Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 6 Januari 2018

Dikutuk 'Bangsat' Oleh Netizen, Noh Omar Tampil Jawab Admin Page PW.

MENTERI Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar mencabar admin page PW - Pseudoscience Watch untuk berjumpa dengannya dalam tempoh satu minggu jika benar mahu menyelesaikan masalah rakyat.

Tindakan menteri berkenaan dipercayai ada kaitan dengan tuduhan-tuduhan yang mengaitkan intergriti dan hubungan beliau dengan Boy Iman yang juga pemilik syarikat DBI Technology, yang pernah menjadi sensasi kerana dikaitkan dengan dakwaan mengutip wang orang ramai untuk membina rumah namun rumah yang diharapkan tidak siap-siap dibina.

Baca : Setahun Lepas Saya Dah Bagitau Menteri Pasal DBI Kan..

Ada mangsa yang mendakwa wangnya hangus dan ada pula mangsa yang mendakwa depositnya tidak dipulangkan semula oleh DBI meskipun gagal mematuhi terma perjanjian pembinaan dan ada sesetengahnya mendakwa hanya mampu dapat separuh dari jumlah bayaran yang dibuat walaupun janji untuk membuat rumah tidak pernah ditunaikan oleh syarikat itu.

Pada 22 December 2017 selepas memaki Noh Omar sebagai 'Menteri Bangsat', beberapa wakil menteri telah mendekati admin PW untuk bertemu dan berbincang bagi menyelesaikan isu berbangkit.Selepas enggan bertolenrasi dengan ajakan tersebut; PW semakin keras menyerang dan meminta Tan Sri Noh Omar membuat laporan polis ke atas Boy Iman kerana mempergunakan nama dan pengaruh menteri berkenaan bagi melakukan penipuan.

Tidak hanya itu, Boy Iman turut mendakwa Tan Sri Noh Omar mahu mengangkatnya menjadi Ketua Cawangan UMNO dalam satu rakaman yang viral namun tiada apa-apa penafian yang telah dibuat oleh menteri berkenaan setakat hari ini.

Admin page PW turut mendedahkan perbualan dengan anak menteri berkenaan dan beberapa pihak yang menyokong dan bekerja dengan Tan Sri Noh Omar di page mereka.

Selepas gagal mengajak admin PW untuk bersua muka dan berbincang, admin PW kemudiannya diserang dan ditohmah sebagai pro pembangkang oleh sesetengah pihak.


Menjawab serangan PW itu, Noh Omar kemudiannya mencabar admin page berkenaan untuk berjumpa dalam masa satu minggu malahan turut memberikan nombor telefon wakilnya untuk mengatur masa pertemuan yang bersesuaian.

"Jangan jadi macam PW. Kalau tuan-tuan tengok admin PW. Kerja dia takde lain. Kerja dia asyik nak menghentam saya. Menghentam KPKT. Dan mencari salah melalui media sosial. 

Saya cabar PW. Kalau kamu kumpulan NGOs yang bertanggungjawab yang hendak membela nasib rakyat, ayuh datang jumpa saya, anytime. Saya bagi tempoh 1 minggu. Datang jumpa saya.


Kalau tak berani datang jumpa saya, nak berbincang bagaimana nak menyelesaikan masalah rakyat, tutuplah admin PW neh.

Pada PW saya bagi tempoh satu minggu. Sila hubungi SUSK saya. Nombor handphone dia : 012-2788449. Sila hubungi dengan segera. Anytime. Saya akan luangkan masa saya walau sesibuk mana pun saya. Demi untuk rakyat saya tetap berjumpa. Kita berbincang. Saya tahu pasal undang-undang. Sebab saya peguam," katanya dalam satu kenyataan yang dipetik dari video viral.

Kontroversi Noh Omar dan Boy Iman semakin menjadi perhatian apabila gesaan netizens agar menteri berkenaan membuat laporan polis terhadap Boy Iman bagi menafikan semua dakwaan Boy Iman yang beliau ada hubungan tertentu dengan menteri tersebut.  

