Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 14 September 2013

Ulama PAS Cadang Kaji Semula Kerjasama Dengan PKR.

Ada kemungkinan mahu memutuskan kerjasama dan hubungan politik yang terjalin antara PAS dan PKR.

Cadangan dikemukakan oleh Ustaz Harun Taib. Berita tersebut dilaporkan oleh The Malaysian Insider.

Alasan kepada cadangan itu berpunca dari kemerosotan undi melayu kepada PAS, perebutan kerusi antara PAS dan PKR dan juga beberapa tindakan dan idelogi PKR yang di anggap melemahkan pengaruh PAS di kalangan orang melayu.

Rujuk ;

Ketua Dewan Ulamak PAS, Datuk Harun Taib mencadangkan agar PAS mengkaji balik tahaluf siasi (kerjasama politik) yang dibuatnya dengan PKR.

"Amat wajar sekali tahaluf siasi bersama PKR ini dikaji setelah berlaku perkara-perkara yang boleh melemahkan PAS dan merosakkan hubungan di dalam tahaluf siasi," kata Harun.

Cadangan itu dikemukakan beliau melalui ucaptama kepada Multaqa Ulama Semalaysia yang diadakan di Kota Sarang Semut, Alor Setar hari ini.

Hampir 1,000 pemimpin PAS di kalangan ulama menyertai perhimpunan yang diadakan menjelang muktamar PAS ke 59 22 November depan di Shah Alam, Selangor.

Sebelum ini, tiga muktamar PAS berturut-turut meluluskan usul agar hubungan dalam Pakatan Rakyat diperkukuhkan.

Dalam pilihan raya lalu PAS menang 21 kerusi Parlimen dan hilang kerajaan negeri Kedah berbanding PRU-12 menang 23 kerusi Parlimen dan menang di Kedah.

Bagi melaksanakan kajian ini Harun dalam kertasnya itu mencadangkan agar satu jawatankuasa khas ditubuhkan untuk mengkaji dan menilai kemerosotan sokongan pengundi Melayu ekoran tahaluf siasi dengan PKR.

"Pertukaran, perebutan dan penyerahan kerusi potensi PAS kepada PKR juga antara faktor yang perlu dikaji kembali dan ia antara faktor utama yang perlu diberi perhatian," kata Harun.

Wajah Penjenayah Paling Jahat Di Malaysia Tersebar.

Paling jahat. Tiada yang lebih jahat dari individu neh melainkan dia la yang paling jahat sekali. Disebabkan kejahatan yang dia lakukan pada 5 tahun yang lepas maka dia telah dihukum pada masa kini.

Kesalahan yang dia buat ialah kesalahan yang paling jahat sekali kat negara neh.

Jenis kesalahan : menentang rampasan kuasa oleh pemimpin zalim, berdemo untuk menyatakan bantahan mengenai perkara tersebut.

Hukuman : Penjara 2 tahun.

Inilah wajah penjenayah paling jahat tue.


Khir Toyo ;

Jenis kesalahan : menganiaya rakyat di Selangor dengan melakukan pelbagai jenis salah laku atas nama jawatan yang dimilikinya dalam kerajaan negeri sehingga menjadi kaya raya. Menindas rakyat Selangor bertahun2 lama nya dengan corak pemerintahan yang tidak adil, tidak amanah, berat sebelah dan menyusahkan rakyat jelata.

Hukuman : Penjara setahun. Boleh dirayu. Tidak dipenjarakan sampai sekarang.

Shahrizat Jalil And Family ;

Jenis kesalahan : menggunakan dana kerajaan yang diperolehi dari wang pembayar cukai untuk membina kekayaan peribadi. Kerajaan memberikan pinjaman dengan kadar bunga yang sangat rendah [pemimpin PTPTN kena pun lagi tinggi] dengan tempoh pinjaman yang lama. Tujuan pinjaman nak memenuhi permintaan daging lembu dalam pasaran tempatan. Supaya pengguna dapat membeli daging lembu yang lebih berkualiti dengan harga yang lebih rendah untuk seimbangkan permintaan dan penawaran. Juga berperanan untuk membantu peternak2 lembu tempatan bagi melibatkan diri dalam aktiviti perniagaan untuk meningkatkan taraf hidup masing2. Namun apa yang berlaku ialah mereka gunakan dana tersebut untuk bekalkan daging lembu kepada restoran2 mewah saja dan gunakan baki pinjaman untuk membuat pelaburan dalam perkara yang tidak berkaitan dengan lembu.

Hukuman : dilantik menjadi penasihat khas kepada Najib dalam hal ehwal wanita. Suami menyaman pihak yang mendedahkan penyelewengan tersebut. TV3 highlight bahawa tukang dedah kejahatan adalah penjahat tukang buat jahat ialah baik. Syarikat tersebut bakal di jual kepada salah seorang pelabur dari Jepun dengan semua hutang2 ditanggung oleh mereka.

Tajuddin Ramli ;

Jenis kesalahan : melakukan penyelewengan dengan menggunakan wang / aliran modal MAS sehingga menyebabkan MAS rugi.

Hukuman : Hutang dilupuskan.

Ali Rustam, Khairy Jamaluddin, Isa Samad ;

Jenis kesalahan : terlibat dalam skandal rasuah, jual beli undi dalam pemilihan UMNO, projek2 yang berskala besar yang menimbulkan kecurigaan.

Hukuman : Dilantik menjadi menteri, CEO agensi2 tertentu kerajaan.

PKFZ ;

Jenis kesalahan : projek berskala besar yang merugikan wang pembayar cukai kerana tidak mencapai sasaran seperti yang dirancangkan. Wang pelaburan meningkat berganda2.

Hukuman : Nama2 menteri2 besar dan ahli politik BN yang terlibat semua pun tak bersalah. Yang bersalah hanyalah pegawai2 yang berjawatan kecil dan serdahana. Pegawai2 ini mempunyai kuasa yang terhad dalam memberikan apa2 kelulusan dan kebenaran tapi mereka la yang paling bersalah kalau berlaku apa2. Ketika ini tiada seorang pun menerima hukuman penjara.

