Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 24 Februari 2017

The Star Buat Laporan Salah Tentang Beli Lori Dan Kapal Terbang Kata MP Kuala Nerus - Ini Penjelasan Dari Ustaz Khairuddin.

Oleh : Harakahdaily


Isteri Kedua Ustaz Khairuddin Beli Kereta Audi
Kekecohan Isu Audi Bermula Dengan Status Ini
Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Khairudin Aman Razali At-Takiri menafikan laporan akhbar The Star yang menyebut kononnya beliau ada menyatakan secara angkuh bahawa beliau boleh membeli apa sahaja termasuk lori dan kapal terbang

Sedangkan kata beliau, ayat asal yang disampaikan kepada wartawan The Star itu hanyalah menyatakan secara umum sahaja.

Kata beliau lagi, pihaknya ada menghubungi wartawan The Star agar membetulkan semula berita yang disiarkan pagi tadi memandangkan masih ada kenyataan yang disalahtafsir oleh pihak berkenaan.

Beliau mengesahkan hanya membuat kenyataan umum tentang hak pemilikan kenderaan dan tidak merujuk kepada dirinya sendiri. 

Beliau berkata: "Setiap orang sama ada kaya atau miskin mempunyai hak memiliki apa sahaja kenderaan yang dia mahu dalam ruang lingkup kemampuan masing-masing sama ada basikal, motosikal, kereta, lori atau kapal terbang.

"Saya tidak membuat kenyataan lain daripada itu. Mana-mana media yang melaporkan sebaliknya boleh diambil tindakan undang-undang," katanya kepada Harakah hari ini menolak laporan tersebut yang baginya hanya mengundang fitnah kepada beliau.

Beliau menegaskan kenyataan itu tidak merujuk kepada dirinya sendiri. 

"Itulah adalah kenyataan umum menjelaskan prinsip Islam dalam pemilikan harta. Saya tidak bercakap tentang diri saya."tegasnya.

Beliau menekankan bahawa "setiap orang boleh membeli basikal atau kereta kancil untuk kegunaan dirinya menurut kemampuan masing-masing".

Tambah beliau, hanya golongan sosialis yang mempertikaikan pemilikan harta manusia dalam ruang lingkup kemampuan masing-masing.

Sementara itu, Setiausaha Dewan Ulamak PAS Selangor, Ustaz Muhammad Najhan Abd Halim pula berkata, dalam Islam, seorang pemimpin boleh memiliki kenderaan yang baik jika dia mampu apatah lagi jika ia datang dari hasil perniagaan sendiri setelah mana dia menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pemimpin kepada rakyatnya dari sudut bantuan dan sebagainya. 

Apatah lagi tambahnya jika kenderaan yang baik digunakan ke sana sini bersama keluarga dan anak-anak kecil yang ramai berulang alik dari Kuala Lumpur ke Terengganu dan pelbagai lokasi ceramah menjangkau ribuan kilometer sebulan.

"Memiliki kenderaan yang baik adalah sunat dalam Islam sebagaimana sabit dalam hadis," ujar beliau lagi.

Isu ini menjadi panas apabila The Star membuat laporan salah mengaitkan Khairuddin sebagai berkata "saya mempunyai hak untuk membeli kereta mewah". Laporan salah itu mengundang persepsi pelbagai oleh khalayak. The Star hari ini telah membetulkan semula kenyataan salah itu.

Rosak Laut Kita Angkara VALE, Lihatlah Video Ini Wahai Rakyat Perak.

Oleh : Otai Manjung

Terima di peti pesanan daripada 'tanpa nama' mengirim video tumpahan bahan yang tidak dinyatakan (kemungkinan bijih besi yang diproses) akibat dari kemalangan. 

Laut Menjadi Mangsa
Pengirim memaklumkan ia berlaku di Teluk Rubiah, Manjung jeti Vale (syarikat yang memenangi undian anugerah ''The World's Worst Corporation in 2012'') yang telah membuka Kilang Bijih Besi di Kawasan Sensitif Alam Sekitar tahap 2 yang jelas tidak membenarkan sebarang pembangunan selain eko-pelancongan impak rendah bergantung kepada halangan setempat. 

Berlaku pada tahun lepas atau tahun ini tidak juga dinyatakan, namun kata pengirim orang yang rekod rakaman ini tidak lagi bekerja di lokasi terbabit, responnya dari persoalan kesan terhadapnya jika video ini dimuat-naik. (sejarah sebelum ini syarikat kaitan telah buang pekerja selepas rakaman bualan telefon kenyataannya terhadap seorang ketua kampung minta duit poket diviralkan dan juga berlaku pemberhentian pekerja asing Sekinchan Ikan Bakar yang dapat kontrak bekal makanan setelah tersebar gambar-gambar kontraktor luar diberikan kontrak bukan daripada pembekal tempatan dari daerah Manjung) 

Perlawanan terhadap kapitalis gergasi ini bermula 2008-2009 di Malaysia (aktivis-aktivis lokal bersama Sahabat Alam Malaysia - SAM, dan bermula dari isu ini wujudnya ngo KUASA), dan lebih awal dari itu di beberapa negara yang menjadi korban pelaburan Vale samada isu pencemaran/kemusnahan alam sekitar, ancaman komuniti dan kebajikan pekerja termasuk di negara asalnya Brazil (kaitan Hutan Amazon). 

