Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 16 Oktober 2015

Beli Trak Mewah - Tindakan Sultan Johor Jadi Sasaran Kritikan Netizens.

Semalam beberapa portal tempatan dan media luar melaporkan berita bahawa Sultan Johor kini memiliki Trak Mack paling mahal di dunia. 

Berapa mahal tue tatau la.

Tapi even seat diperbuat daripada benang emas.
So confirm la mahal.
Tak masuk lagi harimau kat depan trak.
Nampak macam emas solid.
Gila punya tebal.
Pun, itu kalau dapat rembat, aku ingat mao makan tahun gak nak habis makan.

Haha.

Turut dilaporkan. Sultan gembira dengan penyerahan trak tersebut. Ia antara impian sultan untuk memiliki trak seperti itu dan memakan masa setahun untuk disiapkan.

Berita berkenaan dilaporkan secara meluas dan turut mendapat perhatian netizens. Rata2 netizens mengkritik tindakan tersebut bahkan siap troll lagi di laman sosial.

Antara komen2 ;


Bukan semuanya mengkritik dan memberikan respon secara negatif. Ada juga yang memuji. Bergantung kepada page yang update la. Kalau page2 portal berita.. hmmm rata2 komen memang majoritinya mengkritik dan memerli.

Tetapi kalau page2 yang pro monarki Johor, rata2 memuji walaupun tetap ada kritikan dan sindiran.

Tetapi, ayat2 netizens Malaysia neh kiranya dah cukup sopan sebenarnya dalam menzahirkan pendapat.

Cuba baca neh ; 
Apa di atas tue?

Cacian terhadap Queen Elizabeth.

Punca?

TUKAR DP je kot. Jilake. Ganas betul orang sana. Tukar DP pun orang maki dia. Dan kalau la dia membeli.. emmmmmmmmmmmmmmmmm...

KAH KAH KAH

Malas aku nak melayan.

Apa2 je la. I sayang nyawa.

KAH KAH KAH

Kbai. 

Sumber rujukan.

Baitulmal Jangan Lakon Suci - Mana Biasiswa Pelajar IPB Sampai Mereka Perlu Ikat Perut?

Getik aku membaca puji-pujian kepada Baitulmal kau. Dalam posting pakcik kena tengking. Uwekkkkkk. Nak muntah!!

Entah kenapa semenjak 2 menjak sejak si Jamil tue jaga menteri agama aku jadi semakin meluat.

Tak faham betul la.

Aura dia bukan bagi orang tambah sayang.
Aura dia bagi orang tambah benci lagi ada.

Apa menda kau Jamil Khir. Oke kata-kata aluan dah tamat.

Hihi.

Laporan Utusan tadi ;


 
 Part laporan muka 2 paling best.

- IPB tak amek port bab aduan.

- Asrama tak selamat.

- Takde CF

- Biasiswa tak dapat lagi.

Mana pergi duit2 pelajar neh. Satgi orang tanya korang telan ke. Kena tuduh sebagai MENUDUH pula. PADAHAL ORANG TANYA AJE KOT.

Btw, IPB jawab tau. Laju gila. Hari gak depa jawab menerusi laman Utusan. Ini respon dorang ;

LAPORAN khas yang dimuatkan di muka hadapan dan halaman 12 Utusan Malaysia bertarikh 16 Oktober 2015 berhubung Institut Profesional Baitulmal (IPB) adalah berkaitan.

2. Sukacita dimaklumkan bahawa IPB telah meneliti laporan khas yang dikeluarkan oleh Utusan Malaysia. Laporan tersebut secara umum menyentuh mengenai dua perkara iaitu penginapan dan biasiswa pelajar.

