Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 4 Februari 2012

Video jawapan balas Shahrizat kepada Rafidah.

Shahrizat perli Rafidah dalam video neh beb. Memang umno sesama umno akan bercakaran sesama sendiri larh pas neh. Sorang team tolak shahrizat, sorang team sokong shahrizat. Yang sokong shahrizat neh memang bukan cikai2 beb. Mahathir pun tak balon shahrizat kaw2 dalam isu neh sebagaimana mahathir balon paklah and the geng. Kenapa? Walhal sama je.. 

Jeng jeng jeng..

Dengan musuh kita kena lawan sungguh2 tegakkan prinsip. Dengan kawan kita kena cari jalan yang paling less damage. Ini amalan kebanyakkan orang beb. Aku pun tak terkecuali. Fakta beb. 

kah kah kah

Lihat bawah neh ;

 

Mengulas pandangan shahrizat dalam video neh aku nak cakap dia ialah seorang wanita yang degil. Kita dah explain banyak kali kenapa dia kena berundur2 dan hingga ke tahap mengeluarkan perkataan berambos tapi dia masih tak faham2. 

Tak guna cakap banyak dengan orang yang taknak faham2 neh. Jalan mudah ialah undi pr dan jatuhkan shahrizat dan pemimpin bn yang corrupt sekali harung. Amacam? Ada bran ka?

kah kah kah

Ameno : Shahrizat tunai umrah guna duit sendiri kan?

Pas roboh Surau Al Salihin, kenapa? 10 perkara yang anda perlu tahu.

Kedah Times: Beliau berani mengatakan Surau Al Salihin bukan rumah Allah dengan alasan tandas tidak terpisah dari bangunan utama. Apa bezanya pulak jika surau baru yang akan dibina dalam kompleks yang boleh di akses dari luar pada bila-bila masa? Didalam kompleks pula ada bermacam-macam tempat najis dan berbagai-bagai perlakuan maksiat.

Saiburi Sudin: Ambik akhbar Sinar Harian baca betoi-betoi. YB Ghani kata bangunan Madrasah Salihiah (ulang sekali lagi BANGUNAN, maksudnya bangunan keseluruhan tu..) tidak boleh dinamakan ‘Rumah Allah’ kerana di situ ada tandas, pejabat dan surau yang tidak terpisah. Tujuannya, jangan sewenang-wenangnya nak kata, bila runtuh bangunan tu bermakna runtuh Rumah Allah. Kalau setakat ada surau kat situ kita nak isytiharkan sebagai ‘Rumah Allah’ bermakna Wisma Darul Aman, Kompleks Shahab Perdana, Pekan Rabu juga adalah ‘Rumah Allah’ kerana dalamnya ada surau. Macam tu ka?
 
KT tanya apa bezanya pulak jika surau baru yang akan dibina dalam kompleks yang boleh di akses dari luar pada bila-bila masa? Jawabnya, samalah! mana boleh kata Aman Central itu ‘Rumah Allah’ hanya kerana sebuah surau besar akan dibina di situ. Masjid adalah sahih layak menerima gelaran Rumah Allah, tapi harus diingat ia hanya merujuk kepada bangunan rungan solat itu sahaja, tidak termasuk tandas masjid. Sebab itu ikut Mazhab Shafie bangunan musolla mesti terpisah dengan tandas. Tak taula pulak kalau ada mazhab baru UMNO yang isytihar tandas sebagai ‘Rumah Allah’. Waliyazubillah.


Kedah Times: Kenapa Majlis Fatwa/Mufti membuat keputusan kedua menyanggah keputusan pertama?
 

Saiburi Sudin: Ada sorang rakan marahkan kerajaan negeri depan SS kerana ‘runtuhkan surau untuk bina shopping complex’. Rupanya dia dapat maklumat tu dari TV3 dan Utusan Melayu. Bila diterang perkara sebenar dari A sampai Z. Orang tu pun faham, lantas berkata, “Kalau macam tu aku pun setuju 100%”. Begitu juga dengan Majlis Fatwa, kali pertama dia membuat keputusan hanya berdasarkan isu ‘roboh surau, untuk buat shopping complex’, memang jelas haram. Tapi selepas diberi penjelasan dan Majlis Fatwa pun tahu hujung pangkal isu sebenar... maka keputusan kedua yang dibuat adalah berdasarkan maklumat yang sebenar dan tepat, tentulah keputusan kedua itu yang lebih berwibawa dan haq.
 


Kedah Times: Bukankah Dato' Amiruddin Hamzah membawa kehendak Kerajaan Negeri dengan memaksa Mufti tukar keputusan Fatwa pertama? 


Saiburi Sudin: Fatwa tidak dibuat oleh Dato’ Mufti seorang tetapi setelah bermuzakarah dengan 9 lagi ahli Majlis Fatwa yang arif lagi berwibawa. Jangan hina Mufti seolah-olah beliau boleh dipaksa buat keputusan menurut kehendak Exco. Ingat Mufti Kedah tu macam ulamak UMNO ke?
 


Kedah Times: Adakah penukaran dari fatwa pertama kapada fatwa kedua oleh mufti telah dirujuk/sembah maklum kepada KDYMM Sultan Kedah sebagai Ketua Ugama Islam Negeri Kedah? Inilah cara kerja pemerintahan yang diketuai oleh Ustaz Azizan yang berpelajaran tinggi agama.
 

Saiburi Sudin: Prosedurnya mesti macam tu, kalau masih tak percaya pergi jumpa Dato’ Mufti minta penjelasan.
 


Kedah Times: Penjelasan yang diberikan dalam perkara ini amat bercanggah. Ghani sewenang-wenang mempergunakan KDYMM Tuanku Sultan sebagai sandaran. Jika benar tidak dipersembah maklum kepada KDYMM Tuanku Sultan bermakna Ghani Ahmad adalah pembohong besar dan Kerajaan Kedah lebih besar pembohongannya, MB terutamanya. Sekarang terbukti bahawa bukan setakat Mufti yang bertanggungjawab dengan hal ehwal ugama Islam dipermainkan PAS, tapi KDYMM Sultan Kedah pun dipermainkan oleh Kerajaan PAS/PR Negeri Kedah.
 

Saiburi Sudin: Apa punya hujah.. “Jika benar tidak dipersembah...” lepas tu “Ghani Ahmad/kerajaan negeri Kedah adalah pembohong besar”. Lepas tu lagi.. “Sekarang terbukti bahawa..” Orang berakal tak berhujah bersandarkan ‘kalau’, ‘andai’, ‘jika’, ‘sekiranya’..lalu terus jatuh hukum. Macam nilah contoh.. “Sekiranya hang curi duit aku, hang memang jahat, tak guna punya orang, maka terbuktilah hang tipu kata hang tak curi, hang patut dihukum” @!#$%^&*#$... wayar putuih punya ayat.
 


Kedah Times: BBSMS bukan cakap fasal sejarah. Yang dicakapkan, dipersoalkan dan dipertahankan ialah TANAH WAQAF KHAS untuk kegiatan Islam di surau tersebut. Bangunan yang ada sekarang memang baru dibina semula sejak dua tahun yang lalu. 