Hingga hari ini pemantauan dan perlawanan ini masih berjalan di seluruh dunia oleh aktivis Friends Of The Earth (FoE) daripada setiap negara terbabit, dan daripada Malaysia di kalangan aktivis SAM (FoE-Malaysia), Persatuan Aktivis Sahabat Alam (KUASA) dan sokongan dari NGOs Alam Sekitar tempatan. 

Perjumpaan di kalangan aktivis terbabit diadakan secara bergilir di negara-negara yang menerima ancaman pelaburan Vale. 

Segala kebobrokan Vale di Teluk Rubiah direkodkan untuk generasi demi generasi akan tahu hal disebalik perlawanan ini, boleh layari page 'Selamatkan Teluk Rubiah Manjung dari kerakusan manusia' (fb.com/SaveTelukRubiah). 

Generasi hari ini mungkin tidak tahu asal usulnya dan keunikan Rubiah yang tidak lagi awam boleh nikmatinya, nelayan-nelayan hilang kawasan pencarian rezekinya.
 

Khamis, 23 Februari 2017

Kronologi Pembunuhan Kim Jong Nam Dan Konflik Malaysia - Korea Utara Bahagian 1.

13 Februari 2017 di KLIA 2. Disini Kim Jong Nam yang berusia 46 tahun telah diserang dengan cara kepalanya diserkup dengan kain yang berisi cecair beracun, ketika sedang menunggu di balai pelepasan di satu sudut ruang.

Dan ini adalah kisah kematiannya yang bakal menjadi sebahagian dari sejarah Malaysia buat tatapan generasi akan datang. 

Kronologi Pembunuhan Kim Jong Nam
Infografik : Kronologi Pembunuhan Kim Jong Nam
Fakta kes yang anda patut tahu.

i. Pembunuhan Kim Jong Nam, lelaki Korea Utara, 46 tahun.

1. Kim Jong Nam diserkup dengan kain yang berisi cecair beracun.

2. Ketika itu Kim Jong Nam sedang menunggu di balai pelepasan KLIA 2 untuk penerbangan ke Macau.

3. Kim Jong Nam berada di Malaysia sejak 6 Februari 2017.

4. Kim Jong Nam diserkup dengan kain oleh seorang wanita. Manakala seorang wanita yang lain berdiri berhadapan dengannya untuk menyembur sesuatu cecair di mukanya.

Imej oleh Berita Harian
5. Selepas menyerkup Kim Jong Nam dengan kain yang mengandungi cecair beracun, wanita itu melarikan diri bersama seorang wanita yang lain, wanita itu ialah suspek dan rakan subahat menurut kenyataan PDRM.

6. Selepas diserkup dengan kain, Kim Jong Nam mengadu matanya pedih di kaunter KLIA untuk mendapatkan bantuan dan dihantar ke hospital Putrajaya namun mati dalam perjalanan.

Pasport Palsu Kim Chol
Pasport Palsu : Kim Jong Nam
7. Penemuan polis mendapati Kim Jong Nam masuk ke Malaysia menggunakan identiti palsu, iaitu menyamar sebagai Kim Chol. 

8. Hasil siasatan awal, polis mendedahkan 2 wanita yang menyerang Kim Jong Nam kemudiannya 2 wanita berkenaan ditahan oleh polis sebagai suspek. Seorangnya dikenali dengan nama Siti Aishah, 25 tahun, warganegara Indonesia manakala seorang yang lain ialah Doan Thi Huong, 29 tahun, yang menggunakan dokumen perjalanan Vietnam. 

Doan Thi Huong
Dalam gambar : Doan Thi Huong
Rakaman CCTV : Doan Thi Houng
9. Ketika ditahan, kedua-dua wanita itu mendakwa bahawa mereka menyangka serangan yang mereka lakukan ke atas Kim Jong Nam merupakan satu bentuk 'prank' (bergurau/olok-olok).

10. Siti Aishah bekerja di salah sebuah kelab malam di Kuala Lumpur dan dibayar sebanyak USD100 untuk melakukan serangan itu.

11. Penahanan yang begitu mudah ke atas kedua-dua suspek membuktikan kedua-dua suspek itu mungkin adalah alat bagi satu pembunuhan yang telah dirancang lebih awal. 

12. Selain dari 2 suspek wanita tersebut, polis juga telah menamakan 4 suspek penting lain dalam kejadian tersebut. Kekasih Siti Aishah turut ditahan bagi membantu siasatan namun disahkan oleh PDRM bahawa dirinya tidak terlibat dalam konspirasi pembunuhan tersebut.

4 Suspek Utama Didedahkan Polis - Imej fb PDRM

ii. Media tempatan, rakyat, keliru, tertanya-tanya

13. Ketika Malaysia masih dalam proses pengesahan mayat, berita kematian Kim Jong Nam telah tersebar di seluruh negara dan dilaporkan secara meluas oleh media-media antarabangsa dan ini sekaligus menimbulkan tanda-tanya dikalangan rakyat dan media tempatan.

14. Siapa sumber yang mendedahkan kematian Kim Jong Nam kepada media luar? Sudah tentu Malaysia perlu masa untuk proses pengecaman identiti apatah lagi Kim Jong Nam menggunakan identiti palsu semasa masuk  ke Malaysia.

