Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Khamis, 31 Disember 2015

Selepas Aset Tenaga, 1MDB Menjual Saham Bandar Malaysia Kepada Iskandar, Syarikat China.

Memetik laporan The Malaysian Insider versi English ;

1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah bersetuju untuk menjual 60% daripada ekuitinya dalam projek Bandar Malaysia Sdn Bhd sebanyak RM7.41 bilion, ianya adalah sebahagian dari proses pelan rasionalisasi bagi mengurangkan jumlah hutang RM45 bilion, katanya pada hari ini.

Pegangan itu dijual kepada sebuah konsortium yang terdiri daripada Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH) dan China Railway Engineering Corporation (M) Sdn Bhd, kata 1MDB.

1MDB akan menerima deposit sebanyak 10%, atau RM741 juta, atas pelaksanaan perjanjian penjualan saham dan pembelian, dan urus niaga itu dijangka siap pada akhir bulan Jun 2016.

Konsortium itu menilai tanah Bandar Malaysia sebanyak RM12.35 bilion, kata 1MDB. Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, Arul Kanda Kandasamy, sebelum ini berkata nilai tanah itu sekurang-kurangnya pada RM11.5 bilion.

The IWH-CREC Sdn Bhd konsortium adalah usaha sama antara 60:40 IWH dan CREC.

Suatu ketika dahulu ;


Projek pembangunan 1MDB seperti Tun Razak Exchange (TRX) dan projek kembarnya Bandar Malaysia, bukan sekadar projek-projek hartanah biasa. Pembangunan hartanah strategik menjadi alat bagi mewujudkan kesan pengganda tinggi dan memacu ekonomi yang bertenaga. Projek-projek terbabit umpama “blok binaan” yang dapat membantu membentuk Kuala Lumpur sebagai sebuah destinasi bandaraya global yang cukup teguh bagi pelabur dan pelancong.

 

BANDAR MALAYSIA, yang terletak tiga kilometer dari Tun Razak Exchange (TRX), bakal menyediakan penyelesaian urban paling inovatif untuk keselesaan dalam sebuah ekosistem urban yang baharu. Ia menyusun semula hubungan antara manusia, bangunan, lalu lintas serta alam sekitar di ibu negara.

 

Pembangunan semula lapangan terbang lama di Sungai Besi turut direka untuk menyokong Greater KL sebagai jentera pertumbuhan baru.

 

Sebagai sebahagian daripada komitmen 1MDB untuk menyediakan perumahan mampu milik, Bandar Malaysia turut menyasarkan untuk menjadi tanda ukur bagi perumahan bandar yang mampan dan mampu dimiliki di Malaysia.  


Rujukan :  http://1mdb.com.my/bm/current-business/bandar-malaysia

Bukan projek hartanah yang biasa-biasa?
Pembangunan semula lapangan terbang Sungai Besi?
Sediakan perumahan mampu milik?

Kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

Dah jual ke orang lain nak gebang apa lagi..

Lue fikirlah sendiri.

Kbai.

Rabu, 30 Disember 2015

Rebat TOPUP - Apa Yang Anda Faham? Jika Tak Faham Apa-Apa, Sila Baca Ini Supaya Anda Keliru Macam Saya.

Untuk pengetahuan korang, setakat neh aku tak faham apa-apa.

Biar aku huraikan dulu kenapa aku tak faham apa-apa dalam cerita rebat topup.

Pada mulanya Najib umumkan ini ;


So, apa yang aku faham dari pengumuman Najib tu ialah macam neh ;

- Kita yang beli prepaid pada tahun 2015 akan mendapat semula amount2 GST yang telah kita bayar pada tahun tersebut pada tahun 2016.

Kemudiannya, aku baca ini pula ;


Oke, sampai sini apa yang aku faham ialah ;

1. 1 Jan 2016 dapat beli harga topup macam sebelumnya. Takde tambahan GST lagi dah.

2. Sebaliknya akan ditolak dari nilai isian semula. Still jumlah kredit akan berkurangan.

3. Tapi perkara tu sekejap je. Sebab dalam tempoh 24 jam, amount GST yang ditolak akan diberikan semula kepada kita.

4. Maksudnya takde tolak apa-apa pun la.

5. Itu yang kerajaan sebut sebagai rebat GST.

6. Mungkin inila yang Najib cuba sampaikan dalam perbahasan bajet 2016 aritu.

7. Kiranya aku mungkin salah faham kot. GST yang dibayar ke atas topup pada tahun 2015 maksudnya burn la. Bukan dapat apa-apa rebat pun, betul tak?