Taib Mahmud ;

Jenis kesalahan : terlibat dalam pelbagai siri salah guna kuasa atas nama menteri untuk membolot kekayaan Sarawak secara peribadi dengan meminggirkan warga Sarawak. Membina pelbagai syarikat2 yang berskala besar untuk membolot pelbagai jenis projek dalam dan luar negara bagi membina kekayaan dan empayar Taib.

Hukuman : Dipilih, dilantik dan dikekalkan terus [mungkin sampai putus nyawa kot] menjadi Ketua Menteri bagi tahun ke berapa tah [sebab dah terlalu lama sampai tak terkira tahun..]

Taib Mohammad Taib ;

Jenis kesalahan : terlibat dalam pelbagai skandal yang mencurigakan sehingga membolehkannya memiliki kekayaan terlampau ketika menjadi MB Selangor.

Hukuman : Masuk PAS. Di anggap suci.

Jamil Khir ;

Jenis kesalahan : terlibat dalam penyalahgunaan wang zakat.

Hukuman : di iktirafkan sebagai salah seorang yang layak menerima zakat. [Untuk rekod, Jamil Khir dah ganti balik duit tersebut. Itupun tatau guna duit dia ke atau duit pembayar cukai].

Najib, Muhyiddin, Zahid Hamidi, Nazri Aziz ;

Jenis kesalahan : dikatakan ada kaitan ataupun dipercayai terlibat dalam pelbagai kes yang menimbulkan keputusan yang mencurigakan. Seperti skandal susu basi di sekolah, C4 dibawa keluar, projek makmal sekolah yang runtuh, mempengaruhi tindakan PDRM dalam pelbagai siri tindakan [ merampas komik, tidak menyiasat kes kecederaan ke atas rakyat biasa yang dilakukan oleh orang2 berpengaruh dan berprofil tinggi, kematian Altantuya, komisen kapal selam, pembelian aset keselamatan dengan harga yang melampaui batas]

Hukuman : tiada keperluan buka kertas siasatan meksipun desakan demi desakan telah dilakukan, tutup kes, mereka bersih, itu fitnah pembangkang, menteri2 di Malaysia adalah malaikat versi manusia.

Ada banyak lagi. Terlalu banyak nak dituliskan disini. Cukupla kalau korang tahu kesalahan paling berat di negara ini bermaksud bila rakyat menegakkan keadilan untuk diri mereka, mempertahankan hak mereka, itu jenayah berat. Kalau mencuri susu nak bagi anak minum pun jenayah berat. Sebab mencuri sikit2. Kalau mencuri besar2, merompak dan menyamun duit pembayar cukai sehingga menindas rakyat itu jenayah kecil dan ringan. 

Oke bai.

Jumaat, 13 September 2013

Peserta Demo BERSIH Di Penjara Setahun.

Tragedi.

2 keputusan penghakiman yang berbeza tetapi melibatkan peserta2 demo di negara neh. Kedua2 kes telah menyebabkan OKT dipenjarakan dengan setahun dan dua tahun.

Kes pertama melibatkan 13 peserta demo yang melawan rampasan kuasa di Perak. Rujuk sini.

Kes kedua pula melibatkan seorang peserta demo yang menyertai perhimpunan BERSIH 3 sehingga terlibat dalam konflik yang tidak disangka2.

Kes berlaku di Terengganu. Penoreh getah yang berusia 26 tahun dihukum penjara setahun dan denda RM5,500 setelah didapati bersalah dalam 3 pertuduhan.

Yang pertama ;

Rosakkan kereta polis.

Yang kedua ;

Cederakan pegawai polis yang bertugas.

Yang ketiga ;

Cederakan wartawan Alhijrah.

Kenapa demo yang begitu aman seperti BERSIH boleh bertukar menjadi GANAS? Mestilah sebab ada tukang yang buat PROVOKASI. Bila ada rakan2 perjuangan kita gagal menahan EMOSI maka mereka terperangkap lalu bertindak melakukan sesuatu yang mereka tak pernah ada niat nak buat pun.

BTW, yang aku heran, berlambak2 rakyat kena bantai walaupun tak buat salah pada demo BERSIH 3 tue apa citer pula?

Aku tak kata mencederakan POLIS itu betul. Merosakkan kereta polis itu betul. Ataupun memukul wartawan Alhijrah itu betul. Harap faham disini ye.

Cuma aku kata kita perlu memahami kenapa rakyat marah sangat pada demo BERSIH 3. Bahkan selepas demo BERSIH 3 siri2 demo selepas itu pun RAKYAT jadi semakin MARAH dari hari ke hari. Ini kita kena fahami juga.

Apa pun tindakan keras dan tegas hakim negara ini berkaitan dengan peserta2 demo menyebabkan aku memikirkan sesuatu. Apakah ini satu hint atau amaran langsung kepada rakyat bahawa jika kita melibatkan diri dalam apa juga demo, dan jika kita ditangkap, maka kita akan didakwa tanpa kompromi. Oleh kerana aktivis2 seringkali terlepas dengan denda akibat kutipan derma orang ramai, maka mungkin sudah sampai masanya penjara adalah tempat untuk mengendurkan semangat juang pejuang2 rakyat di negara ini?

Jika ya apakah strategi mereka berkesan pada tanggapan korang?

Baca lanjut disini ==>  http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/jail-and-rm5500-fine-for-rubber-tapper-who-joined-bersih-protest-bernama

13 Aktivis Rakyat Di Penjara 2 Tahun Kes Rampasan Kuasa Di Perak. - SEBARKAN.

Di penjarakan serta merta sejurus keputusan di umumkan oleh hakim sebentar tadi.Mereka didapati bersalah oleh hakim. Mereka bukan saja perlu menjalani hukuman penjara selama 2 tahun tanpa rayuan bahkan juga perlu membayar denda sebanyak RM5k setiap seorang.

Apa kesnya neh?

Video kat bawah akan jelaskan kepada korang. 13 aktivis ini antara lain yang melawan berhabis habisan rampasan kuasa yang berlaku di Perak pada tahun 2009. Dari ribuan yang lain polis aim 13 individu tersebut. Mereka di anggap melawan keputusan yang ditetapkan oleh Sultan Perak ketika itu.