Netizens juga mahu kementerian KPKT mengambil tindakan undang-undang terhadap DBI kerana mencalarkan imej Noh Omar sekaligus membantu mangsa-mangsa teraniaya mendapatkan kembali hak mereka.

Rakaman video (kredit : Pseudoscience Watch) ;

 

Asal Usul Amanat Haji Hadi Dari Kaca Mata Bekas Wartawan Utusan.

Oleh : Zin Mahmud

Kenangan. 1982-1986.
 

Aku rasa ceramah Hadi Awang yang di dalamnya terungkap Amanat Hadi itu diucapkan pada tahun 1981. Dr Mahathir jadi Perdana Menteri pada tahun 1981. Ceramah Hadi itu dibuat sebelum Mahathir jadi Perdana Menteri. Tahun sama tapi bulan lain. Kalau aku silap tolong beritahu.Tahun 1981, Hadi berusia 34 tahun. Darah muda. Lantang. Berani. Naif. Pada masa itu Mahathir berusia 55 tahun, umur orang bersara pada zaman itu. Najib umur 28. Muda juga. Sudah menjadi Menteri besar. Aku berusia 22 tahun. Masih belajar.

Pada tahun 1982, aku masuk Utusan. Tahun yang sama aku juga jadi penyokong PAS. Aku pun darah muda. Naif juga. 
Pada hari Jumaat, kalau tiada assignment aku sembahyang di Masjid Jalan Pasar, masjid paling hampir dengan pejabat Utusan. 


Aku pergi dengan seorang pengarang senior yang juga pro PAS. Kami suka pergi ke masjid itu kerana khatibnya pro PAS dan khutbahnya lantang. Jadi sebelum sembahyang, kami pun berlegar di gerai jual kaset. Kaset paling laku ialah ceramah ceramah Hadi dan Mat Sabu. Sampul kaset itu adalah kertas fotostet je. 


Jadi pengusahanya meletakan sedikit petikan atas kulit kasetnya. Aku rasa untuk ceramah yang berkaitan itu, dipetiklah kata kata yang provokatif itu. Pada masa itu tak ada siapa yang menamakannya Amanat Hadi.

Walaupun aku suka dengar kata kata Hadi itu tetapi aku tak suka nada kerasnya dan hujahnya tentang sekularisme. Bagi aku, ia cetek. Kupasan mengenai sekularisme yang aku suka ialah yang dibuat oleh Syed Naquib Al-Attas.


Pada satu pagi aku datang kerja dan dapati Utusan siar mengenai Amanat Hadi di muka depan. Ketika itu Utusan sedang berkempen secara bertubi-tubi mengecam Hadi dan PAS. 


Tapi bila aku teliti apa yang dilaporkan terdapat kesilapan petikan daripada yang asalnya. Ada perkataan yang tertinggal. Utusan menyatakan ia adalah Amanat Hadi. Hanya kemudian baru aku rasa dibetulkan. 

Dalam kalangan PAS, pada masa itu kami tak dengar pun mengenai Amanat Hadi. Hanya selepas Utusan siar barulah ia dikenali sebagai Amanat Hadi. Sebenarnya itu bukan amanat pun. Ia hanya petikan kata kata dalam ceramah Hadi. Namun tidak lama kemudian orang PAS mencetak amanat itu dalam bentuk poster.

Tahun ini usia Hadi akan jadi 71 tahun. Usia Dr Mahathir pula akan jadi 93 tahun. Najib akan jadi 65. Aku pulak 59 tahun. Kalau panjang umur. Pastinya semua sudah matang, dan tidak naif lagi. Tentu apabila melihat ke belakang dapat dirasakan banyak perkara yang tak betul dilakukan. 


Kini PAS sudah berbaik dengan Barisan Nasional. Mahathir pula yang menentang Barisan Nasional. Aku pun sudah tak sokong PAS.

Jumaat, 5 Januari 2018

Penat-Penat Caci Maki Pembangkang Bayar Nenek Lintas Jambatan Rosak Akhirnya Kantoi Kerja Wartawan Kosmo.

