Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 20 Oktober 2017

Industrial Park Kuantan Tak Guna Duit Ringgit?

Oleh : Chedet

1. Najib sedang meningkat usaha untuk menipu Pilihanraya.

2. Kali ini Najib mengarah SPRM menangkap pemimpin-pemimpin Parti lawan (Warisan) di Sabah. Matlamatnya ialah untuk melumpuh Warisan dengan menangkap Datuk Seri Shafie Apdal dan menakutkan penyokongnya.


3. Pegawai SPRM diugut untuk melaksana arahan Najib. Jika mereka tidak patuh kepada arahan Najib maka tindakan tertentu akan diambil terhadap mereka. Mereka mungkin diturun pangkat, ditukar ke jawatan lain yang lebih rendah, dimansuh hak pencen dan bermacam lagi.

4. Pegawai Tinggi Polis, pegawai di Jabatan Pendakwa Raya, Pengarah Syarikat dalam Khazanah semua ditakutkan supaya menyokong perbuatan salah oleh Najib untuk menang PRU.

5. Demikian juga pegawai-pegawai dari berbagai pejabat yang akan dilantik mengurus PRU. Mereka akan disuruh tipu untuk memberi kemenangan kepada Najib dalam PRU 14.


6. Kami dalam Pakatan Harapan sedar kami akan menang jika tidak ada penipuan dalam PRU. 90% dari pengundi yang berdaftar sudah pun nyatakan mereka tolak Najib.

7. Kami berjanji jika kakitangan Kerajaan yang akan mengurus PRU diugut dan didera oleh Najib dan kehilangan gaji, atau pangkat atau jawatan kami akan pulih balik mereka dan pendapatan mereka. Mereka akan kembali pegang jawatan yang telah dilucut dari mereka. Demikian juga mereka yang memberi maklumat kepada kami akan salah cara dan penipuan Najib. Kami akan selamatkan mereka.

8. Ini janji kami. Walaupun penipuan dilakukan oleh Najib kami tetap menang. Dan kami akan tunaikan janji kami.

9. Jangan takut untuk menolak arahan salah dari Najib dan konco-konconya.

ESTET INDUSTRI

1. Saya baru ke Kuantan. Ternampak saya sebuah estet industri yang amat besar yang dikelilingi tembok simen 8 kaki tinggi dan 9 kilometer panjang.2. Terdapat tembok tanda yang diperbuat dari simen sebesar lima buah kedai biasa. Tulisan atas tembok gergasi ini hanya dalam bahasa Inggeris dan bahasa asing. Tidak ada bahasa Kebangsaan dalam nama estet industri ini. Ini memang perkara remeh yang boleh diterima oleh Dewan Bahasa sekarang.

3. Luasnya kawasan industri ini dikatakan 3000 ekar. Bukit bukan termasuk dalam estet ini.

4. Dalam kawasan ini terdapat banyak bangunan yang berbentuk kilang.

5. Orang Malaysia tidak dibenar masuk estet industri ini. Dikatakan semua pekerja datang dari negara yang memiliki estet ini. Katanya juga jumlah pekerja lebih kurang 3000 – wallahu waalam.

6. Konon ada kedai dan restoran yang membekal segala-gala yang diperlukan oleh pekerja dan pegawai. Penghuni tidak perlu keluar ke Kuantan untuk membeli apa-apa keperluan.

7. Ada yang berkata wang diguna dalam estet ini bukan Ringgit Malaysia. Mereka mengguna wang negara lain.

8. Saya tertanya-tanya apakah Undang-Undang yang diguna Undang-Undang Malaysia? Apakah pejabat-pejabat Malaysia meluluskan pembangunan dalam kawasan ini? Apakah mereka bayar cukai Malaysia?

9. Bahan binaan semuanya diimport dari negara asing. Tentulah mereka dapat AP dan kebenaran-kebenaran lain.

10. Saya kagum dengan Industrial Park ini. Kenapa diadakan di Pahang sahaja. Kenapa tidak di Kedah, di Perlis dan di lain-lain Negeri. Kenapa hanya 3000 ekar. Kenapa tidak lebih besar. Sesungguhnya kita akan capai Wawasan 2020 sebelum 2020.