Saiburi Sudin: Habag terus terang macam tu bukan ka senang. Ini tidak, siang malam TV3, Utusan Meloya lapor ‘Surau yang berusia 100 tahun’ (ulang beratus kali).. sampai la la ni pun tiap2 hari dok sebut benda tu, Naina Marikan sebut surau 100 tahun ada nilai sejarah wajar dikekalkan. Takpala Naina tu orang Penang dia tak tau apa satu... ini Mat Bashah, Datuk Tengku Non Persatuan Kerabat yang dok kelewark dalam Aloq Setaq tiap-tiap hari pun sebut ‘surau 100 tahun’ apa kejadahnya. Nampak sangat tak ikuti perkembangan langsung tapi gatai nak bagi ulasan.
 


Kedah Times: Ghani kata Madradah ini dibuat sebagai tempat perniagaan. Itu ada pengimarahan surau. Awat, salah?.
 

Saiburi Sudin: YB Ghani ada kata salah ka? Yang salahnya dok pi habag satu satu dunia kononnya kerajaan negeri nak runtuh ‘Rumah Allah’ seolah-olah seluruh bangunan tu adalah tempat musolla. Habagla elok-elok kata yang nak diruntuh tu bangunan Salihiah yang di dalamnya ada surau, pejabat, tandas dll.
 


Kedah Times: Tiada anak qariah bersolat jamaah di surau itu? Itulah butanya Ghani niiih... Pernahkah Ghani Ahmad bersolat disurau tersebut setiap waktu solat, terutamanya waktu solat subuh? Hee.. Ghani, berdua orang bersolat disitu pada masuk waktu sudah dikira jemaah tauuuu... bahlol.
 

Saiburi Sudin: Seorang pemimpin tak perlu pi tengok sendiri. Dia ada kakitangan untuk siasat. PM dok ceramah macam-macam isu tu, awat setiap kejadian dia turun pi tengok sendiri ka? Untuk jawab soalan ni senang saja, pi sendiri waktu Maghrib, Isya dan Subuh kat surau tu maka dapatlah jawapannya. Sejak isu ni disensasikan, baru ada lampu kat surau Maghrib dan Isya, tuu pun ada orang ke takdak tak tau. Tapi nak habag lagi sebelum ni.. lepas waktu Asar siap boh rantai dengan pedai ayam (pad lock).
 

Tujuan isu tak dak orang berjemaah ni dibangkitkan, nak habag bagi.. kesian dekat pewakaf tu. Bukankah jika wakaf tu dipindahkan (istibdal) ke tempat yang lebih dimakmurkan... dengan modal RM1.48 juta tu mampu bina 7 buah surau di tempat lain, insya Allah pahala mengalir dekat pewakaf tak putus-putus dengan banyaknya. Tang mana pulak wakaf yang baharu tu nak buat? Itu serah dekat MAIK, depa akan umumkan nanti nak buat tang mana nak buat apa, lagu mana tapi buat tetap buat depa tak boleh guna duit tu selain wakaf yang lebih baik, depa pun reti hukum hakam, toksah dok kalutlah.
 


Kedah Times: Orang berdemontrasi memang datang dari luar kawasan itu, kerana, itulah namanya perihatin terhadap tindakan keji Kerajaan PAS Kedah berusaha nak runtuhkan surau itu, maka dari segenap ceruk rantau mereka akan datang menyokong. Merekalah juga yang akan datang lagi untuk pertahankan surau tersebut dan mereka akan bermandi darah disitu.
 

Saiburi Sudin: Habih 200 ahli kariah kononnya yang ada kat situ awat tak prihatin sama? Betoi ka dari segenap ceruk rantau? Yang SS tau Bet Ketua Pemuda Taman Wira angkut puak muda UMNO Taman Wira dengan beberapa orang geng Perkasa. Nak burukkan peribadi tak maula, tapi SS kenai sekog-sekog kalau hak mai dari Taman Wira tu. SS nasihat beberapa orang dari depa tu elok lengkapkan solat fardhu 5 waktu dulu sebelum kalut dok solat hajat politik tu. Toksah cadang nak mandi darahlah, buat mati katak saja.
 


Kedah Times: Pernahkah Ghani ke Pulau Pinang. Disana, ditengah-tengah 100% masyarakat Cina, di Cullia Street, di Jalan Burmah, di Jalan Meclister, malah di jalan tempat asal kedai kitab Allahyanham Yussuf Rawa bapak kapada MP Parit Buntar masih tersergam mesjid/surau tanpa seinci pun diusik dan sudah beratus tahun ianya berada disitu. Dimana duduknya umat Islam yang bersolat disurau/mesjid disitu tiada sapa yang tahu. Apabila tiba saja waktu solat azan akan berkumandang, tiada siapa pun yang melarang. 


Saiburi Sudin: Maka terjawablah fitnah yang mengatakan azan dilarang dikumandangkan di masjid dan surau di Pulau Pinang yang diperintah PR yang ketua menterinya DAP.
 


Kedah Times: Jadi, sama lah juga dengan surau Salihin. Jangan jauh, lihat Mesjid Nagor Alor Star, tiada seorang pun umat Islam disekitar itu, tapi ianya masih disitu dan adaaa... je umat Islam yang bersolat jamaah. Ghani, awak jangan perbodohkan orang.
 

Saiburi Sudin: Tak sama aih, kat surau Salihiah tu.. waktu Maghrib, Isya dan Subuh pada kebanyakan waktu tak ada orang pun pi dok memakmurkan surau tu.
 


Kedah Times: Memadailah awak perbodohkan rakyat di DUN Air Hitam, awak lari tak bagi bantuan masa banjir.
 

Saiburi Sudin: Taktik alih isu setelah takleh pii dah isu bangunan Salihiah. YB Ghani lari pi mana? Yang SS tau siang malam dia berendam air banjir bersama penduduk. Pi tanya orang Jerlun, jangan tanya ahli UMNO Johor Bharu. Yang tak nampak batang hidung ialah Datuk Mukhriz Mahathir. Cuba tanya dia, berapa kali dia turun masa banjir besaq hari tu?
 


Kedah Times: Tanah Gereja tidak termasuk lokasi strategik? Heeey.. Ghani, awak ni jadi Exco pekak kaaa...?
 

Dalam lokasi kawasan konon nak dibangun Aman Central niiiii.... Gereja dihujung/sempadan tanah projek sebelah pekan dan surau dihujung sebelah jalan kancot. Bersambung tanah tuuuu... Pi lah roboh dan ambil juga tanah gereja tuuuu... Awat, Kerajaan PAS takut kat kristian tak takut kat Islam?

Saiburi Sudin: YB Ghani dah bagi alasan tapi masih tak faham. Shopping Complex dikunjungi oleh semua orang, yang nak ramai pun orang Melayulah sebab orang Melayulah pengguna terbesar di negara ini. Buat shopping complex yang ada sebuah surau besar, gah boleh nampaknya syiar Islam di situ sudah tentu membanggakan kita. Tapi kalau runtuh gereja, depa nak bina balik dalam shopping complex tu.. hangpa syok sangatka shopping complex pertama di Kedah ada gereja? Ok, katakanlah depa setuju pi buat gereja tu tang lain sebagai ganti, nak cari tang mana di Kedah ni buat gereja baru? Belakang rumah Chot? Tepi rumah Sobri Sudin? Biaq pi lah gereja tu dok tangtu, sesuai sangat bukan dalam perkampungan orang Islam pun daripada depa buat lain gereja di tempat baru, akan timbul lagi kontroversi baru.
 