Kemudiannya, aku masuk ke website SKMM. Untuk memecahkan kekeliruan aku.

Dan aku dapati ini ;


Rujukan : http://www.skmm.gov.my/FAQs/Mechanism-For-(GST)-Implementation-For-Prepaid-Se/5-Is-the-GST-rebate-for-the-Prepaid-Users-given-ev.aspx

Kat sini apa yang aku faham ialah ;

- Apa yang berlaku bukan lah pemahsuhan GST ke atas kad topup.

- Sebaliknya kerajaan bagi rebat aje.

- Maksudnya kita bayar GST then kerajaan pulangkan balik GST tersebut.

- Ianya hanya terpakai untuk tempoh setahun iaitu bermula 1 Jan 2016 hingga 31 Dis 2016.

Tujuan kerajaan ialah kerana ;


Rujukan : http://www.skmm.gov.my/FAQs/Mechanism-For-(GST)-Implementation-For-Prepaid-Se/6-Why-are-only-Prepaid-Users-eligible-to-receive-t.aspx

Dan ;


Rujukan : http://www.skmm.gov.my/FAQs/Mechanism-For-(GST)-Implementation-For-Prepaid-Se/10-What-are-the-prepaid-products-and-services-that.aspx

Ya, kerajaan beri rebat kepada pengguna prepaid setiap kali kita topup tetapi setakat itu aje la. Sebab bila kita menggunakan apa-apa service dari nilai topup tersebut, kita tetap dikenakan GST juga kan?

Adakah ini maksud SKMM?

So, apa motif rebat GSTnya tu?

Tak kena GST ketika menopup tetapi tetap dikenakan GST ketika menggunakan service telekomunikasi, macam tu ke?

Serious. Aku tak faham kot.

And then aku nampak geng2 bloggers UMNO dok sakan membaham menteri isu topup.

Ini point dorang ;

Versi berita penuh ;

Kejap.

- Pada awalnya kita beli topup.

- Telco tolak GST pada nilai topup kita.

- Kemudiannya ianya dikumpul dan akan disalurkan kepada KASTAM.

- Ini kerana ianya selaras dengan undang2 GST.

- Syarikat2 telekomunikasi telah berusaha agar proses peralihan berjalan dengan lancar (dah jadi macam jurucakap syarikat telco pula aku rasa depa neh, keh keh keh)..

Jadi, apa yang aku faham dalam kes neh ialah kita tetap bayar GST ke atas prepaid, ditolak oleh TELCO, dikumpulkan dan dibayar kepada KASTAM dan KASTAM bayar semula kepada kita dalam bentuk rebat, dalam masa 24 jam sepanjang tempoh setahun iaitu = 2016. 

Betul ke?

Dan, sungguh pun kita diberikan rebat GST dalam tambah nilai sepanjang tahun, kita tetap dikenakan GST ketika menggunakan perkhidmatan telekomunikasi, kan?

Ada ke orang tambah nilai, tapi tak guna?

So, macam mana dengan cara pemberian rebat neh boleh membantu golongan sasaran seperti yang kerajaan sebutkan iaitu B40 & pelajar sepanjang tahun 2016 semata-mata?

Adakah selepas tahun 2016, golongan pelajar dan B40 neh pupus?

Serious, aku ulang sekali lagi. Aku tak faham. 

Kbai.

Tuan Rumah Disiasat Kerana Halang Rompakan - Menantu Hadi Awang Tampil Membela Mangsa Keadaan.


Kisah yang sedang viral di laman sosial sekarang mengenai tuan rumah yang ditahan dan disiasat polis dalam dua akta pertuduhan 302 & 326 kerana menyebabkan kematian kepada perompak yang merompak rumahnya baru-baru neh. Pihak kami difahamkan perompak tersebut mati akibat mengalami pendarahan yang banyak.

Kisah berkenaan mendapat simpati umum dan satu page sokongan telah diwujudkan atas nama solidariti kepada mangsa yang juga dikenali dengan nama Zulkifli.