11. Dengan adanya Industrial Park seperti ini, Malaysia akan jadi negara maju. Tak usahlah tanya akan peluang pekerjaan bagi pekerja Malaysia, peluang kontrak, peluang berniaga oleh rakyat Malaysia. Kita perlu korbankan diri kita untuk mendiri negara maju milik orang asing.

12. Syabas Najib. Awak cukup bijak. Tidak ada cara yang lebih baik untuk bangunkan negara daripada menjualnya.

13. Lihat Singapura? Lihat betapa majunya Singapura.

CEO MAS BERHENTI

1. Tak usahlah nak bohong. Bellew berhenti kerana Najib campur tangan dalam urusan MAS tanpa rujuk kepada Pengarah dan Pengurus Syarikat.

2. Pesawat yang Najib nak beli, bukanlah pesawat yang diperlukan oleh MAS untuk penerbangan ke destinasi tertentu.

3. Saya yakin Najib tidak pun tanya MAS. Najib tidak peduli perancangan CEO atau pemilihan MAS. Biarlah MAS lingkup asalkan Najib dapat ambil gambar dengan Trump.

4. Jika boleh Najib ingin serah wang tunai sebanyak 20 Billion dollar (90 billion Ringgit) terus kepada Trump. Alangkah berkesannya jika dapat gambar Najib serah dua lori wang tunai dollar kepada Trump. Malangnya Trump tak mungkin terima dengan cara ini. Tetapi kalau kata nak beli kapal terbang ini lebih diplomatik.

5. Apa kata Bellew. Dia cuba hendak tunjuk bahawa ia bersetuju. Kononnya dakwaan saya tidak tepat. Tetapi ini tidak kurangkan perasaan malu dan kecewa kerana Najib tidak sedikit endah CEO MAS ini.

6. Apa nak buat. Kononnya perasaan patriotiknya tiba-tiba menyedar dirinya akan pentingnya ia kembali ke Ireland.

7. Syabas dan Tahniah kepada Najib. Belilah kapal terbang untuk perhiasan negara.

Sejarah Kemerdekaan Perlu Ditulis Semula - Mat Sabu.

KENYATAAN MEDIA
SEJARAH KEMERDEKAAN PERLU DITULIS SEMULA
Kes sejarah kemerdekaan Malaya kemudian Malaysia yang cuba saya kemukakan bahawa pejuang kemerdekaan bukan hanya diperjuangkan oleh Tunku Abdul Rahman, Dato Onn Jaafar, pemimpin Umno sahaja.
Gambar - Mat Sabu
Malah saya mengatakan bahawa ia juga diperjuangkan oleh tokoh pejuang masyarakat termasuk juga Dr Burhanuddin al-Helmy, Ibrahim Yaakob, Datuk Ahmad Boestamam, Abu Bakar al-Baqir dan ramai lagi termasuk Mat Indera yang saya sebut pada satu ceramah di Padang Menora Pulau Pinang, enam tahun lalu.
Saya membangkitkan soal kenapa Pegawai British disanjung sebagai pejuang kememerdekaan manakala yang melawan British dianggap sebagai pengganas.
Peristiwa ceramah saya itu kemudian dibawa ke mahkamah oleh pemerintah. Saya yakin tindakan itu dibuat untuk membangkitkan kemarahan pasukan polis dan tentera kepada saya dan dieksploitasi semahunya oleh akbar Utusan dan TV3.
Selepas perbicaraan di Mahkamah Sesyen Butterworth, mahkamah membebaskan saya daripada tuduhan yang kemudiannya membawa kepada pihak pendakwa merayu ke Mahkamah Tinggi.
Mahkamah Tinggi kemudiannya juga membebaskan saya, dan pihak pendakwa merayu lagi ke Mahkamah Rayuan.
Dalam perbicaaran yang berlangsung jam 11 pagi hari ini 19 Oktober 2017, mahkamah sekali lagi membebaskan saya dari tuduhan menghina pasukan keselamatan.
Saya berterima kasih dan besyukur kepada Allah di atas keputusan yang dibuat hakim hari ini. Juga kepada peguam-peguam yang terus membela saya yang diketuai Mohamed Hanipa Maidin, sdra Aminuddin dan Sdra Nassar Khan. Pertarungan yang berlangsung enam tahun akhirnya berakhir pagi tadi dengan keputusan Mahkamah Rayuan menolak rayuan oleh pendakwa.
Maka kita akui sejarah yang ditulis termasuk oleh Kerajaan Negeri Johor bahawa Mat Indera juga adalah salah seorang pejuang kemerdekaan.
MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara

