Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Rabu, 6 November 2019

Azmin Ali, Letaklah Jawatan, Jangan Menyusahkan Tun Mahathir - Shahbudin Husin.

Shahbudin Husin | AZMIN, BAIKLAH LETAK JAWATAN DAN JANGAN LAGI MENYUSAHKAN PM!!

Belum selesai dengan kes “video Haziq” yang masih dalam siasatan polis, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali kini berdepan satu lagi beban baru yang jelas menyusahkan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad.

 

 
Ini berikutan sebuah agensi pelancongan memfailkan saman terhadap beliau di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk menuntut RM328,901 untuk tiket penerbangan dan penginapan hotel yang belum dibayarnya.

Dalam kenyataan tuntutannya itu, YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd berkata Azmin berhutang bagi urusan perjalanan yang diuruskannya antara September 2018 dan Ogos 2019.

Mengikut tuntutan tersebut, firma itu telah menempah tiket penerbangan dan penginapan hotel untuk Azmin, keluarganya, rakan-rakan dan kakitangan kementerian.

Firma itu berkata, ia telah membayar kepada syarikat penerbangan terlebih dahulu untuk mendapatkan tiket dan sepatutnya akan dibayar kemudian oleh Azmin atau wakilnya dalam tempoh tiga hingga empat bulan.

“Selanjutnya, defendan dan/atau wakilnya yang diberi kuasa juga akan membuat pembayaran sebelum umrah dan/atau haji atau sebelum tempoh hari raya terdekat.

“Bagaimanapun, dalam hal ini, pembayaran telah tertunggak untuk jangka masa yang lebih lama daripada jangka masa yang disebutkan di atas,”
kata firma tersebut dalam tuntutannya.

Difahamkan juga, agensi pelancongan itu telah berulang kali menuntut bayaran daripada defendan dan/atau wakilnya, tetapi jumlah terkumpul itu tidak pernah dibayar walaupun jumlah yang dituntut itu tidak pernah dipertikaikan.

Difahamkan, pengurusan kes bagi saman itu ditetapkan pada 3 Dis ini di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Kenapa hutang sampai tidak dibayar untuk tempoh yang begitu lama sehingga walau sudah dituntut berkali-kali, tetapi tidak juga mahu dibayar?

Apa masalah Azmin sebenarnya?

Apakah beliau sengaja tidak mahu membayarnya?

Sebagai seorang menteri kanan, tentulah tidak logik jika dikata beliau tiada wang untuk membayarnya.

Habis, kenapa tidak mahu membayar?

Dengan kedudukan sebagai seorang menteri yang sepatutnya memberi kesenangan kepada rakyat, sebaliknya bertindak menyusahkan mereka dengan tidak membayar hutang adalah perbuatan yang tidak patut sama sekali.

Dalam hal ini, sedarkah Azmin bahawa tindakannya tidak membayar hutang, walau sudah dituntut berulangkali dan akhirnya menjadi kes mahkamah, beliau sebenarnya telah menyusahkan Tun Mahathir dan memalukan kerajaan serta kabinet?

Tidak cukupkah dengan perlakuan beliau sebelum ini yang telah banyak mendatangkan kesusahan kepada Perdana Menteri?

Azmin, kalau beginilah satu demi satu onar yang muncur, lebih baiklah undur diri dan letak jawatan sebagai menteri dengan segera.

Kasihanlah kepada Tun!!

Gagal Dakwa Pembunuh Adib, Peguam Negara Perlu Letak Jawatan - Nik Abduh.

Kenyataan Media | PEGUAM NEGARA PERLU LETAK JAWATAN

1. Saya telah membangkitkan isu ketidaklayakan Tan Sri Tommy Thomas sebagai Peguam Negara ketika membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2020 Peringkat Jawatankuasa semalam.


2. Saya telah menyebutkan bahawa Peguam Negara sehingga ke hari ini masih gagal memulakan pendakwaan terhadap pembunuh Allahyarham Adib meskipun setelah hampir tiga bulan selepas Mahkamah Koroner Shah Alam mengesahkan Allahyarham Adib telah mati dibunuh.

3. Adakah siasatan polis masih belum lengkap atau pihak Peguam Negara sendiri sengaja melengahkan pendakwaan tersebut seolah-olah menggambarkan beliau sendiri mempunyai agenda berkepentingan dalam kes ini?

4. Seterusnya, beliau juga telah menerima kritikan langsung daripada pihak Hakim Koroner Shah Alam yang mengendalikan inkues terhadap kematian Allahyarham Adib.

5. Ini telah disebutkan dalam penghakiman Mahkamah Koroner Shah Alam yang menjelaskan tindakan Peguam Negara campur tangan dalam inkues sebagai "menyalahi prinsip perundangan", bersifat "subjudis" selain menganggap inkues hanya sebagai "permainan wayang" dan "rubber stamp".

6. Justeru, sewajarnya kesemua justfikasi ini menguatkan lagi desakan supaya Tan Sri Tommy Thomas meletakkan jawatan sebagai Peguam Negara. Jelas beliau tidak lagi ada kredibiliti untuk jawatan yang penting dalam negara ini.

Sekian.

"Islam Memimpin Perpaduan"

Nik Mohamad Abduh Bin Nik Abdul Aziz
Ahli Parlimen Bachok

Ini 5 Kenyataan Lim Guan Eng Yang Didakwa Menghasut Dan Menfitnah PAS - UMNO.

