Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 27 Januari 2018

Buruknya Logo Tahun Melawat Malaysia 2020 Sampai Fahmi Buat Troll..

SESIAPA pun akan berasa marah, bengang dan sakit hati jika ini disebut logo; ya jika boleh diandaikan sebagai LOGO bagi mewakili kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.Logo tersebut dilancar semalam dalam satu majlis perasmian oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Mohamed Nazri Aziz sewaktu berada di Forum Pelancongan Asean (ATF) 2018 di Chiang Mai, Thailand. 

Ia mempunyai kartun orang utan berkaca mata hitam memeluk monyet proboscis, bayang Menara Berkembar Petronas dan kura-kura di pantai yang juga memakai cermin mata hitam. 

Perkataan : 'Travel.Enjoy.Respect', juga terdapat di atas logo tersebut yang tidak diketahui siapa pereka disebaliknya.  

Menurut laporan The Malaysia Insight, Nazri dipetik sebagai berkata logo tersebut selaras dengan aspirasi Organisasi Pelancongan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNWTO) ketika dirasmikan semalam.

"Baru tengok logo #VisitMalaysia2020. Typeface dah ok ada dynamics tapi identity does not meet any form of representation of local identity, no cultural diversity. Maaf, terkejut sampai semput dibuatnya lepas tengok logo tu. Handphone pun tercampak 13" inch ke lantai. @twt_grafik," respon salah seorang pengguna Twitter."Inilah logo Visit Malaysia 2020 kawan kawan. Rasa hina kita ni sebagai graphic designer tengok hasil yang macam ni. Kesian kat kita study graphic habis beribu ribu untuk mahir, untuk faham konsep design tapi logo sebegini rupa dipilih," kata Yoy, yang juga pengguna Twitter.Logo yang begitu buruk itu juga mendapat perhatian pereka grafik terkenal Malaysia, Fahmi Reza.Olahan Fahmi memasukkan wajah badut Najib, Mahathir dan Ahmad Maslan dalam logo tersebut dengan perkataan Travel.Enjoy.RespectMyPM.

Hashtag #RespectMyPM antara hashtag yang menjadi kegemaran Ahmad Maslan setiap kali bertweet di akaun media sosialnya.

"Aku dah improve #VisitMalaysia2020 logo," kata Fahmi di Facebooknya.

Di Facebook pula, netizens juga menzahirkan kemarahan dan kekecewaan dengan logo tersebut. Kebanyakan netizens menyelar logo tersebut sebagai 'hodoh', 'memalukan' dan 'menjatuhkan imej negara'.

Ada juga yang mempersoalkan tentang kekangan bajet yang mungkin dihabiskan kerajaan bagi menyelesaikan isu 1MDB, hutang negara dan pemborosan kabinet Najib.

Respon Madi misalnya, "Ini logo ke? Berapa kos yang Nazri bayar? Macam cut and paste dalam power point aje. Nazri takde mata ke? Duit berhabis bayar hutang sebab nak PRU ke," sindirnya.

Jijoe pula menulis, "Sudah-sudahlah memalukan bangsa, agama dan negara. Logo abah kau," katanya seperti kemarahan.

George pula memberikan respon, "Logo ini terlalu amatur. Bukan kerja profesional. Seperti kerja budak yang baru kenal Paint (software). Tidak mungkin golongan profesional akan cipta logo seteruk ini. Mungkin Tourism nak menjimatkan kos - tetapi masih kutip GST, untuk apa jika begini hasil kerja kamu. Tidak adakah badan penilai untuk menyemak dan melakukan saringan selepas pemilihan dilakukan," soalnya. 

Manakala Hew Yeng pula berkata, "Tak pernah belajar. Sudah nampak hodoh. Tiada otak mahu fikirkah. Nazri tidak melihatkah. Zaman teknologi begitu moden masih ada logo sehodoh ini. Memalukan," responnya.

Setakat ini pihak Kementerian Pelancongan belum memberikan apa-apa respon terhadap kecaman bertubi-tubi netizens yang diterima oleh Nazri Aziz selepas logo tersebut dilancarkan sejak semalam. - 27 Januari 2018.

Tak Perlu Fatwa Haram Undi DAP Kata Mufti Penang.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor menolak cadangan Felo Kanan Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), Engku Ahmad Fadzil Engku Ali agar para mufti mengeluarkan fakta berkaitan perbuatan menyokong, membantu dan mengundi DAP yang didakwanya membawa agenda sekularisme dan anti-Islam.
Wan Salim berkata seorang mufti tidak boleh sewenang-wenangnya mengeluarkan sebarang fatwa berkaitan perbuatan menyokong dan mengundi sesebuah parti politik kerana hal tersebut merupakan hak individu lapor Free Malaysia Today hari ini.


Tambahnya, setiap umat Islam berhak menentukan sokongan terhadap mana-mana parti yang difikirkan lebih membawa manfaat kepada umat Islam berdasarkan kepada pertimbangan masing-masing.
“Terserah pada pertimbangan masing-masing untuk menentukan parti mana dia rasa lebih bermanfaat pada umat Islam,” katanya seperti dipetik oleh portal tersebut.
Tambahnya, umat Islam perlu melakukan kajian dan penilaian kepada semua parti politik dari segi amalan dan bukan kepada lambang dan slogan semata-mata kerana ada parti politik yang menggunakan label Islam tetapi tidak mengamalkan dasar agama itu dengan menyeluruh.
“Ini bukan pasal politik sahaja, lain-lain juga. Kita guna nama Islam tetapi tak buat amalan Islam dan itu boleh menimbulkan tanggapan tak baik kepada agama kita sendiri.
“Kita buat tak semestinya sebut Islam tetapi jika berlaku adil dan buat kebajikan kepada rakyat sudah baik.
“Pada pandangan saya tidak perlu mufti keluarkam fatwa,” katanya

Terdahulu, Felo Kanan Institiut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), Engku Ahmad Fadzil Engku Ali, dilaporkan berkata dalam portal Watan Online telah menyeru mufti-mufti di negara ini untuk mengeluarkan fatwa berhubung hukum bagi umat Islam mengundi, menyokong dan membantu DAP yang membawa agenda perjuangan sekularisme serta anti Islam.