3. Merujuk kepada tempat penginapan pelajar, suka untuk dimaklumkan bahawa bermula sesi 2015/ 2016, Ahli Lembaga Pengarah (ALP) IPB telah bersetuju untuk menawarkan kursus-kursus baru Homegrown (kursus-kursus dalaman) iaitu Diploma Pengurusan Haji dan Umrah, Diploma Pengurusan Zakat dan Wakaf dan Diploma Pengajian Muamalat. Kursus tersebut telah mendapat sambutan yang menggalakkan di mana sebanyak 8,000 permohonan telah diterima.

4. Daripada 8,000 permohonan, IPB telah membuat pengambilan seramai 750 orang pelajar menerusi pengambilan April 2015. Kampus induk IPB sedia ada di Kampung Pandan tidak dapat menampung jumlah pertambahan pelajar yang meningkat dari aspek penginapan dan dewan kuliah. Bagi menampung keperluan dewan kuliah, IPB telah menyewa bangunan kampus di Putrajaya. Manakala bagi penempatan pelajar, mereka telah ditempatkan untuk sementara waktu di Seri Kembangan.

5. Walau bagaimanapun, ALP IPB mendapati asrama di Seri Kembangan tersebut tidak bersesuaian memandangkan bangunan tersebut merupakan “service apartment” yang turut dihuni oleh warga asing dan para pelajar daripada institusi pengajian tinggi yang lain. Perkara ini menyukarkan pihak warden untuk mengawasi pelajar IPB. Bangunan ini juga terletak jauh daripada bangunan akademik di Putrajaya yang mengambil masa hampir sejam perjalanan.

6. Sehubungan itu, bagi pengambilan semester dua yang bermula pada 5 September 2015, ALP IPB telah meluluskan Wisma Zikay di Sungai Merab, Bangi untuk dijadikan asrama bagi menempatkan pelajar-pelajar baru. Wisma ini telah siap dilengkapi dengan kemudahan perabot untuk keperluan penghuni asrama dan MAIWP tidak lagi perlu membeli perabot tambahan seperti yang berlaku di asrama Seri Kembangan. Wisma Zikay ini juga terletak lebih dekat dengan bangunan akademik di Putrajaya iaitu 10 minit perjalanan. Ia juga terletak di kawasan lembah ilmu yang mana terletak berhampiran dengannya Institut Latihan Islam Malaysia, Institut Perguruan Islam Bangi dan lain-lain agensi kerajaan seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan.

7. Bangunan ini juga telah mendapat Sijil Siap Bina (CPC) dan mendapat Surat Pelepasan Perakuan Berperingkat: Menentang Kebakaran daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia pada 1 September 2015. Bangunan ini sedang dalam peringkat akhir mendapatkan Sijil Perakuan Siap dan Pematuhan (CCC).

8. Merujuk kepada persoalan biasiswa, pelajar-pelajar IPB mendapat beberapa kemudahan pembiayaan pengajian seperti Pinjaman PTPTN, Mara dan zakat daripada Majlis Agama Islam Negeri termasuk daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

9. Bagi pengambilan pelajar pada April 2015, kesemua 750 orang pelajar homegrown IPB telah memohon untuk mendapatkan biasiswa Baitulmal MAIWP. Setelah disaring berdasarkan Haddul Kifayah, hanya 700 orang yang layak menerima bantuan zakat melalui keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Baitulmal kali ke-6/2015 pada 25 Jun 2015 dengan jumlah bantuan keseluruhan sebanyak RM25.4 juta bagi sepanjang tempoh pengajian.

10. Bayaran bagi semester pertama telah diterima oleh IPB daripada MAIWP pada 30 Julai 2015 berjumlah RM4.77 juta. IPB telah membuat bayaran ke akaun pelajar pada 11 Ogos 2015.

11. Bagi semester kedua yang bermula pada 10 September 2015, IPB telah menerima pembayaran daripada MAIWP sebanyak RM3.94 juta pada 29 September 2015 dan sedang dalam proses pembayaran kepada pelajar.