Kedah Times: Ghani jangan memandai-mandai nak samakan Al Bukhari runtuhkan Mesjid Alor Malai dengan Sanny Ho nak runtuhkan surau Salihin. AlBukhari runtuh Mesjid tak buat kompleks perniagaan, dibiar dan diindahkan lagi dengan suasana sekitar perkuburan. Yang Sanny Ho/Kerajaan PAS nak runtuhkan surau Salihin ini, nak dirikan komplek perniagaan yang didalamnya nanti akan ada segala punca dan bentuk maksiat yang akan merusakkan anak-anak muda Islam di Alor Star.
 

Saiburi Sudin: Tok sah dok loyaq buruk memang tak sama.. sana runtuh masjid, sini roboh surau. Sana Giant, sini Aman Central. Yang samanya ialah konsep istibdal, yakni pindah wakaf kepada yang lebih besar manfaat. Wakaf masjid lama tu pindah ke masjid Bukhari yang baru, bukan pindah fizikal masjid tapi pindah kepentingan, maknanya masjid baru tu adalah kesinambungan dari masjid lama sebab tak boleh buat dua masjid dalam satu khariah. Wakaf Madrasah Salihiah pindah ke tempat lain yang akan diputuskan oleh MAIK. Runtuh bangunan Salihin bukan kerana keperluan buat kompleks. Tak cukup tanah wakaf besaq kelemboi tu nak buat keseluruhan Aman Central tapi runtuh untuk naik taraf surau kat situ, daripada dok tersorok celah pembangunan yang nanti akan nampak lebih lekeh dan tersisih. Betoi ka segala bentuk maksiat akan muncul di situ, tolong senarai sat kedai-kedai maksiat tu?
 


Kedah Times: Perbezaannya diantaranya kerja AlBukhari dengan Sanny Ho yang diizinkan oleh Kerajaan PAS/Kerajaan Islam konon amat jauh. Barua punya Exco Penerangan.... Heeyy Ghani, awak buang lah kupiah putih dan title USTAZ dihujung nama awak tuuuuu... HIPOKRIT.


Persoalannyaaa... Ghani niii... bukan penyangak kaaa?. Memang Ghani ni penyangak yang bertopengkan Islam.

Saiburi Sudin: Itulah bahasa orang yang nak mengangkat martabat Islam konon, pakat-pakat nilai tengoklah nuu. Nak kalih isu pulak dah, dari isu masjid dan surau kepada isu Bukhary dan Sanny Ho. Kalau nak bahas bab penguasaan ekonomi Melayu/Cina.. tunggu lepas ni, sebab apa Melayu jadi ‘kucing kurap’ dalam ekonomi Malaysia? Siapa pengkhianatnya? Laa kita fokus isu Salihiah dulu.


Kedah Times: Masaalahynyaaa.... PKNK dijadikan alat menangguk kekayaan kapada kroni-KRONI PAS dan MB Kedah, juga sesiapa penyangak-penyangak PAS yang hidup kaya raya sekarang ini.
 

Saiburi Sudin: Tak perlu serahkan pada SPRM, tapi kita serahkan kepada Allah SWT untuk ‘menjawab’ segala fitnah jahat yang dilemparkan terhadap pemimpin PAS itu.
 

Marilah kita berdoa ke hadrat Allah SWT agar member taufik dan hidayah kepada golongan yang ghurur atau tertipu dengan perjuangan yang kononnya mengangkat martabat Islam tapi hakikatnya mereka sedang memusnahkan imej Islam. Amiiiiin.


Baca, faham dan sebar bagi menjawab segala auta yang dilemparkan ke atas pas kedah.

Sumber asal : sini


Ameno : Salah sendiri taknampak salah org dia reka.

Jumaat, 3 Februari 2012

Adun PAS melawat pasar babi.Mula2 mari kenal pasti ini gambar super impose ke betul?

Dah. Ini dipercayai gambar betul sebab sehingga kini tiada sesiapa pun menafikan ini gambar super impose.

Selepas itu nak pastikan apa dulu tujuannya ke pasar babi neh..

Owhh dengar citer nak bagi angpow dan limau mandarin..

So.. urmmm... haaa... oooo.... jap. Urmmm... nak fikir jap. Ermmm... eehh boleh tak aku diam je dalam isu neh? Bukan apa pasal aku tak berapa faham sangat isu neh macam mana. 

Aku ingat nak masuk disko dulu lepak2 then keluar balik untuk bagi jawapan kat korang kalau aku rajin larh kan. Cuma korang jangan salah sangka lak aku kaki disko bila cakap macam neh. Aku just nak joget2 jek beb. 

Hah apa? Janganlah kamu menghampiri tempat2 yang boleh membuatkan orang menyangka buruk terhadap kamu? Lepaklah.. asalkan aku tak buat kerja2 haram. Disko tak haram, yang haram itu arak dan joget peluk2 jek beb. 

Hah apa? Boleh mengundang persepsi serong? Ada aku kesah? 

kah kah kah

Nota mengenai gambar : Pengerusi PAS bahagian Mersing, Johor (Rosalan Mamat) dan ADUN Cempaka (Iskandar Abdul Samad) menyambut Tahun Baru Cina dengan penjual daging babi sambil mengedarkan limau mandarin.

Ameno : Errr.. dulu sapa main gambar pemimpin bn yang tangkap gambar di kandang babi tue ek..?

Gambar Najib Yang Handsome kat Batu Caves.

Sapa ada baca malaysiakini tadi?Ada baca tak pasal geng2 pkr yang bantah kedatangan najib ke batu caves? Kata mereka kedatangan najib ada agenda politik. Aku nak tergelak. Bukan apa, tindakan dorang neh lawak beb. 

Walaupun ko tak suka najib ke apa tapi ko kena hormat dia tue piem malaysia. Dia boleh melibatkan diri dia dengan aktiviti2 kemasyarakatan. Tanpa halangan dan sekatan. Sebab? Dia piem ma. Ko mungkin tak suka tapi belum tentu penganut2 hindu yang lain tak suka juga. So kalau nak ikut ko punya perasaan jek, bagaimana pula dengan yang lain? Adoii.

Lagipun fikir lah panjang sket. Esok lusa kang ada pula mamat2 mca ka, mic ka yang bantah kedatangan pemimpin2 pr ke aktiviti2 kemasyarakatan yang lain. Macam mana? Orang nak berpolitik pun biarlah betul2. Apa jua niat najib ke batu caves lantak disitu. Yang penting kehadiran dia ke sana atas kapasiti jawatan dia sebagai pm malaysia. Yang tue kita seme kena hormat suka tak suka sekalipun. 

Cuba lah jangan nak mempolitikkan benda2 yang takde faedah macam neh. Bukan apa tak pasal2 jek geng2 pembangkang akan digelar ketandusan isu. Walhal banyak lagi isu2 besar yang sedang menanti untuk diletupkan. Pommm.. pomm kebabomm..

Kat bawah neh aku nak share satu gambar handsome najib di batu caves bagi menyambut kedatangan nya kelak ;


Peh. 

