Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 9 Mei 2015

Najib, Rosmah Dipersoal Biar 'Keluarga' Guna Pesawat Rasmi Untuk Urusan Peribadi.

Siapakah 'gerangan' yg menaiki pesawat mewah KERAjaan yg bernilai hampir separuh bilion ringgit yg berlepas dari Almaty, Kazakhstan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Subang HARI INI jam 7.24 petang) ???

BUKANKAH majlis perkahwinan anak Najib 'JUGA' diadakan di Grand Ballroom Royal Tulip Hotel, Almaty, Kazakhstan.

Agak2 SIAPALAH agaknya yer...

SUDAH TENTU BUKAN Rosmah & Najib kerana mereka skrg di Ipoh, Perak sempena Istiadat Pertabalan Sultan Perak ke-35 di Istana Iskandariah hari ini.

Itula yang dipersoalkan oleh admin page Suara Rakyat baru-baru neh menerusi laman rasmi facebook mereka disini.

Rujuk poster ;


Apa yang dipersoalkan oleh admin page SR sememangnya bernas sekali untuk difikirkan. Ya juga kan. Najib kat Ipoh. Rosmah pun kat Ipoh. Media takde pula melaporkan yang menteri2 kita atau sultan2 ke telah ke Kazakhstan baru-baru neh. Jadi jika mereka tak guna maka siapa yang guna?

Sampai kena perli-perli ;


Seseorang dari kabinet Najib perlu memberikan penjelasan berhubung persoalan yang dibangkitkan. Jangan nak tutup isu dengan skandal 1MDB. Yang skandal tetap skandal. Kita marah tetap marah, persoal tetap persoal. Hal2 macam neh Najib jawab tetap perlu jawab. Pendek kata kita takan lepaskan atau biarkan walau satu pun penyelewengan2 atau salahguna kuasa yang dilakukan oleh Najib dan pentadbirannya samada dalam skala besar atau kecik.

So, Najib jawab la.

Sapa guna pesawat tersebut pada masa dan hari yang dinyatakan.

Jawabbbbb!!!!

Penjelasan Tabung Haji, Campurtangan Najib, Ugutan PDRM Terhadap Pembocor Maklumat, Bukti 1MDB Memang Bermasalah - 1 Malaysia Dalam Bahaya!

Penjelasan Tabung Haji.

Bila dibocorkan maklumat, CEO Tabung Haji nafi. Kemudian, UTURN. Mengaku pula. Kenapa nafi? Pada awalnya penafian di twitter. Kenapa UTURN? Tukar strategi selepas menyakini pembocor maklumat itu sebenarnya seseorang 'yang arif' dengan urusniaga tersebut.

Nafi untuk 'control damage'. Tapi unable to control the damage when Tabung Haji realise bukan Mahathir je bahkan beberapa pihak telah bersedia 'untuk dedahkan' perkara sebenar jika Tabung Haji memilih pendirian untuk 'kekal menafi'.

Tahu?

Sebab itu. Dalam masa beberapa jam, selepas nafi mereka mengaku sehingga CEO TH terpaksa minta maaf secara terbuka.

Ugutan PDRM terhadap RAKYAT MALAYSIA.

Kemudian. Tabung Haji membuat laporan polis. Dan PDRM pula membuka kertas siasatan under OSA. Kenapa ini meragukan?

Pertama. Siapa yang tentukan penyebaran dokumen berkenaan perlu disiasat dibawah OSA? Siapa? PDRM? Kenapa PDRM menetapkan begitu? Apa penanda aras atau ciri2 yang digunakan oleh PDRM bagi menyiasat kes berkenaan under OSA, APA DIA?

Kedua. Dokumen berkenaan sahih. Penjelasan mungkin ada yang tersasar dari maklumat yang terpapar satu dua di sana sini tetapi dokumen itu sahih.

Ketiga. Jika peranan polis digunakan kerana Tabung Haji rasa tercabar ada pihak yang mendedahkan maklumat syarikat, itu mungkin tak aneh.

Keempat. Namun PDRM digunakan untuk menyiasat individu berkenaan under OSA. Berapa ramai la sangat yang ada akses kepada maklumat tersebut. Hanya yang tertinggi dari 1MDB, Tabung Haji dan mereka2 yang keluar masuk mesyuarat dan prepare dokumen tue aje yang ada.

Orang luar takan tahu.

Kat situ 1MDB dan Tabung Haji boleh kecikkan skop dan singkir yang mereka anggap bermasalah. Tetapi kenapa nak libatkan OSA, kenapa? Kenapa nak anggap dokumen tersebut sebagai AKTA RAHSIA yang perlu DILINDUNGI pula? Bila TABUNG HAJI beli tanah berkenaan, lama kelamaan kita tetap tahu pemaju mana yang berperanan memajukan tanah-tanah berkenaan. Ianya tidak boleh dirahsiakan pun.

