Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 13 November 2020

Kerugian Maminco, Najib Cabar Tun Nafi Jika Berani..

NAJIB RAZAK | Nak tahu apa jasa PM4/7/7i pada KWSP?

Biar saya dedahkan sedikit. Tengok dia berani nafi tak.


Pada awal 1980an masa PM4 – terutamanya masa dari 1981 hingga 1987 kadar faedah simpanan tetap yang dibayar bank adalah lebih tinggi daripada kadar dividen KWSP pada masa itu.

Bermaksud ianya lebih bermanfaat untuk simpan wang dalam bank berbanding menabung dalam KWSP.

Kenapa begitu?

Semasa dia mula jadi PM, dia telah wujudkan syarikat Maminco untuk memanipulasikan pasaran timah dunia.

Malangnya rancangan jahat dia gagal dan memakan diri sehingga telah menjahanamkan buat selama-lamanya seluruh industri timah negara yang merupakan industri utama dan eksport negara utama kita.

Akibatnya, syarikat Maminco rugi teruk dan terpaksa dibail-out untuk membayar balik pinjaman bernilai RM660 juta (bersamaan dengan nilai sekitar RM10 bilion sekarang memandangkan ianya berlaku 40 tahun dahulu).

Apa yang dia buat untuk bail-out Maminco?

Dia wujudkan sebuah syarikat yang dinamakan Makuwasa Securities Sdn Bhd.

Apa fungsi syarikat Makuwasa?

Cuma sebuah syarikat kosong untuk mengambil dan menjual saham-saham bumiputera yang telah diperuntukkan kepada KWSP.

Hasil jualannya pula digunakan untuk bail-out kerugian Maminco.

Jumlah saiz aset KWSP masa itu tak besar. Cuma sekitar RM10 bilion masa itu berbanding RM940 bilion sekarang.

Tapi saham-saham milik kerajaan yang telah diluluskan dan sepatutnya diberi kepada KWSP telah digunakan PM4 untuk bail-out syarikat Maminco melalui syarikat Makuwasa.

Hakikatnya, seluruh industri dan eksport utama negara dilumpuhkan buat selama-lamanya dan duit yang sepatutnya diberi kepada KWSP telah disalahgunakannya untuk bail-out.

Cuba tanya dia jika ini benar.

Khamis, 12 November 2020

MP Pasir Mas "Bergasak" Dengan Penyokong MN Isu Moratorium Dan KWSP.

POLITIK | Ya, bergasak dengan penyokong Muafakat Nasional, UMNO + PAS. Anda tak salah baca. Awalnya penulis dah nampak kritikan demi kritikan di Facebook rasmi Ahli Parlimen Pasir Mas itu semasa beliau berkongsikan rakaman video membahas Belanjawan 2021.

Itu semalam.

Dan berlanjutan ke hari ini.

Bagi menjernihkan keadaan, Ahli Parlimen Pasir Mas itu membuat kenyataan penjelasan.

Kenyataan pertama.

"Saya, dan kita semua setuju, rakyat sedang susah; Saya, dan kita semua setuju, kerajaan perlu membantu rakyat; Saya, dan kita semua setuju, PAKEJ PRIHATIN telah disalurkan untuk membantu rakyat; 

Saya, dan kita semua setuju, BELANJAWAN perlu disalurkan untuk membantu rakyat; Saya, dan kita semua setuju, pengeluaran KWSP & MORATORIUM perlu dipermudahkan untuk membantu rakyat. 

Sebelum ini saya, dan Dewan Pemuda PAS Malaysia telah memasukkan tuntutan pengeluaran KWSP & MORATORIUM dalam kertas cadangan BELANJAWAN. 

Alhamdulillah hari ini Kerajaan telah bersetuju, pengeluaran KWSP & MORATORIUM akan dilaksanakan secara BERSASAR, kepada rakyat yang sangat kesusahan. 

Maka saya dan 'sejumlah' Ahli Parlimen Kerajaan bersetuju, BELANJAWAN perlu diluluskan TANPA SYARAT. 