Aku terkejut. Itu jek yang aku boleh cakap.

kah kah kah
Ameno : Pengsan.

Ini ke kasut Rosmah Mansur yang mahal dan cantik tue?Gila arh. Neh kalau orang tak anggap aku stalker rosmah mansur aku sendiri pun hairan. Pasal apa? Pasal aku sendiri pun dah anggap diri aku neh stalker rasmi rosmah mansur beb.

kah kah kah

Lihat gambar kat atas neh. Okey selama neh asyik focus pasal barangan kemas dan beg tangan dia jek kan? Terbaru baju dia kan? La neh kita stalker pasal kasut dia pula. Peh. Gambar neh dapat dari wall kartunis zunar. Kasut yang dikatakan mahal neh dipercayai datangnya dari jenama jap.. nak copy paste jap.

kah kah kah

==> Christian Louboutin 


Aku haram kenal jenama neh. Aduiii memang tak branded langsung hidup aku neh beb. Tapi memang kasut dia cantik2 beb. Gila aku tengok. Time neh kalau aku ada duit aku pun nak pergi beli. Menyesal dowh tengok website dia tadi. Menyesal sebab tak mampu beli.

kah kah kah

Tadi aku dah pergi godek2 harga kasut neh di google. Aku dapati harga dia harga yang memang rosmah mampu milik beb. Siyes. Baca betul2. Harga yang rosmah mampu milik. Bukan harga yang aku dan kebanyakkan rakyat biasa mampu milik. Ada beza besar disitu beb. Range harga dia bagi kasut neh berbeza2. Dia ada koleksi ikut musim. Dia pun ada koleksi terhad. Dia pun ada custom made. 


Harga dia dalam ratus2 sampai ke ribu2 ikut koleksi larh. Kalau custom made itu harga lain. Tak sampai pun juta2 beb. Kalau nak juta2 kena bubuh berlian mutiara bagai. Tapi kan aku tatau nak kata rosmah beli guna duit rakyat ke apa dalam isu kasut neh. Sebab standard dia pun mahal2 dalam 5,6 ribu jek. 5,6 ribu bagi rosmah mungkin 50-60 beb. So susah gak nak rasa was2 dia beli kasut neh guna duit rakyat. Apatah lagi bergantung kepada persepsi semata2. Lagi susah. 

Bagi aku, setakat bawah 10ribu, rosmah pejam mata klinkk.. dah dapat. Tapi tak confirm pun memang dia pakai kasut brand neh. Lain brand lain harganya beb. Kalau brand neh standard riban2, brand lain belum tentu. Sama2 larh kita jadi stalker rosmah mansur neh yek. Check larh dia pakai kasut brand apa. Muahahah..


Ameno : Sepasang kasut = sebuah motor.

Dr Khir Toyo : Saya Menteri Besar Selangor Yang Jalankan Tugas dengan Baik.

WOW..


Bekas menteri besar telah memuji dirinya sendiri di dalam artikel di bawah neh. Ini sesungguhnya bukan sesuatu yang mengejutkan. Budaya naik lif sendiri tekan button adalah normal di dunia neh. Aku pun selalu buat. 
Tapi sekarang neh dia bukan buat budaya naik lif tekan butang sendiri sebaliknya dia bawa budaya sendiri pecahkan cermin dan orang nampak dia pecahkan cermin tersebut kemudian nya salahkan [tuduh] orang lain yang pecahkan cermin. Ini budaya yang sangat2 tidak sihat untuk di amalkan. Jangan korang tiru ye.

kah kah kah 

SHAH ALAM: Dr Mohd Khir Toyo berkata beliau serik menjadi menteri besar Selangor yang disandangnya selama lapan tahun.
“Tidak ada satu pengiktirafan yang saya dapat, sebaliknya cacian walaupun saya menjalankan tugas dengan baik.
“Saya jalankan amanah, ekonomi baik, pekerjaan banyak setinggan saya hapuskan sehingga 98 peratus. Semua baik waktu itu.
“Saya bekerja 18 jam sehari sehingga tidak ada masa untuk bersama keluarga dan anak isteri,” katanya,” katanya ketika ditemui di pejabat perniagaannya di Glenmarie di sini.
Bekas menteri besar Selangor itu menjadi ahli perniagaan sejak tiga tahun lalu setelah BN tumbang dalam pilihan raya umum 2008.
“Saya berniaga sejak tidak menjadi menteri besar, untuk mencari makan. Saya lebih senang begini.
“Ada masa untuk bersama isteri dan anak-anak,” kata Adun Sungai Panjang itu lagi.
Dr Khir menjadi menteri besar Selangor pada 2000 ekoran perletakan jawatan Tan Sri Abu Hassan Omar.Waktu itu beliau berumur  36 tahun – menteri besar kedua termuda selepas Datuk Seri Najib Tun Razak.
Dr Khir mengesahkan beliau  tidak akan bertanding dalam pilihan raya umum ke 13.
“Saya tidak akan mempetahankan kerusi DUN itu walau yakin menang jika saya bertanding. Berilah kepada orang lain. Serik,” tambahnya sambil tersenyum.
Bagaimanapun, Dr Khir berjanji akan terus membantu BN merampas semula kerajaan negeri Selangor dari Pakatan Rakyat.
Beliau kini berdepan hukuman penjara setahun ekoran kesalahan memiliki rumah lebih murah dari harga sebenar.
Bagaimanapun, bekas menteri besar Selangor itu yakin akan bangkit lagi dalam politik.
“Saya masih muda, 45 tahun banyak masa lagi. Jalan saya masih panjang untuk pergi…
“Lihat Dr Mahathir (Tun Dr Mahathir Mohamad) dipecat dan kemudian menjadi perdana menteri,” katanya.
Dr Mahathir kalah dalam pilihan raya umum 1969 dan dipecat dari Umno kerana mengkritik Perdana Menteri waktu itu, Tunku Abdul Rahman.
Bagaimanapun, beliau diterima semula Umno semasa  Tun Razak Hussein menjadi perdana menteri.

Cakap bolak balik plak tue. Tue yang aku tak tahan sampai tergelak2 baca artikel neh. Nak tahu sebab apa? Sebabnya ialah ;

1. Mula2 dia puji diri sendiri hebat sangat time jadi menteri besar. Puji setakat puji aku pun reti buat. Kalau hebat sangat bagi lah fakta dan dokumen yang membuktikan kata2 dia di atas tue. Yang sorok dokumen selepas selangor kalah teruk tue sapa? Aku ka? Bukan ko ka? Bekas menteri besar yang jalankan tugas dengan baik di selangor?

kah kah kah

2. Then dia cakap takmo bertanding dah walaupun yakin menang besar. Yang neh betul2 buat aku tergelak. Siap mengaku serik lagi beb. Lawak siot.

3. Then dia cakap dia masih muda. Bandingkan diri sendiri dengan mahathir. Perjalanan dia dalam politik masih jauh. Errr jap. Tadi sapa cakap takmo bertanding lagi? Serik? Aku ka? Rasanya.. errr ko kan? 

kah kah kah

Sebab tue aku kata dia neh cakap bolak balik. Aduiiii.. dia ingat rakyat selangor neh kalau baca, main baca tanpa ada tafsiran ka di akal masing2? Betul2 kuat puji diri sendiri larh dia neh. Even kalau dia tak buat apa2 salah pun aku fikir dia tetap jatuh gak sebab suka puji diri sendiri. 

kah kah kah

Ameno : Naik lif suruh org lain tekan butang ..