Pendek kata, OSA kat sini disalahgunakan dan PDRM pula diheret untuk menghalalkan akta OSA ke atas pembocor maklumat. Ia mungkin berperanan untuk menakutkan rakyat secara langsung dan memberikan amaran bahawa setiap tindakan kita yang membabitkan pembongkaran skandal 1MDB boleh mencetuskan 'akibat yang buruk'.

Selepas diasak bertubi2. Oleh ;

- Mahathir
- Khairy Jamaluddin
- UMNO pelbagai cawangan dan negeri
- Muhyiddin Yasin
- Shafie Afdal
- MAZA
- Muhkriz Mahathir
- PERKASA / Ibrahim Ali
- Pembangkang PAS, DAP dan PKR
- Penyimpan2 wang di Tabung Haji

Maka hari ini CEO Tabung Haji, Abdul Azeez mengadakan satu sidang khas bagi memberikan penjelasan penuh atas isu pembelian tanah dari 1MBD.

Ini point dia ;

1. Urusniaga itu tiada sebarang salahlaku
2. Tabung Haji akan jual tanah berkenaan
3. Semua pihak boleh berhenti marah dan tuding jari ke atas TH
4. Tanah berkenaan berkemungkinan dijual kepada orang bukan Islam
5. Cadangan pembelian tanah bermula seawal 2013
6. Dan sudah ada beberapa pembeli yang menawarkan minat 
7. Selepas dijual akan diumumkan kepada semua pihak menerusi satu sidang media susulan
8. Yang mengarahkan ianya dijual ialah Najib Razak
9. Ahli lembaga pengarah berpendirian TIDAK AKAN JUAL kerana ianya akan memberikan PULANGAN LUMAYAN SELEPAS DIMAJUKAN.

Oke. 

Najib arah jual.

Siapa Najib ini dalam Tabung Haji?
Apa hak dia untuk masuk campur?
Kenapa Azeez ikut nasihat dia?
Dari satu salah membawa kepada kesalahan lain, itu yang aku nampak sekarang.

1MDB beli tanah dari kerajaan dengan nilai yang sangat rendah. Betul-betul rendah. Dengan itu kerajaan 'hilang pendapatan' 25b dengan penjualan tersebut.

Tanah berpindah milik kepada 1MDB. Kemudian dijual kepada Tabung Haji. Dengan nilai berganda2 dari yang dibeli. Tapi still. Tabung Haji beli lebih rendah dari harga pasaran.

- 1MDB beli lebih rendah dari harga pasaran.
- TH beli pun lebih rendah dari harga pasaran.

LEBIH RENDAH DARI HARGA PASARAN. 

Ini ialah KEYWORD.

Aku marah. Kita marah. Tetapi sebenarnya jika dari sudut pelaburan, TABUNG HAJI belum tentu rugi.

Tanah yang dijual oleh 1MDB memang mahal. Dianggarkan 7,000 sekaki pada tahun 2013. Itu sebab Mahathir predict, kerajaan rugi 25 billion dari penjualan tersebut. Tapi at least 2 lot dari situ dah jadi TABUNG HAJI yang punya. Dan walaupun dibeli lebih mahal dari apa yang 1MDB dapat tetapi still 'ianya dibawah harga yang munasabah dibayar'.

Jika 1MDB bankrup, aset-aset 1MDB akan ditarik kepada PEMILIK LUAR NEGARA. WARGA ASING yang punya, tahu? Itu sebab dalam penulisan sebelumnya aku ada jelaskan, jualbeli ini ada PRO dan CONTRAnya. Kena tengok dari SEMUA SUDUT.

1MDB sekarang STRUGGLING. Untuk membayar HUTANG dan FAEDAH. Satu persatu asetnya boleh dicairkan jika memang itu jalan akhir yang dia ada. Pada aku, tiada masalah jika 1MDB mahu menjual tanah2 berkenaan atas alasan 'membayar hutang tinggi yang melampau selagi mana tanah-tanah berkenaan dijual-beli ikut harga pasaran'. Tetapi syarikat seperti Tabung Haji juga boleh menekan 1MDB dengan 'membangkitkan isu hutang' bagi mendapatkan tanah2 berkenaan dengan lebih murah berbanding harga pasaran. 

Dan jika aset-aset 1MDB berpindah milik kepada orang luar, kita akan lebih rugi lagi. Kita rugi tetap rugi tetapi apa yang kita boleh buat untuk kurangkan kerugian, ini yang kita perlu fikirkan.

Pada aku, tanah yang Tabung Haji beli, jangan dijual.

Majukan. Buatlah rumah mampu milik atau apa sahaja yang memberikan nilai positif kepada rakyat marhaen. Jangan buat keuntungan melampau, samada dapat balik modal yang dilaburkan atau anggap la ia sebagai pelaburan sosial untuk masyarakat awam.

Betulkan kesalahan mereka dengan membuat satu strategi win-win situation kepada rakyat Malaysia.