POLITIK | Beberapa pemimpin PAS dan BN nampaknya berang dengan kenyataan Lim Guan Eng, Setiausaha Agung DAP yang disiarkan menerusi portal rasmi parti itu pada 3 November 2019 lepas bagi menyeru pengundi Tanjung Piai memangkah Pakatan Harapan.


Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan kenyataan itu berbaur hasutan dan laporan polis perlu dibuat ke atas Menteri Kewangan itu.Najib pula berkata, kempen perkauman dan keagamaan sebenarnya dilakukan oleh Pakatan Harapan dan bukannya BN sepertimana dakwaan Muhammad Sabu yang tersiar di portal The Malaysia Insight semalam.

Bagi mempertahankan diri dari serangan Muhammad Sabu itu, Najib kemudiannya menangkaplayar kenyataan Lim Guan Eng dan memuatkan kenyataan itu di Facebooknya sebagai hujah balas.

Apakah lima kenyataan Lim Guan Eng itu sehingga pemimpin BN dan UMNO berasa marah kerana dianggap sedemikian rupa?
Berikut adalah terjemahannya;

Lim Guan Eng mendakwa andaikata pengundi memangkah calon MCA, mereka juga akan terdorong membawa suara muafakat antara PAS dan UMNO yang mana;


1) orang bukan Melayu dan bukan Islam dianggap tidak layak untuk dilantik sebagai Ahli Jemaah Menteri Kabinet.


2) Sekolar Vernakular - yang menggunakan bahasa ibunda sebagai pengantar, akan ditutup.


3) Penganut bukan Islam khususnya Kristian tidak lagi dapat berkumpul bagi menjalankan aktiviti keagamaan.


4) Produk dan perniagaan bukan beragama Islam akan diboikot.


5) Orang bukan Melayu dan bukan Islam akan sentiasa dilabel sebagai babi, komunis dan pengganas.


Kenyataan ini boleh diakses dengan mudahnya disini : https://dapmalaysia.org/en/statements/2019/11/03/29186/  - 6 November 2019.

Azmin Tak Bayar Hutang Percutian - Apa Yang Kita Faham Setakat ini.

POLITIK | Menteri Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali, didedahkan gagal membayar hutang percutian mewah sepertimana yang tersiar menerusi laporan portal Sarawak Report dan Malaysiakini semalam.


 
Azmin didakwa melakukan kesalahan itu ke atas salah sebuah agensi pelancongan tempatan di antara September 2018 sehingga Jun 2019.

Dan berikut adalah butiran kes sepertimana yang dipetik dari beberapa laporan media dalam dan luar negara;

1. Azmin berhutang ke atas agensi pelancongan - YHA Travel & Tours. Writ Saman Tuntutan itu telah difailkan di Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur dan akan didengar pada 3 Disember ini.

2. Hutang yang tidak dibayar itu berjumlah RM328,901.

3. Azmin berhutang bagi perjalanan antara September 2018 dan Ogos 2019, yakni bagi tempoh 6 bulan.

4. Mengikut tuntutan tersebut, YHA Travel & Tours telah menempah tiket penerbangan dan penginapan hotel untuk Azmin, keluarganya, rakan-rakan dan kakitangan kementerian. 

5. YHA Travel & Tours juga mendakwa pihak syarikat telah membayar kepada syarikat penerbangan terlebih dahulu bagi mendapatkan tiket dan sepatutnya akan dibayar kemudian oleh Azmin atau wakilnya dalam tempoh tiga hingga empat bulan. Mereka telah menjalin kerjasama perniagaan selama 20 tahun, disebabkan itu adalah mudah bagi YHA Travel & Tours untuk mempercayai yang Azmin sepatutnya membayar selepas menggunakan khidmat mereka.

6. Antara lain, Azmin didakwa menempah tiket kelas pertama dan menginap di resort mewah semasa berkunjung ke Mahgribi - gambar percutian ini pernah tular suatu ketika dahulu di laman sosial kerana bertemu dengan Hishamuddin Hussien dan didakwa mempunyai perancangan sulit.

Sebagai rekod, Hishammuddin Hussien, Azmin Ali, Redzuan Yusof dan Hamzah Zainuddin adalah empat nama yang dikaitkan dengan kerajaan pintu belakang. Kerajaan pintu belakang ini dikatakan untuk menyingkirkan DAP dan Amanah dari pentadbiran pusat dan membawa masuk BN dan PAS ke dalam kerajaan seperti dalam laporan The Malaysian Insight dan Malaysiakini yang tersiar pada Oktober 2019.

Selain itu, YHA Travel & Tours juga mendakwa telah menempah dan membiayai perjalanan Azmin ke Sandakan, dimana lawatan Azmin ke sana dikaitkan dengan rakaman video kontroversi.

7. YHA Travel & Tours turut mendakwa, pada bulan Ogos dan September lalu, pihak syarikat telah menghantar notis bagi menuntut pembayaran bagaimanapun tiada sebarang pembayaran dibuat ke atas syarikat itu. Tidak dapat dipastikan samada notis dihantar terus kepada Azmin atau wakilnya atau kepada Kementerian.

8. Disebabkan itu juga syarikat, plaintif dalam kes ini, telah mengalami kerugian dan kerosakkan. 

9. Sarawak Report melaporkan dalam penyataan Statement Of Claim mendakwa Azmin menanggung kos perjalanan keenam-enam anaknya termasuklah pasangan mereka walaupun telah dewasa.

