Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Sabtu, 20 Jun 2015

Pemikiran Pimpinan PAS Masa Kini Sangat Membahayakan Negara - Mat Sabu


Mat Sabu mengeluarkan kenyataan tersebut dalam satu siri wawancara bersama wartawan The Malaysian Insider. Dalam wawancara tersebut dilaporkan Mat Sabu berkata PAS kini (pemimpin2 PAS yang dipilih melalui sesi muktamar 2015 - 2017) mula mengamalkan prinsip 'kuku besi' di mana akan menghukum sesiapa sahaja yang tidak bersetuju dengan konsep kepimpinan islamik (ala PAS).

Dan tindakan itu akan memudaratkan kelangsungan parti dan juga memberikan impak negatif kepada negara. Ikut artikel penuh seperti yang tersiar menerusi The Malaysian Insider ;

Dalam bahagian terakhir temu bual kami dengan Mohamad Sabu, seorang pemimpin PAS popular, beliau memberitahu The Malaysian Insider mengenai kebimbangannya terhadap pemikiran pemimpin dalam parti Islam itu, dan memberi amaran ia boleh membahayakan negara.
PAS kini mula mengikut trend “bahaya” di mana fokus diberikan kepada menghukum mereka yang tidak bersetuju dengan kepimpinan Islamik, kata Mohamad Sabu, salah seorang pemimpin “progresif” dalam parti itu yang digulingkan.

Bekas timbalan presiden parti popular itu dikenali sebagai Mat Sabu, yang kalah dalam pemilihan baru-baru ini berkata, kecenderungan itu dalam amalan Islam hari ini bermula di Timur Tengah, dan PAS menyertai gerakan “takfiri” itu (umat Islam menuduh saudara Islam lain murtad) ketika berdepan dengan mereka yang tidak bersetuju dengan mereka.

 “Kamu tidak bersetuju dengan kami, maka kamu tidak bersama kami. Kamu kafir, liberal, munafik.


“Ini berlaku di Syria, Iraq, Mesir, Somalia, Algeria dan Pakistan. Ia sangat bahaya dan pelajar yang melanjutkan pelajaran di Timur Tengah, membawanya pulang bersama mereka,” katanya ketika ditemu bual The Malaysian Insider.

Mat Sabu turut memberi gambaran kesan lebih besar kepada Malaysia jika cara pemikiran seumpama itu berterusan.

“Apa yang sedang berlaku berbahaya kepada parti dan pada masa depan, ia juga akan membahayakan negara.


“Persaingan di Timur Tengah mungkin akan ambil masa lebih panjang daripada 20 atau 30 tahun untuk berakhir. Di Malaysia, ia belum bermula lagi, tetapi benihnya sudah mula ditanam dan kuntumnya tidak lama lagi akan berbunga,” katanya.

Kesannya ialah beberapa pemimpin dan ahli PAS jadi lebih fokus terhadap sama ada seseorang itu berada di pihak mereka atau tidak, bukannya bergantung pada rekod kecemerlangan seseorang dalam berkhidmat kepada parti, katanya.

Merujuk kisahnya sendiri, Mat Sabu berkata, tidak kisahlah jika beliau pernah dipenjarakan 2 kali mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri, dan keluar masuk balai polis mempertahankan perjuangan PAS dan isu berkaitan rakyat Malaysia.

“Apa yang mereka bincang hanyalah sama ada Abang Mat berada di pihak mereka atau tidak. Mereka tidak peduli selama ini kamu berpenat lelah untuk parti dan hanya balik rumah beberapa hari saja dalam sebulan.

“Mereka lihat Hanipa dan label dia liberal dan kata dia mesti ditolak. Tidak peduli berapa hebat dia berbahas di Dewan Rakyat atau mahkamah, mempertahankan rakyat. Kerjanya tidak ada nilai kerana dia dilabel liberal,” katanya merujuk kepada peguam Mohamed Hanipa Maidin, yang turut gagal mempertahankan jawatannya dalam Jawatankuasa PAS Pusat.

“Inilah aliran pemikiran dunia Islam hari ini... dan PAS pun sedang berdepan penyakit ini,” kata Mat Sabu.
Beliau dan Hanipa adalah antara bekas pemimpin parti yang dikatakan progresif kerana pendirian mereka yang lebih terbuka terhadap bukan Islam dan mereka percaya perjanjian persefahaman di bawah Pakatan Rakyat (PR) yang kini tidak berfungsi lagi, sepatutnya dihormati.

Mereka juga bersifat kritis terhadap kepimpinan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berikutan beliau sering mengingkari keputusan sebulat suara yang dibuat kepimpinan PR berhubung beberapa isu.

Mat Sabu, ahli PAS selama 37 tahun dan pernah menjadi ahli Parlimen selama 3 penggal di bawah tiket parti itu berkata, patah hatinya melihat PAS berubah hala tuju, walaupun beliau tidak berkata akan keluar parti.

“Sudah tentu saya kecewa. Ini parti saya, darah daging saya... terlalu banyak yang diusahakan untuk parti. Bukan mudah untuk meninggalkan parti, walaupun ini satu keadaan yang ganjil,” katanya.


Pengakhiran PR bermula dengan usul yang diterima dalam muktamar tahunan PAS awal bulan ini, yang hasilnya memutuskan hubungan dengan DAP, pihak yang bertelingkah dengan Hadi dan beberapa pemimpin konservatif lain.

Kini ada kemungkinan pemimpin progresif PAS yang digulingkan membentuk parti mereka sendiri, tetapi Mat Sabu berkata masih terlalu awal untuk bercakap lebih banyak mengenai idea itu.

“Kita perlu berbincang lagi sama ada kita akan perlukan parti baharu atau kita boleh cari cara untuk memulihkan ahli PAS... baik pulih semuanya.