Mahathir Yang Patut Bertaubat Kerana Diktator & Merosakan Sistem Negara - Hadi Awang.

Oleh : Sinar Harian

MENJADI blok ketiga, mungkin bukan langkah mudah bagi Pas. Ada sahaja hentaman daripada bekas sekutunya daripada Pakatan Harapan. Itu belum lagi asakan daripada BN, tetapi ada yang melihat langkah Pas semakin berani. Kejayaan menghimpunkan ratusan ribu penyokong pada Himpunan Fastaqim 2.0 di Terengganu baru-baru ini dijadikan kayu pengukur bahawa parti itu mempunyai sokongan meluas. 


Namun, sejauh mana parti Islam itu mampu menterjemahkan sokongan kepada PRU14 kelak? Bagaimana pula sokongan pengundi bukan Islam? Ikuti wawancara Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersama wartawan Muhammad Shamsul Abdul Ghani.

Baru-baru ini,  Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad  mendakwa menyokong Pas sama seperti beri undi kepada BN, dan minta Pas supaya bertaubat. Boleh Datuk Seri jelaskan mengenai perkara ini?

Pas bukan parti dalam BN dan kita akan bertanding di kerusi di mana BN bertanding. Selayaknya Mahathir bertaubat kerana dialah penyebab kerosakan sistem negara, mengurangkan hak dan kuasa Melayu-Islam dan Majlis Raja-raja, mengamalkan demokrasi tempang dan memerintah negara secara diktator. 

Semua kesalahan ini beliau tidak mengaku dan tidak minta maaf kepada mangsa, bahkan masih lagi mempertahankan salah lakunya. Ini menunjukkan beliau tidak jujur untuk selamatkan Malaysia. Yang beliau mahu adalah jatuhkan Najib sahaja. Hakikatnya, mengundi DAP, PKR, Amanah, Bersatu adalah mengundi dan mengiakan kezaliman Mahathir.

Mahathir kata kebencian Pas kepada Amanah dan DAP melebihi azam untuk selamatkan negara dan agama. Apa komen Datuk Seri?

Sejak ditubuhkan sehingga hari ini, Pas tidak meninggalkan matlamat untuk menyelamatkan negara melalui Fasal 5 Perlembagaan Pas. Bezanya, Pas mahu selamatkan negara dengan Islam bersama jaminan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan Islam sebagai agama Persekutuan. Adapun DAP tidak menghormati perkara ini dengan berani menunjukkan sikap menentang usaha memartabatkan mahkamah syariah melalui pindaan RUU355. 

Amanah pula ditubuhkan di atas restu DAP untuk menggantikan Pas, malangnya Amanah tidak berjaya mendapatkan undi Melayu, bahkan penubuhannya memberi bebanan kepada DAP. 

Tambahan pula, kita melihat harapan DAP untuk selamatkan negara adalah palsu dengan beberapa kes pemimpinnya terpalit isu rasuah. Pas yang memerintah Kelantan hampir 27 tahun adalah kerajaan bersih tanpa rasuah dan diiktiraf sebagai pentadbiran berintegriti oleh agensi-agensi kerajaan yang membuat audit kepada pentadbiran kerajaan, walaupun tempoh masa pemerintahan lebih panjang.