10. Hampir RM100,000 dibelanjakan bagi menanggung percutian yang disifatkan mewah, anak Azmin yang baru berkahwin, Ameer Shazrin bersama pasangannya, Mazreen Shahnim, ke beberapa lokasi antaranya, Marrakech, London dan Geneva tulis portal itu lagi.  

11. Bil ini tidak termasuk hotel dan perbelanjaan lain yang terlibat dalam perjalanan ini yang boleh menimbulkan kos lain yang lebih tinggi. Azmin dikenali sebagai seorang yang gemar tinggal di hotel mewah seperti Claridge di UK yang kos semalam boleh mencecah RM4,500 menurut laman sesawang mereka, tulis Sarawak Report

12. Sarawak Report juga mendakwa menerima maklumat dari agensi YHA Travel & Tours bahawanya, bil berjumlah RM300,000 lebih itu tidaklah terlalu tinggi bagi keluarga Azmin Ali berbanding dari apa yang sering dibelanjakan oleh keluarga ternama itu.

13. "Namun begitu, apabila ditanya sama ada bil bejumlah RM300,000 itu terlalu tinggi, menurut YHA, jumlah tersebut tidak pelik dari skala jumlah yang telah dibelanjakan mereka sebelum ini.

Menurut maklumat, perbelanjaan Menteri tersebut mencecah sehingga 1 juta ringgit setahun dan sebelum ini telah dijelaskan oleh orang ketiga dengan tunai,"
lapor portal itu.

14. Bagaimanapun orang ketiga yang didakwa menanggung kos perjalanan keluarga Azmin tidak dinamakan dalam laporan itu.


15. Dalam perkembangan berkaitan, Azmin Ali dilaporkan berjanji akan membayar bil perjalanan termasuk tiket penerbangan dan penginapan hotelnya yang tertunggak bagaimanapun perlu melihat dan menyemak writ tuntutan bayaran itu terlebih dahulu. 

16. Ketika ditanya kenapa agensi pelancongan itu membuat tuntutan melalui mahkamah memandangkan mereka telah bekerjasama hampir 20 tahun lamanya, Azmin berkata tidak tahu dan soalan itu sepatutnya ditanyakan kepada agensi berkenaan. - 6 November 2019.

Ini Bukti 15 Urusniaga FELDA Rugi Sehingga Hilang RM8b - Kadir Jasin Jawab Serangan Najib.

A.Kadir Jasin | BEKAS Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak, dalam tampalan Facebook beliau pada 27 Oktober telah menuduh saya “sangat tidak jujur serta seorang bermulut cekupar”.

Dia menaggil saya “Pak Kadir”. Terima kasih. Tetapi sepanjang ingatan saya, selama saya mengenalinya sejak tahun 1977, saya tidak ingat dia menanggil saya “Pak Kadir”.


Gambar : Hasilan Google Image
Akan tetapi ada seorang bekas pegawai kanannya yang menggunakan panggilan itu. Kebetulan pegawai itu terlibat terus dengan penjualan/penggadaian harta Felda bagi melakukan tawaran awam permulaan (IPO) FGV Holdings Berhad (FGV).

Kita tidak dapat menolak kemungkinan Facebook seorang yang berkemampuan seperti Mohd Najib mempunyai pentadbir atau sekumpulan pentadbir (Admin) yang menulis, menampal dan menjawab bagi pihak tauke mereka.

Daripada pengeboman maki-hamun dan carutan yang saya terima dalam Facebook saya, jelaslah bahawa Mohd Najib mempunyai laskar siber (cybertroopers) yang sangat ramai. Tidak mustahil sebahagian daripada mereka mengendalikan akaun palsu (fake accounts).

Tidak kira dalam bahasa apa dan mengenai isu apa asalkan menyentuh Mohd Najib mereka akan serang dengan maki-hamun dan carutan kerana itu tugas mereka. Daripada komen mereka, jelaslah mereka tidak pun baca apa yang ditulis.

Ini pun menyentuh soal maruah. Mohd Najib sebagai bekas pemimpin Umno tentu mengutamakan maruah Melayu. Tetapi daripada komen yang dihantar kepada saya, jelaslah maruah, budi pekerti, akhlak dan intelek tidak bermakna sedikit pun.

Yang nampaknya menjadi matlamat adalah “salam” atau duit. Dalam perbicaraan bekas Pengerusi Felda/FGV, Mohd Isa Abdul Samad, mahkamah diberitahu setiap kali dia mahu wang sogokan dibayar, dia akan mengirim “salam” melalui perantaranya.

Kalau itulah cerminan pemikiran dan tahap budi serta akhlak penyokong dan pelindung Mohd Najib maka saya tidak hairan dengan apa yang sedang berlaku terhadapnya.

Namun saya berterima kasih kepada pengikut Blog dan Facebook saya yang berkongsi (share) tulisan saya dalam apa bentuk sekali pun. Terima kasih.

RM8 bilion Musnah

Bagi menjawab serangan Mohd Najib, izinkan saya mengemukan fakta dan perkara berikut:-

1. Tidak dapat dinafikan bahawa Felda lestari (sustainable) dan mampu menjaga kebajikan peneroka sehinggalah 2011 dengan pendapatan purata RM3.1 billion setahun.