Sejak semalam page-page pro BN menyalahkan dan menuduh pro pembangkang sebagai individu yang bertanggungjawab membayar seorang warga emas yang berusia 70 tahun sebanyak rm50 semata-mata untuk melintas jambatan rosak di Kampung Pamah, Aur, Lipis.


Sebelum ini jambatan tersebut menjadi viral di laman sosial dan dianggap netizens sebagai 'jambatan maut' kerana memperjudikan nyawa bagi sesiapa sahaja yang menggunakan jambatan itu. 

Seorang bapa dan anaknya yang berusia 7 tahun menggunakan jambatan tersebut pada selasa lepas untuk menghantar anaknya ke sekolah dan video rakaman itu menjadi tular di Facebook membuatkan ramai pihak mula mengetahui kewujudan jambatan berkenaan.

Selepas insiden bapa dan anaknya itu diselesaikan oleh Adun Jelai dari BN, secara tiba-tibanya muncul pula satu lagi klip video yang memaparkan seorang nenek tua melintas menggunakan jambatan itu.

Video itu viral dan menjadi perbualan di laman sosial tetapi tidak lama kerana selepas itu muncul pula video kedua yang memaparkan pengakuan nenek itu bahawanya beliau dibayar sebanyak rm50 untuk membahayakan nyawa sendiri bagi melalui jambatan itu.

Nenek itu kemudiannya dikecam bertubi-tubi oleh netizens kerana sanggup mengadaikan nyawa dengan nilai serendah rm50. Bagaimanapun lebih ramai yang mahu tahu siapakah individu yang tergamak membayar nenek tersebut semata-mata mahu membuat cerita sensasi di portal.

Menurut satu pendedahan oleh GengAtasPagar yang bertemu dengan nenek tersebut beberapa info berjaya disahkan oleh wakil mereka;

1. Nenek tersebut bernama Puan Petimah Binti Imam Othman yang berusia 70.

2. Nenek tersebut mengesahkan beliau dibayar rm50 untuk melintas jambatan tersebut.

3. Nenek tersebut dibayar selepas meniti jambatan tersebut.

4. Nenek itu mengakui berasa takut semasa melintas jambatan tersebut dan berasa mahu menangis di dalam hatinya.

5. Nenek itu menafikan beliau membawa cucunya yang sakit jantung untuk menerima rawatan dengan melintas menggunakan jambatan itu. Nenek itu turut menafikan pernah menggunakan jambatan itu ketika rosak atau akan ke hospital dengan melalui jambatan itu.

6. Nenek itu mengesahkan yang wartawan Kosmo (seperti dalam rakaman video) yang membayarnya sebanyak rm50 dan menunjukkan wang yang diterima kepada wakil GengAtasPagar (rujuk gambar).

Sila ke pautan ini untuk laporan KOSMO dan memberikan ulasan di ruangan komen : https://www.youtube.com/watch?time_continue=293&v=dSVNh0s4amg

7. Pengakuan nenek itu sekaligus mengesahkan yang pembangkang samada sekali tiada kaitan dengan penyebaran video berkenaan namun telah menjadi mangsa caci maki hamun sesetengah pihak.

Video pengakuan oleh nenek tersebut;
 

Diberhentikan, Tak Dapat Gaji Dan Berpindah Kepada Kontrak Gaji Seribu Sebulan - Wartawan Harakah Nak Makan Apa?

Oleh : The Malaysian Insight
 

AKHBAR lidah rasmi PAS, Harakah kini berdepan tekanan pasaran sehingga terpaksa memberhentikan semua kakitangannya berkuat kuasa 31 Disember yang lalu, kata sumber.

Semua 20 kakitangan itu kemudian ditawarkan perkhidmatan secara kontrak selama enam bulan dengan tawaran gaji satu pertiga daripada gaji asal atau minimum RM1,000, kata kakitangan terlibat yang enggan dikenali.

Selain gaji lebih rendah, kontrak yang dilihat oleh The Malaysian Insight itu menetapkan syarat-syarat perkhidmatan lebih rendah, termasuk cuti sehari bagi setiap bulan.


