Telegram PH http://t.me/beritapolitikmalaysia

Laporan yang tersiar tidak semestinya mewakili pandangan pihak pentadbir halaman.

Jumaat, 4 September 2020

Najib Mahu Tun Mahathir Berhenti Menfitnah Arwah Bapanya.

NAJIB RAZAK | Banyak pembohongan dalam jawapan dia ni.

Tun M tolak dakwaan dia tubuh parti Pejuwang untuk angkat anak dia jadi Perdana Menteri.


Semasa dia menjawab dia petik nama Allahyarham ayahanda saya sebagai contoh.

Untuk makluman Tun M, saya tak masuk politik, tak masuk parti politik dan tak aktif dalam politik sebelum ayahanda saya meninggal dunia.

Hanya selepas ayahanda saya pergi, saya diminta oleh parti UMNO untuk bertanding dalam PRK untuk menggantikan ayahanda.

Langsung tak sama dengan keadaan Tun M dengan anak dia.

Minta Tun M jangan fitnah Allahyarham ayahanda saya lagi hanya kerana nak pertahankan nepostime kamu.

Tun M juga memberi jawapan bahawa semasa dia jadi perdana Menteri, dia tak bagi anak dia masuk parti, anak dia tak terlibat dalam politik dan juga tak benarkan anak dia meniaga dalam Malaysia.

Ini juga satu pembohongan amat jelas.

Semasa Tun M jadi PM, anak dia sudah jadi ketua pemuda UMNO bahagian Merbok, timbalan bendahari Pemuda pusat dan bendahari UMNO Kedah:

http://lib.perdana.org.my/PLF/Digital_Content/Prominent_Leaders/Mahathir/News_1968-2004/2001-2005/2003/00085578.pdf

Ketiga-tiga anak dia juga banyak meniaga dalam Malaysia semasa dia jadi PM dan memiliki hampir satu dozen syarikat tersenarai awam di Bursa Malaysia..

Anataranya syarikat Konsortium Perkapalan, Artwright, Dataprep, Diperdana Corp, Pelikan, Reliance, Tongkah Holdings, Pantai Hospitals, Phileo Allied Bank, Phileo Land, Opcom Berhad dan lain-lain.

Syarikat milik Petronas juga pernah diminta bail-out anak dia dengan US$220 juta (RM912 juta).

https://www.wsj.com/articles/SB893957144672200500

Belum masuk lagi pemilikan anak-anak dia dalam syarikat-syarikat swasta belum tersenarai seperti kumpulan Kencana.

Anak dia juga pernah meminta dan diberi kawasan pembalakan 1,000 hektar semasa Tun M jadi PM:

https://www.malaysiakini.com/news/489721

Memilik hampir satu dozen syariakt tersenarai di Bursa Malaysia pun tidak dianggap sebagai meniaga dalam Malaysia? - 4 September 2020.

Khamis, 3 September 2020

Timbalan Menteri Minta Maaf Selepas Kantoi Menfitnah Veveonah.

SOSMED | Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin kantoi menfitnah pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS), Veveonah Mosibin semasa menjawab soalan ketika sesi perbahasan di sidang Dewan Negara pagi tadi.

Timbalan Menteri telah menfitnah Veveonah ialah seorang Youtuber yang mahu ambil nama (menjadi terkenal) dan buat video bagi tujuan hiburan ketika menjawab capaian internet di kawasan pendalaman Sabah.

“Veveonah merupakan seorang Youtuber dan tidak ada peperiksaan. Kita dah semak dah. Dia hanya Youtuber untuk ambil nama, dia terkenal sekejap dan dia buat hanya untuk hiburan.

“Ini perbuatan yang kadang-kadang kita tertipu dan kadang-kadang kita jangan mudah tertipu dengan Youtuber untuk membuat isu," katanya dalam perbahasan itu.

Sebagai rekod kisah Veveonah pernah menjadi sensasi di Malaysia kerana terpaksa naik bukit dan memanjat pokok bagi mendapatkan line internet untuk mengambil peperiksaan UMS.