2. Pada masa itu, selain tanah peneroka yang diuruskannya, Felda juga mempunyai ladang sendiri seluas 350,000 hektar (864,868 ekar) yang sebahagian pendapatannya digunakan untuk menokok tambah pendapatan peneroka.

3. Malapetaka mula melanda apabila Mohd Najib menyenaraikan FGV di Bursa Malaysia pada tahun 2012. Mulai tahun berikutnya (2013), FELDA menderita kerugian secara berterusan akibat pengadaian hartanya kepada FGV.

4. Sebuah agensi kerajaan yang sepatutnya menjaga kebajikan 112,635 peneroka serta ahli keluarga mereka menjadi begitu tenat akibat rasuah dan penyelewengan sehingga memerlukan penyelematan melalui suntikan RM6.3 bilion oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH).

5. Jika betul dakwaan Mohd Najib bahawa IPO dan penyenaraian FGV pada tahun 2012 adalah untuk tujuan tanam semula maka pada pendapat saya kegiatan itu boleh dibiayai dengan mudah menggunakan rizab dalaman FELDA atau dengan mendapatkan pinjaman murah daripada kerajaan.

6. Sebaliknya, kerana ada duit mudah (easy money) yang boleh dibuat dengan menyenaraikan FGV, Mohd Najib dan para penasihat serta perundingnya – termasuk ahli lembaga pengarah Felda dan FGV – telah membinanasakan kelestarian Felda.

7. Amat jelas bahawa propaganda mereka bahawa penyenaraian harta Felda melalui FGV adalah langkah bijak sebenarnya satu pembohongan dan penyelewengan fakta. Felda parah dan GFV terus berdarah. Tahun lalu (2018) FGV rugi RM1.08 bilion.

8. Salah seorang penasihat IPO FGV, Omar Mustapha Ong, atau lebih terkenal dengan panggilan Omar Ong yang menjawab tulisan saya berkata, Jawatankuasa Audit Lembaga Pengarah FGV sewaktu proses penyenaraian dipengerusikan Shahril Ridza Ridzuan (waktu itu beliau Ketua Eksekutif KWSP & kini Pengarah Urusan Khazanah Nasional Berhad) dan turut dianggotai oleh Abdul Rahman Ahmad (mantan Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif PNB dan akan menjawat Pengerusi Sime Darby Bhd pada 31 Oktober 2019).

9. Omar Ong yang memanggil saya “Pak Kadir” berkata, mereka berdua ini masih boleh dihubungi oleh pihak yang berwajib sekiranya ada bukti berlakunya maksiat perogolan dalam penyenaraian FGV pada tahun 2012.

10. Saya menyahut saranan Omar Ong itu dengan bertanya kepada Datuk Shahril Riza, kalau pelaburan FGV bagus, kenapakah KWSP menjual saham FGV dan menanggung kerugian RM203.18 juta?

11. Tidak ada fakta yang lebih jelas untuk menunjukkan kehambaran penyenaraian FGV oleh Mohd Najib dan konco-konconya daripada harga saham FGV. Daripada harga terbitan RM4.55 seunit pada tahun 2012 ia hanya tinggal RM1.06 pada 25 Oktober – jatuh merudum hampir 430 peratus!

12. Dengan fakta-fakta di atas adakah Mohd Najib akan tuduh saya sangat tidak jujur dan celupar kalau saya katakan bahawa dia umpana Sang Kelambai kerana segala yang disentutnya menjadi batu?

13. Perogolan Felda dan FGV menjadi lebih teruk apabila Mohd Najib menyerahkan dua entiti itu kepada Mohd Isa sebagai Pengerusi dan “budak PEMANDU” Emir Mavani Abdullah sebagai Ketua Pegawai Eksekutif FGV.

14. Mohd Najib meluluskan dalam masa sehari permohonan Mohd Isa untuk menubuhkan Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC). Syarikat inilah yang membuat pelbagai pelaburan yang tidak kena mengena dengan kepentingan peneroka.

15. Dan syarikat ini jugalah yang membawa bala besar kepada Felda dengan kerugian berbilion ringgit.

Antara kerugian yang dicatatkan oleh Felda, Felda Investment Corporation (FIC) dan FGV adalah:-

i. Kerugian urus niaga projek KLVC Jalan Semarak dianggarkan RM2 bilion (MR2,000,000,000);

ii. Peruntukan susut nilai (impairment) ke atas saham FGV RM2.2 bilion (RM2,200,000,000);

iii. Peruntukan susut nilai saham Eagle High Plantations (EHP) RM2 bilion (RM2,000,000,000);

iv. Peruntukan susut nilai Asian Plantations Ltd RM596 juta (RM596,000,000);

v. Kerugian projek-projek perumahan Felda (PWF/PGBF) RM430 juta (RM430,000,000);
vi. Terlebih bayar untuk saham Encorp Bhd RM223 juta (RM223,000,000);

vii. Kerugian akibat Felda Wellness Corp Sdn Bhd RM186 juta (RM186,000,000);

viii. Projek LiDAR yang terbengkalai RM148 juta (RM148,000,000);

ix. Terlebih nilaian Dataran Aras Sdn Bhd yang dibeli oleh Felda RM146 juta (RM146,000,000);

x. Terlebih nilaian Kensington Hotel di London RM171 juta (RM171,000,000);

xi. Terlebih nilaian Merdeka Palace Hotel di Kuching RM80 juta (RM80,000,000). (Mohd Isa sedang dibicarakan kerana kes ini);

xii. Terlebih nilaian Felda House and Grand Felda House di UK RM71 juta (RM71,000,000);

xiii. Kerugian pelaburan dalam IRIS Corporation Bhd RM92 juta (RM92,000,000);

xiv. Terlebih nilaian pembelian sebuah hotel di Port Dickson RM40 juta (RM40,000,000); dan

xv.Kerugian pelaburan dalam saham Barakah Offshore Petroleum Bhd RM27 juta (RM27,000,000).