Namun saya juga hormati sikap 'sejumlah' Ahli Parlimen BN yang bersetuju, BELANJAWAN perlu diluluskan DENGAN SYARAT. 

Hakikatnya, kita semua mahu membantu rakyat, dan saya memilih untuk membantu rakyat, TANPA SYARAT," katanya dalam kenyataan itu. 

Tetapi kenyataan itu nampaknya gagal menyakinkan warganet yang dilihat rata-rata menyokong UMNO, MN dan Najib Razak.

Dan Pasir Mas kemudiannya membuat penjelasan kedua;

"Saya sudah ingin landing isu ini, tapi nampaknya masih panjang lagi. Saya hurai sekali lagi secara ringkas : 

1. isu moratorium automotik. Saya syorkan secara bersasar, agar sampai ke tangan pihak yang benar-benar memerlukan. Setuju atau tidak setuju, kedua-duanya untuk kepentingan rakyat. Dan boleh dibincang. 

2. Isu pengeluaran one off 10k akaun 1 KWSP, saya setuju kerajaan mendengar pandangan ahli-ahli parlimen. Sesi libat urus boleh dibuat, dan umumkan polisi. 

3. hanya satu isu yang saya tidak bersetuju secara total, iaitu MELETAK SYARAT, kerana kedua-dua perkara itu tiada dalam RUU PERBEKALAN. 

Oleh yang demikian, apabila anda berkata, "Saya menyokong Bajet ini dengan pindaan". Saya bertanya, nak pinda di mana? Ia tiada dalam RUU Perbekalan. 

Ada yang kata, ia ada dalam ucapan Bajet. Soalan saya, yang dibahas di parlimen berhari-hari ini, UCAPAN BAJET atau RANG UNDANG-UNDANG PERBEKALAN? 

Saya mungkin boleh setuju, jika ayatnya berbunyi begini, "Saya sokong Bajet ini, dengan syarat, kerajaan umumkan polisi berhubung moratorium dan kwsp sebagaimana cadangan saya," itu kedengaran agak munasabah. 

Tetapi MELETAK SYARAT, sokong dengan pindaan, nak pinda di mana? Sebab itu saya kata, meletak syarat ini apa tujuannya? Hasilnya lahirlah SYARAT PUTERI GUNUNG LEDANG. 

Dan adalah wajar, ahli-ahli parlimen kerajaan, duduk semeja, berbincang elok-elok dengan kerajaan. Kita juga yang membentuk kerajaan ini. PAS pun banyak perkara tidak setuju, jika nak diungkit. 

Tetapi membawa ke dewan, dan meletak syarat, saya anggap kurang sesuai. Ia tidak mengurangkan hormat saya kepada ahli-ahli parlimen senior. Bagi saya, mereka ada rekod tersendiri mengurus kewangan dan mentadbir, banyak boleh saya belajar. 

Tetapi saya kekal dengan apa yang sebut di dewan rakyat. Ia penerangan simple. Tapi akan ada ramai yang sengaja tidak mahu faham. Tidak percaya? Baca komen," tulisnya dalam satu kenyataan di Facebook hari ini.

Betul la kata Pasir Mas. Memang ramai yang tak percaya. Bila baca ruangan komen, majoriti mengkritik penjelasan beliau.

Pihak kami telah menonton perbahasan Ahli Parlimen Pasir Mas dan mendapati hujah netizens valid. 

Kerana;

1. Memang MP Pasir Mas menyebut dengan jelas moratorium automatik tidak perlu. Atas alasan, lebih baik ia dibuat secara bersasar dan ada pihak yang menolak moratorium. Bank juga diseru permudahkan permohonan, jangan rumitkan proses permohonan dengan borang, dokumentasi.

- Sebab tu la dicadangkan buat secara automatik. Untuk tidak merumitkan proses permohonan tu la = penyediaan dokumentasi. Bila dibuat secara automatik, mana-mana pihak yang nak menolak, boleh menolak. Pasir Mas yang tak faham neh. Konsep yang ditekankan Pasir Mas itu boleh dilakukan jika moratorium dibuat secara automatik, jika secara bersasar, bank boleh menolak permohonan. Tiada jaminan semua permohonan akan diluluskan. Pasal tu la minta secara automatik.