“Walau apa pun, parti itu perlu berasaskan Islam kerana hanya dengan itu kita boleh menarik umat Islam untuk menyokongnya,” katanya, sambil menambah, parti dengan asas Islam tidak akan ditolak bukan Islam.

Ini kerana PAS berjaya menawan sokongan bukan Islam dengan slogan “PAS untuk semua” yang digunakan pada pilihan raya umum 2013. Konsep negara berkebajikan juga menerima sokongan daripada bukan Islam, kata Mohamad.

“PAS diterima masyarakat Cina. Kita pernah nampak orang Cina pakai kemeja T dengan logo PAS pada masa itu.

“Islam bukan masalah. Masalahnya ialah cara pemikiran pemimpin (PAS),” katanya.

Jika satu parti baharu dibentuk barisan pemimpin sepertinya yang tersingkir daripada kepimpinan PAS, Mat Sabu berkata ia akan meneruskan cita-cita yang kini diabaikan parti Islam itu.

Cita-cita itu ialah untuk memperjuangkan nilai seperti keharmonian pelbagai bangsa, tadbir urus yang baik dan kerajaan yang bersih.

“Lihat ahli Parlimen di Dewan Rakyat. Mereka yang bercakap mengenai rasuah, tadbir urus kerajaan yang baik dan nilai adalah orang seperti (Ahli Parlimen Parit Buntar) Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, (Ahli Parlimen Shah Alam) Khalid Samad, (Ahli Parlimen Sepang) Hanipa dan beberapa lagi yang seperti mereka,” katanya.

Semua nama disebutkan itu turut kalah dalam pemilihan parti.

“Tadbir urus kerajaan yang baik, memerangi rasuah, menepati masa, memastikan bandar kita bersih, semua itu Islamik. Tetapi mereka yang kononnya ulama kelihatan lemah dalam mengendalikan perkara seumpama itu.

“Nilai dan amalan itu bukan keutamaan pemimpin PAS sekarang. Semua itu menggambarkan cara pemikiran mereka,” katanya.

Kronologi Penipuan PAS Dan Bagaimana PAS Ditipu UMNO Dalam Isu Hudud.

Orang PAS akan marah tetapi perlu juga mereka terima hakikat. Masyarakat menilai tindak tanduk mereka khususnya penyokong-penyokong setia. Yang mahu melihat PAS menjadi sebuah parti politik yang berjaya. Unless PAS merasakan levelnya sudah cukup sekadar menjadi pembangkang untuk selama-lamanya maka boleh la teruskan buat kerja gila.

Selepas Kajang Movie PAS seakan marah. Aku memahami kemarahan PAS. Kerana aku juga marah. Memang aku terasa dipermainkan dan diperbodohkan PKR khususnya Rafizi dalam percaturannya nak menukar MB. Konon atas nama nak menawan Putrajaya. Padahal ada konflik peribadi dengan Khalid.

Khalid keras kepala dan itulah sebab sebenar. Dalam erti kata lain, dia bukan boneka dan 'bukan boneka' itulah yang menyebabkan PKR jadi tak keruan dengan prestasi Khalid.

PKR berjaya mencapai persefahaman dengan DAP tetapi tidak dengan PAS. Atas sebab apa PAS enggan tukar MB itu aku tak dapat nak huraikan. Maklumat bercampur baur dan aku sendiri keliru. Jika diperhatikan apa yang tersebar, ada sampai satu peringkat, PAS sendiri pun mahu MB ditukar. Sebelum kecoh2 isu Kajang Movie. Maybe selepas itu PAS sudah mencapai persefahaman dengan Khalid yang membuatkan PAS akhirnya menukar keputusan awal.

Tetapi cukup jelas bahawa isu hudud mula jadi besar dan millage politik kepada PAS untuk menekan DAP dan memberikan kesan kepada PKR selepas berlakunya episode Kajang Movie.

Bukan aku tak percaya kepada perjuangan PAS untuk melaksanakan hudud tetapi aku meragui kemampuan mereka untuk melaksanakan hudud. Pada aku, isu hudud neh macam kita masuk pertandingan berlari. Sebelum kita boleh masuk bertanding, kita kena persiapkan diri kita dengan latihan. Selain fizikal dan emosi, kita perlu juga outfit yang bersesuaian dengan pertandingan tersebut. Perlu juga kita kenalpasti track yang bakal menjadi tempat kita bertanding dan mengkaji kelemahan dan kelebihan calon2 peserta yang bakal bertanding dengan kita. Sebagai sebuah persediaan agar bila kita masuk bertanding nanti peluang kita menang adalah tinggi.

So, isu hudud pun begitu pada aku.

Perlu PAS secara organisasi dan Kelantan secara negeri mempersiapkan diri ke arah pelaksanaan hudud.

Forum, iklan dan program sudah tidak cukup lagi.

PAS kena selesaikan masalah kemiskinan dan berbangkit di Kelantan bagi membuktikan keupayaan mereka.

Dalam masa yang sama bersedia dengan latihan. Unit amal tue boleh dijadikan sebagai subjek. Anggap mereka 'polis'. Latih mereka bagaimanakah polis dalam undang2 Islam akan memainkan peranan dalam menegakkan sistem keadilan. 

Buat satu muzium atau tapak yang mengkaji dan menghebahkan kebaikan undang2 Islam kepada manusia.

Biar orang luar masuk, baca, kaji, faham. At least PAS dapat jana pendapatan dari segi pelancongan dan dalam masa yang sama menyebarkan ilmu.

Persediaan PAS ke arah hudud dari segi tindakan tidak la sehebat sepertimana mereka sembang kencang.

Aku cakap macam neh sebab apa? Bila aku tanya orang2 PAS sendiri tentang hudud. Hampeh. Ada yang tak faham. Hanya bagi point2 begini. Ulama pewaris nabi. Hudud undang2 Islam. Jangan banyak soal. Ikut aje benda ada dalam Quran.