“Saya menyeru agar ‘Ashaabus Samaahah’ para mufti dibekalkan fakta-fakta dan data yang mencukupi agar mereka boleh mengeluarkan suatu fatwa yang menepati undang-undang Islam lebih-lebih lagi ianya tidak semestinya melibatkan parti DAP sahaja, tetapi bakal melibatkan aktiviti mengundi, menyokong dan membantu mana-mana individu atau parti-parti politik lain yang berhasrat menggunakan undi, sokongan dan bantuan yang diberikan kepada mereka bagi tujuan-tujuan yang bercanggah dengan tuntutan agama Islam

“Fatwa daripada para mufti sangat penting kerana bukan semua orang, hatta para ilmuan dan pakar agama berada pada posisi boleh mengeluarkan pendapat yang boleh diangkat sebagai fatwa. 

“Oleh kerana perbuatan mengundi, menyokong dan membantu DAP juga menimbulkan isu pelanggaran undang-undang, termasuk isu membantu atau mendiamkan kesalahan-kesalahan jenayah, maka saya menyeru agar pihak polis dan Jabatan Peguam Negara dapat membuat siasatan dan penilaian terpeinci lebih-lebih lagi berkaitan desas-desus yang mengaitkan antara parti tersebut atau aktivis DAP dengan RECS (Radical Evangelist Christian State)

“Di dalam Kertas Laporan Tragedi berdarah 13hb Mei 1969 yang dikeluarkan oleh MAGERAN, tindakan2 berbentuk hasutan yang dilakukan oleh parti DAP telah dikenalpasti sebagai salah satu punca utama tragedi rusuhan kaum yang kita harap tidak perlu berulang lagi di negara berbilang bangsa dan agama seperti Malaysia ini,” katanya dalam satu tulisan sebagai respon terhadap kenyataan Dr Zamihan Mat Zin al-Ghari yang mengharamkan umat Islam mengundi DAP.

PRU Kali Ini Antara Potong Kaki Atau Potong Kepala Kata MAZA.

Oleh : Free Malaysia Today


Pilih parti yang paling kurang memberi mudarat, pesan Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin kepada seorang peserta forum yang meminta nasihat untuk pilihan raya umum akan datang.

Beliau secara peribadi berkata demikian memandangkan tiada pilihan yang benar-benar bagus pada pilihan raya kali ini.

“Saya pesan (pada) diri saya, kita boleh sokong sesiapa. Ini adalah ijtihad. Saya rasa pilihan raya ini bukan ada sesiapa yang bagus tetapi siapa yang kurang teruk.

“Pandangan saya, melihat mudarat yang lebih ringan, antara potong kaki atau potong kepala, itu sahaja. Dua-dua kena potong juga, tetapi satu mati dan satu lagi sakit,”
katanya di program Bicara Ilmu di Pusat Konvensyen Sime Darby hari ini.

Pemerhati meramalkan PRU14 akan diadakan pada Mac atau April ini, dan perlu dipanggil sebelum tempoh penggal berakhir pada Ogos.

Kempen #UndiRosak menjadi subjek perdebatan hangat di media sosial baru-baru ini dan dikritik oleh beberapa pemimpin pembangkang dan kerajaan.

Cerita peribadi bukan isu rakyat

Dalam soal memilih calon pula, Asri menyarankan pengundi supaya melihat kualiti hujah calon-calon yang bertanding.

“Tidak perlu bawa isu peribadi calon lawan ke dalam ceramah. Kalau hendak beritahu, beritahu isu yang ada kaitan dengan awam, seperti kehilangan RM50 juta atau bilion.

“’Come on lah’, kalau nak cari benda itu, semua kita ada. Kita sedap cakap urusan peribadi orang sedangkan kita sendiri banyak masalah.

“Jadi ‘gentleman’ lah apabila pilihan raya. Kenapa pilihan raya cakap urusan itu, sehinggakan adik dia pun masuk campur dan lebih teruk lagi, adik buat perangai tidak elok pula,”
katanya tanpa menamakan mana-mana individu.

Asri turut menyelar sikap masyarakat yang asyik dengan dosa peribadi calon berbanding kesalahan-kesalahan
yang memberi kesan pada masyarakat.
 

“Masyarakat kita memang macam itu, dosa peribadi itu walaupun berdosa tetapi dianggap sebagai isu besar, manakala dosa yang membabitkan umum itu kita biar.

“Kalau orang itu berkhalwat, masuk dalam surat khabar, 6 tahun cerita tidak habis, tetapi kalau mencuri RM5 bilion, ‘relax’, senyum-senyum dan cium tangan lagi,”
katanya.

Pengundi harus adil, jangan fanatik

Tambahnya, rakyat harus bersikap adil dalam menilai parti-parti politik dan jangan menyokong secaara membuta tuli.

“Kadang-kadang kita tidak suka, tetap kena nilai juga. Adakah penilaian kita itu adil ataupun tidak adil?

“Kadang-kadang kita tidak suka pada seseorang, dari awal dia bercakap walaupun benda betul juga kita tidak suka. Kalau betul dia cakap, cakap betul. Kalau salah dia cakap, cakap salah,”
katanya.

Asri turut mengingatkan rakyat jangan fanatik terhadap parti-parti politik kerana sikap seperti itu bukan ajaran Islam.

“Kita hendak sokong tidak mengapalah, kita hendak mengundi juga tidak mengapalah, hendak jadi calon juga tidak mengapa. Tetapi fanatik ini tidak mungkin boleh berlaku.

“Ramai jenis macam itu. dia kira tengok lambang sahaja. Orang kadang-kadang tengok lambang, sebab mahu dapat duit,”
katanya.