Polemik  hubungan politik Pas-Umno sering dimainkan. Boleh Datuk Seri jernihkan isu ini, tambahan menjelang PRU14 nanti.

Pas  ambil pendekatan tahaluf siyasi dan taawun bagi hadapi PRU14. Pas bertahaluf dengan parti-parti dalam Gagasan Sejahtera bagi menghadapi BN dan Pakatan Harapan. Adapun dengan Umno-BN, kita mengambil pendekatan taawun iaitu menyokong apa yang baik dan positif demi keutamaan Islam dan Melayu dan kita membantah apa yang negatif dan salah yang merugikan negara dan rakyat seperti GST, TPPA, DLP dan Akta 164.

Menjelang PRU14, pendirian Pas jelas iaitu tiada kerjasama dengan Pakatan Harapan. Namun, isu pertembungan tiga penjuru sering ditimbulkan. Bagaimana strategi Pas agar tiga penjuru ini beri keuntungan kepada parti?

Persoalan strategi adalah rahsia, cumanya Pas telah meneliti satu persatu bagi setiap kerusi dan menyusun strategi berdasarkan maklumat akar umbi. Sasaran kita untuk menang 40 kerusi adalah realistik dan boleh dicapai.

Saya juga melihat penganalisis politik sangat dipengaruhi oleh keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar untuk mengunjurkan apa yang bakal berlaku pada PRU14. Pas melihat dua PRK ini  sebagai kes tersendiri, dengan pengertian lain. 

Senario politik di dua kawasan ini tidak mewakili keseluruhan senario politik di seluruh negara. Setiap kawasan ada ciri-ciri tersendiri, mengambil kira komposisi kaum, kedudukan kawasan di bandar atau luar bandar, parti-parti mana yang bakal bertanding, siapa calon dijangka bertanding, isu-isu setempat dan lain-lain. 

Oleh sebab itu, dalam mempertimbangkan boleh menang atau tidak, Pas tidak sekadar menganalisisnya berasaskan dua senario, tiga penjuru atau dua penjuru. Pas juga tegas bersama akidah Islam dan bersama asas Perlembagaan Negara yang mahu dirungkaikan oleh berbagai aliran.

Apakah lima kelebihan Pas berbanding Pakatan Harapan untuk menewaskan BN?

Dasar Pas adalah Islam dan Pas tidak pernah menjual prinsip ini demi meraih undi pilihan raya atau kemenangan sementara. Islam jadi akidah perjuangan yang kukuh. Kedua, Pas ada kekuatan akar umbi yang tidak dimiliki oleh pembangkang lain. Kita ada 196 kawasan dan 7,063 cawangan di seluruh negara. Ketiga, Pas bersama Gagasan Sejahtera yang didukung oleh parti-parti politik, NGO-NGO dan tokoh-tokoh masyarakat.

Keempat, Pas meninggalkan politik tegang dan amalkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera yang lebih mendekatkan Pas dengan pengundi dan mewujudkan keamanan serta  kestabilan politik negara. Kelima, orang Melayu bersama Pas. Kita perlu sedar undi teras politik Malaysia adalah Melayu. 

Mana-mana parti yang mahu jadi pemerintah mesti dapat undi Melayu dan kita lihat Bersatu dan Amanah tidak dapat menarik undi Melayu kepada Pakatan Harapan, cuma Pas perlu juga melibatkan bukan Islam yang masih tidak fanatik perkauman dan agama.

Kekuatan Pas terletak pada dasar Islam, akidah perjuangan. Bagaimana pula Datuk Seri melihat sikap pengundi terhadap Pas kini?

Alhamdulillah, selepas DAP memutuskan hubungan dengan Pas, pengundi Melayu mula beralih kepada kita. Ini hasil konsisten Pas yang tidak mudah dicucuk hidung oleh DAP, khususnya dalam isu hak kepentingan orang Islam, berkaitan pindaan Akta 355 dan sikap berani kita menolak politik cauvinis perkauman.