Nampak tak permainan ahli2 PAS kat sini?
Mereka tak boleh jawab lalu mereka guna ayat 'playsafe' untuk tutup kelemahan mereka.

Kita tatau, takpe. Kita boleh cakap kita tatau. Jangan takut.

Aku pun tatau banyak pasal undang2 Islam.
Sebab tatau la aku bertanya.

Tetapi sesetengahnya ahli2 PAS ini sampai ada yang menafikan pertanyaan.
Sangkaan mereka, tanya itu bermaksud kita melawan.
Bukan sebab kita nak faham apa yang PAS perjuangkan.
Atau lebih cerdik mereka fikir kita neh mesti tahu semua perkara.
Gagal mengetahui semua maka kita bukan umat Islam.
Padahal mereka pun tatau juga.

Macam mana?
Bukan semua ahli2 PAS itu sendiri memahami apa yang PAS mahu dalam subjek pelaksanaan hudud. 

Kita tahu PAS nak laksanakan hudud.
Tetapi kita tatau macam mana mereka nak realisasikan apa yang mereka nak tue. At least kena la ada strategi dan taktikal. Takan main angan2 aje. Pelan mesti mao ada. Tersusun dan terancang. Bukan buat tindakan macam takde arah tujuan.

Benda neh PAS gagal. Selain soal kelayakan, kecekapan, amanah dan intergriti. 

Ibarat macam, Firaun nak laksanakan hudud.

Semua benda salah dibetulkan hanya kerana Firaun nak laksanakan hudud.

Sebab tue perlu aku sebut. Aku meragui PAS. Kemampuan mereka tak menyakinkan dan mereka taknak pula mengakui mereka ada kelemahan. Sampai satu tahap menafikan kritikan hanya semata2 mereka fikir mereka dah cukup benar bila 'aku kata aku nak buat hudud. Esok semua masalah settle. Hudud tertegak sendiri'.

Kronologi permainan PAS tentang hudud bermula selepas insiden Kajang Movie.

1. Sebelum PRU ke 13, PAS sendiri sebut, hudud itu percentage kecik je dalam Islam. Basmi kemiskinan itu lebih penting. Gaji minima dan sebagainya.

2. Tetapi selepas marah dengan PKR dan DAP dalam insiden Kajang Movie dek emosi, mereka kompang isu hudud 24 jam bagi mengapi2kan situasi.

3. Macam mana la orang tak boleh detect permainan PAS kat situ?

4. Masalah kemiskinan masih ada. Masalah air bersih, jalanraya, kini isu banjir dan rumah mangsa banjir pun tak settle2 lagi. Itu tak citer bab penawaran kerja di Kelantan. Aku dapat tahu ada yang kata Nasrudin menipu bila kata kerajaan negeri dah bina 700 buah rumah di Kelantan. Mana taknya. Kerja2 NGO pun dia claim kredit kat kerajaan negeri. Itu gosip2 yang aku baca di FB la. Tapi macam aku sebut tadi la. Sedang yang asas pun PAS masih merangkak2 membina macam mana kau nak menyakini parti itu melaksanakan hudud.

5. Yang lebih teruk, punya la bersepah2 masalah rakyat tertindas di merata ceruk Malaysia, isu hudud gak yang PAS gaduhkan dengan DAP sampai tenggelam isu2 nasional.

6. Masalah depan mata neh dah kita nampak. Bukan itu yang nak dipedulikan. Sibuk pula mencipta propaganda.

7. Mungkin nak balas dendam dan lepas geram. 

8. Jadi macam mana kita nak sokong? Bila isu hudud dipropagandakan bagi mencapai millage politik? Sedangkan niat asalnya nak melaksanakan, tetapi kini bertukar menjadi propaganda bagi melampiaskan rasa marah terhadap pihak tertentu dalam PR.

Aku perhatikan perangai sesetengah pimpinan PAS dari hari ke hari bulan ke bulan sampai masuk tahun baru dan akhirnya aku menyimpulkan satu keadaan. Sesetengahnya dari mereka sebenarnya menipu penyokong2 je. Kesian la sapa yang terpedaya. Hari terakhir persidangan parlimen dah memuktamadkan pemerhatian aku.

Dan bagaimana pula PAS ditipu dan dipermainkan UMNO?

1. PAS mahu sangka baik pada UMNO dalam isu pelaksanaan hudud.

2. Aku takde masalah dengan tindakan tersebut. Jika benar UMNO nak menyokong.

3. Tetapi kita semua sedar bahawa UMNO takan sokong.

4. Tak payah pergi jauh. Royalti ada dia bagi? Lebuhraya ada dia bina? Semua pimpinan2 PAS yang diboikot berceramah, diban dari muncul di kaca tv, didakwa dan sebagainya, ada dirunding untuk melepaskan mereka? Bukan kah tindakan itu semua dikenakan atas nama 'politik'? Bukannya pemimpin2 PAS neh p membunuh. Tetapi ada ke UMNO selaku kerajaan mahu mengambil satu alternatif atau pendekatan membetulkan kesilapan tersebut? Takde.

5. Jadi kita tahu la yang UMNO menipu. Dia memang tak ikhlas. Bukan macam yang Nik Amar sebut.


Apa neh brada? Apa neh brada? UMNO tue memang tak ikhlas bukan kira awal ke tak awal ke. Aku neh lagi ikhlas bila cakap UMNO tue tak ikhlas.

6. Usul berkenaan hudud dibawa ke parlimen oleh Marang (Hadi Awang) untuk dibahaskan. Usul berkenaan gagal dibentang pada sesi persidangan lepas dan sesi persidangan yang baru berlalu. Itu satu.