Tidak disangka-sangka Timbalan Menteri mengatakan Veveonah menipu dalam ceritanya dan banyak media melaporkan kenyataan menteri itu. Kesannya rakyat Malaysia beranggapan Veveonah telah melakukan penipuan dan pelajar itu telah dikutuk kaw-kaw oleh warga internet.

Bagaimanapun beberapa warga UMS khususnya bangkit mempertahankan Veveonah dan mengecam Timbalan Menteri kerana menyebarkan berita tidak benar tentang kisah Veveonah.

Twitterer yang menggunakan ID @crhxyan misalnya mempertahankan Veveonah dan membuktikan sememangnya warga UMS ada peperiksaan pada 9 hingga 12 Jun 2020.


Selain itu berita Veveonah mendapat biasiswa dari UMS dan tiada sebarang penafian dari UMS membuktikan Veveonah tidak berbuat cerita bohong. 

Mungkin selepas netizens berjaya membuktikan Timbalan Menteri berbuat cerita bohong maka akhirnya beliau tampil membuat permohonan maaf terbuka.

"Merujuk kepada perbahasan di Dewan Negara hari ini, saya ingin membetulkan kenyataan mengenai adik Veveonah Mosibin tidak menjalani sebarang peperiksaan ketika video beliau belajar di atas pokok tular di media sosial.

Saya telah mendapat maklumat yang tidak tepat dalam menjawab soalan tambahan. Saya ingin memohon maaf kepada adik Veveonah Mosibin dan juga akan membuat pembetulan di Dewan Negara Isnin nanti.

Semoga adik Veveonah Mosibin terus maju jaya dalam setiap bidang yang diceburi.

Zahidi Zainul Abidin
Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia
3 September 2020,"
katanya dalam satu kenyataan yang dipetik dari Facebook rasmi Timbalan Menteri.

Apa yang turut menjadi tanda-tanya juga ialah gaya perbahasan Timbalan Menteri yang dilihat begitu yakin kata "Saya sudah check" tetapi masih menyebarkan maklumat salah.

Tidak hanya itu, Timbalan Menteri juga sempat menasihat agar jangan tertipu dengan cerita Veveonah tetapi rupanya dia yang menipu.

Untuk pengetahuan Datuk Zahidi ialah Timbalan Menteri Komunikasi yang turut menjaga SKMM. SKMM seringkali menasihati orang awam jangan berkongsikan maklumat fitnah dan tidak benar dengan tagline TAK PASTI JANGAN KONGSI, ironinya menteri mereka sendiri berkongsikan cerita tidak benar malah menfitnah seorang pelajar miskin yang tinggal di kawasan pendalaman dalam persidangan DEWAN NEGARA.

Veveonah adalah pelajar B40 yang sedang berusaha mengubah nasib dan masa depannya melalui pendidikan. KKMM tidak sepatutnya menafikan capaian internet yang lemah dan korup di kawasan luar bandar dan pendalaman. Mereka sepatutnya mencari penyelesaian dan bukannya mencipta alasan ataupun mengalihkan kesalahan kepada pihak lain. - 3 September 2020.

Rabu, 2 September 2020

KKM Ada Kelalaian, KP Kesihatan Enggan Ulas Kenyataan Mursyidul Am PAS.

SEMASA | Nampaknya Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, DR. Hisham Abdullah bertindak bijak dengan tidak mengulas kenyataan Mursyidul AM PAS, TG Hashim Jasin yang bertindak menyalahkan KKM ketika mahu membela tindakan Menteri Perusahaan, Datuk Khairuddin Tatkiri.

Sebelum ini dalam video ceramah yang tular, Mursyidul Am PAS TG Hashim Jasin dipetik sebagai berkata KKM ada melakukan kelalaian (dalam menguruskan kes langgar SOP Khairuddin).