2. Isu KWSP, memang Pasir Mas sebut bahawa RM500 adalah JUSTIFY kerana perlu pertimbangan survival hari ini dan esok (akan datang).

- Betul kata Pasir Mas tu sebab tu apa yang KWSP boleh buat ialah, meletakkan syarat. Antara syaratnya ialah mencapai jumlah simpanan tertentu, untuk keperluan kecemasan. Ada ramai nak duit tu sebab nak bayar hutang. Nak fikir hari esok macam mana jika hari ini pun dah tercekik.

3. Isu KWSP dan Moratorium tak berkaitan dengan belanjawan 2021.

- Tapi dimasukkan dalam ucapan Menteri Kewangan? Tiada kaitan dengan Belanjawan 2021? Ada kaitannya. Moratorium automatik = polisi BNM = Kementerian Kewangan. Pengumuman pengeluaran KWSP akaun 1 tu dipromosikan secara politik seolah-olahnya antara highlight belanjawan 2021. Jadi mana mungkin tak ada kaitan. - 12 November 2020.

UMANY Mohon Maaf Kepada Agong, Tarik Balik Kenyataan 30 Oktober.

Kenyataan Media | Patik Mohon Ampun Tuanku - Penarikan Kenyataan Media UMANY Bertarikh 30 Oktober 2020

1. Selepas merujuk kepada nasihat daripada ahli-ahli pakar perlembagaan, pihak UMANY telah membuat keputusan untuk menarik balik kenyataan bertajuk “YDPA Should Not Interfere in National Affairs” yang dipaparkan di halaman Facebook Bahasa Cina dan Bahasa Inggeris UMANY pada 30 Oktober 2020.

2. Pihak UMANY ingin menegaskan bahawa kami mematuhi sistem raja berperlembagaan di Malaysia serta menghormati peranan YDPA dalam perlembagaan. Selain menzahirkan maaf kepada masyarakat, pihak UMANY ingin secara khususnya mengemukakan permohonan maaf dan memohon ampun Tuanku atas kekurangan pemahaman kami terhadap perlembagaan.


3. Selain itu, kita ingin menekankan sekali lagi pendirian kita, iaitu kenyataan yang dinyatakan pada 30 Oktober adalah untuk tujuan perbincangan akademik dan tidak berniat untuk menghasut. Tambahan pula, Akta Hasutan dan Akta Komunikasi dan Multimedia juga merupakan undang-undang zalim yang menindas kebebasan bersuara rakyat. Kita menuntut pihak polis untuk menghentikan segala siasatan yang dijalankan di bawah akta- akta tersebut terhadap ahli-ahli UMANY dan menggesa kerajaan agar memansuhkan undang-undang zalim ini yang menyekat kebebasan bersuara.

4. Pihak UMANY juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang memberikan sokongan dan solidariti kepada pihak kami semasa pihak kami dipanggil oleh pihak polis untuk memberi kenyataan. Pihak UMANY akan meneruskan usaha pihak kami dalam memupuk dan mempertahankan kebebasan demokrasi di Malaysia bersama dengan masyarakat sivik demi Malaysia yang lebih baik

Sekian, terima kasih.
UMANY

Peruntukan RM85.5 Juta JASA, Hujah PROS & CONS Semuanya Disini.

POLITIK | Dalam Buku Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2021, terdapat dua peruntukan yang berbeza untuk JASA iaitu;

Kod 021000 berjumlah RM4 juta.

Kod 050100 berjumlah RM81.55 juta.

Keseluruhan bajet yang diperuntukan untuk JASA bagi tahun 2021 ialah RM85.55 juta.

(muka surat 428 dan 429).


Kedua-dua peruntukan untuk JASA ini TIDAK dimasukkan dalam UCAPAN BELANJAWAN 2021 yang disampaikan oleh Menteri Kewangan, Tengku Zafrul pada jumaat lepas.