7. Yang kedua. Sudah la usul itu dibawa oleh Hadi Awang. Tapi batang hidungnya pun takde kat parlimen. Macam mana neh? Kita nak hudud. Hudud itu adil. Tapi pemimpin yang tinggal tanggungjawab itu adil ke? Jangan cakap bab dia buat dua, tiga kerja la. Buat kerja kena amanah tak kira la satu ke dua ke apa ke. Kalau ada banyak tanggungjawab tapi tak amanah buat apa. Pilihla yang mana mendekati kemampuan dia dan tinggalkan jawatan yang dia tak mampu pikul lagi. Kita cakap tentang sistem perundangan Islam membentuk keadilan. Tetapi diri kita sendiri tak bersikap adil pada pengundi2 kita. Adakah semua masalah penduduk Marang dah selesai?

8. Usul berkenaan bukan la apa2 sangat. Ia untuk beri kuasa lebih kepada mahkamah syariah. Supaya mahkamah syariah boleh menambahkan jumlah hukuman rotan kepada pesalah zina which is aku bersetuju juga. Tindakan keras kepada pelaku zina itu perlu. Denda 'duit' tak relevan. Buang bayi satu hal. Tapi perzinaan itu dah semacam jadi budaya pula pada zaman sekarang. Tak cool la kalau kita tak berzina. Konon-konon.

9. Tapi tuan punya usul tak hadir parlimen. Dan speaker pun letak usul di hujung2. Macam taknak bagi bahas pun ada.

10. Rupa2nya terbongkar juga wajah sebenar kerajaan bila Mahfuz provoke speaker semalam. Mahfuz tanya kenapa letak usul bab EKJS 2 kat hujung2. Kejap ada kejap takde. Speaker sound Mahfuz. Dia kata kah dah bagitau ari tue kat Marang, Kota Bharu dan Pokok Sena. Dalam bilik dia. Kita akan beri laluan kepada usul yang mendapat sokongan kerajaan. 

11. Konon nak malukan Mahfuz. Padahal Mahfuz provoke je. Dengan niat speaker akhirnya mengakui secara tak langsung yang kerajaan tak bagi laluan kepada Marang untuk bentang usul berkaitan EKJS II. 

12. Kat situ nampak macam Mahfuz tembak kerajaan. Padahal apa dia? Mahfuz pukul UMNO untuk sindir PAS.

13. Terang2 la dia nak khabar. PAS sudah kena tipu dengan UMNO dalam isu hudud. Booooooo.

14. Tapi yang nak melaksana dan beria2 gaduh bagai di media pun tak bersuara back up Mahfuz. Geng2 ustaz takde ke dalam parlimen time tue?

15. Dan aku pelik juga. Bila tengok jadual usul. Pada awalnya usul Marang takde. Then lepas Marang kena provoke bagai di laman sosial sebab ponteng monteng, dan2 usul Marang dimasukkan dalam jadual pada hari keesokannya. Tapi masuk pun tak guna der. Tuan punya badan pun sedap ponteng derrrrr. Lue kritik pun tak guna. Lue juga yang salah. Sapa suruh lue bukan ulama. OooOoOoo.

Aku taknak tuduh2. Sebab aku menyakini PAS takan bersatu dengan UMNO dalam bentuk 'fizikal'. Kalau bentuk persefahaman atas perkara2 tertentu mungkin la. Tapi aku harap biarlah ia atas perkara yang memanfaatkan rakyat bukan sebab nak menyelamatkan riwayat UMNO sebab sejarah membuktikan setiap kali UMNO lemas terkapai2, dia cari PAS dan minta tolong dan setiap kali itulah PAS akan sentiasa beri pertolongan sebab tak reti nak baca strategi politik UMNO. Dan akhirnya, PAS kena tikam dan menjadi lemah semula. Sejarah ada. Belajar la agar tak berulang.

16. Dan tadi. 


Kalau diberi peluang untuk dibentang pun tak guna. Sebab situasi ini akan berlaku ;

- Majoriti MP UMNO takan hadir atas alasan ada urusan.

- Maka mereka takan dipersalahkan sebab tak sokong.

Dalam erti kata lain, tak guna kau tunggu bulan 10 ke 11 ke tahun depan ke apa ke UMNO takan sokong pindaan tersebut. Kau gila apa nak sebat pesalah zina. Kau ingat pemain2 zina sekadar budak2 sekolah aje ke?

17. Dan ini pula ;


Terang lagi bersuluh. UMNO mempermainkan PAS. Bukan persepsi, tuduhan atau spekulasi. Ianya kenyataan dan hakikat. Nak tahu kenapa?

Lihat ayat penuh berita di atas ;

Setiausaha Agung Pas yang baru, Datuk Takiyuddin Hassan yakin Pas tidak akan dipermainkan BN dalam isu perlaksanaan undang-undang jenayah syariah di Kelantan walaupun usul meminda akta 355 masih belum dibenarkan dibawa ke Parlimen.

Beliau berkata,  berbaki empat hari persidangan Dewan Rakyat, beliau mengharapkan  kerajaan  akan membenarkan  usul itu  dibentangkan. 

“Kita masih menunggu, beberapa berjumpa dengan Speaker Dewan juga telah dibuat, beliau mengatakan belum mendapat lampu hijau daripada kerajaan untuk membawa usul ini, kita mengharapkan menteri akan membenarkan perkara ini dibuat dalam penggal ini juga. 


“Saya yakin kita tidak akan dipermainkan kerana undang-undang ini  akan diguna pakai untuk seluruh negara, ” katanya kepada pemberita selepas Majlis Sumbangan Ihya Ramadan di Dataran Ilmu di sini, hari ini.

Sumber.

Persidangan dah berakhir. Usul tak berjaya dibahas dengan Marang pun ponteng parlimen. 

Nampak tak?

Yang aku pelik.

PAS menyakinkan dirinya bahawa BN tak mempermainkan mereka. 