Dengan menjual tanah tersebut kepada 'pemilik bukan Islam' sudah tentulah orang Islam kehilangan 'privilege'. Apatah lagi jika pemiliknya orang Islam pun belum tentu orang Islam mendapat 'privilege'. Berapa banyak lagi melayu-melayu perlu dihalau ke ceruk-ceruk, hulu-hulu untuk hidup dan membiarkan bandar2 besar dikuasai oleh 'mereka2 yang bukan melayu' disebabkan melayu2 neh tiada WANG dan KEKAYAAN?

Memang apa yang TH buat ialah BAIL OUT 1MDB. Bukan nampak macam BAIL-OUT tetapi memang BAIL-OUT. TH mengaku sudah. CEO letak jawatan sudah. Amek tanggungjawab tak perlu konar baring sana sini. Meluat aku tengok haizh.

Walau bagaimanapun, TH dapat tanah. Itu yang paling penting. TH bagi duit kepada 1MDB supaya 1MDB boleh bayar hutang dan TH dapat tanah. Tanah itu memang bernilai mahal dan SEMAKIN MAHAL dari TAHUN ke TAHUN.

TH kena simpan untuk PELABURAN yang boleh memanfaatkan umat Islam di kemudian hari. Jual seperti arahan Najib, memang tak masuk akal. Ia seperti kita meleret2kan kesalahan yang sedia ada.

1MDB memang bermasalah.

Namun dalam sudut pandang yang lain, kita boleh nampak yang M1DB sangat bermasalah. Sebab itula mereka boleh terpaksa jual satu demi satu aset bagi mendapatkan modal untuk membayar hutang.

Jual aset ini lebih baik dari kerajaan salur 950 juta sebagai 'injection'.

Jika kerajaan salur duit terus-terusan yang rugi tetap kita sebab tidak mendapat sebarang hasil. Maka elokla 1MDB jual aset-aset penting mereka kepada pihak GLC dan kerajaan negeri supaya nanti mereka boleh memanfaatkan aset-aset tersebut untuk kepentingan rakyat. 

Aset-aset itu lebih baik jatuh kepada orang kita dari warga asing. 
Jika 1MDB bankrup aset itu akan berpindah milik ke warga asing.
Ini lebih membimbangkan sebenarnya.
Hutang dah tentu ada. Takan hilang dengan 1MDB yang bankrup. Dan aset-aset pula akan dinilai dengan lebih rendah dari harga pasaran disebabkan faktor 1MDB yang telah bankrupt.

Dan kerajaan pula pasti akan bertungkus lumus untuk membeli semula aset2 berkenaan supaya tak lagi menjadi milik orang luar terus-terusan.

Dan masa itula nanti firma asing akan meletakkan harga tinggi sesuka ahti kerana dia tahu kerajaan kita mesti nak beli nanti kerana ini ASET PENTING NEGARA. Seperti penjana-penjana elektrik tue hah.

Tanah-tanah di lokasi strategik pun boleh tahan juga 'kedaulatan dan kepentingannya' kepada negara kita.

Sebab tue walaupun marah dengan 1MDB yang SUPER KURANG AJAR kerana menyusahkan rakyat Malaysia apabila MEREKA RUGI dalam PELABURAN dengan menggunakan PINJAMAN berfaedah tinggi kita tetap kena berfikir menggunakal akal dan bukan ikut sentimen atau ikut-ikutan.

Apa-apahal, selamatkan aset2 penting dalam 1MDB. Benda itu mesti berbalik atau berpindah milik hanya dalam lingkungan rakyat Malaysia.

Kemudian, 1MDB perlu dibantu untuk memastikan mereka boleh membayar hutang2 berfaedah tinggi tanpa menyusahkan rakyat Malaysia. Ini je cara yang kita ada. Dok terhegeh2 kutuk pun tak selesai masalah apa kawan oi. 

Silap2 menambahkan masalah lagi ada. Almaklumla kerana 1MDB, 1 Malaysia dalam bahaya. Nilai ringgit jatuh, Najib punya angkara, tak pasal-pasal rakyat tanggung bala. Apa pun tak boleh.

Kbai.

Selepas Dibelasah Bertubi2, Tabung Haji Buat Sidang Media Khas Hari Ini.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Tengok ;WOW.
Reti cuak la juga ek dorang. Mengelabah la sebab kali neh bukan setakat rakyat je balon depa. Menteri besar Kedah dan Timbalan Perdana Menteri pun dah masuk barisan penyerang.

Point Mukhriz Mahathir ;


Kah Kah Kah

Amek kaw!!!

Japgi kita update penjelasan (penipuan) Azeez. Tengok apa dia nak cakap.

Jumaat, 8 Mei 2015

1MDB & Tabung Haji Kantoi Lagi - Muhyidin, Mahathir & Rafizi Bergabung Dedahkan Rahsia Skandal 1MDB - Tabung Haji.

WOW!!!