 
Kontrak baru dengan Galeri Media Serbanika Sdn Bhd ditawarkan berkuat kuasa serta merta selepas pemberhentian iaitu pada 1 Januari tahun ini. Semua mereka sebelum ini digajikan oleh Jabatan Penerangan PAS Pusat. 

"Beberapa orang antara kami ambil keputusan untuk tolak tawaran dan bekerja di tempat lain," kata sumber itu kepada The Malaysian Insight.

Beberapa kakitangan terlibat juga belum menerima bayaran penuh gaji November tahun lalu, tambah sumber.

Sebahagian salinan kontrak itu turut tersebar di media sosial dengan kritikan terhadap pengurusan akhbar itu.

The Malaysian Insight menghubungi pengurusan Harakah dan Jabatan Penerangan PAS untuk mendapatkan maklum balas namun tidak mendapat jawapan.

Pengurusan Harakah baru-baru ini mengesahkan akhbar itu menanggung hutang RM2.2 juta dengan syarikat pencetaknya dan sedang dalam proses rundingan untuk melunaskan hutang tersebut.

 
Ketua Pegawai Eksekutif Harakah, Zainal Abidin Kidam bagaimanapun kesal isu perniagaan dipolitikkan oleh sesetengah pihak sehingga tular di media sosial.

Sebelum ini, beberapa pengarang dan wartawan kanan Harakah berhenti atau diberhentikan selepas perpecahan dalaman parti Islam itu susulan pemilihan PAS pada Jun 2015 yang membawa kepada penubuhan parti serpihan Amanah.

Pada sekitar tempoh yang sama juga, Harakah berdepan kontroversi selepas pengurusan akhbar itu meminta ketua pengarangnya, Ahmad Lutfi Othman, yang mengalami masalah kesihatan, untuk letak jawatan. Kontrak dua pengarang kanannya, Tarmizi Md Jam dan Roslan Hamid kemudian turut ditamatkan.

Harakah mula diterbitkan pada 1987 dengan kekerapan seminggu sekali, sebelum terbit dua kali seminggu tiga tahun kemudian. Ia pernah mencatatkan rekod edaran tertinggi sehingga 400,000 naskhah terjual ketika demam pilihan raya umum 1999.

Tiada angka rasmi edarannya sekarang namun pada muktamar yang lalu Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan menyebut sasaran jualan sebanyak 60,000 naskhah.

Akhbar itu disyaratkan oleh Kementerian Dalam Negeri dijual kepada ahli PAS sahaja namun bebas dibeli oleh mereka yang bukan ahli.

Pemimpin kanan PAS tahun lalu menyebut parti Islam itu mempunyai lebih kurang sejuta ahli, dengan trend pertambahan ahli baru yang memberangsangkan selepas merosot 20% susulan penubuhan Amanah.

Mei tahun lalu, Nasrudin turut menggesa ahli PAS supaya lebih serius menjayakan kempen 3B Harakah iaitu “membeli, membaca dan memberi” untuk meningkatkan semula jualan akhbar tersebut.

Bulan lalu, Media Prima Berhad, konglomerat media terbesar di Malaysia yang memiliki antaranya TV3 dan New Straits Times, menawarkan kakitangannya pilihan untuk rehat sementara tanpa gaji, bagi mengurangkan tekanan kewangan syarikat.

Langkah itu dibuat beberapa bulan selepas ia melaksanakan skim pemisahan sukarela (VSS) melibatkan kakitangannya yang berumur lebih 50 tahun sebagai sebahagian langkah mengurangkan kos operasi.

Selain Media Prima, Kumpulan Star Media yang memiliki akhbar bahasa Inggeris terbesar negara The Star turut melaksanakan beberapa siri VSS sepanjang 2017

Khamis, 4 Januari 2018

Laporan Yang Mengatakan Hilang Tanah Tidak Tepat - Penjelasan Najib Isu Felda.