Maksudnya PAS sedang menyakinkan dirinya bahawa UMNO itu boleh diharap.

Dan aku kehilangan kata-kata.

PAS, selamat maju jaya.

Nak percaya pada UMNO? Sila.

Jumaat, 19 Jun 2015

Majlis Serah Bantuan Kepada Mangsa Gempa Bumi Ditangguh Atas Alasan Keselamatan.

Baru2 neh tersebar satu surat. Surat berkenaan ialah surat rasmi dari pihak kerajaan yang memaklumkan satu majlis bantuan kepada mangsa gempa bumi Sabah yang dijadualkan dihadiri oleh Rosmah Mansur ditangguhkan ke satu tarikh yang lain.

Rujuk ;


Alasan penanguhan tidak dimaklumkan secara tepat menerusi surat berkenaan tetapi pegawai Rosmah memaklumkan penangguhan dilakukan atas sebab keselamatan. Sememangnya benar pula kerana susulan dari penangguhan tersebut, berlaku siri gempa bumi sekitar Sabah.

Surat di atas tersebar di laman sosial dan Rosmah dijadikan caci maki. Macam biasa. Spekulasi mesti ada. Tapi semua bertenang. Kalau cuaca aman, keadaan pula tenang, majlis berkenaan akan diadakan semula. Tak usah tuduh2.

BTW.

Yang sebar pun mesti geng2 yang dapat/terima surat neh juga. Orang lain takan boleh sebar. Lagipun surat neh MKN yang tulis kot. Bukan orang lain.

Hehe.

Aku part tangguh bantuan tue kira benda biasa je. Biasalah. Situasi gempa bumi.
Aku rasa orang mesti troll kehadiran Rosmah itu sendiri mengundang gempa.
Tapi aku tertarik dengan gelaran mama Rosmah kau neh. Dalam surat berkenaan ada dilabelkan Rosmah dengan gelaran Datin Seri Panglima Rosmah Mansur.

Gila arhh.

Dia rupanya yang panglima. Patutla berani semacam.
Najib pula panglima acah-acah.
Cis. Baru aku tahu.

KAH KAH KAH

Mangsa Tembakan Polis Dijatuhkan Hukuman Penjara 18 Bulan & Denda 5,000 - Di Manakah Keadilan?

Agak lambat mendapat berita neh. Dah berlaku 2,3 hari dah pun.

Tadi baca berita mengenai pembebasan OKZ11 di wall kak Nashita. Sultan Perak (yang baru) akhirnya beri pengampunan kepada kesemua OKZ11 untuk dibebaskan bersempena kedatangan ramadhan yang mulia. Pendapat aku, itu satu tindakan yang baik bagi sultan Perak untuk menambat ahti dan kepercayaan rakyat terhadapnya. Apatah lagi kebelakangan neh kita tengok ada beberapa statement berkias Sultan Nazrin terhadap kerajaan pusat. Kiasan makan dalam. Sapa yang baca dia tahu la apa yang aku maksudkan.

Then. Baca punya baca aku terbaca sebaran berkenaan ;
Hmm.

Tak puas ahti gak. Takde pula nampak portal2 online update. Tak penting ke cerita neh? Google jap. Dapat info lagi detail ;


Jadi apa yang berlaku ialah ;

1. Pada tahun 2007, berlaku satu ceramah berkenaan BERSIH.

2. Lokasi Batu Burok, Terengganu.

3. Dalam ceramah berkenaan, ada campurtangan polis yang menyebabkan Suwardi sendiri terkena tembakan polis.

4. Namun Suwardi dan Azman didakwa mencederakan polis (menganggu polis menjalankan tugas menyuraikan ceramah) dan akhirnya didapati bersalah selepas 8 tahun.

5. Hukuman penjara ditambahkan dan dengan denda lagi 5,000.

6. Sapa yang tembak sapa dan sapa pula yang kena penjara neh?

Pelik betul la.

Orang yang kena tembak masuk penjara atas alasan mencederakan polis. Pendakwaraya pun beria2 pula menambahkan hukuman lagi. Adakah hadir ceramah itu merupakan kesalahan berat? Tambahan pula tertuduh siap kena tembak lagi? Takan takde ahti perut?

BERSIH sebelum tahun 2008 ialah dibawah kendalian PAS. Aku harap PAS boleh berpakat dengan BERSIH 2 bagi membantu Suwandi dan Azman yang tertindas dalam peristiwa tersebut. Kesian kot. Macam takde sambutan dan sokongan awam terhadap mereka berdua padahal mereka berdua pun mangsa penindasan juga.

Kbai.

Khamis, 18 Jun 2015

Azmin Kata Lain, Rafizi & Wan Azizah Kata Lain - Akhirnya Penyokong2 PR Sendiri Bercelaru.

LKS pun dah pening kepala dengan tindakan LGE.
Just nak analisa jap keadaan terkini tentang kewujudan Pakatan Rakyat. Agak kelam kabut sebenarnya pada pemerhatian penyokong2 tegar mereka. Kesian plak aku tengok. Setelah bermatian mempertahankan perjuangan Pakatan Rakyat akhirnya PR mungkin berakhir dengan sebuah kematian.

Yang mereka doa dan mahu. Batu nesan Barisan Nasional.

Yang mereka dapat dan lihat. Batu nesan Pakatan Rakyat.

Mustahil mereka tak rasa sakit ahti. Dikhianati. Ataupun kecewa dengan situasi yang berlaku.

Kita lihat babak awal. 

Bermula dari muktamar PAS tahun 2015.

- PAS ada bawa satu usul.

- Usul tersebut ialah memutuskan hubungan dengan DAP dan kekal berada dalam Pakatan Rakyat.

- Usul berkenaan diluluskan (dengan sebulat suara) tanpa dibahas.

- Muktamar ialah peringkat tertinggi dalam PAS.