Korang mesti baca pendedahan-pendedahan yang disebut oleh Mahathir dan Rafizi. Seperti yang aku dah sebut pada awalnya disini ;


Kat situ ada aku hurai pendapat aku. Penjualan tanah itu bukan la dalam erti kata 1MDB 'nak jual tanah' atau Tabung Haji 'nak beli tanah' atas nama pelaburan dalam perniagaan.
Sebaliknya, penjualan tanah-tanah itu adalah sebagai MASK untuk mengaburi niat sebenar mereka. Urusniaga itu digunakan sebagai TOPENG bagi menghalalkan wang yang keluar dari TH berpindah ke 1MDB.

Satu persoalan yang aku fikir-fikir. Memang ada kaitan juga. Urusniaga itu dikatakan TH perlu membayar jumlah penuh pada tempoh tertentu. So faham-faham la. Bayaran sekaligus. Maka, bila digabungkan dengan pendedahan Rafizi memang masuk akal.

Baca jap point Mahathir ;

TABUNG HAJI

1. Tiada ada Negara yang begitu berjaya mengumpul wang dari orang Islam yang berhajat untuk mengerja haji dari Malaysia dengan Tabung Hajinya.

2. Wang yang ditabung sejak ditubuh Tabung Haji sudah meningkat sehingga ribuan juta Ringgit. Wang ini boleh dilabur supaya keuntungan dapat membantu pengurusan tabung haji dan subsidi kepada bakal haji.

3. Wang tabung haji adalah dari pencarum dan Tabung Haji hanya diamanahkan untuk mengurus dengan baik, dengan cara yang dihalalkan oleh Islam. Wang ini bukan milik Tabung Haji.

4. Amatlah menyedihkan apabila wang ini diguna untuk bailout (pemulihan) hutang 1MDB.

5. Tanah Tun Razak Exchange seluas 70 ekar dibeli oleh 1MDB dengan harga RM194.1 million untuk 70 ekar.

6. Sekarang Tabung Haji membeli satu setengah ekar dengan harga 188.5 million Ringgit, hampir sama dengan harga 1MDB beli 70 ekar. Untung besarlah 1MDB. Sebenarnya tanah ini, asalnya untuk mengadakan pusat dagangan bumiputra. Tetapi 1MDB telah mengenepikan projek ini.

7. Inikah cara Tabung Haji mengguna duit orang ramai yang diamanahkan kepadanya. Pencarum berharap duit yang disimpan dengan Tabung Haji diurus untuk kebaikan mereka tetapi wang ini diguna untuk menyelamatkan 1MDB yang telah hilangkan berbillion Ringgit.

8. Rancangan ini perlu dibatal sekarang juga.

9. Tunku Aziz berkata dia sedia menyiasat Jho Low dan Riza Aziz jika saya buat laporan. Sebenarnya laporan telah dibuat oleh pihak lain tetapi tidak ada siasatan yang dibuat oleh sesiapa. Sebaliknya pihak yang melapor dimufliskan dan rumahnya telah digeledah.

10. Jika Tunku Aziz begitu prihatin terhadap gejala rasuah, siasatlah dan laporlah kes-kes berkenaan. Buktikan juga yang saya lesap duit kerajaan!!

Jika tidak dapat diam sajalah..

---------------

Dan ini pula point Rafizi ;


Kesimpulan ;

1. 1MDB takde duit nak bayar faedah banyak-banyak
2. Tapi 1MDB pinjam banyak-banyak dengan faedah yang tinggi.
3. Konon atas alasan nak buat melabur berjuta-juta.
4. Untung tidak malahan rugi.
5. Jika untung kenapa sibuk cairkan aset satu persatu?
6. Jika untung kenapa kerajaan perlu bailout menggunakan dana 950 juta? Bukan pinjaman tetapi dana. Maksudnya bagi terus sebagai modal perniagaan.
7. Walaupun rugi pinjaman tetap kena bayar.
8. Faedah-faedah pun 1MDB perlu tanggung.
9. Maka jual la tanah pada Tabung Haji.
10. Tak mungkin secara kebetulan, nilai jualan 1 1/2 ekar tanah milik 1MDB sama nilai dengan jumlah faedah yang 1MDB perlu bayar.
11. Kita manusia ada otak, ada akal. 

Lue fikirlah sendiri.

Dalam pada itu. Mujhyiddin pun dah mula buka gelangang. Tengok la statement terbaru dia neh hah ;


Point power ;

1. Punca kekalahan di Permatang Pauh kerana 1MDB (padahal isu GST)

2. Tatau nak jawab apa ketika berkempen

3. Rakyat mahu tahu tetapi tapi Muhyiddin tidak tahu memberikan penjelasan

4. Perkara ini serius dan mungkin memberi kesan kepada kelangsungan BN pada PRU yang mendatang.

Kesimpulan?

Muhyiddin orang no 2 dalam pentadbiran dan BN itu sendiri. Kalau orang no 2 pun buntu apatah lagi no 3 dan seterusnya. Lagi la haru nak kumpul alasan demi memperbodohkan rakyat. Nampak sangat isu 1MDB neh ialah isu yang merugikan wang rakyat.