Zulkifli Nordin digesa bayar hutang.


Ini isu peribadi dia. Bukan kita boleh kecoh2kan. Yelah memasing pun ada hutang kan. Hutang dengan bank, hutang dengan family, hutang dengan kekawan, hutang itu, hutang neh sampai nak pecah kepala dok fikir macam mana nak bayar hutang. 

Penat2 berkerja, duit habis bayar hutang. Duit habis bayar hutang setelah penat2 berkerja. Berkerja semata2 nak bayar hutang. Arhh sudah. Tension. Seme pun sama je hasilnya tak kira guna ayat macam mana pun kan?

Kah kah kah

Tapi geng, janganlah contohi sikap seseorang di atas neh yer. Yelah mulut kemain riuh kutuk2 orang tapi time susah dulu tah sapa tah yang bantu dia kan kan kan? Bukan mengungkit2 tapi at least cover2 lah sikit. Tak dapat bayar banyak, bayar sikit2. '

Kot ye pun nak menghentam tengoklah kiri kanan atas bawah dulu. Sekali tersilap hentam orang daa.. kan dah kena balik. Lue fikirlah sendiri. Wa takmo campur. Hal peribadi dia, bukan hal peribadi wa. Hal peribadi wa pun bersepah tinggal untuk wa uruskan. Meskipun si zulkifli nordin neh suka serang peribadi orang.

kah kah kah

Sumber : sini

Ameno : Tukar haluan politik, bukan tukar hutang sekali gak beb.. muahahah..

Rafidah SOUND Shahrizat!

Hah

Hambek kau.

Rafidah sound shahrizat. Baca bawah neh ;

Rafidah: Leave if you are a burden!

KUALA LUMPUR: Former Wanita Umno chief Tan Sri Rafidah Aziz has launched a scathing, thinly-veiled attack on her successor Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, suggesting that the latter should vacate all posts in Umno and the government.

In a candid interview with The Malay Mail recently, Rafidah stopped short of naming Shahrizat but the references were clearly pointed at the Women, Family and Community Development Minister.

“If you are a problem to the party and government, please move out!

“That’s it (for) everyone, whether it’s got to do with cows or anything (else). That’s the most matured way of dealing with your problems,” said Rafidah.

“Why are you so hung up about the three-week decision (to take a break)? You’re missing the point!

“The point is: damn it, decide, don’t leave it (the decision to go) to the Prime Minister (Datuk Seri Najib Abdul Razak). Don’t leave the onus on the Prime Minister to decide for you.”

Rafidah’s remarks are bound to re-ignite talks of hostility between the two Umno heavyweights. Shahrizat had toppled Rafidah from her Wanita chief post in 2009.

The Kuala Kangsar MP said a chain was only as strong as its weakest link.

“If your toe has gangrene, you don’t chop off the whole leg, you just amputate the toe!”
Hence, she said leaders who have become a liability to their respective political parties should take the right step and leave the party or at least resign from their posts rather than passing the burden to party leadership as they do not fit Najib’s definition of a “winnable candidate”.

The Prime Minister had on several occassions stressed that the Barisan Nasional would only field what he termed as “winnable candidates” in the next general elections.

“Whoever is in the wrong, please do the needful. But do not use the same brush stroke to tarnish the government.That’s why I say if you’re a bother to the government, you are a liability to the government and to the party, (and should) make the decision to move away,” she said.

Known as the Iron Lady, Rafidah was also quick to slam anyone who intends to open old wounds such as the allegations of the awarding of Approved Permit (APs) that was used against her during her time in government.

She said it was unfair to equate the two incidents.

“There was no evidence and there was no link to any family member,” she said.

“You think I’m not a God-fearing woman and do all these things? It’s a sin, you know!”

Shahrizat, who is currently abroad, did not respond to calls and text messages.

The Malay Mail

Point penting ;

1. Rafidah walaupun tidak menamakan shahrizat dalam artikel di atas neh tetapi jelas dia menujukan statement neh khusus buat shahrizat.

2. Rafidah menegaskan bahawa individu yang memberi masalah kepada parti dan kerajaan harus meninggalkan jawatan nya samada dalam kerajaan, parti ataupun kedua2nya sekali. Ini barulah tindakan yang matang. Buat apa sibuk amek cuti 3 minggu pula?

3. Rafidah juga menegaskan jangan susahkan najib untuk selesaikan isu neh. Dah sendiri yang bermasalah, sendiri out lah. Jangan susahkan parti. Jangan kerana dia, parti pula musnah.

4. Rafidah juga menafikan skandal ap sama seperti skandal lembu. Berbeza dengan skandal lembu, skandal ap tidak melibatkan mana2 ahli keluarga rafidah. [suami dia itu bukan kah terbabit sekali dengan skandal ap?]

5. Shahrizat sekarang neh kat luar negara, dia juga mengabaikan semua panggilan telefon dan sms.

Kesimpulan nya?

UMNO pun marah shahrizat duduk dalam umno, jadi ada logik kah kalau pembangkang dan rakyat rasa tak marah dengan shahrizat? Mesti tak logik punya. So blah larh shahrizat, belah larh woitttt..

Ameno : Berambos je larh.. tunggu pr amek alih baru lah kami boleh hukum ko.

Papa gomo minta tolong. - URGENT!

Beb, 

Korang baca bawah neh jek. Neh versi copy paste sebab nak cepat. Kenapa nak cepat? Tah. Aku pun taktau padahal bukan aku nak kemana2 pun lepas update blog neh.

KAH KAH KAH

Hari ni hari Jumaat dah tentu ramai yang akan keluar ke Masjid Masjid dalam menunaikan Solat Jumaat. Jadi Gomo dengan rendah hati ingin meminta bantuan dari pembaca untuk sama sama kita mencari seorang remaja lelaki yang Hilang. Berikut makluman yang diberi:

Disini kak Su ingin memohon jasa baik semua untuk menolong mencari anak saudara Kak Su Mohd Nor Fitri bin Marzuki seorang syndrom down (gambar diatas). Beliau telah hilang semenjak 23/1/2012 hingga sekarang. bermacam-macam cara telah kami sekeluarga lakukan termasukan menghubungi TV3 pada 26/1/12 dan 28/1/12 (3 kali) dan pada 31/1/2012

TV3 telah menghantar reporter untuk mebuat liputan di rumah keluarga Fitri. tetapi hingga sekarang berita kehilangan beliau belum disiarkan. kami ada menghubungi TV3 untuk bertanya tentang tarikh siaran, dan jawapan mereka "mungkin besok". menurut kru TV3 yang datang kerumah kakak saya, mereka telah menghantar rakaman ke TV3 head office pada hari yang sama 31/1/12. Report polis telah dibuat pada hari sama kehilangan nya. Harian metro juga datang tetapi berita belum disiarkan lagi.

Kami ada mendapat maklumat bahawa kemungkinan Fitri berada di pulau pinang bahagian Jelutong. Kak su amat-amat berharap pembaca Blogger Jalanan dapat menolong membantu kami sekelurga menghebahkan kepada umum tentang kehilangan Mohd Nor Fitri.