Jumaat, 26 Januari 2018

Kalau Taknak Undi Baik Jadi Zombie Je - Usop Wilcha.

PELAWAK yang terkenal dengan loghat Peraknya, Usop Wilcha hari ini tampil dalam satu video klip ringkas bagi mengulas isu #undirosak yang trending di Twitter sejak dua hari lepas.

Menurut pelakon yang membina nama dengan filem Hantu Kak Limah Balik Kampung, beliau berkata mana-mana pihak yang tidak mahu mengundi, baiklah menjadi zombie sahaja.

"Negara ini negara kita. Demokrasi pilihan yang ada. Hanya satu undi je menentukan masa depan negara, kalau taknak, kalau nak boikot undi, lebih baik jadi zombie je. Rosak, rosak, rosak," katanya dalam klip berkenaan.

Terdahulu, pelawak itu mengisytiharkan sokongan terbuka ke atas Pakatan Harapan di Twitternya pada semalam.


"Dengan pengakuan Kegagalan 1MDB, saya juga buat pengakuan terbuka Insyallah akan membantu PH untuk PRU14 ini. Pada kenalan rapat saya dalam BN, saya mohon maaf sebagai individu, tapi sebagai Rakyat saya tak perlu minta maaf," katanya dalam satu kenyataan di Twitter.

  
Tindakan Usop Wilcha ataupun nama sebenarnya, Syed Mohamad Asri membuat pengakuan terbuka itu nampaknya mengundang kecaman pihak tertentu ke atasnya.
Beberapa pihak mula mempersoalkan pelawak itu mengenai jasa kerajaan dan tindakannya menyokong pembangkang namun dijawabnya dengan baik bahawanya semua pihak harus menghormati keputusannya untuk berbuat pilihan dalam urusan politik. - 26 Januari 2018.

The Lesser Evil Kini Adalah Barisan Nasional..

Oleh : Aiman Firdaus'

Lesser evil itu kini adalah BN.

1. Jadi ada ramai pihak yang berseru janganlah membuat #undirosak.

2. Undi rosak suatu pembaziran, buang masa, bodoh, masuk neraka, patut kena bunuh dan lain-lain lagi, itu yang saya baca.

3. Sementara itu ada juga diantara mereka yang menasihati agar yang undi rosak beralih ke undi "the lesser evil".

4. Kata mereka, politik beginilah. Tiada perfection. Pasti ada yang buruk, yang teruk, yang tidak elok di sana sini yang tak boleh nak ikut kesesuaian dan taste kita sepanjang masa.5. Politik dan kepimpinan berdiri bukan mengikut citarasa individu. Ia perlu diputuskan secara kolektif untuk kebaikan majority, itu saya diberitahu.

6. Gerakan undi rosak nampaknya gagal faham. Mereka marahkan Mahathir tetapi mereka juga cuba nak hancurkan negara dengan membuat undi rosak, itu yang diceritakan pada saya.

7. Mengikut statistics undi rosak telah wujud sejak pru pertama kali diadakan.

8. Ada banyak sebab kenapa orang membuat undi rosak samada dengan sengaja atau tidak sengaja, dan ada juga dikalangan mereka yang malas keluar mengundi.

9. Demokrasi di Malaysia meraikan keputusan rakyat selagi mana ianya tidak melanggar undang-undang dan bukannya berbuat jenayah, itu saya difahamkan. Ringkasnya awak nak mengundi BN, mengundi PH, mengundi PAS, mengundi PSM, mengundi calon bebas, malas undi, undi rosak, dan sebagainya itu hak mutlak awak semata-mata.

10. Seseorang boleh respon & berkata "eh awak bodohlah awak, buat undi rosak". Tetapi hadnya hanya setakat itu sahaja. Dia sama sekali tidak boleh menyekat atau menggunakan sebarang bentuk pemaksaan & tekanan ke atas diri mana-mana pengundi dengan menghalang mana-mana pengundi dari berbuat apa sahaja dengan kertas undi milik pengundi tersebut.
11. Begitu juga dengan gerakan undi rosak. Mereka boleh bersuara dan meluahkan kenapa mereka mahu membuat undi rosak - tetapi mereka tidak boleh menggunakan tekanan dan pemaksaan ke atas mana-mana pihak untuk turut mengundi rosak.

12. Dalam erti kata lain, undi awak, awak punya hal, begitulah saya memahaminya.


13. Untuk PRU kali ini saya tidak akan membuat #undirosak dan saya tidak akan mengundi mengikut emosi dan diperbodohkan oleh parti politik lagi.

14. Saya telah mengundi sebanyak dua kali. Azimat kata ASAL BUKAN UMNO dan choose the lesser evil sentiasa dijadikan hujah kenapa harus memilih pembangkang bagi membuat perubahan. Dan. Saya buat. Saya mengundi mereka.

15. Saya kini 33 tahun. Ini menjadikan undian kali pertama dan kali kedua saya telah pergi ke tangan pembangkang dan saya menyesal untuk itu. Dan saya sememangnya menyesal.

16. Saya menyesal dan berasa begitu bodoh sekali apabila terpengaruh dengan doktrinisasi pembangkang bahawanya mereka boleh membuat perubahan. 

17. Hakikatnya barisan pembangkang dan barisan umno tidak banyak berbeza malahan saya sudah cukup letih dengan permainan propaganda politik pembangkang yang sepertinya tiada titik noktah.

18. Saya ambil contoh isu GST dan ECRL. Pembangkang mengatakan mereka mahu menukarkan GST kepada zero rated andai memerintah negara. Mereka menyemai begitu banyak kebencian terhadap GST. Mereka mahu kembalikan SST. 

19. Saya berpendapat pembangkang patut menilai pada sistemnya berbanding menumpukan pada kadarnya. Sistem GST menyebabkan ramai pembayar cukai yang menipu gagal berbuat demikian dan dihadapkan ke mahkamah, bukankah ia satu perkara yang bagus? 