Dah kalau timbalan perdana menteri pun tatau nak kata apa (enggan berkompromi menyokong tindakan Tabung Haji + 1MDB) maka jelaslah, bibit2 perpecahan dan bibit2 babai Najib dan Rosmah forever ever tengah berjalan secara strategiknya.

KAH KAH KAH

PAS Kantoikan CEO Tabung Haji Ada Jawatan Dalam 1MDB.


Pengurusan Tabung Haji Orang Berkepentingan Dalam 1 MDB..?

1. Pusing sana-pusing sini rupa-rupanya pihak pengurusan tertinggi Tabung Haji adalah orang besar juga dalam 1 MDB.

2. Saya merujuk kepada berita The Edge hari ini dan menyemak nama-nama tersebut di laman web Tabung Haji dan 1 MDB. Sungguh mengejutkan. Ianya secara tidak langsung menzahirkan kewujudan elemen "conflict of interest"..

3. Siapakah mereka itu..? ;

a) Tan Sri Ismee Ismail, CEO dan Pengarah Urusan Tabung Haji merupakan ahli Lembaga Pengarah 1 MDB.

b) Dato' Johan Abdullah, Timbalan CEO dan Timbalan Pengarah Urusan Tabung Haji merupakan Pengerusi anak syarikat 1 MDB iaitu 1MDB Edra Energy Sdn Bhd.

c) Tan Sri Datuk Dr. Abdul Samad Haji Alias, Ahli Panel Pelaburan Tabung Haji merupakan Ahli Panel Penasihat 1 MDB.

4) Isu ini begitu besar kerana Tabung Haji merupakan insitusi milik ummat Islam. Duit yang disimpan oleh pendeposit itu adalah hasil titik-peluh mereka untuk menunaikan Haji, maka amatlah zalim jika Tabung Haji dipergunakan oleh orang politik untuk menyelamatkan 1 MDB yang sedang mengalami masalah kritikal apabila hutangnya kini sudah pun mencecah RM 42 Billion.

5) Bukankah Tabung Haji dan 1 MDB adalah institusi dan syarikat yang sama di bawah seliaan kerajaan pusat.? Hebat perniagaan mereka ini. Tanah dulu dibeli oleh 1 MDB hanya RM60/kaki kemudian sekarang dijual kepada Tabung Haji dengan harga RM2860/kaki..

6) Adakah ummat Islam masih boleh berdiam diri dan berpeluk tubuh melihat kebobrokan yang dilakukan oleh pemerintah ini..?

Kesemua yang bersekongkol dengan projek menyelamatkan 1 MDB yang hampir karam ini perlu diingatkan, mereka bukan sahaja bertanggungjawab kepada rakyat tetapi perlu menjawab juga di Mahkamah Allah kelak.

Amanah rakyat usahlah dipermainkan sebegitu sahaja...

Catatan oleh ;

Syed Ahmad Fadhli,
Penyelidik di Pusat Penyelidikan PAS

Khamis, 7 Mei 2015

Selepas Nafi Akhirnya Tabung Haji Mengaku Juga Beli Tanah Dari 1MDB - Kata Tiada Masalah Tetapi 1MDB Mula Cairkan Aset Satu Demi Satu.

Sejak semalam tersebar beberapa dokumen yang mendedahkan bahawa 1MDB akan menjual 2 lot tanah yang membabitkan projek Tun Razak Exchange kepada Tabung Haji. Berikut beberapa dokumen yang dimaksudkan.


Nilai jual-beli itu dianggarkan pada 772 juta ringgit Malaysia. Urusniaga berkenaan juga melibatkan kelulusan dari pihak kementerian.

Apa yang menyebabkan perkara ini menjadi sangkaan buruk kepada umum ialah ;

1. 1MDB telah membeli tanah-tanah tersebut dengan murah dari kerajaan sebelum ini. Kurang dari harga pasaran. Disebabkan ini kerajaan kehilangan/kerugian berbillion2 ringgit disebabkan 1MDB membeli lot2 tanah tersebut dengan begitu murah dari harga pasaran.

Baca : Kerana 1MDB, 25 billion hilang.

2. Lalu, dengan tanah yang sama, 1MDB menjual pula kepada Tabung Haji. Dengan nilai sebanyak 772 juta. Harga belian ialah 320 juta untuk 70 ekar. 64 perkaki. Sedangkan harga pasaran ketika itu 7,000 per kaki. 2 lot tanah yang bakal dijual ini tidak diketahui berapa keluasannya. Tetapi urusniaga ini melibatkan pelaburan bernilai 772 juta ringgit.

Rujuk berita ;


3. Laporan media menyebut ;

- menjual aset bagi membiayai hutang bernilai 42 billion

- hutang tinggi menjejaskan ringgit dan penarafan kredit Malaysia

4. Ini menyebabkan rakyat mempersoalkan adakah kejatuhan ringgit selama ini berkaitan dengan pelaburan yang merugikan oleh 1MDB (disebabkan hutang tinggi).