Berikut adalah pandangan dari Zaharuddin Muhammad yang juga menantu Hadi Awang berkenaan isu tersebut yang sedang viral ketika ini ;

PANDANGAN AWAL TENTANG KES ZULKIFLI: TERTUDUH KES MEMBUNUH ORANG YANG DIDAKWA MEROMPAK RUMAHNYA.

Oleh: Zaharudin Muhammad.


Saya terbaca facebook selamatkan zulkifli yang menceritakan bahawa beliau telah membunuh pencuri atau perompak rumah beliau. Zulkifli ditahan semula setelah pertuduhan dibuat dibawah seksyen 302 Kanun Keseksaan dan tidak cukup dengan itu tambah lagi bawah seksyen 326.


Menurut berita yang diviralkan, mahkamah dijadualkan bersidang pada 24 Januari depan. Sekitar 25 hari dari sekarang. sebagaimana dikhabarkan, jika sebelum ini ketika direman 14 hari, keluarga tak dapat berniaga makanan malah diceroboh lagi rumah dengan beberapa kecurian dari penagih dadah yang makin bertambah di kawasan sekitar, apakan pula yang berlaku selama 26 hari sebelum perbicaraan ini?


Dari sudut pandangan Islam, pencuri yang telah sabit dengan bukti atau pengakuan, maka kerajaan Islam wajib melaksanakan hukuman memotong tangan sebagaimana firman Allah swt di dalam surah Al-Maidah ayat 38. Ia tidak boleh dilaksanakan oleh mana-mana individu atau kelompok kecil masyarakat tanpa kerajaan Islam yang berdaulat. 


Dalam kes rompak pulak, jika ia merompak dan mengambil harta tetapi tidak membunuh, maka hukumannya dipotong sebelah tangan dan sebelah kakinya. Jika ia merompak, mengambil harta dan membunuh mangsa, maka dijatuhkan hukuman dibunuh dan disalib (gantung mayatnya). 

Hukuman mengerikan ini bagi memberikan kebebasan kepada seluruh rakyat. Bukan kebebasan serta keberanian kepada perompak.

Jika ditakdirkan, seseorang mampu menyekat perompak dengan melawan dan didapati tiada jalan lain melainkan dengan membunuhnya, maka membunuh perompak pada waktu itu adalah harus dari segi syariat.
Sememangnya kes seperti ini diperlukan maklumat lengkap dan tepat diperlukan kerana hukuman akan berbeza disebabkan berbezanya keadaan seperti situasi 


(1) perompak yang telah ditangkap, diikat kemudian dibunuh oleh tuan rumah atau (1) perompak yang dibunuh ketika berlawan dengan tuan rumah 

(2) atau perompak yang dibunuh ketika lari dari rumah atau 

(3) perompak yang tersalah bunuh oleh tuan rumah seperti menembak senapang patah untuk memberi amaran, tetapi terkena tepat pada perompak 

(4) dan lain-lain.

Dari segi Islam, tuan rumah agak sukar hendak disabitkan kesalahan membunuh sengaja sehingga layak dibunuh balas dalam kes ini zulkifli dijatuhkan hukuman gantung. Ini berdasarkan perbahasan ulama berkenaan status darah perompak adakah mahdar (halal) darahnya atau tidak? Jika mahdar, maka tuan rumah hanya dikenakan takzir, bukan qisas seperti dalam situasi (1) di atas.


Ini berdasaran kepada hadis di bawah: 


من قتل دون ماله فهو شهيد، ومن قتل دون أهله فهو شهيد، ومن قتل دون دينه فهو شهيد، ومن قتل دون دمه فهو شهيد. 


Maksudnya: Barangsiapa yang mati kerana mempertahankan hartanya, maka ia syahid. Barangsiapa yang mati kerana mempertahankan keluarganya, maka ia syahid. Barangsiapa yang mati mempertahankan agamanya, maka ia syahid. Barangsiapa yang mati mempertahankan darahnya (dirinya) maka ia syahid. - (Hadis riwayat Imam Ahmad dan lafaz yang sama terdapat di dalam Sahih Bukhari dan Muslim).
Menurut Imam Nawawi di dalam Syarah Sahih Muslim: hadis ini adalah bab yang menunjukkan bahawa barangsiapa yang berniat mengambil harta orang lain tanpa jalan yang benar, maka yang berniat demikian adalah mahdar darahnya. Saya tidak cenderung mahdar diterjemah dengan makna halal kerana ia membawa faham bahawa halal dibunuh. Tetapi Mahdar di sini bermaksud, barangsiapa yang membunuhnya tetap bersalah, tetapi terlepas daripada hukum Qisas atas sebab status si pesalah adalah Mahdar darahnya.
Dari sudut yang lain, Islam memuliakan mereka yang berani melawan perompak sebagaimana maksud hadis di atas. Di dalam Tuhfah Al-Ahwazi, Syarah Sunan Tarmizi menyebut bahawa mempertahankan harta dengan maksud mempertahankan hartanya daripada diambil oleh orang lain secara zalim.