Oleh : Bernama
Sebuah firma audit luar dilantik oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk melaksanakan audit forensik ke atas projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) yang sedang dibangunkan Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) atas tanah milik Felda, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata firma audit ini akan menjalankan audit forensik ke atas semua aktiviti, keputusan dan tindakan berkaitan projek berkenaan.
“Ia juga akan menilai semula proses pengawalan berkaitan, termasuk kelemahan dalam pentadbiran dalaman serta pengawasan Felda ke atas Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC).
“Siasatan firma audit ini juga akan membabitkan Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL),” katanya dalam satu kenyataan.
Pada 21 Disember lepas, media melaporkan Felda berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak, Kuala Lumpur, dianggarkan bernilai RM200 juta apabila dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2015.
Pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila FIC melantik syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan memberikan surat kuasa wakil penuh bagi membangunkannya.
Perdana menteri berkata siasatan firma audit berkenaan dijangka siap dalam 30 hari dan laporan penuh akan dikemukakan kepada JPM.
Najib berkata pelantikan firma audit ini susulan arahan beliau kepada Felda dalam sepucuk surat bertarikh 11 Disember 2017 untuk menentukan sama ada berlakunya ketidakpatuhan kepada tatacara sedia ada atau berlakunya unsur salah guna kuasa dan perlakuan rasuah berkaitan projek KLVC.
“Dalam surat tersebut yang dihantar oleh JPM kepada Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad, saya juga mengarahkan Felda membuat laporan polis terhadap SPSB untuk ‘criminal fraud’ serta mengambil tindakan undang-undang untuk ‘civil fraud’ bagi pemindahan hak milik tanah Felda tanpa pengetahuan dan kebenaran,” katanya.
Najib berkata tindakan berkenaan diarahkannya untuk diambil bagi melindungi kepentingan Felda dan peneroka tidak dikompromi dan bagi memastikan tanah tersebut terus kekal menjadi milik Felda.
Jelas perdana menteri, polis juga telah menjalankan siasatan dan ttanah terlibat turut dikaveat.
“Oleh itu, laporan yang mengatakan tanah itu sudah hilang adalah tidak tepat. Kaveat Pendaftar yang dikenakan ke atas tanah-tanah itu akan memastikan kepentingan Felda dilindungi,” katanya.
Najib berkata tindakan undang-undang akan diambil jika siasatan firma audit luar dan polis menunjukkan adanya salah laku oleh mereka yang terbabit dalam projek itu yang dipersetujui pada tahun 2014.

Saiful Bukhari Azlan Pilih Azmin Sebagai Calon PM Pembangkang.

Bekas pekerja Datuk Seri Anwar Ibrahim, Saiful Bukhari Azlan mencadangkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali diangkat sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan hari ini.

Menulis di Facebooknya, Saiful mencadangkan nama Azmin kerana menurutnya Azmin bertenaga dan kurang mengamalkan politik lama.

"Saya lihat, Datuk Seri Azmin Ali sebagai calon yang sesuai diangkat sebagai Calon PM bagi pakatan Pembangkang.
Walaupun beliau tidak dikategori Muda, tapi muda jugalah jika dibandingkan Calon PM pembangkang sekarang ini yang sudah 93 tahun. Beliau juga banyak Idea fresh, bertenaga dan kurang mengamalkan politik lama.
Sewaktu ketika saya bekerja dengan DS Anwar Ibrahim dahulu, Azmin sebenarnya adalah "The Brain" dibelakang strategi, gerak kerja politik dan pengurusan Parti KEADILAN Rakyat. Tanpa Azmin, Anwar tidak dapat memimpin Parti dengan mantap. Ibarat Anwar hanyalah Aktor, dan Azmin lah Pengarahnya," katanya dalam satu kenyataan di Facebook.
Saiful turut berkata kebijaksanaan Azmin berpolitik menyebabkan kerajaan Selangor bertahan sehingga ke hari ini meskipun PAS sudah keluar dari Pakatan Pembangkang.
"Di lihat sebagai pendiam, tak banyak cakap, namun beliau adalah seorang yang sangat licik dan bijak. Kemas gerak kerja, pengurusan dan mahir berpolitik.
Kalau tak mahir dalam politik takkan dia boleh kekalkan Kerajaan Selangor dimana PAS sudah keluar dari Pakatan. Jika ikut logik dah lama tumbang Kerajaan Selangor ni. Tapi dengan kebijaksanaan politik Azmin, ia masih dapat bertahan hingga ke hari ini.
Azmin juga amat disenangi kawan dan lawan. DYMM Sultan Selangor kelihatan selesa dengan beliau sebagai MB. Rakyat Selangor pun suka style kepimpinan Azmin. Orang-orang UMNO di Selangor pon beliau layan dan beri projek. Its an Open Secret, tak percaya pergi lah ke SUK, Boleh nampak orang-orang UMNO berurusan dengan beliau.
Itu lah Azmin Ali," katanya lagi.
Calon Perdana Menteri Harapan menimbulkan polemik sejak kebelakangan ini dengan spekulasi kononnya PKR tidak bersetuju dengan penamaan Mahathir sebagai calon.
Portal The Malaysian Insight pula melaporkan kenyataan Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah yang menamakan gandingan Azmin dan Muhriz bagi calon Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri andai Pakatan Harapan berjaya memenangi PRU ke 14 kelak.
Sejak semalam juga viral tulis dari AMK Bera yang turut menyokong cadangan Azmin dinamakan sebagai calon Perdana Menteri PH.
Tinjauan pula mendapati blog pro PKR dan netizens pro Azmin ada membuat kaji selidik online samada Azmin layak atau tidak dinamakan sebagai calon PM bagi Pakatan Harapan.