 Penjelasan. 

1. Mereka bukan lawan raja. Nampaknya ada yang salah faham disitu.

2. Mereka melawan penipuan ataupun penyelewengan yang menyebabkan peralihan kuasa PR daripada menjadi kerajaan negeri kepada menjadi pembangkang negeri. Be it jika raja yang buat sekalipun, ia harus di anggap melawan penyelewengan. Bukan nya melawan mana2 individu yang memegang apa2 jawatan atas kapasiti dia memegang jawatan tersebut. Senang cakap, kita lawan isu, bukan lawan jawatan. Kita lawan 'perkara' bukan lawan sistem.

3. Lihat saja banner2 yang menuntut agar Sultan/Raja kembalikan semula kuasa kepada yang hak.

4. Menghalang Zambry dan beberapa ADUN BN dari mengangkat sumpah.

5. Kemarahan mereka boleh difahami oleh aku kerana ia memang menzalimi rakyat apabila keputusan rakyat dirampas begitu saja.

6. PRU ke 12 menyaksikan PR berjaya merampas PERAK dari kekuasaan BN akan tetapi disebabkan beberapa taktik/teknik/strategi kotor, maka PERAK kembali kepada BN semula.

7. Ahli2 PAS berdemo dan melawan bagi menyatakan bantahan terhadap perkara tersebut.

8. Ia tidak aneh. Kerana mereka paling terkesan dan paling tertindas dalam kes rampasan kuasa ini.

Dan inila perkara yang menyebabkan 13 aktivis rakyat dipenjarakan. Selama 2 tahun melawan berhabis habisan untuk membebaskan diri dari dakwaan akhirnya pada hari ini 13 aktivis tersebut dijatuhkan hukuman penjara serta merta. Mereka di bawa ke penjara Tapah.

Aktivis2 ini telah kehilangan kerja kerana kes ini.

Sesetengah orang mengejek2 dan menghina2 mereka. Eley padan muka. Sapa suruh berdemo bagai lawan BN. Hah amek kaw.

Memang cakap padan muka lebih senang dari memahami situasi dan keadaan sebenar. Memang menjadi musuh lebih senang dari mendekati dan membantu mereka. Memang menyindir dan menganggap semua yang tak sokong BN adalah pengkhianat lebih senang dari mendengar masalah2 yang mereka hadapi sehingga memaksa mereka mengambil pendekatan itu.

Ia adalah hak korang untuk memilih cara yang senang. Tiada mana2 manusia boleh memaksa korang untuk pilih cara yang susah pun. Tapi aku nak pilih cara yang susah.

Mari kita lakukan sesuatu untuk bantu 13 aktivis ini. Diri mereka perlukan kita. Terutamanya keluarga mereka, yang lebih2 lagi memerlukan kita. Keluarga2 kepada 13 aktivis ini kehilangan tunggak utama keluarga. Yang bekerja, hilang pekerjaan. Yang menanggung keluarga tidak boleh menanggungnya lagi kerana dipenjarakan. Yang jadi bapa harus lepaskan tanggungjawab buat sementara waktu. Yang jadi suami harus tinggalkan isteri. Yang menjadi anak harus tinggalkan ibu bapa. Yang menjadi rakan2 pula tidak boleh bertemu dengan mereka seperti biasa selama 2 tahun.. 
Alasan hakim yang menjatuhkan hukuman penjara 2 tahun mandoriti adalah sebagai pengajaran kepada pihak2 lain agar tidak melakukan perkara yang sama.

Secara tidak langsung memberikan gambaran kepada kita jika kita berdemo melawan penindasan kita boleh dikenakan hukuman penjara atau denda atau kedua2nya sekali seperti kes yang baru saja berlaku di Perak ketika ini.

Ini adalah ugutan. Bacaan minda aku. Dan ini adalah kekejaman. Menghalang rakyat dari menyatakan ketidakpuasan ahti apabila mereka ditindas adalah satu perkara yang sangat2 zalim.

Apa saja ayat yang cuba digunakan untuk menenangkan keluarga 13 aktivis ini tidak akan berkesan selagi mana orang tersayang mereka berada di dalam. Kata2 terakhir Abah Anas sebelum dibawa ke penjara ;


Suamiku dan 12 yang lain menyampaikan salam dan ucapan Terima kasih kepada semua. 

Pesanannya

"Kami bersama perjuangan DR Morsi, Ikhwanul Muslimin dan seluruh pejuang tanah air. Kami kuat dan yang di luar teruskan perjuangan."

Pesanan dari panggilan telefon dalam trak polis untuk dibawa ke Penjara Tapah.

Rabia!

Penjara Tapah akan menyaksikan air mata rakyat tumpah. Kerana selain dari itu sebagai rakyat biasa tiada apa lagi daya yang mampu kami lakukan. 

Allah, sabarkan ahti keluarga2 ini.

Allah, kuatkan aktivis2 rakyat untuk terus melawan kezaliman.

Rujukan :  https://www.facebook.com/nashita.noor?fref=ts

 Derma kilat kpd keluarga . Suaminya dipenjara 2 tahun krn bantah rampasan kuasa di . Nashita Md Noor 162209939776 Maybank

Kerajaan Jamin Harga Gula, Tepung Tidak Naik.

Tatau nak bodohkan sapa. Kita pakat2 perhatikan aje la permainan depa. Sendiri umumkan tidak akan naikkan harga barang yang mana KERAJAAN ada SAHAM dalam SYARIKAT2 TERSEBUT dan sendiri HAPPY2 berlagak konon nya sendiri WIRA?

Apa la nak jadi dengan kerajaan kita neh.

KAH KAH KAH

Lihat bawah ;


Kerajaan memberi jaminan harga tepung dan gula tidak akan naik di sebalik pengurangan subsidi petrol RON95 dan diesel sebanyak 20 sen diumumkan kerajaan, 3 September lepas.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hasan Malek berkata, jaminan itu berdasarkan persetujuan antara kementerian dengan beberapa pengeluar dan pengilang utama dua komoditi makanan itu, semasa pertemuan pada Selasa.