Pertolongan dari rakan Blogger Jalanan amat-amat kami sekeluarga harapkan.

Kak suraya.

019-5449170

Taman Semarak
Sungai Petani Kedah.

Jadi kalau ada yang ternampak, terperasan, terlihat sila hubungi no yang tertera di atas neh gak. Anda juga dialu2kan untuk share benda neh via fb, twitter, blog, forum sebab nak memperluaskan carian. Manalah tahu kot2 ada yang perasan dan terlihat individu yang hilang di atas neh, ia mungkin memudahkan untuk mengesan dia dengan lebih cepat. Tolong ye. Artikel di atas neh dicopy paste blog papagomo untuk tujuan sebaran. Bai.

Ameno : ........

Budak sekolah dipaksa sambut Awang Adek ka?

Lihat gambar bawah neh. Terserah korang nak buat andaian macam mana tapi aku punya andaian memang neh dipanggil menggunakan budak sekolah untuk politic purpose. 

Jangan nak temberang larh weh. Dah pacak bendera bn, bendera umno, pakai baju lambang parti lepas tue nak kata neh majlis sambutan biasa? Ada yang kena mencarut karang neh. Sabar..

Lihat bawah neh ;


Nak kena sambut buat cara nak kena sambut. Nak kena sambut pun tak perlu pacak bendera umno dan bn bagai. Nak buat program sekolah, ko buat. Takde sapa larang aih. Tapi jangan melampau2 pacak bendera umno dan bendera bn. 

Bendera malaysia takpe. Bendera parti mana boleh. Itu kawasan sekolah bukan kawasan politik. Budak2 pun tak reti mengundi lagi. Tahu atau tidak tahu apa itu bn bukan masalah pun pada korang sebab bebudak itu belum tahu apa itu parti politik dan apa itu mengundi. 

Oleh kerana si awang adek neh telah menggunakan budak2 sekolah dan GURU2 sekolah atas tujuan politik adalah amat perlu bagi umno menghukum dia. Jangan cakap tak serupa bikin. Jika pembangkang di larang menggunakan dewan sekolah waktu sekolah bercuti untuk mengadakan ceramah politik, apasal pula awang adek dibenarkan untuk memacak bendera2 parti di sekitar kawasan sekolah dan menggunakan budak2 sekolah atas tujuan politik pula? 

Tidak boleh yang tertera dalam undang2 negara merangkumi tidak boleh kepada semua jenis parti politik. Pembangkang dan kerajaan. Hidup jangan jadi sochai dengan hanya mengamalkan sebahagian undang2 dan meninggalkan pula undang2 yang lain. 

Dan kalau rakyat memilih untuk tidak respect umno, jangan nak pandai2 salahkan rakyat sebagai tidak bersyukur dan sebagainya. Sila telek diri sendiri apa kesalahan yang korang lakukan sehingga memaksa rakyat menjadi benci. Faham?

Ameno : BEKAS BAKAL MENTERI BESAR KELANTAN SEDANG BERANGAN.

Khamis, 2 Februari 2012

Najib nafi penulisan blogger frockwritter.Bagi yang tidak tahu kisah asal, kena baca dari sini dulu. Baca dari mula, fahamkan dan baru pergi pongpang bercakap itu neh. Neh kalau tak baca, tak faham dan pergi sebar memang bangang. Nanti bila berhujah takde point mula larh merapu meroyan. Ingat geng, mata kita bukan aksesori. Ada sebab kenapa dia wujud. So baca. 

Ketika tengah sibuk2 translate artikel si patty tadi tue, aku ada refresh sekali blog si patty dan perasan dia ada update artikel dia dengan memasukkan statement penafian dari najib berhubung isu neh. Memang najib nafi. Dia nafi sungguh2 artikel yang patty tulis semalam. Tak pasti aku najib nafi tang mana satu dengan menyatakan di twitter bahawa ia direka2 bagi menanam persepsi serong terhadap dia tapi yang jelas dia nafikan. 

Bagi aku, dalam kes neh kita kena dengar pandangan dari kesemua pihak. Pandangan dari patty kita dah dengar dan faham. Sekarang neh pandangan dari pihak najib dan rosmah pula kita nak dengar. 

Apa benda yang salah dalam penulisan patty neh? Tarik keluar dan jelaskan. Aku takmo bersikap bias dengan mempercayai patty tapi tak boleh juga kalau aku nak terima bulat2 penafian najib tanpa dijelaskan tang mana satu yang direka2 bagi menjatuhkan dia, betul? So najib, tolong jawab. Rakyat malaysia berhak mengetahui hal neh.

Kenapa rakyat nak tahu? Mudah. Sebab najib nafi. Bagi kita, bila najib nafi, ini bermaksud elemen wang rakyat wujud. Bila elemen wang rakyat wujud, suka tak suka kita mesti nak faham kes neh. So najib, tolong faham sket kenapa rakyat bersikap penyibuk mengenai baju rosmah neh. 

Muahahahah..

Bai.

Ameno : Apahal sama je dengan ayat rosmah neh? Najib, selalu jadi mangsa gak ka?

Shaheizy Sam Minta Maaf pasal isu video bersih agenda komunis.

Ini kenyataan yang yang keluar dari facebook dia sendiri. Aku pun taktau kenapa dia minta maaf tapi dia dah minta maaf so aku pun malas nak panjang2kan hal neh. Cuma dia juga ada mengatakan bahawa dia diperguna2kan.. bagi aku kalau sungguh dia rasa diperguna2kan apa kata dia dedahkan nama pengarah kepada video sembang rakyat. 

Adakah seorang pengarah perempuan yang terkenal..? Opsss.. dia masih misteri dan tidak berani paparkan diri di dunia realiti. Adakah kerana dia public figure sehingga dia tidak mahu orang lain tahu bahawa dia ialah pengarah kepada video fitnah mengarut sembang rakyat? Takpe, siasatan akan diteruskan. Jeng jeng jeng..

Lihat bawah neh ;


Harus di ingat bahawa ;

1. Sam neh ialah artis yang berwarganegarakan malaysia.

2. Sam berhak bercakap pasal politik sebab ini hak nya.

3. Samada dia artis ka, apa ka kerjaya dia bukan penghalang kepada apa2 benda yang dia boleh cakap dan apa2 benda yang dia tak boleh nak cakap. Itu hak dia. Kita tak boleh halang or tutup hak dia disini.

4. Sam dipersoalkan bukan sebab dia bersuara tentang politik tetapi disebabkan dia memberikan gambaran yang salah tentang bersih. Ini sahaja. Gambaran salah itu boleh mislead maksud. Kita tidak mahu disebabkan sam seorang artis, public figure,  terlibat dalam sebarang unsur2 penipuan dan pemanipulasian maklumat sehingga mendorong kepada persepsi serong terhadap pendemo2 bersih 2 dan matlamat penubuhan nya. Itu sahaja.

Apa pun diharapkan shaheizy sam akan mula rajin2kan diri untuk melibatkan diri dalam dunia politik. Sam perlu melihat sendiri siapa yang betul dan siapa yang salah in order untuk mendapat lebih kefahaman tentang neh. 