48 Jam Untuk Serah Diri Kata SPRM Kepada Naib Presiden Warisan.

Oleh : Bernama


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memberi tempoh 48 jam kepada dua individu termasuk Naib Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Peter Anthony, untuk menyerah diri di Pejabat SPRM Sabah.
Anthony, 46, bersama peguam, Michael Persius Ubu, 61, diperlukan SPRM bagi membantu siasatan kes urusan pembelian tanah ladang kelapa sawit di Daerah Tongod, Sabah yang bernilai kira-kira RM155 juta.
Alamat terakhir Anthony di Taman Cantek Phase 4, Lorong Bunga Dahlia 3, 88200 Kota Kinabalu; manakala alamat terakhir Michael Ubu di Lorong Rainfield 1, Taman Rainfield, Kota Kinabalu.


Dalam kenyataannya hari ini, SPRM berkata, kedua-duanya diberi tempoh selama 48 jam untuk menyerah diri di Pejabat SPRM Negeri Sabah bagi membantu siasatan yang sedang dijalankan.
SPRM meminta orang ramai yang mengenali atau mempunyai maklumat mengenai individu berkenaan untuk menghubungi Penolong Kanan Penguasa, Mohd Tharuzi Mohd Nor di talian 013-9557850.
 

Anthony dijangka mengadakan sidang media hari ini. Dia bagaimanapun tidak menjelaskan tentang siasatan yang sedang berlaku itu atau di manakah dia berada kini. 

Anthony sebelum ini ditahan SPRM pada 5 Oktober dan direman lima hari dalam siasatan penyelewengan dana RM1.5 bilion kerajaan persekutuan untuk pembangunan luar bandar Sabah.

Rabu, 3 Januari 2018

Kerana Mengkritik PPBM Menggunakan Saluran TV3, Ketua Armada Kuantan Diugut, Diancam Dan Dihamburkan Kata-Kata Kesat.

Ketua Armada PPBM Bahagian Kuantan, Mohd Asyraf Muhammad Asri, 30 hari ini membuat laporan polis kerana mendakwa menerima mesej ugutan dan kata-kata kesat, susulan tegurannya terhadap perjalanan Perhimpunan Agung Tahunan PPBM, Sabtu lalu.