Mempertahankan keluarga pula ditafsirkan sebagai mempertahan kemaluan (al-budh'i) isteri atau kaum keluarga yang perempuan. (Sesiapa yang mendalami hadis ini, dia akan faham betapa pentingnya mempertahankan aurat isteri ketika dharurat sekalipun seperti aurat ketika bersalin di hospital dan lain-lain sebagaimana yang telah saya nyatakan di dalam buku saya sebelum ini).


Di dalam satu riwayat lain (sebagai lanjutan hadis di atas), seorang lelaki datang bertanya nabi SAW jika ada penceroboh datang merompak hartanya. Nabi menjawab, jangan kamu beri. Apa pandangan kamu jika ia ingin membunuhku? Jawab rasulullah, bunuhlah dia (lawan balik). Beliau bertanya lagi, apa pandangan kamu jika ia membunuhku? maka jawab baginda saw, "maka mati anda adalah syahid."


Dalam kes zulkifli ini (jika si mati adalah perompak yang sedang merompak), apa yang saya dapat pastikan ialah:


1. Tiada hukuman bunuh balas melainkan hanya dalam kemungkinan yang sangat kecil sebagaimana dinyatakan di atas.


2. Hukuman reman adalah zalim kerana perlaksanaan reman hari ini memberikan kesan kepada ekonomi keluarga serta memudaratkan keluarga itu sendiri. Dalam Islam, penjara dibenarkan dalam beberapa keadaan seperti seseorang yang mengambil harta awam (seperti kes rasuah atau audit finding hari ini), maka hukumannya ialah si pesalah dipenjarakan sehingga keluarga si pesalah membayar semua duit yang telah diambil.


Maka penjara menurut Islam di dalam kes ini bersifat paksaan supaya si pesalah dan keluarganya mengembalikan hak orang ramai bagi memastikan pihak lain tidak terbeban. Jika keluarga si pesalah yang dipenjarakan berhadapan dengan masalah kewangan akibat suami (sebagai contoh) dipenjarakan, maka menjadi tanggungjawab baitulmal (bahagian sumber al-fai' / hasil bumi dll) untuk membantu mereka.
Tetapi hari ini, reman adalah satu prosedure rutin bagi memudahkan pihak berkuasa menyoal siasat atau dengan alasan takut si pesalah lari. Di zaman Saidina Umar, si pesalah (yang sudah dibicarakan) kes bunuh daripada Syam bukan sahaja tidak direman, bahkan dibenarkan pulang menyelesaikan kes wasiatnya tanpa seorang pengiringpun (polis). Kemungkinan melarikan diri d zaman itu jauh lebih tinggi berbanding Malaysia hari ini kerana sempadan negara islam yang sangat luas dan Syam pula sangat hampir dengan sempadan Rom yang memusuhi Islam.


Apapun saya menyatakan solidariti saya terhadap Zulkifli yang dizalimi dengan hukuman reman. Saya berdoa supaya keluarga beliau tabah menghadapi ujian ini.
Sekian.


Saya rujuk FB di bawah dan beberapa sumber lain.

https://www.facebook.com/selamatkanZulkifli/?fref=tsDan ini pula pandangan dari orang awam yang turut viral dalam mengulas insiden 
yang sama ;

Perompak Vs Tuan Rumah
 
Den tadi tgk newsfeed byk org share story pasal En. Zul yg tikam perompak yg merompak rumahnya di Terangganu. Salah seorg perompak mampus ditikam En. Zul. Kini En. Zul berhadapan dgn hukuman atas kesalahan membunuh. Sblm ni ado kes wanita terpakso membunuh org yg mahu merogolnya dan wanita itu kini dipenjara 2 tahun. Kelakar tak? Tak kelakarlah kalau pekara yg samo berlaku ke atas adik beradik pompuan korang. Huhuhuhu...
 