15. Apakah tujuan sumber itu mendedahkan kepada media antarabangsa - apakah tekanan yang mereka mahu berikan kepada Malaysia? Ini menjadi persoalan orang ramai.

16. Media tempatan terpaksa mengutip berita dari luar dan terpinga-pinga, sistem keselamatan negara kita juga dipertikaikan oleh rakyat sendiri.

17. Ketika ini rakyat Malaysia telah berpecah kepada 3 kumpulan. Kumpulan pertama, mengkritik, kumpulan kedua, menyokong dan kumpulan ketiga tunggu dan lihat.

Akan bersambung untuk bahagian kedua.

Sumber media, rujukan : 

Gambar, infografik : Berita Harian, Bernama, Free Malaysia Today.

Berita : Sinar Harian, Malaysiakini, Berita Harian, NSTP, The Star Online.

Tak Perlu Pertikaikan Kekayaan Orang Lain Tapi Bila Dah Kaya Sangat Usahlah Minta Derma Lagi Kata RORA.

"Saya fikir tidak perlu kita pertikaikan kekayaan orang yang diberi rezeki lebih dari kita. Ia adalah kelebihan untuk beliau".

"Cuma bila beliau kata dah boleh kapal terbang dan lori itu bagi saya sangat bagus. Tidak perlu lagi digerakkan tabung tin milo untuk kumpulannya lagi. Pelajar agama luar negara yang susah juga boleh buat proposal untuk minta bantuan dari beliau", demikian status Ustaz Rozaimi yang dipetik dari fb rasminya.

Walaupun secara halus dan tidak menyebut nama, semua pihak rasanya maklum bahawa sindiran yang ditulis oleh Ustaz Rozaimi, pakar hadis itu merujuk kepada Datuk Ustaz Khairuddin At-Takiri, Ahli Parlimen PAS di Kuala Nerus yang juga merupakan salah seorang AJK dalam Dewan Ulama PAS Pusat.


Ini berikutan kontroversi yang dihadapi oleh ustaz PAS itu apabila isteri kedua beliau berkongsikan satu gambar kereta Audi Q7 yang dihadiahkan kepadanya di media sosial. Netizens lantas 'tangkaplayar' post tersebut dan ianya menjadi tular sehingga Ustaz Khairuddin dikecam bertubi-tubi di media sosial sejak dua hari lepas.

Troll Oleh Tentera Troll Kebangsaan Malaysia
Melihatkan kecaman itu semakin memuncak, Ustaz Khairuddin akhirnya menjawab kepada kritikan tersebut. Menurut Ustaz Khairuddin, ianya tidak menjadi masalah jika beliau membeli Audi kerana beliau ada hak untuk berbuat demikian. Malahan jika beliau mahu membeli lori dan kapal terbang sekalipun, ianya bukan urusan mereka (netizens).

Jawapan itu bukan sahaja tidak meredakan kritikan masyarakat malahan ianya semakin bertambah apabila semakin banyak pihak yang tampil mempertikaikan Ustaz Khairuddin kerana bersikap riak dan berlagak. Ada juga yang mempersoalkan PAS tidak sepatutnya meminta derma memandangkan pemimpin-pemimpin PAS kini hidup kaya-raya dan memiliki rangkaian kereta mewah.

Status-status lama Ustaz Khairuddin diselongkar dan dipertikaikan netizens apabila post-post meminta derma diperlekehkan umum. Malahan video-video ceramah nya juga turut menjadi bahan gelak-tawa di laman sosial kerana pandai menasihatkan orang lain untuk sabar bila menghadapi dugaan namun dirinya sendiri gagal menguruskan kritikan umum apabila memberikan jawapan seakan-akan berlagak di pandangan masyarakat.

Troll Oleh Tentera Troll Kebangsaan Malaysia
Ustaz Khairuddin turut dipertikaikan kerana gagal membayar saman yang menimbun tetapi dalam waktu yang sama sibuk meningkatkan jumlah denda wang dalam usul pindaan #RUU355. Lebih banyak hal peribadinya diselongkar netizens dan menjadi bahan kritikan di media sosial.

Oleh kerana selama ini pembangkang seringkali menjadikan gaya hidup mewah pemimpin BN sebagai modal kritikan maka kami tidak nampak kenapa keadaan yang sama berbalik ke atas pembangkang. 

Sebelum ini, Ustaz Nasruddin, Ustaz Zaharuddin, Azmin Ali, Lim Guan Eng, Adam Rosly, Hilman, Zuraidah Kamaruddin turut menerima kecaman yang sama berhubung isu gaya hidup mewah mereka di kala rakyat bergelut dengan kesusahan hidup pemimpin parti sibuk mengumpulkan harta kekayaan kata netizens lagi.

Gambar Pemandu Wanita Yang Langgar 8 Geng Basikal Tersebar Di Media Sosial.

Ini apa yang sedang kecoh di media sosial. Seperti yang kita sedia maklum, pada 18 februari lepas, lapan remaja lelaki maut, manakala lapan lagi cedera termasuk dua dilaporkan kritikal selepas dilanggar sebuah kereta di Jalan Lingkaran Dalam, berhampiran Tanah Perkuburan Islam Mahmoodiah, di sini, kira-kira jam 3 pagi

Kemalangan itu mendapat perhatian masyarakat disebabkan jumlah mangsa kemalangan yang bukan sahaja ramai bahkan melibatkan remaja yang di bawah umur.