Laporan itu dibuat selepas pemimpin muda itu mendakwa menerima mesej ancaman selepas kenyataannya disiarkan dalam laporan Buletin Utama TV3 pada malam selepas perhimpunan berkenaan.
Beliau yang membuat laporan berkenaan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, mendakwa mesej terbabit dihantar seorang individu dalam PPBM peringkat pusat, dikenali sebagai Mr Zack.
"Dalam mesej itu, Mr Zack turut menyatakan seluruh Malaysia ingin berkenalan dengan saya dan meminta saya 'standby' (berhati-hati)," katanya.
Mohd Asyraf mendakwa, surat itu juga antara lain mengandungi ayat kesat selain menuduhnya terbabit dengan penyalahgunaan dadah serta dikatakan menjadi tali barut parti lawan.
"Saya percaya ugutan dan kecaman itu kerana saya mengeluarkan kenyataan kesal apabila golongan muda tidak berpeluang menyoal berkaitan sebarang isu terkini mengenai kepemimpinan parti (PPBM).
"Dalam temubual (media) itu, saya memberi kenyataan apa sebenarnya berlaku, termasuk isu suara golongan muda seakan disekat dan tiada konsep demokrasi dalam parti," katanya.
Berikutan ugutan yang diterima, Mohd Asyraf berkata, beliau bimbang keselamatan diri dan keluarganya, sekali gus meminta polis menjalankan siasatan menyeluruh serta mengambil tindakan sewajarnya.

Hadi Kafir & Pengkhianat? Mahathir Pula Diktator Tua Mudah Lupa Tempelak PAS.

Kenyataan Media

Tun Mahathir Si Mantan Diktator Tua Yang Mudah Lupa 

1) Semua kesilapan yang berlaku pastinya akan dipersalahkan orang lain, bukan dirinya sendiri. Dia juga sering memberi alasan tidak tahu dan terlupa apabila ditanya pelbagai tuduhan yang dikaitkan dengan dirinya. 

a. Isu Memali : Amanat Haji Hadi dan para Mufti yang dipersalah 

b. Isu Pemecatan Ketua Hakim Negara : Peguam Negara yang dipersalah 

c. Isu Tangkapan Ops Lalang ISA : Polis yang dipersalah 

d. Isu Kerugian RM 32 billion Skandal Forex : Gabenor Bank Negara yang dipersalah Media Pro PH punyalah bersungguh melaporkan kononnya Tun M meminta maaf di penghujung ucapan dasar PPBM sedangkan ketika sidang media selepas itu, Tun M berkata permohonan maaf secara umum itu hanyalah kerana memenuhi tradisi bangsa Melayu dan ianya bukanlah tanda mengakui sebarang kesalahan. Hebat bukan? Mohon maaf tetapi tidak mengaku salah.


2) Hebat sungguh Tun M ini kerana sesiapa sahaja yang tidak mengikut kehendaknya pasti akan dilawan sehabisnya. Mungkin ada yang sudah terlupa ketika zaman Tun M menjadi PM selama 22 tahun dulu, sekalian TPM tersingkir samada secara sukarela atau paksa. 

a) TPM Tun Musa Hitam (1981-1986) : letak jawatan 
b) TPM Tun Abdul Ghafar Baba (1986-1993) : letak jawatan 
c) TPM Dato' Seri Anwar Ibrahim (1993-1998) : dipecat 
d) Tun Abdullah (1999-2003) : terselamat

Walaupun Tun Abdullah berjaya menjadi PM yang baru tetapi, nasibnya tidakkah lama. 19 Mei 2008 : Tun M isytihar keluar UMNO sebagai tanda protes kepimpinan Tun Abdullah.

Selepas Tun Abdullah berundur pada Mac 2009, PM Najib dilantik sebagai pengganti dengan restu dan sokongan padu Tun M sendiri. 

Apabila PM Najib tidak membantu Mukhriz Mahathir untuk memenangi jawatan Naib Presiden UMNO dan menyingkirkan Mukhriz daripada jawatan MB Kedah, Tun M memulakan kempen mendesak PM Najib berundur. 29 Februari 2016 : Tun M isytihar keluar UMNO sebagai tanda protes kepimpinan PM Najib pula 

3) Hebat sungguh Tun M ini kerana dulu dia begitu dibenci dan dimusuhi oleh pemimpin PKR, DAP, dan PAN. Sekarang, dia begitu disanjungi dan disucikan pula oleh pemimpin Pakatan Harapan di samping memberikannya peranan sebagai Pengerusi PH. Bahkan, Tun M bakal dinobat sebagai PM Idaman Pakatan Harapan. Lawak apakah ini.? Bukankah dulu, pemimpin PH juga yang menggelar Tun M sebagai diktator yang mahazalim. PM Najib yang ada pada hari ini adalah pewaris legasi kepimpinan Tun M juga. 

