Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 4 Disember 2020

Apa Yang Berlaku Di Perak, Akan Berlaku Di Parlimen - Bekas Pegawai Najib.

Isham Jalil | Pada hari ini kerajaan PN negeri Perak telah jatuh.


Menteri Besar Perak Faizal Azumu hanya mendapat 10 undi percaya sahaja daripada 59 ADUN-ADUN Perak.

Beliau berkata sebab kejatuhan ini adalah kerana UMNO bekerjasama dengan DAP.

Namun sebab sebenarnya ialah bukan kerana itu; UMNO satu-satunya parti yang tidak pernah dan tidak akan bekerjasama dengan DAP.

Sebab sebenarnya ialah kerana hampir semua wakil rakyat secara bipartisan dan tidak kira kepartian menolak PPBM.

Ini ditunjukkan apabila lebih 80% daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Perak menolak Menteri Besar dan Timbalan Presiden PPBM itu.

UMNO Perak menolak PPBM sebab PPBM dilihat tidak ikhlas dengan hubungan di peringkat negeri dan di peringkat nasional.

Contohnya, permintaan UMNO dalam hal KWSP dan moratorium pun dilayan seperti melepas batuk di tangga.

DAP dan PKR pula menolak PPBM sebab mereka (PPBM) telah menghianati mereka.

Siapa yang ingin berkawan dengan orang yang tidak ikhlas dan khianat.

Jika mereka pernah khianat sebelum ini, mereka akan khianat lagi nanti, tidak kira dengan siapa.

Dan apa yang berlaku di Perak ini akan melarat ke negeri-negeri lain di Malaysia.

Yang berlaku di Perak ini adalah prelude kepada apa yang akan berlaku di Parlimen kelak.

Ianya tidak lagi boleh dielakkan.

ISHAM JALIL
4 Disember 2020

Selasa, 1 Disember 2020

Gambar Tak Patuh SOP, Ismail Sabri Dakwa Ia Sebaran Fitnah.

POLITIK | Menteri Pertahanan, Datuk Ismail Sabri mendakwa beliau difitnah dalam soal penyebaran gambar ketika melakukan lawatan kerja di Melaka pada Sabtu lepas.

Beliau menafikan tidak mematuhi SOP penjarakan sosial. Gambar yang disebarkan itu menunjukkan gambar dari sisi tepi. Ismail Sabri turut mendoakan agar pihak yang menfitnahnya tidak membuat fitnah kepada sesiapa jua selepas ini.


"Beberapa gambar menjadi bahan fitnah terhadap saya & Yab Ketua Menteri Melaka serta YB Speaker DUN negeri Melaka sewaktu saya melakukan lawatan kerja ke Melaka sabtu lepas.

Kononnya tiada penjarakan sosial antara kami.

Yang jahatnya mereka menunjukkan gambar dari sisi bagi menunjukkan kedudukan kami tanpa penjarakan.

Namun ini lah gambar sebenarnya. Semoga Allah membuka hati-hati mereka ini supaya tidak lagi membuat fitnah kepada sesiapa jua selepas ini,"
tulisnya dalam satu kenyataan di Instagram.

Terdahulu, netizens mempersoalkan SOP pemakaian topeng muka, bilangan di kedai makan dan penjarakan sosial berhubung penyebaran gambar itu.


Ada yang mempertahankan Menteri Kanan itu sedang makan tetapi tiada makanan dan minuman kelihatan di atas meja itu. Samada ia belum sampai atau sudah habis makan. Pertanyaan tentangnya juga belum lagi mendapat respon dari Datuk Seri Ismail Sabri setakat ini.

Boleh duduk lebih dari 4 orang..


Kenapa tak pakai face mask..?


Sebagai rekod, netizens yang mempertikaikan pematuhan SOP Menteri Pertahanan juga menyebarkan gambar dari sisi hadapan dan ianya turut dibuat grafik troll. - 1 Disember 2020.

Isnin, 30 November 2020

Jika PH Terus Memerintah, Sudah Pasti Anwar Berpeluang Jadi PM - Tun Mahathir.