Jumlah semua (jumlah besar): RM8 bilion (RM8,410,000,000).

Tetapu ada satu sumber lain pula berkata kerugian yang diderati oleh Felda mungkin mencecah RM10.5 bilion dan sumber ini amat rapat dengan Mohd Najib.

Boleh jadi sesetengah orang yang terlibat kini berasa bersalah atau takut disabitkan dalam penyiasatan serta perbicaraan kes-kes berkaiatan Felda maka mereka mula bercakap di belakang tabir.

Saya sekali lagi menggesa pengurusan baru Felda dan pihak berkuasa lain, khususnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), agar meneliti dengan lebih dalam skandal di atas dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas semua pihak yang terlibat.

Menyentuh sedikit lagi mengenai pembelian 37 peratus saham EHP dengan syarat “put option”, Mohd Najib menghalalkannya dengan alasan ia mempunyai ladang yang luas - 340,000 ekar.
Dia sengaja tidak menyebut bahawa EHP menanggung hutang yang besar. Apabila Felda beli EHP, ia bukan saja beli aset EHP tetapi ia turut memikul hutang EHP.

Kita akan sambung perbincangan mengenai konspirasi pembelian EHP ini pada kesempatan lain kerana kita sudah pun membincangkannya dalam tampalan lepas.

Kesimpulannya, siapakah yang membawa kemudaratan kepada Felda dan peneroka – saya yang Mohd Najib kata “sangat tidak jujur serta seorang bermulut cekupar” – atau dia sendiri?

Wallahuaklam.

Hasut Non Muslim Anti Muslim : TITM Ajak Buat Laporan Polis Beramai-Ramai Ke Atas LGE.

KENYATAAN MEDIA | BAHAYA HASUTAN LIM GUAN ENG

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyelar ucapan Lim Guan Eng yang berbaur hasutan di Konvensyen Tahunan DAP Johor di Muar pada 3 November lalu. Hasutan ini kali yang ketiga selepas bulan Mac dan Oktober lalu. Lim Guan Eng menghasut orang bukan Islam dengan melemparkan fitnah jahat terhadap PAS dan UMNO. Ucapan keterlaluan tersebut boleh mengheret negara ke kancah perpecahan yang lebih besar.

Sebaran Facebook
Dalam ucapannya pada 3 November lalu, Lim Guan Eng mendakwa sekiranya UMNO dan PAS berkuasa, maka hak-hak asasi masyarakat bukan Islam akan dihapuskan. Malah, Lim Guan Eng juga mengatakan UMNO dan PAS tidak akan membenarkan mereka berkumpul bagi menunaikan amalan ibadat mereka. Hasutan ini keterlaluan dan ia telah diulang-ulang beberapa kali.

Laporan polis mesti dibuat supaya Lim Guan Eng boleh disiasat atas tiga ucapan berbaur hasutan yang telah diucapkan sebelum ini. Atau, adakah Lim Guan Eng kebal dengan tindakan undang-undang sehingga boleh berlagak samseng?

Sekian, terima kasih.

TUAN IBRAHIM BIN TUAN MAN
Timbalan Presiden PAS
Ahli Parlimen Malaysia (Kubang Kerian)

UMNO Bantah Cadangan Pindaan RUU SOSMA.

KENYATAAN MEDIA | PINDA SOSMA : JANGAN TUNDUK PADA DAP!

1. Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia merasa kesal dan terkejut dengan pengumuman Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad selepas Mesyuarat Majlis Presiden-Presiden PH semalam, bahawa Undang-undang Kesalahan Keselamatan Langkah-Langkah Khas 2012 (SOSMA) akan DIPINDA secepat mungkin, dan sekiranya berkesempatan pindaan itu akan dibuat pada sesi Dewan Rakyat kali ini!

 

 
2. Tindakan ini dilihat sebagai satu langkah terburu-buru dan bersifat mala fide untuk melindungi pemimpin-pemimpin DAP dari kemungkinan ditahan lagi di bawah SOSMA.

3. Apatah lagi keputusan ini dibuat ketika kemuncak penahanan pimpinan DAP yang dikaitkan dengan kumpulan pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE).

4. Kami menggesa Tun Dr. Mahathir tidak tunduk kepada desakan pemimpin DAP supaya SOSMA dipinda, sebaliknya biarkan sahaja mana-mana peruntukan yang dikatakan zalim itu diputuskan keabsahannya oleh hakim yang bijaksana di mahkamah.

5. Ini selaras dengan pandangan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, serta mantan-mantan Ketua Polis Negara seperti Tan Sri Ismail Omar dan Tan Sri Musa Hassan yang menyatakan tanpa SOSMA kita akan menghadapi masalah untuk menangani pengganas.