20. Masalah GST yang sebenarnya ialah meletakkan GST pada barangan dan perkhidmatan tertentu yang sepatutnya dikecualikan GST dan kadarnya yang mendadak kepada 6% serta GST kepada orang miskin.

21. Ini yang harus pembangkang beri tumpuan. Bukan dengan menjaja hujah populis janji bulan bintang syurga bidadari, minyak turun 1.00, GST zero rated, kita menang esok harga barang turun, percuma EPL. Kita bukan sedang bermimpi. Kita bukan di dalam drama. Kita hidup atas dunia realiti.

22. Pembangkang harus mencari kaedah terbaik bagaimana mengekalkan GST dalam masa yang sama, mengecualikan orang miskin dari terus membayar cukai yang tidak mereka mampu, kecualikan lebih barang barangan dari GST ataupun bagaimana orang miskin boleh mendapat kembali cukai GST yang telah dibayar dengan sokongan sistem bantuan yang cekap dan bersepadu.

23. Pembangkang terlalu retorik dan begitulah respon mereka pada ECRL juga. Kita semua tahu masalah ECRL yang sebenar ialah pada kosnya, pada tender kontraktornya, pada syarikat China yang diberikan hak membinanya tetapi mengapa cara pembangkang berhujah seolahnya projek ini satu pembaziran dan tidak sepatutnya diteruskan? Pengangkutan yang effisien, tidak tertumpu hanya dikawasan bandar Kuala Lumpur dan sekitar Selangor, apakah pembangkang sedar impaknya kepada mereka-mereka yang mengharapkan kepada kemajuan dan tambahbaik (naiktaraf) sistem jaringan pengangkutan di kawasan mereka?

24. Begitulah juga dengan Putrajaya. Satu masa mereka mengatakan ia suatu pembaziran dan satu masa yang lain mereka rebutkan yang pernah didakwa sebagai pembaziran.

25. Kegagalan pembangkang yang terlalu, dan terlalu, sangat terlalu, bermain sentimen kebencian dan mengabaikan politik idea meresahkan, menyusahkan, membingungkan dan mengelirukan.

26. Dan mereka berhujah sekali lagi. Setiap 5 tahun ia datang kembali. Undilah the lesser evil.  

27. The lesser evil kali ini bukan lagi pembangkang, tetapi adalah Barisan Nasional.

28. Memilih Mahathir sebagai calon perdana menteri tidaklah dia hadir bersendirian. Dia datang membawa beban. 22 tahun dibelakangnya. 2 tahun usia Pakatan Harapan. Anda kini 24 tahun. 

29. Najib cuma 9 tahun. Ditambah usia Pak Lah 3 tahun. UMNO sekarang cumalah anak kecil yang berusia 12 tahun. UMNO asal sudah lama dibunuh Mahathir.

30. Dengan Najib yang 12 tahun, dia mahu membina lebuhraya tanpa tol, dia menghapuskan konsep bailout MAS dan PROTON, pengangkutan awam kini dibawa PRASARANA, lebih banyak sistem jaringan pengangkutan untuk semua, dalam dan luar bandar.

31. Pembangkang malahan meniru Najib dalam BRIM. Satu masa BRIM adalah dedak. Satu masa BRIM adalah rasuah. Dan satu masa PEMBANGKANG mahu meneruskan pembayaran BRIM.

32. Tidaklah menafi 1MDB merupakan masalah besar dan Najib seharusnya bertanggungjawab. Setuju kiranya Perdana Menteri diganti dengan mereka yang lebih berintergriti.

33. Tetapi orang itu bukanlah Mahathir. Mahathir lebih mudarat dari Najib.

34. Mahathir ada isu Memali, isu Tun Salleh Abbas, kerugian Forex, dan skandal pembunuhan pegawai bank Abd Jalil. Tetapi itupun kita masih ada isu Auku, ISA, Fitnah Liwat, Astro, Soros, dasar penswastaan, hapuskan peruntukan sekolah agama, IPP, PKFZ, Bakun, perjanjian tol berat sebelah, pembangunan tidak seimbang antara bandar & luar bandar, sistem pendidikan yang tidak dinaiktaraf mengikut perkembangan teknologi, Maminggo, Proton, monopoli, MAS. (https://www.roketkini.com/…/mahathir-tak-boleh-pura-pura-t…/)

35. Terlalu banyak. Tidaklah dikira isu royalti yang dinafi haknya atas Kelantan dan Terengganu suatu ketika dahulu. Dan sepertinya tidak mahu berhenti, Mahathir tetap mahu meneruskan polisi yang menyusahkan rakyat dengan bercadang membuat PROTON yang KEDUA - begitu pentingkah cita-cita peribadinya berbanding kepentingan rakyat jelata? Tidakkah dia sedar tindakannya menaikkan cukai kenderaan bagi melindungi kepentingan kereta nasional sebenarnya menyusahkan rakyat? Pernahkah dia menyesal? Jika kereta kita ketika itu dijual pada harga yang berbaloi dengan kualiti yang ditawarkan tidaklah ia jadi ungkitan tetapi semua pihak tahu betapa teruknya dan mahalnya kereta nasional pada ketika itu. Dan semua itu berlaku atas tangannya.

36. Inilah dia watak yang mahu menyelamatkan negara dari kerosakan yang datang dari tangan dia sendiri. Mahathir itu sendiri merupakan satu masalah. 

37. Saya teringat. Ketika dulu. Media juga berkongsikan gambar Mahathir pergi ke Mekah. Wataknya disucikan dengan amalan agama. Najib juga meniru langkah yang serupa. Doktrinisasi media nampaknya tidak berubah walaupun zaman sudah berbeza. Hanya nama watak sahaja yang tidak sama.

38. Doktrinisasi yang serupa diamalkan media pembangkang. Mencuci diri Mahathir dengan melupakan, mengabaikan, tidak mahu menyebut, mengelak dari memperkatakan, dengan azimat undilah the lesser evil.