4) Sungguh amat geli hati ini apabila melihat Tun M bercakap mengenai kebebasan bersuara, hak berpolitik, sistem demokrasi, anti rasuah sedangkan selama 22 tahun dia berkuasa dahulu, apa yang dia tidak buat.? 

Rekod sejarah berikut tidak pernah terpadam bahawa; 

a) Tun M menggunakan ISA untuk menahan tanpa bicara para musuh politiknya 

b) Tun M menggunakan OSA untuk menyekat penyebaran dokumen perjanjian berat sebelah kerajaan yang menguntungkan kroninya 

c) Tun M menggunakan Akta Mesin Cetak untuk menyekat penerbitan akhbar dan majalah yang menentangnya 

d) Tun M menggunakan Polis, FRU untuk menyekat demontrasi dan ceramah pembangkang 

e) Tun M meminda Perlembagaan bagi menghapuskan imuniti Raja-Raja dan kuasa Agong bagi memperkenankan sesuatu Rang Undang-Undang 

f) Tun M menyusun atur pelantikan Ketua Hakim Negara (judisiari) agar mengikut selera institusi eksekutif 

g) Tun M menggunakan wang Petronas bagi menyelamatkan (bail-out) syarikat anaknya, Mirzan Mahathir 

h) Tun M melantik rakannya, Eric Chia untuk mengetuai Perwaja Steel yang akhirnya kerugian sehingga RM 10 billion 

i) Tun M berpakat secara rahsia dengan Tun Daim mengarahkan Tan Sri Tajuddin Ramli membeli saham MAS bagi membantu Bank Negara Malaysia mengatasi kerugian sebanyak RM 32.5 billion akibat skandal tukaran asing (Forex) pada tahun 1992. 

j) Tun M menganugerahkan projek kepada sekalian kroni dan proksinya sehingga kekayaan negara berpusing di kalangan jutawan seperti Vincent Tan, Robert Kuok dan Ananda Krishnan. 

5) Setelah puas Tun M memusnahkan institusi negara, kini dia mahu kembali memerintah Malaysia. Kasihan melihat pemimpin Pakatan Harapan yang begitu terdesak untuk menawan Putrajaya sehingga tidak sedar diri mereka sedang dipergunakan dan diperbodohkan oleh Tun M. Segala ludahan dan cacian mereka terhadap Tun M sudah dijilat kembali dan digantikan dengan semburan wangian dan hamparan permaidani indah untuk Tun M. 

6) Hanya PAS yang tidak mampu ditipu oleh Tun M. Oleh sebab itu, janganlah kita terkejut apabila saban hari Tun M menyerang dan memfitnah PAS kerana PAS yang dipimpin oleh Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang tidak mengikut selera dan kehendak nafsu Tun M. Hari ini Tun M menggelar Tuan Guru Presiden PAS sebagai pengkhianat kerana tidak mahu bersama PH menjatuhkan PM Najib. Tun M sepatutnya cermin dirinya sendiri dahulu. 

Adakah dia menyangka rakyat sudah lupa dengan pengkhianatan amanah yang dilakukan olehnya selama 22 tahun dahulu.? UMNO yang rosak membarah hari ini pun adalah hasil warisan gaya pemerintahan Tun M juga. 

PAS memperjuangkan perubahan dasar bukannya sekadar menukar individu. Islam hanya akan tertegak dengan keruntuhan sistem jahiliyyah bukannya digantikan pula dengan sistem jahiliyyah yang baru. 

Malaysia akan meniti hari kegelapan bukannya sinar harapan yang cerah seandainya Mantan Diktator Tua ini kembali ke puncak kuasa. 

Catatan oleh ; 

Syed Ahmad Fadhli 
Pegawai Pusat Penyelidikan PAS 
3 Januari 2018
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...