6. Meminda SOSMA secepat mungkin akan memberi mesej salah kepada para pengganas bahawa kerajaan kini mula berlembut dengan mereka, sekaligus bagaikan memberi mereka lesen besar untuk menarik lebih ramai penyokong dan melakukan aktiviti yang lebih ganas.

7. Justeru Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia sekali lagi mendesak agar YAB Tun Mahathir tidak tunduk kepada desakan DAP yang boleh mendedahkan rakyat dan negara kepada risiko kemudaratan yang lebih besar!

Dr. Asyraf Wajdi Dusuki
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

Dicabar Buktikan Lim Guan Eng Menghasut Masyarakat Non Muslims, MP Pasir Mas Nekad Buat Laporan Polis.

Ahmad Fadhli bin Shaari | AHLI PARLIMEN DAP MENAFIKAN UCAPAN LIM GUAN ENG?

Saya bangun tadi untuk turut mengambil bahagian di dalam perbahasan peringkat jawatankuasa kepala bekalan & pembangunan B1 hingga B9 dan B40 / P6 dan P7 (Jabatan Perdana Menteri). Di dalam masa 5 minit, saya menyentuh 7 persoalan untuk diperjelaskan oleh pihak kerajaan :

 

 
1. Butiran 040400 Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan kenapa berlaku penurunan berbanding 2019 RM6,864,500 manakala tahun 2020 hanya RM4,934,900 di mana penurunan berlaku kira-kira 20%.

2. Butiran 030700 Jabatan Pendakwaan Syariah Malaysia (JPSM) di mana berlaku penurunan berbanding 2019 RM4,148,300 kepada tahun 2020 RM2,847,100. Apakah yang berlaku di Jabatan tersebut sehingga berlaku penurunan demikian?

3. Butiran 030300 Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) di mana peruntukan 2019 sebanyak RM 68,485,000 namun pada tahun 2020 menurun kepada RM63,136,500. Di manakah komitmen kerajaan untuk memperkasakan JKSM jika peruntukan diturunkan. Saya juga mencadangkan agar kes-kes yang melibatkan urusan rumahtangga terutama perceraian dibicarakan secara tertutup kerana ia bukannya satu jenayah namun tetap mendatangkan keaiban kepada pihak-pihak yang terlibat.

4. Butiran 03400 Kompleks Latihan Islam/Tahfiz/Pusat Komuniti Orang Asli di mana peruntukan 2019 (anggaran dipinda) ialah sebanyak RM9 juta, manakala anggaran 2020 RM1 juta sahaja. Kenapakah berlaku penurunan sedemikian rupa?

5. Butiran 020500 Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) di mana pada tahun 2019 RM15,327,500 manakala pada tahun 2020 berlaku kenaikan Rm5 juta kepada RM 20,363,100. Saya rakamkan persetujuan dan memohon supaya pihak kerajaan memberi perhatian kepada kawasan-kawasan terdedah banji di hujung tahun seperti Pasir Mas dan ahli Parlimen tempatan selaku pemegang taruh dilibatkan bersama.

6. Butiran 06100 Development of Halal Industry di mana pada tahun 2019 RM 800,000, manakala 2020 RM 3,838,500. Saya sambut baik peruntukan yang ditambah ini Cuma saya mahukan penjelasan apakah rancangan terperinci pihak kerajaan di dalam membangunkan industri halal Malaysia.

7. Butiran 050100 Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (PERPADUAN) di mana pada tahun 2019 RM208,316,300 manakala tahun 2020 naik lebih RM30 juta kepada RM241,526,300. Saya rakamkan tahniah kepada Jabatan Perpaduan di atas pertambahan ini namun saya persoalkan kenapa petunjuk prestasi utama prestasi outcome program Pembangunan masyarakat yang harmoni dan seimbang pada tahun 2018 ialah 0.57 manakala sasaran tahun 2020 ialah 0.60 sahaja? (2019 tiada maklumat). Apakah berbaloi kenaikan 0.03 ini dengan kenaikan peruntukan sedemikian rupa?

Saya persoalkan adakah pihak kerajaan menghadapi beban tugas yang banyak terutama dalam memantau kenyataan-kenyataan Menteri yang menggugat perpaduan? Saya memetik ucapan Setiausaha Agung DAP yang juga Menteri Kewangan pada 3 November 2019 yang telah menabur fitnah yang dahsyat kepada PAS dan UMNO. Di dalam ucapan itu, antara lain ditohmah bahawa PAS dan UMNO akan menghalang orang-orang Kristian berkumpul dalam upacara agama jika berkuasa.

Saya memetik ucapan ini daripada laman web DAP sendiri iaitu (https://dapmalaysia.org/statements/2019/11/03/29186/) Ahli Parlimen Jelutong dan lain-lain bangun mempertikaikan ucapan saya dan menyatakan saya membawa berita palsu. Mereka mencabar saya untuk ulangi ucapan itu di luar dewan, saya katakan, esok saya akan laporan polis terhadap ucapan Lim Guan Eng ini.

Hairan saya, kenapa ahli-ahli Parlimen DAP sendiri tidak tahu ucapan Setiausaha Agung mereka? - 6 November 2019.

 

Isnin, 4 November 2019

"Dah Lupa Ke Perangai Ultra Kiasu MCA & Penentangan Hudud," Soal Ustaz Ridhuan Tee Pada UMNO & PAS.