39. Mereka sembunyikan masalah lama, dengan membangkitkan masalah lain atas alasan masalah itu lebih besar dari masalah lama hakikatnya mereka lupa yang mereka sedang membawa masalah lama berhadapan dengan masalah besar atas matlamat mahu menyelamatkan negara.

40. Masalah lama dan masalah besar apabila mereka bertembung kita akan dapat masalah lama yang besar.

41. Saya tidak mahu masalah lama. Saya tidak mahu masalah besar. Saya mahu mengelak dari dua perkara ini.

42. Melihat Pulau Pinang, melihat Selangor, saya melihat tiadalah beza antara keduanya. 

43. Jika ADUN selantang Tanjung Bungah pun mereka tergamak tindas sedangkan itu orang mereka sendiri, orang yang sama-sama berjuang dari bawah untuk parti, hanya kerana dia menjadi berbeza dan memilih bersama rakyat, maka apatah pula saya yang bukan siapa-siapa dalam hati mereka.

44. Dengan kepimpinan Selangor yang begitu bercelaru, yang saya keliru seperti isu Adam Rosly, isu gerbang, isu rasuah pasir dan pelbagai lagi jenis skandal yang tidak mahu saya sebut, ya kepercayaan saya terhakis. 

45. Saya kira ada benarnya kenyataan Mahathir, apabila anda memerintah terlalu lama anda akan mudah menjadi korup. Jika dikembalikan Selangor dan Pulau Pinang kepada Barisan Nasional, dan negeri-negeri lain kepada pembangkang, mungkin ia boleh menjadi lebih baik untuk semua.

46. Tetapi apakah daya, kepercayaan saya sudah terhenti pada saat tiang seri Pakatan Harapan berubah menjadi Pakatan Mahathir.

47. Ditikam musuh berkali-kali, kita menjadi lali. Ditikam kawan baik sendiri walaupun hanya sekali, sakitnya terasa hingga ke ulu hati.

48. Kenapa anda berubah sejauh ini? Putrajaya yang dikejarkan itu, sudahkah anda lupa? Ia adalah bangunan yang diguna hasil perjanjian sewaan, gagasan Mahathir sendiri. Berapa banyak kerugian yang ditanggung kerajaan untuk projek berat sebelah seperti ini? Adakah anda menyebutnya lagi? Tidak. Kesemua kesalahan Mahathir telah hilang berterbangan bagaikan angin lalu, masuk ke dalam lipatan sejarah, kisah silam yang tidak akan diungkit pembangkang sampai bila-bila. 

49. Tanggungjawab saya memilih anda untuk memacu perubahan telah saya lakukan sebanyak dua kali, tanpa pernah rasa ragu.

50. Dan untuk kali, tanggungjawab saya hanya memilih calon yang boleh buat kerja, yang pasti bukanlah lagi kamu. Dan usahlah merasa bimbang, kamu punya banyak jutaan penyokong, tidak terbanding dengan saya yang satu lagi kerdil ini. Mereka akan sentiasa berada di hadapan kamu, mempertahankan kamu, menyucikan kamu, tanpa pernah rasa jemu. Dan bermula sejak saat ini langkah saya dan kamu tidak akan lagi senada.

Nota : Penulis adalah Aiman Firdaus' yang berusia 33 tahun, kakitangan swasta. Penulisan ini telah disunting, telah diedit dari segi ejaan, penggunaan bahasa, susunan bagi tujuan penyebaran di blog.

Bayar Pinjaman RM700 Sebulan, MARA Uturn, Cybertroopers UMNO Malu Selepas Kutuk Syed Saddiq Kaw-Kaw.

Syed Saddiq jadi sasaran serangan cybertroopers Barisan Nasional selepas didakwa menyebarkan berita palsu tentang bayaran balik pinjaman pendidikan MARA dinaikkan daripada rm100 sebulan kepada rm700 sebulan berkuatkuasa Februari 2018 ini.

Ini susulan Ketua Pemuda PPBM itu menyiarkan luahan beberapa pelajar yang bingung dengan caj kenaikan mendadak itu di laman sosialnya pada 24 Januari lepas.

Beberapa luahan yang ditulis oleh pihak yang berbeza itu mendakwa;

1. Pengurangan pinjaman hanya akan diproses dalam masa 6 bulan hingga ke setahun.

2. Kenaikan kadar baru rm700 sebulan ini dikenakan pada batch yang perlu membuat pembayaran pinjaman bermula tahun Feb 2018. Batch terdahulu tidak termasuk dalam perubahan itu.

3. Sehingga diluluskan oleh pihak MARA, pihak pelajar perlu membayar pinjaman 700 sebulan sehinggalah dimaklumkan sebaliknya atau akan berdepan dengan kegagalan untuk membuat permohonan pengurangan bayaran.

Bagaimanapun selepas menyiarkan luahan-luahan tersebut dan mendapat respon pelbagai pihak, MARA kemudiannya tampil menafikan dakwaan tersebut.


"MARA menafikan dakwaan kenaikan mendadak bayaran balik pinjaman pelajaran MARA yang dikatakan meningkat dari RM100 ke RM700 sebagaimana yang tersebar di media sosial kini," kata agensi itu dalam satu kenyataan.

Agensi itu turut mendakwa pelajar yang baru tamat pengajian telah menerima jadual pembayaran balik pinjaman sebelum diberi pengurangan, di mana pelajar perlu memohon untuk mendapat keistimewaan ini, katanya.

Namun penafian itu mengundang lebih banyak kritikan di laman sosial.
Dan ada yang berkongsikan bukti pembayaran balik pinjaman sememangnya telah dinaikkan, bukan cerita fitnah rekaan Syed Saddiq.Perkara itu kemudiannya diakui sendiri oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri dalam satu kenyataan di The Malaysian Insight pada semalam.

"Sudah dibatalkan. Bayar seperti yang lama," katanya kepada wakil media portal itu.  