- Oleh itu apa2 keputusan yang diputuskan muktamar bermakna muktamad. Ini tertakluk dalam perlembagaan PAS itu sendiri. Konar kiri konar kanan tak boleh ubah keadaan ini melainkan satu muktamar khas diadakan bagi mengubah keadaan semasa.

Kemudian. Selepas diluluskan, perlu dilaksana serta merta. Bukan sekadar lulus begitu saja. Tetapi babak selepas lulus usul lebih mengelirukan penyokong2 mereka.

Babak selepas muktamar meluluskan usul putus hubungan dengan DAP.

- Mustafa Ali kata tunggu MSU buat keputusan. PAS bersatu dengan DAP guna hukum, nak putus pun guna hukum (ini sebenarnya tak betul. MSU dijadikan topeng untuk melengah2kan keputusan yang telah dibuat).

- MSU sampai ke hari ini tidak tahu bila mesyuaratnya untuk berbincang hal putus2 dengan DAP tue. Mesyuarat ada tetapi tak bincang pula hal berkenaan. Pelik juga. Dok tangguh2. Maka ini beri persepsi. Yang muktamar PAS digunakan untuk ugut/menakutkan DAP tetapi lain pula yang terjadi.

- Beberapa wakil rakyat PAS mula letak jawatan secara berperingkat di Penang, negeri yang didominasikan oleh DAP. Namun pimpinan DUPP mengeluarkan kenyataan jangan letak jawatan lagi. Ini contradiks dengan keputusan muktamar PAS yang mahu putus hubungan dengan DAP.

- Nik Abduh cabar DAP buat keputusan. Jangan beri bayangan PAS jantan, DAP betina. Hanya tunggu PAS nak lafaz cerai sahaja (bayangan). Tapi pelik juga. Muktamar PAS yang luluskan usul putus dengan DAP (dan itu apa sebenarnya? Hahaha)

DAP kemudiannya rasa tercabar.  

- Lalu buat mesyuarat tergempar bagi membincangkan usul muktamar PAS. Padahal usul dah diluluskan beberapa hari. Lepas Nik Abduh 'mencabar' dan2, buat mesyuarat.

- Akhirnya DAP pun termakan dengan cabaran tersebut lalu bertindak mengisytiharkan Pakatan Rakyat bubar. LGE yang buat declaration tersebut.

- Pegawai2 DAP meletak jawatan secara berperingkat di Kelantan.

- DAP juga mendesak PKR amek satu ketetapan. Bersama DAP atau bersama PAS.

PKR juga akhirnya isytihar Pakatan Rakyat sudah tiada.

- PKR buat mesyuarat tergempar tanpa kehadiran Azmin Ali.

- Dalam mesyuarat tersebut memutuskan PKR bersama DAP.

- Namun nada yang berbeza oleh pimpinan tertinggi PKR mengelirukan penyokong2 mereka.

- Pada waktu petang, Azmin Ali kata PR masih wujud dan perbincangan akan dilakukan. Secara baik dengan semua pihak.

- Menjelang malam, Wan Azizah dan Rafizi mengesahkan PR sudah tiada. Mengambil pendirian senada dengan DAP dan memberikan gambaran PKR akan bersama DAP.

- Azmin diam tanpa respon susulan namun menafikan kenyataan Rafizi yang mahu melibatkan peranan sultan.

- Spekulasi mengatakan Azmin dan beberapa orang kanannya memilih bersama PAS. Manakala Wan Azizah dan Rafizi bersama DAP. 

Susulan selepas pengumuman DAP DAN PKR.

- LGE tak setuju dengan point Azmin yang PR masih boleh diselamatkan.

- Mustafa Ali kata tak boleh menang PRU jika PAS bersendirian.

- Nik Abduh enggan respon apa2 dah.

- LKS kata DAP tak pernah declare PR bubar pula dah.

- Azmin kata DUN Selangor tidak akan dibubarkan. Dan akan jumpa sultan untuk maklumkan perkembangan terkini di Selangor.

- Anwar keluar kenyataan tak jelas. Samada sokong ke tak sokong ke apa ke. Hanya cakap PR perlu focus kepada kerja2 membahaskan masalah rakyat tertindas. 

Hmmm.

Ini sebenarnya bukan tambah bagi faham tapi tambah bagi keliru daaaa.

Satu lagi bab PKR.

Aku pelik dengan perpecahan dalam parti tersebut. Ada beberapa benda yang aku fikir. Mungkin atas nama dendam, Wan Azizah tidak mahu bersama PAS. Rafizi pun sama. Padahal Rafizi yang buat hal dan punca kepada segala kekusutan ini.

Sampai mati pun orang ingat yang Rafizi memusnahkan apa yang Anwar usahakan.

Tapi aku tak sure samada PKR mungkin ada hidden agenda.

Bila fikir2 balik. Tak mustahil juga Rafizi dan Azmin berpakat untuk tunjuk mereka berbeza pendapat in order untuk mengelirukan DAP dan PAS.

DAP akan rasa lega jika Rafizi dan beberapa yang lain bersama mereka.
PAS juga akan rasa seronok bila MB berpihak kepada mereka.
Jadi kesepakatan di Selangor boleh diteruskan seperti biasa.
Harus diingat, PKR hanya ada 13 kerusi. PAS 15 (mungkin 16 jika Khalid isytihar bersama PAS) dan DAP 15. Jika PKR tak gunakan taktikal begini, keadaan mungkin lebih huru hara dek melayan tuntutan DAP dan PAS dalam waktu yang sama.

Tapi bila memikirkan juga, hubungan Wan Azizah dan Azmin hmmm.. So tak mustahil juga yang PKR sendiri berpecah dalam isu mengenai pembubaran PR.

Cuma situasi sekarang. Apa status sebenar PR. Sudah mati kah, atau masih hidup? Semua orang tertanya2. 

