak pasti dah masuk berita ke belum tapi kalau belum masuk pun aku rasa esok kot baru diwar2kan. Selamat menikmati harga baru ya kekawan2. eNJoy yourselves. Heh

Updated :aDa sedikit kekeliruan dari segi info. Samada naik malam ini atau malam esok. Tarikh kurang pasti tapi rujuk kepada member yang dapat MOF tue dia cakap tengah malam neh. Rasanya betul larh kot. Apa pun selamat menikmatinya lah sebab naik tetap naik. Enjoy!

Ameno : BN naik, barang naik, semua naik. Heh

*** Maaf, aku silap tafsir tarikh daa.. petrol naik malam neh.

U/P Najib piem lembab : krisis sebenar rakyat malaysia di mesir.


Woit piem dan tipiem. Korang baca bebaik kat bawah neh. Entah betul entah tidak aku taktahu tapi apa yang pasti lebih baik korang berdua kerah kepala hotak korang berdua tue sekarang untuk bawa balik rakyat malaysia dari mesir. Dah tentu2 revolusi kat sana, ko tahu, aku tahu, tah mana mungkin aman. Agak bangang juga bile tipiem mengatakan tiada keperluan untuk bawa pulang rakyat malaysia dari mesir. Cuba kalau itu anak ko sendiri, boleh gak aku senyum dengar ko berkata begitu. Heh

Media mesir dok propaganda sebarkan keadaan yang berbeza untuk kurangkan stress. Tapi hakikatnya sekarang keadaan kat sana kelam kabut. Warga asing di larang masuk ke mesir tahu tak? Sekarang jepun dok hantar kapal terbang untuk bawa balik rakyat mereka? USA dah 2 hari pesan rakyat mereka harus segera pulang, manakala beribu2 warga asing digesa pulang ke negara masing2 dan korang berdua boleh plak bebal2 melancong sakan (piem and mrs piem) sambil meraikan kemenangan tenang (tipiem).
Akai ada ka? Aku tahu korang ada tapi tak guna tue je. Heh.

Enh jangan nak marah, entry aku neh mmg kasar pasal aku geram. Aku peduli hapa. Mesir di bantu israel. apa ko berpakat ka dengan israel ka?
hosni - israel = linked najib - israel = linked najib - hosni - israel = linked. ada betul ka? heh Korang berdua baca dulu bawah neh ;

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia


Dah2 sudah jangan cakap banyak. Samada betul atau tidak student malaysia dirogol, kita kena bawa dorang balik gak. Ini aspek2 keselamatan. Aku tak peduli lar amaran jingga ke amaran biru ke merah ke macam si hanafiah bercakap tue yang aku tahu lebih baik bawa dorang pula sebab keluarga dorang dah risau yang amat2. Kalau tak berlaku sekarang pun belum tentu takan berlaku.

Dengar citer ada pelajar malaysia terkena peluru sesat. Boleh bayangkan keadaan kat sana macam mana? Kalau degil juga aku cadangkan piem dan tipiem je lepak sana forever. Sila menikmati revolusi di negara orang dulu sebab tak lama macam tue akan jadi kat malaysia. Tak percaya? Sila kejam lebih lagi dari sekarang. Heh


Ameno : Satu nasihat aku kepada kerajaan malaysia yang bebal neh.. aku faham kat tenang banjir. Aku faham bn baru menang kat tenang. Tapi tak payahlah dok canang dalam berita beria2 satu pasukan khas dihantar utk bantu mangsa tenang ke apa ke.. kat terengganu pun banjir gak apasal tak cover lebih2 citer tue? Yang kat mesir pe citer? Bodoh punya kerajaan. Langsung tak reti nak jaga perasaan rakyat. Satu je rakyat malaysia mati/meninggal kat mesir aku dengar .. siap ko.

Ahad, 30 Januari 2011

Update terkini : Protes di Mesir.Berikut adalah update dan gambar2 protes di mesir.

1. Rakyat mesir teruskan protes untuk hari ke enam.

2. Bekalan eletrik dan internet terhalang untuk menghalang berita protes keluar dari negara mesir (usaha akhir mengekang protes mesir dari tersebar luas). Namun tidak mematahkan semangat rakyat Mesir.

3. Aljazeera masih melaporkan protes rakyat mesir meskipun mereka telah di arahkan menutup pejabat mereka di kaherah atas sebab2 keselamatan. (klise, bukan di arahkan tutup atas sebab2 keselamatan, ttp disebabkan aljazeera melaporkan berita benar bhai)

4. TV Mesir dilaporkan memberikan berita palsu kepada rakyat mesir. (insiden tidak benar tentang protes rakyat terhadap pemerintahan hosni mubarak).

5. Hingga saat ini 8 rakyat mesir di sahkan terkorban akibat protes yang berterusan dan beribu2 yang lain tercedera kerana bertekad menjatuhkan rejim zalim hosni mubarak.

6. ISRAEL (baca betul2) sokong hosni mobarak. ISRAEL juga tidak mahu hubungan 3 dekad dengan mesir terputus angkara protes rakyat mesir terhadap hosni mubarak.