12. Untuk makluman, semua keputusan pengurusan berhubung masalah pengambilan, penempatan dan biasiswa dibuat oleh Ahli Lembaga Pengarah IPB. Isu ini timbul ketika seorang Pengurusan Tertinggi IPB sedang menjalani siasatan dalaman bermula 29 September 2015 dan telah digantung tugas sementara mulai 7 Oktober 2015.

13.Sehubungan itu, diangkat maklum balas ini dan dipohon kerjasama tuan dapat menyiarkan di akhbar tuan untuk penjelasan kepada masyarakat.

Sekian, terima kasih.

DATO’ WIRA DR. ISMAIL BIN IBRAHIM
Pengerusi IPB

-------------------------

Penjelasan separuh masak. Ingat semua orang tak pergi sekolah ke macam mana. Senang gila nak counter attack.

Orang mesti tanya ;

- Dah tahu takde penempatan, kenapa tawarkan kursus ataupun mengambil pelajar lebih dari kemampuan yang boleh ditawarkan?

- Lengkapkan dulu kemudahan, then baru la amek pelajar. 

- Dah tahu takde CCC ke apa ke, kenapa masih tempatkan pelajar disitu? 

- Patuhi keseluruhan protokol baru letak pelajar di sana maaa.

- Yang mula2 dok luluskan asrama di Seri Kembangan, kerja siapa? Masa tue tatau ke bab ada warga asing kat sana ataupun ada pelajar dari IPT lain kat sana? Tak buat survey dan siasatan dulu ke macam mana? Main lulus je ek?

- Tatau ke benda tue 'SERVICE APPARTMENT'. Hah.. mesti macam neh aku rasa. Korang tatau la ia sebuah appartment yang mana sesiapa saja boleh menyewanya/membelinya sehingga la korang diberitahu ialah adalah sebuah appartment 'outsider', tak gitu?

Hihi.

- Eh.. eh ada masalah pengurusan ke.

- Kalau macam neh lagi la orang percaya kat laporan Utusan tue beb.

- Sebab senarionya di Malaysia, selagi kau masih berjawatan, orang dah agak kau mesti cuak nak bercakap. Tapi bila kau dah hilang jawatan, segala macam rahsia akan dibocorkan. Terima kasih la sebab bagitau benda tue. Semakin ramai plak akan mempercayainya nanti.

Hihi.

- Cuba baca laporan Utusan. Dinyatakan pihak pengurusan IPB tak amek port bab status biasiswa.

- Terlambat bayar/lambat masuk pelajar boleh terima.

- Tapi kalau dah takde respon, apa citer?

- Cuba jawab kenapa takde respon meskipun pelajar dah bertanya.

- Dan nampak tak PART = PELAJAR TERPAKSA TAHAN LAPAR.

- Ini kalau tak nampak memang BODOH la. Cuba ulaskan apa tindakan IPB bila didapati PELAJAR TERPAKSA MENAHAN LAPAR. Penyelesaian jangka pendek. Makan free diberikan ke. Ada tak? Kalau laporan tue tipu, kita taknak cakap apa2 la. Tapi ada tak IPB tanya UTUSAN, WOI GILE. PELAJAR MANA YANG TERPAKSA MENAHAN LAPAR TUE? MEH SINI KITA ORG NAK BAGI MAKANAN FREE SEMENTARA BIASISWA MASUK. SATGI TAK MEMASAL MATI ANAK ORANG NAYA AKU. ADA TAK IPB BUAT MACAM TUE? ADA?

- Pelajar juga ada masalah dengan KOS YURAN ASRAMA. Ini ada tak buat tinjauan segera. Apa yang dimaksudkan dengan KOS YURAN ASRAMA. Kena desak bayar ke macam mana?

Itu la aku cakap. Ini penjelasan separuh masak. Sapa la yang sudi nak percaya. Kalau aku tak hingin langsung. Demokrasi kan? So hak aku la nak percaya ke taknak penjelasan kau neh.