"Saya gembira apabila mereka juga memberitahu bahawa bekalan gula dan tepung mencukupi.

"Mereka juga bersetuju untuk tidak menaikkan harga barangan itu dan ini bermakna peniaga tidak boleh menaikkan harga barangan berkenaan sewenang-wenangnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutupan Bengkel Kefahaman Undang-undang dan Pemeriksaan kepada Penghulu dan Penggawa Semenanjung Malaysia, di sini hari ini.

Rujukan :  http://www.malaysiandigest.com/bahasa-melayu/440991-kerajaan-jamin-harga-tepung-gula-tidak-naik.html

Instead of subsidi bagai dalam tepung dan gula, apa kata kerajaan mahsuhkan sistem monopoli? Lebih ramai yang meniaga tepung dan gula, meningkatkan persaingan sekaligus memberikan pelbagai pilihan kepada pengguna untuk membuat penawaran.. 

Owh tak boleh2. Kalau takde monopoli terjejasla pendapatan kerajaan..

KAN?

KAH KAH KAH  

BTW, subsidi neh berperanan nak membiarkan harganya rendah dalam pasaran. Seolah2 kos operasi nak proses dan jual gula pada harga yang rendah sebenarnya tidak menguntungkan peniaga [tak dapat tampung kos operasi]. Ini persepsi, pemikiran dan idelogi yang kerajaan dan peniaga2 canangkan ke dalam kepala hotak kita.

Tapi aku tak berfikir sepertimana yang orang mahu aku berfikir. Dari apa yang nampak sebenarnya harga gula kita boleh murah waima tanpa subsidi sekalipun jikalau peniaga gunakan calculation yang betul untuk raih keuntungan.

Bila mereka mahu, mesti boleh. Bila mereka tamak, maka ia jadi tak boleh. Subsidi kepada kroni2 tertentu bukan saja menguntungkan kroni tersebut bahkan juga menguntungkan pihak yang berperanan dalam mengekalkan subsidi tersebut.

Lue fikirlah sendiri.

Papa Gomo Di Arah Bayar RM500K Dalam Kes Saman Fitnah.

Mahkamah Tinggi hari ini memerintahkan blogger pro-Umno, Papagomo perlu membayar RM500,000 kepada seorang ahli perniagaan bagi bayaran ganti rugi terhadap satu tuntutan saman fitnah.
Perintah itu dibuat selepas mahkamah mengenal pasti Papagomo sebagai Wan Muhammad Azri Wan Deris.
Ahli perniagaan, Abdul Razak Mohd Noor memfailkan saman RM10 juta terhadap Papagomo, mendakwa blogger itu secara tersirat menyatakan beliau penipu yang memperolehi jutaan ringgit dalam Sukan Komanwel.
Dalam keputusannya hari ini, Suruhanjaya Kehakiman Vazeer Alam Mydin Meera memerintahkan Papagomo membayar RM200,000 bagi ganti rugi am dan RM300,000 ganti rugi teladan.
Beliau juga membenarkan injunksi untuk menghentikan Papagomo daripada terus memfitnah Abdul Razak.
Vazeer juga memerintahkan Papagomo membayar kos RM50,000 kepada ahli perniagaan itu.
Dalam keputusannya, Vazeer berkata, Papagomo tidak insaf dengan tindakannya dan ia kelihatan dalam kelakuannya ketika memberi keterangan dalam perbicaraan tuntuntan saman fitnah itu.
Beliau berkata, keputusan itu akan memberi pengajaran kepada blogger yang memuat naik artikel berbentuk fitnah dalam ketanpanamaan (anonymity). – 13 September, 2013.

Err sapa yang nak kena bayar? Papa gomo kan misteri orangnya? Lagipun dia dah tak wujud... yang wujud hanyalah Azri..
Hehe..

Khamis, 12 September 2013

Ahmad Maslan Kena Balon Di Facebook Kerana Anggap Rakyat Malaysia Semua nya BODOH.Jangan.

Jangan sesekali beranggapan bahawa keseluruhan rakyat di negara ini bodoh2 belaka. Itu satu tindakan yang tidak bijak sama sekali. 

Menurut Ahmad Maslan ;

Penggunaan RON 95 mengikut pendapatan isi rumah ;

RM3,000 ke bawah = RM132 sebulan.

RM5,000 ke bawah = RM375 sebulan.

Sejurus data ini disiarkan di saluran berita Astro Awani, Ahmad Maslan mendapat kritikan balas yang sangat2 negatif dari warga maya. Bayangkan saja ulasan yang 'diterbitkan' oleh seseorang yang duduk dalam kementerian kewangan..

Bukan jawatan cikai2. Taraf menteri pula tue.

Tapi tak aneh sebab PM kita si Najib tue pun anggap BRIM RM500 cukup untuk setahun kan?

KAH KAH KAH

Isu penting. Menjawab kepada soalan. Ahmad Maslan salah. Jika ini ialah purata [sebab takde perkataan purata pun kat situ] pun ia tak tepat. Pengiraan ini sebenarnya menyinggung perasan rakyat jelata di negara ini.

Ahmad Maslan, ketahuila. 

1. Jumlah penggunaan minyak secara bulanan tidak boleh ditentukan melalui tangga gaji. Kalau kita nak kira jumlah penggunaan minyak, kita tengok jenis kereta [enjin berkuasa besar atau kecik], jarak ulang alik dan juga berapa kali kita gunakan kenderaan kita dalam sehari.

2. Tak semestinya gaji besar guna kereta besar gaji kecik guna kereta kecik. 

3. Ahmad Maslan mungkin merujuk kepada mereka2 yang dah berkeluarga. Tapi tak semestinya dalam satu2 keluarga tue ibu dan bapa bekerja. 

4. Begitu juga tak semestinya satu2 keluarga itu boleh menggunakan kereta kecil semata2 hanya kerana mereka mahu begitu. Kalau ada anak 5,6 mana boleh guna kereta kancil.