Ini memberikan bayangan, ia adalah sesuatu yang tidak perlu dimaklumkan kepada rakyat - kerana apa? Adakah tidak penting untuk rakyat tahu mengenainya atau ia akan menyebabkan rakyat marah? Kita akan biarkan Tengku Zafrul jawab tentang itu.

Selepas rakyat mengetahui tentang peruntukan JASA berjumlah RM85 juta, seperti dijangka, ia menerima respon negatif.

Umum memahami JASA ialah unit propaganda bagi parti pemerintah. Ia dioperasi secara politik. Dan mereka yang berada dibawah JASA dilihat sebagai cybertroopers.

Disebabkan teknologi semakin canggih dan memudahkan penyampaian maklumat, maka peranan cybertroopers menjadi sesuatu yang penting bagi parti politik.

Ahli politik tak boleh berada di depan telefon 24 jam untuk menjawab soalan, menerima aduan, counter fitnah dan serangan. 

Maka mereka meletakkan cybertroopers untuk memantau apa yang berlaku di sosmed dan menyalurkan maklumat penting. Secara asasnya, ia adalah pekerjaan yang wujud sesuai dengan perkembangan teknologi. Tetapi peranan cybertroopers telah diburukkan apabila ada segilintir dari mereka yang lebih gemar;

- super impose

- sebarkan fitnah

- maki hamun

- menyebarkan kelucahan dan bercakap kotor

- mengugut ahli politik, ya, mereka buruk-burukkan ahli politik / menteri di sosmed dan selepas itu hantar proposal supaya dapat job.. 

Maka disebabkan beberapa insiden di atas, peranan cybertroopers telah dipandang secara serong dan lebih memburukkan keadaan apabila mereka ini dibayar menggunakan wang kerajaan.

Sudah tentu rakyat akan merasa marah dan geram. Mereka tak nampak apa perlunya bayar tukang fitnah dan menggunakan wang pembayar cukai pula tu.

Oleh kerana itu selepas JASA didedahkan mendapat dana sebanyak RM85.55 juta, kem kerajaan sendiri mengkritik agihan tersebut. Ataupun lebih tepat kem Najib. 

Ini pecahannya;

- PH + PEJUANG + MUDA + Najib + pro Najib = membantah.

- PPBM + PAS = menyokong. 

- UMNO pro PPBM = menyokong.

- UMNO berkecuali = diam. (mungkin kerana keliru). 

PAS dianggap menyokong JASA kerana;

- tidak mempertikaikan peruntukan JASA

- menyokong Belanjawan 2021 tanpa syarat 

Sebagai rekod, PH dan kem BN diketuai Najib telah meletakkan dua syarat untuk menyokong Belanjawan 2021 iaitu;

1. Lanjutkan moratorium hingga Jun 2021.

2. Benarkan pengeluaran KWSP RM10k secara bersyarat dan bukannya RM500 per bulanan bagi semua yang layak.

3. Bagi pihak PH, mereka juga mahu peruntukan JASA diperjelaskan dan dibatalkan, wang itu sebaliknya digunakan untuk bantu frontliners.

Wan Saiful membela peruntukan tersebut dengan alasan;

- JASA telah direpurpose (tujuan berubah).

- Ia kini berperanan untuk memastikan kerajaan sentiasa mendengar dan faham rintihan rakyat.

- Juga menyampaikan maklumat tepat dari kerajaan. 

- Tidak akan digunakan bagi tujuan propaganda.

- Teknologi yang digunakan untuk komunikasi yang berkesan, mahal.

- Tambahan pula nak memerangi fake news

- Peruntukan emolumen RM4 juta sahaja, selebihnya untuk pembelian keperluan termasuk teknologi.

- PN tak boleh jadi macam PH yang enggan mendengar rintihan rakyat terbanyak. Jika perlu pelaburan teknologi baru untuk mengarap permintaan rakyat, PN perlu buat, agar tawaran dan inisiatif kerajaan sentiasa tepat dengan keperluan rakyat.