Selepas ayah den meninggal bulan poso aritu, kampung den menghadapi ancaman pencuri. Bulan Ogos, tingkap dapur rumah omak den diumpil org. Anjing jiran belakang rumah den menyalak dan pencuri lari. Mmg tanggal grill dapur omak den. Adik den buek report polis dan polis tak ponah sampai rumah omak den utk melihat grill yg diumpil. Bulan lopeh, lobih kurang pukul 12 mlm den nampak kelibat org kek dapur. Den kluar bwk screw driver dgn hammer koja org yg den nampak tuh. Selamat dio sorang, nampak den dio lari. Kalau dio ado bawak 2-3 member, den pulak yg lari. Tapi den nekad, kalau dio tak lari dan melawan, mmg den rodok buah pinggang ey dgn screw driver den. Terpakso beranilah sobab dlm rumah tinggal mak den sorang.
 
Omak den cukup kemain marah deh. Dio marah den koja pencuri tu sorang-sorang dlm golap malam.
 
"Apsal tak talipon polis?"
 
"Jgn kacau polis mak. Diorg tongah sodap tido kek balai. Kok polis tak tido takdo la pencuri tu dtg rumah kito."
 
Kemudian bulan 11 dan 12 satu persatu jiran kek kampung dimasukki pencuri. Pencuri tu pandai select rumah. Mano rumah yg takdo org walaupun lampu terbukak, dio poie curi rumah tuh. Awal bulan 12 aritu, jiran sebolah dan belakang rumah omak den dimasukki pencuri. Yg jiran sobalah tu lobih kurang rm1000 dicuri. Rumah habis digeledah. Tapi maso tu owner rumah pi tido rumah anak ey kek Somban.
Walaupun den balik kampung hampir setiap minggu, adik-beradik lain amik satu keputusan mandotori iaitu pasang Alarm System kek rumah omak. 
 
Sobab hari Isnin sampai Jumaat takdo sapo kek rumah melainkan omak den. Habis dokek rm3000 hargo alarm system yg dipasang. Den test poie gogar tingkap dapur, berbunyi Alarm tuh. Ha Ha Ha. Bunyi ey kuek sampai boleh kacau kau tido. Nak buek mcm mano, terpakso la pakai alarm walaupun mahal. Setidak-tidaknya bunyi alarm yg kuek tu menjadi pencegah kpd pencuri utk meneruskan niat buruk mrk. Kalau alarm tu berbunyi melebihi maso yg ditotapkan, mako automatik operator company alarm memaklumkan kpd pihak polis.
 
Den saspek budak dadah punyo kojo yg buek aktiviti mencuri nih. Takdo org lain bro. Kalaulah time den kluar bwk screw driver malam aritu, pencuri tu tak lari dan terjadinya pergelutan antara den dgn pencuri, lalu pencuri terbunuh ditikam oleh screw driver den kek kidney ey, tentu nasib den serupa dgn En. Zul.
 
Di Amerika (den tak tahu state yg mano satu), kalau penceroboh yg tidak dikenali menceroboh premis samo ado tanah atau rumah, kemudian ditembak mati oleh owner premis, mako owner tidak didakwa.
Nabi Muhammad SAW bersabda :
 
“Siapa yang terbunuh karena mempertahankan hartanya maka ia syahid.” - Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin ‘Amr.
 
Hadis di atas menyebut kalau kito mati mempertahankan harto bondo, mako ia dikira syahid. Apo yg den paham drpd maksud hadis itu ialah kito berjuang berhabis-habisan menyelamatkan harto kito drpd dimiliki oleh tangan-tangan yg tidak sepatutnya seperti perompak atau pencuri. Ia bermaksud kito memerangi si perompak itu dlm situasi samo ado kau yg mati atau den yg mati dulu. Kalau perompak yg mati dulu, mako itu nasib diolah. Sapo suruh datang menceroboh nak rompak rumah den?
En. Zul tidak sepatutnya dilayan seperti penjenayah hanya krn mempertahankan hartanya drpd dirompak pencuri. Dio mempunyai hak mempertahankan harta yg dimiliki dgn sepenuh jiwa raganya. Mmg tugasnya sbg seorg ketuo keluargo mempertahankan rumahnya.
 