Tun Mahathir | TUDUHAN PALSU AZMIN

1. Saya telah diberitahu mengenai tuduhan Azmin bahawa saya yang merancang penubuhan Perikatan Nasional (PN).


2. Saya telah berkali-kali terangkan bahawa ini tidak benar sama sekali kerana PN itu dianggotai oleh kleptokrat dan ditunjangi oleh UMNO secara en-bloc.

3. Jika saya merancangnya mengapa perlu saya tolak apabila ia menjadi kenyataan dan jika saya terima sudah pasti saya kekal sebagai Perdana Menteri (PM) seperti yang diakui sendiri oleh Azmin.

4. Keduanya, jika ada sesiapa yang beria-ia merancang menubuh Kerajaan PN dan keluar Pakatan Harapan (PH) sudah pasti ianya Azmin dan juga Muhyiddin, yang mendapat hasil paling lumayan.

5. Jangan lupa ketika semua ini berlaku, kedudukan Azmin di dalam Keadilan dan juga PH amat terancam. Anwar dan penyokong-penyokongnya merancang dan berusaha untuk menjatuhkan Azmin dan ini bermula sejak pemilihan di dalam Keadilan.

6. Anwar secara terbuka menyokong Rafizi yang menentang Azmin untuk jawatan Timbalan Presiden dan apabila usaha tersebut gagal, muncul pula video yang mengaitkan Azmin dengan perlakuan seks sumbang.

7. Ini menambah tekanan kepada Azmin dan apabila beberapa penyokong Anwar dikatakan terlibat di dalam penyebaran video tersebut, kedudukan Azmin di dalam Keadilan serta hubungannya dengan Anwar menjadi “untenable” atau tidak boleh diperbaiki.

8. Kerana itu, walaupun saya menentang tindakan Azmin merancang Langkah Sheraton tetapi saya faham kenapa dia berbuat demikian.

9. Ini kerana baginya, yang paling penting ialah menyekat Anwar dari menjadi Perdana Menteri. Tetapi jika PH terus memerintah, sudah pasti Anwar akan berpeluang menjadi PM.

10. Di masa yang sama, Azmin juga bercita-cita untuk menjadi PM. Kerana itu dia bergabung dengan Muhyiddin dan amat jelas hari ini, Azmin diletak oleh Muhyiddin sebagai de facto Timbalan Perdana Menteri.

11. Selain itu, saya pasti Azmin telah membuat perancangan membentuk Kerajaan PN dan Langkah Sheraton agak lama kerana saya percaya tidak mudah untuk dia meyakinkan 9 ahli Parlimen Keadilan untuk ikut serta dalam Langkah Sheraton itu.

12. Dan Azmin tahu bahawa jika sekadar Bersatu menarik diri dari PH, ia masih tidak cukup untuk menjatuhkan Kerajaan PH. Tetapi apabila Azmin ikut serta maka secara langsung Kerajaan PH hilang majoriti dan jatuh.

13. Di pihak Muhyiddin dan Hamzah Zainuddin pula, mereka cuba yakinkan saya bahawa Anwar dan DAP sedang merancang untuk menjatuhkan saya dan kerana itu perlu saya bergabung dengan parti-parti Melayu yang lain untuk membalas perancangan itu.

14. Ketika ini sedang dirancang, UMNO atau lebih tepat lagi Najib, menghasut kumpulan-kumpulan Melayu supaya membenci PH yang dikatakan dikuasai oleh DAP.

15. Selain isu Rome Statute dan ICERD yang dikaitkan dengan Raja-Raja Melayu, mereka juga menabur kebencian dan pendustaan mengenai isu kematian Adib, LTTE, Tabung Haji dan apa-apa saja berkaitan Melayu dan Islam yang dapat dipersalahkan kepada PH dan DAP selain memainkan isu perkauman.

16. Keadaan menjadi agak tegang dan orang Melayu yang terpengaruh dengan kleptokrat-kleptokrat tersebut telah mula menunjukkan sikap agresif dan hilang pertimbangan.

17. Malangnya orang Melayu yang percaya dengan dakyah kleptokrat-kleptokrat tidak sedar bahawa isu mengenai Melayu dan Islam ini semata-mata usaha untuk membebas diri penjenayah-penjenayah dari menghadapi tindakan undang-undang.