- Jangan tertipu dengan cubaan pembangkang yang cuba melarikan mesej belanjawan 2021 yang prihatin pada rakyat, perbahasan mengenai JASA telah dieksploitasikan. 

Ini pula kenyataan Annuar Musa;

- BN sudah buat ketetapan untuk menyokong semua rang undang-undang yang dibawa oleh PN, khususnya Belanjawan 2021.

- Semua pihak perlu menghormatinya.

- Jangan polemikkan peruntukan JASA.

- Penubuhan semula JASA berperanan sebagai jentera penyampai dasar kerajaan agar lebih difahami oleh rakyat di akar umbi.

- Ia mempunyai idea tertentu.

- Pihak lain janganlah wujudkan polemik dan tuduh menuduh termasuklah kononnya ia bagi mematikan UMNO. 

Sebagai rekod, Annuar Musa, Hishammuddin Hussein dianggap orang TSMY dalam UMNO.

Ini pula penjelasan dari KKMM;

- JASA ditubuhkan semula dan memainkan peranan sebagai agensi penyebaran maklumat dan komunikasi secara tersusun, strategik dan bersasar mengikut keperluan segmen masyarakat di semua lapisan.


- JASA akan mengambil pegawai dan kakitangan yang berkelayakan untuk melahirkan pengamal komunikasi berkemahiran terutamanya dalam bidang media sosial dan digital bagi menyebarluaskan maklumat penting dalam usaha mendidik dan membudayakan norma baru.

- Usaha ini juga akan menyemarakkan semangat patriotisme.

- Peruntukan JASA kali ini bertujuan mengambil lebih ramai kakitangan untuk ditempatkan di semua negeri, daerah seluruh negara, pembangunan dan modul latihan kakitangan, melengkapkan keperluan prasarana digital, kos operasi termasuklah kos set up agensi.

- KKMM jamin penubuhan JASA tak akan sama seperti dahulu, ia tidak bermotifkan politik dan akan mengadakan sesi libat urus bersama pemimpin masyarakat sivil dan komuniti dalam mendapatkan input penting untuk pembinaan negara bangsa.

- Segala perbelanjaan JASA akan diaudit. Penubuhan JASA juga akan mewujudkan peluang pekerjaan. 

Kenyataan KKMM ini dikeluarkan pada 8 November 2020.

Pada 10 November 2020, portal Malaysiakini melaporkan Menteri Komunikasi, Saifuddin Abdullah terkejut JASA diberikan peruntukan sebanyak RM85.55 juta. 2 hari selepas KKMM menjelaskan tujuan peruntukan. KKMM diketuai oleh Menteri Komunikasi yang terkejut dengan peruntukan berjumlah RM85.55 juta.

Ini laporan Malaysiakini;

- Saifuddin tidak tahu tentang jumlah peruntukan.

- Saifuddin terkejut apabila nampak jumlah peruntukan. Saifuddin tak pernah meminta sebanyak itu untuk diperuntukan kepada JASA.

- Saifuddin kemudiannya meminta SU KKMM menyiasat perkara tersebut.

Dan ini pula kenyataan dari Timbalan Menteri KKMM, Datuk Zahidi Zainal Abidin;

- Beliau sahkan mencadangkan penubuhan semula JASA.

- Cadangan tersebut telah dimaklumkan kepada Saifuddin.

- Saifuddin tahu tentang perkara tersebut tetapi mungkin terlupa kerana terlalu sibuk dan sebagai menteri, Saifuddin banyak tugas, aktif, terkenal sampai terlupa perkara yang dah disampaikan kepada beliau.

- Peruntukan JASA yang besar adalah hasil perbincangan bersama.

- Antara pihak yang memberikan pandangan ialah pegawai yang menubuhkan JASA sebelum ini.

- Kos itu turut melibatkan membela nasib 1,000 kakitangan JASA yang dihentikan PH sebelum ini.

- Zahidi juga mengucapkan terima kasih kerana PM sanggup membela nasib orang melayu.

Ini pula kenyataan Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang;

- Peruntukan JASA perlu dibatalkan, dan lebih baik diserahkan kepada KKM dan barisan frontliner.