“Kementerian Kesihatan ada kelalailanlah, bukan ada apa, kelalaian, begitu jugak Kementerian Luar, menyebabkan dia diserang," katanya dalam ceramah itu.

Tidak semena-mena KKM pula dibabitkan ada melakukan kelalaian. Sebenarnya ketika KKM mengedarkan kenyataan media bahawa Khairuddin telah dikompaun pada 7 Ogos walaupun Teresa hanya membuat pendedahan pada 13 Ogos, itu telah mencemarkan reputasi KKM sebagai agensi kerajaan yang apolitical.

Namun KKM dan KP Kesihatan tidak diserang netizens. Mereka sebaliknya mempersoalkan Menteri Kesihatan Adham Baba dan beranggapan kenyataan KKM itu telah dimanipulasikan secara politik.

Sehingga ke hari ini, Adham Baba tidak memberikan apa-apa reaksi balas terhadap kecaman netizens terhadapnya.

Dalam reaksi KP Kesihatan ketika ditanya mengenai kenyataan Mursyidul Am PAS itu, Dr. Hisham berkata kes itu telah pun menjadi kes polis dan biarlah polis menjalankan siasatannya. KP Kesihatan enggan memberikan sebarang ulasan kerana komen seperti itu mungkin dianggap menganggu siasatan pihak polis. 

Berikut dibawah adalah kenyataan Mursyidul Am PAS mengenai perbuatan Khairuddin langgar SOP ibarat burung Hud-Hud dan KKM ada kelalaian. - 2 September 2020.


Isu Kampung Bharu : Annuar Musa Dulu Dan Sekarang.

POLITIK | Menteri Wilayah, TS Annuar Musa dikecam kerana berbeza pendirian dalam isu pembangunan Kampung Baru sebelum dan selepas menjadi kerajaan. 

Semasa menjadi pembangkang TS Annuar Musa telah mengkritik cara Pakatan Harapan menguruskan isu tersebut.


Kata Annuar Musa harga RM850skp bukan nilai tanah di Kampung Baru. Undang-undang telah memberikan hak kepada pemilik untuk mendapatkan harga pasaran.

Harga pasaran yang dimaksudkan ialah samada RM3,000skp ataupun paling tidak mendekati RM3,000. Ini sama apa yang pernah ditulis oleh Najib Razak yang juga bekas Perdana Menteri keenam di Facebooknya pada tahun lepas.


Harga tanah di KLCC dijadikan contoh perbandingan kerana berdekatan dengan Kampung Baru. Ini membayangkan secara tidak langsung paling tidak harganya tanah di Kampung Baru adalah mendekati RM3,000. Dan selepas itu Khalid Samad dikecam kerana menawarkan harga yang tersangatnya rendah berbanding harga pasaran.

Semasa menjadi pembangkang, TS Annuar Musa juga berkata tidak perlu mempolitikkan isu Kampung Baru. Isu ini akan selesai jika membayar mengikut harga pasaran.

"Tak payah nak politikkan Kg Baru. Bayar ikut harga pasaran. Selesai," ciapnya pada 23 September 2019.

TS Annuar Musa sebelum ini mengesahkan beliau adalah Perancang Bandar Profesional dan berpengalaman luas dalam aspek perancangan bandar dan merupakan Ahli Institut Perancang Malaysia.

Annuar juga dilaporkan pernah berkhidmat sebagai Penolong Pengarah Perancang Bandar di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada 1981 hingga 1982.

Selepas dilantik menjadi menteri Annuar diminta berikan sedikit masa untuk mengkaji isu Kampung Baru. Semasa menjadi pembangkang beliau terus mengkritik dan tidak pernah meminta agar diberikan sedikit masa bagi memahami isu.

Selepas menjadi menteri juga, Annuar berkata pembelian tanah sebanyak RM1,000 bagi satu kaki persegi tidak dapat dilaksanakan kerana hanya 61% pemilik bersetuju dengan proses jual beli itu .