Sebelum ini, Ismail Sabri dilaporkan berkata tiada kenaikan bayaran pinjaman sebaliknya perkara itu masih dalam peringkat cadangan awal.

“Tiada rombakan (kenaikan), kekal (pembayaran). Hanya cadangan di peringkat pegawai. Belum pun dibawa dan diluluskan oleh Mesyuarat Majlis Mara,” katanya kepada portal The Malaysian Insight.

Tindakan MARA menarikbalik keputusan mereka bagaimanapun melegakan rata-rata pelajar yang terkesan dengan polisi baru itu. 

Menurut mereka, graduan yang baru tamat belajar dan perlu membayar rm700 sebulan adalah sesuatu yang bukan sahaja tidak munasabah malahan membebankan di saat ramai mahasiswa gagal mendapatkan kerja yang bersesuaian dengan kelayakan, kos sara hidup yang mahal dan harga barang yang kian naik. - 26 Januari 2018.

Saya Malu Mengaku Rakyat Malaysia Sebaliknya Saya Menyamar Jadi Rakyat Brunei - Mukhriz Mahathir.

Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dilaporkan berkata malu mengakui dirinya sebagai rakyat Malaysia ketika berada di luar negara selepas imej negara di mata dunia semakin tercalar, lapor Sinar Harian hari ini.

Datuk Seri Mukhriz Mahathir dipetik sebagai berkata, beliau sedih apabila Malaysia hanya dikenali akibat salah laku pemimpin negara dan bukannya kerana kemajuan.
"Waktu pi luar negara atau umrah dan ditanya dari negara mana, saya malu mengaku dari Malaysia, tapi jawab dari Brunei.

"Bila jawab Malaysia, orang akan tanya kenapa negara cukup bermasalah, dahulu cukup hebat dan gah, tetapi hari ni cukup teruk,"
katanya seperti laporan portal itu.

Beliau berkata demikian dalam progam Sarapan Pagi bersama penduduk Kampung Jernang, Mukim Bakai di sini, hari ini.

Mukhriz berkata, Pakatan Harapan akan memulihkan negara dengan salah satu agenda pentingnya ialah menawarkan peluang pekerjaan kepada rakyat, bukannya warga asing. - 26 Januari 2018.

Vell Paari Dedah 'Butiran' Pertemuan Dr M, Anwar Pada 1998.

Oleh : Malaysiakini

Bendahari Agung MIC, Datuk Seri S Vell Paari, mendedahkan apa yang berlaku ketika pertemuan antara bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum pemecatannya pada September 1998.

Dalam temu bual dengan Utusan Malaysia, Vell Paari berkata beliau mengiringi bapanya, Tun S Samy Vellu, yang ketika itu adalah presiden MIC dan menteri kerjaraya dalam pertemuan di kediaman rasmi Mahathir di Sri Perdana, Kuala Lumpur.Beliau mendakwa turut hadir pada pertemuan itu adalah bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin dan seorang ahli korporat yang merupakan rakan akrab Anwar yang kemudian sudahpun meninggal dunia kerana kanser.

Beberapa hari sebelum pertemuan itu, Vell Paari mendakwa bahawa Anwar menyuarakan kegelisahannya kepada Samy Vellu semasa sebuah majlis di Pulau Pinang.

“Kata Anwar kepada bapa saya, definitely dia (Dr Mahathir) akan tahan saya (kerana dakwaan kes rasuah dan liwat).“Tapi bapa saya cakap don’t worry, kita cari solution. Selepas itu bapa cakap dengan Tun Daim yang kemudian mengatur janji temu dengan Dr Mahathir.

“Dalam pertemuan di Sri Perdana itu, saya dan ahli korporat berkenaan duduk berdua beberapa meter dari perbincangan mereka berempat (Dr Mahathir, Anwar, Daim dan Samy Vellu) tetapi masih boleh didengari apa yang diperbualkan,”
kata Vell Paari.

Menurutnya, beliau tidak dapat mengingati tarikh sebenar pertemuan itu tetapi ia diadakan tidak berapa lama selepas pendedahan wujudnya unsur nepotisme dalam pengagihan kontrak-kontrak kerajaan semasa Perhimpunan Agung Umno pada Jun 1998.

“Dalam pertemuan itu, Anwar minta maaf kepada Dr Mahathir dan berjanji tidak akan serang lagi anak-anak Dr Mahathir (yang dikatakan mendapat banyak projek kerajaan waktu itu).

“Dr Mahathir kemudian cakap... kalau dihentikan serangan itu, (sebagai balasannya) Anwar akan dipilih menggantikannya jadi perdana menteri.

“Dan Anwar percayakan kata-kata semangat Dr Mahathir itu dan selepas pertemuan itu jugalah Dr Mahathir mengukuhkan tuduhan-tuduhan (liwat) terhadap Anwar,”
katanya.

Vell Paari berkata beliau terpanggil mendedahkan butiran perbualan dalam pertemuan itu kerana berasa kasihan dan bersimpati dengan anggota keluarga Anwar khususnya isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak sulungnya Nurul Izzah yang begitu percaya seandainya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum ke-14 (PRU-14), Dr Mahathir yang ketika itu perdana menteri sementara pakatan, akan mengemukakan permohonan pengampunan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membebaskan Anwar.

“Ini semua muslihat dan helah Dr Mahathir kerana saya masih ingat butiran perbualan pada 1998 itu di Sri Perdana.

“Jika janji itu pun tidak ditunaikan (Anwar akan menggantikan Dr Mahathir), masih percayakah lagi Datin Seri Wan Azizah, Nurul Izzah dengan this guy (Dr Mahathir),”
kata beliau.

Kata Vell Paari, setiap ungkapan Dr Mahathir pada hari ini perlu diperhalusi secara mendalam oleh mereka yang berada dalam Pakatan Harapan.


“Anwar masuk penjara, kata Dr Mahathir bukan salahnya. Skandal kerugian Perwaja berbilion-bilion ringgit pun ‘bukan salah saya’... bila bercakap pasal calon perdana menteri, beliau kata nak rileks, buat apa...elok jaga cucu.