-  Beliau bersimpati dengan Tengku Zafrul yang perlu memasukkan peruntukan tersebut sedangkan Tengku Zafrul bukan orang politik tetapi Menteri Kewangan tetap perlu menjawab kerana ia dimasukkan dibawah Kementerian Kewangan.

- Menteri Kewangan perlu menjaga kredibliti, jangan ikut tuntutan mereka.

- Jumlah itu juga kata Anwar, terlalu besar dikala rakyat sedang susah.

Ini kenyataan Najib Razak;

- Peruntukan JASA yang besar akan mengundang kemarahan rakyat.

- Lebih banyak peruntukan perlu disalurkan bagi tujuan selamatkan rakyat.  

Kenyataan dari bekas Ketua Pengarah JASA yang meletakkan jawatan pada tahun 2018, Mohd Puad Zarkashi berkata JASA sememangnya unit politik. Maka Menteri Komunikasi tak perlu apologetik ataupun bersikap defensif.

Isu utama tentang JASA ialah bajet yang terlalu besar kerana ia tidak sensitif kepada keutamaan dikala negara sedang menghadapi musibah covid19.

Malahan Puad turut mengaitkan ia dengan Azmin.

JASA DAPAT RM85.5 JUTA 

Saifuddin Abdullah tidak perlu defensif bahawa JASA tidak ada kaitan politik kepada kerajaan. Dalam kenyataannya, JASA akan bertindak sebagai agensi penyebaran maklumat dan komunikasi kerajaan secara strategik. Itu memang tujuan JASA. 

Ia tetap dikaitkan dengan politik. Jangan apologatik. Isunya ialah peruntukan sebanyak RM85.5 Juta kepada JASA terlalu besar. 

Bajet itu tidak sensitif kepada “Keutamaan” tatkala negara dilanda gelombang tiga COVID-19. Sememangnya “Government of the day” memerlukan beberapa agensi sebagai lidah penyampai dasar dan inisiatif kerajaan. Apa salahnya? 

DAP paling takut dengan JASA. Mereka tidak takut dengan SB, BTN dan KEMAS. Agensi itu tidak fokus seperti JASA yang memiliki team Stratcom yang efektif. Sebab itu DAP tutup JASA sebagai balas dendam kerana JASA paling aktif menjawab pembohongan DAP melalui media sosial. 

Ada dakwaan, Dr Afif Bahardin bakal menjadi KP JASA. Dia pentaksub Azmin. Sebab itu Azmin dituduh di belakang tabir JASA dapat 85.5 Juta. Lagi pun Saiffuddin Abd

ullah selaku Menteri KKMM adalah pematuh Azmin tahap dewa. A kata Azmin, maka A juga kata Saifuddin. 

Justeru JASA tidak perlu peruntukan sebesar RM85.5 Juta kecuali kalau ada tujuan lain. Yang penting keberkesanan. PM kena jawab secara terperinci di Parlimen. 

Saifuddin mengakui dengan jumlah besar itu JASA akan mengambil staf lebih ramai. Apakah mereka akan menjadi jentera PPBM di setiap DUN yang berhadapan masalah kekurangan cawangan dan ahli di akar umbi untuk menghadapi PRU ke 15? 

Saifuddin juga mengaku peruntukan 4 kali ganda itu akan digunakan untuk membangun Stratcom yang kuat. Apakah tidak mungkin ia juga akan digunakan oleh PPBM untuk PRU 15. Atau menaja portal politik tertentu? Apatah lagi SPR akan menggunakan SOP baru di PRU akan datang. 

Antaranya tidak membenarkan kempen rumah ke rumah dan ceramah terbuka. Sudah tentu media sosial akan menjadi alat kempen yang utama. Justeru elok kerajaan buat pindaan sebelum Bajet itu diluluskan. Ikut syiling tahun 2018 atau dikurangkan sikit.

Bagaimana. Adakah anda sendiri merasakan wajar atau tidak wajar JASA diwujudkan semula selepas membaca hujah dari pihak yang saling bertentangan? - 12 November 2020.