Sebelum ini salah seorang mangsa nahas mengatakan pemandu wanita itu mabuk dan menggunakan telefon bimbit ketika kejadian namun dakwaan itu pantas dinafikan oleh Polis Diraja Malaysia.

Masyarakat turut mengecam mangsa kemalangan dan ahli keluarga mereka kerana membiarkan anak berkeliaran pada tengah malam tanpa pengawasan.

Pun begitu, tidak semuanya mempunyai pendapat yang sama, bekas ahli parlimen Kulim-Bandar Bharu, Zulkifli Nordin tampil mempersoalkan tindakan polis dan kenapa wajah pemandu wanita tersebut diselindungkan dari pengetahuan umum? Apakah wanita itu mempunyai pengaruh tertentu sehingga individu tersebut dilindungi soal peguam itu lagi. 

Bacaan lanjut : Kenapa Sorok Identiti Pemandu Itu Wahai Polis Soal Peguam

Penulisan oleh peguam itu tular di laman sosial dan mendapat sokongan dari ramai netizens yang berketurunan melayu, berdasarkan tinjauan kami.

Selepas seharian tular, kini tersebar pula beberapa gambar yang dikatakan wajah pemandu wanita yang memandu Nissan Almera yang telah melanggar 8 remaja hingga maut.

Ia disebarkan oleh Al Syam. Pihak kami memutuskan untuk mengaburkan wajah memandangkan tiada bukti jelas penyebaran oleh Al Syam ini benar-benar sahih.


Kami tidak pasti dari mana individu tersebut mendapat gambar-gambar pemandu wanita tersebut dan apa tujuan penyebarannya tetapi hasil semakan kami di fb individu tersebut kami menemui ini ;


Tidak hanya gambar, bahkan dikatakan juga wanita tersebut ialah anak tokoh berpengaruh yang ada kaitan dengan Danga Bay. Hasil semakan kami di laman Wikipedia, individu yang bertanggungjawab membangunkan Danga Bay ialah ahli perniagaan yang bernama Tan Sri Datuk Lim Kang Hoo.

Kronologinya ringkasnya begini;

Artikel Zulkifli Nordin > penyebaran gambar oleh individu yang anti pembangkang.

Tidak mahu menuduh, tetapi kami bayangkan ini mungkin satu lagi percubaan untuk mewujudkan elemen perkauman bagi melaga-lagakan kaum melayu dan cina apatah lagi beberapa bulan dari sekarang akan berlangsungnya pilihanraya umum. Faktor menyalahkan DAP mungkin akan ditimbulkan kelak.

Bukan mahu membela mangsa kemalangan ataupun si pemandu, tetapi diharapkan masyarakat tidak mengaitkan faktor bangsa seseorang ataupun agama seseorang ketika menyampaikan hujah. Tidak dapat dinafikan mangsa kemalangan perlu dinilai seadilnya berdasarkan undang-undang jalanraya namun jangan sampai kita mencetuskan perkara yang tidak berbangkit.

Apa sahaja boleh berlaku dengan pendedahan wajah pemandu wanita tersebut di laman sosial maka kami nasihatkan jangan sampai termakan umpan. Bagi peluang kepada pihak polis untuk menyelesaikan kes tersebut. Semoga semua pihak dapat diadili tanpa elemen berat-sebelah dan memihak.

Harga Beras Import Naik Bulan Hadapan.

Oleh : Selangor Press


HARGA BERAS IMPORT PULA DIJANGKA NAIK MULAI BULAN DEPAN

Harga semua beras import dijangka akan naik antara lima hingga tujuh peratus bermula 1 Mac depan menurut sumber industri.

Sumber tersebut berkata kenaikan harga itu disebabkan ketidaktentuan ekonomi ketika ini, selain nilai tukaran Ringgit Malaysia yang rendah di pasaran dunia menyebabkan pengimport beras terpaksa menaikkan harga beras import bagi mengimbangi kos operasi mereka.

Katanya lagi, faktor kelemahan ringgit dan harga bahan bakar memberi kesan langsung terhadap peningkatan harga beras import.

“Peningkatan antara 35 sen hingga 50 sen boleh dikatakan tinggi. Kalau naik 20 sen masih boleh dianggap wajar untuk pengguna.

“Setakat ini, kami (pengusaha) hanya dimaklumkan melalui panggilan telefon bukan menerusi notis rasmi dari pihak Padiberas Nasional Bhd (BERNAS),” katanya kepada media hari ini.

Elemen Rasuah Dalam Tender Peralatan Gimnastik Sukan SEA 2017 Dipersoalkan PH.

Kenyataan Media
23 Februari 2017

TENDER PERALATAN GIMNASTIK SUKAN SEA 2017: WUJUDKAH ELEMEN RASUAH DAN SALAH GUNA KUASA?

Merujuk pada kenyataan BERNAMA bertarikh 9 Februari 2017, Pakatan Harapan khuatir terdapatnya unsur-unsur rasuah dan salah guna kuasa berhubung permohonan dan kelulusan tender pembekalan peralatan gimnastik untuk Sukan SEA 2017.

Terdapat beberapa persoalan yang perlu dijawab secara telus dan bertanggungjawab oleh pihak Kementerian Belia dan Sukan (KBS) berhubung penganugerahan dan perlaksanaan tender peralatan sukan terbabit.