Apa2 pun pada aku jika PR disahkan mati (sekarang mungkin kategori nyawa2 ikan memandangkan ada pihak yang masih mahu berunding dan flip flop) elokla penyokong2 PR mula muhasabah diri. Bukan apa. Sokongan yang taksub akhirnya tak mendatangkan apa2 hasil juga. Beria2 tutup skandal pemimpin. Beria2 kempen sana sini. Beria2 pertahankan pemimpin. Beria2 pasang bendera. Beria2 bekerja dalam kempen atas nama jihad. Alih2 semua musnah dek perangai pemimpin2 parti yang gila kuasa, kedudukan dan pangkat. Itu tak masuk lagi bab ego dan suka buat keputusan melulu. Fikir2kan la. Tanpa peranan dan sokongan korang, PR bukan PR pada hari ini. Satu je cara nak ajar PR supaya dorang sedar diri. Aku rasa korang pun tahu pa dia. Biar kita rugi 5 tahun atas nama mendidik mereka, jangan kita rugi bertahun2 atas nama memberi peluang pada yang tak menghargai. Sebelum mereka jauh tersasar, bertindak la.

Apa Motif Zuhdi Hentam ANAK & Mazlan Aliman - Adakah Zuhdi Ialah SB Upahan UMNO Utk Pecah Belahkan PAS Dari Dalam?


Aku cuba kawal emosi dan bercakap berdasarkan bukti. Tetapi jika ini watak dan permainan yang ingin ditunjukkan oleh Zuhdi maka jangan pelik kenapa aku dan ramai yang lain akan beranggapan bahawa Zuhdi menyusup masuk ke dalam PAS atas tujuan dia ialah SB kepada UMNO.

Aku dapat tahu.

Geng2 PAS pun dah merasa ragu.

Zuhdi ini kononnya la, terlalu kuat mempengaruhi Hadi Awang.

Nasihat, strategi dan senario dia takde satu pun menguntungkan kedudukan PAS setakat ini. Bahkan PAS diperlihatkan semakin goyang dan semakin hilang dari matlamat asal.

BTW.

Siapa Zuhdi neh nak mengkritik Mazlan Aliman?

Apa kerja2 yang dia buat demi membantu rakyat yang tertindas?

Mari analisa serba sedikit point2 dia yang membidas ANAK dan MAZLAN ALIMAN sejurus MAZLAN ALIMAN mengambil pendekatan untuk letak jawatan atas nama mempertahankan prinsip.

Part pertama.
Dr Zuhdi mendakwa NGO "anti-establishment dan agak radikal" itu mengajak anak peneroka Felda menjadi pendesak dan "kadang-kadang memberontak" dalam menyatakan tuntutan mereka.

Apa salahnya menjadi radikal dan anti-establishment dalam mencapai motif yang disasarkan? Adakah Zuhdi ingat jika kita berlemah longlai, i love u BN, i love u Najib, motif yang disasarkan akan dapat dicapai? Menjadi radikal itu perlu (bukan mengajak membunuh tetapi bersuara lantang dan tegas demi mempertahankan hak agar kerajaan sedar golongan bawahan ini bukan boleh ditindas ikut sesuka ahti kerajaan) kerana keadaan menuntut diri kita ke arah itu. Cuba perhatikan NGO2 yang berlemah longlai dan pro kepada kerajaan. Apa objektif yang mereka dah berjaya capai atau mahu capai? Setakat sponsor peruntukan aje ke macam mana?

Satu lagi. Aku nak tanya. Pernah kah UMNO dan BN melayani PAS secara baik? Tatau berapa lama TGNA dihalang dari berceramah dan menjadi imam di masjid2 selain dari masjid2 Kelantan? SEUMUR HIDUP. Sehingga dia meninggal dunia, tidak pernah larangan itu ditarikbalik tau. Lembut bagaimana lagi perlu kita melayan UMNO apabila UMNO langsung tidak mahu berlembut dan bertolenrasi dengan PAS?

Part kedua.

Bagaimanapun, kata Zuhdi, desakan ANAK itu tidak mendapat tempat di hati majoriti peneroka dan anak mereka.

"Pendekatan ANAK ialah ajak anak-anak Felda jadi kumpulan pendesak malah kadang-kadang 'rebellion' terhadap Felda, sesuatu yang tak dapat diterima oleh mereka kerana Felda begitu banyak berjasa.

FELDA begitu banyak berjasa? Ayat ini aje dah menentukan di pihak siapa Zuhdi berdiri kot.  

- Saham FELDA jatuh, terkeluar dari top 30, Zuhdi di mana?
- FELDA terlibat dalam urusniaga yang merugikan, Zuhdi di mana?
- FELDA beli saham syarikat Indonesia melebihi harga pasaran, Zuhdi di mana?
- Anak2 FELDA merungut tentang perumahan, Zuhdi di mana?
- Anak2 FELDA ramai yang terlibat dengan dadah, Zuhdi di mana?

FELDA tidak banyak berjasa. Apa yang berlaku ialah sekumpulan pihak dilantik untuk menjalankan amanah dengan dibayar gaji. Bukan buat kerja percuma. Tiada istilah jasa pun disitu. Zuhdi neh dengan siapa dia berpaksi? Kepada rakyat, PR ataupun kepada Barisan Nasional? 

Part ketiga.

Sehubungan itu, Zuhdi yang juga ketua operasi Pusat Penyelidikan PAS berkata parti itu akan mencadangkan "pendekatan alternatif" terhadap anak Felda diperlukan untuk mendekati golongan itu.

"Insya-Allah, PAS akan tubuh sebuah proksi baru anak Felda yang sifatnya lebih mesra peneroka dan prihatin," katanya tetapi enggan mengulas lanjut memandangnya ia berkaitan strategi.