5. Dalam pada itu pembelian tanah oleh Tabung Haji dianggap sedang membail-out perniagaan 1MDB menggunakan wang pelaburan/simpanan rakyat yang menyimpan di Tabung Haji.

6. Ada yang beranggapan perkara itu akan meningkatkan kos upah haji di kemudian hari bagi menghalalkan urusan bail-out tersebut.

7. Ada juga yang mempersoalkan, kata 1MDB ada aset2 penting yang perlu dimajukan tetapi kenapa 1MDB mula menjual aset2nya satu persatu untuk mendapatkan modal tunai?

8. Pendapat aku. Ada pro dan contra dengan tindakan 1MDB. 

Pertama. Jika 1MDB menjual aset2 kepada syarikat GLC atau tempatan, sekurang2nya aset berkenaan berlegar2 di sekitar Malaysia.

Kedua. Jika 1MDB didapati gagal membayar hutang, maka aset2 syarikat berkenaan akan dicengkam pihak luar dan ditarik sebagai cagaran sebagai faktor 'membayar semula pinjaman yang tidak dibayar oleh 1MDB kepada mereka'.

Ada baik buruknya. Tetapi sudah tentula akhirnya kesilapan dalam mencaturkan urusan 1MDB neh berbalik semula kepada kerajaan yang salah menyusun strategi bagi memajukan syarikat. Bukan rakyat yang buat keputusan-keputusan pelaburan apa pun.

Jika 1MDB menghadapi masalah untuk membayar pinjaman dan faedah yang tinggi pun, itu salah mereka.

Siapa suruh kau memandai-mandai pinjam?
Siapa juga yang suruh kau memandai-mandai involve dalam bisnes yang kau tidak mahir selok beloknya?
Itu semua salah sendiri. Jangan babitkan rakyat.

Selepas tersebarnya dokumen2 berkenaan. Pada awalnya Tabung Haji nafi. Ya, nafi.

Lihat ;


Selepas menafikan tetiba media melaporkan bahawa Tabung Haji akhirnya mengakui urusniaga itu wujud tetapi ini yang mereka kata ;


- Beli lebih murah dari harga pasaran

- Bukan nak beli semua tanah

- Dokumen yang tersebar sekadar cadangan awal tetapi belum dimuktamadkan

Nampak?

Akhirnya mengaku juga bahawa dokumen yang tersebar itu tulen. Tetapi ia sekadar di peringkat cadangan semata-mata. Belum tentu Tabung Haji akan mengambil keputusan untuk membuat pelaburan yang berkenaan.

Yang aku pelik. Kenapa TH bersikap defensive? Kau ialah perbankan dan terlibat dalam berbagai-bagai jenis pelaburan/perniagaan. Jika sekalipun syarikat kau nak membeli 2 lot tanah, so apa masalahnya? Itu kan sejenis pelaburan. Jual beli tanah ialah perkara biasa dalam syarikat. Ia bukan perkara pelik lagi aneh pun.

TETAPI.

Tabung Haji bersikap defensive. Sangat defensive. Ini maksudnya mereka memberikan kita satu gambaran. Urusniaga itu sebenarnya tidak berlaku di atas kerelaan Tabung Haji ataupun sekurang2nya sebagai sebahagian dari perancangan pelaburan yang Tabung Haji rangka. Ia mungkin last minute punya keputusan. Saat akhir bagi menyelamatkan hayat 1MDB. Sedang dari awal Tabung Haji mungkin tak pernah ada minat mahu melabur disitu.

Nak buta-buta bagi duit ke 1MDB salah.

Maka satu urusniaga diwujudkan.

Supaya duit keluar masuk itu berjaya dijenamakan atas nama lain.

Betul tak prediction aku neh hah?

Rakyat Malaysia bukan bodoh. Itu je aku nak bagitau dorang neh semua. Tabung Haji ke Azeez ke 1MDB ke menteri ke sesiapa pun la. Cuba la bawa2 berfikir sama. Rakyat Malaysia bukannya bodoh, tahu. 

Kbai. 

Sumber rujukan.

https://www.malaysiakini.com/news/297537

https://www.google.com/#q=1mdb+jual+tanah&newwindow=1&tbm=nws

http://www.bharian.com.my/node/53418

http://www.sinarharian.com.my/nasional/beli-tanah-1mdb-tabung-haji-ada-jawapan-1.387683

Dah Bosan Baling Kerusi Kini Tumbuk Orang - Penyokong BN & PR Kini Mengganas Tak Tentu Hala Demi Parti YG Tak Heran Nak Bantu Mereka.

Skill mesti mao tunjuk. Buat apa simpan dalam almari. Bakat terpendam mesti mao tayang. Baru boleh berbangga diri. Lepas dah tumbuk orang boleh la salahkan orang lain laju2 kan.

Pergh.