Kalaulah Balai Polis dikira sbg rumah kpd polis, sudah berpuluh kes org yg ditahan dan direman polis mati di balai. Tapi pernah tak polis-polis ini didakwa di mahkamah? Sepatutnya balailah tmpt paling selamat dlm dunio. Sobab polis bersenjato dan tahanan duk dlm lokap. Tahanan tak mungkin mati mcm tu je tanpo diapo-apokan. Tapi den masih lum dgr anggota polis didakwa di mahkamah atas kematian tahanan di bawah jagaan mrk. Kok ado sila bgth den. Kalau balai polis iaitu rumah kpd para anggota polis yg bertugas boleh ado kes tahanan mati kek balai dan tidak didakwa di mahkamah, abis mcm mano pulak kes En. Zul yg menikam pencuri di rumahnya boleh didakwa di mahkamah?
 
Tahanan yg mati di balai, belum lagi dibuktikan kesalahannya di mahkamah. Tapi pencuri yg mati di rumah En. Zul terbukti sdg beraksi melakukan kesalahan curi. Korang nampak tak apo yg den nampak? Kito mintak keadilan dilaksanakan dgn seadil-adilnya. Yang paling adil ialah polis melakukan rondaan berkala yg totap di kawasan-kawasan perumahan rakyat seperti mano kau meronda kek rumah-rumah VIP dan para YB. Itu je yg kami rakyat mahukan. Sobab kami rakyat bayar cukai utk menanggung gaji kamu utk jaga kami.

Sumber.

Tiba-Tiba Kerajaan Nafi Rekod Kemasukan Altantuya Dipadamkan - Mari Lihat Reaksi Menteri Dalam Parlimen Tahun 2012 Tentang Isu Altantuya.

Lamanya nak tunggu dorang jawab kan. Punya la dah bertahun-tahun pembangkang persoalkan, baru sekarang nak menafikan?

Ada apa-apa ke neh?

KAH KAH KAH

Oke.

Semakan berita di MSTAR tahun 2007.Sumber : Arkib MSTAR.

Kronologi.

1. Kes perbicaraan pembunuhan Altantutya merekodkan keterangan saksi.

2. Saksi tampil di kandang menyatakan rekod Altantuya yang masuk ke Malaysia telah dipadamkan.

3. Bapa Altantuya membuat laporan polis.

4. Peguam pemerhati mempersoalkan kenapa rekod kemasukan Altantuya ke Malaysia hilang.

5. Sejak dari itu pelbagai jenis media membuat laporan tentang rekod kemasukan Altantuya di Malaysia telah dipadamkan/hilang dari database imigresen.

6. Pada tahun 2012, di dalam sidang parlimen, Azmin Ali sekali lagi membangkitkan persoalan yang sama kepada menteri Hishamuddin Hussien yang jaga KDN ketika itu, yang mana juga adalah sepupu kepada Najib Razak.

7. Azmin Ali bertanya, apakah benar rekod kemasukan Altantuya ke Malaysia telah dipadamkan dalam database imigresen? 

- Jika benar, apakah kerajaan telah mengambil apa-apa tindakan terhadap mana-mana individu yang memadamkan rekod kemasukan Altantuya ke Malaysia?

- Apakah menteri menafikan bahawa rekod kemasukan (perjalanan) Altantuya telah hilang?

Lihat video ;

Menteri enggan jawab mengenai persoalan rekod kemasukan Altantuya dipadamkan di dewan parlimen pada tahun 2012 ketika...
Posted by Ameno World on Wednesday, December 30, 2015

Dan apakah tindakan Hishamuddin?

TIDAK MENJAWAB KEPADA SOALAN!!!!!

Speaker pula yang tolong jawab. 

Jawapan Tan Sri ???? - Azmin Ali.

Ahli2 yang berhormat.. ahli2 yang berhormat.. saya tidak boleh memaksa kepada siapa untuk menjawab kepada siapa yang dikehendaki.. blablabla.. - Speaker.

What the fak!

Speaker sibuk plak nak membela Hishammudin Hussien yang enggan menjawab kepada persoalan..

Apa la yang susah sangat nak jawab. Jawab la. Orang nak tahu. Dia bertanya. Bila menuduh kena marah. Bila bertanya takmau jawab. Apa punya menteri perangai macam neh? Masyarakat pun mahu tahu kebenarannya juga.

Dipadamkan ke?

Tak dipadamkan ke?