1. Mengapakah tender untuk pembekalan peralatan gimnastik yang ditutup pada Disember 2016 telah dibatalkan dan tender baharu dikeluarkan semula melalui Perbadanan Stadium Malaysia selepas sebulan kemudian?

2. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sebelum ini telah melantik Malaysian Resources Corp Berhad (MRCB) bagi mengendalikan infrastruktur dan kemudahan untuk Sukan SEA. Mengapakah perkhidmatan MRCB tidak digunakan untuk peralatan sukan gimnastik apabila syarikat tersebut telah dilantik untuk mengendalikan infrastruktur dan kemudahan bagi Sukan SEA tersebut?

3. Pakatan Harapan mempersoalkan ketelusan proses tender dan pembidaan harga. Adakah syarikat yang mempunyai kepentingan sahaja boleh memberi sebut harga dengan harga yang kurang / rendah berbanding syarikat-syarikat lain supaya syarikat tersebut dipilih?

4. Pakatan Harapan memandang serius perkara ini kerana negara Malaysia akan menjadi tuan rumah Sukan SEA buat kali keenam dan kejadian seperti ini amat membimbangkan kerana khuatir akan mencemarkan imej sukan negara. Sepatutnya pihak KBS harus bertanggungjawab dengan menyiasat pembekalan tender tersebut agar kes-kes seperti penyelewangan dana RM100 juta yang pernah berlaku dapat dielakkan pada masa akan datang.

Oleh itu, Pakatan Harapan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan dengan segera sebelum terdapat individu-individu lain yang akan menyalahguna kuasa untuk kepentingan diri mereka sendiri.

Pakatan Harapan

Saudara Sany Hamzan
Parti Amanah Negara
(AMANAH)

YB Nik Nazmi
Parti Keadilan Rakyat
(PKR)   

YB Wong Kah Woh
Parti Tindakan Demokratik
 (DAP)

Rabu, 22 Februari 2017

Dikritik Dalam Isu Audi Q7 - Ini Jawapan Ahli Parlimen PAS Kepada Pengkritik.

“Saya ada hak beli apa yang saya mahu". 

“Saya boleh beli lori atau kapal terbang, ini bukan urusan mereka,” , demikian respon Anggota parlimen Kuala Nerus Datuk Dr Khairuddin Aman Razali kepada netizens yang mengkritik isu pembelian Audi Q7, lapor portal The Star Online.


Sejak beberapa hari lepas, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali telah dikritik oleh netizens dalam insiden pembelian Audi Q7. 

Semua ini bermula apabila, isteri kedua beliau telah memuatnaik satu gambar kereta baru yang kononnya dihadiahkan oleh Dr Khairuddin Aman Razali, dan posting itu dikecam kerana sikap isteri yang terlalu memaparkan amalan gaya hidup mewah dikala PAS seringkali dikaitkan dengan parti kutip derma.

Sungguhpun dikecam hebat, pengikut PAS mempertahankan kritikan ke atas Ustaz Khairuddin Aman Razali atas alasan isteri kepada Ustaz Khairuddin Aman Razali sebenarnya kaya kerana mempunyai rangkaian perniagaan kosmetik yang berjaya. 

Hasil semakan kami, perniagaan kosmetik yang dimiliki oleh isteri kepada Ahli Parlimen Kuala Nerus itu sememangnya berjaya dan agak terkenal di seluruh negara. Oleh itu tidak aneh jika mereka mampu memiliki beberapa jenis kenderaan mewah.

Sebelum ini, ustaz turut menjawab kritikan tentang pembelian tersebut di fbnya, dan berikut dibawah adalah jawapan tersebut.
 
Oleh : Ustaz Dr. Khairuddin At-Takiri 

Tidak pernah lagi sepanjang duk mengaji, guru saya ajar zuhud itu maksudnya kena jadi miskin, nampak lekeh dan 'dok rok cettong'. 

Yang saya belajar zuhud maksudnya 'tidak merasa hairan, takjub, tidak membesarkan soal dunia'. Maksudnya tiada apa dalam dunia boleh menghalang urusan kewajipannya terhadap Allah. 

Kerana itu walaupun Nabi Sulaiman a.s kaya raya dgn mahligai istana yg sehingga terpegun Puteri Balkis melihatnya, atau Nabi Daud a. s yg menjadi raja kepada bani Israel, mereka juga terkenal sangat zuhud. Kepada yg biasa ke pameran tamaddun Islam, selalu dipamerkan pedang pedang milik pahlawan2 Islam yg terkemuka. 

Perhatikan. Ia bukan jenis yg murah. Hayati pelbagai riwayat tentang kenderaan, kuda kuda milik para pahlawan yg berjuang di medan jihad. Bukan sebarang kuda. Dari jenis baka terbaik. 

Sebagai seorang Islam, saya lebih cenderung menggalakkan umat supaya menjadi orang orang yg berjaya dalam hidup. Jadi profesional yg berjaya. Usahawan dan pedagang. Kontraktor2 yg paling sukses. Tampilkan Islam dengan penampilan yg kuat, gagah, berpengaruh. 

Tunjukkan walau berjuang Islam, tak perlu terikut buat kerja haram, Allah tetap bagi rezeki. Beri gambaran kepada semua yg belum Islam, atau yg sudah Islam tapi belum menghayati hidup secara Islam, bahawa Islam bukan maksudnya hidup susah. 