18. Buktinya, hari ini, segala isu yang ditimbul mengenai Melayu/Islam tidak lagi menjadi isu dan didiamkan begitu sahaja.

19. Kerana itu saya bersetuju hadir ke Kongres Maruah Melayu yang hari ini diguna sebagai tuduhan terhadap saya yang menyokong ke arah pembentukan Kerajaan PN.

20. Jika ada yang masih ingat, kehadiran saya ke Kongres itu saya gunakan untuk ingatkan orang Melayu mengenai perlunya bekerja keras dan mengubah sikap jika mahu kekal bersaing pada masa kini.

21. Bagi saya lebih baik saya yang hadir dan menerajui Kongres itu dari benarkan kleptokrat-kleptokrat gunakan sebagai pentas untuk memanjangkan agenda perkauman dan anti-bukan Melayu dan Islam.

22. Inilah peristiwa dan perkara-perkara yang berkait dengan terbentuknya Kerajaan PN dan Langkah Sheraton.

23. Pendirian saya ialah saya menolak sebarang kerjasama dengan kleptokrat dan secara langsung, menolak UMNO secara en-bloc dan kekal bersama PH pada ketika itu. - 30 November 2020.

#Belanjawan2021 : Undi Belah Bahagi Peruntukan JPM, PH Kalah, 12 MPs Pembangkang Tak Hadir. 

POLITIK | DENGAN KEMASKINI 30 NOVEMBER 
5:22 PETANG.

Hari tu (Khamis : 26 November 2020) penyokong PH bersama PEJUANG mempertikaikan tindakan PH yang enggan bangun dan berbuat undian belah bahagi semasa perbahasan #Belanjawan2021. 


Menurut mereka;

1. Ia merupakan pengkhianatan kepada rakyat (rupanya bukan takat pemimpin je, belah penyokong pun pandai yer nak jaja nama rakyat 😂).

2. PH menipu dan memperbodohkan penyokong setia.

Habis teruk page-page pemimpin PH digempur habis-habisan. Siap bagi hujah. Kalah tak apa. Janji bangun dan lawan.

Tapi mereka tak fikir pula jika bangun dan belah bahagi, PH akan;

- Dicop derhaka pada Agong.

- Akan dituduh sengaja gagalkan bajet #Covid19, nelayan, kesihatan & bantuan rakyat.

- bermain politik.

Pada hari ini terdapat;

- 3 Ahli Parlimen PKR tak hadir

- 8 dari Warisan yang berada di luar Parlimen

- 1 dari DAP

Mana lebih baik? Hadir Parlimen, berbahas dan buat keputusan nak belah bahagi atau tidak;

ATAU

Ponteng Parlimen?

Diharapkan penyokong PH dan PEJUANG jangan buat serangan terpilih. Kalau betul concern pasal rakyat, kena tahu la Ahli Parlimen yang ponteng tanpa sebab tu makan gaji buta.

Apatah lagi ada yang hadir tetapi sengaja keluar dewan semasa mengundi. 

Pihak kami dimaklumkan, 3 wakil PKR tak hadir ialah;

1. Miri = hadir sesi petang dan sempat mengundi.

2. Putatan = balik kawasan dan tak sempat balik mengundi.

3. Tawau = suami kritikal, kanser tahap akhir.

4. Gopeng = hadir sesi pagi, tiada sesi petang.

Pada perbahasan hari ini, ia menyentuh peruntukan tentang perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Ada beberapa kelompangan yang telah disebutkan dengan jelas oleh Anwar Ibrahim iaitu;

- Ada beberapa jawatan Duta Khas.

- Diwujudkan pula pejabat mereka yang berpusat di Kuala Lumpur.

- Tetapi tugas-tugas ini boleh dijalankan oleh Duta-Duta Malaysia yang dilantik di negara-negara dan Kementerian Luar Negeri.

- Kenapa adanya pertindihan tugas ini?

- Ini adalah Penasihat Khas yang Perdana Menteri ada setakat ini;

* Penasihat Khas Media dan Komunikasi

* Penasihat Khas Ekonomi, Pejabat Utusan Khas

* Pejabat Duta Khas ke Timur Tengah

* Pejabat Duta Khas ke China

* Penasihat Khas Mengenai Kesihatan Awam

* Pejabat Duta Khas Jepun, Republik Korea dan Taiwan.