5. Begitu juga bagi mereka2 yang tinggal di luar bandar. Bagi yang tempat kerja jauh, bagaimana? Dengan gaji kecik, guna kereta kecil pun kos tetap meningkat disebabkan faktor tak mampu beli / menyewa rumah di kawasan tengah2 bandar atau berdekatan dengan tempat kerja. Ini bermaksud kemungkinan besar orang2 yang bergaji kecil perlu keluarkan lebihan wang untuk minyak berbanding orang2 kaya sebab lazimnya orang2 kaya tinggal di kawasan bandar dan orang2 yang kurang berduit tinggal di kawasan pinggir bandar berdasarkan kemampuan mereka yang mampu beli/sewa rumah dengan harga tersebut.

6. Orang2 yang bergaji kecil tak semestinya menggunakan motor. Jika RM135 sebulan untuk MOTOR agak logik. Bergantung kepada jarak juga la. Dengan jumlah berapa kali dia gunakan motor tersebut dalam sehari. Tapi still tak bergantung kepada gaji. Sebab ada juga orang2 kaya yang berpendapatan besar menggunakan motor untuk pergi kerja. Macam salah seorang yang aku kenal kat sini. Melayu kaya, ada kedai, dekat rumah, naik motor je pun.

7. Jumlah penggunaan minyak memang tidak boleh diukur melalui pendapatan. Ada jenis2 kenderaan memang jenis jimat minyak dan ada juga yang sebaliknya.

8. Apa yang Ahmad Maslan boleh buat ialah kira purata penggunaan minyak sehari2 oleh rakyat Malaysia dan perbelanjaan minyak seharian oleh mereka. Memang tak boleh dipecahkan ikut pendapatan sebab tak logik. 

9. Buat kira2 sebelum dan selepas kenaikan 20sen. Bandingkan. Tengok sejauh mana peningkatan perbelanjaan itu berlaku dari segi minyak jek.

Gaji bulanan yang kita dapat tak menentukan berapa banyak kita gunakan minyak sehari2. Hampa ada menteri yang berfikir macam neh. Berapa banyak pula harga minyak yang dikeluarkan oleh menteri2 kita? Gaji mereka lagi besar, betul tak? Ada keluarkan RM375 sebulan tak? Ataupun sebenarnya tak keluarkan duit satusen pun sebab minyak SPONSOR?

Nampak tak kat situ bagaimana gaji tidak memainkan peranan terhadap jumlah penggunaan minyak sehari2 oleh rakyat Malaysia?

Sesiapa yang ada link dengan Ahmad Maslan, direct link tolong la bagi artikel neh kat dia. Aku percaya dia sebenarnya dah kena kelentong dengan orang2 yang bekerja dengan dia [sangka baik]. Aku percaya orang2 yang bekerja dengan dia sedang membodek dia tahap dewa. Sampaikan info2 merepek begini pun boleh lepas kat pihak media. Tolong la bagi dia baca apa yang aku tulis neh. Kalau ko sedara mara Ahmad Maslan pun takpe. Lepas baca2 bagitau la kat dia. Tolong la. Rakyat di negara ini tak boleh bear dengan satu lagi menteri2 yang kurang cerdik untuk mentadbir negara ini. We had enough. Seriously, enough.

JMM Meroyan Nak Check Jumlah Duit Anwar Ibrahim.

Kalau aku jadi Anwar haram aku nak setuju. Gila apa korang neh sibuk pula nak check berapa banyak duit dalam account bank aku? Lepas tue nak pergi dedahkan kat dalam media2. Ini satu ganguan ke atas privacy orang.

Tahu tak?

Tapi kalau Anwar setuju aku tak pula kata salah. Lantak dia la. Nak melayan sangat kehendak JMM. Jangan sampai tak terlayan sudah la. 

KAH KAH KAH

Apa pun aku raikan kebodohan JMM neh. Dan aku juga raikan kebodohan orang2 yang mempercayai JMM. Kalau aku jadi Anwar, ada orang nak minta tandatangan aku sebagai keizinan untuk dia dedahkan jumlah account bank aku, takan la aku bodoh2 nak jadi patung tanpa memikirkan strategi2 tertentu kan?

Maksud aku, kalau sungguh si ANWAR neh PEROMPAK maka dah tentu2 dia boleh alihkan duit tue kat tempat lain bila dia tahu ada orang beria2 nak siasat dia betul tak?

Apatah lagi JMM buat kenyataan mendahului tindakan. Lain la senang Anwar nak elak, kalau sungguh la si Anwar neh perasuah apa bagai.

Inila kita panggil sengaja nak meraih millage persepsi. Orang kita cukup terkesan dengan politik persepsi neh. Bukti takde takpe, hujah takde takpe, janji kita rasa sesuatu, sudah cukup.

Bayangkan nanti bila mereka tak dapat menemui sesuatu yang mereka harapkan dalam account bank DSAI maka mereka akan tuduh DSAI simpan duit kat account bank Wan Azizah pula.. lepas tue Nurul Izzah, dan begitulah seterusnya asalkan mereka2 tue ada kaitan dengan DSAI.

Dan adakah DSAI selepas itu perlu memberikan persetujuan kepada semua orang untuk memantau privacy account keluar masuk satu family suku sakat dan sahabat akrab dia semata2 nak menolak persepsi dan tohmahan pihak2 tertentu ke atasnya?

Sampai bila2 pun, sampai bila2 pun imej DSAI tidak akan pernah CLEAN di mata mereka. Jadi buat apa nak layan? Biarkan saja. Kalau aku jadi DSAI jangan harap aku nak layan isu BODOH nak MAMPOS macam neh.

Ini cuma serangan alih persepsi dari isu harga minyak dan pelbagai lagi isu2 yang membebankan rakyat. Inila masalahnya orang2 BN. Asal PKR sound sikit pasal ekonomi, jentik sikit pasal subsidi, dah mula lakukan serangan terhadap batang tubuh DSAI.

Lepas tue suka tuduh2 orang yang bersuara sebagai tegar DSAI sebab pada mata dia semua yang bercakap mengenai DSAI ialah penyokong2 kuat DSAI. Padahal dia tatau, orang menyampah sebab dorang gunakan taktik2 bodoh lagi membodohkan untuk mengalihkan focus rakyat terhadap masalah ekonomi negara. Dan mereka juga tidak tahu bahawa rakyat yang melawan tak pernah letak kebergantungan hidup ke atas mana2 pemimpin. Peduli hapa aku dengan DSAI. Sapa baik aku sokong sapa tak baik aku lawan. 