KAH KAH KAH

Kbai.

Khamis, 15 Oktober 2015

Ini Bukti Ibrahim Ali Menyokong SOSMA.

Sejak bila Mahathir melawan SOSMA?

Sejak Khairuddin dan Mathias kena tahan.

Sejak bila Ibrahim Ali melawan SOSMA?

Sejak Mahathir mengkritik SOSMA kerana menahan Khairuddin dan Mathias.

Dan kenapa MP2 PAS tatau sejarah perbahasan di parlimen di mana ketika itu Ibrahim Ali sendiri bangkit berhujah mempertahankan SOSMA bahkan ISA (tahanan tanpa bicara)?

Ponteng parlimen ke tidur je?

Haha.

Oke. 

Ini hujah2 Ibrahim Ali. Disediakan oleh Zulhazmi.

Sumber rujukan.
 
Sebelum Mahathir dan Ibrahim Ali melalak bagi alasan ==> ketika itu kita tatau yang ianya boleh disalahguna, pembangkang dah bagi alasan tersebut ketika perbahasan. Nampak sangat pembangkang punya point korang tolak buta2 sebab mereka pembangkang kan? Then now sapa melalak melawan SOSMA?

Ceh. Itupun sebab nak propaganda jatuhkan Najib kan.

Btw. Ini rujukan untuk ahli2 PAS sebetulnya. Tak payah la korang nak bekerjasama ke rangka aktiviti bersama ke apa ke dengan PERKASA. Buta2 kena tipu.

Dan ini sambung hujah Zulhazmi lagi ;

SOSMA 2012.

Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dibentangkan pada 16 APRIL 2012 jam 10:13 pagi oleh Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib Tun Razak.

Mengikut rekod Penyata Rasmi Dewan Rakyat bertarikh 16 APRIL 2012 ketika Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dibentangkan dan dibahaskan seharian pada hari tersebut.

Selepas Perdana Menteri membentangkan, Ketua Pembangkang ketika itu Dato' Seri Anwar Ibrahim (Permatang Pauh) berbahas membantah.

Seramai 22 orang Ahli Dewan Rakyat berbahas pada hari itu iaitu :

1) Permatang Pauh (Dato' Seri Anwar Ibrahim)
2) Rembau ( Khairy Jamaluddin)
3) Bagang (Lim Guan Eng)
4) Pasir Mas (Dato' Ibrahim Ali)
5) Kinabatangan ( Dato' Bung Mokhtar)
6) Pokok Sena (Dato' Mahfuz Omar)
7) Pasir Salak (Dato' Tajuddin Abd Rahman)
8) Machang (Dato' Saifuddin Nasution)
9) Batang Sadong (Hjh Nancy Shukri)
10) Kepong (Dr Tan Seng Giaw)
11) Kota Belud (Dato' Abdul Rahman Dahlan)
12) Gombak (Azmin Ali)
13) Jasin (Datuk Wira Hj Ahmad Hamzah)
14) Tawau (Chua Soon Bui)
15) Hulu Selangor (P. Kamalanathan)
16) Tumpat (Dato' Kamaruddin Jaafar)
17) Lipis (Dato' Dr Mohamad Sharum Osman)
18) Balik Pulau (Yusmadi Yusoff)
19) Simpang Renggam (Liang Teck Meng)
20) Beruas (Dato' Ngeh Koo Ham)
21) Ledang (Ir Hj Hamim Samuri)
22) Puchong (Gobind Singh Deo)

Pecahannya ialah :

a) 10 Ahli Dewan Rakyat BN 
b) 4 Ahli Dewan Rakyat PKR
c) 2 Ahli Dewan Rakyat PAS.
d) 4 Ahli Dewan Rakyat DAP
e) 2 Ahli Dewan Rakyat Bebas

Daripada 22 orang yang berbahas, 12 orang menyokong dan 10 membantah. Setelah selesai berbahas dan dijawab oleh Menteri maka

Ahli-ahli Yang Berhormat,

sekarang saya kemukakan masalah kepada Majlis bagi diputuskan. Masalahnya ialah bahawa rang undang-undang ini dibacakan kali yang kedua sekarang.
[Masalah dikemuka bagi diputuskan; dan disetujukan]
Sendiri mau ingat la....