Waliyullah Sheikh Abd Qadir Jailani didatangi seorang kafir yg hidup melarat yg merasa keliru bila melihat beliau hidup senang, tidak susah dikelilingi begitu ramai pengikut. Si kafir bertanya, bukankah Nabi Muhammad s.a.w bersabda bahawa Dunia adalah Neraka untuk orang mukmin dan syurga untuk orang kafir? 

Lalu bagaimana pula Tuan Sheikh, seorang Islam, mukmin boleh hidup senang sedang aku yg kafir sedang hidup melarat? 

Lalu Sheikh Abd Qadir Jailani suruh sikafir melihat ke dalam lengan jubah sebelah kanannya untuk melihat kehidupannya (orang mukmin) di syurga. Maka tercengang sikafir itu melihat nikmat hidup disyurga yg seolah kesenangan di dunia ini tidak bernilai sedikitpun. Kemudian disuruh melihat ke dalam lengan jubah sebelah kirinya. 

Nah lihatlah hidup seorang kafir diakhirat. Maka diperlihat oleh Allah SWT azab siksa yg tidak terperinya yg perlu dilalui selama lamanya oleh orang yg kafir di neraka sehingga kesakitan dan kesusahan hidup di dunia ini sebenarnya satu keringanan yg besar bagaikan satu nikmat pula. Sekarang fahamkah kamu mengapa dunia ini neraka bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir? 

Jika benar menjadi miskin itu lebih diutamakan oleh Islam, Nabi s.a.w tidak akan bersabda yg maksudnya "hampir hampir sahaja kemiskinan itu membawa kekufuran". Dan begitu Nabi s.a.w bersabda "Tangan yg di atas (yg memberi) lebih baik dari tangan yg di bawah (yg menerima/meminta minta". 

Moga ditanamkan kefahaman yg betul supaya umat Islam berusaha gigih menguasai dunia ini kerana rosaknya dunia bila yg menguasai dan menjadi khalifah adalah yg tidak beriman. 

Islam adalah agama kejayaan. Dunia dan akhirat. Jangan dibuat sehingga Islam dilihat utk mereka yg gagal, malas dan tidak mahu memajukan diri dan negara.

Nama Saya Mujahidin, Saya Muslim & Saya Tolak #RUU355.

Oleh : Mujahidin Zulkiffli 

Saya seorang Muslim, jauh dari seorang Muslim yang sempurna, namun hati tetap kekal percaya kepada Allah. Mungkin ramai akan mempersoalkan mengapa saya menolak usul Hadi 355, kalau saya Muslim, bukankah saya wajib menerima hukum syariat? 

Jawapan pertama saya, usul ini bukanlah hukum syariat Allah. Ini hukum rekaan manusia. Tidak wujud sama ada di dalam Al-Quran dan hadis, di mana hukuman yang dikenakan adalah dalam wang ringgit, atau mata wang apa sekalipun. 


Tiada saman atau denda dikenakan dalam syariat. Yang ada cuma bayaran diyyat, atau pampasan bagi menggantikan Qisas (hukum balas satu dengan satu). Maka persoalan saya dari manakah hukuman bayar duit ini datang? Dari Tuhan Allah kah? Atau Hadi sudah jadi Tuhan? Allah berfirman di dalam Al-Quran:”Allah tidak akan membebani umatnya lebih dari yang ia mampu”. (Surah Albaqarah) Siapakah yang mampu membayar denda RM100,000 yang Hadi mahukan? 

Hanya orang kaya saja, dan sekiranya ini menjadi undang-undang, di manakah keadilan sosial sekiranya hukuman ini terlalu berat buat mereka yang miskin? Dan sekiranya hakim mempunyai budi bicara untuk menjatuhkan denda berat kepada yang kaya dan ringan kepada yang miskin, bukankah itu satu prejudis dan salah berdasarkan firman Allah: “Jika ia kaya atau miskin, maka Allah lebih tahu (keadaan) keduanya.” (An Nisa 135). 

Hanya Allah yang layak menghakimi keadaan seseorang itu. Hakim yang prejudis adalah hakim yang tidak diterima Islam. Hukuman denda yang tidak berlandaskan Al-Quran dan hadis ini sepatutnya dimansuhkan bukan disalahgunakan dengan lebih besar. 

Yang kedua, hukuman 100 rotan ini adalah hukuman hudud. Ia memang terdapat di dalam Al-Quran tetapi untuk kesalahan zina. Dalam melaksanakan hukum ini, 4 saksi lelaki Islam perlu dikemukakan. Saksi-saksi pula wajiblah daripada kalangan yang beriman, berakal dan paling penting saksi adil dan bukan seorang yang fasiq (tidak melakukan dosa besar dan tidak mengekalkan dosa kecil). Cuba kita lihat kes tangkapan khalwat yang dilakukan, kebanyakan penangkapan dilakukan pegawai yang tampak kurang beriman (kurang adab tu kurang imanlah kan?), kurang berakal, kalau banyak akal sudah jadi doktor, jurutera dan peguam, kan? 

Oklah, mungkin mereka ini berakal sebab keperluan berakal hanyalah tidak gila, tetapi adakah mereka ini memang betul tidak gila? Hmmm… jika dilihat mata kasar, ada antara mereka yang kelihatan cukup gila. 