Takde idea nak lawan hujah, diam sudah la. Kalau ko dok diam2 pun takde orang nak kata ko BISU.

KAH KAH KAH

Baca bawah ;

Pengerusi Jaringan Melayu Malaysia (JMM) Azwanddin Hamzah berkata NGO itu akan mengunjungi rumah Datuk Seri Anwar untuk mendesak agar ketua umum PKR itu membenarkan Bank Negara mendedahkan maklumat akaun bank ketua pembangkang itu.

Azwanddin dalam satu laporan Utusan Malaysia berkata NGO berkenaan akan mengunjungi rumah Anwar esok bagi mendapatkan tandatangan Anwar berhubung maklumat akaun bank Anwar itu.

Maklumat bank tersebut adalah berhubung dakwaan oleh bekas calon BN untuk kawasan parlimen Permatang Pauh, Mazlan Ismail bahawa pengerusi DAP Karpal Singh menerima bayaran guaman RM50 juta dari Anwar untuk merasuah hakim.

Azwanddin berkata, usaha tersebut akan terus dilakukan di setiap lokasi yang dihadiri ketua pembangkang itu sekiranya gagal mendapatkan tandatangan Anwar esok.

"Kami akan ke mana sahaja yang dihadiri Anwar termasuk di Parlimen, ceramah-ceramah, di rumah malah sehingga Amerika Syarikat sekalipun sehingga beliau sanggup menandatangani surat itu.

"Saya bersedia menjadi despatch (budak penghantar surat) kepada Anwar kerana dangan cara ini sahaja dapat memastikan beliau menandatangani surat kebenaran itu selepas banyak desakan sebelum ini tidak menampakkan hasil," katanya seperti dilapor dalam akhbar itu.

Anwar pada awal bulan lalu membuat laporan polis terhadap dakwaan Mazlan bahawa beliau merasuah hakim dan timbalan pendakwaraya.

Turut membuat laporan, pengerusi DAP Karpal Singh – yang turut dituduh menerima bayaran guaman RM50 juta daripada Anwar, seperti didakwa Mazlan.

Laporan Utusan hari ini menyebut, JMM telah menyediakan surat rasmi kepada gabenor BNM Tan Sri Zeti Akhtar Aziz untuk membenarkan maklumat akaun itu didedahkan kepada media yang kini hanya memerlukan tandatangan Anwar.

Rujukan :  http://www.malaysiakini.com/news/240941

Protes Seret Motor PAS GAGAL?

Sempena kenaikan harga minyak. PAS ada buat kempen. Mari la kita semua melakukan satu siri protes besar besaran..

Ya, protes apa tue Ustaz?

Seret motor. Kita seret motor tanda minyak takde. Minyak takde sebab duit takde. Duit takde nak beli minyak mahal.


Idea neh tidak teruk pada aku. Aku sentiasa meraikan semangat rakan2 seperjuangan. Pada aku, ada idea, usahakan ke arah itu adalah sejuta kali lebih baik daripada tak buat apa2.

Daripada kondem idea orang tapi tak bagi langkah alternatif nak buat apa. 

Tapi sayangnya ada sesuatu yang tak kena dengan protes ini. Apa dia? Yang tak kena kat protes neh ialah dari segi ruang promosinya. Siapa tahu bahawa jumaat ini akan ada protes seret motor? Ko tahu? AKu pun tatau kalau aku tak nampak orang kutuk2 program neh.

KAH KAH KAHKenapa tak ramai yang sebarkan perkara ini ek? Adakah kerana kena seret motor? Pendapat aku sendiri. Ikhlas. Aku fikir perkara ini menyusahkan. Kena heret motor pula. Awak dah le tengah bengang sebab BN naikkan harga minyak. Lepas tue awak penatkan pula badan awak dengan heret motor. Entah nak kena heret berapa lama. Berapa jauh. Berapa ramai pula tue. Semua orang ada motor ke. Semua VVIP yang turun berdemo heret motor sekali gak ke. Atau rakyat je yang seringkali kena heret, seret dan berdepan apa bagai dengan segala bagai tue?

So soalan2 ini terfikir dalam kepala hotak aku. Tapi tak bermaksud program ini tidak baik. Ia cuma soalan2 yang terbit dalam benak aku. Itu saja. Dah namanya soalan. Dan soalan pasangan nya jawapan. Maksudnya kat sini soalan2 dalam kepala hotak aku memerlukan jawapan. Bukan maki hamun marah tuduh menuduh ataupun respon royanan.

Dari apa yang aku lihat juga. Sisi positif. Jika protes ini berjaya menghimpunkan orang ramai ia sebenarnya memberikan impak yang besar. Ia boleh mendapat millage berita dalam dan luar negara. Sekaligus memberikan impression kepada kerajaan dan dunia luar apa yang rakyat Malaysia rasa mengenai tindakan kerajaan baru2 ini yang menaikkan harga minyak disamping keadaan rakyat yang sedia terbeban dengan kos sara hidup yang tinggi.

Pun begitu. Sambutan umum terutamanya aktivis mengenai protes ini agak dingin. Lihat aje di ruangan FACEBOOK. Tak ramai yang tahu apatah lagi hampir tiada orang yang mempromosikan ia. Aku tak sure kenapa. Tapi aku syak ia mungkin ada kaitan dengan penganjur protes ini yang mana dia ada hubungan yang tidak baik dengan para aktivis2 pro rakyat dan juga dengan geng2 PKR. Beberapa kali siri pertengkaran yang mengeruhkan hubungan PAS dengan PKR sebenarnya memberikan gambaran yang tidak sihat tentang tuan punya badan.

Begitu juga siri2 pertengkaran dengan sesama pemimpin2 PAS.

Aku tiada pendirian yang konsisten tentang hal2 pertengkaran dan perselisihan faham tersebut. Walaupun jauh disudut ahti, aku rasa semua itu adalah bullshit. Orang sibuk lawan BN, korang sibuk gaduh sesama sendiri.  