7. ISRAEL juga MEMBERIKAN JAMINAN (baca betul2 bhai) bahawa MEREKA sedang PANTAU (pantau tue bhai) dengan dekat protes yang berlangsung di mesir.

8. Semua rakyat Malaysia di Kaherah selamat.

9. Malaysia belum bercadang membawa pulang pelajar/rakyat Malaysia di Kaherah ke Malaysia semula. Namun menasihatkan rakyat malaysia menjauhi kawasan2 yang berisiko tinggi dan jangan menyertai sebarang protes rakyat mesir terhadap pemerintah mesir.

10. Kedutaan US mengarahkan rakyat US segera pulang ke negara semula berikutan memikirkan aspek keselamatan.

11. Hosni Mubarak telah melantik naib presiden yang baru iaitu omar suleiman.

12. Ramai menjangka perlantikkan naib presiden adalah salah satu pelan peralihan kuasa.

13. Hosni mubarak tidak pernah melantik naib presiden selama dia memerintah mesir selama 30 tahun.

14. Mesir sekutu kuat bagi Israel dan US.

15. Ahad adalah hari berkerja di mesir tetapi bank dan bursa saham di mesir masih ditutup berkutan protes rakyat Mesir.

16. Kumpulan pembebas Mesir (Kumpulan protes Mesir) menyerang sekurang2nya 4 buah penjara dan membebaskan lebih dari 1,000 banduan termasuk militan islam. (militan islam? waklue, mereka pejuang dan penjihad bhai, asal islam je lue nak cakap militan, g mampuslah dengan gelaran tue)

17. Mesir tutup pintu sempadan dengan Rafah.

18. Jutawan Mesir dan Keluarga kaya sudah mula meninggalkan Mesir.

19. Tentera Mesir berjanji meningkatkan kawalan keselamatan.

20. Revolusi tunisia juga menjadi salah satu punca semangat rakyat Mesir untuk menentang pemerintahan zalim.

Berikutan internet yang sangat teruk, saya tak boleh upload/kongsikan gambar2 yang disumbangkan oleh salah seorang sahabat facebook saya di sini. Namun saya akan upload kelak ble internet dah okey semula. Sementara itu boleh klik sini untuk lihat gambar2 protes mesir yang lain.

Updated : 31 jan 2011.

terbaru dari mesir :

protes hari ketujuh.

1. Ramai warga asing sudah mula meninggalkan mesir atas langkah2 keselamatan

2. polis dan tentera tidak berupaya untuk mengawal keselamatan di beberapa buah tempat atas faktor2 kekurangan tenaga kerana ada polis dan tentera yang terlibat dalam rusuhan tersebut, dan ada polis dan tentera yang memberikan kerjasama kepada perusuh2 terbabit ( kira se geng la neh anti-hosni)

3. perusuh dan pejuang kebebasan mesir semakin bersemangat utk teruskan protes meskipun dihambat kekangan elektrik, makanan, ancaman, ubatan, dan kawalan internet.

4. hosni di jangka akan berambos dari mesir dalam masa terdekat.

5. parti islam di gesa utk diberikan mandat berkerjasama dengan parti pembangkang utk mengambilalih mesir.

6. Baru dapat informasi via blog dengar citer ada pelajar yang dirogol. Dan mereka cakap yang dirogol tu adalah pelajar malaysia. [sila jgn percaya dulu, mungkin provokasi utk melaga2kan umat malaysia dengan umat mesir].

7. rakan2 dari mesir bagitau yang terkorban adalah lebih dari 8 nyawa. berita di tv melaporkan 8 sahaja yg terkorban tapi angka sebenarnya ialah lebih dari itu, dan beratus2 org lain yang di tembak.

8. beberapa balai polis dan lapangan terbang alex dibakar. Lapangan terbang yang lain pula sesak dengan mereka yang mahu pulang ke negara masing2.

9. terdapat ramai rakyat malaysia yang terkandas di airport dan jika gagal utk berlepas pulang ke malaysia, mereka akan pulang semula ke hostel/negeri masing2 di mesir.

10. kementerian kita masih enggan membawa balik pelajar malaysia. ada rumours mengatakan ia membabitkan masalah kewangan. aik betul ka? macam tak logik plak.

11. Dapat tahu gak, harga tiket 7kali ganda naik beb. Fuh. Dasat. mana lah pelajar kita nak cari duit utk beli tiket.

12. website mesir utk tempah tiket pun takley dibuka. (laporan dari member2 fb)

13.kementerian kita harus didesak utk bawa pulang pelajar dan rakyat malaysia ke malaysia semula. 11,000 rakyat malaysia berada di mesir kini. Mmg kementerian cakap tiada keperluan tetapi eloklah bawa pulang semula sebab ahli2 keluarga mereka kat sini dah risau amat2 neh.

Posting ini akan menjadi panjang kerana akan di update dari semasa ke semasa.

Ameno : Seronok betul aku tgk umat islam dah bangkit semula. Lue, israel lue sapa nak pantau2 negara orang? G mamposlah lue. Lue bunuh org islam mmg lue pandai, lue tgk macam mana lue mampus kelak... tak sabar2 nak gelak pada hari kemamposan lue.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...