Dan adakah mereka ini adil? Kalau KPI mereka ialah menangkap orang, ini sudah jadi satu konflik kerana ketiadaan atau kekurangan tangkapan boleh dilihat sebagai tidak melakukan kerja, dan jika mereka dilihat seperti tiada kerja, mereka boleh dibuang kerja. Bagaimana mereka ini boleh adil 100% tanpa syak? Dan adakah mereka ini benar-benar tidak fasiq? Adakah mereka tidak mengekalkan dosa kecil? 

Siapa saja yang tidak mengekalkan dosa kecil? Kebanyakan mereka hisap rokok, itu sudah cukup sebagai mengekalkan dosa kecil (rokok adalah haram mengikut fatwa) dan ini secara langsung mengkategorikan mereka sebagai fasiq, Dan kalau 100 rotan ini ialah hukuman hudud, mengapa mereka mahu berbohong mengatakan usul ini bukan hudud? 

Kalau mereka boleh berbohong sebegini rupa, mengapa kita mahu terima pembohong sebagai pemimpin kita? Mereka mungkin berpendapat ini hukuman tazir. Tetapi, Hukuman tazir tidak boleh sama berat dengan hudud dan mesti lebih ringan. Ini dipersetujui oleh As Shafie, Al Hanbali dan Hanafi. 

Hanya Maliki yang berpendapat tazir boleh seberat budi bicara hakim tetapi tidak keterlaluan. Sekiranya kita mahu mengikut Maliki, kita juga perlu menerima anjing sebagai bukan najis. Hah, tak nak pula kan? 

Seterusnya, hukuman 30 tahun penjara tiada dalam Al-Quran. Hukuman ini terlalu keterlaluan untuk enakmen jenayah syariah sedia ada. Maka ia melanggar pendapat imam besar termasuklah Imam Malik yang mesra anjing itu. 

Keempat, hukuman syariah akan mengganggu kehidupan orang bukan Islam. Serbuan tangkap basah khalwat, sekiranya pasangan perempuan atau lelaki itu bukan Islam, serbuan ini akan memberi impak kepadanya. Keperluan saksi syahadah yang beragama Islam dalam enakmen syariah boleh memberi impak kepada orang bukan Islam kerana mereka tidak layak menjadi saksi. 

Sekiranya mereka tidak layak menjadi saksi, bagaimana mereka mahu mendapatkan keadilan daripada hukum hakam. Contohnya jika isteri atau suami mereka berzina dengan seorang umat Islam, mereka tidak boleh menuduh Muslim zani atau zaniyah itu. 

Nasib baik mereka tidak boleh diqazafkan dalam enakmen syariah kita, kalau tidak habis mereka kena rotan 80 kali. Dan sekali lagi, yang penting, kalau hukuman ini tiada dalam Al-Quran dan hadis, mengapakah ia dipanggil hukum Allah?

Astargfirullahalazim… janganlah kita memandai-mandai mencipta hukuman duniawi dan dalam masa yang sama melabelkannya sebagai hukuman Allah. Jangan bohong dan yang paling penting, jangan fitnah Allah. Firman Allah: “Alfitnatu asyadu minal qatl”, fitnah itu lebih dahsyat daripada membunuh. 

Dan yang paling penting, Allah perintah kepada Muhammad: “Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Al-Quran yang menyatakan segala kebenaran (untuk menjadi panduan hidup) kepada umat manusia seluruhnya. 

“Oleh itu sesiapa yang mendapat hidayah petunjuk (beramal menurutnya), maka faedahnya terpulang kepada dirinya sendiri; dan sesiapa yang sesat (tidak berpandu kepadanya), maka bahaya kesesatannya itu tertimpa ke atas dirinya sendiri; dan engkau (wahai Muhammad hanyalah penyampai) bukanlah menjadi wakil yang menguasai (keadaan dan bawaan) mereka.” 

Kalau Nabi Muhammad pun dipesan jangan kuasai perbuatan orang lain, siapa Hadi?

Selasa, 21 Februari 2017

Kenapa Hadir Thaipusam Tetapi Taknak Hadir #RUU355 Najib, Zahid Soal ISMAWEB.

Oleh : Isma Web

PEDANG dan rakyat Malaysia beragama Islam, tertanya-tanya ke mana Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia tatkala, ratusan ribu umat Islam berkumpul menyatakan solidariti ummah menyokong pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355. 

Perhimpunan #RUU355 Pada 18 Feb 2017
Perhimpunan #RUU355 Pada 18 Feb 2017
Tidak nampak pun kelibat kedua-duanya. Cuma ungkapan salam disampaikan melalui Datuk Seri Jamil Khir Baharom, yang kita tidak tahu mewakili siapa. Kerajaan atau UMNO? Tiada ucapan berapi-api daripada kedua- duanya, sebagaimana pada himpunan solidariti memperjuangkan nasib etnik Rohingya. 

Benarlah, kera di hutan disusukan, anak sendiri kelaparan. Perjuangan untuk etnik luar lebih diutamakan, tetapi untuk kepentingan Islam sendiri tidak didahului. Kenapa Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak boleh hadir? 

Apakah mereka tidak prihatin kepada undang-undang dan hukum Islam? Walaupun Pedang yakin majoriti yang hadir adalah orang PAS, tetapi umat Islam yang bukan penyokong PAS pun ramai yang hadir. 