------------------
Tengok berapa ramai dari PAS? Nak tanya tahun 2008, MP PAS menang 2 seat parlimen ja ka? Jilake. Nak bantah SOSMA apa sekarang. Masa perbahasan pun slumberland ponteng.

Apa2 hal. Pandai2 lah lue orang fikir sendiri. Konar konar.. konar lagi tu je la kerja puak2 politik neh.

KAH KAH KAH

Rabu, 14 Oktober 2015

Wartawan Malaysiakini Bangkit Menjawab Tuduhan Ahli PAS Yang Kononnya Portal Itu Menfitnah Berita PAS-PERKASA Kerjasama.

Semalam kecoh kononnya beberapa portal utama menfitnah PAS. Ahli2 PAS agak marah sebetulnya. Mereka memberikan penjelasan dan aku meraikan perbezaan lalu aku siarkan point2 penjelasan mereka di laman FB meskipun aku masih confuse.

Aku confuse bukannya kerana secara tiba2nya si Ibrahim Ali memeluk Hadi Awang. Boleh nampak tangan dia yang memaut presiden PAS. Aku agak, presiden PAS mungkin seperti emm.. oke. Senyum senyum depan kamera. Excited terlebih pula si katak neh. Termakan pil esctacy ke apa.

Haha.

Tapi aku confuse sebab jalinan PAS dengan PERKASA.

PAS lebih kuat dan kukuh berbanding PERKASA. PAS lebih tahu tentang itu. Ia bukan PAS yang perlu kepada PERKASA bahkan PAS pun tak perlu buat sidang media khas tersebut pun. So, melawat, lawat la. Then? Apa nak hebah pada media beria.

Buat sidang media khas. Umum ada kerjasama. Kemudian, eh bukan kerjasama pula. Tapi beria buat sidang media khas. Siap hadir lagi tu. 

Nampak seperti PAS mementingkan tindakan PERKASA yang hadir 'MELAWAT'.

Banyak juga pemimpin dan menteri UMNO pernah bertemu dan melawat pemimpin2 PAS mahupun arwah tuan guru Nik Aziz. Tapi takde sidang media khas dengan memanggil rakan wartawan bukan?

Jadi, aku ada anggap begini la. Sebenarnya PAS memang umum kerjasama dengan PERKASA tetapi diperlihatkan langkah ataupun strategi itu makan diri lalu mereka bermain tarik tali.

Ini ciri2 yang aku nampak ;

- Buat sidang media khas
- TGHH sebagai presiden hadir.
- Bercakap tentang jalinan kerjasama dan bakal mengadakan beberapa aktiviti bersama.

Sebab itu aku pendirian aku seperti dinyatakan di atas.

Percaya kata aku. Tanpa PERKASA, PAS boleh attack Najib dengan 3 isu utama tersebut.

- SOSMA
- 1MDB
- TPPA

Dengan lebih berkesan dan baik. Macam aku katakan tadi. PAS lebih kuat dan kukuh berbanding PERKASA. Kehadiran PAS lebih diraikan oleh rakyat Malaysia pelbagai lapisan bangsa meskipun tak semestinya mereka bersetuju dengan semua tindak tanduk PAS berbanding PERKASA yang sememangnya ialah sebuah NGO yang dibenci kerana suka melakukan kerja2 yang memalukan.

Oke. 

Namun selepas penafian, nampak gayanya wartawan Malaysiakini yang turut terkesan kerana ditohmah menyebarkan fitnah, melawan semula dengan hujah yang aku lihat memang mematikan point penafian PAS.Aduh aduh sayang. 5 kali sebut perkataan KERJASAMA. In fact dalam kemaskini facebook pun dinyatakan perkataan KERJASAMA.