Dah mula dah. Jadi pihak ketiga untuk melaga-lagakan situasi. Nampak tak permainan dia disitu? Sapa yang join Zuhdi memang bodoh arh.

Orang tue kena maki. Kena halau. Kena boikot. Kena kepung. Polis siasat. Penduduk marah. Macam-macam benda yang Mazlan Aliman dapat sepanjang menyedarkan anak2 peneroka dan peneroka sendiri bagaimana mereka tertindas dengan polisi berat sebelah dan diskriminasi. Ibarat. Hasil kerja golongan peneroka membolehkan mereka menerima manfaat sebesar rumah banglo, tetapi apa yang mereka terima adalah sekadar rumah flat 1 bilik. Mazlan mahu golongan peneroka buka minda dan menuntut hak yang seadilnya dan sepatutnya demi mereka. Dan di mana Zuhdi ketika itu? Jangan citer bab peneroka la. Bab lain pun si Zuhdi neh takde.

Ada nampak dia memekak isu minyak?
Isu perumahan?
Isu golongan miskin yang tertindas?
Isu zakat?
Isu kenaikan tarif?
Isu undang2 double standard?
Isu kenaikan tol?

Memang tak nampak la.

Sebab tue Zuhdi. Jika aku sangka kau SB maka jangan marah. Jika kau tak keterdepan dalam membahaskan dan memperjuangkan masalah rakyat yang tertindas berbanding sibuk pula nak hentam pihak2 yang keterdepan dalam mempertahankan isu rakyat tertindas maka jika kau bukan SB maka selayaknya kau itu apa? Sangkaan orang hadir, persepsi orang timbul, adalah atas sikap yang kau tunjukkan sendiri. Jangan sampai disebabkan kau, PAS berpecah lagi buat kali ke berapa tah. 

Ingatlah.

Di saat UMNO lemah, UMNO akan mencari taktik agar PAS turut lemah bagi menampakkan bahawa PAS lebih lemah dari UMNO agar orang2 melayu tetap mengundi UMNO. Perlu berapa tahun, berapa kali, berapa banyak sejarah yang harus dibukukan untuk ahli2 PAS memahami perkara tersebut?

Fikir2kan la ek. 

Rujukan berita : sini.

Demo Depan Rumah Orang, Bukti Penyokong PKR Takde Standard.


Menjatuhkan maruah diri dan menjatuhkan maruah parti.

Semalam Bung memaklumkan ada sekumpulan wanita PKR berdemo di hadapan rumahnya ;
Berang dengan satu protes yang diadakan di luar kediamannya di Ampang, Ahli Parlimen Umno Bung Moktar Radin berkata "mungkin ada yang mati" jika beliau berada di rumah ketika insiden itu.

Katanya, sekumpulan wanita dari Ampang telah menceroboh rumahnya hari ini, sambil memegang sepanduk dan antara lain melaungkan  'reformasi'.

Bung Moktar berkata laporan polis telah dibuat sambil menambah bahawa apa yang berlaku dalam Dewan hendaklah diselesaikan di Dewan.

Asal usul protes bermula dengan isu peribadi yang dilafazkan oleh Bung Moktar di parlimen. Dia kata muka Zuraidah macam hantu. Sebab Zuraidah bercakap dengan suara yang lantang di dalam parlimen. Kuat. Dan ini bukan pandangan peribadi Bung. Sebaliknya dia bawa apa yang orang perkatakan di twitter bahawa Zuraidah digelar 'Mak Lampir'.

Aku pelik juga.
Di twitter bukan setakat Zuraidah aje diberikan gelaran 'Mak Lampir'. Bahkan Bung juga diberi macam-macam gelaran. Dia taknak sebut satu persatu ke?

Bodoh.

Bagi aku biarlah Zuraidah bercakap dengan suara yang kuat sekalipun. Andai isu yang dia bahaskan berkaitan dengan permasalahan rakyat.

Point serangan peribadi yang dilakukan oleh Bung sebenarnya bukti dia MP yang takde wawasan. Ada ka isu-isu macam tue pun dia meleret masuk bahas dalam parlimen. Apa punya MP la. 

Zuraidah dah membidas serangan Bung kat parlimen ketika itu juga. Ingatkan isu dah settle. Rupanya tidak. Entah macam mana pada waktu pagi semalam, sekumpulan wanita PKR buat protes di hadapan bangunan parlimen. Tapi Bung buat tak layan. Tak heran dia.

Dan tiba2 pula kita dimaklumkan sekumpulan wanita PKR p buat demo depan rumah Bung. Ini yang namakan 'Bung bertindak bodoh, yang protes itu pun dua kali lima bangangnya macam Bung'.

Satu lagi yang aku perasan. Bodoh tak bodoh juga la wanita2 PKR neh, tengok dorang punya poster. Aku tak sure yang neh demo depan rumah Bung atau depan parlimen yang Malaysiakini sebarkan neh. 

Korang tengok jap ;


Kau semua marah Bung serang peribadi Zuraidah tapi korang sendiri p serang peribadi Bung. Apa ada beza? 

MP DURJANA KINABATANGAN CURANG KEPADA WANITA MALAYSIA

Bila plak MP gila tue suami kepada semua wanita Malaysia?
Curang pa dia.
Tak faham aku.

KAH KAH KAH

Dengan gambar Zizie sekali kena heret. Alahai. Takde ke orang yanga cerdik sikit dalam PKR untuk menghalang tindakan bodoh seperti itu?

Nak berdemo atas matlamat bangang.
Cara berdemo pun dah cukup bangang.
Poster demo tak terkecuali bangang.
Kalau aku la, hish malu. Jatuh standard aku sebagai manusia.
Maruah memang takde.
Maafla. Wanita PKR neh macam takde standard aku tengok.
Cuba la demo atas isu2 yang berfaedah sikit.
Tak habis-habis buat kerja bangang.

KAH KAH KAH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...