Pedang rasa mereka yang tidak hadir akan beri alasan mudah bahawa mereka menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dan pemimpin bagi seluruh rakyat Malaysia yang berbilang agama, bukan kepada umat Islam sahaja. Tapi, hairannya mereka boleh pula hadir upacara keagamaan Thaipusam di Batu Caves. 

 Untuk memartabatkan Islam – agama yang dianuti datuk nenak moyang mereka – susah pula untuk mereka hadir. Masa memperjuangkan hak dan nasib etnik Rohingya di Tasik Titiwangsa 4 Rabiulawal lalu, Najib, Zahid dan ramai lagi menteri serta pemimpin UMNO yang hadir, berdiri sama pentas dengan pemimpin PAS, termasuk Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. 

Tapi, semalam (18 Feb)? Budak-budak tahfiz dan warga tua pun boleh hadir untuk menyatakan sokongan kepada undang-undang Islam, usaha untuk memartabatkan Mahkamah Syariah. Usaha yang ditentang oleh ultra kiasu kafir di Malaysia. 

Kenapa hanya Jamil Khir sahaja yang hadir. Mana menteri-menteri Islam di Malaysia? Mana pemimpin-pemimpin UMNO yang semuanya Islam dan memerintah Malaysia sebuah negara Islam? 

Mana Salleh Said Keruak? Mana Ahli-Ahli Parlimen yang beragama Islam. Kalau setakat ada Asyraf Wajdi dalam kerajaan, setakat ada Fathul Bari dalam UMNO, Pedang rasa belum cukup untuk melawan golongan liberal dalam kerajaan dan UMNO. Apa lagi mahu melawan ultra kiasu dalam Barisan Nasional (BN) yang terang-terang menentang pindaan Akta 355. 

Pedang hairan apa guna Jamil Khir dan Asyraf dalam Kabinet Najib, jika dalam mesyuarat jemaah menteri mereka tidak bersuara memberi tazkirah kepada ultra kiasu kafir dalam Kabinet itu mengenai pindaan Akta 355 – supaya pemimpin ultra kiasu kafir dan puak liberal dalam Kabinet itu boleh menjelaskan kepada ‘nyamuk dan agas’ supaya tidak menentang pindaan Akta 355. 

Pedang petik semula kata-kata Najib pada perhimpunan solidariti Rohingya dulu : “Jangan protes Ahok (Gabenor DKI Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama) sahaja, Rohingya mesti diperjuangkan, mereka boleh berhimpun di Jakarta, kita nak tunjuk kita tidak reda, kita mesti bertamadun, jaga nyawa dan harta benda, ini tanggungjawab kita sebagai sebahagian daripada maqasid syariah…ini wajib.” 

Pedang tanya : Apakah tidak menjadi kewajipan untuk memartabatkan undang-undang Islam dan mahkamah umat Islam? 

Kata Najib lagi isu Rohingya begitu mencengkam kalbu umat Islam di negara ini kerana agama Islam dihina manakala hak asasi manusia pula dirobek. 

Pedang tanya : Apakah kalbu umat Islam di Malaysia ini tidak dicengkam apabila agama Islam di Malaysia dihina dan dihalang daripada dimartabatkan oleh orang kafir di Malaysia? 

Najib boleh mengutuk Myanmar : “Ia (Myanmar) pakai satu saja artikel dalam ASEAN iaitu kita tidak boleh campur tangan dalam hal ehwal negara lain, dia tidak baca artikel lain mengenai hak asasi manusia. ASEAN juga mempertahankan hak asasi manusia, mereka ini buta ke? Janganlah tafsir ikut sesuka hati.” 

Pedang tanya : Apakah pemimpin kerajaan Malaysia yang beragama Islam dan yang kafir, serta pemimpin UMNO, tidak buta mengenai keperluan untuk menambahbaik undang-undang Islam di Malaysia? 

Apakah tidak baca ayat-ayat suci al-Quran (bukan artikel ciptaan manusia) mengenai keperluan melaksanakan hukum Allah? Buta ke? Kata Najib lagi:” Kita ada UMNO dan PAS dalam perhimpunan ini. 

Kita boleh berbeza pendapat tetapi dalam soal Islam, soal ummah, ini wajib, ini bukan politik.” 

Pedang kata : Perjuangan menegakkan hukum Allah, memartabatkan Mahkamah Syariah menjadi wajib bagi umat Islam, terutama pemimpin yang diberi kuasa oleh Allah Taala untuk melaksanakan tujuan itu. Ini soal Islam, soal ummah, ini wajib, ini bukan politik dan jangan takut kepada orang kafir. 

Kita sudah dengan berhemah dan berlembut menerangkan kepada mereka mengenai usaha memartabatkan Islam tiada kaitan dengan mereka. 

Tetapi Najib dan Zahid, wajib menerangkan kepada mereka mengenai usaha itu supaya pemimpin-pemimpin kafir itu tidak buta, pekak dan tuli. 

Kata Pedang : Pedang setuju, malah dari awal lagi telah Pedang nyatakan, sebagaimana dikatakan oleh Timbalan Presiden Isma, Haji Aminuddin Yahya bahawa umat Islam jangan lagi memberi undi kepada mana-mana calon yang menentang pindaan Akta 355 pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...