Namun ditukar ;


Apabila pihak PAS sendiri sanggup menukar keterangan asal mereka, ini bermaksud apa?

Ini bermaksud ;

- PAS sendiri berkeyakinan bahawa penggunaan ayat tersebut berkecenderungan menghasilkan sesuatu persepsi negatif.

- Oleh kerana itu mereka TUKAR SUSUNAN AYAT bagi meredakan dan mematikan persepsi tersebut.

Tidak salah untuk menukar ayat yang lebih bersesuaian dalam konteks yang mahu disampaikan PAS tetapi kemon, wartawan lapor, kena tuduh fitnah. Adakah wartawan bukan manusia?

Tak salah pun untuk PAS uturn dengan mengatakan ahh sebetulnya kami bukan kerjasama. Ayat kerjasama kat situ sepertinya tidak tepat. Kami tarik balik.

Lebih baik daripada menafikan & menyalahkan orang atas sebutan kita sendiri, bila wartawan melaporkan apa yang disebut, wartawan pula dituduh2 tersalah lapor. 

Kali neh bukan hanya Malaysiakini. Bahkan beberapa portal pro kerajaan turut laporkan perkara yang sama. Ini siapa yang menfitnah siapa neh. Aku pun makin confuse daaa. Sejak bila plak mangsa fitnah bertukar menjadi pemangsa. Lue semua fikirlah sendiri macam mana. 

KAH KAH KAH

Sumber rujukan.

Jaga2 Malaysia Akan Hancur - Baca Peringatan Penting Dari Najib Cepat !!!

Tadi kat TMI nampak laporan berita ini ;Kenapa berita ini penting? Apa yang peliknya bila Najib janji tidak akan biar Malaysia dihancurkan?

Aduh aduh sayang.
Ko neh slow arr.

Najib & geng2 menteri sebenarnya ada satu sikap. Kalau ko orang Malaysia sehati sejiwa kau mesti tahu punya. Dorang sebenarnya malu nak cakap terus terang dengan rakyat jadi untuk berkomunikasi dengan rakyat maka menteri2 kita suka bercakap terbalik.

Ini buktinya ;


Janji taknak naikkan tol = tapi lepas menang kadar tol naik.

Bahkan ;Maksudnya setiap 3 tahun paling koman naik 5%.

Dan ;Memang sah la yang 1MDB rugi teruk.

Juga ;

Yakni, tak cukup dengan GST bahkan kenaikan tol juga tidak akan mampu menampung keinginan kerajaan untuk membina sekolah dan hospital baru. Lalu, akan berlaku kenaikan baru tak berapa lama lagi. So, rakyat kena belajar untuk memahami bahasa sindiran dan kiasan menteri kita kat situ.

Jangan lupa ;

Hah, nampak? Dah faham bahawa menteri2 Malaysia akan cakap sesuatu sebagai kiasan tetapi melakukan sesuatu yang berbeza dari apa yang pernah mereka lafazkan suatu ketika dahulu.

Jadi jangan heran kenapa mereka sanggup mahsuhkan subsidi kerana tiada wang untuk meringankan beban rakyat sebab maksud sebenar kerajaan & menteri ialah, duit2 subsidi itu sepatutnya digunakan untuk menanggung panda2 yang tak reti nak bekerja mencari rezeki sendiri seperti kita-kita neh hah ;Apa2 pun korang jaga sikit. Najib dah janji takan biar Malaysia dihancurkan. Maksud dia sangat terbalik, contrast dan penuh dengan kiasan tersembunyik. Faham2kanla sendiri ek.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Selasa, 13 Oktober 2015

PAS & PERKASA Kini Menjalin Kerjasama - PAS Jangan Jadi Bodoh!

Babi sudah mampu terbang kah?