Selain itu Annuar juga mengesahkan kerajaan
 tiada sumber untuk membiayai kos pembelian tanah dianggarkan bernilai RM7 bilion.

Ini sangat berbeza semasa Annuar menjadi pembangkang. Kerajaan ketika itu didesak untuk bayar mengikut harga pasaran dan juga dianggap telah memperbodohkan penduduk Kampung Baru kerana tidak menawarkan harga RM3,000skp.

Dan kini apabila kerajaan PN menawarkan harga sama seperti tawaran kerajaan PH tak ada pula dianggap telah memperbodohkan pemilik tanah Kampung Baru. Pelik. - 2 September 2020.

RUJUKAN;

https://www.facebook.com/najibrazak/photos/tanah-kampung-baru-adalah-dekat-dengan-klccharga-tanah-di-klcc-cecah-rm3000-satu/10156359461650952/

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/270171

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/03/664341/pembangunan-kampung-baru-beri-saya-masa-telitinya-annuar-musa

https://twitter.com/annuarmusa/status/1176001472020058112

57% Melayu Setuju Dengan Keputusan Mahkamah Najib Bersalah.

THE MALAYSIAN INSIGHT | Hampir enam daripada 10 pengundi Melayu setuju dengan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang menetapkan Najib Razak bersalah kerana salah guna kuasa dan pengubahan wang haram, kata Merdeka Centre. 


“61% responden dalam kaji selidik ini setuju dengan keputusan mahkamah manakala 18% menjawab sebaliknya.

“Kami dapati 57% pengundi Melayu juga setuju dengan keputusan mahkamah,”
katanya dalam satu kenyataan.

Merdeka Centre menjalankan kaji selidik bermula 15 Julai hingga 10 Ogos, melibatkan 3,415 pengundi berdaftar terdiri daripada 52% Melayu, 29% Cina, 7% India, 6% Bumiputera Islam dan 6% Bumiputra bukan Islam (dari Sabah dan Sarawak).

Bekas perdana menteri itu didapati bersalah oleh mahkamah pada 28 Julai dan dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Najib yang memegang jawatan itu dari 2009 hingga 2018 dijatuhi hukuman penjara 12 tahun kerana salah guna kuasa dan 10 tahun masing-masing atas enam tuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah.

Hukuman yang akan dijalankan serentak itu ditangguhkan untuk proses rayuan.

Najib didakwa berhubung wang sebanyak RM42 juta dipindahkan dari dana 1Malaysia Development Berhad ke akaun peribadinya.

Beliau menafikan semua salah laku itu dan menyatakan beliau dikelirukan oleh penasihat kewangannya - iaitu ahli perniagaan dalam pelarian Jho Low. – 2 September 2020.

Selasa, 1 September 2020

10 Menteri Perikatan Nasional Yang Meraih Pendapatan Tertinggi (OGOS 2020).

 POLITIK | Kerajaan Perikatan Nasional telah membuat pengisytiharan pendapatan terkini yang diraih oleh menteri-menteri kabinet.

Dari senarai itu, terdapat 10 menteri yang mendapat gaji tertinggi dalam kabinet Muhyiddin Yassin itu.

Berikut adalah senarai 10 pendapatan tertinggi kabinet PN;1. Menteri Sumber Manusia - M. Saravanan.

RM143,628.55

2. Perdana Menteri - TS Muhyiddin Yassin.

RM104,841.65

3. Menteri Pelancongan - Datuk Seri Nancy Shukri.

RM79,347.83 

4. Timbalan Menteri Perpaduan Negara - Datuk Tian Li Ker (Senator)

RM74,547.65 

5. Timbalan Menteri Pelancongan - Datuk Dr. Jeffrey Kitinggan.

RM72,662.89 

6. Kementerian Komoditi - Dato' Khairuddin Tatkiri

RM71,505.26 

7. Menteri di JPM - DS. Mustapa Mohamed

RM69,427.20 

8. MITI - DS. Azmin Ali

RM69,186.48 

9. Menteri Perpaduan Negara - Datuk Haliman Sadique (Senator)

RM68,712.13 

10. Timbalan Menteri Dalam Negeri - Dato Sri Ismail Mohammed Said 

RM68,347.65

Ini Senarai Pengarah Bumi Segar Indah.