Tambahan pula dengan pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera yang kita buat, kita berjaya mendekati pengundi Melayu-Islam khususnya, dan bukan Islam yang menolak politik perkauman DAP. Kita sedar tidak semua orang bukan Islam suka DAP yang rasis dan perkauman.
Kita juga telah berjaya merobohkan benteng dengan agensi kerajaan, penjawat awam, NGO dan banyak pihak yang bersedia jumpa kita. Ini hasilnya selepas kita mengamalkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera yang dapat mengurangkan ketegangan, selain kita tidak bersama Bersih setelah ada bibit-bibit untuk mengubah hala tuju sebenar Bersih.

Pas dilihat terus diasak di segenap penjuru, apa yang membuatkan Pas terus kebal meskipun terus diasak?

Kekuatan Pas terletak pada dasar Islam dan akidah perjuangan yang tidak boleh dibeli oleh sesiapa.
Pas sudah membuktikan betapa istiqamahnya untuk menegakkan akidah dan syariat tanpa mempedulikan apa juga halangan dan cabaran. Malah, pimpinan Pas sekalipun akan tercampak keluar atau dicampak oleh ahli jika tidak beristiqamah dengan Islam dan cuba mengubah haluan Pas. Pas parti milik ahli yang bersama Pas kerana Islam. Pimpinan boleh datang dan pergi tetapi ahli Pas tetap istiqamah bersama bahtera Pas.

Diuji dengan masalah kesihatan baru-baru ini, adakah ia mengganggu tumpuan Datuk Seri kepada parti? Lebih-lebih lagi dengan jadual padat di dalam dan luar negara.

Alhamdulillah, kesihatan saya semakin baik dan saya dapat menghadiri mesyuarat dan program-program parti secara beransur-ansur.

DAP tiba-tiba nyatakan hasrat bertanding di Kelantan. Adakah ini boleh dilihat sebagai perang terhadap Pas dan bukan untuk lawan Umno. Sebab seperti diketahui Pas memang dah lama bertapak di Kelantan.

Itu hak demokrasi dalam negara kita yang membenarkan untuk mana-mana parti bertanding dan meletakkan calon, asalkan ada kawasan parlimen, bukan Pulau Kapas atau Pulau Bidong yang tidak ada pengundi.

Melihat sambutan anak muda pada Himpunan Fastaqim 2.0 baru-baru ini, bolehkah ia diterjemahkan sebagai sokongan anak muda pada PRU14?

Alhamdulillah, saya rasa terharu dengan kehadiran peserta Fastaqim 2.0 yang kebanyakannya anak muda. Ini satu harapan kepada Pas bahawa masa depan Pas sangat cerah. Dengan program-program yang dijalankan sepanjang dua hari, saya berterima kasih kepada anak muda yang berminat dan berani hadir serta menyertai pelbagai aktiviti yang diadakan.

Di dalam Pas hari ini juga, saya ingin menjelaskan, Pas dibarisi beribu profesional muda yang tampil memperkemaskan pasukan profesional sedia ada. Oleh sebab itu, Pas tidak ketandusan pasukan yang membuat analisis berkaitan potensi pilihan raya dan gerak kerja parti lain. Pas hari ini mempunyai persediaan pilihan raya lebih lengkap dan menyeluruh dengan tampilnya profesional muda ini.

Khamis, 19 Oktober 2017

Mat Sabu Diputuskan Tak Bersalah, Bebas Atas Pertuduhan Fitnah Bukit Kepong.