Jika dipadamkan, dah siasat ke sapa punya kerja?

Jika tak dipadamkan, macam mana saksi boleh bagitau di mahkamah bahawa rekod kemasukan sepupu hilang dari database imigresen?

Apa kesudahan kepada persoalan ini?

Itu yang orang nak tahu. Kenapa nak buat orang berteka teki, bertanya-tanya dengan tidak menjawab kepada persoalan?

Pirahhh mabuk.


Dan, selepas bertahun2 kita dok ulang-ulang hujah dan mengutuk-kutuk imigresen bahawa rekod kemasukan Altantuya pun boleh hilang, macam mana ar sistem keselamatan negara, kucar kacir gamaknya, alih-alih menteri jaga KDN ketika ini, iaitu Zahid Hamidi baru nak menafi menjelang akhir tahun 2015? Nampak sangat ada sesuatu.. ingat orang bodoh sangat ka tak boleh fikir?

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Selasa, 29 Disember 2015

DAP Perak Uturn Isu Atlet Israel, Menuduh Ada Pihak Putar Belit Kenyataan.

Hmmm.

Putar belit macam mana ek?

Ini kenyataan pertama ;


Ini kenyataan susulan ;

Oke.

Mari kita lihat satu persatu kenyataan & tindakan Chong.

- Jika kita buka fb Chong disini,

Kita akan dapati bahawanya ;

1. Chong telah 3 kali paste kenyataan berita tentang atlet israel. 

2. Memetik link berita dari TMI, Malaysiakini & Malaysiakini BM untuk disebarkan di FBnya.

3. Tujuannya untuk menyebarkan dan menegaskan pendiriannya tentang atlet israel yang dinafikan penyertaan ke Langkawi.

4. Ada satu artikel ditulisnya dalam bahasa cina.

5. Ini memberikan hint atau petunjuk bahawanya dia mungkin berharap mereka2 yang tidak tahu berbahasa cina didiskriminasikan tentang apa sebenarnya yang dia cuba tanamkan menerusi artikel berkenaan.

6. Menolak diskriminasi (kononnya) dengan mengamalkan diskriminasi, ianya agak pelik.

7. Aku dapati Chong seperti sedang membetulkan penjenayah dengan menjadi penjenayah. 

8. Ayat Chong dalam Malaysiakini version ;
"Menafikan visa mana-mana atlet berdasarkan kewarganegaraan, agama, atau kepercayaan peribadi mereka adalah tindakan yang tidak boleh diterima.

"Lebih-lebih lagi kedua-dua atlet itu adalah juara bertahan. Menafikan visa bagi kemasukan mereka sama seperti menafikan hak untuk mempertahankan kejuaraan mereka.

9. Aku tak pasti kenapa atlet israel ini begitu dekat di hati Chong. Setiap hari rakyat Palestine dibunuh. Terbaru (pada semalam) seorang warga emas ditembak mati oleh askar israel.

10. Situasi di Palestine tidak sama di Malaysia. Apabila mereka berlawan dengan israel itu ialah kerana mereka sedang dalam proses menuntut kedaulatan dan kemerdekaan negara sendiri yang dirampas israel. 

11. Baling batu, bawa pisau, tikam askar, melepasi pos kawalan ialah sebahagian dari proses mini perlawanan ke arah mencapai apa yang dituntut. 

12. Boleh tunjukkan bukti bahawa atlet2 israel yang dinafikan visa itu juga bersolidariti dengan rakyat Palestine yang ditindas tak?

13. Jika tiada bukti itu, maka biarlah mereka dinafikan visa dan dinafikan kemenangan pun. Bukan mereka boleh mati dengan tidak menyertai kejuaraan tersebut.

14. Rakyat Malaysia yang kena tindas dengan polisi zalim pun atlet2 israel tersebut haram peduli. Tak payah la beria bela mereka2 yang tak heran dengan diri kita dan bertekak macam orang bengap.

15. DAP Perak pun tak banyak bincang, bahas dan ulas isu berkenaan TPPA. Kenapa? Lebih baik kau semua kaji kesan TPPA ke atas marhaen yang terang2 membabitkan diri kita semua daripada sibuk pertahankan hak atlet israel. Atlet israel tak heran dengan suara2 kita bahkan tak peduli pun hal2 dalaman Malaysia. Mereka mungkin berjaya mempergunakan pengaruh sesetengah pimpinan negara kita untuk bertekak sesama sendiri atau mendapatkan projek, wang, kedudukan serta product tapi tak perlu la kita buka jalan yang lebih luas lagi. 