Apa yang aku tahu aku cuma mahu lawan kezaliman dan kezaliman itu ialah penindasan ke atas rakyat. Segala usaha yang dibuat jika bertujuan untuk menyuarakan hak rakyat aku akan sokong. Sepertimana yang aku dah sebut tadi, idea bila disusuli dengan usaha, aku akan raikan. Aku raikan bukan bermaksud aku kata idea tersebut idea terbaik. Aku raikan kerana sekurang2nya mereka ada usaha untuk lakukan sesuatu daripada tak buat apa2..

Oke bai. 

Gaji Ulama Mana RM15K Sebulan neh?

Wowww

Takan la sampai dapat RM15K sebulan? Murah betul rezeki dia... apa nak heran dengan kenaikan 20sen. Memang wajarla digesa kita untuk bersabar dan berdoa.. jangan melawan pemimpin..

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

MAZA menulis sesuatu di Twitter ;
Orang yang setiap bulan meraih wang rakyat RM15K memegang jawatan atas kesetiaan politik memang sedap bela dan cakap semuanya takdir Allah..

Rasanya yang terkenal dengan alasan tue setakat neh sorang tue ja.. Alah Ustaz yang tengah top tue.. 

Rezeki dia, siapa la kita nak pertikaikan. Aku tahu sangat MAZA bukan pertikaikan bab dibayar RM15K tue. Cuma apa yang aku nampak MAZA mempersoalkan adakah kerana dibayar RM15K maka kita perlu menjual segala maruah diri dan lakukan apa saja untuk bodek pemerintah sedia ada meskipun mereka melakukan kesalahan2 yang menyusahkan rakyat jelata..

Ini yang aku nampak.

Harap2 biarlah bayaran RM15K tue tak menjejaskan pendapat rasional kita mengenai keadilan sebenar..

Lue fikirlah sendiri..

Rabu, 11 September 2013

UFB Betulkan Kenyataan Harga Minyak Tidak Naik Cuma Subsidi Dikurangkan.. [Video Inside]

Out of nowhere. Tetiba watak DSAI pula masuk dalam citer neh.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

UFB betulkan persepsi dan tanggapan kita pula. Katanya ;


HARGA MINYAK TIDAK NAIK, SUBSIDI YANG DIKURANGKAN.

La.. kalau subsidi dah dikurangkan itu bermaksud harga minyak naik la automatiknya. Ada ke subsidi minyak dikurangkan tanpa menyebabkan harga minyak naik sekarang neh?

Keh Keh Keh

Kelakar betul..

Daripada RM1.90 sen seliter menjadi RM2.10 seliter itu bermaksud tak naik ke apa?

Lepas tue amek contoh masa DSAI jadi TPM. Masa DSAI jadi TPM, minyak naik 10sen. Aik, masa DSAI jadi TPM sapa pula jadi PM nya? Takan TPM lagi powerful dari PM? Kalau TPM naikkan harga minyak bukan kan itu bermaksud dalam kawalan dan pengetahuan PM juga? Dah tue kenapa bukan PM + TPM yang bersalah [bertanggungjawab] secara bersama2? Heret nama DSAI je? Nama Mahathir takyah sebut sekali?

UFB mungkin tidak tahu. Situasi dulu dan situasi sekarang sangat berbeza. Mahathir diktator2 dia pun kalau dia naikkan harga minyak, 3sen, 5sen, 10sen..

Walaupun terjejas tapi dalam skala yang lebih kecil.. bahkan keadaan ekonomi pun tak sama macam sekarang. Sejak2 Mahathir dan DSAI bukan lagi PM dan TPM, pemimpin2 kita naikkan harga minyak 20 sen, 15 sen, 50 sen dan yang paling dasat sekali ialah kenaikan 78sen seliter.. kenaikan yang buat rakyat terkejut, terperanjat dan melompat depan tv saat Najib umumkan perkara tersebut. Time tue dia TPM bukan PM. PM time tue Pak Lah..

Subsidi tue pun.. bukan nya dipetik2 dari taman bunga-bunga Rosmah Mansur tau. Bukan nya guna duit lelongan pokok2 bunga kat kediaman rasmi PM tau.. <-- Nak buat ini pun guna duit pembayar cukai..

Tapi datangnya dari pelbagai lapisan masyarakat yang membayar pelbagai jenis cukai. Bukan saja perlu faham apa itu subsidi bahkan perlu juga memahami dari mana dana subsidi itu datang..

Alamak aiii.. UFB UFB.. nak juga menang tue. Amek le..

KAH KAH KAH

Lihat video ;


Mahasiswa Tonton Tanda Putera Dapat Mata Merit.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Jadi, aktiviti menonton Tanda Putera di pawagam secara percuma pula tue telah pun menjadi aktiviti yang diberikan markah merit kepada mahasiswa2 di UMP..

Tak sangka program macam neh pun boleh diberikan markah merit.. tak nampak pun macam aktiviti yang ilmiah melainkan menghabiskan duit je.. dari mana agaknya mereka mendapatkan duit untuk menaja mahasiswa2 ini supaya menonton Tanda Putera? 

Lihat bawah ;

 
Dah jadi sesi troll budak2 UMP kat page dorang.

Rujuk ==> https://www.facebook.com/umptroll

Cadangan buang masa pula tue ;

 
Genre filem neh fisyen. Rekaan. Bukan mewakili fakta. Bahkan banyak kali dinyatakan bahawa ia adalah hasil persepsi oleh pengarahnya. Dia menyangka perkara seperti itu wujud tetapi tak bermaksud bahawa perkara seperti itu benar2 wujud. Ia tak boleh dijadikan sebuah karya rujukan dari segi fakta. Jika rujukan hasil kerja seni dan yang berkaitan takde hal. Tapi kalau nak anggap ia karya sejarah dan fakta itu salah.