“Siapa sumbat Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng dalam tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)? Pun bukan perbuatan diakah?

“Beliau tidak pernah sepi dengan politik,”
kata Vell Paari.

Khamis, 25 Januari 2018

Jika Memilih Antara Pepsi Dan Coke Pun Gagal, Tak Hairanlah #UndiRosak Tak Mengundi Kata Mahathir.

Oleh : Chedet.cc / Mahathir Mohamed

1. Terkejut saya apabila diberitahu pemilihan dalam PRU 14 ini tidak lebih dari pemilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola. Oleh itu apa perlunya kita mengundi.

2. Begitu rendahkah kebolehan kita berfikir dan membuat bandingan? Jika ditanya antara Proton dengan Rolls Royce, yang mana satu yang nak dipilih? Mana-mana sahajalah. Apa bezanya antara Proton dengan Rolls Royce. Kedua-duanya kereta bermotor, tak lebih dari itu.3. Keputusan yang dibuat ialah untuk tidak membeli Proton atau Rolls Royce. Kereta bermotor boleh terlibat dengan kemalangan. Adalah lebih baik berjalan kaki.

4. Tetapi semasa melintas jalan sahabat ini tergilis dengan sebuah kereta – kereta Rolls Royce.

5. Dia tak tahu kerana dah maut. Sebenarnya Rolls Royce itu dipandu pencuri kereta itu.

6. Ini cerita dongeng. Tetapi cerita ini sama dengan membuat pilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola.

7. Samada cerita ini dapat difahami atau tidak bergantung kepada kebolehan pembaca. Jika kebolehan rendah maka terjadilah tafsiran seperti yang dibuat terhadap soalan saya berkenaan daging babi.

8. Maju mundurnya sesuatu bangsa bergantung kepada daya fikir bangsa itu. Dalam Al Quran berkali-kali terdapat ayat yang menyentuh daya-fikir manusia. Setelah diperdengar wahyu dari Allah, ada yang masih tidak faham dan tidak percaya. Ayat menyoal, tidakkah kamu berfikir, mengguna akal fikiran.

9. Puak yang tidak dapat fikir ini dikenali sebagai puak jahiliah. Jika kita tergolong dalam puak ini, tak mungkin kita bezakan antara yang bertanding. Dan mustahil kita akan maju. Tak hairanlah jika kita tidak akan undi dalam pilihan raya 14. Jika memilih antara Pepsi dengan Coca pun kita tak dapat, apatah lagi antara BN dengan PH. Tentu terlalu berat bagi kita.

10. Oleh itu jangan pilih. Selamatlah kita.

Selamatkah?

Tepuk dada

Tanya selera.

Rabu, 24 Januari 2018

Adakah Rakyat Berhak Dicerca Jika Tidak Mengundi Kerana Tiada Pilihan Calon Pemimpin Yang Bagus Soal Aktivis Wanita.

Bell Hooks, seorang feminis kulit hitam di Amerika mengatakan 'Being Oppressed Means the Absence of Choices'.
Absence of choices atau ketiadaan pilihan itu sebenarnya adalah suatu bentuk penindasan.
Apabila para feminis berjuang untuk mendapatkan hak mengundi, ia bukanlah perjuangan untuk MEMAKSA wanita (atau lelaki) untuk mengundi.
Perjuangan itu adalah tentang HAK PILIHAN , yakni hak wanita untuk memilih untuk mengundi jika dia mahu.
Sebelum itu, pilihan itu tidak wujud atau malah dilarang / diharamkan sama sekali.
Ia sepertilah di kerajaan Arab Saudi yang sehingga di zaman millenium ini, kuasa negara masih mengekang, melarang atau mengharamkan para wanitanya untuk mengundi. Bermakna - PILIHAN wanita untuk mengundi telah ditutup rapat dan dikambus sama sekali.
Ketiadaan pilihan seperti di Arab saudi inilah yang dimaksudkan sebagai suatu penindasan.
Namun, sekiranya rakyat, termasuk wanita, berpendapat bahawa parti-parti atau calon-calon politik yang bertanding semuanya tidak boleh diharap, tidak berprinsip, gila dan rakus kuasa, mengamalkan rasuah dan kronisma, tidak peduli kehendak rakyat dan sebagainya - maka ia bermakna rakyat juga telah KEHILANGAN PILIHAN untuk memilih kerajaan yang baik yang boleh menjamin kesejahteraan hidup mereka.
Ketiadaan pilihan itu juga boleh menjurus pada penindasan terhadap rakyat.
Jika keadaan sedemikian berlaku dan rakyat memilih untuk tidak mengundi akibat ketiadaan pilihan calon-calon pemimpin yang bagus untuk rakyat - apakah negara atau pihak berkuasa berhak untuk menghukum, mencerca atau 'demonise' rakyat yang memilih untuk tidak mengundi?

Royalti Minyak Terengganu RM210 Juta Setahun Adalah Lebih Rendah Dari Perjanjian Asal 5% Kata MP Amanah.

Oleh : RAJA KAMARUL BAHRIN SHAH RAJA AHMAD / Malaysiakini

Saya ingin merujuk kenyataan Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman yang menyatakan kerajaan pusat membayar RM210 juta setahun kepada negeri itu sehingga 2020 sebagai bayaran balik royalti minyak.

Terlebih dahulu, perlu dinyatakan bahawa mengikut perjanjian asal, kadar royalti minyak yang berhak diperoleh Terengganu ialah sebanyak 5 peratus.


Bayaran setiap tahun kepada kerajaan Terengganu akan mengikut kiraan pengeluaran sebenar minyak dan juga harga semasa minyak dunia.

Oleh itu kenyataan Ahmad Razif bahawa kerajaan negeri menerima RM210 juta setahun adalah tidak masuk akal dan tidak tepat.