POLITIK | Syarikat Bumi Segar menjadi sensasi selepas pendedahan Kementerian Kewangan Tengku Zafrul baru-baru ini. Syarikat itu diberitakan mendapat tender secara rundingan terus dari KPKT - Kementerian Perumahan yang mana menterinya ialah Zuraidah Kamaruddin.

Syarikat Bumi Segar mendapat tender untuk membina pusat pelupusan sampah yang baru di Kepong. Kos tender itu ialah RM170 juta. Bagaimanapun syarikat tersebut telah sub tender tersebut secara kontrak kepada WIDAD GROUP. Berita mengenai penerimaan sub-contract itu turut dilaporkan oleh beberapa portal online.


Hal itu seterusnya menimbulkan tanda tanya dikalangan rakyat memandangkan harga tender kepada Bumi Segar bernilai RM170,294,400 namun ia kemudiannya diberikan kepada WIDAD GROUP dengan harga RM120 juta.

Jika WIDAD boleh laksanakan projek pada harga RM120j kenapa serahkan pada BUMI SEGAR pada harga RM170j? Bukankah dengan serahkan kepada WIDAD kerajaan akan dapat jimatkan RM50 juta? Itu yang menyebabkan ia menjadi tanda-tanya. 

Beberapa pimpinan UMNO dan Lokman Nor Adam turut mempertikaikan perkara yang sama.

Sehingga ke hari ini tiada penjelasan yang dibuat mengenai tender tersebut melainkan Zuraidah mempertahankan dirinya tidak terlibat dalam sekali dalam urusan penyerahan tender.

Menurut kenyataan balas Zuraidah terhadap dakwaan Lim Guan Eng, Zuraidah mengesahkan Kementerian Kewangan semasa Lim adalah menterinya pada ketika itu ada mengarahkan perjumpaan dengan KPKT bagi membincangkan isu lanjutan mengenai tender.


Semakan SSM yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai, Tuan Fahmi Fadzil mendapati syarikat Bumi Segar mempunyai 3 pengarah dan 2 darinya adalah berketurunan cina. 

Netizens yang mengikuti pendedahan itu beranggapan nama melayu yang berada dalam profile company itu mungkin dipinjamkan bagi tujuan mendapatkan tender kerajaan. - 1 September 2020.

Isnin, 31 Ogos 2020

Khairuddin Dianiaya, Beliau Hero Rakyat Selamatkan Malaysia, Perlu Beri Sokongan - Mursyidul Am PAS.

THE MALAYSIAN INSIGHT | MOHD Khairuddin Aman Razali umpama seekor burung dalam kisah Nabi Sulaiman yang membawa keuntungan besar melalui kesalahannya melanggar undang-undang, kata ketua ulama PAS.


Mursyidul Am PAS Hashim Jasin berkata demikian ketika mempertahankan menteri tersebut yang kini disiasat polis kerana melanggar perintah kuarantin wajib selepas pulang dari luar negara.

Dalam ucapannya di Muktamar Dewan Ulama PAS Perak itu, Hashim berkata tindakan Khairuddin itu seperti burung hud-hud yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) Nabi Sulaiman.

Hashim yang memetik kisah dalam Surah An-Naml itu berkata tindakan burung hud-hud itu bagaimanapun menyebabkan seorang raja, Ratu Balkis dan rakyatnya memeluk Islam.

“Kita balik kepada hud hud tadi, yang melanggar kawalan pergerakan, dan SOP yang dikenakan ketika itu oleh Nabi Sulaiman.