Jangan dengar cakap orang der.. lue alami sendiri. Percayalah, bila lue terlibat dalam bidang neh, wa confirm paling2 koman pun lue takan sokong kerajaan dan pr. Itu paling koman yang wa boleh bagitau akan berlaku pada lue. Siyes neh. Bai.

Ameno : APTB <-- Shaheizy Sam dalam ahti. Muahaha..

Ini kisah sebenar Rosmah Mansur dalam isu berbelanja mewah RM322,794.87! Part 2.

Okey, untuk part 1 rujuk sini. Yang neh episode kedua dalam isu neh. Penjelasan kali neh lebih detail sebab ia ditulis oleh blogger asal yang mendedahkan skandal neh. Aku hanya translate point2 yang penting jek. Dia tulis english dan panjang sangat, tapi bukan seme isi penulisan tue penting untuk diketahui, so mana yang penting je aku share. 

Ini ialah kisah sebenar dalam isu rosmah mansur berbelanja mewah di aussie.

1. Pada 16 januari 2012, blogger frockwritter menerima email dari litte hero, macam PR untuk agensi fashion yang berpengkalan di sydney. Agensi neh bagi email kepada penulis blogger frockwritter mengatakan bahawa telah tersebar satu berita mengenai seorang pelanggan yang berprofil tinggi membeli 61 pasang kain dari kapp. Pelanggan neh ialah rosmah mansur.

2. Dia juga dimaklumkan bahawa rosmah mansur membeli 61 helai kain secara peribadi nya dengan memilih sendiri. Ini sesuatu yang luar biasa jika bagi kegunaan peribadi. Sebab tue larh benda neh kecoh bagi mereka2 yang terlibat dalam dunia fashion.

3. Lihat email yang dia terima di bawah neh ;


“Hi Patty,
I hope you are well.
Some news for you:
I thought you may be interested in one of Carl's latest fans, Malaysia's First Lady, Rosmah Mansor. Carl received a phone call from her staff while she was shopping in Pitt St asking if there was parking in Paddington for a limousine. They came straight over where Carl had a private appointment with Mrs. Mansor, going over styles, colour and fabrics. Carl then prepared a presentation for her on New Year's Eve at the hotel Mrs. Mansor was staying out, and she chose every one of the 30 colours Carl presented. In total Mrs. Mansor ordered 61 pieces. Carl also was introduced to PM Najib Razak. All pieces she chose are to be made from Carl's signature stretch silk, and to be made bespoke after taking her measurements. 
A few of the styles she ordered included the Emilia skirt and long sleeve blouse below.
I would also be happy to offer you an AW12 style to run with the story, look book is attached.
Interesting, no?!
Kindest,
Holly”

4. Menerusi email pertama ada 3 point penting korang kena faham ;

- kapp yang laporkan kepada agensi fashion, bukan depa pergi godek sendiri.

- kapp diperkenalkan kepada najib razak dan ini bermaksud piem kita patut dah tahu hal yang sebenarnya. Najib razak pun involved dengan IFF kah?

- Rosmah pilih kain, bukan rezza shah. Di mana? Dalam h0tel. Aik? Bukan di butik kapp ka? Takpe, orang akan cakap, alah rosmah penaung iff bhai, sapa pilih bukan isu the issue is iff gak pakai. Then aku nak jawab balik, sejak bila rosmah kita model iff beb? Kapp amek ukuran sapa dalam email yang dinyatakan di atas neh? Alamak geng.. tolonglarh weh.

5. Selepas terima email pertama neh, patty = blogger asal yang dedahkan skandal neh pun telefon the litte hero. Dia telefon holly beer individu yang bertanggungjawab pass story neh kat dia. Dia call untuk pengesahan dan ya, holly sahkan hal tersebut dan menghantar email kedua yang lebih lengkap butirannya.

6. Ketika itu berita mengenai hal neh telah diketahui oleh dua editor yang menulis mengenai fashion melalui akhbar terbitan australia.

7. Email kedua. Lihat bawah neh ;

“Hi Patty,
I just spoke to Carl for some further information:
He visited Rosmah, and her PM husband on New Year's Eve at The Darling's Penthouse Suite in the Casino (http://www.thedarling.com.au/sydney-hotel-rooms/penthouse/) for the fitting and presentation. The pieces are for her everyday occasions, which are many. She meets some incredibly influential people, including most recently Michelle Obama so Carl is thrilled that she is such a fan. He said she was incredibly lovely, and she is flying him to Kaula Lumpar mid-February for a second round of fittings. The pieces need to be completed in a month from the second fitting. All pieces had to be altered to be with a long sleeve, with no bare ankles or wrists. 
She is already asking for more pieces in addition to the 61 ordered, which is a mix of AW12 and SS11.
In addition to this, Carl has had a great season, his sales are extraordinarily 80% up post his debut Fashion Week show last year. His made-to-measure has definitely made him a favourite go-to and is his greatest point of difference - particularly against the onslaught of online stores.
Attached are the lookbook imagery, the following have already been published on Pages Digital.
Let me know of anything else you need,
Holly”

8. Menerusi email kedua neh diperjelaskan bahawa ;

- memang ya rosmah order 61 pasang kain untuk diri sendiri, bukan untuk kedai rezza shah. Adoiii rezza shah, sejak bila rosmah kita neh jadi kedai ko? Muahaha..

- kapp kena siapkan tempahan dalam masa sebulan selepas ukuran di ambil. Baik yang pertama or baik yang bakal dibeli. Rosmah ada niat nak tempah lagi beb.

- kapp akan diterbangkan ke kl untuk proses sukat ukuran kali kedua. Mungkin selepas sebulan rosmah dah berubah sikit kot. Muahahaa..

- kapp juga sahkan hotel di mana rosmah dan najib diami. Aku pernah tulis dulu bahawa penthouse yang depa duduk tue BELUM DI BUKA KEPADA ORANG AWAM LAGI. Peh. Ia akan dibuka pada bulan april sepenuhnya tak silap aku. So najib dan rosmah neh special sebab boleh duduk di penthouse yang belum dibuka. Ini bermaksud apa? Tah. Lue orang fikirlah sendiri beb.

- kapp rasa teruja sangat sebab rosmah neh orang yang memang popular dan seringkali dikelilingi oleh orang2 yang hebat jadi dia rasa macam urmmm bangganya kalau satu dunia tahu rosmah pelanggan aku. Mungkin sebab tue dia pergi kecoh2 last2 padan muka ko, rosmah dan geng2 pembaziran. Memang kena tiaw larh jawabnya.

9. Penulis blogger terbabit siap tunjukkan satu bukti printscreen bahawa pemandangan neh memang di ambil dari penthouse. Gambar neh di upload oleh rezza shah beb. Kata blogger terbabit, kalau berada di dalam penthouse yang mahal tue memang boleh dapat sudut gambar neh. Lihat bawah ;


Bukti rezza shah pun ikut rosmah ke australia. Aduhaii.. duit sapa larh bayar tambang kapal terbang ko rezza. Guna kapal terbang yang digunakan untuk angkut pemimpin yang buat lawatan kerja ka? Adoii lahh.. adoii lah.. duit seme rakyat malaysia tue beb. Aduhaiii.. tension .. 