Ustaz Ridhuan Tee | KERANA TANJUNG PIAI, AKHIRNYA KAWAN JADI LAWAN

SEKALI LAGI TIDAK BELAJAR DARIPADA KEKALAHAN MASA LALU. BERBALOIKAH POLITIK SEBEGINI? MALANG LAGI BUAT UMAT ISLAM, POLITIK TERUS MEMECAHKAN BUKAN LAGI MENYATU. MUSUH ULTRA KIASU BERTEPUK TANGAN

Salahkah Berjasa bertanding di parlimen Tanjung Piai mengikut lunas-lunas demokrasi? Kenapa mangsakan Berjasa seolah-olah tidak ada kasih sayang sesama saudara?


Kata memperjuangkan dan menyuburkan demokrasi, kenapa dimangsakan Berjasa atas pendiriannya untuk bertanding?

Jika saya pengundi Tanjung Piai, daripada mengundi MCA yang terang-terang menentang Islam, lebih baik saya memilih Berjasa. Lagi pun PRK ini tidak membawa apa-apa implikasi kepada parlimen. Siapa pun menang, tidak ada impak besar yang boleh dilihat. Benarkah calon ultra kiasu MCA ini pro Islam?

Yang jelas saya lihat, jika MCA menang, bala bencana sedang menanti PRU 15. MCA akan tuntut semua kerusi yang mereka kalah di kawasan majoriti Melayu. Jika itu yang berlaku, pasti detik hitam PRU14 akan berulang buat UMNO (BN). Masih tidak mahu belajar? Masih melihat MCA seperti malaikat?

Benar, saya tidak nafikan kita perlu melihat organisasi bukan MCA sebagai satu parti. Tetapi juga perlu beringat, apa implikasinya jika MCA menang? Jika sekarang MCA sudah berani mengugut, akan datang pasti lebih berani.

Jika daripada sekarang kita tidak berani menghadapi realiti BN dibubarkan, mahu tunggu sampai bila? MCA pasti akan menimbulkan masalah demi masalah kepada BN. Percayalah.

Sentuh sahaja Sekolah Cina yang cuba dibawa oleh peguam Khairul Azam baru-baru ini, tengok bagaimana mereka melompat baru-baru ini. Masih lagi buta? MCA lebih Cina daripada DAP.

Seburuk-buruk DAP, sekurang-kurangnya masih ada sedikit Melayu yang duduk di situ yang ada sedikit berjiwa Islam untuk memberikan sedikit nasihat, atau sedikit check and balance. Parti Cina totok MCA ini siapa yang boleh menasihat?

Sudah lupa bagaimana lantangnya mereka menentang hudud dan RUU355 yang dibawa oleh PAS sama seperti ultra kiasu yang lain?

Sudah lupa bagaimana MCA mempertikai tindakan Mahkamah Tinggi Syariah Terengganu mengenakan hukuman sebat terhadap wanita di khalayak? Jika sudah lupa mari saya ingatkan. Ponggong MCAkah yang kena sebat. Kenapa menentang? Ini urusan orang Islam. Rujuk link di sini, https://www.ismaweb.net/2018/10/14/diam-kamu-kata-ridhuan-tee-kepada-ketua-wanita-mca/

Peliknya, dalam kempen PRK Tangjung Piai hari ini yang dihentam oleh UMNO dan PAS hari ini adalah Berjasa, kenapa tidak laraskan sasaran kepada ultra kiasu? Kenapa saudara seagama yang menjadi sasaran sedangkan dia bukan musuh Islam. Kenapa tidak sasarkan kepada musuh Islam? Bukan Berjasa rakan dalam Muafakat Nasional?

Mulanya saya kurang bersetuju dengan kemunculan sulung Berjasa dalam PRK Tanjung Piai. Tetapi setelah BN memberikan laluan kepada ultra kiasu MCA, maka saya fikir, kemunculan Berjasa tepat pada waktunya. Itupun nasib baik PUTRA, Ibrahim Ali tidak masuk bertanding.

Sekurang-kurangnya dengan ada Berjasa menjadi alternatif (undi protes) kepada pengundi-pengundi atas pagar yang meluat dengan ultra kiasu.

Memahami politik Malaysia, untuk menang, mungkin terlalu sukar untuk Berjasa di Tanjung Piai. Tetapi, kita dapat lihat sejauhmana kekuatan Berjasa? Begitu juga kita dapat lihat kemeluatan pengundi terhadap parti politik yang sedia ada hari ini. Terutama mereka yang memilih ultra kiasu bertanding di kawasan majoriti Melayu.

Berjasa yang sebelum ini menjadi sahabat kepada PAS dan UMNO. Tetapi hari ini Berjasa sudah menjadi musuh kepada PAS dan UMNO. Kenapa bro!

Sasaran kamu sebenarnya siapa? PH atau Berjasa? Berjasa baru nak cuba untuk menaburkan jasa, jangan dianggap sebagai satu dosa. Dosa yang kamu lakukan sebelum ini bagaimana?

Nasihat saya kepada PAS dan UMNO, perkara ini tidak boleh dibiarkan. Politik Islam sepatutnya menyatukan, bukan memecahkan

Fahami kedudukan Berjasa dan jangan terlalu angkuh. Beberapa kali telah diingatkan, jangan meletakkan ultra kiasu di kawasan majoriti Melayu. Bukan soal ultra kiasu ini ada kelebihan atau tidak. Ultra kiasu tetap ultra kiasu. Selepas ini, sama ada menang atau kalah, mereka akan terus tuntut kerusi tradisi mereka di kawasan majoriti Melayu. Ugut akan bubar BN. Sudah tentu ia tidak adil untuk majoriti melayu.