16. Selepas dikritik teruk, tiba-tiba Chong mengatakan ada pihak yang memutar kenyataannya.

17. Siapa yang putar belitkan kenyataan kamu?

18. Jangan sebut 'ada pihak' sahaja. Sebutkan namanya, individu tersebut secara terang-terangan. 

19. Dari apa yang aku nampak kau sendiri putar belitkan kenyataan kau sendiri lagi la ada. Mencampakkan kesalahan kepada orang lain, apakah kita mengibaratkan diri kita ialah tuhan? Tiada dosa, tiada noda? Tiada kesalahan tiada kesilapan? Mengaku terus terang, oke saya salah, saya minta maaf, apakah ini downgradedkan nilai kemanusiaan kita? Jujur bukannya kelakar dan sukar. Menyalahkan orang lain itu barula kelakar dan bodoh namanya.

20. Punya banyak orang susah di Perak neh. Banyak nak mampos. Elok kau bawa masalah2 dorang dari bincang bab atlet dari 'negara haram' yang tak pernah peduli tentang hak dan nyawa rakyat Palestine. Mereka sendiri melakukan pelbagai siri penindasan, keganasan dan diskriminasi. Mereka melakukan diskriminasi dan mereka diskriminasikan semula, apa yang pelik sangat? Padan muka aje la.

21. Kemudiannya aku ternampak Dyana mengupdate ini ;


22. Apa yang aku nampak ialah Dyana mungkin dijadikan pemangkin untuk mendapatkan kembali kepercayaan orang-orang melayu terhadap DAP dalam isu atlet israel.

23. Aku rasa Chong tarik balik kenyataan bukan kerana dia akur bahawa atlet2 berkenaan patut dinafikan visa sebaliknya kerana isu israel telah menyebabkan umat islam marah kepada DAP. Ini merugikan DAP dari segi millage politik dan kepercayaan. Apabila orang Islam boikot DAP, tidak pelik juga jika mereka akan kehilangan sokongan melayu. Mungkin kerusi DAP secure kerana mereka banyak bertanding di kawasan cina (unsur2 diskriminasi sendiri wujud disini) tetapi jika ia menjejaskan kerusi kawan PKR dan AMANAH, apakah DAP tidak akan rugi disitu?

24. Bacaan politik di Malaysia bukan begitu sukar kawan.

25. Aku terus terang katakan, aku tidak tahu apa pendirian DAP Perak atau DAP pusat tentang israel. Aku melihat banyak juga komen2 dari rakan2 DAP yang pro israel. Mereka terang2 tulis di ruangan komen. So takan la kita tak boleh nak agak dan analisa serba sedikit kan.

26. Aku tahu BN banyak flip flop isu israel. Tetapi aku rasa antara BN dan DAP, aku rasa orang melayu lebih percaya kepada BN berbanding DAP dalam isu israel.

27. Bagi mereka, BN mungkin ada kerjasama tertentu dengan israel tetapi itu kerana BN mencari wang dan kuasa. Berbanding DAP, mereka rasa DAP dan israel boleh menjadi sahabat yang baik dan wang tidak semestinya menjadi platform kepada kerjasama tersebut. Itu ibaratnya.

28. Melihat kepada kenyataan Dyana yang akan timbul setiap kali isu yang babitkan sensitiviti muslim, aku rasa kasihan.

29. Adakah ahli politik wanita, begini kegunaannya?

30. Jika tidak dijadikan objek seks, maka dijadikan objek untuk membentuk imej, objek mencari sokongan, objek mencari pengaruh, undi dan membendung persepsi. Adakah ini ahli politik wanita yang kita mahu bentuk?

31. Aku dah lama perhati tetapi aku rasa kesian juga pada Dyana untuk bercakap terlalu terang.

32. Dia tiada apa yang perlu seorang ahli politik wanita itu perlu ada.

33. Dijadikan objek oleh parti untuk mencari pengaruh dan sokongan melayu, bagi aku ia sangat memalukan.

Jadi suri rumah, beranak, layan suami itu lebih suci daripada dipermainkan dan dipergunakan oleh parti politik, inilah pendirian aku.

Kbai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...