Oleh : Bernama
Mahkamah Rayuan hari ini membebaskan Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Mohamad Sabu daripada dua pertuduhan memfitnah berhubung kenyataannya mengenai insiden Bukit Kepong pada 1950.
Tiga panel hakim dianggotai Datuk Tengku Maimun Tuan Mat, Datuk Ahmadi Asnawi dan Datuk Rhodzariah Bujang menolak rayuan pihak pendakwaan dan mengekalkan pembebasannya daripada pertuduhan itu.
Pihak pendakwaan merayu terhadap keputusan Mahkamah Sesyen Butterworth dan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang yang membebaskan Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, di akhir kes pendakwaan tanpa dipanggil membela diri.
Dalam keputusan sebulat suara itu, Tengku Maimun yang mengetuai panel terbabit berkata mahkamah mendapati tiada sebab untuk menyimpang daripada alasan yang dibuat Mahkamah Tinggi Pulau Pinang bahawa pertuduhan yang dikenakan terhadap Mohamad adalah cacat.
“Mahkamah Tinggi Pulau Pinang dan hakim perbicaraan tidak tersalah arah untuk menyimpulkan bahawa pihak pendakwaan tidak cukup membuktikan kes prima facie,” katanya.
Mat Sabu didakwa memfitnah anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong, Muar pada 23 Feb 1950.
Tertuduh juga menghadapi pertuduhan pilihan iaitu memfitnah tiga anggota polis iaitu Konstabel Marin Abu Bakar Daud, Konstabel Jaafar Hassan dan Yusoff Rono serta anggota keluarga mereka pada masa, tarikh dan tempat yang sama.
Mat Sabu, 61, didakwa melakukan perbuatan itu dalam ceramahnya di Pusat Asuhan Tadika Islam (Pasti) Al Fahmi, Markas Tarbiyah PAS Padang Menora, Tasek Gelugor Pulau Pinang pada 21 Ogos 2011.
Timbalan Pendakwa Raya Nurulhuda Nur'aini Mohamad Nor berhujah pertuduhan itu tidak cacat kerana kesalahan dinyatakan dalam pertuduhan.
Sebaliknya peguam yang mewakili Mat Sabu, Mohamed Hanipa Maidin berhujah, dengan menyatakan inti pati kesalahan anak guamnya, tidak dinyatakan dalam pertuduhan.
Ketika ditemui di luar mahkamah, Mat Sabu berkata beliau amat lega dengan keputusan itu selepas mahkamah menolak rayuan pihak pendakwaan.

Bina Hospital Di Rohingya - Page Pro Tentera, Individu Jawab Kritikan Netizens.

Oleh : Faris Jamalludin

HOSPITAL MEDAN - RUSUK UTAMA HADR 

Bilamana terjadinya konflik dan ada pula penglibatan pasukan pengaman, antara kemudahan yang disediakan pasukan pengaman adalah kemudahan hospital bagi menyediakan bantuan perubatan dan kesihatan untuk mangsa konflik. Ini adalah aspek HADR - Humanitarian Assistance and Disaster Relief (Bantuan Kemanusiaan dan Bencana).

Gambar - Faris Jamalludin
Pasukan Keselamatan kita dah biasa terlibat dengan misi pengaman, dan acap kali ia melibatkan urusan kemanusiaan seperti menyediakan khidmat kesihatan dan perubatan, menyedia dan membahagikan bekalan makanan serta memberikan perlindungan kepada kanak-kanak dan wanita. Bukan diluar negara, malah dalam negara pun pasukan keselamatan kita adalah antara yang terawal membantu KKM memyediakan logistik dan kemudahan perubatan medan. 

Tengok masa Hospital Sultanah Aminah terbakar tahun sudah. Kor Kesihatan kita aturgerak hospital medan untuk bantu sementara baikpulih pada hospital asal dibuat. 

Sewaktu banjir besar di Kelantan juga pasukan keselamatan kita yang terdiri dari Kor Kesihatan turut membanting tulang membantu rakyat dan masyarakat. Seringkali bilamana ada saja konflik bersenjata titik tumpu pasukan pengaman adalah hospital medan. Hospital medan ini bukanlah seperti hospital besar Selayang atau HKL atau HUKM tu. Ia adalah kemudahan hospital yang biasanya dikendalikan pasukan keselamatan untuk merawat anggota pasukan sahabat yang cedera dalam pertempuran. Ia terdiri dari modul mudah atur seperti khemah atau kontena khusus dengan dalamannya mempunyai katil rawatan, alatan perubatan asas, bilik bedah,kemudahan pergigian, klinik kesihatan am dan lain lain.