KAH KAH KAH

Hadoi.

Aku harap laporan Malaysiakini ini tidak tepat. Try sangka baik dulu. Meskipun gambar jelas memperlihatkan kemesraan mereka berdua.


PAS hari ini mengumumkan parti Islam itu kini secara rasminya bekerjasama dengan kumpulan pendesak Melayu PERKASA.

Perkara tersebut diumumkan presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini selepas mereka bersetuju beberapa perkara termasuk mengutuk Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA).

Kedua-dua pihak itu juga sepakat menolak tangkapan terhadap bekas pemimpin akar umbi Umno Datuk Khairuddin Abu Hassan dan peguam Matthias Chang.

Dalam kenyataan bersama itu Abdul Hadi berkata kedua-dua isu kritikal ini mempunyai kesan yang serius kepada rakyat Malaysia.

"Kami bimbang bahawa penggunaan Sosma dalam kes ini boleh dilihat sebagai penyalahgunaan kuasa serta bertentangan dengan prinsip kebebasan bersuara yang dijamin Perlembagaan.

"Kami menggesa kerajaan untuk menjadi telus dan tidak berbohong mengenai isu TPPA kepada orang ramai," katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di ibu pejabat PAS hari ini.

Tujuh tokoh penting BN, termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad, timbalan presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tengku Razaleigh Hamzah, mengadakan sidang media bersama menolak penahanan itu.

Mereka mendakwa Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) disalah guna terhadap pengkritik selepas Khairuddin membuat laporan di peringkat antarabangsa berkaitan dakwaan skandal 1MDB.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali hari ini menjelaskan Khairuddin dan Matthias Chang didakwa mengikut Seksyen 124L Kanun Keseksaan dan bukannya bawah Sosma.

Sementara itu, ketika bergambar, Ibrahim turut memeluk Hadi dengan berkata mereka kini berkawan dan tidak cukup dengan berjabat tangan.

Tak sejajar dengan parti sekular

Sementara itu, Ibrahim berkata beliau gembira dengan kerjasama tersebut di mana kedua-dua pihak dapat melakukan aktiviti bersama selain menyokong perjuangan masing-masing untuk manfaat rakyat.

"Kami mempunyai perbincangan yang sangat jelas, terbuka dan ikhlas dan saya juga menjelaskan mengapa saya kritikal terhadap PAS sebelum ini.

"Sekarang kita kosong-kosong. Semuanya kini di belakang kami," katanya bekas anggota Parlimen Pasir Mas itu.

Selain itu, Ibrahim turut mengucapkan tahniah kepada PAS kerana memutuskan hubungan dengan DAP.

Katanya, matlamat untuk mempertahankan Islam tidak sejajar dengan hala tuju parti sekular.

-----------------------

1. Aku percaya ramai menghormati pendirian PAS jika mereka mahu bergerak solo aka sendirian.

2. Asal saja niat mereka mahu menumbangkan kezaliman dan menegakkan keadilan, solo atau berkumpulan bukan masalah. Meskipun jika pembangkang bersatu, pihak musuh akan lebih mudah ditumpaskan. Namun jika PAS tak jumpa ruang kerjasama dengan mana-mana parti pembangkang di Malaysia neh, biar la mereka bergerak secara solo. Ia akan diraikan juga. Kita meraikan kepelbagaian.

3. Tapi apa pula maksud PAS bekerjasama dengan PERKASA?

4. PERKASA ialah NGO yang gemar mempropagandakan semangat RACIST.

5. ISLAM tidak hanya menolak kapitalisma yang menindas, sekularism (ikut kepercayaan masyarakat setempat) yang mengasingkan agama dari pentadbiran bahkan semangat perkauman melampau juga.

6. PERKASA ialah = NGO PERKAUMAN MELAMPAU ikut mood. Mereka tidak peduli jika berlaku penindasan ke atas bangsa melayu. Yang mereka peduli bermain propaganda perkauman bagi mengapi2kan keadaan. 