Rujukan;

https://www.facebook.com/wansaifulwanjan

https://www.facebook.com/drpuadzarkashi.official/

https://harakahdaily.net/index.php/2020/11/07/belanjawan-2021-paling-mesra-golongan-b40/?amp

https://www.google.com/amp/s/www.astroawani.com/berita-politik/annuar-musa-nasihat-pemimpin-bn-tidak-jadikan-jasa-polemik-267501%3famp

https://www.google.com/amp/s/malaysiadateline.com/anwar-gesa-kerajaan-batalkan-peruntukan-besar-jasa/amp/

Adun Ketari Sahkan Dipanggil Polis, Bagaimana Dengan 4 Yang Lain?

POLITIK | Adun Ketari, Young Syefura sahkan telah dipanggil polis untuk memberikan keterangan berkenaan isu pelanggaran SOP PKPB.

Berikut kenyataan beliau;

1. Saya telah dipanggil untuk memberikan keterangan di IPD Separang berkenaan isu SOP pelanggaran SOP PKPB.

2. Saya telah hadir dengan peguam saya, Syahredzan Johan.

3. Keterangan saya telah dirakam dan saya telah memberikan kerjasama penuh kepada pihak polis.

4. Saya menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis dan Pendakwaraya dalam menentukan tindakan yang akan diambil terhadap saya.

5. Saya berharap apa-apa tindakan yang akan diambil adalah adil dan saksama, dan tanpa layanan berbeza walaupun saya seorang wakil rakyat.

6. Saya kesal dan sekali lagi memohon maaf di atas apa yang berlaku.

Ulasan

- Selain dari Adun Ketari, 4 yang lain bersamanya, dua lelaki dan dua wanita itu, juga perlu disiasat kerana melanggar SOP.

- Dalam gambar tu bukan Rara je langgar SOP. Yang bergambar bersama-sama tu pula bagaimana? Apakah status mereka? Disiasat ataupun tidak? Bukankah kita perlu tahu apa yang berlaku? 

- Pada 1 Ogos 2020, ada 26 orang dikompaun kerana gagal memakai pelitup muka ketika berada di pantai. Jadi sudah tentu kita nak tahu apa status 4 orang yang bersama Adun Ketari tu.

- Kalau nak diikutkan, ahli politik melalui juga fasa disiasat dan memberikan keterangan. Kalau kat orang awam, kena kompaun terus tau. Ini je dah membezakan mereka dan kita. Apa nak cakap pasal double standard. 

- Kepada Rara : Apabila kita menegur kesalahan orang lain, bermakna kita tahu kita tak boleh melakukan kesalahan tersebut. Bukan suruh ADUN / MP / PEMIMPIN / PARTI jadi perfect. 

Contoh; Maya Karin bercakap tentang pentingnya menjaga alam dan menolak pencemaran. Jika Maya Karin buang sampah ke dalam sungai, orang marah tak? Kecam tak? Ya, orang tentu akan kecam kerana kita berlawanan dengan apa yang kita nak orang lain buat, paling teruk kita nak musuh politik jika jaga SOP tetapi kita sendiri langgar. 

- Ahli politik yang muda sentiasa menjadi perhatian. Masyarakat nak tengok apa yang bagusnya meletakkan anak muda sebagai wakil rakyat, ahli parlimen, pemimpin, menteri. Bukan setakat bawa nama parti, tapi juga bawa usia. Jika masyarakat melihat ahli politik muda sama je perangai macam ahli politik tua - jenis lupa bawa cermin, ini masalah. Lambatlah nak sedarkan masyarakat kenapa pentingnya meletakkan lebih ramai anak muda sebagai wakil rakyat, ahli parlimen.

- Apa yang bagusnya penyokong PH telah mengkritik Rara tanpa berkompromi dengan kesalahan beliau. Apa pun belajarlah dari kesilapan ini dan move on. Esok lusa kami warga netizens akan ada isu baru nak hadap. Jadi jangan risau sangatlah, ok. 😂😂😂😂 - 12 November 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...