“Natijah akhirnya, seorang Raja dan rakyatnya peluk agama islam. Apakah Nabi Allah Sulaiman melaksanakan SOP ke atas burung belatuk?”
soalnya dalam ucapan yang disiarkan di Facebook.

Bagaimanapun, tindakan burung itu menyebabkan keuntungan kepada agama Islam seperti tindakan Khairuddin yang juga anggota Dewan Ulama dan anggota jawatankuasa eksekutif PAS.

Katanya, Khairuddin tidak dikenakan kuarantin wajib dan beliau perlu menghadiri sidang Parlimen untuk pengundian.

“Menteri kita ini, dia pergi ke (Turki), semua proses yang patut dengan kementerian dia buat. Balik sini, sepatutnya bubuh lah gelang merah pada dia. Tidak, tak payah. Gelang merah tak payah.”

Khairuddin juga terpaksa hadir sidang Dewan Rakyat melibatkan undian belah bahagi yang genting kerana ahli Parlimen kerajaan termasuk PAS hanya berjumlah 111 orang, katanya.

“Lepas itu nak mesyuarat Parlimen pula, undi tak percaya. Waktu itu 111 dengan 109, bukan jauh. Pergi lah, dia tidak ada apa-apa sekatan, bukan salah dia,” kata Hashim.

Tambahnya, kunjungan menteri perladangan dan komoditi itu ke Turki itu meningkatkan eksport minyak sawit Malaysia.

“Sebelum ini minyak kelapa sawit kita dihantar ke Turki dan melalui Turki sebanyak 700,000 tan setahun.

“Dr Khairuddin dia pergi sana empat hari berunding, dapat mengadakan perjanjian MOU, tambah lagi 300,000 tan setahun, menjadikan 1 juta tan setahun,”
kata Hashim.

Oleh itu, Khairuddin tidak patut digesa meletak jawatan atas kesalahan tersebut dan menggesa orang PAS untuk mempertahankan menteri berkenaan.

“Orang yang berjasa, hud hud ni, Dr Khairuddin tu, belatuk kepada rakyat Malaysia. Kelapa sawit naik harga bukan untuk orang melayu sahaja. Untuk semua rakyat, untuk ekonomi negara.

“Diusahakan walaupun bercanggah, sikit… tapi bukan salah dia….,”
katanya.

Beliau seterusnya menyalahkan Kementerian Kesihatan dan Kementerian Luar yang menurutnya “lalai” sehingga menyebabkan Khairuddin diserang.

“Kementerian Kesihatan ada kelalailan lah, bukan ada apa, kelalaian, begitu jugak Kementerian Luar, menyebabkan dia diserang. Lepas itu (pembangkang) pakat beramai-ramai minta dia letak jawatan.

“Maka takkanlah orang PAS duduk senyap. Hero rakyat yang menyelamatkan Malaysia ini, dianiaya. Takkan orang PAS pakat senyap saja. Biar dia seorang diri bela diri. Tak patut.


“Kita sepatutnya suarakan, beri sokongan, beri sokongan berdiri teguh di belakan YB Menteri Perusahan. Itu sepatutnya, biar dia terasa ada sokongan,” kata Hashim lagi.

Tindakan Khairuddin tidak menjalani perintah kuarantin wajib itu juga dipertahan Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man yang berkata ia tidak menyebabkan kluster jangkintan baharu.

Khairuddin pada Jumaat lalu hadir memberi keterangan bersama beberapa orang saksi di Bukit Aman bagi kesalahan tersebut.

Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan mengumumkan Khairuddin sudahpun dikenakan kompaun RM1,000 atas kesalahan tersebut pada 7 Ogos.

Khairuddin pulang ke Malaysia pada 7 Julai.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin minggu lalu menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan ke atas menteri tersebut.

Tindakan Khairuddin melanggar perintah kuarantin itu mencetus cemuhan dan kritikan orang ramai yang membandingkannya dengan tindakan keras dikenakan ke atas individu lain bagi kesalahan sama. - 31 Ogos 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...