Tapi dalam kes Rohingya atau dalam kes konflik perang saudara seperti di Syria atau di lain2 tempat seperti Sahara Barat ia dijadikan hospital untuk menyediakan rawatan bagi pelarian atau mangsa konflik. 

Bilamana ada kemudahan kesihatan, kita boleh tingkatkan taraf kesihatan pelarian yang selama ini dinafikan hak kesihatan dan perubatan seperti imunisasi - dan ini adalah antara aspek utama yang selalu diabaikan dan mempercepatkan lagi keadaan yang sudah sedia buruk, khidmat perbidanan, kesihatan kanak-kanak, pergigian dan sebagainya. 

Bila ada hospital medan ini, rawatan untuk pelarian yang sakit melarat boleh diberikan. Kalau yang perlu pembedahan kecil boleh diberikan pembedahan. Yang perlukan pemeriksaan mata dan telinga juga boleh berbuat demikian. 

Malah hospital medan ini adalah titik tumpu untuk memberikan pendidikan asas kesihatan - seperti mendidik pelarian berkenaan penyakit Taun (atau Kolera) yang sudah tentu menjadi penyakit utama dikawasan kem pelarian yang tidak terurus keadaannya, pendidikan mengenai disentri, asas kesihatan pergigian dan pendidikan keatas ibu-ibu yang mempunyai bayi. 

Bila kita tingkatkan kesihatan mereka, mereka tidak lagi jadi lemah. Lebih mudah untuk memberikan pendidikan yang lebih tinggi arasnya - mungkin mengajar anak2 pelarian bahasa dan matematik, menulis dan mengira. 

Itu adalah langkah2 awal yang akan membawa kepada pencerahan dan memerdekakan mereka yang seterusnya menjadikan pelarian ini mandiri dan sedia untuk menuntut hak mereka. Ini yang kita selalu buat untuk rakyat Palestin. 

Ini yang selalu dibuat oleh pasukan perubatan kita dan pasukan keselamatan kita bila terjadi bencana besar dalam negara seperti banjir. Ini adalah antara misi yang pasukan perubatan kkta seperti MERCY buat bilamana mereka ke Kashmir, Palestin dan lain2 kawasan konflik atau terlibat bencana. 

Dan hospital medan sebegini menjadi penyelamat yang menghindarkan pelarian atau mangsa bencana dari serangan penyakit dan wabak yang lebih membunuh dari bencana itu sendiri. 

Kita tengok Amerika Syarikat, bilamana taufan mega melanda bandar bandar pesisir pantai mereka, dua perkara diatur gerak - pertama adalah kemudahan kesihatan seperti hospital medan dan kedua adalah pasukan tentera yang sudah sedia maklum amat terlatih dalam menghadapi bencana sedemikian dan mempunyai keupayaan logistik untuk membantu pasukan perubatan tadi. 

Malahan angkatan laut mereka mempunyai kapal hospital - ya hospital bersaiz kapal yang mampu menyediakan rawatan untuk ribuan orang sekaligus. Ini adalah aspek sama yang kita buat untuk Rohingya. 

Kita bukannya nak buka Hospital ala Hospital Selayang atau Hospital Sungai Buloh atau Hospital Kajang yang supercanggih tapi untuk sediakan kemudahan kesihatan asas yang mana pelarian ni tak dapat langsung. 

Kalau nak sembang kera dihutan disusukan, sila berasa beruntung sebab diceruk kampung manapun ditanahair kita ni ada klinik kesihatan. 

Malah pekan kecil seperti Lumut sendiri ada 3 hospital besar - Hospital Angkatan Tentera, Hospital Seri Manjung dan hospital swasta Pantai dan tak kurang ada lebih 4 klinik kesihatan dari Ayer Tawar hingga ke Pasir Panjang. Takat Pendang tak ada hospital tu jibeng je, klinik kesihatan bukan tak ada langsung. Orang Pendang tu melarat sangat ke macam Somalia? 