- Kos peruntukan JPM meningkat 10.7% iaitu RM482, 436, 800.

- Kesemua Pejabat Penasihat dan Duta Khas itu mempunyai 28 kakitangan lantikan kontrak dan diletakkan pada Gred 54.

- Butiran Besar 060000 Program Khusus dan Butiran Kecil 060200 Emolumen Kakitangan Kontrak diberikan sebanyak RM200 juta bagi tahun 2021 iaitu peningkatan sebanyak RM181, 446, 000 berbanding tahun sebelumnya.

Disebabkan terdapat beberapa butiran perbelanjaan yang gagal dijelaskan (dinyatakan) secara menyakinkan, maka PH memutuskan untuk membuat undian belah bahagi.

Usul dicadang oleh Sungai Petani - PKR, Johari Abdul.

Bagaimanapun PH kalah dalam undian belah bahagi. Berikut adalah keputusannya;

Menyokong : 105

Membantah : 95

Jumlah undian : 202

Tidak hadir : 20

Dengan itu, 
Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Belanjawan 2021 peringkat jawatankuasa perbelanjaan pengurusan Jabatan Perdana Menteri (JPM) secara undi belah bahagi.

Dalam pusingan kedua di sesi petangnya, PH juga kalah mencabar peruntukan Kementerian Kewangan.

Dewan Rakyat juga meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kewangan melalui undian belah bahagi.

Menyokong : 107

Membantah : 95

Jumlah undian : 202

Tidak hadir : 18

Esok, tiga lagi kementerian dijadual menggulung iaitu kementerian luar, kementerian perpaduan negara serta kementerian perusahaan perladangan dan komoditi. - 30 November 2020.

Ahad, 29 November 2020

Azmin Dedah Tun Disebalik Penubuhan PN, Salleh Amiruddin Kata Azmin Pembohong Besar.

POLITIK | Buat pertama kalinya Azmin Ali buka mulut mengenai kejadian belakang tabir Langkah Sheraton.


Dalam satu wawancara khas bersama The Star itu, Azmin berkata;

- Tun disebalik idea penubuhan Perikatan Nasional - PN.

- 131 SD dari pelbagai Ahli Parlimen juga telah diserahkan kepada Istana Negara tanda menyokong Tun Mahathir kekal sebagai PM sebelum Tun meletakkan jawatan pada 24 Februari.

- Perbincangan mengenainya berlaku pada 23 Februari 2020; jam 4 petang, bersama ketua-ketua parti seperti UMNO, PAS, GPS, WARISAN, PPBM di rumah Tun Mahathir sendiri.

- Tetapi Tun meletakkan jawatan sebagai PM7.

- Semasa Perhimpunan Maruah Melayu boleh pula melibatkan UMNO, kata Azmin lagi.

- Disebabkan tindakan Tun, Azmin & Muhyiddin tiada cara lain lagi selain perlu keluarkan PH; ini dibuat untuk menghalang orang lain (dipercayai merujuk pada Anwar) menjadi Perdana Menteri.

- Dalam wawancara itu juga, Azmin mengutuk Anwar (dan sama perangai macam Tun Mahathir, Anwar Anwar Anwar je salah 😂).

- Azmin buka cerita bagaimana beliau dinafikan sebagai MB Selangor pada 2008 dan ia diberikan pada Khalid Ibrahim. Begitu juga semasa Langkah Kajang yang dibuat bertujuan untuk menghalangnya.

- Azmin juga berkata selama ini beliau jaga keluarga Anwar. Dan ingatkan lepas Anwar keluar penjara Anwar insaf rupanya jadi perengus (bitter).

- Azmin juga mendedahkan mereka merancang untuk mengadakan PRU ke 15 pada bulan Oktober 2020. 

- Bagaimanapun disebabkan #Covid19, hal itu gagal dilaksanakan. 

Namun pengakuan Azmin itu disangkal oleh Salleh Amiruddin, JKP Pejuang. Apa yang anehnya, Azmin menuduh Tun Mahathir dalang, sepatutnya Tun la tampil menjawab dan menafikan terlebih dahulu. Dan bukannya orang lain.