Berapi gak kena ayat provoke macam neh kan. Mao tak berapi otak kau kena sindir. Betul tak? Dan point-point sindiran itu aku tujukan pada partisan PR dan BN. Atau lebih tepat. PKR dan UMNO. Korang terasa la. Aku suka korang terasa. Sebab ianya nikmat kot. Korang menggelupur aku seronok maaa.

Sekarang neh. Memasing dok update konon parti lawan kasar dan ganas nak mampuih.

Di sebelah PR. Ini hujah mereka ;


Suasana di pusat mengundi Sekolah Menengah Guar Perahu sekali lagi bertukar kecoh apabila penyokong BN bertindak agresif dengan membaling botol air dan kerusi plastik, sebentar tadi.
Kekecohan tersebut telah menakutkan para pengundi yang hadir untuk membuang undi terutamanya warga emas serta golongan kurang upaya.
Walaubagaimanapun, keadaan huru-hara selama lebih lima minit itu berjaya diakhiri dengan tindakan segera anggota keselamatan.
Akibat dari kekecohan dan provokasi kotor tersebut, keadaan lalu lintas yang sedia sesak menjadi bertambah sesak dari Guar Perahu ke Penanti. – Roketkini.com

Dan ini pula yang dikemaskinikan oleh geng BN ;


Parti baling kerusi VS parti baling kerusi.

Bukan kita tak biasa tengok UMNO dok baling2 kerusi ketika pemilihan parti. Mengamuk sana sini. Sama seperti kita dibiasakan dengan insiden baling kerusi, meja semua cukup ketika dalam pemilihan PKR. Kini mereka bertembung sesama mereka maka semakin berlagak samseng la memasing pun.

KAH KAH KAH

Oke.

Aku taknak heran la dengan parti2 baling kerusi, meja neh apa semua bergaduh sakan. Mereka dan aura kesamsengan mereka memang kita dah tengok sejak awal.

Cuma aku terfikir2 la.

Selepas kau mengamuk lepas tue apa?
Selepas kau terjerit sana sini lepas tue apa?
Selepas kau baling batu lepas tue apa?
Selepas kau membiarkan diri kau rasa marah dengan hal2 kecik neh lepas tue apa?
Selepas kau bergaduh sesama penyokong lepas tue apa?
Baling botol, takutkan OKU, belasah wartawan dan ejek mengejek sesama sendiri lepas tue apa?

Apa faedah yang kau dapat?
Kau sebagai penyokong atau ahli yang taksub takan dapat apa-apa.

Calon yang menang dapat gaji besar.
Nak ponteng parlimen pun takde masalah.
Gaji jalan. Bukan ada 'punch-card' atau 'report-card' bagai untuk lapor prestasi kehadiran dan kualiti kerja pun.

Dalam atau luar media parti sentiasa puji.
Touch up imej baik punya macam dewa dewi.

Dan kau apa?
Kau rasa dorang nak turun bantu kau?
Tolong selesaikan masalah kau?
Sebab tue kau semua beria2 bergaduh bagai taksub macam orang hilang akal?
Yang kalah pun tak rugi tau. Next time cover untuk pemilihan parti pula. Dan kau apa?
Kau semua tak dapat apa-apa pun la. Setakat dok tunjuk kebodohan piang masing2 dalam media ada la.

BANGANG!

KAH KAH KAH.

Gambar2 Petugas Media Yang Cedera Kononnya 'Dibelasah' Penyokong PKR.

Hmm.

Ramalan.

- Ahli atau penyokong yang taksub melampau.

- Sabotaj dari parti lawan.

Ini je klue yang ada.

Lihat gambar ;Macam neh kau kata menuju ke arah politik matang? 

Gila la kau.

Kejadian berlaku di SK. Tanah Liat. 

Memetik info yang dilaporkan oleh Malaysiakini.


Kekecohan terus berlaku di Permatang Pauh, kali ini insiden baling batu di antara kedua belah penyokong sehingga berlaku adegan tumbuk-menumbuk selepas berlaku 'perang mulut' di antara kedua pihak penyokong di Pusat Undi Sekolah Kebangsaan Tanah Liat.
Walau bagaimanapun, kekecohan tersebut berjaya dileraikan oleh pihak polis yang bertugas di tempat kejadian. Jarak di antara kedua penyokong yang terlalu dekat (kurang 50 meter) juga dikatakan menjadi punca awal pergaduhan.
Posted by Saya Benci Harga Barang Naik! on Wednesday, May 6, 2015

Dan petugas media yang cedera seperti dalam gambar di atas sedang menjalankan tugas ketika kejadian. Masa itu la kena 'batu' tak memasal. Itu menurut info yang diterima la. Buat masa sekarang kes masih dalam siasatan. Macam biasa. Setiap kali sesiapa tercedera dan dikaitkan dengan parti itu ini, penyokong2 parti berkenaan akan bersifat defensive dengan alasan wajib ada.

Pada penyokong PR. Mereka akan cakap. Ini SB. Petugas media itu SB. Atau yang baling batu itu SB. Pendek kata serba serbi SB. Takde yang tak SB.