Baru nak bantu pelarian Rohingya dengan membuka hospital medan dah nak kata kera disusukan? Kalau keadaan kesihatan orang Malaysia teruk tahap mega sampai puluh2 ribu orang mati sebab disentri atau kolera ya juga nak kata macam tu tapi orang Malaysia ramai terkorban dek Diabetis, darah tinggi dan kencing manis - sakit orang senang bukan sakit pelarian macam Syria atau Sahara Barat. 

Selain makanan, kesihatan adalah aspek yang sangat diutamakan oleh pasukan pengaman atau misi kemanusiaan. Dah kira bagus sudah kita hulurkan bantuan kemanusiaan sebegini. 

Tapi macam biasa, kera yang rasa dia berhak segala di Malaysia ni ada saja yang tak kena. Bila tak bantu dicemuh. Bila bantu pun cemuh. Well what do you expect from a bunch of kera. Dah bagi imunisasi percuma dia jadi antivax bebal bunuh anak sendiri konon semulajadi. Kera kan.

LHDN Sahkan Gambar Pegawai Viral Bukan Kakitangannya - Malunya Cybertroopers UMNO.

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menafikan individu yang tular di media sosial ketika ini kerana aktif memberikan pandangan negatif dan mengkritik kerajaan adalah pegawainya lapor Bernama hari ini.
LHDN dalam kenyataan hari ini berkata, pihaknya telah mengenal pasti individu itu yang menggunakan akaun Facebook atas nama Shariff Hjahmad yang dikatakan sebagai pegawai LHDN.
Menurutnya individu tersebut ialah bekas pegawai LHDN yang telah bersara pada Ogos tahun lepas.
"Maka LHDN ingin menafikan individu tersebut masih mempunyai perkaitan dengan LHDN dan menegaskan bahawa pendapat dan komennya di laman sosial adalah tidak mewakili LHDN," katanya.
LHDN juga menggesa individu terbabit agar tidak mengaitkan dirinya dengan LHDN memandangkan beliau tidak lagi berkhidmat dengan organisasi itu, kata laporan itu lagi.
Sebelum ini beberapa cybertroopers BN / UMNO dikesan menyebarkan poster yang mereka percayai sebagai pegawai LHDN agar satu tindakan tegas diambil terhadap individu tersebut kerana mengkritik Najib Razak.

Bagaimanapun ternyata usaha dan provokasi mereka itu sia-sia sahaja apabila LHDN tampil menafikan individu tersebut ada kaitan dengan agensi berkenaan. Rupa-rupanya pegawai yang dah bersara. Kesian. Busuk hati yang tak kesampaian.
KAH KAH KAH!

NGO Mahu Polis Siasat Peserta Anti-Kleptokrasi Duduk Atas Bendera.

Gabungan NGO Selangor membuat laporan polis terhadap penganjur anti-kleptokrasi kerana mendakwa ada sesetengah pihak yang hadir telah menghina Jalur Gemilang lapor Sarawak Voice.

Gambar yang tular & menjadi kecaman netizens
Pengerusi NGO itu yang dikenali sebagai Nazilah Idris berkata laporan  dibuat kerana pada perhimpunan tersebut, terdapat tindakan peserta yang menjadikan ‘Jalur Gemilang’ sebagai alas tempat duduk.


“Kita juga mohon pihak polis siasat penganjur himpunan ini dikenakan tindakan undang-undang memandangkan ia tiada kelulusan permit dari pihak polis,” katanya dalam satu kenyataan.

“Kami juga mohon polis menyiasat rangkaian media sosial seperti blog dan laman facebook yang secara jelas menuduh Umno mengupah orang yang duduk di atas bendera Malaysia”.

“Perkara ini merupakan satu fitnah dan mencemar imej Umno,” katanya lagi. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...