10. Penulis blogger = patty kemudian nya jalan sedikit siasatan. Dia beranggapan info yang dia dapat perlu dipastikan juga meskipun dia tak ragu2 dengan orang yang bagi info tersebut sebab dah sekian lama berurusan. Belum pernah ada konflik.

11. So apa yang si patty neh buat ialah dia call kedutaan malaysia di australia. Yang jawab telefon tue aisyah. Patty bagitau aishah sahkan bahawa najib memang berada di australia dan sedang bercuti. Patty tanya juga pasal kain tapi aishah taktau hal tersebut dan dia akan call patty balik untuk sahkan hal tersebut tapi sampai ke sudah haram nak call balik. 

12. Patty juga mendedahkan bagaimana dia mendapat info mengenai anggaran pembelian rosmah terhadap koleksi kapp dan anggaran penginapan rosmah di penthouse ketika berada di aussie. Dengan merujuk kepada senarai harga setiap koleksi kapp dia boleh membuat anggaran bahawa 61 helai kain sepatutnya menghasilkan jumlah2 tersebut. Walaupun mungkin angka2 neh tidak tepat tetapi samada terdekat or terkurang, ia tetap adalah angka yang paling dekat dengan pembelanjaan yang dikeluarkan oleh rosmah mansur ketika membeli kain dari kapp.

13. Sama juga dengan isu penginapan di penthouse. Patty telah sahkan hal neh melalui salah seorang staff yang berkhidmat pada malam tahun baru. Walaupun patty tak menjelaskan samada staff tersebut mengakui rosmah mansur yang menginap di hotel tersebut ataupun tidak tetapi patty mengatakan bahawa memang pada malam tersebut penthouse yang belum dibuka kepada orang ramai ada penginap nya. Apatah lagi ia tertera secara jelas dalam email kedua patty yang mana kapp dan pembantu nya ialah saksi utama kepada hal neh.
14. Patty kemudian nya menjelaskan kisah yang berlaku selepas artikelnya tersiar. Sebagaimana yang dijangka ia mendapat respon orang ramai. Sebelum menyiarkan artikel tersebut, patty pun ada lakukan sedikit research ttg siapa rosmah mansur bagi rakyat malaysia neh. Berita2 yang dia baca di online menjurus kepada perbelanjaan mewah rosmah mansur. Peh. So story dia neh hanya menambahkan lagi apa yang rosmah memang buat. Muahaha..

15. Patty juga memberitahu bahawa setelah berita tersebut tersiar, kapp siap puji dan promote link blog terbabit di fbnya. Tapi sekarang dah didelete. Kapp sebenarnya berpeluang menjelaskan kepada patty kalau ada apa2 yang tersilap di dalam artikelnya. Holly beer pun sama. Namun kapp dan the little hero tidak berbuat apa2 sehingga isunya menjadi panas dan tiba2 mereka masing2 tukar statement asal masing2.
16. Melalui kenyataan rasmi yang keluar dari pihak kapp, patty memetik statement setiap statement dan memperjelaskan secara terperinci apa yang berlaku. Ada 4 point jek yang korang perlu faham ;

- Statement pertama kapp pasal rombongan besar rosmah mansur dan iff. 

Menurut patty, baik the little hero dan baik kapp, masing2 tidak menyebut rombongan rosmah mansur dan iff. Apa yang mereka sebut ialah staff kepada rosmah mansur [atau pembantu]. Dan dia sedia maklum hal tersebut.

Kapp dan the little hero juga tidak menyebut apa2 hal mengenai iff ketika itu. Malahan tiada juga apa2 perkara mengenai pembelian secara berasingan. Yang paling penting size ukuran badan. Kenapa hanya melibatkan size rosmah mansur je? Muahahaa. Jika artikel patty itu tersilap kenapa kapp tidak menjelaskan ia secara terperinci selepas ia tersiar?

- Statement kedua kapp mengenai penerbangan.

Menurut patty, sekali lagi jika ia adalah palsu kenapa kapp langsung tak call menafikan hal tersebut selepas artikel tersebut tersiar? Jika salah, kenapa dia tak minta patty tarikbalik? Dan apa yang paling pelik ialah kapp sendiri yang sahkan hal tersebut dengan dia via hp sambil menambah bahawa kapp tidak pernah menjejakkan kakinya ke malaysia dan dia rasa sangat excited. Seronoklah, ada kapal terbang khas untuknya pergi dan pulang. Kalau aku, aku happy beb. Muahaha.

- Statement ketiga kapp mengenai kerahsiaan pelanggan berhubung setiap pembelian mereka.
Menurut patty, jika ini rahsia maka kenapa ada pihak yang email dan dedahkan hal tersebut kepada dia dan yang paling penting kenapa kapp sendiri bercakap dengan dia mengenai hal neh menerusi hp selama 15minit panjangnya? Kenapa? Sebab tue dia dedahkan butiran email sepertimana yang aku dah paste kat atas tue. Sekarang sapa yang bocor rahsia? Muahahaha..

- Statement keempat kapp mengenai jumlah pembelian.

Menurut patty, tidak pernah pun patty menulis di blognya bahawa kapp dan the little hero dedahkan jumlah2 tertentu. TIDAK. Yang ada cuma 61 pasang kain. Dan itulah yang patty amek dan lakukan pengiraan sedikit bagi mendapatkan jumlah anggaran pembelian. Apa yang patty tulis di blog pun hanyalah anggaran semata2. Dia tak nyatakan jumlah itu tetap tetapi dia ada mengatakan bahawa jumlah itu menghampiri. So sekarang sapa yang terjerat? 

Sebagai penulis fashion, patty ada pengalaman yang luas mengenai hal neh. Andaikata kapp mahu menganggap ini ialah "rahsia pelanggan" kenapa mendedahkan jumlah kain yang dibeli rosmah mansur? Diam2 sudah larh. Bagitau je rosmah datang butik, dia beli kain then balik, babai. Yang pergi kecoh bagai, call pr fashion, email sana, jawab hp, sahkan dengan media itu apa? Itu menjaga kerahsiaan pelanggan ka? Dah terkantoi last2 blogger macam dia je yang kena. 

Lebih kurang begitulah ulasan patty. Perenggan2 terakhir dia ada larh yang dia ulas sikit2 pasal niat dia yang ingin mendedahkan dua butiran email di atas neh. Meskipun respon balas yang diterima sangat tidak menyenangkan tetapi patty mahu mempertahankan hak menyatakan hal yang benar.

Dia juga memahami mungkin beberapa orang neh telah ditekan oleh kuasa politik seseorang tetapi dia akan kekal menyatakan kebenaran nya. Pada saat dia menyiarkan artikel itu, jika ada apa2 kesilapan sepatutnya mana2 pihak yang terlibat salurkan info kepada dia tampil dan jelaskan bahawa dia salah itu, salah ini, tetapi tiada mana2 pihak pun yang tampil menafikan apa2 yang salah dalam penulisan dia. Jadi dsini, jelas kita boleh faham siapa sebenarnya yang tersepit.

Bagi aku isu neh mudah jek, kalau rosmah guna wang sendiri, aku sikit pun tak kisah der. Siyes. Tapi kalau rosmah guna duit rakyat.. owhh rosmah.. ko patut tahu kenapa kami akan marah. So pepaham larh yerk. Bai

Versi english disini.
Ameno : Penat siot translate.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...