Sepatutnya Ultra kiasu MCA perlu mengkaji kenapa mereka tidak boleh menang di kawasan majoriti Cina. Kenapa Cina menolak mereka. MCA tidak boleh mengambil kesempatan seperti ini sampai bila-bila. Perlu diajar MCA ini supaya tidak menjadi kurang ajar.

Kepada Berjasa, jika merasakan disaat-saat akhirnya nanti, ternyata dapat dlihat, politik sebegini merugikan di Tanjung Piai, ketika itu, tidak salah rasanya untuk menarik diri. Tetapi jika banyak menguntungkan, teruskan perjuangan kamu. Siapapun menang di Tanjung Piai, tidak dapat mengubah apa-apa di Parlimen, kecuali PERSEPSI, kerana politik itu adalah persepsi.

Kepada PAS dan UMNO, berpada-pada dalam berpolitik. Kenali kawan dan lawan. Jangan sampai kawan jadi lawan. Tak berbaloi politik sebegitu. Merugikan untuk PRU15 yang sedang dinanti-nantikan

Saya bimbang juga jika selepas ini ada yang menuduh saya kenapa tidak menjadikan MCA sebagai ruang untuk berdakwah dan menyampaikan Islam. Teringat pula saya sekian lama UMNO bersama MCA dalam BN dan PAS bersama DAP dalam PR, sejauh manakah Islam dapat disampaikan? Yang jelas, semakin disampaikan Islam, semakin tegar mereka menentang Islam. Bukan salah ibu mengandung…

Justeru, sebelum nasi menjadi bubur, binalah formula daripada sekarang. Kawasan majoriti Melayu itulah kerusi tradisi Melayu. Manakala kawasan majoriti Cina, itulah kerusi tradisi MCA. Untuk MIC, oleh kerana tidak ada satu pun kawasan ADUN dan Parlimen, ada majoriti orang India, maka pandai-pandailah memberi laluan. Paling penting perlu ada formula. Turut terpakai formula ini dalam membina rumah ibadat, jangan pakai pacak sahaja. Mula kecil kemudian membesar.. Lepas itu, langsung tidak boleh disentuh walaupun terletak di kawasan orang lain.

Politik PAS Tidak Berprinsip - Aziz Bari.

KENYATAAN MEDIA | Merujuk kepada kenyataan oleh Ketua Dewan Ulama Pas, Dr Nik Zawawi Salleh dan Pesuruhjaya Pas Kedah, Ahmad Yahaya yang mengeluarkan fatwa dan pendirian baru berhubung larangan mengundi calon bukan Islam sebelum ini adalah sebagai tidak mutlak. 


Sementara Ahmad Yahaya pula mendakwa mengundi calon MCA di Tg Piai umpama membeli barangan Melayu-Islam dari penjual Cina.

Kedua-dua kenyataan terbabit jelas menunjukkan PAS sedang terkial-kial mencari hujah yang membolehkan ahli mereka mengundi calon bukan islam dari parti MCA di Tanjung Piai demi membolehkan penyokong mereka menerima persekongkolan PAS bersama UMNO, MCA dan MIC.

Jika dahulu bersama Pakatan Rakyat, PAS mengambil pendirian untuk menyokong DAP dan menolak MCA berikutan pemimpin PAS menyifatkan MCA sebagai kafir harbi yang membawa mudarat besar apabila parti itu secara terang-terangan menolak islam dan hudud. Namun hari ini sekali lagi PAS membuat pusingan U apabila sibuk mencari hujah bagi menyokong fatwa mereka untuk membolehkan penyokong mereka mengundi calon MCA dan menolak calon muslim daripada Pakatan Harapan di PRK Tanjung Piai.

PAS yang sebelum ini sibuk dengan kempen 'buy muslim first' hari ni mengeluarkan pula kenyataan 'lebih baik membeli daripada penjual cina yang menjual produk melayu berbanding membeli daripada peniaga melayu yang menjual produk cina'. Bukankah ia jelas bertentangan dengan agenda 'buy muslim first' yang dilaungkan mereka? adakah kempen mereka membantu peniaga muslim menjadi keutamaan atau mengekalkan kuasa politik mereka yang menjadi keutamaan sebenarnya?

Inilah akibat politik oportunis dan tidak berprinsip di bawah pimpinan Dato Seri Abdul Hadi Awang. Pelbagai kenyataan pusingan U berkaitan agama akan dibuat bagi membolehkan undi, kuasa dan kedudukan parti itu selamat. Kenyataan Dr Nik Zawawi Salleh dan Ahmad Yahaya jelas mengisyaratkan betapa murahnya prinsip Pas. Apa saja boleh dijual demi undi, kuasa dan kedudukan.

Bayangkan kalau Seniman Agung Tan Sri P Ramlee Masih ada, mungkin seniman genius itu akan berkata “Berapa banyak pusingan U daa...”

Kenyataan oleh:

YB Dr Abdul Aziz Bari
Naib Pengerusi DAP Perak
Exco Pendidikan, Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Negeri Perak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...