Tidak mungkin jumlah bayaran boleh ditetapkan pada kadar RM210 juta setahun kerana wujudnya dua faktor pemboleh ubah (variable), iaitu :


Jumlah pengeluaran minyak sebenar setiap tahun
Harga semasa minyak dunia yang pasti berubah-ubah.

Kalau pembayaran royalti mengikut dua faktor berkenaan, sudah pasti jumlah yang diterima kerajaan negeri akan berubah-ubah pada setiap tahun.

Justeru bayaran tetap RM210 juta yang dinyatakan menteri besar Terengganu itu bukanlah royalti tetapi "pemberian" kerajaan pusat mengikut formula perjanjian lain yang ditetapkan di antara Terengganu dan Putrajaya.

Saya menuntut Ahmad Razif menyatakan keadaan sebenar isu ini.

Kami berpendapat pemberian RM210 juta setahun kepada Terengganu adalah terlalu rendah, dan jika mengikut perjanjian asal royalti sebanyak 5 peratus, ianya akan menjadi jauh lebih tinggi. Ini adalah kerugian besar kepada Terengganu.

Ahmad Razif mesti menjawab kenapa kerajaan Terengganu sanggup menerima bayaran lebih rendah daripada sepatutnya.

Ahmad Razif juga mesti menjawab apa yang terjadi kepada pendapatan telaga minyak baru Bertam 307 yang sepatutnya menjadi milik tuntutan Terengganu.

Mengikut pengumuman awal kerajaan, pendapatan dari telaga minyak Bertam 307 sahaja memberi pendapatan RM100 juta setahun.

Kenapakah kerajaan Terengganu senyap terhadap tuntutan Bertam 307 yang diberitakan diberi kepada negeri Pahang?

Pendapatan RM100 juta setahun adalah hampir separuh daripada jumlah RM210 juta yang dikatakan diterima Terengganu setiap tahun.

Sebagai menteri besar Ahmad Razif mesti menjawab dua soalan utama kepada rakyat Terengganu.

Pertama, kenapa hak royalti Terengganu - yang dihentikan atas permintaan Umno Terengganu pada 1999 - hingga kini masih belum diminta supaya dikembalikan? Isu ini melibatkan hak dan maruah rakyat Terengganu.

Kedua, mengapa Ahmad Razif tidak menuntut hak ke atas telaga minyak Bertam 307 yang telah disahkan oleh perunding antarabangsa - Lundin - berada dalam kawasan perairan Terengganu? Adakah Ahmad Razif hanya akur dengan kenyataan serta kehendak Datuk Seri Najib Razak dan tidak berhasrat menuntut hak rakyat Terengganu?

Rakyat Terengganu menuntut Ahmad Razif dan Umno negeri menebus maruah dan menuntut hak rakyat negeri Terengganu.

Kami juga mencabar menteri besar menghadhiri suatu perbahasan khas isu royalti Terengganu yang akan kami anjurkan tidak lama lagi.

Ibu Bapa Diarah Ke Majlis UMNO Untuk Ambil Surat Tawaran MARA.

Kenyataan Media
UMNO GUNA SURAT TAWARAN KEMASUKAN MRSM UNTUK KEPENTINGAN POLITIK
Saya mendapat banyak keluhan dan aduan dari ibu bapa yang tidak berpuas hati apabila mereka diarah untuk hadir ke majlis-majlis menerima surat tawaran kemasukan MRSM di pejabat-pejabat Umno di seluruh negara.

Perkara ini turut dilaporkan oleh Sinar Harian pada hari Isnin (semalam), seperti laporan majlis yang diadakan sendiri oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, iaitu menteri yang bertanggungjawab menguruskan Majlis Amanah Rakyat (MARA) seperti paparan skrin berikut:
Saya dapati di seluruh negara sejak minggu lalu, pimpinan UMNO di bahagian-bahagian telah ditugaskan oleh MARA untuk menyampaikan surat tawaran ini kepada ibu bapa yang diarahkan hadir ke dewan-dewan UMNO untuk mengambil surat tawaran tersebut; atau ke dewan lain yang keseluruhannya dikendalikan oleh UMNO.
Bukti yang saya boleh kongsikan di sini:
Majlis yang bernama “Majlis Penyampaian Sijil Kemasukan Pelajar Baru Ke MRSM” yang disempurnakan oleh Dato’ Haji Abdul Rahim Haji Saad, Ketua Bahagian UMNO Sungai Petani, pada hari Khamis 18 Januari 2018
Majlis yang sama di Kepala Batas oleh Datuk Reezal Marican Naina Marican, Ketua Bahagian UMNO Kepala Batas, dilaporkan pada hari Sabtu lepas
Saya meminta supaya pihak MARA menghentikan dengan segera majlis yang membuang masa dan wang rakyat ini kerana surat tawaran boleh sahaja dihantar melalui pos atau dimuat turun melalui laman web, tanpa menganjurkan majlis khusus yang melibatkan pimpinan UMNO bahagian.
Ada dua perkara utama yang mewajarkan bantahan kepada majlis-majlis seperti ini:
i. Penganjurannya membuang dana rakyat dan masa kakitangan MARA yang sepatutnya menumpukan dana dan tenaga untuk membantu banyak lagi penuntut-penuntut MARA serta kakitangan MARA yang terkesan dari pemotongan peruntukan kepada MARA; dan
ii. Penyalahgunaan MARA bagi tujuan berpolitik adalah sangat tidak kena terutamanya dalam keadaan tokoh-tokoh UMNO masih belum menjelaskan sebaiknya bagaimana dana MARA berjumlah ratusan juta ringgit hangus begitu sahaja dalam pelaburan-pelaburan hartanah yang menipu dana MARA di luar negara.
Saya mendesak Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan kepada orang ramai berapa dana MARA yang telah dibelanjakan setakat ini untuk program yang membuang masa ibu bapa dan membazirkan wang rakyat ini; dan supaya beliau mengeluarkan arahan menghentikannya dengan serta merta.
RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...