Cuba bawah pula komen2 yang dipetik dari wall Zaharin = ORANG UMNO mengenai Tanda Putera ;

Saya nak bercakap benar bahawa Lim Kit Siang bukanlah nama penting dlm isu Mei 13, nama yang hebat masa itu ialah Chan Man Hin, Goh Hock Guan, Fan Yew Teng. Pergilah rujuk dengan Lee Lam Tay.. dia juga banyak mengetahui peristiwa Mei 13, 1969. Bila pemimpin UMNO tak baca sejarah itulah jadinya. Saya bukan menyokong DAP dan Lim Kit Siang.. tetapi kita mesti berlaku adil kepadnya.

Parti Gerakan Rakyat Malaysia tidak memainkan isu perkauman.. dia main sentiment kaum buruh dan pekerja. Ingat masa pilihanraya Mei 1969.. Presidennya Syed Husssein A Attas. yang menulis banyak buku soal rasuah dan pertarungan klas..

Saya kata adil kepada LIm Kit Siang bukan kepada DAP.. Dlm Islam keadilan adalah perhitungan manusia. Saya telah menyertai berbagai forum dan sebagainya dlm isu Mei 13, jika saya kata.. punca Mei 13 adalah kerana UMNO kalah di Selangor... lagi orang marah.. Itu yang saya bertanya masa Mei 13, Perikatan kalah di Pulau Pinang.. sepatutnya Mei 13, mesti berlaku lebih teruk di Pulau Pinang.tetapi tidak kerana masa ceramah2 Gerakan di Pulau Pinang masa itu, isu perkauman tidak di bangkitkan..

 Pada 8hb Mei 1969 saya ke Trengganu meliputi berita PrU di sana.. balik ke K. Lumpur..pada 11hb Mei 1969.. Pada 12hb Mei 1969 meliputi berita kemenangan parti pembangkang di Jalan Sultan dan Jalan Petaling. Pada 13hb Mei 1969 jam 2.00ptg di rumah Menteri Besar Selangor untuk mebuat liputan perjumpaan semua wakil2 rakyat Selangor, kerana Perikatan Selangor tidak boleh membentuk Kerajaaan.. tetapi menjadi satu perhimpunan orang2 Melayu untuk berarak.. Segala butir apa yang berlaku dirumah datuk harun.. ditulis secara novel oleh Sdr Marwilis.. bekas Exco dan waki rakyat Selangor yang berkerja dengan Datuk Harun.. pergi cari bukunya atau jumpa dia.. beliau masih hdup lagi.

Lelaki berbaju putih di kenali dgn nama Uncle Don anak Tsri Taib Andak. Beliau macam anak angkat Tun Razak Hussein. Di kira agak rapat dengan Tun Razak. Banyak perkara yg dia tahu. Dia pun menggeleng kepala fasal kisah Tun Razak dlm Tanda Putera.. tak betul tu katanya...

     
Rujukan :  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200565036988180&set=a.2029934147766.2105131.1226460439&type=1&relevant_count=1

Saya rasa Tanda Putera sudah di tayangkan kepada pembesar UMNO, kerana mereka agaknya menontun filem pakai mata sahaja tampa fikir.. mereka tak nampak satu kesan yang boleh merosakan UMNO dan menjatuhkan maruah pemimpin yang sudah meninggal dunia itu. Ada satu babak menunjukan Tun Razak menalipon Tun Dr Ismail minta Tun Dr Ismail masuk kerajaan balik. Apa Tun Ismail jawab? nak tanya Neno (Toh Puan) dulu. Maknanya sehebat mana pemimpin UMNO ini semua bergantung kepada isteri membuat kelulusan dulu. Eloknya babak itu di potong sahaja walau sebenarnya ada berlaku percakapan itu. Agaknya jika Neno kata 'jangan', maka tidak Tun Dr ismail Abd Rahman di anggap negarawa tersohur. dia akan mati..sama saperti bekas2 menteri yang lain, yang di ingat dlm 100 hari sahaja.

Petang tadi berbual panjang dengan Datuk Samad Maharuddin, abang tua saya dlm politik. Beliau pernah berkerja sebagai pegawai Akbar dengan Datuk Harun Idris. Kami bertukar maklumat dan dia membenarkan sebab kami sama2 berada masa petang Mei 13 di rumah MB Selangor bermula rusuhan kaum. Datuk Harun Idris pakai baju putih lengan panjang yang di sensing sampai kepengkal lengan, dia berucap atas Bas Sri Jaya yang membawa pekerja2 bas itu untuk ikut sama berarak, Dlm filem 'Tanda Putera' Datuk Harun Idris berucap pakai bush jacket dan kemudian dia pitam@pengsan.. sebenarnya tidak begitu.. Datuk Harun Idris masuk kerumah untuk berjumpa dengan wakil2 rakyat Selangor. Dan kami setuju dengan desakan Lim Guan Eng akan babak kencing bendera Selangor dirumah MB Selangor di tiadakan, kerana tiang bendera itu dlm kawasan rumah.. tak ada sesiapa yang masuk.. yang ada ialah pada Mei 12, ada kumpulan bersorak-sorak depan rumah itu.. Sepatutnya Finas dan Suhaimi Baba perlu berhati-hati bukan main hentam kromo nak menghabiskan grant RM4.4juta..

 Filem 'Tanda Putera' sebuah filem yang tidak bermutu dan merosakan fikiran rakyat. Sebaik jangan di bawa anak2 melihatnya.. Langsung tak ada faedah dan kesan.

Pada Mei 13, Kerajaan Selangor tidak ditubuhkan, semua calon2 BN yang menang di panggil kerumah MB Selangor..

Rujukan :  https://www.facebook.com/zaharin.m.yasin?fref=ts

Zaharin orang UMNO, bukan orang PR. So orang2 UMNO yang taksub melulu pasal Tanda Putera patut membaca kritikan Zaharin dengan ahti yang terbuka sebab dia antara individu yang terperangkap dengan insiden tersebut. Bukan based on cakap2 mulut dan sebagainya. Aku dah lama follow dia. Orang UMNO yang berbahas, berhujah dan berani menyatakan pendapat memang layak dihormati berbanding orang UMNO yang merepek tak tentu hala, bercakap tanpa fakta dan suka fitnah sentiasa.

Lue fikirlah sendiri.

Bai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...