Berikut di bawah ialah kenyataan Salleh Amiruddin;

Salleh Amiruddin | Azmin Pembohong besar.

1. Saya berada di hotel Sheraton dan dimaklumkan bahawa SD yang dikumpul tanpa pengetahuan Tun Mahathir dan Datuk Seri Mukhriz.

2. Mereka akan tubuhkan kerajaan baru bernama Perikatan Nasional.

3. Dua calon Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yasin.

4. Tun Mahathir tolak kerana untuk dia jadi PM Perikatan Nasional ia akan disokong oleh en-bloc UMNO.

5. Jika dia ketepikan prinsip dan maruahnya Tun Mahathir sudah jadi PM8 sehingga hari ini.

6. Dangkal dan tak masuk akal Azmin kata idea tubuh PN untuk Tun Mahathir jadi PM.

7. Yang bercita-cita besar untuk jadi PM adalah Azmin.

8. Ini terbukti apabila Kris MB Selangor 2014 dia sendiri menghantar namanya sebagai calon MB Selangor melalui pintu belakang.

9. Sekali lagi terbukti dia juga menghantar namanya sebagai MB Selangor sejurus PH disitihar menang di Selangor tanpa berunding dengan komponen PH Negeri.

10. Sekali lagi melalui pintu belakang Azmin minta Tun Mahathir lantik dia sebagai Timbalan Perdana Menteri PH.

11. Tun Mahathir tolak kerana Jawatan Timbalan Perdana Menteri telah dijanjikan kepada Wan Azizah.

12. Azmin ini ahli politik yang penuh dengan nafsu serakah untuk berkuasa.

13. Di dalam kerajaan PN sekarang sudah tentu jawatan Timbalan Presiden akan diberikan kepada Zahid Hamidi.

14. Kenyataan Azmin hari ini berniat jahat untuk berusaha untuk menghalang Muhyiddin melantik Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri.

15. Dengan keadaan kesihatan Muhyiddin sekarang sudah tentu cita citanya untuk jadi PM akan tercapai.

Salleh Amiruddin
JKP Pejuang.

UMNO Muktamad Guna Lambang BN, Pendaftaran MN Sukar Kerana PAS Sudah Berada Dalam PN.

POLITIK | Laporan ringkas dari berita Mingguan Malaysia hari ini;


1. UMNO mengesahkan akan bertanding menggunakan lambang Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

2. Ini kerana UMNO sudah memuktamadkan tindakan mereka untuk TIDAK menyertai Perikatan Nasional (PN) sebagai salah satu komponen. 

3. Kenyataan itu dikeluarkan oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob;

"UMNO juga membuat keputusan tidak akan menyertai PN sebagai salah satu komponen parti berkenaan. Atas dasar itu UMNO akan menggunakan lambang BN yang ditunjanginya dengan MCA dan MIC pada PRU15," katanya.

4. UMNO BN juga akan berunding dengan PN dan PAS agar tiada pertembungan antara BN dan PN dalam pilihan ke 15 nanti.

5. Berhubung soal pembahagian kerusi pula, Ismail Sabri berkata, Jawatankuasa Pembahagian Kerusi sudah berunding dengan Pas ketika beliau mempengerusikannya.

6. Bagaimanapun, selepas Pas membuat keputusan menyertai PN, isu berkenaan katanya tidak diketahui sama ada rundingan diteruskan dengan PN, Pas atau Bersatu.

7. Ini kerana jawatankuasa tersebut kini dipengerusikan oleh Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan.

8. Ismail Sabri, juga berkata kedudukan Muafakat Nasional (MN) masih kukuh iaitu kesepakatan penyatuan ummah dari segi pemikiran dan tindakan dan bukannya membentuk sebuah gabungan parti.

9. Ismail Sabri turut menjelaskan, meskipun ada cadangan MN didaftarkan sebagai gabungan parti, namun perkara itu dilihat sukar dilaksanakan memandangkan Pas sudah bersama PN.

“Maka adalah mustahil bagi sebuah parti untuk berada dalam dua gabungan parti,” katanya dalam kenyataan itu. - 29 November 2020.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...