Pada penyokong BN pula. Mereka akan kata kesemua yang tercedera lukakan diri sendiri. Sendiri pukul diri sendiri untuk raih simpati.

HA HA HA

Gila arh dorang neh.

Dan, kejadian yang hampir serupa juga berlaku di SMK Guar Perahu.

Nah, video berkaitan ;

Penyokong PR VS BN.
PRK Permatang Pauh terus dicemari pergaduhan. Kali ini, di hadapan SMK Guar Perahu, berlaku kekecohan selepas penyokong PKR di dakwa memulakan kekecohan dengan menumbuk penyokong Umno.
Pergaduhan meletus selepas kedua-dua kumpulan mula saling mengejek terhadap satu sama lain sejak 9.30 pagi. Bagaimanapun polis berjaya meleraikan pergaduhan tidak lama selepas itu.
Posted by Kami Benci Saiful Bukhari! on Wednesday, May 6, 2015

Menang jadi arang. Kalah jadi abu. Dah tak relevan dah zaman sekarang.

Menang, wakil rakyat dapat gaji tinggi, ahli2 partisan habuk pun tak dapat apa-apa. Yang kalah pun sudah la kalah lepas tue memperbodohkan diri lagi sebab bergaduh2 bagai demi politik.

Itu yang sesuai untuk situasi di atas.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH

KAH KAH KAH KAH KAH

Rabu, 6 Mei 2015

Malunya - Ahli2 PAS Ini Berdemo Tetapi Dihalau Penduduk Kampung.


Bab kena halau-halau neh memang dah menjadi kebiasaan pada mana-mana parti pun. Tak kira la pro kerajaan ke atau pro pembangkang. Dan yang membezakan mereka samada disokong kerana dihalau atau diketawakan kerana dihalau ialah sebab-sebab berdemo.

Tadi. Sekumpulan ahli2 PAS telah memperbodohkan diri sendiri. Mereka pongpang pongpang berdemo sambil laung sokong hudud dan sokong pro ulama. Tengah2 berdemo kena halau. Sambil dihalau kena herdik sebagai sedang membuat kacau. Sudah la bukan pengundi situ. Meroyan pasal apa.

Benda neh sebenarnya tak perlu pun. Kalau ko nak protes calon PKR. Buat cara cool. Esok time mengundi jangan pangkah DSWA.

Macam geng2 BN buat kat Rompin. Senyap2 dok rumah. Malas keluar mengundi. Ko pun boleh tiru. Bukan dengan cara berdemo bagai neh. Memalukan. Nanti katakan PKR menang. Demo ini akan menjadi bahan kutukan pada geng2 pro ulama tahu. Orang kata jadi kudis. Walaupun terdapat geng2 PAS yang sabotaj, PKR masih menang. Kalau kalah boleh la nak bangga. Kalau menang PAS yang kena balik. Apehal dok sabotaj calon dari parti yang bersekutu. Nampak?

Buat sesuatu tak guna akal. Padahal perkara nak bersama PR neh pelan jangka panjang. Ke expect nak berpecah esok lusa? Dengan anggapan UMNO terima hudud? Tak jaga2 dari mimpi lagi ke macam mana puak2 neh tah.

Kalau aku jadi dorang. Kat kertas undi aku tunjuk. Tapi jujur aku cakap. Kalau ko taknak menangkan PKR sekalipun jangan la menangkan BN. Pangkah la calon lain kalau geram sangat dengan PKR. BN kalau menang di Permatang Pauh, dorang akan fikir rakyat terima GST tau tak? So fikir masak-masak sebelum nak memangkah tu hah.

Baca laporan Mkini ;
Memasuki hari terakhir berkempen, berlaku kekecohan antara kumpulan yang mengaku diri mereka sebagai "proulama" dengan penduduk Kampung Kubang Semang, Permatang Pauh.

Pada jam 5 petang, kumpulan yang diketuai Ketua Penerangan PAS Bagan Azmi Jaafar bersama kira-kira 10 lagi pengikutnya berkumpul di simpang tiga berhampiran stesen Petron Kampung Kubang Semang. Kumpulan itu membawa sepanduk yang bertulis "Hudud hukum Allah" dan "Pemuda bersama kepimpinan ulama".

Bagaimanapun, tidak sampai seminit, dua lelaki yang berada di kedai makan di seberang jalan simpang tiga itu menghampiri kumpulan tersebut dan menghalau mereka. Kemudian seorang lelaki menjerit ke arah kumpulan itu dengan berkata: "Jangan buat kacau di kampung kami. Hangpa (kamu) semua bukan pengundi di kawasan ini.”

Selepas itu, berlaku tolak-menolak apabila lelaki tersebut cuba untuk merampas sepanduk kumpulan terbabit. Keadaan bertambah kecoh apabila sekumpulan penduduk kampung yang berada di kedai makan di seberang jalan turut mengerumuni kumpulan tersebut dan menghalau mereka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...