7. Jika rakyat berbeza bangsa berpecah = maka doktrinisasi pecah dan perintah dapat diamalkan. Doktrinisasi inila yang akhirnya akan membuatkan BN kekal memerintah negara.

8. Dengan memastikan BN kekal mentadbir = ialah hasrat PERKASA.

9. PERKASA bukan la racist mana pun. Mereka huha huha dengan cainis juga. Tetapi mereka sengaja menunjukkan semangat perkauman kerana mahu mempengaruhi pemikiran masyarakat.

10. Bela melayu jauh sekali. Jika bela melayu dah lama dah PERKASA laju2 bahas isu harga rumah. Melayu paling ramai tak mampu beli rumah. Ada kau tengok PERKASA dok lawan isu berkenaan demi menjaga kepentingan melayu? TAK ADA KOT.

11. So bagaimana parti ISLAM seperti PAS sanggup menjalin hubungan mesra, ikatan kasih sayang bersama PERKASA?

12. Nak kata babi terbang tak pula.

13. Tapi kenapa PAS merendah2kan diri mereka sampai sebegini sekali. Hello. Dah lupa apa yang Ibrahim buat pada arwah TGNA? Pada PAS? Kemon la. Katak pertama di negara ini kot.

14. Aku percaya manusia boleh insaf, berubah dan bertaubat. Ini termasukla Ibrahim Ali. Tetapi as for now apa yang aku nampak ialah PERKASA pergunakan PAS. Dan, berapa kali PAS perlu ditikam belakang untuk mereka SEDAR siapa LAWAN dan siapa KAWAN mereka sebenar selama neh?

15. Kerjasama dengan PERKASA tidak boleh dilakukan. Tak kira la nak pandang dari sudut mana mahupun nak beri peluang atau apa. PERKASA pada bila2 masa akan bertindak membelakangkan PAS dalam memperjuangkan kepentingan diri mereka, kelak.

16. Bukan pula PAS tidak tahu bahawa PERKASA ialah pro BN, pro UMNO dan hanya mahu parti itu yang menang dalam PRU tak kira la sebelumnya mahupun akan datang by hook or by crook.

17. Dan PAS sekarang apa? Kuli batak PERKASA? Atau batu loncatan Mahathir jatuhkan Najib? Sanggup dipergunakan dan dimanipulasikan? PAS sudah lama berpolitik. Takan takde saraf yang boleh bawa halatuju PAS agar sampai ke matlamatnya? PERKASA tue tak payah kita duduk dalam organisasi tersebut pun, kita dah boleh tahu taktikal mereka. Menggunakan peranan PAS dalam memastikan undi orang melayu tidak jatuh ke tangan pembangkang. Memastikan satu pakatan dibentuk melalui kerjasama pembangkang dan kerajaan proksi Mahathir bagi menekan Najib agar berundur dari jawatannya supaya PRU ke 14 nanti BN akan terus memegang tampuk kuasa. Atau, PAS mungkin dah tahu dan boleh baca taktikal tersebut? 

Jika taktikal PERKASA/MAHATHIR ini berjaya, maka PAS akan berdepan dengan risiko kekalahan teruk pada PRU ke 14 nanti. Bersedia? Owh.. lupa pula. PAS masuk bertanding PRU bukan nak menang pun kan. Hmmmmpfttt.

18. Semalam buat pertama kalinya babi terbang. Mahathir & KuLi duduk semeja.

19. Hari neh babi terbang buat kali kedua. PAS dan PERKASA duduk berpeluk.

20. Esok, akan ada kah babi yang terbang lagi?

PAS, jangan la jadi bodoh. Jika hasrat kau mahu bergerak solo, tindakan bekerjasama dengan PERKASA bukanla strategi sebaliknya ia adalah bakal menjadi tragedi.

Fikirkanla..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...